- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Milyen notebookot vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kompakt MSI alaplap érkezett Ryzenek alá
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Autós kamerák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
titta73
tag
válasz
Squirrel #187703 üzenetére
Próbáld ki, hogy mielőtt kikapcsolod a tv-t az erősítőn másik bemenetet választasz és úgy kapcsolod ki, vagy előbb az erősítőt kapcsolod ki és aztán a tv-t. Nekem LG Oled és Denon erősítővel az utóbbi működik. Csak akkor kapcsolja be a tv az erősítőt, ha úgy kapcsoltam ki a tv-t, hogy az erősítő még be volt kapcsolva,
-
Quetz
őstag
válasz
Squirrel #187610 üzenetére
A jelenlegi felállásod szemre tetszetős, szimmetrikus elrendezésű, akusztika szempontjából valószínüleg a legrosszabb amit választhatsz. Ököszabályok:
- 1 sub esetén rakd a sarokba, maximalizálva a teljesítményét.
- 2 sub esetén rakd őket átellenes oldalakra, sarkokba vagy a fal közepére
- 4 sub esetén lásd alábbi ábrát.A szimmetriát mélynyomók esetén azért kerülöd, hogy más fázisban érkezzenek a hanghullámok, jó eséllyel kioltva a beszakadásokat amikkel az EQ nem tud mit kezdeni, a csúcsokat pedig levághatod EQ-val.
Természetesen mint mindig, ha belenyúlsz a rendszerbe, akkor újra kell mérni a szobakorrekciót.
-
Joe123
senior tag
válasz
Squirrel #187573 üzenetére
Szüleimnél (Heves megyében) tavaly fürdőszoba felújításnál 8 ezerért dolgozott a burkoló négyzetméterenként. Percre pontosan jött amikorra ígérte, full normális volt, egy csepp piát nem ivott és nem találsz olyat ahol nem 90 fok a 90 fok. Mondjuk vagy fél évre be van táblázva előre, nekünk mákunk volt hogy visszamondták egy melóját és pont tudott jönni 2 héten belül. De nyilván ez a fehér holló kategória kb.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Squirrel #187519 üzenetére
Hadd meséljek egy kicsit az ilyen "high end" márkákról, példákon keresztül:
Taylor Acoustic Classic 90 Reference polcsugárzó: árat nem találok, de egy oldalon 5 nullát látok dollárban. Esélyes, hogy ez forintban biza 35 millió felett van. 88 dB érzékenység (katasztrofális) és 2-5 W ajánlott erősítés (szégyen), asszem 39 Hz alsó határfrekit említve (ezt konkrétan nem hiszem el az előzők alapján, de láttunk már olyan polcot, ami tényleg tudta).
Nézd meg az SB Acoustics SB17CRC35-4-et. Nem ismerős valahonnan? Én úgy látom, hogy itt 40000-es driverek kerültek egy amatőrül cnc-zett, de legalább szépen lakkozott dobozba.
Teljesen függetlenül eszembe jutott, az Alleeban valamelyik burzsuj boltban említették, hogy elég egyetlen oktondi vevő a hónapban, és már megéri nekik bérelni és eladót alkalmazni.
-
-
Joe123
senior tag
válasz
Squirrel #187349 üzenetére
XLR-t valamelyik stúdiótechnikás cégtől vennék, afölé felesleges árban menni, hangban úgysem lesz semmi különbség. (Meg persze forraszthatsz is magadnak, ha megvan hozzá a gyakorlat és az eszközök.) Ha masszívabbat akarsz, akkor Neutrik (vagy Neutrik koppintás csatlakozóval), de mivel házi körülmények között nem fogod állandóan ki/be dugdosni, valamennyire még az is túlzás. Én Die hard onehero-kat vettem anno, ezek elég masszívak (koppintott vagy a legenda szerint ugyanazon a soron gyártott Neutrik csatikkal), de van régebbről Klotz is, az is tökéletes. Kácsánál eléggé elszaporodtak a túlárazott bullshit kábelek, audioquest és hasonlók meg eleve kerülendők, vaskos lehúzás annyi egy kábelért amennyit kérnek érte.
-
BBéci
legenda
válasz
Squirrel #187349 üzenetére
Azt a bizonyos Musical Fidelity cikket én írtam, remek szerkezet, szívből ajánlom.
Kábeleket csakis otthoni kipróbálással, lehetőleg vakteszteléssel válassz!
Magamnak MM7055-öt szeretnék venni, annak a teljesítményét is elegendőek vélem. Kettőről lecsúsztam, de majd csak összejön egy jó vétel! Mindkét Marantz végfokról vannak hiteles, korrekt tesztek, melyek végeredménye kifejezetten pozitív. -
VoidXs
nagyúr
válasz
Squirrel #187345 üzenetére
Csak a borosok leülnek vaktesztre, és vállalják az eredményt, az audio-s megmondóemberek ettől úgy fosnak, mint a szabályos vitától.
A hallható dolgokra visszatérve, a zaj nagyon hallható. Ezért tartják a SINAD-ot a legfontosabb mérőszámnak, mert tőle függ, hogy milyen hangerőig mehetsz el, mennyit veszíthetsz a csúcsokból lényegi torzítás nélkül, mennyi szabadságod van a végfokozásban/más gyártók illesztésében, stb. Ha mellélősz, végig sistereg, nagyon belépő erősítőknél egy mezei gain összelövés is ezzel jár, ezért nyomják el sokszor az LFE jelet, rossz crossover illesztéssel, különben teljesen használhatatlan lenne.
-
skippper
senior tag
válasz
Squirrel #187340 üzenetére
AV Online csurig van audiovizuális kuruzslós hablattyal, nem érdemes technikai eszközök megítélésére használni a szakmaiatlansága miatt (egyelőre még arról sem vagyok meggyőződve, hogy ezek nem fizetett reklámhirdetések). Olvass el egy ilyen cikket (legalábbis próbáld meg röhögés nélkül) és ezek után döntsd el magadban, hogy hitelesnek érzed-e: https://www.av-online.hu/egyeb/inakustik-szubkabel-teszt_4302
A fentebb írtak mellett természetesen a szubtartomány hangja is változik főleg artikuláció tekintetében, hihetőbb nagybőgők szólalnak meg a térben. Boris Blank hangszórót próbáló felvételeiről eltűnt a nagyjából úgy 60 Hz környéki kiemelés, ami maszatossá tette azt a részt, jóval "érthetőbb" lett mit is akar "mondani" a dobokkal a művész. Dinamika tekintetében is tetten érhető a változás, jóval nagyobbnak tűnt a szubjektív hangosság különbség és érdekes módon halkabban is lehetett hallgatni anélkül, hogy eltűntek volna a mélyhangok a szobából, mintha minimálisan felcsavartuk volna a loudnesst (amit igazhitű aranyfül természetesen nem használ). A picit melegebb hangnemben megszólaló szerkentyűk esetében azt gondolnánk, a szubláda és a kábel rátesz még egy lapáttal felborítva ezzel a hangzási egyensúlyt, de pont az ellenkezője történik. Lazán a helyére pakolta és finoman kiegyenlítette a megszólalást, nem több lett a basszustartomány, hanem kifejezőbb. A különbségek köztük nem eget rengetőek, de hallhatóak, és ahogy lépegetünk felfelé a ranglétrán, úgy lesz egyre jobb a végeredmény.
Rádaásul még az sincs ott, hogy ki a szerző, hogy megítéld a szakmai tudását és relevanciáját.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Squirrel #187340 üzenetére
Azon az oldalon nem látsz olyan cikket, amiben a termék nem tetszik nekik... Érdemes AudioScienceReview-t nézni inkább, ahol már láthatod, hogy a 8805 már minimális EQ mellett nem igazán hoz használhatóan zajmentes hangot.
-
python1
veterán
-
Khaosz55
addikt
válasz
Squirrel #187029 üzenetére
3000CHF az Kb 1.2 Millió. Azért nem kevés, azért már körül lehet nézni. Személyesen hozod el? Azért kérdem mert ha postázzák neked, nem tudom, hogy van-e vámkötelezettség. Én jó áron vettem Angliából aztán jött a mail, hogy vámolni kell. Hiába volt használt, rádobták a 27% áfát. Vámérték nem volt sok csak az áfa. Még az adásvétel levelezését és az utalási bizonylatot is bekérte a vámhivatal, hogy valóban annyiért vettem. Csak néztem, de így is lényegesen olcsóbb mint 1.2 Millió. Tehát Angliából ilyen történet volt, hogy Svájca mi van, nem tudom.
Amikor Livignoba megyünk síelni, akkor 30-50km svájci szakaszon át kell menni. 1 Liter töményet lehet hozni Livinoból vámmentesen. Én mindig hoztam 1 liter valamit mert Livignobóba olcsó az ital (Olasz áfamentes terület). Haverjaim meg pakolták a kocsit, aztán jól kipakolták a határon a kocsit aztán fizették a vámot, meg a büntit.
Ebből kiindulva át kel jutni vele a határon. Azért 1.2+vám+Áfa... Utána kell kérdezni.
Amúgy a procit szeretem. Kicsit oldscool a menü, illetve a lehet nincs annyi ficsőr benne mint manapság, de nekem nem is kell. Alapból full dirac jár hozzá. Nekem egy Rotel RMB-1585-el és egy Audiophonics HPA-Q250NC van rákötve. A Rotelnek kisebb a gain értéke így dirac kalibrálás esetén a komplett célgörbét kb 3.5-4dB-vel megemelem. Ez azért kell mert különben nem tudom kihajtani a végfokot. A proci már koppon, de végfokban sok power benne marad. Ez el van cseszve mert ha 4dB-bel magasabb célgörbét adok meg a proci simán torzítás nélkül bírja, de szerintem többet is. Maga a proci is alapból mindent csatornát feltól +10dB-re a dirac szűrő feltöltése után, és a lehalkabbhoz halkítja vissza (amit hagy +10dB-n) a többi csatornát.
Ha a végfok gain értéke magas ilyen gond nem lesz, pl a Audiophonics HPA-Q250NC-nek szerintem +6dB lehet nagyobb a gain értéke.
Már a 17. verziójú dirc szűrő van fent, mindig változtatok valami, nekem a gyári Harmann görbe nem jön be nagyon lapos lesz minden és betompul a magas.... -
I'am Dony
őstag
válasz
Squirrel #186998 üzenetére
A legfontosabb lenne a számodra elérhető legjobb szobakorrekciót elérni. Ez Denon/Marantz esetében a régebbi modelleken kizárt, az újakban viszont még mindig nyűgös a Dirac és korlátba ütközöl teljesitményt tekintve. A 4800H nem erőltetném egyáltalán és a Cinema 40 sem egy top vas. Mindenképpen "régóta" Diracot futtató AVR-t néznék, Lexicon, Arcam vonalon. A középső lépcsőtől és az felett. Kapod a 7x90/100W valós teljesitményt, az egyik legjobb korrekcióval, minőségi hanggal. A másik a hangdobozok kérdése. Ismerem az Aria családot, végig próbáltam őket. Egész jó dobozok, de megvannak a korlátaik, ami miatt nem erőltetnék külön proci/AVR vonalat sem ill. Lyngdorf, Trinnov stb. vasakat, mert a dobozok kevesek hozzájuk.
-
BBéci
legenda
válasz
Squirrel #187005 üzenetére
Marantz processzorok kimenetei közül mindenképpen az XLR-eket érdemes használni, ezt AV8801 és 8802 modellekkel próbálgattam. Már emiatt is sokkal inkább ajánlom a 8805-öt, mint az említett AVR-eket. Mindegyiknek dugig van pakolva a belseje alkatrészekkel, akkora a tömegük, mint a nagy AVR-eknek, pedig azokban ott a legalább 9 végfok.
-
Quetz
őstag
válasz
Squirrel #187018 üzenetére
Tegyük fel inkább fordítva a kérdést, miért jobb ha processzor hajtja meg a rendszert. Pár ok:
- A legtöbb processzor képes 16 csatornát kezelni. A Trinnov/Storm páros pedig akár 32-t is.
- A legfejletteb szoba korrekciós rendszerek Lyngdorf/Tinnov/Storm processzorokhoz érhetők el. A
- Ezekhez a processzorokhoz már van lehetőséged arra, hogy távolról a support segít a kalibrálásban vagy egyéb problémák megoldásában.
- Fenti processzoroknak olyan konfig lehetőségei vannak mintha PC elött ülnél, keverheted a passzív/aktív hangfalakat a rendszeredbe, illeszthetsz Audio over IP eszközöket, stb...Direkt nem írtam pl. Emotiva-t, mert azt a céget bottal sem piszkálnám. A mai audio eszközök sokkal inkább informatikai mintsem audió termékek és az emotivának csapnivaló a fejlesztői részlege. Direkt processzor gyártással foglalkozó cégek esetén a Lyngdorf/Storm/Trinnov ami szóba jöhet. A hátrányuk, hogy erősen limitált a piaci szegmens, kicsi a gyártott volumen, tehát drágák.
Ha egy AVR-t használsz, akkor szimplán olcsóbban jössz ki. A jel/zaj viszony mérhetően rosszabb lesz, de ezt maximum műszerrel tudod kimérni, a Dirac meg úgyis elfedi.
-
-KP-
addikt
válasz
Számomra egy XPA9 vagy afeletti végfok teljesen felejtős lenne. Ha Emotivával 7 csatorna fölé mész, akkor bejönnek a sztereó modulok amik már csak ilyen 50-60W teljesítményűek. Számomra teljesen agyrém ez a konstrukció. Kapnál 5 nagy végfokot, és 4 kicsi 60 wattosat. Amúgy sem értem, ha 7 csatornát szeretnél kiépíteni, akkor miért az XPA9-et vennéd az XPA7 helyett.
-
Quetz
őstag
válasz
Ha a legjobb hangminőség a cél, akkor
- Vegyél hypex végfokot, a legolcsóbb az audiophonics 4 csatornás modellje.
- Felejtsd el a marantzot és az emotivát, használj PC-t, DAC-nak pedig Motu Ultralite MK5 , vagy minidsp flex HT-t, vagy bármi más ami szimpatikus.
- Ha nem akarsz PC-vel szívni, akkor vegyél Dirac képes Denon/Marantz AVR-t, használd őket processzor módban. Pl.: Denon x4800, Marantz 40.
Tavaly BF alkalmával jelentős kedvezmények voltak Dirac licenszre és az AVR-ekre is. -
python1
veterán
válasz
Egy jótanács, ha szekrènyt kèszítetsz, ahol a processzor ill a vègfok lesz legalább 10cm- rel legyen magasabb ès ne legyen hátulja ahol lesznek, így lesz jó szellőzès, ès a kábelekt is kènyelmesen tudod mozgatni, nem törnek meg.
Így is kell majd valami aktív hűtès rájuk, ha szeretnèd hosszútávon használni őket problèma nèlkül. -
python1
veterán
válasz
Squirrel #186998 üzenetére
Az emotiva erősebb végfokban, tulajdonképpen ezt meg kellene hallgatnod saját rendszerben.
Egyikkel sem lősz mellé, a korábbi CA-hoz képest kategória ugrás lesz mindkettő, hogy ebből te mit fogsz tudni kihozni, eldönteni?
Nekem zenére eddigi rendszereimnél a Marantz hozta a legjobb hangot, moziban tulajdonképpen annyira nem vagyok válogatós. -
python1
veterán
válasz
Squirrel #186968 üzenetére
A PC-t használom (hangkártyáját) mint processzort a Cavern miatt is, viszont ha majd egyszer bőviteném a rendszert felsőkkel ,akkor elkerülhetetlen lesz azt használnom.
Egyébként kijelenthető, hogy a processzorok hangja jobb, mint az AVR-ek hangja, még akkor is, ha mondjuk AVR-t csak processzorként használjuk, nekem még a legelső processzorom is köröket vert (Emotiva umc-1) bármelyik AVR hangjára. -
python1
veterán
válasz
Squirrel #186962 üzenetére
Én használok Marantz processzort, forrás PC-CA DAC-Marantz processzor végfokokkal, nekem tetszik a kapott hangzás, hozzá kell tennem, hogy mozira PC-t használok mint processzort hangkártyával analóg (7.1) összeköttetés.
Processzort is használom mozira, de inkább akkor ha sztereóban van a film, vagy sima DD vagy DTS-ben, de tetszik a hangzás, a bemérő rendszere is meglepően jól dolgozik.
Tehát biztos előrelépés lesz. -
válasz
Squirrel #186936 üzenetére
Quetz szuperül leírta, érdemes elolvasni és a folytatást is
És még egy érdekesség -
VoidXs
nagyúr
válasz
Squirrel #186936 üzenetére
Igen, minden hiteles tesztnek ez a konklúziója, de sajnos van egy nagyon hangos megvezetett és/vagy kereskedő kisebbség, akik ilyenkor nagy erővel próbálnak meggyőzni róla, hogy "de hát a füled a minden, nem a tudomány, azt hülyék csinálják, a teszt is hülyeség, hallgass inkább ránk, hogy mire fel, azt nem tudom, de csináld"...
-
skippper
senior tag
válasz
Squirrel #186931 üzenetére
Ahogy a kolléga mondja, a HDMI olyan digitális jelet visz, ami vagy működik, vagy nem - olyan nincs, hogy szebb/jobb lesz a hang tőle. Amire viszont érdemes figyelni, hogy a különböző funkciók is tudnak egyesével működni/nem működni egy igénytelen kábel esetén. Az én példámban olyan volt, hogy alapvetően átment a kép, de valamiért nem volt hajlandó működni rajta a VRR. Kicseréltem az itt ajánlott Alza-s kábelre és megjavult.
Amennyiben szükséged van az Ultra High Speed specifikációra, akkor mindenképpen olyan kábelt vegyél, amin van QR kódos certificate, azok bevizsgáltan jól fognak működni (lásd az alzás). Itt amúgy 5 méternél van a felső határ, efölött szerintem nem nagyon találsz csak optikai megoldást. Nekem volt vagy 10 féle Ultra High Speed(nek titulált) kábel a kezeim között, 3m és azalatt mindegyik ment teljes szávszélességgel, 5m-en jöttek elő hibák a gagyi kábelekkel (kép elmegy, Atmos nem megy át, VRR hiba), certes kábelek mind tökéletesek voltak.
(nálam személy szerint ez fontos volt, mert 4K 120Hz Gaming is van terítéken)
-
mimic1979
aktív tag
válasz
Squirrel #179692 üzenetére
Nah elvieleg holnap megérkezik a Mini DSP + UMIK.
Láma kérdés!Amikor a mélyláda bemérése történik a Rew-vel akkor a teszt hang direktben megy a miniDSP-be, vagy az erősítőn keresztűl történik?
Ha az erősítőn keresztül akkor akkor HDMI-n keresztül mehet mondjuk egy front bemenetről a teszt hang?
A laptopon (hangkártya oldalon) kell valamit átállítani?
Megnéztem néhány videót, de erre nem nagyon térnek ki, csak a diagramokkra, stb.Tudom hogy kezdő a kérdés, de ha már áldozok rá, akkor jó lenne valamit kihozni belőle.
Az építő válaszokat előre is köszönöm.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Squirrel #163841 üzenetére
Egy ilyet a Hestore-ból maximum 3000 forintért raksz össze céleszközök nélkül (nyilván nem olyan szépen):
1. 12V táp, vágd le a végét, lazán blankolható ollóval is.
2. Ventilátor, vegyél annyit, amennyit jónak látsz, és kösd rá őket párhuzamosan a tápra, majd ragaszd le, és kész a hűtőd. Csendes is. Ha még csendesebbet akarsz, akkor kicsit drágábban van állítható táp is. Másik trükk, hogy USB adaptert használsz 12V-ra, az is elbír vele. De még mindig felesleges az egész. -
Quetz
őstag
válasz
Squirrel #163817 üzenetére
Formátum demok itt találhatók: https://thedigitaltheater.com/category/audio-format-trailers/
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Squirrel #163819 üzenetére
Van 5.1 YouTube-on, de nagyon-nagyon ritka, és én is csak egy spéci letöltővel látom. Itt egy példa. A hagyományos feltöltések közt viszont hiába fogod keresni, amit nem a YouTube csinált, az nem lesz surround (nem "pazarolják" rá a tárhelyet, csak a Redesekre), ezért is nem használjuk demókra.
(#163820) Dorian: Örömmel hallom
Ha már régen töltötted le, próbáld ki a tegnapelőtti verziót, került bele egy állítható crossover, aminek van egy 48 dB/Hz-es (igen, jól írtam) fázishelyes módja, ami sokat adhat még hozzá.
-
BBéci
legenda
válasz
Squirrel #163263 üzenetére
A kábel a legtutibb! Takard el, ha nagyon látszik.
Az állványom 8 polcán most 7 készülék foglal helyet, mindegyiknek kell áram és jel, plusz a szubládának és a külső merevlemezeknek. Egyáltalán, a legkisebb mértékben sem zavar a rengeteg madzag. Ez egy ilyen műfaj, hozzá tartozik. -
BBéci
legenda
válasz
Squirrel #161231 üzenetére
Minden esetben a 80 hertzet tartom alapból beállítandónak, részben az erősítő tehermentesítése miatt, pláne 7.2 esetén. Érdemes kipróbálni 70 és 60 hertzen, egyik sem ördögtől való, de nekem nem tetszik úgy. Még akkor sem, ha a frontsugárzókban 30 centis hangszórók vannak és monoblokkok hajtják azokat.
-
BBéci
legenda
válasz
Squirrel #161223 üzenetére
Szinte mindenki szkeptikusan áll hozzá a tápkábel témához, de akik kipróbálták, azoknak a döntő többsége úgy járt, mint te. Már hogy a bánatba ne lenne különbség, amikor a hangszórók membránját áram mozgatja. Annak az áramnak a szennyezettsége rontja a hangminőséget, ezen segítenek a tápkábelek és elosztók. Akinek van egy jó rendszere és nem aknázza ki a fent említetteket, az olyasmit tesz, mintha a Porsche tulajdonos az előírtnál alacsonyabb oktánszámú benzint tankolna.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest