Hirdetés
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Gamepad
- RAM topik
- OLED TV topic
- Bluetooth hangszórók
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Vezeték nélküli fülhallgatók
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
koviamy
csendes tag
válasz lev258 #25998 üzenetére
Kár, hogy nem lehet azt megcsinálni, hogy a 14-esen frissíteni a kernelt a legújabbra. Egyből nem működne alatta egy sor program? Mindegy, várunk. Ezek után kíváncsi leszek majd rá, hogy a következő nem LTS verzió milyen lesz. Mert ha az is el lesz cseszve, akkor kénytelen leszek feltételezni, hogy a picipuha keze van a dologban. Azért nem kellene ennyire lejáratni a linuxot. Inkább csinálnának sokkal jobb windowst. Mert a w10-el most még a 16.04-es ubinál is sokkal több baj van. Vagy egyszerűen csak ennyire vacak kezd lenni a világ?
-
-
lev258
veterán
válasz koviamy #26002 üzenetére
Lehet olyat csinálni, de ott is előfordulhat kisebb probléma. Ahogy már írtam, ha nem ragaszkodsz a Xubuntuhoz, akkor lehet próbát tenni mással is. Netalán még kísérletezhetsz is azzal, hogy felrakod az XFCE felületet is és azzal vajon produkálja-e.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Dave™
nagyúr
válasz szuszinho #26008 üzenetére
Lemaradtam az előzményekről. Alapvetően a legnagyobb probléma a hardvertámogatás hiánya lehet. Ha minden hardvered rendesen működik 3.13 alatt, akkor szerintem nem szükséges frissítened (bár nyilván lehetnek egyéb előnyei is). Az Ubuntus tárolókból frissítesz új verziókra vagy manuálisan?
Illetve a C1-re állítás csak a random fagyások problémáját kezeli J1900 (és társai) alatt, másra nem megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
bobalazs
nagyúr
Mi a lófüttyöt lehet csinálni olyankor, de komolyan ezzel évekkel ezelőtt is találkoztam, hogy egy megnyitott párpeszédablakból, (ez most ubuntu, de suseval is volt ez már) ha véletlenül kihúzok egy mappát vagy fájt és ejtem, átváltozik az egér kurzor tiltó ikonúra, és onnantól használhatatlan lesz, bárhova kattintok semmire nem reagál. Ezt a hsz.-t is most a billentyű tab-jával ugrálással tudtam megírni!
[ Szerkesztve ]
-
bobalazs
nagyúr
oké, próbálom felvázolni. vlc-ben jobb gomb, média megnyitása - fájl megnyitása, kidobja az ablakot hogy mit szeretnék betölteni. egy mappába be akartam lépni dupla kattintással de ehelyett a mappát kihúztam az ablakból, és bár nem tudom mi futott a háttérbe, talán chromium böngésző, nem sikerült a folyamat magyarul semmi sem történt, csak az egér kurzor változott át "karika áthúzva", majd sehogy sem lehetett kattintani ezután. Nem tudtam alkalmazások között váltani egérrel, sehova sem engedett kattintani.
-
lev258
veterán
válasz bobalazs #26014 üzenetére
Milyen rendszer ez pontosan? Használsz valami egyedi témát? Nem tudom reprodukálni. Ha én kihúzom a böngészőbe, egyszerűen behozza a könyvtárstruktúrát hozzá, mint egy ftp címen.
Bár most Ubuntu Mate-n vagyok, esetleg este Unity-n is meg tudom nézni.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
bobalazs
nagyúr
vártam 3 percet rá de semmit sem történt közben. billentyűvel szórakoztam, control alt f1, f2, f7, aztán meguntam egyesével ki alt-f4eztem az összes futó alkalmazásból. Így megjavult, visszaváltott az egér kurzor, amikor a vlc-t bezártam. hiba üzenet/párbeszédablak sehol nem volt látható.
-
törölt tag
Üdv!
Már kérdeztem és máshol is néztem, ráadásul úgy látom, nem igazán lehet, de hátha mégis: van-e lehetőség 12.04-ről közvetlenül 16.04-re upgrade-elni. Újra telepíteni a még tényleg gnome-fall/flashback miatt nem akarom, de ahogy a 16.04-et elnézem, ebben már csak a Gnome 3 van. Akkor ez utóbbit mindenképp buktam.(#26010) bobalazs
Nekem sem sikerült reprodukálni.[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
válasz koviamy #26021 üzenetére
A megjegyzésem arra irányult, hogy nem a 16.04 a használhatatlan jelen állapotában, hanem nyilván nálad van valami inkompatibilitás, ha másnál (jelen esetben nálam, de azért nyilván nem vagyok egyedül) hibák nélkül megy. De gyárts nyugodtan világméretű összeesküvést egy szoftverprobléma miatt, attól biztosan megoldódik.
A "stílusodból" pedig kérlek vegyél vissza, előre is köszönöm.
-
Dhampir
félisten
válasz #40553216 #26024 üzenetére
Esetleg az Ubuntu MATE nem jöhet szóba?
-
-
-
-
-
törölt tag
válasz Dhampir #26025 üzenetére
Tkp. mindegy, nem nekem lesz. Majd megnézem, melyik foglal kevesebbet. Négy év alatt hozzászoktak a baloldalon lévő gombokhoz.
(#26026) cigam
Nálam az 5.0.18-ason is csinál hasonlót, de csak a boot alatt. Amikor az asztal feláll, akkorra jó lesz. 128 MB vga-t adtam, 3D be van kapcsolva. A multiverse tárolós VBoxot használom.[ Szerkesztve ]
-
válasz lev258 #26000 üzenetére
Nnnna. 64 bites OpenJDK. 1.8. , 64 bit. Amúgy minden rendesen megy vele, csak az az egy app nem.
Néztük aktuális Kubuntu alatt is, ott sem ment, csak nem tudom, milyen Java Web Startot tett fel a srác.
Mondjuk nagyon nagy kedvem nincs visszatenni az Oracle-st, mert van más is, amit Web Start alatt használunk, és általában mennie kell :S
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
King Unique
titán
Szerintem vagy a te hardveredben van a hiba, vagy OS / egyéb beállítások nem stimmelnek, esetleg a 16.04-es ISO-t nem szereti a VB. Én kipróbáltam W10 (10586) alatt szintén a legújabb 5.0.20-as verzióval egy 32 bites Ubuntu 15.10-es telepítőt. 3D gyorsítás be van kapcsolva | 1024 MB RAM | 128 MB VGA beállítással. Simán viszi, semmi akadás és semmi grafikai hiba.
Amúgy érdekes az is, hogy pl. a YUMI még bugos a 16.04-es telepítőkkel... pont minap szórakoztam vele, csináltam Ubuntu | Kubuntu | Xubuntu | Lubuntu | Mint 17.3 multiboot pendrive-ot, de csak utóbbi 3 volt hajlandó elindulni és az első kettőnél mindig hibaüzenetet dobott. Majd ugyanezt megcsináltam 14.04 / 15.10 ISO fájlokkal és azok hiba nélkül bootolhatóak voltak.Továbbá Windowsra szerintem jobb a VMware Player. Nálam ugyanazon gépen VB alatt kicsit akadt az Ubuntu, a CPU-t is jobban pörgette, míg a VMware pörgősebben ment. Illetve működés terén is itt-ott szvsz kényelmesebb. Valamint a VB általában bugosabb szokott lenni ezen rendszeren és a korábbi verziókkal is voltak problémák...
[ Szerkesztve ]
-
válasz King Unique #26038 üzenetére
>pl. a YUMI még bugos a 16.04-es telepítőkkel
Hm. Én win10 alatt a yumi 2.0.2.2-vel készítettem az ubuntu 16.04 (unity) telepítőt (vagyis hozzáírtam a pendrájvon található rendszerek mellé) és hibátlanul felment a gépre.
Érdekes világ ez a számítástechnikaNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
gyulank
addikt
Ubuntu stúdióban hogy tehetem be a nautilust a start menübe? Pl. a fájlkezelőhöz a commandban az van, hogy exo-open --launch FileManager %u de ha nautilust írok a helyére attól még nem jelenik meg ott semmi.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
fecus
őstag
Olvasgattam az Ubuntu oldalát amíg lejön az Ubuntu MATE telepítő.
Azt olvasom, hogy az Ubuntu MATE LTS csak 3 évig támogatott (2019). Értem, hogy a MATE nem hivatalos verzió, de mi az akadálya az 5 év támogatásnak?Én a mostanit Ubuntut is 4 éve használom.
Ha újabb 5 év támogatást akarok akkor telepítsek alap Ubuntut és tegyem fel rá én a MATE-t?Én ezt nem értem!
Ráadásul most nézem, hogy ha megvárom a Mint MATE 18-at az is csak 3 éves.
[ Szerkesztve ]
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
törölt tag
No, telepítettem gnome-flashback-et. Nem túl jó az élmény. Az FF még egyszerű görgetés közben is szaggat, 4 GB RAM, i5 2520M proci és AMD HD6470 VGA mellett. A conky-t minden frissítésnél újrarajzolja. Igaz, ezt az LXDE-n is teszi, de utóbbin csak villódzás látszik, míg a Gnome-on annyira lassú, hogy mire a frissítési időköz egy másodpercének a végére ér, már kezdi elölről. A Lubuntu LXDE-jén nincs ilyen lassulás.
-
King Unique
titán
Akkor vsz alaplap és BIOS / UEFI függő is a dolog. Mert nálam szintén W10 + YUMI 2.0.2.2-nél a 16.04-es Lubuntu bebootol, de az Ubuntu és Kubuntu már nem. Az alábbi hibaüzenetet dobják:
"No Default or UI configuration directive found!
boot:"Pedig a program felületén jó rendszer lett kiválasztva a listából és az ISO-k jók, hivatalos oldalról valók (torrent letöltés). Illetve más programokkal kiírva bootolnak rendesen. Továbbá a YUMI másik hiányossága nálam, hogy a kiírt telepítők UEFI boot esetén abszolút nem működnek, hanem csak Legacy módban ...Ellenben, ha LiLi-vel csinálom, annál ok mindkettő. Valamint, ha nem kell multiboot, akkor Windowsra messze a legjobb program a Rufus. Annál soha nem voltak a bootolással gondok és még dd írást is tud.
(#26028) cigam: lehet azért szaggat és esik szét a grafika, mert a 64 MB kevés neki...ugye én is 128 MB-ot adtam, illetve pl. a VMware alapból 768 MB-ot állít be. Utóbbinál igaz lejjebb vehető akár 32 MB-ig, de én hagytam a gyári beállításon és elfogadható sebességgel ment. Továbbá lehet neki akár 2 GB RAM-ot is adni.
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz King Unique #26045 üzenetére
Csak megjegyzem.
Linux alól is lehet multiboot telepítőt készíteni.
1; MultiSystem
2; multibootusb(Ez utóbbi, egy kissé csökönyös. - Lehet hogy csak így indul: Alt+F2 > gksu multibootusb
És ha nem ismeri fel valamelyik ISO-t, helyezd át egy másik könyvtárba.
Pl.: Letöltések > Dokumentumok). -
Dave™
nagyúr
Biztosan nem a VRAM a kevés, nekem az alapértelmezett 12MB-tal is hibátlan, lásd #26032.
-
Igen. Az én gépem legacy bios módban megy.
És igen, win telepítőt én is rufus-szal szoktam írni.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest