- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA® driverek topikja
- Házimozi haladó szinten
- Házimozi belépő szinten
- 3D nyomtatás
- Hamarosan leszűkíti a támogatott hardvereit az NVIDIA
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azimut
aktív tag
válasz
Keef_Lee #18871 üzenetére
Köszönöm a tanácsot, tehát 8 Gb-nél nagyobb micro sd-nél nem kell nagyobb, ami U1 és valamilyen márkás/színes csíkos. Addig nem invesztálok több bazárba, mármint perifériába, amíg ki nem ismerem az alapokat.
Köszönöm True_fx kolléga válaszát is.
Lenne újabb körkérdésem is. Azt kétlem, hogy ezen az architektúrán Mint Linux futna Cinnamon felülettel, de vannak-e tapasztalataitok más Linuxokkal, leszámítva az Openelec-et? Mielőtt Openelec kerülne rá, hajlanék egy kis kísérletezésre. Talán Android és Win10 próbákat is tennék, ill. az összes ajánlott Linuxot, talán még Süsüt is.
Hangosan gondolkodom, a gyakorlatozáshoz egy monitorra kötném, tehát HDMI-VGA átalakító is kell. Ismét kérdezem, vannak-e tapasztalataitok más rendszerekkel. Haj, egy jó kis összefoglaló kéne....
-
azimut
aktív tag
Sziasztok! Lehetne-e szerkeszteni egy alapinformációkat tartalmazó összefoglalót Pi-ügyben, vagy van-e valahol áttekinthető magyar nyelvű leírás létező konfigurációkról? Eddig ezen a fórumon 20-30 oldalt néztem vissza, az engem érdeklő dolgok megszerzéséhez még pár száz oldalt át kéne nézni. Nem, ne rázzatok le "barátod a google" formulával, a főbb kérdésekkel megismerkedtem. A telepítési leírásokat megértettem, LAMP használata miatt Mint Linux használó vagyok, Kodi Androidon, Linuxon, Windows 10-en oda-vissza gyakorlatozva megyeget. Kérdésem inkább hardveres.
Tehát, szívesen rácsüngetnék egy ilyen kütyüt a tv-mre, médialejátszóként, esetleg böngészőként használva. Ha jól szűrtem le, a kellékek: Pi2, esetleg a procihoz hűtőbordák, doboz, HDMI csati, táp, egyelőre nano wifi (hálózati kábel miatt nem szívesen fúrnék falat), mikro sd - minden kütyümben u1-es Samsung 32 gb fut. Kihagytam-e valamit?
Hogyan navigálok minimum eszközhasználattal? Eddig az jött le, hogy tv távirányító, már ha tudja, esetleg mobiltelefon? Vagy van-e még erre valami jól használható kütyü?
-
Beni2360
félisten
Na de uraim ennyit káromkodni ,466-467 .
Ha megjön a cuccom át sem veszem mert ezekre én nem vagyok képes.
Azt hittem imag letőlt, telepít,kártya bedug,bekapcs és usb filmek.
Mit fogok én még vén fejemmel tanulni.
25 éve a DOS, majd a win95---- aztán az android, most meg ez. A linux valahogy kimaradt az életemből. -
Osynho
addikt
Üdv!
3 fontos kérdésem lenne:
- youtube
- spotify
- airplayEzeket hogy oldottátok meg pi2-n? Elvileg vannak külső kiegészítők youtubra, spotifyra, azokkal mit kell kezdeni? Airplay-t bekapcsoltam, látszik is almás termékeken, kiválasztom, erre visszadobják a saját hangszórójukra. Ez mitől lehet? Androidon használ valaki airplay-t? Muszáj rootolni hozzá a telót?
-
dugesz77
őstag
Android Tv-t próbálta már valaki? Érdekesnek tűnik.
-
cinemazealot
addikt
válasz
envagyok #18136 üzenetére
Egy próbát megérhet. Play-ből tudsz rá telepíteni Android alkalmazást, nem? Tegyél fel rá egy MySQL szervert és nézd meg, hogy be tudod-e úgy állítani, hogy azt a Kodi(k) használhassá(k).
-
envagyok
veterán
válasz
cinemazealot #18124 üzenetére
Azt szeretném megoldani, hogy valamelyik pi-n vagy a wetek playon (mindegyiken openelec fut) legyen egy központi adatbázis a nas-omon tárolt filmekről zenékről, illetve hogy mi volt már játszva, meddig,stb., és azt az adatbázist használja a többi pi-m, pc-m,androidos tablet,stb kodival.
Ui. Az előző hozzászólásban pi-t írtam PC helyett,de a prediktív szótár megint okos volt
-
válasz
consono #17967 üzenetére
Értem én, de feltettem az xorg-ot, valamint a matchbox wm-et, régebben játszogattan ezekkel mikor Android alá telepítettem linuxot, és vnc-n keresztül működött a dolog, tehát azt tudom, hogy meg lehet csinálni, csak azt nem tudom, hogy most miért nem jön össze. Nekem jó lenne úgy is, hogy kilépek a kodiból a böngésző miatt, de alapvetően az osmc-t szeretném, ha indulna. A böngészőt csak webes videómegosztók meg rádiók miatt szeretném feltenni.
-
bear_
aktív tag
Openelecről szeretnék hangot továbbítani androidos telefonra. Megoldható valahogy?
-
dugesz válaszához kiegészítés:
A hálózati médialejátszás úgy történik, hogy az adott tartalomtípus )filmek, sorozatok, zene, képek, stb.) füleinél a fájlok menüpontban beállítod a forrást, forrásokat. (Ha elakadnál, nyomd hosszan a menüpontot!)
NFS, DLNA, Samba, mind mehet, a DLNA régebben nekem problémám volt, úgyhogy Sambát használok.
Az így betallózótt forrásokat tett médiatárba, ő majd szépen elrendezgeti őket.Ha még nem lett volna: ha Androidot használsz, próbáld ki a Yatsét, minden távirányítót kenterbe ver a tudásával.
MaCS
-
Beni2360
félisten
válasz
ZolkoW #17664 üzenetére
Köszi a segítségedet!
Nem tudom, hogy a nyugdíjhivatal mit szólna hozzá?
Van egy 16 évvel ezelőtti saját adó számom, nem tudom, hogy bolygatná-e valaki ha azt írnám be.
----------------------------------
BlaiseVannak próbálkozások, de Pi2-n nem nagyon működik az Android.
Ty. -
Beni2360
félisten
Sziasztok!
Van olyan lehetőség, hogy Pi2-ön másik sd kártyáról esetleg egy normális androidot futtatni és netán azon belül dolgokat feltelepíteni? -
kutga
félisten
Androidos okostelefonról a Youtube alkalmazás képét hogyan tudnám kiküldeni Pi2-re (Kodi).
A Yatse nevű alkalmazás gond nélkül látja a hálózati eszközt és a letöltött videót ki is küldi a tv-re, a gyári YT alkalmazás viszont csak teker és nem talál semmit. A Pi kábelen csatlakozik a helyi hálóra, a telefon wifin keresztül.
-
wassermann
Topikgazda
Még egy fontos dolog:
a videó-felvételekre optimalizált kártyák, pici fájlok írásakor sajnos legtöbbször elvéreznek. Én emiatt, több mint egy éve egy Androidos készülékekhez optimalizált SANDISK kártyát használok: -
Gerzsi
tag
Youtubeot viszi rendesen?
Olyat tud hogy telóról (Android) megosztom a képet, videót? -
azbest
félisten
-
Laca0
addikt
válasz
wassermann #17131 üzenetére
Köszi!
Igazság szerint ezt a részét én is tudom, de nem mindig működik.
Láthatóan ugyanaz a tvheadend backend fut OE, OSMC és Raspian alatt is, mégis az egyikben tud hangolni, a másikban meg nem, ugyanazzal a tuner fw-el!
Ez az egyik, eddig megfejtetlen problémám.
A másik a Raspian alatt a kliens telepítése. Ill. Raspian, azon belül pedig Kodi plugin telepítés. Ha apt-get-el felteszem a Kodi-t, abban alapból nincs semmilyen PVR kliens sem.
Nekem a stream-elés része megy androidra, windows-os gépre is, sőt netről is teszteltem már. Csak saját magán nem megy most, Raspian alatt.
OE verziókból valamelyiken ment, valamelyiken meg nem ment a hangolás. Tehát maga a backend működött, csak folyton FAIL volt a muxoknál.
Most azért próbálgatok ennyit, mert keresnék egy olyan verziót (akármelyik rendszerből), amelyiken megy a tvheadend, a vu+/enigma2, átmennek rendesen a HD hangok az erősítőre és megy a BD 3D lejátszás.
Szerintem nem akarok túl sokat, ezeket tudnia kellene... -
-
azbest
félisten
Én is keresgéltem. De androidra van elvileg natív app, nem tudom annak kellene-e chrome. Desktop gépen láttam olyat, hogy menübe felveszik a netflix pontot a Kodiban és valójában egy chrome-ot indít. Igazi beintegrált megoldásból régebbit láttam (netfixbmc), de a másolásvédelem miatt az sem tud működni állítólag. Szóval ebben a formában valószínűleg nem fog menni a pi-ken.
Ja meg volt egy videó, ahol egy pécé képernyőjét streamelték át valami fizetős programmal, ami netflixként volt felvéve openelec-ben. De ennek sem sok értelme van szerintem, mert kell hozzá a program és egy bekapcsolt pécé.
-
synar
őstag
Most hogy lehet már regisztrálni, kipróbáltam volna, de a KODI-ban legalább is OpenElec alatt nem működik a Netlflix, mert ha jól értem kell hozzá egy androidos Chrome böngésző, amit meghív kívülről az addon. Valaki tud erre más megoldást?
-
válasz
FireKeeper #16721 üzenetére
Igaz, az USB-s egér/billentyűzet (akár rádiós) nagyon hasznos lehet, bár nem létszükséglet. (Én nagyon sokáig nem használtam.)
Mivel azonban valamilyen beviteli eszköz feltétlenül szükséges, essen szó három fontos lehetőségről:
- CEC, azaz a tévé távirányítója. Ma már a legtöbb tévé jó ehhez.
- Mobiltelefonos program. Androidon talán a YATSE a legjobb -- teljes körű, az egér/billentyűzetnél jóval komolyabb lehetőségeket biztosít,
- infrás tévirányító -- meg kell venni, mókolni kell vele.MaCS
-
Sequadon
tag
Sziasztok!
Új vagyok a RasPi/Linux vonalon és belefutottam pár dologba, amivel nem boldogulok.
Adott: RasPi2 (Raspbian), külső HDD indulásnál automatikusan mountol + samba megosztás, transmission szintén indul
1. 2,5 külső HDD-t a monitoromba épített HUB-on keresztül csatlakoztatom a Pi-re, egyelőre így tudom csak a tápellátását megoldani. A problémám az, hogy ha nincs művelet x ideig a vinyón, akkor leáll és nem is érem el többé. A könyvtár ahová be van csatolva üres. Csak újraindítással tudom orvosolni. Windows vonalon ez úgy nézett ki, hogy leállta vinyó, ha viszont megnyitottam a meghajtót akkor 5-10 mp felpörgés után elérhető volt. Erre van valami megoldás? Azt nem szeretném ha éjjel nappal menne, de ne is kelljen minden leállás után újraindítanom.
Update: tegnap filmet néztem a RasPi-ra csatlakoztatott HDD-ről hálózaton keresztül és egyszer csak megállt a film, a meghajtó nem volt elérhető. Pedig a lemez pörgött és olvasás is folyamatos volt, ugye ment a film. Ezt nem igazán tudom hova tenni, azt sem tudom egyelőre hogy két külön probléma, vagy a kettő összefügg.2. Transmission web interface időnként nem elérhető, mobilos alkalmazás szintén. Status-ra active/running-ot ír. transmission-daemon stop, majd transmission-daemon start kelti csak életre újra. Ezt vajon mi okozza? Log errort produkál, de tudtommal ez nem akkora gond és pláne nincs köze a webes interface-hez. Semmi error, csak simán nem elérhető a webes felület (a keresett oldal nem található). Az androidos app dob valami hibaüzenetet, de azt hiszem az is csak arról szól hogy a kiszolgáló nem található.
Bármi segítséget előre köszönök.
-
OgKush
senior tag
Szep estet mindnekinek!
Ma tisztalappal kezdtem es majdnem teljes a siker.
-szuz rendszer ( raspbian wheezy)
-ntfs 3g felrakva
-automatikusan mountolja a kulso hdd-t bootolaskor
-samba megosztas megy, macrol es androidrol is kiprobaltam, a kulso hddt shareltem ki, popec.
-plex szerver fut. elvileg a 1080at is lejatsza transcodingnak koszonhetoen.VISZONT!!!!!
a plex szerver az istenert nem latja a hddn levo fileokat.. Valami otlet?
-
OgKush
senior tag
válasz
Pulsar #16645 üzenetére
Az a terv, hogy mindenki oda mentse a cuccait a csaladban, es van mac, win, ios, android, azert gondoltam smbre, de igazabol mind a 2-t kiprobalhatom, hiszen errol szol a PI
Mas: feltettem ugy a plex szervert, majd hozza adtam a pendriveomat, mint forras mappa, de nem talal benne tartalmat, ugy, hogy televan filmekkel.
Ilyenkor mi van?
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #16598 üzenetére
Ja és már szétszedtem a dobozt
A műanyagról kezdtek lepattogni a felragasztott távtartók. Meg a régebbi rendszerekkel nem volt elég stabil. A pi2-es rendszer most csak a polcon van lerakva. Nameg az is volt az oka, hogy backendnek használtam, nem kötöttem rá monitort. Pécéről és androidos eszközökről néztem az adását. Mostánában szoktam rá arra, hogy egy másik pi2 -vel használjam, amin openelec fut. -
azbest
félisten
válasz
havri1 #16583 üzenetére
Az általánosabb kártyapc topciban szokoktt szóba kerülni [link]. Szoftveresen a gyártó gyakorlatilag semmi támogatást nem ad, közösségileg van pár ember aki próbálkozik, de a régi kernel miatt így is vannak problémák vele. Pár linuxos szolgáltatást futtatni jó, de minden más esetben problémás.
Egyébként a gyártótól közvetlenül is meg lehet venni, a csupasz board szállítással együtt 18 dolcsi és pakkokban is adja.
(#16590) DarkByte
Van egy video youtube-n, ahol android telefonnal próbálgatják. Ott szét is szedik és valami siano chipset van benne. Lehet, hogy támogatja a linux alapból csak valami dvb_rio.inp firmware fájlt kell vadászni hozzá, ha hiányolja.Az antenna csati gyakori a kínai tunereknél. MCX - IEC átalakítóval a nálunk elterjedt dugósra is köthető.
Mondjuk raspberry-hez lehet jobb egy it9135 vagy realtekes mini tuner. Az biztosan megy vele és 8 dolcsi kürül indul, míg ez az androidos 20 dolcsi felettinek tűnik.
-
DarkByte
addikt
Közvetlenül micro USB portba dugható WiFi adaptert keresgéltem a neten amikor is találtam egy ilyet:
Micro USB DVB-T EZTV HDTV dongle for android
Nem tudom mennyire szabványos az az antenna aljzat, lehet-e kapni hozzá IEC adaptert hogy normál koax kábelt rácsatlakoztasson az ember. De akár RPi Zero-ból lehetne vele mini DVB-T set-top-box-ot vagy headend-et építeni
Az is jó kérdés hogy driver szempontjából minek látszódik, lehet kedvez az Android-nak. -
golya87
őstag
válasz
odipapa #16579 üzenetére
Hello
Én még nem találkoztam olyan YouTube videóval, amit ne játszott volna le, de ha adtok egy konkrét példát, rápróbálok.
Nekem van Chrome plugin, amivel egyből tudok youtube videót lejátszani Kodi-n. (Play to Kodi). Így nem hiszem, hogy ne lenne ennek Androidos megfelelője. -
odipapa
senior tag
Sziasztok!
Vennék egy Pi 2-őt, hálózati média lejátszásra, és youtub-ra, de visszaolvasva látom, hogy nem minden videót játszik le (youtube), van valakinek erről aktuális infója?
A másik: A youtube alkalmazást lehet párosítani androidos mobillal, hogy azzal irányítsam? -
azbest
félisten
válasz
Bandus99 #16567 üzenetére
Szia,
egyik raspberry pi sem alkalmas anrdoid futtatására, nincs hozzájuk hivatalos android rendszer. (A közösségi próbálkozások elég gyengék voltak, nem alkalmasak videózásra).
Valamilyen androidos stick vagy androidot is futtatni képes board lehet a nyerő, de ha nem akarsz legózni, akkor inkább a kész megoldások közül érdemes választani. 35 dolcsitól indulnak az olyan eszközök. Persze nem árt utánanézni, hogy a HorizonGo miken hajlandó futni. A drm másolásvédelmi dolgok hiányára például valószínűleg háklis lehet.
Ha a telefonodnak van videokimenete akár arról is lehet. Bár ez ma ritkább. Ellenben easy cast ota stick-re lehet, hogy átadható a telefon képe és 12 dolcsi körül már lehet rendelni gearbest-ről. Kicsit többért banggood-ról. Ja múltkor írt valaki egy másik easycastről logouton [link]
-
Bandus99
őstag
Sziasztok!
Segitseget szeretnek kerni. Nem vagyok jartas a temaban abszolute.
A kovetkezo problemat szeretnem megoldani (tobbek kozt) pl hetvegi hazban nincs bekotve televizio ellenben van HorizonGo program es persze net is. Ezt szeretnem futtatni (lehet webes verzio is) es TV kepernyojen nezni.
Ehhez alkalmas lehet vmelyik verzio ebbol az eszkozbol? Akar androidot futtatva rajta, vagy barmi mas otletet meghallgatok. Ha alkalmas akkor melyik verzio ajanlott, akar beszerzesi forrassal. Termeszetesen nem problema a kulfoldi beszerzes es a szallitasi ido.Aztan otthonra is elgondolkodtam egy torrent kliens, dlna kiszolgalo futtatasrol is, erre is alkalmas lenne.
Koszonom aki idot szan ram
-
DarkByte
addikt
válasz
envagyok #16449 üzenetére
Meg lehet oldani amit szeretnél, de szerintem nem éri meg a befektetett munkát, amikor közel ugyanennyiért kapsz egy Bluetooth-os fejegységet az autóba, ami még kihangosító funkciót is tud.
Már nem kapható, de nekem egy ilyenem van a kocsiban és bár én is gondolkodtam ilyesmiben, mostanra tuti nem szórakoznék Raspberry-vel. Ha mégis meg akarod csinálni, pár észrevétel:
- RPi Zero-n nincs audio kimenet csak HDMI-n mint írod. Vagy HDMI audio extractor-al vagy egy külön GPIO-ra csatlakozó HiFi board-al mennék neki, bár Lady Ada csinált hozzá leírást hogyan lehet a GPIO PWM részével visszaállítani a kihagyott hangkimenetet.
- Gyújtás adás, levételkor helyes boot és shutdown megoldása (különben SD fájlrendszer sérül); ehhez vannak autó képes UPS board-ok Raspberry-hez, de annyiba kerülnek mint a normál Raspberry.
- Ha nincs egy AUX bemenettel megáldott fejegységed, külön venni kell hozzá két utas erősítőt ami már magában sem olcsó. Annak is meg kell oldani a ki-bekapcsolását remote signal-al, amit alap esetben egy fejegység jelezne.
- Nem lesz kijelződ és műszerfali kezelőszerved hozzá; ha megfelelő a telefonról irányítás akkor kihúzható, de szvsz sokkal kényelmesebb a rádióról vezérelni a telefonon futó médialejátszót mint fordítva. Esetleg GPIO-n pár nyomógomb és egy háttérvilágítással rendelkező 2x24-es LCD modullal lehet pótolni, de ezt esztétikusra megcsinálni hogy ne üssön el a kocsitól házilag nem kis munka. Talán egy üres 1-2 DIN magas dobozba be lehet építeni az egészet, de amikor legutoljára kerestem ilyet alig lehetett neten találni.
- Nem lesz FM rádió, hacsak nem veszel hozzá külön modult; ha nem érdekel az FM rádió akkor nem érdekes.
- Ha pendrive-ról hallgatnál zenét, valamilyen módon aljzatot kell fúrnod egy USB aljzatnak.
- Bár valószínűleg közel egyedül vagyok ezzel, de webrádiót sem tudsz így hallgatni még A2DP felett ez teljesen triviális. Elindítod a telefonon a programot és szól.
Egyébként talán Kodi-val legegyszerűbb megoldani, ahhoz van egy elég korrekt távirányító program Android-ra [Kore]
-
Celtis
veterán
válasz
szasanyi #16418 üzenetére
A külső HDD miatt inkább a 2,1-es táppal rendelném (700 Ft felár).
A TV-ddel valószínűleg nem lesz gond. Az LG Simplinknek hívja a CEC-et. Csak azt kell bekapcsolnod.
A Yatsee egy androidos applikáció, azt a telefondora kell telepíteni, ha távirányítani akarod a Pi-n futó KODI-t.
A KITben lévő SD kártyán rajta van az Openelec (=KODI+minimál Linux OS) viszont a KIT-ben lévő SSD duál bootos, amire szerintem nincs szükséged. Tegyél rá egy tiszta Openelecet.
1.OE6.0 képfájl letöltése
2. Kicsomagolás
3. A kicsomagolt img fájl kiírása az SD kártyára Win32DiskImager-rel
4. Kártyát Pi-be bedug és kész. -
azbest
félisten
válasz
vargalex #16407 üzenetére
Az ára miatt
Olyan soc-okra épülnek, amelyeket set top boxokba vagy hasonló helyekre szánnak. 5 dolcsi vagy még tttvesebb az áruk. Ja és ahová eredetileg szánták, oda bőven elegendő az a grafikus teljesítmény is.Az is előfordul, hogy az androidos kernel forkot használják a linux alá is az ilyen boardoknál. Pontosabban annak is a gyártó által mókolt változatát. Ezért szoktak leragadni régi 3.4 vagy 3.10 verziónál.
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
lord.lakli #16417 üzenetére
" mert ugye amiket írsz linuxnál, azok meg linux előtt pár évtizeddel is léteztek unix alatt."
Tévedni méltóztatsz. A linux előtt létezett ugyan a unix/system-V jellegű könyvtárszerkezet, amit linux fel is használt, lévén egy posix kompatibilis, unix tipusú operációs rendszert fejlesztett, azonban nem létezett ext2,3,4 filerendszer, mivel az a linux saját filerendszere. Linus Torvalds fejlesztése.
"Android linux/unix alapú, de önálló OS."
Az android az én fogalmaim és az általam tanultak szerint egyrészt nem önálló, mert akkor mi szükség is volna a linux kernelére, shellre, miegyébre, másrészt, nem tesz eleget az operációs rendszer kivánalmainak, ergo, nem is az.
A linux kernel, mint rendszermag architektúrájából következik (mivel mindent az csinál és ring0 fölött nem fut semmi ami a kernelmagtól független lenne (ellentétben mondjuk a mikrokerneles architektúrákkal)), hogy sem az android, sem más linux kernelt használó rendszer nem lehet egyben natív operációs rendszer is. -
lord.lakli
őstag
válasz
RoundRobin #16416 üzenetére
Ha már ennyire kened-vágod, akkor úgy lett volna helyesebb, ha azt írod, hogy unix szerű, mert ugye amiket írsz linuxnál, azok meg linux előtt pár évtizeddel is léteztek unix alatt.
Android linux/unix alapú, de önálló OS. -
RoundRobin
aktív tag
válasz
lord.lakli #16412 üzenetére
"Android nem linux, hanem linux kernelt használó, önálló operációs rendszer."
Hát, szerintem meg nem az, hanem egy grafikus framework, ami nem csak a linux kernelt használja, de a filerendszert, shellt, segédprogramokat, könyvtárhierarchiát is.
-
Celtis
veterán
válasz
szasanyi #16411 üzenetére
Pontosan minek néztél utána? A linken nem mutat egy konkrét termékre.
Ha Raspberry Pi kit-re gondolsz, akkor azt neked kell összerakni. Bepattintani a NYÁK-ot a műanyag házba és rápattintani a tetejét.
Alapvetően egy KODI-t tartalmazó operációs rendszer kell rá. Vagy tartalmaz ilyen SD kártyát a kit, vagy te veszel SD kártyát, letöltöd az képfájlt/telepítőt (Openelec vagy OSMC), kiírod egy SD kártyára bedugog a PI-be és kész a médialejtászó. A saját telepítés szerintem jobb, mint egy előre mindennel telerakott SD.Ha a TV-d HDMI-CEC kompatibilis, akkor külön távirányítóval sem kell bajlódnod. Ha zenehallgatáshoz nem akarod bekapcsolni a TV-t, akkor ott a full extrás androidos távirányító app (Yatsee), de ha ragaszkodsz a fizikai távirányítóhoz, szinte bármilyen USB-s táv megfelel, tele van velük az ebay fillérekért.
A külső HDD tápigénytől függően külön tápellátást igényelhet. Egyébként csak rá kell dugni és látja a Pi
-
lord.lakli
őstag
válasz
RoundRobin #16410 üzenetére
Android nem linux, hanem linux kernelt használó, önálló operációs rendszer.
(#16411) szasanyi: Médialejátszónak Raspberry Pi 2-t vegyél, azzal nem lesz gondod média tartalommal. Amit linkeltél inkább jobb ethernet, beépített wifi miatt otthoni home szerverhez jó.
-
RoundRobin
aktív tag
64-bites, szuperolcsó versenytársat kap a Raspberry Pi
Az 512 MB memóriával és 100 Mbps-es Ethernet illesztéssel felszerelt változatért ugyanis csak 15 dollárt (4300 forintot), az 1 GB memóriával és Gigabit Ethernet adapterrel rendelkező variánsért pedig csak 19 dollárt (5500 forintot) kell kifizetni -
A Kickstarteren nagyon jól áll annak a projektnek a finanszírozása, ami azt ígéri, hogy egy minden szempontból komoly versenytársat indít majd útjára a Raspberry Pi-vel szemben - a hobbisták és a miniszámítógépekre termékeket építő vállalkozások várható nagy örömére. A PINE A64 ugyanis gyakorlatilag a klasszikus Pi-énél kétszer erősebb hardvert adna fele áron az érintettek kezébe.
A méreteiben a Pi-hez rendkívül hasonló egység lelkét egy 64-bites, 1.2 GHz-en pörgő négymagos ARM A53 processzort, valamint egy kétmagos, 500 MHz-en működő MALI-400 grafikus áramkört magában foglaló chip képezi. Ezek mellé kiszereléstől függően 512 MB, illetve 1 GB RAM-ot szerelnek az alaplapra, egy 100, illetve 1000 Mbps-es Ethernet kapu, 2 darab USB 2.0 csatlakozó, valamint egy HDMI kapu és egy 3.5 mm-es jack aljzat társaságában.
A kütyü a Linux mellett képes az Android 5.1 verziójának futtatására is, ami szintén komoly plusz érv lehet mellette a Pi-vel szemben.
-
synar
őstag
Ma végre volt időm letesztelni projektoron is az új beszerzésű Raspberry P2-t és az M8S androidos box-al összevetni, ugyanazon beállítások és kábelek használatával, mindkettőn OpenElec rendszert futtatva. Legnagyobb csalódásomra a PI képminősége bizonyult az eddig megszokottnál gyengébb minőségűnek, főként a sötét tónusok részletei hiányoztak, valamint a gyengén megvilágított jelenetek színzajosnak és az egész kép túlszaturáltnak bizonyult. Végül találtam itt a fórumon is egy régebbi bejegyzést hasonló problémával és végül működött is az ott linkelt megoldás: Questions About RGB scaling 0-255(monitor), 16-255 (tv). Tehát a lényeg, hogy a teljes RGB skála megjelenítéséért be kellett írni a config.txt -be a következő sort:
hdmi_pixel_encoding=1
# HDMI_PIXEL_ENCODING_RGB_LIMITED = 0, /**<Default, note that CEA mode defaults to limited RGB limited but DMT modes always uses RGB full */
# HDMI_PIXEL_ENCODING_RGB_FULL = 1,
# HDMI_PIXEL_ENCODING_YCbCr444_LIMITED = 2,
# HDMI_PIXEL_ENCODING_YCbCr444_FULL = 3,
Miután az OpenElec így újra betöltődött, helyreállt a világ rendje és a képminőség is megjavult. -
válasz
gtamate2 #16078 üzenetére
Nem RPI kell Neked!
Több barátom is használja ugyan torrentes NAS-ként, de ők kifejezetten mérsékelt forgalmú, célirányos adatcserére alkalmazzák. Ehhez célhardver vagy komolyabb épített gép kell -- még csak nem is sokkal drágábban.
A HDMI-VGA-adapter nem olcsó mulatság, de hogyhogy nincs azon a tévén AV in?Böngészésre nem jó a PI, még a 2-es is csak kompromisszumokkal.
Androidos távirányításra a YATSE nagyon bevált.
Használt piaca alig van a PI-nek, ami eladó készüléket az elmúlt fél évben láttam, mindet szinte újárban kínálták.
MaCS
-
gtamate2
veterán
Sziasztok,
Elgondolkoztam én is hogy beruházok végre egy Rpi-re, viszont lenne pár kérdésem.
Tehát elsődlegesen arra kellene hogy NASként üzemeljen, tehát egy vinyót kötnék rá és hálózatra lenne téve, illetve torrentezni is szeretnék róla úgy hogy távolról indítom el (tehát hálózaton kívülről). Ezek mellett pedig egy tv-re lenne kötve amin ugye meg lehetne nézni a tartalmat.1, A TV-n nincs hdmi, csak vga és audio csatlakozó. Átalakítóval gondolom ez megoldható hogy ez üzemeljen.
2. VPN-el megoldható lenne hogy távolról indítsam el a torrentet a Raspberryn?
3. A tv-n való kezeléshez tudnátok ajánlani valami szoftvert amivel androidos telefonnal lehetne vezérelni a Pi-t? (Note 3-al lenne kezelve)
4. Esetleg a böngészés mennyire megoldható telefonról szoftveresen?
5. Ezekhez a célokhoz melyik lenne a legalkalmasabb? Leginkább használtan keresnék, így akár ha a Pi1 B vagy zero szóba jöhetne akkor az is elegendő lenne?
6. Melyik oprendszert javasoljátok? Láttam a win10-nek is van már rá variánsa (bár csak Pi2-n ha jól láttam)
7. Esetleg a hardveraprón és a jófogáson kívül tudtok valami oldalt ahol jó áron szoktak lenni a használt cuccok?
8. Mennyi a reális használt ára egy Pi1 B/ Pi2/ Zero-nak?Köszönöm előre is
-
azbest
félisten
válasz
csubuka #16063 üzenetére
Orange pi esten a support harmatos.
Eleve a legtöbb rendszerképet még módosítani kell, hogy adott változaton jól működjön (hw függő bináris konfig fájlt cserélni). A hűtés probléma azt hiszem az energiagazdálkodás miatt jön elő. Az ubuntu vivid képpel, ami alapból jó az opi pc-hez, hűtés nélkül is stabilnak tűnt. Ha kezd megizzadni, akkor visszavesz a sebességből.
Más rendszernél, androidnál meg valószínűleg fixen fenn marad magas órajelen, ami miatt lekapcsolnak a magok a hővédelem miatt. Még sajnos nem volt időm / energiám alaposabban foglalkozni vele. De elvileg ez az utolsó munkanapom idén és ideje saját hobbi projektekkel is foglalkozni.Ha lesz valami érdekes, akkor beírom a kártyapécé topicba .
-
synar
őstag
Csak nem bírtam magammal és berendeltem egy suli kittet. Gondoltam a PI-t használom majd OpenElec-el ha beválik és legfeljebb az M8S androidos box-ként működik tovább. Kíváncsi leszek az összevetésükre. Azért döntöttem így mert úgy látom, a PI körül még sokáig pezseg az élet és várhatók további fejlesztések, meg nagyon izgalmas itt olvasgatni, tanulni.
-
dugesz77
őstag
A youtube a raspberrys Kodinál is 720p. Az androidos boxoknál a fő kérdés,hogy tudja-e a kadencia helyes megjelenítést(1080p 24Hz) a raspberry ezt tudja.. Hd hangból a ThruHD és a DTS-HD itt sem megoldott a többivel nincs gond.
Most már kellően stabil mind a három médialejátszó rendszer (Openelec,Osmc,Xbian) csak az egyéni izlés kérdése az egész. Én nem bántam meg,hogy ezt választottam. -
Aygor
tag
válasz
Bobolit #15824 üzenetére
Hali!
Én OSMC-t használgatok mostanában Raspbmc után. Sajnos nem tudom most mi az aktuális helyzet a kérdésedben, de:
Mikor ezt a funkciót utoljára használtam, akkor Yatse (android telón) használatával a telefonon kerestem feliratokat, rögtön kidobott megannyi találatot, csak ráböktem és hozzádobta az aktuálisan futó filmhez.
Annyira gördülékenyen ment, hogy nem is scraperkedtem hozzá (bár lehet a KODI DB-be beírta), így nem lett lementve a film mappájába (mivel nem exportáltam semmit). Nem tudom melyik feliratkeresőt használta a háttérben (mivel régebben volt, még lehet az op.sub. volt...?), de mivel a Yatse alapból is jó dolog, talán megérne egy próbát neked is.
Üdv!
Aygor
-
DeniL
tag
Sziasztok fiúk lányok idősek fiatalok,
segítséget avagy ötletelésben szeretném kikérni a véleményeteket. IT gyakornokként dolgozom immáron egy jó ideje. Nagy multing felső vezetői társadalma kitalálta, hogy nagy újításnak vetik alá az újdonsült munkaerő oktatását. Már létezik egy oktatóterem mintagyártósorral. Tehát költöttek nem kevés pénz (300+ ezer) egy android alapú okosszemüvegre, amin szerintem hulladékül megy az IC4.0 és mellesleg fut rajta egy szoftver amihez nekem kellett biztosítanom a linuxos szervert...így kerültem a képbe.
Az eredeti terv, hogy az egyed éppen MIND KÉT KEZÉVEL dolgozhat, betanulhat, miközben a feje elé belógó kijelzőn látja az adott munkafolyamatokat, mint egy kis diavetítés és hangvezérelve lépteti a diákat....és ha kínod van, akkor akár tudod rögzíteni kamerával és továbbítani azt.Na most először is, senki sem kérdezte meg, hogy ez egyáltalán hasznos-e vagy működőképes-e....legyen, mert ez jó, meg milyen nagyszerű, újdonság okosszemüveg a gyártásban bla bla....
Ha már megvették, ám legyen, hulladék szoftver írattak rá, még hulladékabb és méregdrága támogatással...Természetes lement a nagy bemutatás, mindenki ámult és bámult a szerintem hasztalan ötleten, de ha van pénz, költsétek, engem nem zavar, én nekem odáig kellett ezzel foglalkozni, hogy a kis LAMP-t felhúztam, beállítgattam kérésre és asztala viszta.
Tovább mentek az ötleteléssel. Az adott minta gyártósoron egy terméket csavaroznak össze 6 csavarral. Berakod a szerkezetbe az alját, majd a tetejét, rázárod a fedlapot, van benne 6 csavarlyuk, behelyezed a csavarokat és a fejed előtt belógó csavarbehajtóval szépen becsavarozod a megfelelő sorrendben.
De milyen jó lenne, ha kapna visszajelzést a páciens, hogy biztos a megfelelő sorrendben csavarozza be azt (mint hogy a személyautó kerekeit is átlósan nem sorba húzzuk meg...).
És mennyire nagyszerű lenne, ha azt az okosszemüvegre írná ki a kijelzőre, hogy "gratulation, vagy kezd újra h**lyegyerek".Persze nem hallgattak rám, mikor megkérdőjeleztem a használatát, mert szerintem úgy néznek ki benne az emberek, mint a csillagharcosok a Dragon Ballból, de amíg az ott menő volt, itt nem az.
No sebaj, megkaptam mint zöldfülű, hogy foglalkozhatom a dologgal. Mondtam, hogy a szemüveget fejeltsük el, zárt rendszer, nem tudom módosítani és a külső cég sem fog ezzel foglalkozni, és ötletem sincs hogyan tudnék kommunikálni a szemüveggel...
Ehelyett találtam ki, hogy akkor előszedünk egy nfc olvasót, amit a csavarbehajtóra helyezünk, 6 db nfc tag-et helyeztem a 6 lyuk mellé, így amikor a csavarbehajtóval csavarozni kezdesz, szépen arduinoval megcsináltam egy LCD kijelzőre, hogy "jó a sorrend fiam" vagy "nem jó a sorrend fiacskám"........
Persze szép szép, de akkor már mérjük már le, hogy a leendő kolléga mennyi idő alatt csinálja meg a csavarozást, megoldottam, hogy az első próbálkozástól a helyes sorrendig számolja az eltelt időt....rendben.
De már megint ott tartanak, hogy akkor szép szép, de belelóg a szeme elé a kijelző, de közben nézzen egy másik kijelzőt is amire kiíratom a helyes sorrendet és az eltelt időt, de közben figyeljen a kezére is....szegény pára megbolondul már attól hová nézzen....Na itt jön a további gondolatom, amiben a segítségetekre lenne szükségem, ötletelni kellene, a megvalósítás az enyém lesz, de szeretném tudni, vagy egyáltalán megerősíteni bennetek, általatok a hitem, hogy áldozzak bele időt, energiát és kérjek a rá pénzt, vagy hagyjam az egészet......és aztán ki tudja, talán még a szakdogámnak is elmenne a dolog.
Tehát mivel az okosszemüveg célja a következő volt gyárvezetőink szemszögéből:
- mindkét kezét tudja használni, ne holmi betanulási tervet lapozgatva és olvasgatva foglalja le magát és kezét
- interaktív legyen az oktatás és egyben látványos és élvezhető is (bár én nem értem ebben hol az élvezet, de hagyjuk is...)
- kicsit okosítsuk a dolgokat, tehát "köridőt mérünk, és még később ehhez hasonló igények felmerülése végett, okosítsuk ott a dolgokat IT cuccokkal.....lehet lassan beköszöntene ide is az IOT (internet of things), csak lehet rossz végén fogták meg....Kitaláltam, hogy.....a diavetítést ami rohadtul zavaró ha az ember szeme elé belóg valami, ráadás szerintem a látást is rongálja, helyettesítsük egy kijelzővel. Legyen az alapja egy raspberry, előtte a saját nem régiben megjelent 7 colos érintő kijelzője. Ez szépen felszerelhető a gyártósorra, pont szemben a pácienssel.
Arduino végzi NFC olvasóval és "köridő mérést" ezt már megcsináltam, ezen nem igen kívánok változtatni, mert működik, és mert ettől butább rendszerrel nem hiszem meg lehetne oldani. Össze kellene kötnöm az arduinot a raspberryvel. Megoldani a diavetést a raspberry-n (bár hogy min az lehet lényegtelen, legyen az egy pdf, képek, html)
Majd amikor az adott diához érek akár beindíthatná az arduinot és a mérés elkezdődhetne és kiíratnám mi a helyzet....És ami a legfontosabb, hangvezérlés...bluetooth headset, bluetooth modul a raspberrybe és valahogy hangvezérléssel kellene léptetnek "next step, previous step" stb...
Na most nagyon sok minden nem világos. Rettentő nagy fába vágtam a fejem, mert a tudásom jelenleg is tágul, mint az univerzum, de sajnos tapasztalat híjján, mindenben csak ujjonc vagyok....Jó 3 hete az arduinót sem sokat láttam még, aztán most már hála az égnek és némi segítséggel megvalósítottam a kezdeti állapotot.
Persze több kérdés felmerül ügye:
- legfontosabb, van-e értelme ezzel foglalkozni? Az elképzelésem megvalósítható-e?
- nincs igazán fogalmam hogyan kell összekapcsolni egy arduinot és egy raspberry-t mert még sosem kellett átadnom raspberrynek adatot arduinóról. Gondolom valahogy GPIO portokon keresztül, de lehet volt aki usb-n csinálta....utána kell néznem. Nem igazán világos...és gondolom a szépen megírt kódomat barmolhatom tovább, mert most gyönyörűen írkál kifelé egy lcd-re pár sort, de mire megoldom, hogy az egy raspberry-n jelenlen meg.....no sebaj, úgy jó az élet, ha zajlik...Tehát ha valaki jártasabb a témában hogyan tudnám a kis println-jeimet egy raspberryre küldeni, sokat segítene ha ellátna ötlettel...
- hangvezérlés..kemény dió, de mivel már láttam bár R2D2-t a neten, amit raspberry hajtott és gyönyörűen viselkedett némi egyszerű hangparancsra, gondolom megoldható az is, amit én szeretnék, csak a kérdés hogyan? Foglalkozott már valaki hangvezérléssel raspberry alatt?
- Ugye az ötletem az lenne, hogy mennyivel elengánsabb egy kis fülbe dugható headset, mint egy bumszli kijelző a szem elé lógatva, kényelmesebb lenne közlekedni vele ( nem mellesleg az az okossezmüveg olyan kis teleppel van ellátva, hogy 20 perc alatt lemerül...) tehát jó -e a bluetooth? Meg lehetne-e oldani, hogy egy raspberry csak egy eszközzel csatlakozzon és azt automatikusan? (Nem lenne kellemes mindig connectálni minden egyes headsetet a saját kis raspberryhez...jó lenne egyszer pároztatni és onnantól "működj". Mindenképp vezetéknélküli mikrofon kell, ezért gondoltam erre.Egyenlőre csak fejben tervezési fázis van, aztán összedobok a megvalósítási lehetőségekről egy prezentációt, ha rábólintanak, akkor kapok pénzt rendelgetni cuccokat....
Nem mellesleg azt szeretném megmutatni, hogy amíg a szemüveget megvették 270 ezerért, eljött egy emberke aki csak állítgatta 2 napig újabb 250 ezerért, felfedeztünk egy csomó bugot és problémát a használata során és ezt továbbítottuk a cég felé, aki kiszámláztak egy igen kerek újabb 300 ezernyi összeget és a végén kiderül beleölünk egy milliót és egy darab szemüvegről beszélünk. Az oktatóhelység befogadóképessége meg vagy 12-16 fő....
Gondolom lenne pénz rá kifizetni, de szerintem amin agyalok praktikusabb és rettentő kevés lenne a költségvetése (nagyvonalatban egy arduino ha mindent a hivatalos gyártótól szerzünk be (ebay, ali kizárva) 4ezer, raspberry 15 ezer, tépegység vagy usb hub 5-8 ezer, kijelző 30 ezer, bluetooth modul vagy 3 ezer, headset a franc se tudja legyen 5 ezer körül...) szóval nem valami nagy érték...Viszont itt azért rettentő sok a buktató. Én legalább is, szakdugás nélkül belevágni egy ilyen projektbe, nem csoda hogy szerettek volna valami professzionálisat, viszont nem értem miért nem találtak ettől jobbat, és miért nem vesznek fel erre egy embert, aki ért is hozzá, vagy aki a továbbiakban ötletel, ha már a gyárunk mozgolódik ilyen irányba.....
De marad az utóbbi, beadom a gondolataimat, aztán lesz ami lesz, legfeljebb megírom a szakdogám ha sikerül belőle valami.
Elvégre próbálom úgy felfogni, hogy csak nyerhetek vele, mert:
- tanulok ezáltal
- sok olyan kütyüt ki tudok próbálni, amire itthon nem lett volna keret, ott viszont adnak rá
- ha sikerül összeraknom, jó szakdoga alap(nak) gondolom
- talán látnak bennem fantáziát és akár fizetnének is érte...De ez attól messze van. Szóval emberek, bárkinek van némi hozzáfűzni valója, ötlete, szívesen fogadom. Nem a megvalósítást szeretném, nem leprogramoztatni akarom valakivel, csak érdekel ki mivel foglalkozott eddig akár arduino-raspberry kapcsolatában, vagy a hangvezérlést illetőleg...
Köszönöm! -
berobi78
tag
én pont most jártam körbe ezt a hol vegyek pi 2 témát, és a következőt tettem
málna pc-től megvettem a pi 2-t, a tápot, és a memória kártyát (fdh-n szállítással együtt 300ft-al olcsóbb lett volna, de valamiért a málna pc szimpibb volt, de mondjuk ha harmadik helyről vettem volna a memória kártyát akkor már kb. 800ft-ot spóroltam volna)
hifiberry-től pedig a dac+ standard-ot, és a házat. Ezzel mondjuk elég húzós lett az ára (valamivel 40 alatt, ha nem teszik rá az áfát, ha igen, mert svájcból jön, akkor valamivel 40 felett), de bízom benne, hogy zenehallgatásra sokkal alkalmasabb lesz, mint egy hasonló árban lévő média lejátszó.
Na, meg ami szimpi, hogy NEM androidos, így nem fordulhat elő, hogy téglásítom.
2 nap alatt minden ideért, ami Mo-ról jött, a hifiberry kb 1-2héten belül meglesz.
-
azbest
félisten
válasz
dugesz77 #15364 üzenetére
Nono, ez orange pi pc, ami közvetlenül a gyártótól véve 15 usd plusz szállítás, 19 usd alatt van. Persze kiegészítők, tápkábel vagy táp ahhoz is kell (nem microusb). Meg a szokásos egyéb dolgok. Szetteket is árulnak, a szállítást ott is bele kell kalkulálni [link]
Szoftveresen pedig mivel sokkal gyengébb a support, még mostanában kalapálódnak össze a használható kész imagek. Az inkább profibbaknak való, akiknek nem probléma kernelt fordítani, vagy saját linux disztribúciót összerakni. A kártyapc topicban érdemes erről beszélgetni. Egyébként android alatt képes videót játszani, linux alatt nincsenek hozzáigazítva a lejátszók. Nekem még nem sikerült androidból stabilat találni hozzá, de még csak pár órát foglalkoztam vele.
-
Blackdeath12
csendes tag
válasz
Mr Dini #15248 üzenetére
Igen, azért választottam az androidot alapként, mert amit küldtél az nem feltétlen Win95 re jó, hanem XP re és még sok másfajta rendszerre is. Én ha lehet Ubuntut, vagy Debiant futtatnék majd alóla, amelyiknek kevesebb a rendszerigénye, mert persze az emulátor az sokat fog enni. Ha már a TS el fog indulni a boldogság a csúcson lesz. Root pedig kell, én úgy tudom, mert próbáltam a Complete Linux Installert, és ahoz kellett a root. Csak úgy mint a Linux Deployhoz is. Telefonomon érdekesen viselkedett ez a Bosch apk, rögtön ki is lépett pont azt hiszem a root hiánya miatt....(aztán később sem sikerült elindítani, mondjuk nem is próbálkoztam vele túl sokat.)
Este fele megnézem a linkeket, mert most a családdal vagyunk "gyújtogatni", aztán majd írok hol akadok el
Köszönöm a linkeket! -
Blackdeath12
csendes tag
válasz
Mr Dini #15246 üzenetére
Rendben koszonom, majd kiprobalom vasarnap, jelenleg nem ferek hozza a jatekszeremhez
az androidom 4.4.2 es(valami berrybootos cucc azthiszem)
Esetleg linkekkel nem tudnal megdobni? Eddigi segitsegeidet is koszonom, de mar csak ez tart vissza, hogy Qemu fusson a Raspberry-n
-
Mr Dini
addikt
válasz
Blackdeath12 #15245 üzenetére
Szia!
Amit qemu alól bootolsz, az egy képfájl. Ezt legegyszerűbben egy linux alól lehet módosítani a megfelelő fájlok romhoz adásával.
Ez már erősen android téma, de nem elég a supersu apk, hanem kell maga a su fájl is. Tulajdonképpen ez a su fájl a root. A supersu csak a jogosultságokat kezeli.
Szerk.: a system/app mappába rakd a supersu apk-ját, a su fájlt pedig a system/xbin alá.
Viszont ha 5.* a droid vagy frissebb, akkor figyelni kell a selinuxra. Na ez már kemény téma!
-
Blackdeath12
csendes tag
Rájöttem, hogy hogy tudnék qemu-t futtatni a Raspberry-n... Viszont van 1 bökkenő... a root. Egyszerűen nem tudom megrootolni az androidot amin futna a qemu, vagy az adott apk. Valahogyan tudnátok segíteni benne, vagy 1 olyan androidot adni ami már pre-rooted?
-
synar
őstag
Nálatok Raspberry Pi-n van valamilyen módszer, hogy a YouTube 1080p-ben játszon le HDMI-n keresztül? Mert az androidos cuccokon, csak 720p a max felbontás Kodi alatt is. Köszi a választ előre is.
-
Horvi
őstag
Sziasztok,
Van nékem egy RPi B modellem amit médialejátszónak használnék Openelec-el. A probléma az, hogy nem tudom irányítani a TV távirányítójával. Régebben működött a dolog de most valahogy az istennek sem tudom működésre bírni a dolgot.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy valaki találkozott már ilyesmivel és ha igen mi volt rá a megoldás?
Esetleg aki már használt külön távirányítót a pi-hez ilyen ebayes cucc pl az meg tudná osztani a tapasztalatait?
Illetve olvastam itt fórumon, hogy többen az okostelót használják távirányítónak. Akinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban az tudna ötletet adni? Egy WP8-hoz kellene. Láttam, hogy androidos körökben a yatse a népszerű.
Előre is köszi!Üdv,
Horvi -
-
Cold5
senior tag
Sziasztok,
Samsung TV-hez szeretnék valami médialejátszót, mert a gyári nem a legjobb.
A Kodi-t néztem rendszernek a Pi 2-mellé. NAS-om van (12TB, Synology), szóval hálózatról (LAN) játszanám a filmeket, zene, kép.
Olyat tudok csinálni, hogy telefonról (Android) irányítóm a Kodi-t? TV USB-portja elég a Pi 2-nek?
Ez így megfelelő elgondolás? Van valami jó how-to, a Kodi telepítéshez és használatba vételére?
-
zatonya
csendes tag
Pi2 Android 4.4. Telepítés lehetséges rá
-
gyurkikrisz
őstag
Ki lehet olyat vitelezni, hogy a Pi-n játszok egy filmet, és azt streamelem az androidos eszközömre? Fontos lenne hogy a pi-n fusson a videó, mert így azt direktbe a hifire kötve tudnám hallgatni, nem kell még bluetooth hogy visszajuttassam a hangot a hifi-be a tabletről.
-
s_e_n_k_i
tag
válasz
Gyula84 #14684 üzenetére
Nemrég kaptam a kollegától:
"Szia!
Tegnap átvettem a Microstack base board-ot. Hazaérve rá is kötöttem GPS-t pi-re. Kisebb sys.txt módosítás után (meg kellett adni a gps forrást), amint kimentem loggia-ba, be is mérte, hogy hol vagyok :-) "Szóval ez is működik, de nem hiszem, hogy tovább folytatódna a dolog:
- Jelenleg azért eléggé lassú. Hasonló procin WinCE alatt sokkal gyorsabb a Primo, szóval optimalizálni kellene, de erre senkinek nincs ideje
- Azért még eléggé bug-os is, néha-néha lefagy.
- A hangrendszert nem is nézte, valószínűleg azt is reszelni kelleneŐ is csak technikai kihívásnak vette a dolgot, sikerül-e elindítani, és használni. Sikerült, szerintem ő se foglalkozik tovább ezzel komolyabban.
Meg értelme se nagyon van. Ennyi pénzből már lehet venni egy Android-os tabletet (vagy éppen 2 DIN-es Android-os autós kütyüt) amit azért többre lehet használni egy autóban, jobban be lehet építeni, és arra nekünk meg van házon belül kiforrott navigációnk.
Ja, és hogy elejét vegyem, természetesen ezt a SW-t senkinek, semmi pénzért nem adjuk oda. Sokkal többre becsüljük a jelenlegi munkahelyünket, hogy ilyennel kockáztassuk.
Ez csak egy érdekesség volt, azért is írtam meg, hogy lássátok, hogy a kedvenc Pi-nk mire lehet alkalmas, semmi többet nem akartam/akartunk a dologtól (kb ugyanaz mint a DVB-C tuner dolog. Megvettem, kipróbáltam, bentről is láttam az otthoni TV adást, aztán kihúztam az USBs tunert a kütyüből, ami azóta is a fiókban van valahol. Működött, tetszett, de igazából használni nem akarom).
-
s_e_n_k_i
tag
válasz
chemand #14660 üzenetére
Szia! Minden gond nélkül megy, én Openelec alá tettem a tvheadend server-t, majd munkahelyről néztem egy android telefonon futó tvheadend kliensről.
Ami nálam egyedüli gond volt az az, hogy nem tudtam összehozni, hogy re-encode-olja a műsort, így nagyon durva sávszélességgel mentek a HD csatornák. -
s_e_n_k_i
tag
válasz
schferenc77 #14657 üzenetére
Raspberry-re ne akarjál Android-ot, mivel nem igazán működik. Vannak próbálkozások, de használhatatlanul lassú. Én még nem hallottam elfogadható Androidról Raspberry-n.
A Raspberry hivatalos display-e meg nem hiszem, hogy bármi mással működne, az szerintem csak RPi-vel megy. -
schferenc77
aktív tag
válasz
schferenc77 #14638 üzenetére
Valaki erre az Android-os kérdésre plz :-)
@Benoe77: köszönöm a linket, én is nézegettem már ezt az IKEA-sat, de nem találtam a pontos infókat. Vettem egy hasonló 2 portosat az OBI-ban, de az egy telefont nem bír feltölteni 6-8 óra alatt olyan lassú...
Azt tudja valaki, hogy egy sima digitális multiméterrel meg tudom-e mérni, hogy hány amperrel tölt ez a két portos csoda?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Mi a legegyszerűbb módja, hogy egy RPi-re vagy klónjára Android-ot heggesszek, és 5-7"-os touch screenen jelenjen meg a kép, és lehessen tapizni?
Orange Pi-re van gyári 4.4-es Android, de kérdés, hogy azon megy-e a hivatalos RPi display? Vagy mire kell figyelni, ha veszek 5"-os akármilyen touch lcd-t az aliexpress-ről? Mennyire OS függő, hogy működik-e a touch vezérlés is? Azt hisezm az RPibolt.hu-ban mondta az eladó, hogy van olyan touch screen-jük, ami HID eszközként látszik az rpi-n, tehát nagy eséllyel minden os-en fog működni (és nem kell modulokkal és kernel fordítással vesződni). -
azbest
félisten
válasz
dkpisti #14617 üzenetére
Desktop gépnek egyik sem jó linuxszal, mert X grafikus felületen csomó dolgot nem gyorsít hardveresen a felület rajzolásakor, ez mindegyik arm-os boardra igaz. Az orange pi akkor jobb, ha androidozni szeretnél, mert linux alatt sokkal rosszabb a támogatottsága. Linux alatt az is probléma lehet, hogy az orange pi (allwinner) boardokhoz 3.4-es kernelre van támogatás. Bár a 4.2-be kerültek be hozzá dolgok, de még nem láttam vele kész imaget. A videojátszást sem támogatja driverek hijján az opi linuxon. Nekem épp érkezőben van egy orange pi pc, ami ha sikerült 4.2-es kernellel összehoznom, akkor jó backend lesz (tunerek és hálózat). De média centernek inkább a pi openeleccel vagy a osmc-vel.
-
petya220
senior tag
válasz
gyurkikrisz #14430 üzenetére
Telefonos böngészőből próbáltam, ott csak URL volt >< de találtam hozzá androidos progit, szóval megoldódott a problémám
-
Szita1
tag
Rpi ből épített lakás vezérlő
Androidra ajtónyitás jelzés GCM üzenettel.
-
(elnézést, hogy itt teszem fel a kérdst, de ha esetleg használ valamelyikőtök Banana Pi-t akkor androidhoz/kodihoz) tudna nekem szolgálni valami távirányítóval ami lehetőleg USB-s, s oob megy és magyarországon beszerezhető? Köszi! (A TV-m tudja a HDMI-CEC-t)
Üdv. core2
-
azbest
félisten
válasz
Geripapa #14096 üzenetére
A második problémás. Mivel ez egy arm gép, ezért a linuxos skype nem fog futni rajta. Létezik olyan kereskedelmi emulátor, ami képes lehet futtatni skype-ot ratja, de abban nem sok köszönet lenne, mert ez komoly sebesség vesztéssel jár.
Mivel a raspberry-re android sincsen, így az androidos skype is felejtős.
Mivel windowsból sem teljes értékű van rá, így a csempés skype is fejeltős.
Szerintem neked skype-hoz inkább egy intel alapú windowsos tablet vagy stick kellhet. Ha viszont az androiddal is ki vagy békülve, akkor androidos sticket már 35 dolcsi körül kapni.
Van más fajta board, amire van android is, bár a stabilitásuk változó. Ezen a vonalon a szomszéd topic tud segíteni [link]
-
azbest
félisten
válasz
Neil Watts #13991 üzenetére
A szomszéd topicban találhatsz pár ötletet [link].
Általánosságban azt tudom mondani, hogy pi2 árában nem nagyon van erősebb alternatíva. Hasonló már akad, bár árban a nehezebb beszerezhetőség miatt valamivel drágább. A pi2 árának 2-3x szintig akad már több alternatíva, ott kezdődnek az erősebbek. Hasonló vagy gyengébb cpu erővel és kevésbé támogatott hw videolejátszással, de sata csatlakozóval is vannak alternatívák. Ha meg semmi extra nem kell, csak android és linux támogatás, akkor talán valamelyik stick jobb választás (pl mk808b plus 32 dolcsiért).
-
Uraim!
Jobb topikot nem találtam, bocsi.
Van jelenleg a Pi2 árában (~20k-ra jönne ki házastól mindenestől magyarhonban) erősebb SBC? mondjuk lehet kicsit drágább ha van rajta gbit ethernet meg 2GB ramA Win10 futtatás nem lényeg, linuxnak és esetleg androidnak kellene rajta futni.
Köszi!
Üdv. core2
-
Mr Dini
addikt
Szia!
Javaslom, h próbáld ki az xrdp-t. A málnára kiadod, h sudo apt-get install xrdp -y, majd javasolt egy reload/restart az xrdpnek és kész.
Konfigot nem igényel, képernyőfelbontás auto beáll.
Egyedül a billentyűzet-kiosztást nem viszi át(alapból a qwerty van benne (angol))
A pc-n pedig ha wint használsz, akkor a távoli asztali kapcsolat a kliens, amivel csatlakozol a pire, mobilról pedig (android) a remote desktop clienttel tudsz felmenni.
Ja és ipnek a raspberry ipje kell, névnek és jelszónak pedig az a jelszó, amit belépéskor(bootkor pl) használsz.(tehát a root (esetünkben pi nevű) user jelszava fog kelleni) Az alapuser/pass pi/raspberry.
-
bwin.party
aktív tag
Sziasztok!
A héten sajnos alig lesz újra időm bármihez is, de most a hétvégén szeretném megrendelni a Pi2-m. Azért kérem a segítségetek, mert mint már írtam teljesen kezdő vagyok. Régebben pár hétig használtam Ubuntu 12.04 LTS-t. Azt hiszem jól írtam. Első sorban egy saját hálózati tárolónak szeretném használni, pl.: távolról tudjak hozzá csatlakozni android telefonommal. Igazából FTP-re van csak szükségem, hogy fel és le tudjak róla tölteni. A 0-24h rendelkezésre állás szerintem nem okoz majd neki problémát. A gyári előretelepített szoftvert érdemes használni rajta? Illetve a malnapc oldaláról rendelném meg. Bár előre kéri a pénzt, nem tartok tőle, hogy átverés lenne. Mégis mennyire korrekt a cég? Illetve a náluk kapható SD kártyákkal érdemes számolni, vagy inkább vegyek egyet én a cucchoz?
-
válasz
zeno79 #13526 üzenetére
1. Full HD nem akadály -- milliószor leírták itt.
2. Wifi nincs beépítve -- milliószor leírták itt.
3. A TV USB-je jellemzően nem elég neki, érdemes 2 A-es táppal próbálkozni -- milliószor leírták itt.
4. Androidos távirányítás remekül megy (Yatse rulz), CEC-et tudó TV távirányítójával mennie kell a Kodinak is -- milliószor leírták itt.
5. A PI analóg kimenete nem éppen audiofil minőségű, azaz elég vacak. Érdemes valamilyen DAC-ot tenni rá, akár USB-set, akár HDMI-splittert, akár dedikált PI-re valót. Ez utóbbi szerintem a legjobb, bár nem a legolcsóbb/legegyszerűbb megoldás, mivel dokumentáltabb minőségű eszközhöz jutsz.
Építeni nem kell, a kitt jellemzően a memóriakártyát és a tápegységet tartalmazza még, esetleg ilyen-olyan extrát. De maga a PI alaplap építés nélkül üzemképes, ha van otthon mSD kártyád és mUSB tápod.
MaCS
-
zeno79
őstag
válasz
Mr Dini #13517 üzenetére
Sziasztok!
Érdekelne ez a cucc, egy ősrégi Dell gépet szeretnék majd kiváltani a Pi2-vel. A DELL-en jelenleg Lubuntu van, XBMC automatikusan indul, a telóval wifin irányítom. Csak hát szegény DELL zúg-búg.
Bocs a láma kérdésekért, de:
1. FullHD filmeket bírja xbmc-vel, ethernetről? A DELL csak SD-t bír, youtube-ot sajnos nem... főleg nem egy moovie.cc vagy online-filmek-et. Ez menne? Böngészőből?
2. Wifi nincs beépítve? -> tehát usb-s wifit kell bedugnom (mint a DELL-be) és OK?
3. A TV usb-jéről lehet tápot is adni neki (és így elfér a fal és a TV között, és nuku kábel?), vagy csak konnektorból?
4. Az androidos telómmal wifin gondolom minden további nélkül ezt is lehet irányítani. Esetleg a TV távirányítóval is lehetne? Ez mennyi plusz költség lenne?
5. Van egy analóg (jack-es )5.1-es erősítőm a DELL-re kötve. RPi-vel tehát csak a TV hangszórójából szólna a film?
Nem szeretnék RPi-t építgetni, komplett KIT érdekelne. Itthon, boltból hol érdemes venni, mennyi a reális ára? -
bwin.party
aktív tag
Sziasztok!
Én nagyon új vagyok a dologban, mert tegnap találkoztam a Raspberry-vel. Következő hónapban tervezem megrendelni első Pi2-m. Addig keresem a változatokat meg ilyenek.
Azt szeretném megkérdezni, hogy az adatbevitel billentyű és egér ebben az értelemben eltűnik? Android OS alatt lehet irányítani? Házi szervernek tökéletes lenne? 0-24 kiszolgálónak használnám illetve egy torrent szervert gondoltam ki külső merevlemezzel. Amúgy nagyon tetszik és komolyan izgulok melyiket válasszam.
Nézegetem a kiegészítőket is, egy másikat is rendelnék IP kamera modullal. Teljesen megdöbbentett a dolog, szóval Pi-re fel!
-
VS461
tag
Most igen, tud wifit, de majd autóban akarom a zenét megoldani vele, lehetőleg érintőképernyő nélkül. Kéne tehát a Pi lejátszóját távirányítani, amire a teló tökéletes (hónapok óta frankón működik), de nyilván nincs router az autóban. De ha megy hotspotról, akkor minden oké, és netem is van a telón, lehet navigálni, fogadni iMessage-et stb.
MaCs_70: gondolom, a Kodi Remote ugyanazt tudja, mint az androidos távirányítók. Köszi a tippet, jó lenne, ha beválna. Majd berendelek egy pár dolláros adaptert az ebay-n.
-
dugesz77
őstag
válasz
simongab #13195 üzenetére
Én is UTP-n használtam és érdemes a routerben állandó belső ip-t osztani a rpi-nek. Az appoknál ott a mentés lehetősége és ha állandó ip-t kap nem kell újraírni állandóan.
Nekem is tetszenek az ilyen projectek egyszer lesz kedvem egyet összerakok én is.
Az Lcd-ből a legtöbben 2x16 kötnek be az nem túl bonyolult.
Androidra ne a gyári Volumiot használd hanem az MPDroid appot. Ez jobb. -
Celtis
veterán
Ha a TV-d HDMI-CEC képes, akkor működnie kéne a TV távirányítójával. Ezt a különböző gyártók sokféleképpen hívják (LG-simplink, Samsung-anynet, Sony-braviasync stb). Talán csak a TV-ben kell bekapcsolni a funkciót. Érdemes utánanézni, mert ez a legelegánsabb módja a távirányításnak.
Ja, az is lehet, hogy régi HDMI kábeled van, amiből hiányzik a CEC vezeték.
Ez a kábel garantáltan tökéletes és olcsó.Az áramtalanítás nem árt neki. Androidról a Yatsee nevű app a legjobb távirányításra. Ha nem tudod mit várj, akkor lehet le fogsz hidalni
Természetesen bármilyen hálózati meghajtót elérhetsz. Sőt ez a jellemző alkalmazás. -
melan
senior tag
Sziasztok! Úgy néz ki, hogy lesz lehetőségem kipróbálni, illetve akár megvenni egy (kicsit használt) banana pi-t. Elsősorban XBMC és videolejátszás a cél, de ha később androidos (vagy másmilyen) játékok is futtathatók rajta, az csak hab a tortán. Namásrmost az a kérdésem, hogy nabana vagy rapsberry ami nekem megfelelőbb?
A fontosabb az XBMC. Ami a banana mellett szól, hogy van egy épp használaton kívüli SSD-m, amit lehet kezelne, meg van rajta powergomb, de ezek nem perdöntőek. -
dugesz77
őstag
válasz
Warter #12905 üzenetére
Igen az Androidos App nálam elég háklisan működik. Nem léptet számot, lefagy, ha nyomok egy vissza gombot visszadob a program legelejére ip cím beírásig.
-
dugesz77
őstag
válasz
huliganboy #12880 üzenetére
dgyuri0123:
Semmi gond. Én a Volumio-t probálgattam. Mondjuk én sima Hdmi-n etetem az erősítőt. Én azért annyira nem vagyok kibékülve vele. A hang az teljesen jó így is de az androidos app az nem tetszik. Fagyogat és nekem egy kicsit logikátlan. Próbáltam telefonról is meg tabletről is, ugyan az. Viszont ki kell emelni a spotify integrációt. Az elég jól meg van csinálva benne.
huliganboy:
Mivel "gond" volt a hanggal lepróbáltam az összes nagy rendszert stabil/beta/régebbi kiadásokat. Nálam a Xbian vált be a legjobban.Gyors,keveset gondolkodik,pöpec az egész. Az egyik legjobb skin hozzá az Amber. Könnyű telepígetni (superrepo alapból rajta van). Leglassúbb és nekem átláthatatlan az alap skinnel a OSMC. Persze a skin cserélhető de én döcögősnek érzem az Xbian mellett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC RTX 3060 Ti 32GB RAM FULL HD / 1440p
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +Új RTX 3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP Prodesk 600 G3 mini PC i5 7500T / WIFI / 8GB DDR4 / 256GB SSD / Type-C / 3x DP
- Apple iMac 24 Blue! 16GB / M3 CPU / 512GB SSD!
- Asztali PC , i7 10700 , RTX 3070 Ti , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest