Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Projektor topic
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- RAM topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- 3D nyomtatás
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
Aktív témák
-
_pumukli_
csendes tag
Sziasztok!
SSD vásárlását tervezem laptopomba.
A gép hp elitebook 6930p., intel c2d p8600,4gb 800mhz ram.
60gb-os elég lenne max 30k-ig.
Ötletek? -
Bodor
veterán
válasz
M3nyus
üzenetére
Akkor ezek szerint annyi időd még van, hogy átfusd ezt a cikket , ha nem is olvasod végig, akkor legalább a 6. oldalon lévő konkrét ajánlást olvasd el.
SATA 2-est már nem vennék, mert közel azonos áron vannak a 3-asokkal, és egyébként meg később esetenként jól jöhet még a SATA3-as szekvenciális gyorsasága.
1-2 tipp: LINKDe bármelyik jó a felsoroltakból, amelyiket a legolcsóbban megkapod, az lesz számodra a bestbuy....
-
M3nyus
aktív tag
Sziasztok!
Max 40k ig keresek SSD vinyót, sajnos most kell rendelnem, így nincs időm "BEST BUY"-t keresni ezért hozzátok fordulok 1-2 tippért. A gépben van már egy Kingston v100 96 gigás.
Előre is köszi!

-
Bodor
veterán
válasz
szörnyeteg77
üzenetére
Mint írtam is, én meg vagyok elégedve a Windows keresőjével, ha nem muszáj akkor nem használok külsős programot. Miben lenne sokkal jobb a letölthető? Annál gyorsabb nem tud lenni, mint a mostani, és ez is megtalál mindent.
-
szörnyeteg77
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
lehet,majd beruázok olyan kis ventit. köszi!
képzeld! feljebb vettem a ventit, hatékony a hőszórásban módban megy.
hűvösebb lett az msata.

-
válasz
szörnyeteg77
üzenetére
Azt is megtalálja, ami nincs a vinyón?

-
radi8tor
MODERÁTOR
The health of the drives can be monitored by a 'Media Wear-Out Indicator' (MWI), which can be accessed via the drive software to show the use of the drive. The drives begin their life with a MWI of 100, and this decreases to one as they degrade. Intel is now offering a warranty of five years, effectively guaranteeing that the MWI will not fall to one during the lifespan of the drive.
However, Intel will not guarantee the drives if their MWI falls to one in fewer than five years when used in "heavy-use, enterprise applications", such as placed within servers in a datacentre, the company told ZDNet UK.
-
F34R
nagyúr
azt tudja valaki mi az MWI ?
-
válasz
szörnyeteg77
üzenetére
Veszel egy ilyesmit, asztán akkor lesz hűtés.

-
szörnyeteg77
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
köszi a segítséget! A laposom fentről, a billentyűzet körül szívja be a levegőt. Nyugodtan lehet használni ágyba
. Msata olyan helyen van,ahova nem fújja a levegőt a venti. Gondolom ezért olyan meleg az ssd. Holnap rakok fel képet hogy néz ki... -
Carasc0
őstag
válasz
szörnyeteg77
üzenetére
Ne adj neki annyi alkoholt és nem fog annyit fogyasztani!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Bodor
veterán
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Na itt viszont kíváncsi lennék, mi lehet a valódi probléma a technikai háttérben.
Fogalmam sincs, nem vagyok számítástechnikai szakember, és tervező sem, nem értek hozzá, én csak mezei felhasználó vagyok, akinek vannak ilyen tapasztalatai. Meg hát nem is témája a topiknak az, hogy miért olyan sz@rok a laptopok ( igen, most aztán lehet hőzöngeni, hogy nem azok)
A driverek problémáját szintén nem értem - miért lennének "gyengébbek" egy laptop konfigurációjához tartozó driverek, mint egy asztali géphez tartozó konfigurációhoz?
Én sem értem, de gondolom már típusú alkatrészek vannak egy laptop alaplapjában, ahhoz meg másfajta vezérlők, vagy valami ilyesmi. A tény az, hogy egy laptop sosem lesz olyan, mint egy asztali gép ( hasonló árkategóriában) , ha ezt nem tudod elfogadni, az hagy ne legyen már az én problémám.
"Ettől függetlenül éreznéd."
Erre pontosan azért kérdeztem rá, mert azt állítod a cikkedben, hogy azért a rendszer teljesítményében ne várjunk nagy eltéréseket a marketingcélokból dobálgatott számoktól...
Ha ezt állítod, akkor viszont felmerül a kérdés, hogy miért is érezném jobban az mSATA SSD-nél, mint mondjuk egy 2.5"-es társánál.Erre most már nem térnék ki,mert lassan úgy érzem, hogy a kákán is csomót szeretnél találni, ha nem akarod érteni, akkor nem érted. Feleslegesen ne szemeteljük tele a topikot.
Én legalábbis nem szeretném .
Üdv -
válasz
szörnyeteg77
üzenetére
Lehetne hűvösebb is... Reklámokban ugyan jól mutat, hogy ágyban, takaróra téve használják a lapost, de a gyakorlatban ez természetesen nem tesz jót a hűtésnek. Van amikor fel kell áldozni az akkumulátor időt a hűtés miatt, azaz a BIOS-ban (ha van) ki kell kapcsolni a különböző energia-/teljesítménygazdálkodási szolgáltatásokat, hogy mindig tekerjenek a ventik teljes sebességen vagy az energiasémákat beállítani az igénynek megfelelően.
A HDD-t 20 perc elteltével (ez az alapbeállítás, de állítható) kikapcsolja automatikusan a W7. (ha nincs semmilyen lemezművelet, ami a HDD-t érinti)
-
szörnyeteg77
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
így,hogy most ssdén van a win,a hdd nem pörög mindig? Nem kell azt kilőni,hogy ne fogyasszon annyit?
-
szörnyeteg77
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
köszi! másik képet elnéztem. nem azt akartam.

sok a hőfoka?? nem meleg nagyon notiba??
-
válasz
szörnyeteg77
üzenetére
Ez igen brutál jó eredmény egy SATA2-es kütyütől
, tekintve,hogy nem All 0x00 Fill-ben mértél (a kütyü SandForce-os)Mondjuk azt nem vágom, hogy miért tettél be képet a HDD-ről?
-
Bodor
veterán
válasz
Carasc0
üzenetére
Én sem hívok le japán oldalakat, de a gyorsaság relatív. Ki mihez szokott hozzá, én pl. bosszankodnék ha 3 mp kellene egy oldal betöltéséhez, ez az oldal kb 1 mp alatt jön be, ürített cache-val meg 1.5 és kettő között kb. Nekem ez számít, mert sokat netezek, és egyszerre sok oldalon szoktam lenni. 12 megás netem van, de már ezt is lassúnak érzem a pesti gyors kapcsolatokhoz képest.
Porcupain: Jó neked, hogy a több ezer rendszerfájlból minden egyes dll helyét pontosan tudod hol van, gratulálok a memóriádhoz !
Logicman86: Szerintem olvasd át ezt a cikket, hátha rájössz a hibára.
-
szörnyeteg77
tag
na sikerült jó tesztet csinálni.
a-data msata

szerintetek jó??

-
Sk8erPeter
nagyúr
Tudnám, miért terjedt el a szakirodalomban ez az "alignálás" kifejezés (ami nyilván az angol "align" szóból ered), amikor a partíció-eltolás egy teljesen jó magyar szakszó.

Köszi a válaszokat!
"Laptopoknál az asztali gépek méretéhez képest nagyon kis helyre kell belesűríteni a azt a tudást és teljesítményt, amit az asztali gépek sajátja. A technológiai sajátosságokat, képességeket és korlátokat figyelembe véve ez nem sikerül tökéletesen, ebből az következik, hogy a laptopok egyszerűen gyengébbek, ezért nem hozzák az a teljesítményt mint az asztali társaik, vagy csak sokszoros áron.Aztán itt van még a különböző BIOS és driverek problémája is."
Na itt viszont kíváncsi lennék, mi lehet a valódi probléma a technikai háttérben.
A kis méretre nyomorítást még önmagában nem érzem problémának. Hogy ez valaminek a rovására megy azért, mert kispórolást eredményez, akkor már érteném - na de mit spórolnak ki?
A driverek problémáját szintén nem értem - miért lennének "gyengébbek" egy laptop konfigurációjához tartozó driverek, mint egy asztali géphez tartozó konfigurációhoz?"Ettől függetlenül éreznéd."
Erre pontosan azért kérdeztem rá, mert azt állítod a cikkedben, hogy azért a rendszer teljesítményében ne várjunk nagy eltéréseket a marketingcélokból dobálgatott számoktól...
Ha ezt állítod, akkor viszont felmerül a kérdés, hogy miért is érezném jobban az mSATA SSD-nél, mint mondjuk egy 2.5"-es társánál. -
szörnyeteg77
tag
A-DATA msata ssd
[teszt]
szerintetek jó?? -
szörnyeteg77
tag

-
Logicman86
tag
Sziasztok !
Egyik ismerősömnél fellépett problémára keresnék megoldást.
Adott egy ASRock P55 Extreme4 alaplap és egy OCZ Agility 3 120GB SSD. AHCI mód: ON, sata3 portra van kötve az ssd. Telepítésnél egybe volt formázva az egész SSD.
A sebesség ami elég gyatra. Mit lehetne tenni annak érdekében, hogy javuljon a helyzet? Köszönöm előre is a segítséget.
-
Tauren45
aktív tag
Üdv.
Huh mennyit írtatok alig 10 óra alatt

De elolvastam mindent, a GARANCIÁHOZ nem tartotta csavar a DVD-t a notihoz szóval lazán kiszedtem, a vinyót is megnéztem hol van ott se láttam semmi plombát egyebet.
Akko végső szóra nyugodtan belevághatok a Samsung S830 128Gigás SSD használatába?

Segítségeteket köszönöm.

-
Carasc0
őstag
Üdvözlet!
Ezen érdekes témához hozzátársítom azon elméletem hogy hiába van cache, szerintem nélküle is elég goyrsan betöltődik egy oldal. Megfelelő sávszélességgel egy még nem cache által eltárolt adatokhoz csatolható weboldal betöltése is kevesebb mint 3 mp alatt betöltődik. Persze itt a sávszélesség a domináns paraméter.
Tehát ha egy weboldal betöltését nézzük, akkor a sávszélesség, és a weboldal útvonala és a weboldalt tartalmazó "üzenet" továbbításának ideje számít igazán. A Cache, ez esetben nem tudom mennyire számít, de ha számít akkor nálam észrevehetetlen a különbség, pontosabban nélküle nem érzem lassabbnak egy weboldal betöltését. Japán oldalakat meg nem hívok le!

-
Bodor
veterán
válasz
Porcupain
üzenetére
Ami nincsen indexelve azt nem találja meg, kipróbáltam. Főleg a rejtett fájlokat. Hidd el nagyon kényelmes úgy keresni valamit, hogy beírod a startmenü keresőjébe, és már menet közben adja is ki a találatokat... Próbáld ki !
A kopást meg Te sem gondolod komolyan, ugye??

Kicsit vicces, hogy egyszeri 700 MB-tól kopik az SSD...Fire/SOUL/CD:
Indexelés: Bizonyos alkalmazások a Windows Search-re támaszkodnak, azt használják. Ilyen pl a Windows Intéző, vagy az Outlook stb. Ezek kereséskor lassabban fognak dolgozni ha tiltva van az indexelés, ugyanakkor akik pl TotalCommander-t használnak és azzal keresnek fájlok után, azok nem vesznek belőle észre semmit.
Én pont erre gondoltam. Mivel Total Commandert sosem használok, nekem fontos az Intéző gyors keresése, többek között azért ,mert kiterjed az Outlook mappákra is, és így a levelekben is gyorsan tudok keresni.
Böngésző Cache: Nekem is csak 150 MB van beállítva Ramdisk-re FF alatt. Ha kitörlöm a cache tartalmát, akkor utána pl. ez az oldal is (és minden más oldal) az első betöltéskor sokkal lassabban töltődik be, mint egyébként, szóval szerintem előnyös a Ramdisket így használni.
-
3 szolgáltatást vennék egybe, mert úgy teljesebb képet lehet alkotni, úgymint töredezettségmentesítés, előtöltés, indexelés (Windows Search vagy MS Search, ahogy tetszik). Ezt a 3 szolgáltatást 2 szempontból lehet vizsgálni, az egyik amikor szolgáltatás szinten közelíti meg az ember, a másik, amikor meg SSD vs HDD szemszögből, ez utóbbival kezdeném.
A fennemlített 3 szolgáltatásnak az egyik alapvető feladata az, hogy HDD esetében csökkentsék a fejpozicionálásból adódó lassabb adathozzáférést, hisz mennél többet "zakatol" a fej, annál lassabban olvas/ír a HDD (arról nem is beszélve, hogy a HDD, a tányér külső szélétől befelé haladva folyamatosan lassul). SSD-nél nincs fejpozicionálás, nincs töredezettség, minden blokkhoz ugyanakkora elérési idővel lehet hozzáférni. Ebből következik, hogy értelmetlen ez a 3 szolgáltatás SSD esetén, ebből a szempontból.
(Azt sokan tudják, hogy az indexelés és előtöltés mit is szolgál, de azt kevesebben, hogy a rendszer az index és előtöltés által létrehozott állományokat a háttérben, időszakonként töredezettség-mentesíti, ami SSD esetén értelmetlen szintén)Ha szolgáltatás szintén közelítem meg a kérdést, az már más szitu, mert a nevéből adódóan rendszer-szolgáltatásokról van szó, amelyek, az arra támaszkodó alkalmazások és más szolgáltatások működésére is kihatással lehetnek (és vannak is), ezért a user dönti el, hogy szükséges/célszerű-e a használata avagy sem.
Töredezettségmentesítés: Ha szolgáltatás szinten letiltod (mint ahogy pl a Samsung Magician szoftvere teszi), akkor az OS lemezkezelőjével nem lehet elvégezni bizonyos partícióműveleteket stb
Indexelés: Bizonyos alkalmazások a Windows Search-re támaszkodnak, azt használják. Ilyen pl a Windows Intéző, vagy az Outlook stb. Ezek kereséskor lassabban fognak dolgozni ha tiltva van az indexelés, ugyanakkor akik pl TotalCommander-t használnak és azzal keresnek fájlok után, azok nem vesznek belőle észre semmit.
Előtöltés: Ennek gyakorlatilag nincs jelentősége, mert ha szolgáltatás szintem tiltva van, akkor sem lesz gyorsabb a boot. Azért a boot-ot emeltem ki, mert sokszor írják user-ek, hogy nem kell az egész előtöltést letiltani, csak a registry-ben módosítani úgy, hogy a rendszerindító fájlok "előtöltése" megmaradjon, mert a RAM gyorsabb, mint az SSD. Ez utóbbi megállapítás természetesen igaz, de gyakorlatban semmivel sem lesz gyorsabb a boot, mert azt a pár megát beolvasni SSD-ről is tizedmásodpercben mérhető, ergo ebből érzékelni valamit, nem lehet.
Böngésző Cache-ről meg csak annyit, hogy pl az FF alapban 32MiB-ot állít be és ha nincs statikus méret megadva, akkor ezt tudja automatikusan átméretezni (ha kell). Ebből kifolyólag ha valaki RAMDisk-et használ erre a célra és lefoglal pl max 256MiB-ot, akkor arra még azt mondom, oké, tegye, de több gigát értelmetlennek tartom.
Én CCleaner-el takarítom a sok szemetet, tehát nem foglalkozom azzal, hogy egy oldalról letöltődött adatokat még1x le kell-e töltenie a böngészőnek avagy sem.
Ezt mindenki döntse el magának, hogy egyáltalán kihelyezi-e a temp-et vagy sem és ha igen, akkor hova... -
Bodor
veterán
Szeretném megkérdezni a következőket:
1. Indexelést miért érdemes kikapcsolni? Sokkal gyorsabban és egyáltalán bármit meg lehet találni , ha indexelve vannak az állományok. Én beállítottam, hogy az egész gépemet indexelje, még a rendszer és rejtett fájlokat is, és így bármit keresek is, megtalálom, gyorsan. Szerintem az indexelés egy nagyon hasznos szolgáltatás, nem véletlenül találták ki.
Nálam az indexek tároló mappája 700 Mb-ot foglal el, és ha egyszer felépítette, akkor már nem növekszik tovább, csak minimálisan az új fájlok létrehozásánál, tehát nem értem mi is az indexelés kikapcsolásának SSD kímélő szerepe, vagy értelme ??
2. "Mi is az a cache? A cache egy olyan nagyon gyors működésű tároló, amelyben a gyakran használni kívánt adatokat átmenetileg tároljuk ("rejtjük") azért mert így azokhoz sokkal gyorsabban hozzáférhetünk mintha mindig az eredeti, lassabb elérésű forráshoz kellene nyúlnunk. "
Tehát a cache ( nem tévesztendő össze a cookie-val, sütivel) a FF esetében gyorsítja a működést, olyan fájlokat tárolva, melyek lerövidítik a sűrűn látogatott weboldalak betöltődését.
Célszerű, hogy ezek a fájlok mindig rendelkezésre álljanak, és ne kelljen mindig újra letölteni őket.Ha csak simán a ram-ba helyezzük át a cache elérési útvonalát, akkor a tartalma minden pc újraindításnál törlődik, ami nem előnyös.
Ha ramdisk programot használunk, akkor azt be tudjuk állítani úgy, hogy ne törölje leállításnál a tartalmat ( ill. törlődik, de leállításnál elmenti a program , indításnál pedig visszaírja) , ezért szerintem jobb a ramdisk-es megoldás, mint a sima ram-os.Tehát simán RAM-ba irányítani a cache-t nem javasolt szerintem, vagy rossz a logikám??
-
szörnyeteg77
tag
köszi a segítséget srácok! Na lassacskán rakom bele az ssdét és telepítek. Majd jelentkezem.
-
hanog
csendes tag
válasz
szörnyeteg77
üzenetére
Lapozó fájlt-ramra
ez önmagában paradoxon. Hiszen a pagefile akkor kerül felhasználásra ha elfogy a ramod. Szerintem tedd a következőt:
Pagefile, hibernáció kikapcsolás (8GB ramnál meg ssd-s bootidőnél szerintem teljesen fölösleges), indexelés kikapcsolás, defrag ssd ütemezése kikapcs ha véletlenül nem kapcsolná ki az op. rendszer, előtöltés kikapcs. Win+progik ssd-re. Bőngésző cache firefoxban át tudod állítani hogy eleve a ramot használja és nem kell egy n+1-edik program hogy ramdisket csinálj neki. Chrome-hoz nem értek de gondolom az is tudja. -
válasz
szörnyeteg77
üzenetére
Teljesen egyetértek hanog-al, a ramdisk ilyen célú felhasználását nem tartom ésszerű dolognak, több okból is
1. Fizikai RAM-ból veszel el, ami akkor sem lesz elérhető, ha épp nem használod a ramdisk-et, az arra telepített alkalmazásokat.
2. A ramdisk tartalma elvész gép kikapcsolásakor, ergo le kell menteni, majd gép indításakor visszaolvasni a ramdisk tartalmát
3. Firefox beállítható, hogy egyből RAM-ban cache-eljen
4. Az általad említett PS-nek a RAM számít (tényleg összetettebb nagyobb project-nél) így az a maradék 4G hamar kevés tud lenni és lehet a virtuális memóriához forfulni(lemezről), ami nyilván lassabb, mint a fizikai RAM lenne...
5. RAM-ba irányítani a virtuális memóriát, hát az az igazán értelmetlen dolog.
Ln sosem javasolom, hogy valaki letiltsa a virtuális memóriát, max helyezze ki a HDD-re például, és esetedben is ez tudom csak javasolniSzóval valóban nem beszélsz hülyeséget, csak szvsz nem ésszerű a dolog.

-
Bodor
veterán
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
A Windows 7-nél van még olyan szempont, ami miatt jobban szerepelnek az SSD-k teljesítményben, mint más OS-ek alatt?
Én nem tudok róla. Ha csak az nem, hogy a WIN 7-el particionált SSD-n alapból jó lesz a partícióeltolás ( alignálás) ami az SSD teljesítményére is hatással van. XP-vel particionált SSd-ről ez nem mondható el.
"laptopokban, netbookokban az SSD általában gyengébben muzsikál"
Ennek mi az oka? Mi az, ami visszafogja?Laptopoknál az asztali gépek méretéhez képest nagyon kis helyre kell belesűríteni a azt a tudást és teljesítményt, amit az asztali gépek sajátja. A technológiai sajátosságokat, képességeket és korlátokat figyelembe véve ez nem sikerül tökéletesen, ebből az következik, hogy a laptopok egyszerűen gyengébbek, ezért nem hozzák az a teljesítményt mint az asztali társaik, vagy csak sokszoros áron.Aztán itt van még a különböző BIOS és driverek problémája is. Konkrétumot nem tudok mondani laikusként, majd hozzáfűznek továbbiakat az okosabbak.
Akkor amennyiben én pl. egy mSATA SSD-t használnék rendszernek, vajon érezném mégis a valódi különbséget, ha ehelyett inkább "rendes", 2.5"-es SSD-t használnék?
Ettől függetlenül éreznéd.
-
hanog
csendes tag
válasz
szörnyeteg77
üzenetére
Nem beszélsz hülyeséget de felesleges a programokat oda tenni, alapvetően statikus adatra elhasználni a ramot elég elvetemült ötlet. Mert mondjuk ha photoshoppozni akarsz vagy valami olyan progit futtatni aminek kell a ram akkor hamar el fog fogyni. Plusz a ramdiskkel egyből fixen generálsz kikapcsolásonként 4GB írást is az ssd-n (jelen esetben).
-
szörnyeteg77
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
köszi! Még az lenne a kérdésem,hogy ugye a ram ,ramdisk gyorsabb,mint az ssd. Ssdre telepítem a wint, egyéb progikat,1 játékot. Csinálok 4gb ramdisk virtuális meghajtót. Erre pakolnám a böngészőket,cachet is,meg gépigényes lassú progikat. Lapi 8 gigás. Abból 4gb a ram meghajtó. Ezt most találtam ki. Hülyeséget beszélek?

-
válasz
szörnyeteg77
üzenetére
Igen, úgy célszerű. Itt még olvashatsz pár hasznos tanácsot
hanog
Elhiszem, bár én még nem találkoztam vele "személyesen", de annyiféle/kiépítettségű kütyü van a piacon, hogy én sem találkozom minddel... -
szörnyeteg77
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
ma bele is passzintom az a-data xm13 60gb msata ssdét. Azt mondták,hogy elöszőr a hddén a wint,a C meghajtót formázzam,aztán szedjem ki a hddét és utána tegyem bele az ssdét,majd arra rátelepíteni a wint. Ezzel megvok és utána rakhatom vissza a hddét. Így jó lesz?

-
hanog
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Y570 itthon is kapható ssd+hdd kombóban.
-
válasz
szörnyeteg77
üzenetére
Igen, célszerű lesz kivenni, reméljük nem kell szervizelni azért.

Ennél a kütyünél ugye "csalóka", hogy nem mSATA port-ként van megnevezve, hanem Mini PCI Express Card slot-ként és abba csatlakozik természetesen az mSATA-s SSD. Mivel a Mini PCIE is a CRU alá esik, és ahhoz is ugyanazt a panelt kell eltávolítani a kütyü aljáról, ezért nem jár garanciavesztéssel ez önmagában, csak vannak/lehetnek bal lábbal kelt szervizesek és beleköthetnek abba, hogy mit keres benne egy mSATA-s SSD, mikor nem azzal forgalmazták, szóval csak ezért (is) célszerű kiszedni ha véletlenül szervizelésre kerül sor.
(Egyes piacokra ezt a modellt (persze más azonosítóval) már mSATA-val (+HDD természetesen) kiépítéssel is forgalmazzák) -
szörnyeteg77
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
köszi a hasznos infót,választ. Szóval,ha majd szervízelni kell a lapit,előtte ki kell venni az msata ssdét.
-
válasz
szörnyeteg77
üzenetére
36. oldal, ami ennél a modellnél a CRU alá esik
(Ragasztott csavarokkal rendelkezik, ezért esetleges hiba esetén a szerviz ezt egyből kiszúrja, viszont mivel a CRU alá eszközök cseréjéhez el kellett a csavarokat távolítani, ezért nem jár garanciavesztéssel. természetesen, ha mégis valami egyéb ok miatt kellene szervizbe vinni a kütyüt, akkor mindig az eredeti konfiguráció legyen benne, azaz ahogy vetted, minden, amit belepakoltál esetleg, az legyen kiszedve, mert a szervizelés mindig az ún. Parts LookUp-al kezdődik, azaz leellenőrzik, hogy az a típus valóban azokat az eszközöket tartalmazza, amivel forgalmazták) -
hanog
csendes tag
válasz
szörnyeteg77
üzenetére
Ha nem látszik, hogy megbontottad és gar esetén kiveszed és úgy küldöd vissza akkor nem. Egyébként igen.
-
szörnyeteg77
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
ha jómagam passzintom bele az msata ssdét a helyére. Elveszik a garancia? lenovo y570
-
1. Idén lesz 19. éve, hogy gépeket pakolok össze/telepítek/szervizelek stb, szóval kösz, de eléggé tisztában vagyok a szervizelés meg a garancia fogalmával (is)
2. nem minden gyártónak van itthon szakszerviz hálózata, ilyenkor felhatalmazott szervizek végezhetnek hibafeltárást stb(akár webshopok is megjelölhetnek ilyen szervizeket, szakszerviz hiányában), de a kütyüt csere esetén mindenképp ki kell küldeni külföldre is. Természetesen számos gyártónak van hazai szakszervize is, de az sem feltétlenül országos, pl Asus, ahol futár viszi BP-re a kütyüt ha gond van...
3. "...csak 1db csavar tartja az optikai meghajtót, azt meg bárki ki tudja csavarni."
Igen és ugrik is a garancia a legtöbb gyártónál.(szervizesek tudják, hogy lehet ezt ellenőrizni) Tapasztalatlan vagy szakmájához nem értő szervizes megeszi az ilyet vagy aki belexarik a munkájába, mert az meg nem törődik vele.
Gyártó függő, hogy mit sorol az ún. CRU (Customer Replaceable Unit, azaz a vevő által cserélhető egység) kategóriába. Pl általánosságban a memóriacsere is garanciavesztéssel jár, míg a memóriabővítés meg nem, de van olyan gyártó, amely a memóriacserét is engedélyezi garanciavesztés nélkül.Szóval az ilyen "csavard ki nem lesz gond", meg "ragaszd vissza a matricát" és hasonló javaslatokkal óvatosan. Egyszerűbb a cuccon(ha még garos) szakszervizben elvégeztetni bizonyos módosításokat, mert olcsóbb, mint utólag fizetni a futárt (oda-vissza) meg a ~7K/óra munkadíjat, csak azért mert 1 csavart kitekertél és buktad a garanciát.
-
hanog
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Szakszervizt nem fogadnak el a gyártók csak saját márkaszervizt és ott viszont nem minden modellhez adnak beépítőt csak ami hivatalosan támogatott ahhoz viszont horror áron 30-tól felfelé. Ebay-en univerzális keret 4-5 ropiból megvan és nem minden esetben kell bontani a készüléket valahol csak 1db csavar tartja az optikai meghajtót, azt meg bárki ki tudja csavarni. HDD is van mikor könnyen kiszedhető bár azt hiszem pont lenovonak van pár cucca amihez ha hozzá akarsz férni akkor a billentyűt is ki kell operálni. Ha nem bízol magadban akkor marad a szakszerviz, de ott ugyan úgy ugrik a gari mint említettem. Arra legyél felkészülve, hogy ha beviszed és nincs hozzá gyári beépítő akkor a legtöbb helyen lefognak pattintani hogy nem lehet belerakni, pedig de! Csak itthon nincs forgalomban.
-
-
hanog
csendes tag
válasz
Tauren45
üzenetére
Beépítő keretet lehet venni bármihez, a sebesség valószínűleg sata2 (3-asnak semmi értelme nem lenne winyód szempontjából, de aida64 megmondja ha felteszed). Vinyó raid még mindig lassabb, mint az ssd. Vágj bele semmi kockázat, nálam is így van megoldva.
Ha nem kell garancia plombát szakítani akkor a gar nem vész el max visszaszereled. Amúgy gari plombát is le lehet venni ha jó a kézügyességed. mSATA lassú, kicsi , drága - nem minden bootol róla.
-
Tauren45
aktív tag
Sziasztok.
Az a nagy 5letem támadt, hogy lecserélem a Lenovo W510-ben az 500as HDD-met egy Samsung S830 128GB-os SSD-re. Ez mind szép és jó de van egy pár kérdésem.
A notimba tudok venni egy a winyó racket amit a DVD olvasó helyére tudnék betenni és máris van még 1 helyem wincseszternek. De nem tudom, hogy az a SATA csati mien sebességgel rendelkezik ahol a DVD olvasó van. Erről sajnos nem találtam információt de hátha van itt valaki aki esetleg ezt tudja.

A másik, hogy ha a DVD olvasó SATA csatija egyezik a mostani HDD SATA csatijának a sebességével akkor a HDD-t tudom használni secondary wincseszternek, nem?
Vagy ha a notinak a DVD-s sata csatija egyezik a norm HDD-vel nem jövök ki jobban sebességileg ha veszek bele még 1 ugyan olyan HDD-t mint ami jelenleg benne van és azt kötöm RAID 0-ba?

Huh, most már elbizonytalanodtam, hogy jó helyre teszem-e fel a kérdésemet.

De azért segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv, Tauren.

-
gban
veterán
válasz
IgnisFatuus
üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
XP vs. Win7: jogtiszta az XP, az összes ami az itthoni gépeken van.
SSD + Win7 az már sok lenne, és az SSD beszerzése önmagában sem úgy megy sajnos hogy adjál a legjobból párat, és mondd a végösszeget, fizetem
Vagyis először egy 16 - 32 gigásban gondolkodom, az egyik gépbe, ami többet megy de nem kell nagy tárhely.
Ezt még véletlenül sem ajánljátok, feltéve hogy XP alá kell, és feltéve hogy nem egy erősen javasolthoz képest kell véleményezni, hanem egy 80-as SATAII HDD-hez képest? -
jim_raynor70
aktív tag
A TRIM nem az elettartamot hivatott javitani, hanem az irasi sebesseget, pontosabban annak szinten tartasat. Ezert a hianya gond lehet, miutan teleirtal minden egyes lapot az SSD-n.
De XP-n tobb mindent kell allitgatni, mint egy ujabb operacios rendszernel. Ott van peldaul az alignalas, vagy mas neven particio-eltolas. Ha nem egy Windows 7-tel particionaltad meg a meghajtot, biztosan el kell tolnod, hogy veletlen se essen ket blokkra a torles vagy a feluliras.
Van egy jol osszeszedett cikk, ami taglalja a TRIM parancs nelkuli operacios rendszerek ala szant SSD-k tipusat. Ha tovabbra is mindenkepp ragaszkodnal az XP-hez, akkor ajanlom az ott felsoroltak kozul valogatni, vagy atgondolni, mit nem lehet egy Windows 7 alatt megcsinalni, amit XP-n igen... -
gban
veterán
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Rendben, olvastam itt eleget, és valóban nem olyannak ismertelek meg egyikőtöket sem, de pont ezért sem tudtam hova tenni.
Akkor egy kis témába vágó kérdés, bármennyit is olvasgattam, nem teljesen tiszta a következő.
Ha XP alá akarok venni SSD-t, akkor a TRIM az ugye alapból kihasználatlan marad (így nem gond a hiánya ha ilyenbe fut bele az ember - de tudom, már amúgy is ritka az ilyen).
Ez mennyiben van rossz hatással az élettartamra?
Sebesség tesztekkel nem nagyon foglalkoznék, túlzásba nem is vinném az XP állítgatását, de átfutottam az 1. hozzászólásban linkelt oldalt - mindent figyelembe véve XP alá is jó választás a rendszernek az SSD (mellé háttértárnak maradna egy HDD), figyelembe véve a sebesség-növekedést, a várható meghibásodás esélyét pl. TRIM hiányában?
Ugyanez hogy alakul olyankor ha egy olyan felhasználó vesz XP alá SSD-t aki inkább csak felhasználó, és úgy kezelné mint egy sima HDD-t, vagyis tesz rá egy partíciót, telepíti az XP-t, de semmi egyebet nem tesz hozzá a dologhoz a driverek telepítésén kívül?
Rövid időn belül károsodhat az SSD? Hibázhat? Belassulhat?
köszönöm -
gban
veterán
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Köszönöm neked is.

Tényleg jó a topic, hasznos infókkal, és néha még egész más ügyben is kaphat felvilágosítást az ide tévedő.
Ígérem, többet nem szólok bele.
Már bánom hogy segíteni próbáltam, igaz, más is ugyanazt tanácsolta, csak ő kiírta a "sector" szót elsőre, beismerem, hibáztam. -
Szevasztok ! Segítséget szeretnék kérni ssd vásárlás ügyben. Az adatlapomon szereplő konfighoz szeretnék egy 90-120 Gigás ssd-t .Játszom is a gépen és filmeket nézek és a szokásos netezés. A max kreditem az úgy 40 K lenne amit rászánnék .
-
F34R
nagyúr
Hm érdekes : [link]
olvastam hogy gyakran rosz értékeket dob vissza az ssdlife gyakorlatilag hónapok alatt megy le százalék és 0-hoz konvergál. a helyzet hogy linuxhoz sem achi se semmilyen driver nincs ( rc.conf-ba kell a modulesnél berakni az achi-t)
ebbe még a régi Indilinx Barefoot van erről tud valaki nyilatkozni ?
úgy érzem lesz még vele egy két lefutott kör mikor megveszem.
USB-ről lehet firmware update , csak nem tudom hogy megy majd fat32 rá a kicsomagolt zip tartalmát és kész ?
-
F34R
nagyúr
válasz
Attix82
üzenetére
próbál ellenőrizni bad sectort. nem véletlenül 5400 rpm-es vinyód van ? utorrent-nál állítsd be a cache-t (menj a saját topikjába.)
nálam mikor még win7-t használtam és nem volt írás a másik hdd-re akkor nem kapott annyi feszt és leállt a motor. ha meg akartam nyitni valamit róla újra felzúgott . van az energiagazdálkodásnál ilyen funkció : merevlemez leállítás 20 perc. ezt soha-ra szoktam.
-
gban
veterán
Köszönöm az építő jellegű kommenteket.
Valóban, így hangzana helyesen / magyarosan (vagy nem, majd kiderül):
Lehet, hogy meghibásodott egy szektor a merevlemezedben, és ez okozza a jelenséget.
Még jó hogy tudom hogy értitek amúgy is, és nem más irányból közelítem meg a kérdést.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
F34R
nagyúr
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Mit jelent az, hogy "bades"?
Egy új magyar szó?badass
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(#35419) Attix82
hm sata2-es portba próbáltad 2-es kábellel ?
-
Attix82
addikt
Kérdés:
Adott egy Corsair 120 gb 3-as szeria.
ACHI beállítva.
Van mellette még 2 sima HDD, de valami nem kerek, mert azok a vinyok megállnak 10 secre és fut tovább a program.
Illetve: utorrent kiírta most, Hiba: i/o eszközhiba miatt nem lehetett a kérést végrehajtani
SSD tökéletesen megy, minden rajta.
Ötlet?
-
-
N_A_S
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
De a napjában feltett "melyik SSD-t vegyem" kérdésre azért jó iránymutató, nem? Tehát felhasználói oldalról nézve a táblázatot végül is nem hülyeség ami le van írva, mert a felhasználót csak a gyakorlati kapacitás érdekli.
-
-
Kisgyöpi
csendes tag
Azt hiszem meghoztam a döntést.

Legyen samu 830. Ha csak az ára nem szökik fel. Szerda reggel fogom megrendelni, csütörtök este nagy rendszer átalakítás, ha minden igaz.
Köszi mindenkinek az értékes javaslatokat!
-
N_A_S
veterán
válasz
BigBlackDog
üzenetére
-
F34R
nagyúr
válasz
BigBlackDog
üzenetére
talán crucial m4 , vagy valamelyik corsair (Force /GT )
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Milyen ssd-t ajánlotok, ami megfelelne az alábbi feltételeknek?
-min. 60 Gb-os méret
-gyors írás/olvasás (min. Samu 830-as szintjét hozza, megközelítse)
-max 20-25e Ft (ha muszáj, nagyobb összeghatárig is mehetünk)
-megbízható legyen, ne legyen vele probléma (kékhalál, belassulás, instabilitás, stb.)
Az adatlapon lévő konfighoz lenne, rendszerssd-nek. Előre is köszönöm a válaszokat! -
N_A_S
veterán
válasz
üzenetére
Itt egy pontos link, de nem nehéz találni, ha beírod a gugliba. Egyébként haver történetesen szervizes, és nem a troll fajta, tehát ő is utána olvasott a dolgoknak. Én meg nem azért írtam be hogy az OCZ-t vagy Vertex3-at fikázzam, hanem hogy tudják hogy van ilyen is. Ráadásul Kisgyöpi esetében történetesen a Z68 Extreme3 kicsit közelebb áll a konfigjához mint a te AMD-s géped.
-
canniball
nagyúr
Akkor úgy lesz, köszi!
Maximum1!
Látod ez eszembe sem jutott...Kisgyöpi!
Ebben a tesztben szerepel mindkettő. Igaz a Samuból a 256GB-os verzió, de mivel a PH teszt szerint a 64GB-os is kb. ugyanezt tudja gondolom igaz ez a 128GB-osra is. -
F34R
nagyúr
válasz
Kisgyöpi
üzenetére
ja hogy épített asztali retail OS X lionnal az más . én akkor azt mondom samu. azok alapján amit írsz. Azt írtad játszol is ugye nem akarsz dual-bootot win 7-el ? a játékot SSD-re raknád ?
Nem írtad még mindig le mire használod a gépet. ez alapján még mindig sötétben botorkálunk.
Aktív témák
- Búvárkodás
- Derült égből villámcsapás: vége a Ford elektromos kalandjának
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen NAS-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Arc Raiders
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Synology NAS
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4121
- Garmin Forerunner 405 GPS óra
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Rampage SHIVA Cooler Master 650W
- Netatmo Presence okos kültéri kamera / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

. Rosszul írtam. Mindent megtalál,ami a rendszeren van.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)