Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• peppe79

senior tag

válasz yle_greg #99284 üzenetére

Azért nem ilyen egyszerű a választás. Ha mondjuk street fotózásra adod a fejed, és a valós életet, akár emberi sorsokat, történéseket szeretnél megörökíteni; épp elég nehezítés már az is, hogy a megfelelő időben, a megfelelő helyen legyél, és egy pillanat alatt felismerd, hogy mi lesz a téma szempontjából a legjobb kompozíciód. Utcán, az ilyen spontán fotók készítésekor egy pillanat alatt változhat gyakorlatilag bármi. Nem biztos, hogy lesz rá időd még azzal is foglalkoznod, hogy kellően éles legyen a témád. Ugyanakkor, vannak olyan helyzetek, mondjuk esti fotózáskor, amikor szívesebben használná az ember a manuális fókuszt. Embere válogatja. Teljesen jogos az az elvárás, hogy egy autofókuszos objektívvel lehessen normálisan használni a kézi élességállítást is. Szóval, szerintem nem annyira fekete-fehér a helyzet, hogy ha hozzászoktál a kézi élességállításhoz, akkor a manuális obi a legjobb választás. Ha másért nem, mondjuk csak azért, mert nem mindenkinek van kedve, ideje játszani a megfelelő gyújtótávolság beállításával, és/vagy szereti, ha a teljes exif info rendelkezésére áll.
    A másik dolog, hogy ha manuális obit veszel, pláne valami noname dzsunka kínait, szalagkábel töréstől éppen - értelemszerűen - nem kell tartanod, viszont minden más egyéb hiba felmerülhet.

"Szerintem ha valaki ekv. 35 koruli prime obit keres, annak erdemes szetnezni a kulfoldi boltokban, fog talalni olcson, jot."

Elég régóta keresek egy klassz kis 17mm-est, de még nem találtam meg az ideálisat. Annak nem sok értelme van, hogy beruházzak egy olyan kínai vacakra, ami nyitva még az Oly 17/1.8 képminőségével sem veszi fel a versenyt, de legalább olcsó. Még talán a Laowa lehetne valamilyen szinten esélyes, de próba nélkül nem merek rá beruházni.

Új hozzászólás Aktív témák