Hirdetés
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Asztrofotózás
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Khaosz55
addikt
Annyi változott, hogy DTS is kimegy HDMI-n keresztül de True HD és DTS-HD sajnos nem sikerült.
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok,
szert tettem egy erősítőre ami az atmos-t tudja. Egyenlőre még nincs atmos hangsugárzóm. Viszont próbálom beállítani, hogy MPC-al menjen a True HD.
PC-vel van össze kötve az erősítő HDMI kábellal. A PC felismerte az erősítőt. Viszont idáig csak sztereo hangot, meg egy esetben DD-t sikerült kitolnom az erősítőnek. A DD és DTS-t optikán sikerült, HDMI-n keresztül nem.
Vagy a MPC van rosszul beállítva, vagy a HDMI kábel nem jó.
Egy régebbi 10 méteres HDMI kábellal van össze kötve.
Az a kérdésem, hogy van feltétele annak, hogy HDMI-n keresztül ki lehessen küldeni a True HD jelet? Tehát pl hossz vagy HDMI kábel típusa. A kábelra gyanakszom, hogy az nem megfelelő. -
BBéci
legenda
válasz Borisz76 #161294 üzenetére
Úgy látszik, a vírusnak vannak érdekes mellékhatásai, az ember nem képes elolvasni a készüléke kezelési leírását.
Sőt, a Google sem barátja többé.Attól tartok, az egy eléggé régi darab, nem tudja azokat, amik a kérdésben szerepelnek.
[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
-
Pityke78
őstag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy az Onkyo TX-NR906-os típus tudja az alábbiak közül bármelyiket?
- internetes rádió
- wifi-n, hálózaton (LAN/WLAN) keresztül csatlakoztatott eszközről zene, vagy film lejátszás, továbbítás
- telefonos csatlakozás és applikációkkal történő vezérlésKöszi
-
embe
nagyúr
válasz Sakab #161287 üzenetére
Kapcsold be a tévén a Simplinkket is! Anélkül nem fog működni. De ezzel nekem meg az a bajom, hogy a tévét így csak az erősítővel tudod nézni. Vagyis ha nincs az erősítő bekapcsolva, nincs hang.
Legalábbis nekem nem sikerült.Szerk: Most meg működik. Vagyis ha az erősítő ki van kapcsolva, akkor is van hang a tévén.
[ Szerkesztve ]
Onkyo TX-L20D, 4K Dolby Vision, streamer, HDMI, USB, phono, fehér 2.1-es erősítő eladó
-
Sakab
senior tag
Sziasztok, több hete küzdök egy Denon 3312-vel. Van egy LG tv-m amin kiválasztom, hogy HDMI-n keresztül küldje ki a hangot, ARC-ba dugom a HDMI-t, kábel támogatja a hangot.
Denonba kiválasztom a HDMI control ON-t, kiválasztom, hogy monitor 1 ami támogatja az ARC-ot, majd kiválasztom a tekerővel a TV-t és nincs hang. Mit rontok el, mit hagyok ki? :/
-
-
python1
veterán
válasz robi-k #161284 üzenetére
Teljesen egyetértek.
Viszont az utankénti erősítéssel, visszahozható a szélessávú hangszóró előnye. Én pont ezért alaklmaztam, alkalmazok aktív váltást utankénti erősítéssel, így a nyílt középtartomány ki tud teljesedni, és szinte torzításmentes hangot kapok,nálam a magastartományt is kellemessebbé tette egy fountek neo x 2-es ribbon magassugárzó. -
robi-k
őstag
válasz alphamooncam #161282 üzenetére
Egy kis esszé a szélessávúak lelkivilágáról:
Egyedileg számomra megtervezett Sonido hangszórókra épített hangfalakat használok (SFR175r+SCW300r), labirintus szerkezetű dobozokkal (fizikailag a mély és a szélessávú hangszórók külön-külön dobozokban vannak).
Önmagában kevés a szélessávú a teljes hallható hangtartomány minőségi visszaadására, amikor építettem a dobozokat sokat kísérleteztünk Klanggal (Heisz Ádámmal, nyugodjon békében), hogy a Sonido szélessávú eléggé kesze-kusza átviteli karakterisztikájával mit is tegyünk (megjegyzem, Klang nem is használta a Sonido-t pont a karakterisztikája miatt, az általa épített egyedi dobozokba ő Visatone, Fountek vagy Fostex hangszórókat használt)?
1k-20k között mérve az egyedi SFR175r (amiket eleve úgy terveztettem meg Istvánnal, hogy minél jobban visszaadják a közép-magas hangtartományt) linearitása egész jó (97 dB közeli), de 1kHz alatt pocsék, amit tovább rontott a 380 Hz tapasztalt rezonancia "gödör".
A megoldás erre a problémára azonban már az elején be volt tervezve, a mély tartományra a szélessávú meg lett támogatva az úgyszintén 97 dB érzékenységű SCW300r hangszórókra épült, fizikailag egy teljesen önálló szekciót képviselő hangfalrésszel.
Természetesen a szélessávú és a mély hangdoboz elemek párosításához szükség van egy keresztváltóra, azaz lényegében egy klasszikus kétutas hangfal lett megalkotva a végén Azaz lényegében el is vesztettük a szélessávúak igazi előnyét, azaz azt, hogy a szélessávú hangszórók/hangdobozok direktbe - hangváltó nélkül -ráköthetőek az erősítőre.
-
Khaosz55
addikt
Nos tehát kicsit utána jártam a dolgoknak, korábban írtam a használt a Anthem 1220 ami biztos egy remek erősítő, de nekem szvsz kevés lenne a teljesítménye főleg, hogy megnéztem a mérési eredményt 5 csatorna terhelésekor mennyi lehet ha az összes terhelve van.
Aztán a következőt találtam Rotel Rap 1580. 5 csatorna terhelésénél is 100W fölött van a teljesítménye. Ok ebben van temérdek tartalék. Az erősítő 7 csatornás Atmos és amit néztem a német teszt alapján nem tud ja 5.1.2-őt csak úgy ha pluszba még végfok van hozzá csatlakoztatva. Na mondom remek. Írtam levelet a Németországba a Rotel-nak, hogy hogyan is van ez? Aztán a hivatalos magyar kereskedő írt nekem vissza, hogy működik az erősítőnél az atmos 5.1.2-ben és használja a 7 végfokot. Remek pont ilyen kell.
Ismeri valaki 1580-at? Annyi, hogy nincs önbemérő rendszere. Egyébként a rotel erősítőm nem volt nem tudom milyen minőséget képvisel.
-
alphamooncam
őstag
válasz fehér_ember #161280 üzenetére
Azért nem olyan rossz a helyzet szélessávú terén mint ahogy azt egyesek előre vetítik.
Általában szabadtéri mérési (csupasz hangszóró) eredményeket adnak meg!
Úgy persze, hogy fizikai lehetetlenség a hallási tartomány teljes lefedése, de azt azért hozzá kell tenni, hogy ez így nem is várható el.
Arra való a tölcsér...
"Miért tölcsér?
Ilyen erős hangszóró esetén a megszokott dobozkonstrukciók "légrugó" elvét nem alkalmazhatjuk sikerrel az extrém csillapítottság miatt. Azonban kiválóan terhelhetők mélytölcsérrel. A tölcsérek a legjobb hatásfokú illesztők: kis membránkitéréssel csatolják a hangszóró által közvetített energiát, így kisebbek a tehetetlenségből adódó problémák, nem utolsósorban kis torzítást és kiváló dinamikát is eredményezve ezzel."Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
python1
veterán
válasz fehér_ember #161280 üzenetére
Érdemes megtámogatni őket, jól mondja Béci, én is használok szélessávú hangszórókat, igaz dipol (OB)de magassugárzót, és mélyhangszóróval támogatom meg.
-
-
python1
veterán
Erre az a megoldás haladóban, hogy szerezzen be egy ki....tt mikrofont, és vegye a fáradtságot arra, hogy megtanuljon mérni, hogy ne a retek AVR vagy processzor kalibráló rendszerére kelljen támaszkodnia, hagyatkoznia. És akkor nem lenne ez a sok értelmetlen hozzászólás.
-
exception
aktív tag
Mivel megemeltem a szub hangerejét, igen, hallom, hogy az most hangosabb lett és azt is tudom, hogy mit kéne hallanom, de ha ott ott ülnél egy film előtt, ahol 90 db-vel szól a hangerő és én elkezdem baszogatni csak a mélyet, nem fogod tudni megmondani, mennyit emeltem rajta, vagy mennyit nem. Az lehet, hogy feltűnik, hogy hangosabb lett a mély, mert érzed is a testeden, de hogy mennyivel, azt nem fogod megmondani mérés nélkül. Aki ezt megmondja, annak denevér ...-ta az anyját.
"Barátnő? Az mi? Valami ritka pokemon?"
-
Badb0y
addikt
Valaki megtudja mondani mi történt a mélynyomómmal? Ha az audió kábelt kihúzom akkor is ilyen hangja van.
https://youtu.be/1fml1xebHWA
Minőségi laptopok https://notebookokhu.business.site/
-
-
BBéci
legenda
válasz Hobbbyt #161269 üzenetére
Azért nem, mert teljesen bizonytalan, "ahogy sikerül" a hangminőségük.
Például a szélessávú hangszórók nem kellően széles frekvencia-tartományt szólaltatnak meg, az fizikai képtelenség. Lehetetlen 30 hertzet és 20000-et ugyanazzal a membránnal, azonos, vagy közel azonos hangnyomással és részletezéssel megszólaltatni.
Hiába, feleslegesen teszünk be egy jó tápkábelt olyan rendszerbe, aminek az alkotóelemei nincsenek kellően magas szinten a kis változások, a nüánszok megmutatásához. De ez egy lánc bármelyik szemére érvényes, mert mindegyik csak annyira erős, amennyire a leggyengébbik. Ha egy interkonnekt visszafogja a hangminőséget, a tápkábel nem képes azt átugrani. Ha a hangszórók frekvencia-átvitele, dinamikája, részletező képessége alacsony, a kábelcsere hatása elenyésző lesz.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
-
-
BBéci
legenda
válasz Hobbbyt #161265 üzenetére
Szélessávú, csöves és épített? Abba a rendszerbe nem tennék drága kábeleket, mert komoly eséllyel semmi hatást nem fognak mutatni.
(#161266) exception
Nem frekvenciális szintről van szó. Egyszerűen más lesz, megváltozik a hang. De vigyázat, nem mindenhol, ezt már sokszor leírtam. Nálam, elővárosi lakóparkban, külön kismegszakítóról érkező vastag vezeték van a falban, minimális az 5-600000 forintos tápkábelek hatása. Ezért nem tesztelek olyanokat itthon. Kipróbáltam a LessLoss Firewall-t, de nem írtam róla cikket, mert semmi hatását nem hallottam. Ezzel szemben Budapesten lakó kollégámat megdöbbentette az általa okozott változás.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
exception
aktív tag
válasz Dorian #161260 üzenetére
Beszédben igen, azon a tartományon belül hallod, hogy suttogás vagy halk beszéd, de mikor 90 db-n járunk, ott már azért annyira nem egyszerű, főleg nem eltérő frekvenciás hangoknál, de én csak örülök, ha erre ennyien képesek. Annak meg különösen, ha valaki még ezen felül a tápkábelek cseréjét is kihallja frekvenciális szinten, az meg már DareDevil szint.
"Barátnő? Az mi? Valami ritka pokemon?"
-
Hobbbyt
őstag
válasz BBéci #161262 üzenetére
Ha lehetőségem adódik rá, tényleg ki fogom próbálni. A belépő Mission MV-8 szettemet -~gyerek voltam amikor vettem, gimis ballagási pénzből szóval nem ostorozni miatta!- már jó ideje le akarom cserélni valami jobbra, ami már illik a Denon 3806-hoz. Első körben a Polk Audio Signature E-t néztem ki és meg akarom hallgatni őket.
Unokatesóm most cserélt hangfalkábelt a szélessávú épített hangfalas 300B-s csöves rendszerében, erre is kíváncsi vagyok, mert a régi sima hangfalkábelt egyelőre nem húzta ki, szóval tökéletesek a feltételek egy vakteszthez. Maga a rendszer a stock hangfalkábellel is lenyűgözött.
Szkeptikus vagyok, de ha valóban hallok eltérést akkor könnyedén be fogom ismerni, hogy tévedtem. Kíváncsi vagyok.[ Szerkesztve ]
10 féle ember van: aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
BBéci
legenda
válasz Dorian #161257 üzenetére
Kivéve a botfülűeket, akik nem hallják a tápkábelek okozta különbségeket sem. Amik szubládában is kifejtik hatásukat.
(#161261) Hobbbyt
"100e forintos 1 méteres tápkábel... hallható változást hoz a hasonló anyagból készült kommersz társaikhoz képest."
Egyrészt csak hasonló az anyaguk, nem egyforma, másrészt ez nem hit kérdése, hanem tény. Menj el a járvány elmúlása után valamelyik szaküzletbe, mondjuk a Stream Audióba, ott a kérésedre demózni fogják a tápkábelek hatását.
Cirka két éve egy hitetlennek demóztak, az illető hallotta a különbséget, ezért hétvégére, kipróbálásra hazavitt egy tápkábelt. Hétfőn nem vitte vissza, hanem vett belőle még kettőt.
Fontos: csakis vakteszteléssel szabad kábeleket és más kiegészítőket összehasonlítani!
Az is fontos, hogy az erősítők kevéssé alkalmasak összehasonlításra, annak ellenére, hogy a rájuk gyakorolt hatás nagyobb, mint egy lejátszóban. Mégis a legtöbb demót lejátszókkal végzik, mert az erősítőkben a rengeteg puffer kondenzátor befolyásolja, gátolja a kábel azonnali hatását.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Hobbbyt
őstag
válasz python1 #161248 üzenetére
Annak úgy már van fizikailag is magyarázható értelme, főleg ha NYCY 3x2,5-vel van a falban is vezetve (vagy akárhol). Az aszimmetrikus terheléssel meg foglalkozzon az akinek az a dolga
Egyébiránt az egész téma kissé nevetséges, az EMC egy egész tudományág, és nagyon komoly szellemi energia van már benne. Kár a fotelből harcolni és megmondani a tutit egy tudományág ellen.. Persze lehet, de fölösleges.
Részt vettem az NMHH újonnan építendő székházának elektromos tervezésében, melyben egy külön mérőlabor is lesz. Galvanikus leválasztások, IT leválasztó trafók, aktív és passzív szűről tömkelege, a kábeltálcákra is tettünk leválasztókat. Ha valaki normális, értékelhető munkát akar végezni, nem fél méteres kábelcserével bohóckodik, és akkor még szó sem esett arról, hogy ez műszeres mérésen túl érzékelhető-e.
Másrészt sok embernek azt kéne megértenie, hogy a placebohatás egy létező dolog. A 70e forintos banándugót vagy a 100e forintos 3 méteres HDMI-t is a placebohatás adja el. Aki ilyet vesz, az nyilván hallani/látni fogja, hogy mennyivel jobb hisz hallani/látni akarja. Ha nem hallaná/látná, akkor sem ismerné be, tudat alatt inkább keresne másik kifogást, hogy biztos azért nem hallja/látja mert valami más visszafogja a rendszert. A placebohatás alatt állót kár győzködni arról, hogy hülyeség amit beszél, hisz ő "hallja és látja" neki ez valóság függetlenül attól, hogy a valóságban nem hallhat és láthat eltérést, mert nincs. Sosem felejtem, egy békéscsabai komoly audiophile ismerősöm fél évig sodorta magának a padláson a csuklónyi vastag 'mittudomén milyen tisztaságú réz hangfalkábelt majd pár év után egy látogatáskor a lábammal arrébb pöcköltem 5 centit, hogy a súlyáról bizonyosodjak meg. (jó nehéz volt ) Kicsit le lettem szólva, hogy az atomoknak most kell megint fél év, hogy irányba álljanak. Kérdeztem, hogy hallja-e a változást, azt mondta, hogy nem hallja de tudja, ezért igen. Ekkor értettem meg igazán ezt a dolgot.
Én nem akarom elvenni azoktól a placebo gyógyszert akik hisznek abban, hogy a 70e forintos banándugó vagy a 100e forintos 3 méteres HDMI kábel, vagy a 100e forintos 1 méteres tápkábel, netán a 400 ezres hangfaltüske hallható változást hoz a hasonló anyagból készült kommersz társaikhoz képest. Egészségükre, de nem kéne neki esni annak aki ebben nem hisz. Mert ez tényleg csak hit kérdése már.. Én sosem fogok meglátni istent a felhőkben, más meg állandóan azt látja mert hisz benne. Na.
-Az asszonyainkat is azért látjuk +30 kilóval is csinosnak mert fájna beismerni az ellenkezőkét[ Szerkesztve ]
-
embe
nagyúr
Igen, mert ha 1-2 dB. lenne a különbség, nem foglalkoztatna, de ez birizgéli a fantáziám.
Onkyo TX-L20D, 4K Dolby Vision, streamer, HDMI, USB, phono, fehér 2.1-es erősítő eladó
-
exception
aktív tag
-
Khaosz55
addikt
válasz python1 #161242 üzenetére
Meg van a Cav nem is biztos hogy eladom. Lehet marad így minden ahogy van. Még nem tudom.
Tetszik előrelépés szempontjából a Anthem 1220 viszont a 11 csatornára 580W-os áramfelvétel. Nekem nem jön ki a matek. Én valahogy szeretem ha egy erősítőbe bőségesen van tartalék. Nem akarom kihasználni, de akkor is jobban szeretem.Most nézem a rotel RAP1580 tesztjét. Ami tetszene 7 csatorna sok erő, de 5.1.2 atmost nem lehet vele csinálni. Ahhoz kell egy külön 2 csatornás erősítő még. Azt mondták lehet firmware upgrade esetén lehet használni, de nem is biztos hogy lesz olyan.
-
python1
veterán
válasz Hobbbyt #161247 üzenetére
Nálam én építettem ki a villamos hálózatot 3x kismegszakítóval ,3 fázis 1 külön csak a hifinek, és teljesen más kismegszakító dobozban másik helyiségben. Viszont mondhatom, hogy hozott hangban jócskán, bár előtte igen ramaty volt a hálózatom, egyébként én sem vagyok kábelhívő már, inkább a körültekintő, mérő, tervező fázisba ugrottam és jóval több eredménnyel. Természetesen nálam nem szokványos semmi.
-
Hobbbyt
őstag
válasz Grawens #161244 üzenetére
Mintha az áram egyenesen a falból jönne, és véletlenül sem a -jobb esetben- tizen méternyi árnyékolatlan 3x2,5-ös MT kábelen a kismegszakítóból. Arról még szó se essen, hogy családi házakban jellemzően több aljzatra jut 1 kismegszakító. De a lakáselosztóba is csak alig 5x16 ha már 3 fázis, de sok árnyékolás azon se lesz. És így tovább...
-
törölt tag
-
embe
nagyúr
-
Grawens
senior tag
válasz #09634560 #161238 üzenetére
Igen, ezek az ellenütemű végfokok eléggé érzékenyek a különféle tartományokból érkező zajokra, így elég jó többlépcsős ferrites LC szűrőkkel támogatják meg. Azon a kb. másfél méteren mennyi zaj juthat be? Sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a tápkábel előttröl jut be zaj amit már a kábelnek sincsen esélye csillapítani. Régebben még a tápcsatlakozó aljzatba építették be az EMC szűrőket, mára már arra sincs szükség mert mind integrálva van az erősítőkben, sőt még a PE8000 -es EMI filterre sem. Jelzem, ezeket semmilyen kébel nem tudja helyettesíteni.
-
Quetz
őstag
válasz BBéci #161230 üzenetére
Ezek a netről levadászott okosságok vezettek oda, hogy az Emotiva új firmware-t adott ki, mert hibás volt firmware de csak egy független tesztelő vette észre. hasonló mérés hatására ismerte be a Yamaha, hogy elszúrták az uj 5200-es procit, és a hangminőség jelentősen romlik XLR kábelek használatával. Ez utóbbi hiba javíthatatlan, majd az 5300-ban jobban odafigyelnek.
Nem hallottam ezt a kombinációt, de nem is abból élek, hogy audiofil eszközökről írjak pozitív hangvételű kritikákat. Értelemszerűen hátrányból indulok, ha a mennyiséget nézzük. De azért pár tíz milláig már sikerült hallanom eszközparkot és sosem a kábeleken múlt a végeredmény, sokkal inkább a gondos tervezésen és a megfelelő kivitelezésen.
-
Khaosz55
addikt
válasz Grawens #161235 üzenetére
Valahogy én is pont így látom az egész dolgot lehetséges azért mert én is mérnök (gépész), de gondolkodásmenet hasonló. Nálam annyi a különbség, hogy te a konnektorból az erősítő felé közelíted meg én meg konnektorból Paks felé, de mind a két oldal felé meg kell közelíteni.
Volt, hogy előttem cseréltem méregdrága rendszeren tápkábelt (dali + erősítő 10 milka körül). 5 haveommal voltunk, és nyilván mindegyikünk egy brutális rossz hallású, de mi semmi változást nem véltünk felfedezni.
Viszont részemről máki bármennyit is költhet tápkábelra engem nem zavar. -
Dorian
félisten
válasz BBéci #161232 üzenetére
Alapvetően nem ettől függ a dolog. Az, hogy az erősítőben kicsi a kraft, normálisabb kategóriában nem igazán igaz, de ha egy kicsit igen, az sem okoz akkora problémát a hangban, mint az, hogy a frontokat nem lehet olyan szabadon elhelyezni, mint a szubládát.
Nálam a frontokat végfok hajtja, nincs erő-probléma, tehetném 60 vagy akár 40 Hz-re. Viszont a frontok faltól való távolsága alapján 70Hz-körül van egy -igaz elég enyhe- kioltásom, ezért jobb a 80 Hz-es vágás, mert a 80 Hz alatti tartományt szubbal meg tudom oldani.
Ugyanezért fontos az is, hogy a mélynyomó előlapja ne legyen távolabb 70 cm-nél a mögötte (mellette) lévő falaktól, hiszen akkor már az általa lesugárzandó 120 Hz alatti tartományba esne a saját kioltása.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
törölt tag
válasz Grawens #161235 üzenetére
Kevesebb zajt enged be? Erre megfelelő zavarszűrő elektronika van az erősítőkbe beépítve.
Te villamosmérnökként biztos vagy ebben? Tuti hogy sokadik n-ig jók azok a zavarszűrők? Nem-e pont azokat támogatja meg egy jobb tápkábel mely jobb vezető az átlagnál, és nem mágneseződik fel? -
Grawens
senior tag
Sziasztok!
Először is nem célom a feszültségkeltés, tudom már számtalanszor lett tárgyalva róla, de legtöbbször érvek nélkül és csak futólag.
Szeretnék egy kicsit én is (és remélem más is) tisztábban látni a "minőségi" tápkábelekkel kapcsolatban, főleg az azt preferálók véleményére és okfejtésére lennék kíváncsi.
Tényleg csak erre lennék kíváncsi kultúrált keretek között.
Szóval ne haragudjon meg senki, hogy ezt írom, de azért szerintem nagyon nagy az igazságalapja amit Quetz ír. Mindenki gondolja végig, hogy egyáltalán min változtat az a kb. másfél méter? Mitől lesz jobb?
Csak hogy példálózzak.
Vegyünk egy nem túl olcsó AVR-t, pl.: Onkyo TX-RZ3400. Közvetlenül az erősítő tápcsatlakozója után a házban azt látjuk, hogy egy elég hitvány és vékony acélsodrott kábellel van leállva erről a csatlakozóról.
Menjünk kicsit tovább.
Az első kiálláson (ami a végfoktrafók és a kapcsüzemű táp előtt lévő zavarszűrő panel) található egy 5A -es fő üvegolvadó, amelyben az olvadószál, hát mit is mondjak, elég vékonyka, de pont elegendő az üzemszerű áram átfolyására. Ez ugye nagyságrendekkel vékonyabb, mint egy tápkábelben található sodrott ér, és bizony ezen halad át az erősítő által felvett teljes áram mennyisége.
Tehát összefoglalva.
Köztudott, hogy az akusztikai hallásmemória az ember egyik leggyengébb tulajdonsága. Én villamosmérnökként a fizikában hiszek, és nem abban, hogy valaki jobbnak hallja az egyiket a másiknál. Igen, lehet találkozni az interneten "jócskán elferdített" tesztekkel, hogy a népet megvezetve el tudják adni a "majdnem hasztalan" termékeket is. /Ez nem csak az elektroakusztikai termékekre igaz!/
Miben jobb egy ilyen kábel?
Árnyékolt? Kevesebb zajt enged be? Erre megfelelő zavarszűrő elektronika van az erősítőkbe beépítve.
Nagyobb mennyiségű áram folyhat át rajta az idő tört rész alatt, mert sűrűbb szövésű és jobb vezetőképességű anyagból készült? Vagy netán vastagabb? A fő olvadóbiztosítékon úgysem folyik/folyhat át több áram az aktuálisan felvettnél.
Ha valaki elhiszi azt, hogy az erősítő elé beiktatott "hiperszuper, csillivilli, méregdrága" kábel képes hallahtóan megváltoztatni az erősítő akusztikai jellemzőit, az kérem ossza meg a topik közösségével (szerintem sokunkat érdekelhet) az ellenérveléseit, okfejtéseit. -
embe
nagyúr
Ha már a sub beállítás a téma.
Korábban is kérdeztem, említettem, hogy több erősítő máshogy állítja be a sub jelszintjét.
Korábban volt Yamaha RX-V685, Denon AVR-X2200W, 2500H, és Pio SC-LX501.
A Pio 6,5dB-t emelt a sub jelszintjén, a többi max 1-et.Most a Denon AVR-X4200W leveszi - 3,5dB-el.
Mi lehet erre a magyarázat? Akusztikai környezet nem változott, az eszközök sem.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz Squirrel #161231 üzenetére
Minden esetben a 80 hertzet tartom alapból beállítandónak, részben az erősítő tehermentesítése miatt, pláne 7.2 esetén. Érdemes kipróbálni 70 és 60 hertzen, egyik sem ördögtől való, de nekem nem tetszik úgy. Még akkor sem, ha a frontsugárzókban 30 centis hangszórók vannak és monoblokkok hajtják azokat.
-
BBéci
legenda
válasz Quetz #161229 üzenetére
Megint netről levadászott "okosságokkal" példálózol, nem saját tapasztalatokkal.
Mondd, hallottad szólni azt az erősítőt? Hallottad azt, amit az ábrák mutatnak? Kétlem, hogy én bármit meghallanék belőle.
Hallottad a tápkábeleknek arra az erősítőre gyakorolt hatását?Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
válasz Squirrel #161223 üzenetére
Szinte mindenki szkeptikusan áll hozzá a tápkábel témához, de akik kipróbálták, azoknak a döntő többsége úgy járt, mint te. Már hogy a bánatba ne lenne különbség, amikor a hangszórók membránját áram mozgatja. Annak az áramnak a szennyezettsége rontja a hangminőséget, ezen segítenek a tápkábelek és elosztók. Akinek van egy jó rendszere és nem aknázza ki a fent említetteket, az olyasmit tesz, mintha a Porsche tulajdonos az előírtnál alacsonyabb oktánszámú benzint tankolna.
-
Hobbbyt
őstag
Sziasztok!
Valaki hallott már Polk Audio Signature s55e frontokat? Meg úgy összesében, akinek van tapasztalat a szériával, mi a vélemény? A HTS 12 Sub annyira meggyőzött, hogy azon túl, hogy vettem egyet, elkezdett érdekelni a sorozat többi tagja is.
[ Szerkesztve ]
-
mandju
senior tag
válasz Khaosz55 #161216 üzenetére
ha teheted, szerintem 4 atmos sugárzót tegyél fel... a régi moziszobámban nekem 4 volt és sokkal jobb burokhatást értem el, mint a 2 atmos sugárzós felállásnál. Ha olyan procit, avr-t veszel ahol elegendő a csatornaszám, akkor ne ezen múljon. A plusz 2 hangsugárzó nem jelent akkora plusz terhet szerintem...
Az új mozimban már 6 atmos van... ez persze még jobb... de ide már kell olyan proci/avr ami kezel is ennyi csatornát...
* JVC DLA-Z1 * gerriets opera white - ultra thin frame 135" 2.35:1 AT * Trinnov Altitude 16 * FusionAmp * Apollon Audio NCMP 6350 * Apollon Audio NCMP8350 * 3 Pronomic XA1400 * HTPC MadVR * DIY H16-15 Bold Series * 6 BMS18N862 * Trinnov waveforming *
-
Squirrel
őstag
válasz Quetz #161224 üzenetére
Szamomra meg pont az az ido es penz, amit egy moziszoba kiepitese felemeszt felhasznalhato ertelmesebb idotoltesre Amennyit mi mozizni tudunk munka, kert, haz es gyerekek mellett az sajnos mar pont nem eri meg, hogy erre egy dedikalt szobat fenntartsak. Igy maradt a nappaliban a rendszer es ebbol probalom kihozni, amit lehet. Kompromisszum. Az a lenyeg szerintem, hogy elegedett legyen az ember azzal, amilye van. En orulok, hogy akar pszichesen is, de jobbnak hallom a rendszeremet
-
Quetz
őstag
válasz Squirrel #161223 üzenetére
Kábelezés helyett inkább csináltam egy moziszobát, ahol referencia hangerőn tudok mozizni. Itt voltak/vannak érezhető és mérhető különbségek Ezek után mondom azt, hogy "mintha lenne valami különbség"-ért megmozdulni sem érdemes. Azt a pénzt/energiát/időt sokkal jobban is fel lehet használni.
-
-
Khaosz55
addikt
Hát én is arra gondolok, hogy elégnek kell lennie teljesítménybe, ha nem kapják meg a hangfalat (small) a teljes dinamika tartományt.
Viszont azt meg nem akarom, hogy elvérezzen erőben ilyen téren a CAV A8M-nél nem volt gond.
A hangfal szett a következő:
Front Swans diva 4.2F
Center: Swans diva 6.3C
Hátsó: Swans diva 6.3 Bi/Di-pole
2db sb12-nsd + 1 Klipsch RW101120 esetében lenne atmos. Csak nem tudom, hogy a plafonba 2 vagy 4 hangfalat rakja. Hátsó center nem lesz mert közel van a fal hátra. Tehát vagy 5.1.4 vagy 5.1.2 lenne a felállás.
Meg a mostani helyzet miatt eléggé átgondolok mindent. Mert most jön a pangás kora mindenhol.
[ Szerkesztve ]
-
-KP-
addikt
válasz Khaosz55 #161203 üzenetére
Ezt a videót linkeld be pls. Korábban a kis MRX500-at használtam és még a sztatikus Martin Loganeket is meg tudta hajtani elég kellemetlen hangerőszintig.
A 1120-ast kimérték, LCR szekció 77W a surround szekció meg 50W 1% thd mellett a csatornákat egyszerre terhelve. Nem valami veretes de átlag embernek elég. Főleg szubládák mellett.
-
Squirrel
őstag
Megjöttek az Aria-k, már csak kábelezni kell és a centert valahova elhelyezni és kész a 7.2 🙂
Viszont amin meglepődtem, egy egyszerű szűrős/túlfeszültségvédős elosztóm volt eddig gyári tápkábelekkel és ezt, illetve ennek és a CA tápkábelét kicseréltem egy szintén nem extra, de az eddiginél csak nívósabb LoRad elosztóra és kábelekre és hallom a különbséget
Szkeptikus voltam edig ezzel, de tényleg hallok valamit, valahogy szélesebb lett a hangtér. És ugyanúgy csak a két front 948-as van bekötve.🙂 -
Dorian
félisten
válasz jaszy76 #161208 üzenetére
Nem igazán értem, miért olyan kiemelt sokaknál ez a "+ sok m2 egy légtér". És? Ha azonos a hangfalak-hallgató bázistávolsága, akkor attól nem kell nagyobb teljesítmény, hogy a szobához csatlakozik még légtér. (Igaz, hogy kisebb szobában így is némileg alacsonyabb hangerőt érzünk elégnek, de ez csupán a közelebbi falakról nagyobb arányban visszajutó, csillapítatlanabb visszaverődések miatt van, ami valójában nem kívánatos torzítás)
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
mandju
senior tag
válasz mettek #161205 üzenetére
Így van. Van, aki nem aggódik emiatt... persze sokan vannak, akik hónapról hónapra élnek, de ők nem is ebben a kategóriában nézelődnek.. ha egyáltalán nézelődnek...
* JVC DLA-Z1 * gerriets opera white - ultra thin frame 135" 2.35:1 AT * Trinnov Altitude 16 * FusionAmp * Apollon Audio NCMP 6350 * Apollon Audio NCMP8350 * 3 Pronomic XA1400 * HTPC MadVR * DIY H16-15 Bold Series * 6 BMS18N862 * Trinnov waveforming *
-
mandju
senior tag
válasz Khaosz55 #161203 üzenetére
Nálam is anthem van. Előtte rengeteg minden megfordult nálam. Az arc a piacon az egyik legjobb kalibráló rendszer a még megfizethető kategóriában. Az anthem mind mozin, mind zenén átlagon felül teljesít. Igaz meg is kérik az árát... ennek a 1120-nak viszont nagyon jó ára van... én nem sokat gondolkoznék rajta...
-
Khaosz55
addikt
-
jozsi252
veterán
válasz jozsi252 #161139 üzenetére
Sziasztok
1.5 hete volt egy kérdésem azzal kapcsolatban hogy van egy régi Denon házimozi erősítő, és hogy lehetne rá BT-n keresztül zenét küldeni. Ajánlottatok többféle megoldást, olcsóbbat drágábbat, és végül sok böngészés után ráakadtam egy termékre ami úgy néz ki hogy erre a célra 10/10-es eszköz.
BlitzWolf® BW-BR4 a típusa - [link] Banggood-on 30$ összvissz. Sokféle csatlakozási lehetőség van rajta, illetve oda vissza tud sugározni.
Szóval akinek hasonlóra lenne szüksége, bátran merem ajánlani mert nagyon jól működik! Optikai kábellel kötöttem össze az erősítővel amúgy.[ Szerkesztve ]
iPhone 16 Pro Max
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest