- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz draco31 #6102 üzenetére
Én az ubuntu.hu-ról szedtem le a telepítőt és úgy emlékszem install közben töltött le valami nyelvi modulokat.
Miért nem csinálod úgy, hogy virtuális gépbe feltelepíted az ubuntut. Rá minden szükséges programot, majd Kendek SysBackup programjával készítesz live cd iso-t. Ez pendrive-ra dobva mindenhol ugyanaz a beállított környezetet adja.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
draco31
veterán
-
sz.balazs.95
veterán
Sziasztok.
Van egy Trust 15315-02 „XpertClick Wireless Mini Mouse” [link] típusú egerem, ami sehogy sem akar működni Ubuntu alatt, annak ellenére, hogy a gép érzékeli:
PC típusa: DELL Inspiron B130
A SpeedLink SL-6425-SWT-HU billentyűzet miért Creative Labs Defender Office Keyboard-ként van megnevezve? A Hama AM5100 egerem meg miért Sunplus- márkájúnak?Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
válasz sz.balazs.95 #6107 üzenetére
Gondolom azért írja más típusnak, mert ugyanaz a chip van bennük Esetleg a vezérlőchip típusát írja ki.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Mtbsrác
senior tag
Hogy tudom uninstallálni teljesen a WINE-t?
Ill felszeretném telepíteni de csak a 1.5.19-et. 1.5.20-ban vannak bugok ami miatt nemmegy semmi steam játék sem. Ez a frissítése óta van Az előző verzióval semmi gond nem volt. -
draco31
veterán
válasz draco31 #6108 üzenetére
Lassan haladok, mert a gépem nem mai darab, és még van rá két tesóm is.
A témákat hogyan tudom törölni egyszerűen? Parancssort nem használtam még sosem. Vagyis Ubuntunál az terminál ablak ha jól tudom. Ott a törlés gomb a témaválasztóban, de nem volt aktív.Továbbá kellene 1-2 rendszer tesztelő program, pl. HDD teszteléshez, ilyesmik.
ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
-
eternam
tag
válasz Mtbsrác #6111 üzenetére
Várj! A következő wine verzióval valószínű jó lesz, így jár az aki béta verziót használ. Ha nem tudsz várni, egyszerűen le tudod cserélni a stabil verzióra.
sudo apt-get install wine1.4
sudo apt-get autoremove
Ennyi. Ez lecseréli az 1.5x verziójú wine-t az 1.4-es stabilra.
[ Szerkesztve ]
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
Mtbsrác
senior tag
válasz eternam #6114 üzenetére
Értelek, csak azzal is pont az a baj hogy ugyanúgy nemmegy benne semmi játék!
Ezér használtam a 1.5.x-es verziókat abban mentek eddig.Ajánlották ezt az oldalt hogy szedjem le innét a régebbi verziót:
KATTDe innét is hiába szedem le hiába uninstallálom teljesen a wine-t winetricks-estől.
Elindítom a 19-es telepítőjét(amit el is indítja a telepítést szoftkp-ba) ugyanúgy a 20-ast telepíti fel.Mondjuk van kismikkió file benne és nemtom pontosan melyiket is kéne lekapnom hozzá. Spec én ezt a file-t próbáltam ki amivel fel is rakta szépen a 20-ast (wine1.5_1.5.19-0ubuntu3_i386).
Ez volt 20 előtti uccsó verzió.Parancsok amivel uninstalláltam:
sudo apt-get autoremove wine1.5
sudo apt-get remove wine1.5
sudo apt-get autoclean
majd terminálba ami még visszamaradt cuccot szedtem ott le.[ Szerkesztve ]
-
Mtbsrác
senior tag
válasz God Vazzeg #6116 üzenetére
Egyenlőre nemnyert. Ugyanúgy azjött vissza.
Most mondjuk nemszedtem le a winetricks-et de sztem annak se sok értelme lenne.
Lehet hogy a tárolókban már csak a 20-as van fennt?OFFLINE hogy lehetne telepíteni talán azlenne a megoldás. Net nélkül.
-
törölt tag
Van egy gépem ubuntu 12.04-el, amit HTPC-nek használok. SSH-n keresztül érem el. Szeretném megoldani, hogy a dvd olvasó legyen induláskor mountolva mindig. Gondolom fstab-ot kell szerkesztenem, de nem tudom, hogy mit kellene beírnom.
-
-
Mtbsrác
senior tag
Na rájöhettek a bibire mert gyorsan kijött egy frissítés ami miatt mostmár működik a történet.
-
dcsabesz
tag
Sziasztok B.U.É.K!
Egy már élő rendszeren szeretném a home könyvtár alá becsatolt partíciót tovább osztani. 199G-s a partíció, ext4 típusú és 7,2G a használt rész belőle.
Meg tudom úgy csinálni, hogy a tartalmát lementem, majd feldarabolom az új partíciót visszacsatolom vissza rá a tartalma és a maradék részt pedig teljesen külön kezelem?Köszi
-
törölt tag
válasz dcsabesz #6124 üzenetére
érdemes lementeni róla az adatokat, csak biztos ami biztos alapon is, de nem kell törölni ahhoz, hogy kettévágd azt a partíciót. egy gparted simán meg tudja csinálni. először lecsatolod, aztán gparted-ben fogod és átméretezed akkorára, amekkorára akarod, és a maradék helyre, amit ez a partíció foglalt eredetileg, csinálsz egy új partíciót, amit oda csatolsz fel, ahova szeretnéd.
-
dcsabesz
tag
Köszönöm gyors válaszotok! :-)
-
dcsabesz
tag
És még egy kérdés: egy új ASUS laptopon van az Ubuntu és csak akkor lehet kikapcsolni, ha nincs bedugva a töltő, különben nem áll le a gép, hanem újraindul. Ezt miként lehetne orvosolni?
Köszi -
szakmaster
tag
Sziasztok!
Nemrég tértem át Ubuntu 12.10 x64-re és eddig nagyon tetszik a rendszer, minden hibát sikerült megoldanom, nem idegenkedem a termináltól sem, viszont a wifi kártyámmal kapcsolatban elakadtam.
Intel 5100 AGN "N" -es wifi adapter van a laptopban, és kíváncsi vagyok, hogy miként tudnám rávenni, hogy működjön 300 Mbit-s módban, ahogy Win7 alatt is. Win alatt a driverben át kell kapcsolni, hogy a Channel width ne csak 20 MHz Only legyen, így simán hasít közel 100 Mbit-s valós sebességgel, de Ubuntu alatt kb csak ~ 60 Mbit/s a valós sebességem. Mellékelem az iwconfig parancs eredményét.
user@lenovo-linux:~$ iwconfig wlan0
wlan0 IEEE 802.11abgn ESSID:"Home"
Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: 905:76:4B:9D:13
Bit Rate=150 Mb/s Tx-Power=15 dBm
Retry long limit:7 RTS thrff Fragment thrff
Power Managementff
Link Quality=70/70 Signal level=-30 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:199066 Invalid misc:8800 Missed beacon:0Gyanúm szerint a Bit rate értéknél 300 Mb/s-et kéne látnom...
Természetesen a router is tudja a 300 Mbit-et. (TP-LINK 841ND)
Az Ubuntu az iwlwifi drivert használja a wifi adapteremhez. Ezt a drivert lehet valahogy piszkálni, hogy ki tudjam préselni a wifiből a legjobb teljesítményt?Köszi a segítséget! BUÉK!!!!
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Samba-n hogyan kell beállítani, hogy egy könyvtárra kérjen jelszót?
-
RBJ
addikt
Nem tudja senki, hogy milyen bejelentésre készül az Ubuntu 18.00 kor?
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
-
törölt tag
Telefon.
-
-
quailstorm
nagyúr
-
leslieke
Jómunkásember
válasz quailstorm #6140 üzenetére
Egész jól néz ki.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
válasz quailstorm #6140 üzenetére
Telefonon nem, de táblagépen kipróbálnám
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
maajsz
senior tag
Sziasztok!
Azt tudjátok, hogy lehet elérni az exe fájlokat autmatikusan megnyissa az ubu (12.10) simán klikkre? Sajnos a tulajdonságokban a megnyitás ezzel fül alatt nincs a listában a wine . Létezik olyan hogy a parancsikonban a neve után írva egy parancsot meghatározható hogy a wine-al indítsa, mint pl a windowsba az egyes parancsok? -
törölt tag
válasz #40553216 #6136 üzenetére
megmondom őszintén, ez megint olyan, ami nem nagyon dob fel. most attól eltekintek, hogy amióta KDE-t használok, azóta teljesen kimaradtak a Canonical okosságai, de ez a cucc kb annyira reális, mint az Ubuntu for Android. azt is beharangozták, és azóta is maradt vaporware. valahogy ez is meg a Firefox OS is normális cég rossz fába vágott fejszéjének tűnik számomra
-
-
quailstorm
nagyúr
válasz #16820480 #6145 üzenetére
Csak hiba csúszott a gondolkodásodba. A gecko engine ugyebár alapból egy laggos tetű, képes bármilyen erős hardveren megakadni és fagyni. Erre rendszert építeni úgy hogy utána csak html5 appleteket lehet rá fejleszteni? aha, logikus, akkor inkább a BREW. Az is tud ennyit, csak nem kell hozzá az SGS2 hardvere.
Az ubuntu for android meg egy másik hülyeség volt. VNC-ben futtatni egy rendszert ami LXDE vagy XFCE felülettel úgy laggol mint a retek és semmire nem lehet ép ésszel használni (tesztelve SGS2-n). Hát borzalmas. Ennél sokkal jobb N900-on natívan az ubuntu, vagy Xephyr-rel chrootolva maemo alatt.
Ha meg arra gondolsz amikor dokkolták, az a dokkolón bukott el, úgyse venné senki.
Ez a rendszer viszont üthet. Bár a WebOS-ben is bíztam(meg a játékgyártók is), mégis elbukott, ez egy újabb remény a normális, hagyományos elven alapuló mobil oprendszerre, nem acélbunkerbe zárt, és nem is emulátor. Bízok bennük, kezdetnek gyönyörű. Kérdés hogy valakit érdekel-e hogy ubuntus mobilt adjon ki. Talán a Samsungot. A bada-nál feltétlen jobb. Az egy csődtömeg. Bár erre nem lehet touchwizt rakni, úgy meg úgyse érdekli őket... -
válasz quailstorm #6148 üzenetére
Én azért megnézném, ha lenne egy értelmes Linux mobilra. Gyorsabb lenne, mint a droid, és megnézném, mit tud a WP ellen...
Mutogatni való hater díszpinty
-
róland
veterán
válasz quailstorm #6148 üzenetére
Megoldják ők erre is a touchwizt.
(Jól látom, hogy egy módosított SGS3-on prezentálják az OS-t?)
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest