Hirdetés
- VR topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen széket vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
Aktív témák
-
-
Haart
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Akkor úgy kérzdezem hogy a 60-64 gigás ssd-k közül melyek szinkronosak. Gyártó + típus.
Azt tudom hogy a Corsais féle force GT sorozat az szinkronos. -
-
Haart
addikt
Honnan lehet eldönteni egy ssd-ről hogy aszinkron vagy szinkronos-e a nand tipusa

-
válasz
spiritex
üzenetére
A W7 alapdriverei (PCI IDE és AHCI) támogatják a TRIM-et. Ez az "alaptörvény" (ahogy fogalmazott valaki), amit jómagam meg még páran szintén csak 100x írtunk már le.
Ezt csak úgy lehet elxarni, ha ész nélkül feltolja a user a deszkához adott pl chipset driver-t, ami lecseréli a W7 PCI IDE driver-t és az már nem támogatja a TRIM-et. Én anno rákérdeztem az AMD és Intel support-ra ez ügyben és elég egyértelmű volt a válasz, azaz se az AMD, se az Intel IDE driverek nem támogatják a TRIM-et, csak az AHCI dricereik, de azok is csak egy bizonyos verzió felett. -
spiritex
veterán
válasz
liszi70
üzenetére
Húú, köszi, ez hasznos volt részedről nagyon!
De az IDE-s SSD így mennyivel gyorsabb egy szintén IDE módban működő (az alaplap felkínál olyat, hogy Enhanced IDE - SATA2) SATA2-es 7200-as HDD sebességénél? Így is jóval, nem?
Egy dolgot még nem értek: hogy ha nincs AHCI egy alaplapon, akkor egy sima HDD is csak IDE módban tud működni ugye, és lassabb is lesz, mintha lenne AHCI? Csak ilyen beállítási lehetőségek vannak: IDE mode: Disabled, Compatibility, Enhanced, az utóbbin belül pedig PATA, SATA2, PATA+SATA2. -
somasz
addikt
Üdv!
Kérdésem a következő:
Van olyan technológia vagy program, ami tegyük fel egy ~240-256gb-os ssd-n történt változásokat lekapcsolás előtt backupolja egy tükrözött hdd raid-tömbre?
Hogyan lehet, vagy lenne érdemes ezt megoldani? -
64 gigás Samsung 830-am van, a BIOS-ban most átállítottam AHCI-ről IDE-re és a HD Sentinel szerint így is van TRIM, a parancssorban a "fsutil behavior query disabledeletenotify" értéke 0. Tehát nálam működik a trim, IDE-n is. Viszont rámértem :
AHCI :
IDE :
Látható, mennyivel gyatrábbak IDE-módban az eredmények, mint AHCI-ben.
-
spiritex
veterán
"In case you cannot set up AHCI on your motherboard, you can still use TRIM, as it works on IDE also. If you are using Windows 7 I suggest you use Microsoft own drivers to ensure that it works."
Ezt válaszolta a Samsung ügyfélszolgálat, ami annyit jelent, hogy annak ellenére, hogy az alaplapom nem támogatja az AHCI-t, működni fog a TRIM, mert IDE-n is működik. Illetve javasolt win7 alatt az op.rendszer saját driver-ét használni, hogy biztosan menjen.
Itt pontosan melyik driver-ekre gondolnak? A sata vezérlő driver-ére? -
spiritex
veterán
Sziasztok!
Adott egy gép, ahol a lényeg ez:
- INTEL Pentium E6700 3.20GHz,
- ASUS P5G41T-M LX,
- 4 GB RAM.Nem volt pénze a havernek SSD-re, így egyelőre a win7 64-et a régi PATA HDD-jére tetette fel, de érezhetően nagyon visszafogja a rendszert, sokat csörög az író/olvasó feje szegénynek, és elég sokszor várni kell rá, sokszor nem is keveset..
Egy Samsung MZ-7PC128D/EU SSD-t szeretne hamarosan a gépébe, de ahogy keresgéltem a neten, a fenti alaplapja az ICH7 miatt nem támogatja BIOS-ból az AHCI módot, ami ugye kellene a TRIM működéséhez. Jól látom?
Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor mi van? Trim nélkül kell használni az SSD-t? A Samsung SSD Magician-nal kell időről időre karbantartani azt, hamár a TRIM nem képes ezt megtenni?
Az, hogy nem AHCI-vel működik mennyire rontja majd le a gyorsaságát?Előre is köszi a segítséget!
-
proci985
MODERÁTOR
OCZ Petrol Series SATA III 2.5" SSD 128GB, erről mi a véleményetek?
eléggé olcsó, Sata3mas, van róla tapasztalat? egy Gigabyte P55A-UD3al lenne összekötve. megbízhatóság számít (tehát a hetente csak háromszor dismountol is elfogadhatatlan), sebesség inkább csak elérési időkben.
azért is gondolkodok rajta, mert majd 10k huffal olcsóbb egy hasonló méretű Samsung 830nál. 64es samsung 830 meg kb egy áűrban van velük.
esetleg OCZ octane/agility/vertex is van sata2őn hasonló árban, azok jobbak?
-
lacko6
senior tag
Üdvözlet.
Ez jó értéknek számít egy Crucial C300 64GB tól Sata 3.

-
kungzi
veterán
sziasztok
gondolkozok egy sata3-as SSD vásárlásán. A gond csak az, hogy alaplapot hozzá, csak a következő hónapban tudok venni, addig tudom használni majd sata2-n?
-
Normi™
őstag
Jó teszt és hasznos,de Corsair Force 3 GT nem létezik vagy Force 3 vagy Force GT...
-
Efbialy
tag
válasz
petike2014
üzenetére
egy boltnál találtam ezt:
WW
Doboz tartalma:
SSD meghajtóEU
Doboz tartalma:
SSD meghajtó
Norton Ghost 15.0
Magician 3.0 SW
3,5" keret
Csavarok
SATA adat+tápkábelSzóval valószínűleg ez a külömbség.
-
StephenNO1
tag
válasz
maximuss
üzenetére
"A két Force 3 GT sorozatú SSD meghajtó közül érdekes módon többször is a 90GB-os került ki győztesen, de ha épp nem ez volt a helyzet, akkor is sokszor tartotta a lépést 120GB-os társával" kicsi a bors, de.. "Jó kis teszt aminek a konklúziója, hogy válaszd akármelyiket is, nem fogod megbánni, hogy nem a másikat választottad, mert hétköznapi használat mellett ezek a különbségek szinte meg sem érződnek" Na csak tud valamit a Corsair és nagyon ritkán nyúlnak mellé.
-
petike2014
aktív tag
Üdv!
Nekem egy egyszerű kérdésem lenne, a 64gb samsung ssd-knél mit jelent,hogy WW vagy EU ? (gondolom world wide, illetve eu-t jelent), de mi az eltérés a kettő között? Árban van, az látszik... 2-3e. -
Egy újabb tesztecske....
-
strebacom
senior tag
No megnéztem a dobozt, gyári sértetlen Corsair matrica van rajta(illetve volt,mert én vágtam fel egy kis késsel kibontás előtt)alul,-felül ez van rajta.....
No akkor vélemény valami??
ui:gyári teszt lenne benne??

-
strebacom
senior tag
Valahol ITT van a matrica, alul, vagy felül!!

-
strebacom
senior tag
Ja és amúgy írtam a boltnak emailt erről, de megkérnék valakit, akinek ilyen Corsair Force, vagy GT tipus van és megvan a doboz, küldjön nekem képet a matricáról amivel le volt ragasztva az oldala(egy telós kép is jó)....nagyon várom képeket PM-ben....
Köszönöm mindenkinek nagyon rendesek vagytok!!

zoleeno1: úgy lesz de a képet még megvárnám és csak utánna sz@rnék...

-
Carasc0
őstag
Én pont emiatt cseréltem platformot. X58-asom volt amibe egyetlen INTEL vezérlős alaplap sincs. Nagyon bosszantott. Ennek képes voltam véget vetni, mert így legalább nyugodt szívvel vehetek SSD-t mert végre nem látom többet ezt a szót, hogy Marvell! Te is pont a gyártói lustaságot viseled rosszul ami jogos. Marhaságnak tartom hogy nem képesek bizonyos SSD-ket kompatibilissé tenni a Marvellel.
Én nem tudom tanácsot adni, esetleg azt hogy irány az intel vezérlős alaplap felé! Ott nincs gond, nincs szenvedés.
-
strebacom
senior tag
No most volt időm benézni,mert melózok(24órás készenlét,és munka
), látom megy az elmélkedés,hát kicsid ideges vagyok miatta, de teljesen megbízható boltban vettem,ahol törzs vásárló vagyok,már évek óta soha semmi gond nem volt!!
Tegnap előtt délután tettem fel az OS-t,más nem volt,meg ugye a progik, két partició van 25Gb rendszer a többi meg Games, no a 25-böl 13 szabad a Games-re meg a Battlefield3 és ennyi,nincs más,de 640GB.meg 33-szori indítás,25 óra ????
Az a fura hogy gyári fóliázott,leragasztott doboz volt valami müanyag akasztóval hátul....
Itt valaki írta, hogy progi rosszul is olvashatja ki a smart-ot!!Nem tudom ez van hibája nics jól működik,csak kicsit baxa a csőrömet a dolog....
ÖTLET??
-
zoleeno1
veterán
válasz
danger85
üzenetére
nagyon jó eredmények, grat

RPZ: Arra még nem gondoltál, hogy a lassú bootolás/program indulás a marvell verérlő miatt van? Mert nekem intel-en Samu 830 64G-vel ennek a töredéke. Nem mértem stoperrel, de a bootolás pl boot racer-el 12 mp. A program indulások is lényegesen gyorsabbak az általad mérteknél.
-
danger85
csendes tag
A teszteredményeim OCZ Vertex 3 120 GB-tal Sata2-es porton:
-
scupra
csendes tag
-
RPZ
tag
Hatalmas dilemmához értem, ti melyik variációt választanátok? (Bocs, kicsit hosszú, de tanulságot is vonok a végén
.
(Ocz agility 3 60G-ről beszélünk)
Sata2-ben hagyni úgy, h lassabban megy, de legalább tudja a trimet (ami nem biztos, h annyira fontos új gen. ssdknél)
VAGY: Sata3-ban hagyni, amiben gyorsabb (de még így sem éri el a Sata2 limitjét), viszont itt nem megy a trim a Marvell vezérlő miatt.
Jelenleg az utóbbinál döntöttem.Két teszt ATTO-val (szerintem ezzel érdemes tesztelni, a crystal egy rakás kutya...):
Jól láthatóan a legfontosabb 4k-32k tartományban kb a duplája a sebesség Sata3-ban.
Az a vicces, hogy nem csak a Marvell vezérlő szar, de az Amd vezérlő is katasztrófa, hiszen egyszerűen pár helyen megfeleződik a teljesítmény, néhol harmadával csökken, pedig a Sata2 szabvány adta 375 Mb/sec határérték közelébe sem kerül soha egyik átviteli érték sem!
Sata2:
[link]
Sata3:
[link]Valódi környezetben is stoppereltem pár eredményt, ez alapján pedig jól látható, h azért elég szép parasztvakítás az SSD! Már kb 2 éve pl. Fless is azt flesselte egy szánalmas Kingston ssdnél, h "1 mp v. az alatt" van szinte minden program indulási ideje. [link] Ez drámai mértékű hazugság. Én pont ezt vártam volna, h ez így legyen, de sajnos nem ez a helyzet. Ja, és attól függetlenül, h a hdd-nek 70 iops a sebessége 4k-nál, egy ssd-nek meg 10-20k, nem lesz 100-szoros a sebesség, így ezek az értékek sok mindenre nem jók.
Egy mostani, vandonatúj technológiás ssd (Agility 3) gyatrább eredményeket produkál mint az ezeréves Kingston? Érdekes. Vagy csak a vakítás tényét buktattuk most le
? Pedig az én eredményeim Sata3-ban nagyon szépek, a 830-as Samuk is tudnak ilyeneket produkálni, így ezzel nincs gond. Tehát mp-ekben:
HDD Sata3 Sata2
rendszerind. 70 (t: 170) 34 (t:44) 34
metatrader 10,5 6,2 6,3
gimp 30 20 (4,5)
nero 4,2 2,9 4,4-5,3
winamp 4,5 1,8 2,46
opera 12,5 2,7 3,3Ezek döbbenetesen messze vannak az 1 mp-es álomhatártól. Ok, nyilván a prograindítást úgy kell érteni, h tisztán, egy példány, üresen. De én valós környezetben használom, és ott pl. a Metatraderben van kb. 20 ablak. A winampban benne van egy halom zene, az Opera kb 10 tabbal nyílik. A Nero egy túlméretezett szar program, de akkor is 3-5 sec alatt nyílik meg??? Gimp betűkészletolvasással 20 sec! Egyébként 4,5. Mondjuk a telj. rendszerindulás 170 mp-e a hddn katasztrófa volt
! Más kérdés, h én hibernálok, ott meg kb. 20% a gyorsulás
.
Túlnyomórészt netezés van többségben, abban szerencsére villámgyors, de egyébként 50-100%-ot gyorsult kb. a rendszer, ez egy 10X-es gyorsuláshoz, 1 mp-es betöltésekhez vészesen messze van. Olyan újrahúzott rendszer feeling kb. (v. kicsit jobb).Összességében megérte a vásárt, mert olyanok is dobnak a felhasználói élményen, hogy nem kell fájdalommal és szenvedéssel telve végighallgatni, ahogy hatalmas kerregések közepette csigaként lapátolja a hdd az adatot. Ez nekem önmagában mindent megér. Ha jobbkattintok az asztalon, akkor nem az van, h egy mp-ig kerreg, és megjelenik a menü, hanem azonnal
.Tehát következtetésként levonható, h túl sok nem várható az ssdtől, a youtube-os videók kamuk, de így is gyorsul 50-100%-ot, és ezt mással nem lehet jelenleg elérni, 20k-t megérhet a dolog. A drágább darabok vételének létjogosultsága kérdéses. Elsősorban rögtön azért, mert hiába veszel 40-80%-al drágábbat (ua. tárkapacitással), hiszen a vezérlőd és az egyéb hardverelemek jó valószínűséggel csak a legolcsóbb darabok sebességét tudják majd kihozni belőle. Tehát a mázli, v a tökéletes körültekintés elengedhetetlen, viszont ha már megvan a géped, a vezérlőd adott, hiába lennél megfelelően hozzáértő.
Remélem amikor két év múlva cserélem, addigra valóra válik az álom, amit eddig összehazudtak! Persze sajnos lapot is kell majd cserélnem, ha ki is akarom használni a lehetőségeit (maximális figyelemmel a sata controller gyártójára). -
magedla
tag
válasz
strebacom
üzenetére
Az is lehet, hogy sok tesztet futtattál vagy sok programot telepítettél, esetleg többször húztad rá a Windows 7-et. Amikor én futtattam az 5 körös CDM 1000 tesztet, direkt megnéztem, hogy mennyit ír, mert jelezték, hogy nagyjából 20GB írást jelent. Stimmelt. 10 mérés 200GB, összejön az.

Nekem 2 méréssel is 250GB-ot ír a Hard Disk Sentinel, a CrystalDiskInfo pedig 170GB-ot. (Szintén bontatlan dobozos, 2 napos SSD.) -
@matthew@
őstag
Sziasztok!
Ha játszok a gépen és a játékok a HDD-n vannak a közben az SSD dolgozik vagy nem? -
strebacom
senior tag
Ez miért van??
Most vettem új bontatlan volt most tel.OS-t és 640GB..miért??
Köszi!!

-
scupra
csendes tag
Sziasztok!
Tudom, hogy off, de egy külső usb dvd-írót ha szétszedek, belerakhatok helyette vinyót is, rendes rack-ként műkődne, igaz?
Köszönöm a válaszaitokat, mégegyszer bocs az offért!
-
SteeWe
aktív tag
válasz
HZoli87
üzenetére
Jah nálam is ez van, akkor egyelőre no para.
Kicsit off: Nem tudod véletlenül, hogy hol kell beállítani azt hogy a Hard Disk Sentinel gadget-je mutassa az adatokat és ne azt írja: "... is not running or sidebar support is disabled"?
Átnéztem már többször a beállításokat, de nem találtam meg a megoldást
-
LivingColour
tag
Köszi de megoldottam. Újratelepítettem a Win7-et az SSD-re, semmi gond nem volt. A firmware frissítés is rendben, pedig azt az újratelepítés előtt Windows-ban csináltam meg. Akkor a crystaldiskinfo a frissítés után a régi firmware-t írta ki, ezek szerint hibásan, hiszen a Win telepítés után már a új firmware verziót jelezte ki a program. lol
-
SteeWe
aktív tag
válasz
SteeWe
üzenetére
Win7SP1 alatt rendben vannak az eredmények a "SSD beüzemelése a gyakorlatban!" cikkben leírtak végrehajtása után is. A sebesség hasonló más SATA2-es eredményekhez.
Egy dolog nyugtalanít:
A hard disk sentinel szerint 99%-os a kondíció, mert a "Wear Leveling Count" értéke 6.
1 napos a 64 GB-os Samsung 830.Bízom benne, hogy ez az érték nem fog tovább nőni rohamosan :S
-
strebacom
senior tag
Van itt egy-két dolog amit nem értek, az megjelöltem egy kérdőjellel,33* bekapcs, 25 óra idő, 640Gb adatforgalom de tegnap este telepítettem, és bontatlan volt a doboz az biztos, meg jók e az adatok, valaki lenne olyan rendes és leírná hogy mi, mi:
I T T !Vagy összehasonlító képet küldöne pm-ben!!

-
SipiBcs
őstag
válasz
LivingColour
üzenetére
Csak egy tipp:
Rakd be a win telepítőlemezét és azzal formázd meg. Ha kész, akkor ne menj tovább a telepítéssel, hanem bootolj újra a meglévő oprendszeredről. Frissítsd a firmware-t és ha rendszermeghajtónak szeretnéd látni, akkor rakd be az legelső sata csatlakozóra. A boot sorrendedet átállítod újra és mehet a telepítés.
Ha a win telepítő lemez sem látja, akkor a biosban lesz valami árulás!
-
ExtremeClock
aktív tag
válasz
LivingColour
üzenetére
Akkor vagy szar az ssd vagy user error
-
LivingColour
tag
válasz
ExtremeClock
üzenetére
A lemezkezelő sem látja.
-
hanog
csendes tag
válasz
Superhun
üzenetére
HDD helyére tedd az ssd-t az odd helyére beépítő keretben a hdd-t. Azért így mert így tuti nem lesz gond a boot-nál. Beépítő keretnek ebayről tudsz rendelni szinte bármilyet, azt nézd meg hogy kb stimmeljen a kinézete az optikával illetve az elején a ahova majd az optikáról leszedett takarót teszed ott is kb stimmeljenek a lukak, nem fogsz nyulat lőni vele úgyhogy nem kell miliméterre jónak lenni később lehet kisfúróval arrébb igazítani. Ami még fontos lehet a kis "fülecs"-nek legyen hátul jó helyen a felfogató része. Ez az ami az optikát is a helyén tartja. Amúgy nem túl veszélyes ez meg nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Kiszeded az optikát leszeded az elejét, ránézel és ami az e-bayen legjobban hasonlít megrendeled. Ennyi. Nálam így megy hónapok óta.
UI. Az ODD-nek nincs rackje a helyére kell tenni egy beépítő keretet amiben sata csati van. ODD drive bay caddy szavakra keress ebayen tucatnyi van.
-
ExtremeClock
aktív tag
válasz
LivingColour
üzenetére
Start/Keresés: Partíciók formázása és létrehozása...
-
válasz
LivingColour
üzenetére
Ha Samsung-ot vettél nem kell firmware-t frissítened. Azok stabilak legalábbis a 470-es sorozat. De ha jól tudom a 830-asnál sincs gond!
-
LivingColour
tag
válasz
KaiotEch
üzenetére
Az addig ok, de firmware-t akarok frissíteni rajta de így nem megy. Feltelepítettem a Samsung SSD Magician-t, amivel állítólag win alól is lehet firmware-t váltani. Letöltöttem a legutolsót, frissítettem, a program mindent rendben talált, csak a végén a Crystadiskinfo még mindig az eredeti verziót látja. Passz.
-
válasz
LivingColour
üzenetére
És? Úgyis oprendszert teszel rá és a W7 fogja majd formázni.
-
LivingColour
tag
Van egy problémám, az új SSD meghajtóval. A Crystaldiskinfo látja, a Win 7 eszközkezelőben látszik, viszont a merevlemez meghajtók között már nem, így formázni sem tudom. Segítsééég!
-
Ez mennyire lehet mérvadó? A fájlok utolsó elérési idejének naplózása. Mert pl van az is, hogy a pagefile-t áthelyezzük, de annak nincs értelme, mert attól csak belassul!
-
Bodor
veterán
-
Normi™
őstag
válasz
LivingColour
üzenetére
Töltsd le a crystaldisk info-t és ott legfelül kiírja...
-
LivingColour
tag
Szevasztok!
Most vettem egy Samsung 830-as 64 GB-os SSD-t. A firmware verzióját szeretném megtudni. Hol találom meg?
-
Sziasztok!
Aki próbálkozott már laptop ODD helyére SDD-t rakni, az tudni adni egy-két tippet?
Pl. mire kell figyelni, milyen SDD ajánlott, esetleg kell-e vmilyen spéci rack, vagy jó az ODD-jé is. Köszi a válaszokat! -
kkrisi
senior tag
sziasztok!
Van egy lenovo y570a vasam, és szeretnék bele egy ssd-t. Mondták, hogy arra kell figyelnem, hogy mSATA legyen, van iylen bővítőhely gyárilag, hogy a hdd vagy odd ne kellejen kivenni.
Tudnátok ajánlani valamit ami megbízható, és 64gb-s legalább?
üdv!
-
strebacom
senior tag
Hát tényleg változó az eredmény egy pár mb/s eltér minden indítás:
Nekem most ilyen!Minden létező optimalizáció beállítva, viszont néha (random) rendszerindításkor azt írja a win7, hogy a rendszer nem tudott elindulni és javítás szükséges.....vagy indítom, ha javításra megyek akkor nem tudja kijavítani, ha indítom elindul normálisan...nem értem mi okozza, ha tud valaki valamit segítsen...köszi!!

Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 157 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4060 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 1400 8GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD GTX 1050 Ti 4GB ZALMAN S3 400W
- KIÁRUSÍTÁS - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 Dock (akár 2x4K felbontás)
- LG 77C4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

egyébként egy samsung830 64GB-sat néztem ki

.
.