- Olcsó "üvegkalitka" az Ocypus kínálatából
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Gaming notebook topik
- Fujifilm X
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topic
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
Én is gép építős projekthez kerestem mobil(abb) méretű képernyőt, de röhej, hogy a 13-14"-es képernyők árai képviselik a lokális maximumot a piacon. A 5-11"-es építhető panel még megfizethető, a 19,5-20"-es monitor pedig már megfizethető, a kettő között minden sokkal drágább.
Én is valószínűleg egy 19,5"-es monitort fogok szétszedni...
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Tegnapelőtt rendeltem az FDH-tól egy Pi 3-at, kamerát, meg néhány apróságot. Mivel cégre vettem, kértem átutis számlát és vártam az előreutalásos számlát. Meglepetésemre mondták, hogy nem kell... kapok 8 napos átutalást, aztán majd rendezem. Ez így elsőre nagyon korrekt. Több olyan céggel vagyunk kapcsolatban, akiknél évek óta vásárolunk és könyörögni kellett az átutalás lehetőségért.
No meg én most vidéken vagyok, ezért jeleztem nekik, hogy az asszonnyal egyeztessenek átvétel miatt, aki a kiszállítás időpontjában lehet pont gyerekorvosnál lesz vagy ismerősnél... kétszer is hívták,hogy lassan érkeznek és odavitték, ahol éppen volt.Szóval így első blikkre nagyon korrekteknek tűnnek.
-
azbest
félisten
válasz
Osynho #21090 üzenetére
Meg kéne probálni, hogy érzékeli-e a jeleket. Nem fogja kitalálni az a szegény ifra dióda, hogy neked milyen távirányítód van. Ha érzékeli, akkor kell valamit konfigurálni hogy azon a nyelven beszéljen, amit a távirányító használ.
a gpio beállítás csak annyit tesz, hogy ott keresse a ledet, amire kötve van.
Most hirtelen ezt a leírást találtam, itt egy másik, ha jól értettem openelec-et használsz.Nekem usb eszközöm van, ott addott, hogy milyen távirányító van hozzá, így alapból fel tudja ismerni az usb id alapján és nem kell külön konfigurálnom. Egy szál diódával azért kell kicsit foglalkozni.
Másrészt openelec-ben is be kell kapcsolni.
-
-
Osynho
addikt
Ezt csináltam én is:
"Well, it works!
I edit config.txt (nano /flash/config.txt) and added the following:
dtoverlay=lirc-rpi
dtparam=gpio_in_pin=23"Nem működik továbbra sem a hangkártyán lévő IR vevő. Esetleg, ha a 23 helyett mást adok meg?
Létezik valami életképes youtube megoldás openelec alatt? Külön app, vagy böngészőből?
-
robi1979
aktív tag
Sziasztok!
Valaki homályosítson már fel legyen oly kedves hogy a Pi3-nál hogyan működnek a hangkódek licenszek? Jelenleg a Pi3-am egy LG LF652V-re van kötve HDMI-n, a TV optikai kábellel egy Pioneer VSX-424 5.1 erősítőre kötve. Ha vásárolnom kell OE alá DTS hangkódek licenszet, ez azt jelenti hogy alapból a Pi3 nem tudja licensz nélkül a DTS-t tömörítettlenbe kinyomni az erősítőnek? Na ezt jólmegasszontam, de ez hogyan működik?
Az előző problémám - Pi3+gyári táp+aktív HUB+2db 2,5"-os vinyó levagdosása még mindig nyitott kérdés, erre valaki?
Hogyan és mivel tudnék legegyszerűbben hálózatba rakni 2,5"-os vinyót madzagosan vagy wifin hogy a Pi3 és a vines+androidos eszközeim is lássák, írni, olvasni tudják?
Erről valakinek tapasztalata, véleménye:
-
válasz
erik365 #21072 üzenetére
Na az szopás. Nekem nem szerette az arany Kingston-t. Szintén egy 16GB-os példánnyal próbáltam beüzemelni a raspbian-t, de nem tudott rá jól írni, a log-ba folyamatosan dobálta a hibákat, egy sima upgrade nem futott le rajt.
Kénytelen voltam beáldozni a telefonom 32GB-os Sony kártyáját. Azzal megy most már 48 órája hiba nélkül.Ha teheted cseréltesd ki a boltban egy lassabbra, vagy cseréld el valakivel akinek a fényképezőbe/telefonba használja majd.
-
vargalex
félisten
Szia!
Milyen árban gondolkodsz? Megvalósításra biztos, hogy egy érintőképernyős monitor a legegyszerűbb. Használtban biztos van jóval olcsóbban is.
-
PHoNX
tag
válasz
azbest #21074 üzenetére
Jelenleg egy pi3-at hajtok. A gpio különbségekkel nagyjából tisztában vagyok de köszönöm a figyelmeztetést!
Nem kifejezetten hangrendszer. Ez gyakorlatilag egy z523-as logitech, 2.1-es hangfalszett. Egy picit túrtam a netet. Valahol belefutottam, hogy a zajosodást okozhatja a lankábelen gyüvő net is. Nem tudom pontosan mire gondolsz alacsony tápfesz alatt. A pi tápfeszére gondoltál vagy a hangfaléra? Maga a hangfal aktív így azt kilőném. A pi egy marha jó kérdés. Az a táp amit használok elvileg 2.5A és 5V de gyakorlatilag, hogy mi jön ki belőle még nem volt a mérésem tárgya. Maga a kábel amit használok hozzá az egy 10cm-es Nokia kábel. Minimális rajta a veszteség. A rákötött winyó viszont szépen lezabálja az átjutó teljesítményt.
szerk:
A szatelitek: 4ohm, 10% THD
A sub 6ohm, 10% THD(Nyílván a 10% THD nem egy életbiztosítás de a nemlétező vájtfülemnek megfeleltek eddig....)
Arra gondoltam, hogy mivel a szettnek van rca bemenete így azzal csökkenthető lenne a zajosság és a hardveres hangerőállítás is segítene ezen, bár a fene sem tudja...
Ettől függetlenül várom a visszajelzéseket, hátha van valakinek személyes tapasztalata a dologban.
-
azbest
félisten
válasz
erik365 #21072 üzenetére
dmesg logban esetleg látszanak panaszok.
(#21073) PHoNX
Milyen pi-d van? Figyelj arra, hogy a régi fajta és újabb fajták más csatlakozóval vannak ellátva és nem mindegy milyen i2s hangkártyát veszel hozzá.A pi hangkimenete akkor is zajos, ha alacsony a tápfeszültség. Nem tudom milyen a hangrendszered, de érdemes utánanézni, hogy mit lehet rákötni vagy hány ohmos. A hangerő problémádra nem biztos, hogy megoldás a dac. Minőségben persze javíthat rajta.
-
PHoNX
tag
Helló!
Következő lenne a kérdés. Jelenleg 3.5-es jacken van rádugva a pire egy logitech hangfal szett. Két problémám is van. Az egyik, hogy nem tartja ébren a pi a hangszórókat. A másik, hogy nagyon kicsi a pi kimenete és emiatt majdnem maxig kell húzni a hangerőt...ennek megfelelően zajos is az egész cucc. A kérdés az lenne, hogy mit érdemes beszerezni, hogy ez a helyzet jobb legyen? nézegettem a dacokat a hifiberry oldalánill. az iqaudio-nál is de nem igazán tudom, hogy mi lenne az ideálisabb megoldás számomra. Akinek van tapasztalata a fent említett két cég termékeivel kapcsolatosan azt örömmel venném.
Vagy esetleg a farnelltől a wolfson lapos cucc? Az is érdekelne, hogy ki mit hallott felőle.
Vagy ha van egy becsületes teszt és leírás róla azt is.
előre is köszi.
-
Sziasztok! Van vkinek ötlete arra, hogyan lehetne minél olcsóbban nagyfelületű érintőkijelzőt kapcsolni a pi-re? Mondjuk 2db 14"-os laptop kijelzőpanelt egymás mellé? Találtam megoldásokat hdmi-s lcd driver panelekkel, de az még mindig túl drága lenne. Valami i2c megoldás kellene, lehet nagyon lassú is, állóképeket kellene megjeleniteni rajta. Akár e-ink is lehetne, ha nem lenne marha drága.
Ha vkinek lenne bármi ötlete, megköszönöm, ha megírja, akár ha hülyeségnek hangzik is, privátban is jöhet! Köszi! -
erik365
senior tag
Napi rendszerességgel újraindul a Pi3 youtube alkalmazás használta közben, mi lehet a gondja?
Rendszert újrahúzva is ez a jelenség, SD kártya szórakozna? -
nemethdann
csendes újonc
válasz
nemethdann #21064 üzenetére
Megoldótott!
-
Headless
őstag
válasz
DEJVID #21063 üzenetére
Utána olvasás nélkül nem fog menni az biztos,de egyik sem egy bonyolult, így nagyon gyorsan google-ben két logout cikket találtam.
Osmc ez még béta verzió, azóta már GUI-ból is telepíthető a tm is.
Openelec mindkettő leírás bekavarja az ssh-t. De tényleg múlthéten celtis kolléga írta le.Amúgy kipróbálni, hogy milyen lesz, azt windowson is ki tudod, mert kodi az alapja ezeknek a rendszereknek, ami telepíthető windows/android/ios(jailbreak)/linux/stb alá is.
Ha tényleg csak média lejátszás, hdd megosztás, torrent a lényeg arra elegendő lesz a pi, persze azért ne gigabites nettel akarj letölteni vele. Az nem fog menni, ésszerű korlátok között elegendő viszont.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
DEJVID #21063 üzenetére
Akkor röviden, a teljesség igénye nélkül:
a Raspberry Pi egy Arm alapú gép, a hardvere inkább valami mobiltelefonszerűség, mint PC (emiatt pl. internet böngészésre elég gyenge).
Az eszközre sokféle op.rendszer, de legfőképp Linux telepíthető: a leggyakrabban használtak: a teljes Linux-desktop a Raspbian (Debian). Ha médialejátszás a cél erre telepíthető KODI. A KODI-nak van két egyszerűbb disztrója is: OSMC (közepes méret, aránylag sokat tud). Openelec (minimális rendszerre fejlesztett változat (hajszálnyival talán kevesebbet tud, mint az előző)... -
nemethdann
csendes újonc
Helló!
Van egy Alcatel L850 usb modemem, amit raspberry pivel szeretnék megosztani az ethernet portra a router számára. Addig eljutottam raspbianon, hogy a pi-n van net a medemmel, már csak a megosztás hiányzik. Tudna valaki segíteni, hogy ezt hogy tudom megoldani?
Üdv.:
Dani -
Headless
őstag
válasz
DEJVID #21061 üzenetére
Szerintem rakd fel az osmc-t, openelecet majd ha utána sem megy valami, akkor is rengeteg leírás található google segítségével.
A torrent kliens beállításban meg amúgy se tudok segíteni, nálam routeren fut. Persze ez nem azt jelenti, hogy leírás nélkül nem tudnám beállítani, de tényleg temérdek leírás található bármelyik kodi-s rendszert is választod. Én osmc-t használok, de van aki mást, mindkettőnek van előnye, hátránya, de amit te akarsz azt tudja mind kettő, szenvedés nélkül.
-
Xray-1
tag
válasz
Headless #21059 üzenetére
Egyet értek! Én gyakorlatilag a torrentrol is le szoktam a pluginok miatt (Genesis) . Csak azt töltöm le, amit jó minőségben akarok nézni: Fullhd, vagy 3d vagy olyan sorozat, ami elrakos, mert kedvenc. De amikor az ember este besik a Tv elé és katalógusból mint a Netflixnel kiválasztod az adott sorozat adott epizódot, 20 sec és már megy is... Könnyű megszokni!
A felirat pluginok meg egyszerűek mint a faék. Fene akar keresgélni weben. (Opensubtitle, supersuptitle =feliratok. Info)
-
Headless
őstag
válasz
DEJVID #21057 üzenetére
Mi bonyolult?
Telefonról/laptopról/PC-ről megnyitod az ncore torrentet azzal a lendülettel megy az raspberrynek.
windows/linux kliens
android kliensezek csak példák tele van kliensekkel az internet, kedvedre csemegézhetsz.
feliratok.info addon pont van, azt hiszem, supersubtitles a neve vagy valami ilyesmi... Ha látni fogod a rendszert rájössz sokkal egyszerűbb, mint böngészőben keresgélni....
-
válasz
wassermann #21054 üzenetére
Az nem magyarázat arra, hogy az egyik lemez kilövi a másikat. Neki nem a lassú adatátvitel a gondja, hanem az, hogy nem tud egyszerre 2 merevlemezt használni.
robi1979
Az USB hub tápja rettentően kicsi. Ezt adták hozzá gyárilag? Egy port maximális terhelhetősége 0.5A. Ha van rajta 4 port, akkor Minumum 2A-es táppal kéne használni. Így garantálható csak, hogy maximális terhelésen is stabilan működjön. -
válasz
robi1979 #21051 üzenetére
max_usb_current=1 - nálam ilyen sor nincs a config fileban.
Akkor csinálj egy ilyen sort. Írd be pl.az utlsó sorba.
Ez csak akkor használ, ha a tápod képes ennyi + kakaót kiadni magából, ill ez "kevéske" plusz elég arra, hogy mindkettő stabilan tudjon működni. Milyen táppal használod? Tudja is? Van amikor a gyenge USB kábelen bukik meg a dolog. [link]
Az aktív USB hub tápja milyen? Ha PC-re kötöd, akkor stabilan viszi mindkét lemezt egyszerre?
-
robi1979
aktív tag
Köszönöm a segítséget, most már működik a hálózatom. Lát minden mindent. Illetve még kérdés: az írásod szerint lehet több áramot állítani az usb portokra. Hogyan tudom ezt megtenni?
" A config.txt-ben rengeteg apró paramétert megadhatunk, amivel testreszabhatjuk a a gép működését. Szerkeszteni a nano /flash/config.txt parancsal tudjuk, vagy a PC-ben (a /dev/mmcblk00p1egy FAT16 partíció, a kártyának ezt a részét mindegyik windows kezeli). Íme néhány paraméter:
max_usb_current=1
A 600mA-el terhelhető USB portok energiaellátását a duplájára emeli (1,2A)"max_usb_current=1 - nálam ilyen sor nincs a config fileban. Grafikus felületen lehet ezt valahogyan állítani?
Próbáltam felrakni a leopold repot, és azon belül is a PI configot, de a szolgáltatásoknál nekem nincs Pi configom a leopoldban. Ha feljebb húzom 1,2A-re au USB-ket akkor elvileg elbír 2db 2,5"-os vinyót? Valamiért nekem aktív hubbal sem viszi a 2 db vinyót egyszerre. PI3.
- Illetve még 1 probléma: UPC-nél van a net előfizetésem, 120mbit. Viszont a transmission ncore-ról csak 3-4-5Mb/s-al tud tölteni, pedig nem wifin hanem madzagosan kötöttem a pi3-at a routerre. Ha a mondemre kötöm direktbe akkor is ennyivel tölt. 120-nál elvileg 10-12ig fel kellene menjen vagy én gondolom rosszul? Ezt lehet valahol állítani? Vagy külső vinyóra 2,5" os, ennyi a max sebesség?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Parkside szerszám kibeszélő
- Xbox Series X|S
- Kerékpárosok, bringások ide!
- EA Sports WRC '23
- Hardcore café
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Olcsó "üvegkalitka" az Ocypus kínálatából
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- További aktív témák...
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- HP EliteDesk 800 G5 TWR / i3-9300 - i5-9500 - i7-9700 / 2 X NVMe / USB Type-C / WIN 11 / 27% számla
- HP ProDesk 400 G4 SFF / i5-7500 / DDR4 / DVD-RW / USB 3.1 / több db / számla
- Beszámítás! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Fél konfigurációk
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Beszámítás! Dell Optiplex 3080 SFF asztali számítógép - i5 10505 8GB RAM 256GB SSD Intel UHD 630 IGP
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5290 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X3D 64GB DDR4 500GB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 Plus GIGABYTE 850W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest