Hirdetés
- Egérpad topik
- Kompakt vízhűtés
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- iPad topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lumicro
csendes tag
Biztos, hogy ami 30 éves, az NiMH és nem NiCd?
Véleményem szerint ezek nagy eséllyel nem lesznek már használhatóak, de már csak a kíváncsiság kedvéért is kipróbálnám, hogy mit tudnak.
Ha van hozzá eszközöd, akkor próbáld lemérni a kapacitásukat. Ha "okostöltőd" van, akkor, elképzelhető, hogy a teljesen lemerült akkuknak nem kezdi meg a töltését, ezért érdemes valami mással indítani. Szerencsére ezek nem annyira tűzveszélyesek, mint a Lítium akkuk, így ha kis (<=500mA) árammal töltöd, nincs veszteni valód. -
Üdv
Megtaláltam itthon a régi AA méretű NiMH akkumulátoraimat. (Ansman, Sanyo, Panasonic, Varta, Sony, Energizer)
Kb 10 éve voltak utoljára feltöltve. A legújabb is kb 15 éves, de a Panasonicok pl 30. Régen napi használatban voltak.
Szerintetek érdemes megpróbálni feltölteni őket, vagy kár kísérletezni vele?
-
sicc_innen
tag
válasz
Dr. Szilikát #1944 üzenetére
Ez a jelenség nálam is előfordul. A kb egy-másfél éves akkuk töltése nem áll már le amikor kellene, hanem továbbtöltődnek, ameddig hagyjuk. A múltkor 7 óra után, immár 1,48 V-on) vettem le őket, mert nem voltam otthon addig. Az akkukat a bő egy év alatt csak 4-5 alkalommal volt szükséges feltölteni, mert nem túl gyakran használom őket. Töltőhibára gyanakodtam, mivel a négyes garniturák mindegyik példányánál ez volt a jelenség.
(1900 mAh AA Ladda akkukról van szó, amiket mindig 300 mA árammal töltöttem. Tesztre sem merem tenni, mert ott sem valószínű, hogy leállna a töltés a végén, és nem váltana át a töltő kisütésre.)
Rendszervakukban használom őket, ott nem volt gond velük. (Más akkujaim nincsenek jelenleg.) Ezért is gyanakodtam a Lii-500 töltőre, ami egyébként egy bevált, elismert modellnek számít a piacon már évek óta. -
válasz
Dr. Szilikát #1944 üzenetére
Alapból 200mA árammal kezd el tölteni ez a töltő és azt soha nem is piszkálom, tehát most is annyival töltődnek.
Tehát akkor egyszerűen nem érzékelik a teljes töltöttséget a kicsi áram miatt.
Valahogy én is hasonlóra emlékszem, csak idővel kásássá válnak az emlékek a fizikában és kémiában.Valószínűleg már napok óta fel vannak töltődve amúgy és ha egyszercsak Full jelzésbe megy valamelyik, az csak a véletlen műve lesz.
Valahol pedig erre is emlékeztem, hogy inkább a kisütés és töltés a normálisabb eljárás, ezt viszont mindenképp megpróbálom észben tartani.
Köszi szépen mindent! -
Dr. Szilikát
őstag
Melegedés a töltőáramtól függ, ha a töltő jelez bizonyos áramot, akkor az bele is megy a cellába. A bevitt energiának az a része, ami nem tud letárolódni a kémiai reakcióban, kényszerűen hővé alakul.
De olyan lehetséges, hogy elhasználódott celláknál nem sikerül a telítettség érzékelése, főleg kisebb áram mellett, mivel ellaposodik az érzékelést lehetővé tevő feszültséggörbe. Ebben az esetben a töltés nem áll le, az áram továbbra is folyik befelé. Mennyi áramot mutat egyébként?
Rátölteni nem érdemes, inkább kisütni és újratölteni, attól néha javulhat a helyzet, ha nem is feltétlenül tartósan.
[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
Kb fél évente elő szoktam venni a különféle régi és degradált állapotú NiMh készletemet, hogy feltöltsem őket (hogy minél tovább életben tartsam őket, bár élesben már a nagy részük valószínűleg használhatatlan lenne) egy IPC-1L töltővel és néhány cellánál a következő a jelenség:
Látszólag akármennyi ideig is vannak a töltőben, nem akar “Full” kijelzésre váltani velük a töltő, hanem folyamatosan töltődnek.
Éjszakára és melós napokon nem töltöm őket, csak a felügyeletem mellett, de pl tegnap is töltőben voltak és most délelőtt megint töltőre tettem őket úgy, hogy már eleve 1.3 - 1.33 töltöttségen voltak, most késő délutánra is még folyamatosan töltődnek (elvileg).Tudom amúgy, hogy semmi értelme őket így a töltőben hagyni, csak kíváncsi lennék mi lenne a vége, ha lenne egyáltalán.
Szobahőmérsékletűek amúgy a cellák, mintha igazából semmi se történne.[ Szerkesztve ]
-
sicc_innen
tag
A korábbi véleményekben, tesztekben úgy írták, hogy pl. az AA Laddáknál is a 1900 mAh-ás tartósabb a 2450 mAh-ásnál. Tehát a kisebb tárolókapacitású a 'jobb vétel'.
[ Szerkesztve ]
-
Az Ali nem fogadta a fényképemet elegendő bizonyítéknak.
Ők is megérik a pénzüket
.
Nyomtam egy refund & return-t, aztán meglátjuk. Nem tudom, hogy mennyi lenne visszaküldeni nekik.
Közben pont ma megérkezett az AA-s is egy másik cégtől, szintén Alis rendelés. Még tesztelem őket, de kicsit más a csomagolás és magának az akkunak a kiképzése is, de ez nem biztos, hogy jelent bármit is.
Ha lefut két merítés - töltés ciklus, akkor bedobom az eredményeket és a linket is, hogy honnan rendeltem. -
-
Köszönöm, hogy gondoltál még rám!
Közben igazából nekem szinte feledésbe is merült a dolog, mert kontrollerbe szerettem volna akkut, de mivel semmi egyéb eszközbe sem használnék ilyeneket, a kontrollerhez is vettem inkább egy Play & Charge kit-et.Viszont hasznosak voltak az infók, meg sicc_innen válaszát is örömmel olvastam, én maximum kerti napelemes lámpákba elhasználnám az olyan kamu akkukat, azokban a gagyik is elvilágítanak néhány órát (amíg egyébként is látja őket bárki is).
Jó akkukkal és nyári időszakban meg végig tudják világítani az éjszakát, hogy még hajnalra is határozottan marad fényük. -
válasz
sicc_innen #1929 üzenetére
Több kört is futtattam merítés töltéssel. 600 - 630 mAh-s eredmények jöttek ki.
Szerintem vagy selejtes, vagy kamu. -
sicc_innen
tag
Köszönjük az infót!
Minden mérési eredmény szubjektív, több tényezőtől is függhet.
A normál (teljes) teszt úgy néz ki, hogy az akkut teljesen feltölti, majd kisüti, aztán újra teljesen feltölti az okostöltő. A gyorstesztnél csak lemeríti (egy határig, de nem nullára!) és egy teljes feltöltés van. Ilyenkor a bevitt töltés mennyiségét írja ki az akku kapacitásaként.
A normál tesztnél jegyzi a kisütési és a feltöltési értékeket is és azokból kalkulálja ki az akku hozzávetőleges tároló kapacitását. Ez a pontosabb módszer.
Elővettem egy bontatlan csomag 4 db-os LADDA AAA 750 mAh akkut, ami novemberben lett véve a pozsonyi Ikeaban (3,99 Euroért). Megmértem őket. Nálam mindegyik elemre 11 g-ot mutatott a konyhai kis digitális mérleg. 1,32 V az üresjárati feszültségük (így újonnan). A belső ellenállásukra 30-40 mR-t jelzett a Lii-500-as töltőm.
Olyat is lehet olvasni, hogy újonnan üzembehelyezett akkuk a névleges kapacitásukat csak néhány kisütés-töltés ciklus után érik el. Magyarul; használni kell őket, megdolgoztatni egy kicsit. Nem tudni, hogy mennyit álltak és milyen környezeti hőmérsékletben a raktárakban.
Emiatt nem teszteltem újonnan akkukat, csak már később, a használatbavétel után. Elképzelhető, hogy vannak olyan példányok is, amik újonnan is bőven hozzák a kívánt kapacitást, nem kell nekik néhány használati ciklus. (A 100 mR feletti érték belső ellenállásra kicsit sok egy új akkunak. Mérd meg majd újra!)
Az Alin a sellerek szinte mind ugyanazon tömegcikkgyártó üzemek viszonteladóitól szerzik be a termékeket. Tehát nagy eséllyel a másiktól is szinte ugyanazt kapod. Amennyiben nem 'eredeti' az áru, úgy másnál is erre van inkább esély. Kérdés, hogy megéri-e hamisítani ilyen ’filléres’ akkukat?
Talán az lehet a megfejtés, hogy a csökkent teljesítményű (vagy gyártáshibás) egységek is valahogy piacra kerülnek, minimális áron. Így éri meg a ferdeszemű sellernek a neten még féláron is eladásra kínálni. Bár magának a márkának ez így nagyon nem jó reklám... -
Megérkeztek az AAA "Eneloop Pro"-k. Nem véletlenül tettem idézőjelbe...
Az IKEA-s, 950mAh-s LADDA 13g súlyú, míg ezek 12g-ot nyomtak a konyhai digitális mérlegen. Ekkor még úgy voltam vele, hogy ez az 1g még talán nem azt jelenti, hogy nem azt kaptam, amit rendeltem.
A belső ellenállásuk mindnek 100 mR közelében, de inkább felette volt.
Futtattam rajtuk egy normál töltési tesztet (merítés, majd teljes feltöltés) egy Zanflare C4 töltővel ( [link] ).
A kapacitás mindegyiknél 600-700 mAh közötti értéket mutatott a teszt végén.Szóval hamisítvány, senkinek nem ajánlom az alábbi linkről történő rendelést:
[link]Repül is a refund fényképpel... Ráadásul a csomagon az van feltüntetve, hogy a minimum kapacitás 900 mAh.
#Aliexpress , #Eneloop Pro
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Dr. Szilikát #1926 üzenetére
Gondolok rá én is valóban, amiket te is írsz és egyébként érzem magam is, hogy úgyis az lesz a vége, hogy én is rendelek magamnak.
Vannak olyan vélemények, ahol magának a töltőnek a screen-jét fényképezték le, kapacitással és a szokásos adatokkal együtt, az úgy valóban elég “életszagú” szerintem is.
Az utóbbi bejegyzésedben olvasottat én is csináltam már és amúgy én sem fáztam rá abban az esetben.
Nekem általánosan pozitív véleményem van az Ali-ról, igazából mindig innen rendelek, ha kintről kell valami (a Temut sohasem használtam, mert amit úgy reklámoznak, hogy a csapból is az folyik, az elvből kiesik nálam).
—————————
Jim74: Majd ha megérkezik és van már róla tapasztalatod, írsz róla véleményt kérlek?
Valamint majd ugyanabban a bejegyzésben az Ali-s linket is légyszi!
Köszi! -
Dr. Szilikát
őstag
Nem szeretnélek befolyásolni, mert a végén még én leszek a hibás, de azok a válaszok csak csípőből tüzeltek szerintem.
Ha hamisítvány lenne, olcsóbb lenne szerintem és ilyen cégekkel, mint a Panasonic stb. az Aliexpress sem mer ujjat húzni, illetve egyes cégek panaszt tehetnek és akkor azért kerül tiltásra az áru. Más a noname esete, amire senki nem tud panaszt tenni.
Továbbá az Aliexpresszen, amikor sok véleményt látunk és azok életszerű, "életszagú" benyomást keltenek, olyanokat nem tudnak hamisítani az eladók (haverjaik)
Azok szoktak ráfázni inkább, aki nulla vagy minimális válaszokkal bíró árut vásárolnak, bár én olyat is próbáltam (mert jó áron volt és tetszett, kockáztattam), azt is megkaptam kézhez. De ezt nem ajánlom.
[ Szerkesztve ]
-
Én bepróbálom. 13,5k-ért rendeltem 8 db AA, 8 db AAA Eneloop Pro-t. Ha jó, akkor örülök, ha nem jó, akkor legfeljebb megpróbálok egy dispute-ot, hogy nem "original".
Ha meg bebukom, akkor tanulópénz.Lányomnak rendeltem hajcsatot. Ami a Müllerben 2500 Ft, ugyanaz az Alin 500-600 Ft...
-
válasz
sicc_innen #1923 üzenetére
Nem tudom tényleg, fotós topikban is rákérdeztem, ott kettő választ kaptam, mindkettőben egyértelműen lebeszélnek az Ali-s Eneloop rendelésről. 😁
-
sicc_innen
tag
Alin a vásárlói vélemények (és fotók az átvett termékekről) valósak. Érdemes végigolvasni őket. Egy-két eladónál jeleztek olyan problémát, hogy eneloop pro (fekete) akkukat rendeltek (fizettek ki), de csak sima (fehér) eneloop akkuk érkeztek meg!
Tehát olvassatok végig több eladó véleményezését, nehogy ilyenbe fussatok bele! -
válasz
sicc_innen #1920 üzenetére
Köszönöm az infót.
Ezt az Alis dolgot megpróbálom -
válasz
sicc_innen #1920 üzenetére
Ez az Ali-s ajánlás nagyon jónak hangzik, eszemben nem volt, hogy Alin keressek rá Eneloop akkukra.
Itt pl CyberMonday promócióban €12,85 a 4db-os pakk, ami elég barátinak hangzik, de fogalmam sincs mennyire merjek venni innen, mert igaz, hogy csak pozitívat írnak róla, de nem tudom mennyire manipuláltak a kommentek Ali-n… -
sicc_innen
tag
Üdv!
A 100 mR alatti érték az elfogadható, úgy tudni. (Nálam az 1900 mAh Laddáknak 20-30 mR közötti a belső ellenállásuk a Lii-500 töltő kijelzője alapján. Kb. egy éve használom őket, nem napi szinten.)
Próbáld "megrúgni" az akkukat a töltés indításakor. (Értjük ez alatt, hogy 1-2 percig 1000 mA áramot adni neki, majd kivenni őket a töltőből egy pillanatra, majd visszaállítani 300-500 mA-ra és tovább tölteni. Ilyenkor valamelyest javulni szokott a belső ellenállás értéke.)
A linkelt webshoppal eddig még nem találkoztam. Kissé gyanús, hogy telón az összes süti elfogadása nélkül nem enged tovább. Az árak annyira nem kedvezőek hogy az ember előreutaljon nekik úgy, hogy nincs róluk hiteles tapasztalat. Szóval nekem így elsőre nem szimpi.
8000 Ft környékén bárhol kaphatsz 4 db AA eneloop akkut. (Alin még jóval olcsóbban is ki lehet fogni. -
Szia!
Én eMag-gal szemezek most, mert Genius által ingyen szállítják, így az AA csomag 7994 Ft lenne, csak nekem is vannak atéren aggályok, hogy nem az eMag a forgalmazó.
Bár igazából elvileg minőségileg nem lehet probléma szerintem akkuk esetében, főleg Eneloopnál, amikor hosszú éves raktározást követően is megőrzi a kapacitása nagy részét.
Lehet kötni 6 hónapra ingyenesen Genius-t.
[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
2450 mAh-s LADDA akku kezd gyengélkedni, ezért megnéztem az ellenállását és 1454 mR-t mértem. Szerintem ez annyira nem jó
.
Mennyi lenne az elfogadható érték egy jó állapotú akkuknál?Másik kérdésem, hogy szeretnék AA és AAA Eneloop Pro akkukat venni.
Ez a cég megbízható beszerzési forrás?:
[link]
[link]Köszönöm a segítséget
.
-
Alex91
félisten
Van par darab par éves. Elegge szór a minoseg. Hamar kinyirodnak. Mennek, de nagy kapacitas elteresek vannak. Inkabb LADDA…
Ja, teszt. Friss akksiknal tenyleg nincs nagy elteres a kulonbozo gyartok kozott. De hasznald egy evig, azt utana tesztelj…! Az eneloopjaim meg mindig tudjak ami rajuk van irva tobb ev utan is, a tobbirol ez nem mondhato el.
[ Szerkesztve ]
-
ametza
csendes tag
A készlet erejéig a lidlben:
450ft/db. Csomagja 1800ft, amiben 4 darab színes 1.2V Tronic aksi van
Ennyiért szerintem bőven jó vétel. -
tomcsi23
veterán
Ugyanígy tapasztalom én is, ahogy Alex is írja.
Nagyon jó a ladda, de néhány év után (5-6) elkezd megugrani a belső ellenállása. A kapacitását jól tartja amúgy, csak már nem tud mellé powert is kiszolgálni.
Ezzel szemben a tizenéves eneloopok is még mindig ott vannak a szeren.
Ladda alatt nem is nagyon tudsz nézelődni, mármint ár/értékben nem igazán van jobb ajánlat.
Egyébként, ha nem kizárólagosan kell a nagyobb kapacitás, inkább az 1900 mAh-s laddát választanám. Abból 3 szett kijön, 2 áráért.