- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bwin.party #43733 üzenetére
Akkor valamit kihagytál mert a leírással nincs semmi gond.
A megosztott mappának milyen jogosultságai vannak a fájlrendszerben? (ls -al kimenete)
Hogyan van felcsatolva alá a külső meghajtó?(fstab sora)
Egy online szövegmegosztóra töltsd fel az smb.conf tartalmát.
Pingelni tudod? Vagy meg is jelenik a hálózat listában az intézőben?
Windows-on használsz plusz biztonsági programot ami biztonságot/tűzfalat is piszkálja, vagy sajátot állít be? -
kutga
félisten
válasz
bwin.party #43733 üzenetére
A path nem jó így. \\(raspberry pi ip címe)\(megosztott mappa neve) kell legyen. Zárójelek nélkül persze.
-
kutga
félisten
válasz
bwin.party #43728 üzenetére
Nálam így működik.
-
bwin.party
aktív tag
válasz
bwin.party #43730 üzenetére
A Windowsos hitelesítés miatt én feladom ezt a dolgot, bármit csinálok nem működik.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
bwin.party #43728 üzenetére
Talán az eltérő Samba verzió okozhatja. Jobb felül keress ebben a topikban a Samba-ra, volt ilyesmiről szó korábban.
-
válasz
bwin.party #43255 üzenetére
Miért akarsz helyette bármi mást használni?
-
válasz
bwin.party #43255 üzenetére
RaspberryPi OS-t
Mire használnád, mire nem elég(jó)?MaCS_70
Írtam. Belépsz ssh-val és kiadod a route vagy az ip route parancsot. A választ meg bemásolod ide. -
adika4444
addikt
válasz
bwin.party #43240 üzenetére
Érdemes lenne megpróbálni docker-ben futtatni, van hivatalos image ARM és ARM64 támogatással.
-
ReFleXx
addikt
válasz
bwin.party #43240 üzenetére
Raspbiant nem szereti.
-
válasz
bwin.party #43230 üzenetére
No és IP címmel kijutsz? pl. traceroute 92.61.114.179
Ha Igen, akkor névfeloldási problémád van. Mi van megadva a Pi-n DNS-nek?
cat /etc/resolv.conf -
ReFleXx
addikt
válasz
bwin.party #43234 üzenetére
sudo bash -c 'echo "nameserver 8.8.8.8" >> /etc/resolv.conf'
mi van ha hozza adod a google nameservert ezzel? -
ReFleXx
addikt
válasz
bwin.party #43232 üzenetére
biztos h pi felcsatlakozott a routerre a wifin? mi az OS? routert pingelni tudod a pi-rol? router latja a pi-t felcsatlakozva? mi van ha utpn kotod a routerre? milio dolgot lehet ellenorizni
-
ReFleXx
addikt
válasz
bwin.party #43230 üzenetére
hogy kapcsolodik a routerre a pi?
-
válasz
bwin.party #43228 üzenetére
Pingre sem reagál
Mi? A Pi-n próbálsz meg pingelni valamit? Mit? Egyik címre sem reagál? A névfeloldás rendben működik? pl. a traceroute prohardver.hu pranacsra mi a válasza? -
stopperos
senior tag
válasz
bwin.party #43185 üzenetére
Nem kell ftp, a magnet linket meg lehet neki adni.
-
madrac
senior tag
válasz
bwin.party #43185 üzenetére
Pláne, hogy rtorrentet évek óta nem is fejlesztik.
-
sztanozs
veterán
válasz
bwin.party #43180 üzenetére
Mivel az USB és a LAN közös belső USB lábon ül (és az USB hub chipset - amit használnak - sem elsőosztályú), így túl nagy teljesítményre nem szabad számítani. Vsz egy belépő szintű USB-s router nagyobb teljesítményt le tud adni torrentezésben - ha pedig a nextcloud is menni fog, akkor torrent bellett szvsz kínszenvedés lesz NAS-ként használni (pl smart tv-n mozizni róla).
-
válasz
rTorrent mellé javaslom az RuTorrent webes felületet, egyszerűen kezelhető és erőforráskímélő, telepítési útmutató erre
A HDD-nek pedig mindenképp adj külső tápot, illetve a Raspberry-nek is legalább 3A-t.
-
stopperos
senior tag
válasz
szia, szerintem megéri vele foglalkozni. Használj nextcloud-ot, gyorsabban fejlődik. Torrentet pedig screen + rtorrent parancssorból oldanám meg. A billentyűkombinációkat kell csak megtanulni vagy kiírni.
A külső merevlemeznek van külön tápja? Vagy milyen táppal akarod használni? -
válasz
bwin.party #41814 üzenetére
Nem lehet, hogy valami biztonsági beállítás miatt nem kap címet a routertől? Pl. mac filter. stb... Nézd meg a routeren kap-e címet.
Grafikus felületen, a fájlkezelőben tudod módosítani a mappák/fájlok jogosultságait. Ugyanúgy, ahogy a Windowsban. Jobklikk a módosítani kívánt mappán/ fájlon, Tulajdonságok. Az új ablakban pedig a jogosultságok fülön tudod eltekerni a beállításait.
A qbittorrent GUI alkalmazásként fut nálad? Csak a pi user létezik a rendszereden? Kicsit konkrétabban kéne kérdezni. Pontosan mihez mikor nem férsz hozzá? Legalább azt áruld el milyen fájlrendszerre van formázva a külső lemez!
Itt elég részletesen írnak a beállításáról, szóba kerülnek a jogosultságok, csoporttagságok is.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
bwin.party #32389 üzenetére
A torrent is megy, ha nem ezret akarsz futtatni egyszerre. Valahol van leírás mit, hogy: a jobb-felső sarokban keress a torrentre, ebben a topikban.
A nagy HDD-nek viszont külső táp kell vagy minimum egy Y-USB kábel (így megy nálam egy 2TB-s külső táp nélküli)
-
kenand
veterán
válasz
bwin.party #32391 üzenetére
Fájl és torrent szervernek jobb lehet egy olyan TV box ami UB 3.0-ás és Linux tehető rá (RK-s boxok egy része, vagy Pine 64)
Vagy én használtan vett Gigabyte BRIX-et (20 000FT) ( 1 belső sata 2.5" HDD+4 USB 3.0) használok Xplenologyval (Synology)-val teljes gép kevesebb min 8-10 W-ot fogyaszt. -
kenand
veterán
válasz
bwin.party #32389 üzenetére
Powerbankból csak olyan jó amit lehet egyszerre tölteni és használni, nem mind olyan...
-
azbest
félisten
válasz
bwin.party #27548 üzenetére
az általános kártyapécé topicban épp mutattak egy új fajta odroidot: [link]
Azért még annak is sok lehet, ha mind egyszerre akítv.(odroid-hc1: gigabit lan, sata.. igaz valójában usb3-asra vannak kötve, de elvileg elbírja. Az xu4 specializált változata az.)
De ez inkább a linkelt topichoz tartozik, mert semmi köze a pihez -
rento
őstag
válasz
bwin.party #27546 üzenetére
Én egy passzív nast építettem, xpenologyval, annak sincs hangja. Egy vinyóval 15w-ot eszik, fogyasztás merővel néztem, szerintem nem vészes. 1500 torrenthez nudli a pi.
-
vadkörte
addikt
válasz
Ilyen igénybevételre inkább vegyél/építs NAS-t.
-
válasz
hááát, azért az már elég sok szerintem egy pi-nek.
-
válasz
bwin.party #27546 üzenetére
ha nem akarsz 100Megabiten több 100 torrentet seedelni, akkor nincs vele gáz.
Nekem 1 mega upload-ra lekorlátozva, 200 torrent, kb 1T adat szépen elfut. -
rento
őstag
válasz
bwin.party #27544 üzenetére
Aktív usb hub a megoldás.
Viszont egy rpi3at torrent szerverre használni nem jó ötlet, mert harmat gyenge a hardver hozzá, nem is értem, hogy miért jó ez -
apezka
aktív tag
válasz
bwin.party #27304 üzenetére
Szia!
Saját alkalmazás, igen. Nagy vonalakban így működik: #27025 -
válasz
bwin.party #27296 üzenetére
"Mi szükséges ahhoz, hogy egy 3,5-es belső HDD-t tudjon fogadni?"
Külső USB-s keret.
-
válasz
bwin.party #26976 üzenetére
A fórum nem ügyfélszolgálat. Fórumra akkor jön az ember kérdezni, ha már mindenütt megnézte, de nem kapott választ. Arra nem vagy képes, hogy beleolvass a topikba, amibe írni készülsz, és én vagyok a bunkó.
-
helltp
aktív tag
válasz
bwin.party #26974 üzenetére
Az tuti, hogy kell a vinyónak egy külső tápos sata -> USB adapter.
-
Archttila
veterán
válasz
bwin.party #26976 üzenetére
Ha külső HDD-röl van szó akkor:
This external Seagate drive can add 8TB of storage to Raspberry Pi and Chromebooks
"The 8TB capacity is especially valuable to Raspberry Pi 3, which is commonly used as a media server. You can store more high-definition movies on the drive, which can be served to TVs via the Pi."
Ha elfogadsz egy jó tanácsot: én személy szerint imádom a pH!-t DE vannak dolgok amiket felesleges itt megkérdezni, pl nekem legutóbb iptables segítségre lett volna szükségem de egy betűt nem írt senki
(még a debian haladóba sem)
külföldi portálokon/fórumokon mindent megtalálsz! -
válasz
bwin.party #26974 üzenetére
Ha annyi százasom lenne, ahányan ezt a topikban már megkérdezték visszaolvasás helyett...
Alig 12 hsz-t kellett volna csak visszaolvasni. -
vadkörte
addikt
válasz
bwin.party #24501 üzenetére
Mit szeretnél vele elvégeztetni?
Ha letöltőgépnek szánod, az megoldható, hogy a Pi-n fut egy kliens ami egy USB-s HDD-re tölti a cuccot, amiről majd a letöltött médiumokat a belső hálózatból eléred. Számolj azzal, hogy a külső HDD-hez kelleni fog egy aktív USB HUB.
Be lehet állítani a Pi-t NAS-nak, de csodát nem szabad várni.
Van Pi-re OpenMediaValult (v2 és v3 is) ez egy Pi-re optimalizált Debian alapú NAS operációs rendszer. A 2.2.5-öt kipróbáltam, a felcsatolt külső HDD egy USB 2.0 házba szerelt 160GB-os NTFS file rendszeres Toshiba vinyó volt. (az OMV nem szereti túlzottan az NTFS-t, de most nem volt sok választása a franc akarta leganyézni róla a cuccaimat) A Pi LAN-on kapcsolódik egy ASUS RT-N12 D1 router-be.Telepítéssel - IMG kiírás - beépülők letöltése, alapszintű beállítással (lemezek, megosztások, elérések, felhasználók, jogosultságok, stb...) kb. 1 óra alatt volt egy mini NAS-om.
Nem vártam sokat, de egész korrekt teljesítményt nyújtott. Egy telefon SMB protokollon kapcsolódva WiFi-n keresztül streamelt Kodi-ba egy HD felbontású MP4-es klippet, az asztali gépem LAN-on kapcsolódva VLC-vel játszott le egy fHD felbontású MP4 kiterjsztésű filmet, közben a Transmission töltött le egy állományt. Így ~10-20% RAM és 1-65% CPU - átlag ~15-20% - kihasználtság mellett ment a RPi2.De mondom, csodát nem kell várni!!! Nagy mennyiségű torrent egy idejű kezelésére kétlem, hogy alkalmas a Pi. Ilyen célra jobb egy NAS, akár kész, akár épített.
Az szerintem megoldható lehet, hogy a Pi+HDD-vel töltesz le, majd egy meglévő NAS-ra amit nem engedsz net-re, a Pi ütemezetten feltölti a leszedett állományokat és a távoli mappa van megadva a seedeléshez. Így a második NAS-nak nem kell(ene) folyamatosan mennie. Bár két szervert üzemeltetni... -
#peter
csendes tag
válasz
[link] Én innen rendeltem.Szerdán adtam le a rendelést,csütörtökön délben már nálam volt.
-
Noxy
veterán
válasz
Fontos, hogy most is vagy 1057 darab torrentet futtatok
4-5 TB-ig tudok nézelődni,Bocsi az OFF-ért, de erre ott van a NAS célhardvernak.
Ezzel nem azt akarom mondani hogy nem használható torrentre, de nem ilyen ipari méretekben. -
válasz
A merevlemez esetén még a "csillagos ég" a határ. Az ext4 fájlrendszer 16TB-ig simán kezeli a lemezeket.
A több mint 1000 torrenttel lesznek gondok. Szerintem ehhez kevés a memória, de érdekes próba lenne. Plusz a hálózati kártya és a külső merevlemez ugyanazt az USB kaput használja, vagyis egymástól vesznek el sávszélességet. Nálam 10-20 torrent megy egyszere, de érdekes kísérlet lenne, hogy hol a határ.
A transmission felkinál egy WEB-es felületet, amit jelszóval is levédhetsz. Ezen keresztül távolról is kezelheted, szóval ez nem lenne probléma.
-
Imco
őstag
válasz
bwin.party #24504 üzenetére
Nekem egy 2 TB HDD / adata NH03/ van rajta. Tudomásom szerint a tápon szokott elvérezni a dolog.
Így a külső táp erősen javasolt.
A 2TB stabilan ott volt mindig amikor kértem!
Van hogy napi 8-10 órát is megy, de ez változó.#Honkydoo
Hívd fel, írj az elötted linkelt cégnek. Talán tudnak segíteni.
Értelmes műszaki a srác, érteni fogja miről van szó. -
Imco
őstag
válasz
Enyém innen van! Nem rég írtam. Korrekt, megbízható / gariba is/, személyesen is átveheted egyeztetés után. Van minden többnyire. Nem virtuális mint sok más, hogy majd egyszer megérkezik és akkor postázzuk.
Ajánlom! -
azbest
félisten
válasz
bwin.party #19165 üzenetére
jogszabályilag 10 eft felett 1 év jótállás kötelező, amennyire tudom. Szavatosságra pedig 2 év. De kérdezz rá inkább a szimpatikus boltnál, hogy ők mit vállalnak vagy mit nem.
szerk, hopp lemaradtam
-
válasz
bwin.party #19165 üzenetére
Pedig ott van a málnapc oldalán:
Termékeinkre 12 hónap jótállást vállalunk 10.000 Ft bruttó vásárlási érték felett, valamint a Sunny, Raspberry Pi és Arduino márkákra ezen érték alatt is.Gondolom az rpibolt is hasonló paraméterekkel ad szavatosságot
Termékszavatossági igényét a Felhasználó a termék gyártó általi forgalomba hozatalától számított két (2) éven belül érvényesítheti. E határidő elteltével e jogosultságát elveszti..Mindkettőt a törvény betűje határozza meg, nem a bolt.
Mivel ugyanazok a cégek ugyanazon az áron futárkodnak a szállítási költségek is egyformák.
Egy kivételt találtam: Most egy kit-re +3 hónapot ad az rpibolt.
-
válasz
bwin.party #19163 üzenetére
A magyar
12 egy tucat belőlük, és még nem volt egyikre sem kirívóan sok panasz.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
bwin.party #19159 üzenetére
Én az FDH-nál vettem, személyes átvétellel: [link]
-
válasz
bwin.party #19105 üzenetére
Van olyan app ami támogatja a privát felhőt? Eleve érdemes csak ezért root-olni?
Egyszerűbbnek tűnik hetente rádugni a gépre, és uzsgyi... -
válasz
bwin.party #19099 üzenetére
Android-on be lehet állítani, hogy ne a google profilodba mentsen, hanem külső tárhelyre?
-
consono
nagyúr
válasz
bwin.party #19099 üzenetére
OwnCLoudhoz van leírás Pi-hez, szóval az sem gond:
http://www.instructables.com/id/Raspberry-Pi-Owncloud-dropbox-clone/
-
válasz
bwin.party #19086 üzenetére
Amire használni szeretném a Rapsberry-t:
- 0-24 órás rendelkezésre állás, pipa
- Cloud (privát), mit értesz ez alatt?
- FTP és Torrent, pipa
- Otthoni házi szerver (Samsung Smart TV [LAN vagy WiFi mindegy] és WiFi eléréssel a többi eszközre), elvileg pipa
- IP Camera (később). nem tudom, de nem látom akadályátAzt szeretném megkérdezni, hogy
- érdemes rendelni új Pi 3-at? Ha igen, akkor a 2-es Pi házba építhető a cucc? mindenképp, ház kompatibilis, de a LED helyek nem
- külső adattárolót tudok-e hozzá csatlakoztatni? Pl.: Külső USB-s SATA merevlemezt vagy SSD-t? Ha nem külső merevlemez, akkor hogyan oldható meg? SATA nuku, de USB van rajta. USB-s HDD működik
- Operációs rendszerek közül melyik az ajánlott? Windows is futtatható rajta? raspbian. winből csak az IoT működik, de az nem teljes windows, értds, csak futtatni tud, még ablakok sincsenek
- WiFi funkció kapcsolható hozzá, ha igen akkor mennyibe kerül pluszban? v3-ban van alapból, többihez USB-n keresztül wifi stickkel -
válasz
bwin.party #13648 üzenetére
Szia!
Alapból nincs rajta oprendszer.
Venned kell egy sd kártyát és arra feltenni a kívánt oprendszert. (Kicsomagolod a .img-t) ...Vagy veszel egy noobsos kártyát (esetleg csinálhatsz is), amin ki tudod választani, h milyen oprendszert/-eket szeretnél és aktív kábeles (!) internetkapcsolat mellett letölti.
Tehát sd mindenképp kell hozzá!
Ez olyan, mint PC-n a merevlemez.
-
scream
veterán
válasz
Én is tőlük rendeltem, most pénteken fél 3-kor, 5 perc múlva jött az e-mail, hogy átvehető. Szóval majd hétfőn megyek is érte.
-
kutga
félisten
válasz
Én is tőlük rendeltem, azt kaptam amit kértem.
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
semmi baj nincs velük, múlt héten voltam, igaz csak egy USB kábelt vettem, de nem úgy néztek ki akik át akarnak verni. ha NOOBS-os Pi-t veszel akkor egy Samsung kártyát adnak hozzá, attól nem kell tartanod.
-
válasz
bwin.party #13515 üzenetére
Nem, csak ODA.
Úgy van, ahogy a kolléga mondja. Csak usb köthető rá (2.0-ás, 4db), van egy eternet portja (nem gigabites), egy micro sd slot, egy camera és egy screen (kijelző) be-, kimenet, 1gb ram,4 magos proci, egy HDMI kimenet és egy micro usb dugó a tápnak. Ja és asszem 40 db GPIO tüske.
Lehet, h kihagytam vmit...
(de a satát sajnos nem én, hanem a gyártó hagyta ki)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
bwin.party #13515 üzenetére
Nem Pc, inlább mobiltelefonhoz hasonló: csak USB-je van!
-
válasz
bwin.party #13511 üzenetére
Sata nem fog rajta működni. Pi2-n csak usb van (4db) az csak banana pi-n van.
-
bucihost
senior tag
válasz
bwin.party #13498 üzenetére
Szia!
Kérdés mit értesz házi szerver alatt. Torrentezésre, ha sok torrentet futtatnál nem biztos, hogy megfelelő lenne. Én házi szervernek egy "Intel D945GSEJT" gépet használok, Pi-t pedig média szervernek ami a házi szerverről szedi az adatokat (filmek, zenék, stb). Ha leírod a konkrét terveidet, elvárásaidat akkor lehet bővebb infóval tudunk szolgálni.
-
Arolotifar
őstag
válasz
Szervernek inkább Banana Pi-t használj
Ezt inkább médialejátszónak, stb., érdemes beüzemelni.
Nálam is médialejátszóként funkcionál, ilyen billentyűzettel: [link] -
válasz
Szia!
Egér és bill. kell hozzá, kivéve ha megfelelő érintőpanelles kijelzőt veszel hozzá.
Torrent szervernek őt még nem próbáltam, de szerintem kevéske ahhoz, h rengeteg torrent fusson rajta. Ip kamerának tökéletes!
Szerk.: házi szerver alatt nemtudom mire gondolsz, de ha a fentebb vázoltakra lenne szükséged, akkor inkább egy nas lenne a számodra megfelelő (pl zyxel nsa kategória) Persze egy ilyen nas mellé jó ha van egy pi-openelec.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- További aktív témák...
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- DELL T40 EMC Szerver
- HP Omen i7-8700K, GTX 1050Ti 4Gb, WiFi, Bluetooth
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged