Hirdetés
- Home server / házi szerver építése
- SSD kibeszélő
- Apple MacBook
- Gaming notebook topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- E-book olvasók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Befutott a peronra a hardvervonat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Aktív témák
-
janos666
nagyúr
Akkor az Intel Chipset INF Software felrakja majd neked az Intel ACHI drivert is (mármint a frissebbet, mert a Win7 SP1 alapból felismeri ezeket az Intel vezérlőket).
Mindkettő szinkron működésű. Én azt hiszem ma is a Force GT-t választanám, de a Samsung-al sem jársz rosszul.
-
ricsidealer
tag
Olyan kérdésem van,hogy vettem egy 830as Samsung ssd-t kb másfél hete. Kb 4 napja a windows csak 3.-4.szeri újraindítás után képes használhatóan betölteni. (értem ez alatt azt,hogy bejön az asztal,de azonkivül se az automata induló,se a duplakattra nem indul el semmi és az automatán induló progik erroroznak ezerrel ,csak ujrainditás segit). Ez a rendszer előtte egy fél évet ment HDD-n bármilyen probléma nélkül. Lehet ez windows gond? Vagy az ssd cellái fagynak be vagy nemtudom? A wint nem szivesen tenném újra ,mert az nekem minimum egy napos munka lenne mindennel együtt. Valakinek van valami ötlete esetleg,hogy mivel tudnám ezt a hibát orvosolni/megnézni,hogy az ssd biztosan jó-e ?
-
-
jeni
félisten
válasz
janos666
üzenetére
Inteles i7-s a laptopom,még nem vettem meg az SSD-t de arra a Corsair GT-re esett a választásom. A másik jelölt a Samsung 830 120GB (aszinkronos)lett volna,de az csak 3000 Ft-l lenne olcsóbb beépítő keret nélkül és nem az én nevemben lenne megvéve,és a számla más névre szólna.
A Corsair ráadásul szinkronos vezérlésű+keret saját nevemre szól a számla -
melan
senior tag
Üdv mindenkinek!
Beállítottam mindent, amit az ajánlás írt, miszerint miket érdemes kikapcsolni a windowsban. Ezeket követően újraindítottam a gépet, és csináltam egy tesztet.
Az 1. hszban található teszteredményekkel összehasonlítva keveslem a 4k-s értékeket. A win7 ahci drivere van fenn, TRIM ellenőrizve, működik. -
jeni
félisten
ez meg a Samsung NP-RC730 gyártói oldal
Intel Rapid Storage
jót néztem ki? -
jeni
félisten
Hello
A Samsung laptopba az alábbi Ahci 64 bit drivert kell telepíteni?
valamint a Corsair GT 120GB ez a firm való hozzá?
Force Series GT 120GB 1.3.3 Firmware Updateés innen még mit érdemes leszedni?
Corsair GT Forum - Solid State Drives (SSD) -
korcsi
veterán
válasz
TeeJay
üzenetére
"a vezérlőben kétlem hogy nagy eltérés lenne,
tehát az vagy megy x évig vagy meghal idő
közben. a flash-ben lehet eltérés hogy melyik
verziót mennyire sikerült jól legyártani
de gondolom mivel a Samsung mindent
házon belül gyárt így elég kicsi lehet a
szórás..."Tehát mivel saját magának gyártja a vezérlöt ezért jobb maga a flash is?
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Crytek
üzenetére
Szintetikus benchmarkokkal mérve kb. 10%-ot lassult az SSD-m, mert TRIM nélkül használtam. Ez a 10% nem nagyon volt érzékelhető.
Nyilván nem az idő számít, hanem a ráírt adatmennyiség.Nemrég mutattam SSDlife képet róla, keresd vissza, illetve az idők során több alkalommal is linkeltem sebesség tesztet. Az első pár hónapban próbálkoztam "külső" programmal karbantartani, de aztán úgy láttam nincs rá szükség.
-
TeeJay
félisten
válasz
korcsi
üzenetére
a vezérlőben kétlem hogy nagy eltérés lenne, tehát az vagy megy x évig vagy meghal idő közben. a flash-ben lehet eltérés hogy melyik verziót mennyire sikerült jól legyártani
de gondolom mivel a Samsung mindent házon belül gyárt így elég kicsi lehet a szórás...
ha az egyik SSD kibírt x PB írást akkor a másik is ki fog bírni kb. annyitha durvábban számolok és a 64GB-os "csak" 400-500TB-ot bír
akkor is felesleges kímélni mert több évig menne sok száz GB napi írással
annyit meg egy rendszernek vásárolt SSD-vel nehéz produkálni főleg hogy 64gigásszerintem ha a merevlemezekből lehetne ilyen adatot kiolvasni, hogy első indítás óta mennyi adatot írtak meglepődnénk milyen kicsi számok jönnének ki, pedig azt ugye senki se kíméli...
-
válasz
neil_mullen
üzenetére
-
neil_mullen
aktív tag
sziasztok!
mostanaban fogok ssd-t venni, és ezt néztem ki 30 gb-s változatban. sztem elég jo árban van, ujonnan már 9k tól lehet kapni, ugy hogy a használt 30 asok itt 8 tol kezdődnek gari nélkül. megéri megvenni? van valakinek tapasztalata vele kapcsolatban?köszi

-
Bodor
veterán
válasz
Crytek
üzenetére
Kinek van meg x éve ugyanaz az SSD-je? Itt a topikban néhány embernek csak.
én 3.5 éve vettem az elsőt, de azóta 2x cseréltem már.
Hol olvastál ilyet?
Szerintem olvasd el az egyes hozzászólásban lévő linkeket, mert nem lassul vissza mint az állat x év alatt, ha jól beállítasz mindent. -
TeeJay
félisten
válasz
korcsi
üzenetére
ha a 256GB-os Samsung 830 elvan 2,34PB (petabájt, 1PB = 1024 TB)
írás után, akkor ha a 64-es csak negyed ennyit bír még az is több mint 500-600TB
szerintem ha naponta 1TB-ot írna rá az ember ami 64gigás cuccra elég nehéz lenne, akkor is 2-3évig vígan húzná
ha meg gari idő alatt behal úgyis ott a garanciatényleg marhára féltik itt egyesek az SSD-t, de rájöttem biztos most megveszik és még 30év múlva is ezt szeretnék majd használni

-
Crytek
nagyúr
Olvasgatok olyanokat az SSD-ről hogy x évig tök gyors utánna meg visszalassul mint az állat.
Ilyenkor mit lehet tenni vele hogy újra a "régi legyen"? -
"-Biosban látja az SSD-t a gép, de a BOOT sorrendnél nem tudom megadni az SSD-t elsődlegesnek."
Valószínűleg a BIOS-odban van még külön HDD, CD/DVD és esetleg Floppy menü (ezek egy helyen szoktak lenni). Ha igen, akkor a HDD menün belül is lehet állítani a HDD-k közti sorrendet(SSD is ide tartozik). Itt állítsd első helyre az SSD-t és utána már a boot sorrendben is az első helyre tudod tenni.Másik lehetőség, hogy elsődleges, másodlagos, harmadlagos stb lista van és csak az elsődleges, másodlagos van engedélyezve a többi Disabled-en van.
(Ha az alaplapod pontos típusát megírod, akkor pontosan meg lehet mondani, hogy hol és mit állíts be.)
-
zippofcy
senior tag
Szerintem ha csak seedelsz róla akkor nem csökkenti az élettartalmát. Tipikusan ilyen ha mondjuk van egy kis fogyasztású netbookod / laptopod amiben SSD van. A fő gépedre lehúzol mindent, amivel meg jó ratiót lehet elérni (új AAs játékok, ugyanilyen filmek, stb) azokat átmásolod rá és seedeled róla nonstop 24 órában pár napig. Vagyis arányjavításnál.
Az írás persze csökkenti, ha mondjuk 64GBsek átlag 600TB adat írása után halnak meg akkor egy átlag 1080p-s film meg AAs játék legyen 10-10 GB, 100 ilyen filmet meg játékot lehúzol rá az 1 TB, napi 3 szinkronos filmmel meg egy játékkal 24 nap alatt jön össze 1 TB adat, 600x24 nap az 40 év alatt írja ki a 600 TBt.
Mondjuk felezzük meg az 20 év ... vagy inkább osszuk el 10-el az 4 év
Vmit lehet elszámoltam, de ha nem akkor nyugodtan torrentezhetsz róla![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ez alapján tök felesleges bármit átpakolni róla HDDre ...

Szvsz a vezérlő nem hogy 40 de jó ha 4 évet kibír
-
melan
senior tag
Üdvözletem!
Beizzítottam a 64 Gb-os samumat, az itt olvasható leírások alapján. Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult ezek elkészítéséhez! Rendkívűl simán ment minden, és nem volt több fél óránál! Annak, aki most szemezget az SSD-re való átálással, azok kedvéért leírom a procedúrát, mert én is szívesen olvastam, amikor még nem vettem meg, de már "előtanulmányoztam".
1. Mivel meglévő rendszeremet akartam átvinni, AHCI engedélyezése a win7ben, majd biosban átkapcsolás.
2.Macrium Reflectet innen leszedve kiírtam CD, majd boot róla.
3. Egyszerűen klónoztam az SSD-re a C partíciót (a D-t nem, pedig ugyanazon a vincsin volt), miközben a leendő méretet maxra állítottam.
4. Kerek perec 6 perc alatt (17Gb adat volt a rendszerem) el is készült, majd utána bootoltam is róla. Ennyi.
Még most fogom a finomításokat elvégezni, és van két kérdésem is:
-Biosban látja az SSD-t a gép, de a BOOT sorrendnél nem tudom megadni az SSD-t elsődlegesnek.
-Gond e, ha SSD-re torrentezek? Írás/olvasás/ élettartam miatt kérdem.Később nézek egy tesztet, hogy hozza e megadott értékeket.
-
korcsi
veterán
Ez alapján a 64G-ok is elviselnek legalább 100TByte-nyi írást, ami napi 10G írással számolva is 10000 nap...
-
-
rigo88
aktív tag
a sebességproblémával kapcsolatos posztomról valakinek van véleménye? lassú/gyors/jó?

-
rigo88
aktív tag
válasz
szmissz
üzenetére
megjegyezném, hogy mindenkinek van hobbija

pl kihozni a maximumot a hardverből amit megvásárolt.
nekem személy szerint nem szimpatikus h 100mb az eredmény egy olyan helyen ahol "marketing szerint" 250nek kéne lennie.nem mellesleg az írás-olvasás-óvással kapcsolatban igazad van: ocz website: MTBF: 2 million hours

-
HZoli87
veterán
-
szmissz
senior tag
Eszméletlen, hogy mit össze göcsölnek itt páran. Mintha nem is az SSD, hanem a saját életük lenne a tét...

-
Dr.Burn
őstag
Mar egy jo ideje meg van az OCZ Agility 3 SSD-m es teljesen megvagyok elegedve vele.
Amiota meg van azota figyelem hogy mindennap majd nem 1GB iras kelletkezik az SSD-n. Minden olyan beallitast be van allitva hasznalat ota ami ajanlott volt. A bongeszo cache is masik meghatjon van. Gondolom nem sok az a napi 1GB plusz iras, de azert megis kivancsi vagyok hogy ez normalis vagy valami meg sincs jol beallitva? -
Destructo
senior tag
Sziasztok,most van folyamatban az SSD vásárlásom.Nem vagyok jártas a dologban így segítségeteket szeretném kérni.
Mit kell beállítanom majd windows7 és windowsxp rendszerek alatt,hogy ne menjenek tönkre idő előtt a meghajtóim?
Válaszotokat előre is köszönöm!
-
Mankó
veterán
válasz
lalakov
üzenetére
Nekem már akkor is ki volt kapcsolva amikor még csak 4 gb ramom volt a 775ös rendszerben. Azóta sincs semmi problémám se a géppel, se a rendszerrel. Főleg, akkor lehet értelme, ha az energiagazdálkodásnál leszoktad állíttatni a winyót, ha nem használod.
Igen, vannak olyan programok, amik megkérik a pagefile, de kérdés, hogy te használsz-e olyat? Ha igen, akkor tedd át a HDD-re a swapfile-t, ha meg nem egy próbát mindenképp megér, hogy kikapcsolod a swappet! Aztán ha mégsem jön be, akkor még mindig vissza kapcsolhatod.Puffer ürítés: nem kell, de gyorsítja a rendszert. Szokták mondani, hogy ha be van kapcsolva, áram kimaradás esetén (ha nem használsz szünetmentest), akkor adatvesztés léphet fel. Én még nem tapasztaltam, de ettől még lehet benne valami.
-
Mankó
veterán
Szerintem ne vedd ki az ajánlásból! Személy szerint még nem volt szerencsém SF vezérlős ssd-hez (csak a hsz-ok alapján ismerem őket), de mindenkinek mások az igényei. Az átlag user úgysem érti, fel sem fogja, hogy miről is beszélünk. Sokan még nem is hallottak a pH-ról. Nekik csak az a lényeg, hogy gyorsult a rendszer, nem is kicsit. A többi meg nem érdekes, 2-3 év múlva úgyis lecserélik a rendszert, abba meg már új ssd dukál. Náluk úgyis az ár dominál, meg az hogy gyors legyen a gép. De hát mindegyikkel gyorsabb, mint a HDD-kel.

Mostanában engem is egyre többen kérdezgetnek, hogy milyen ssd-t vegyenek. Nekem a Samsung 830, Force Gt, és a Crucial M4-ek a kedvenceim, annak ellenére, hogy Sata 2-es ssd-t használok Intel alapokon, ahol pedig még Sata 3-as csati is van.
De még most is azt ajánlom mindenkinek, hogy aki teheti vagy olcsón hozzájut, vegyen SLC-t mert sebességben nem fog különbséget látni, Trim nem kell, s sokkal tovább mennek, mint az agyonajnározott MLC-k! Persze ennek is meg van az ára: nehéz hozzájutni emberi áron (apróban szokott lenni), kicsi méret.
Szerencsémre én még tudtam keríteni egy (előtte egy Jmicronos első generációs csoda volt -> Samsung 32 Gb-s SLC) 32 Gb-s Intel X25-E Extreme SLC-t, ami tökéletesen kiszolgálja az igényeimet. Szekvenciális gyorsaságért és nagyobb számokért meg nem cserélek le egy tuti meghajtót, ami még akkor is menni fog, amikor az előbb említett csodákat már rég elfelejtettük.Visszatérve az OCZ-kre és az SF vezérlőkre, én nem vagyok oda értük, kezdve a Marvell-es kompatibilitási problémákkal és a csökkenő kondíciójú néhány hónapos (Vertex 2) ssd-kel. Igaz ez más gyártók termékeire is igaz, és sok esetben user hiba is. De már a ramjaikat sem szerettem, pedig jó néhány megfordult a kezeim között. Magas feszen mentek, tuningolni nem nagyon lehetett őket, de ez egy másik téma.
Persze ez csak saját vélemény. Elérhető áron kaphatók, sebességben is jók, sok az elégedett user. Kell ennél több az átlag felhasználó számára? -
lalakov
senior tag
Pont most kérdeztem meg ezt másik fórumon és azt a választ kaptam, hogy ne kapcsoljam ki, mert van program ami igényli; inkább helyezzem át másik partícióra. Akkor most mi legyen?

Lenne egy kérdésem:
"Egyetlen fontosabb funkció bekapcsolását érdemes még megemlíteni, ez pedig az Eszközkezelő/Lemezmeghajtó/SSD-meghajtó neve ablakban a "Házirendek" fül alatt a "Windows írási gyorsítótárhoz tartozó puffer ürítésének letiltása az eszközön" bepipálása; ez az írási műveleteket hivatott felgyorsítani. "
Ezt tényleg kell alkalmazni?
Aktív témák
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 3 i5-1245U 14" FHD+ 16GB 1TB 1 év teljeskörű garancia
- HP ProBook 445 G8 14" Ryzen 3 5400U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Új MSI 16 Vector QHD+ 240Hz Ultra 9 275HX 24mag 32GB DDR5 1TB SSD Nvidia RTX 5070 8GB Win11 Garancia
- Bialetti kézi kávéőrlő
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)