Hirdetés
- Pánik a memóriapiacon
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- SONY LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Új versenyző áll rajtvonalhoz a tápok világában
- DUNE médialejátszók topicja
Aktív témák
-
SteeWe
aktív tag
Samsung 830 64 GB-os ssd-m van, P45-ös alaplapban. Win7 sp1 nélküli verziója fut rajta, 2 inteltől származó drivert tettem fel intall után egyből: Intel Chipset Device Software, Intel Rapid Storage Technology. Két különböző mérést csináltam ChrytalDiskMark-al:
1. "SSD beüzemelése a gyakorlatban!" leírtak előtti állapot
2. "SSD beüzemelése a gyakorlatban!" leírtak utáni állapot
A furcsa számomra, hogy az írási értéket nagyon gyengék, összehasonlítva más Sata2-es eredményekkel.
Mit javasoltok? -
Efbialy
tag
Szia!
Új nap, új ötletek..
Igazából most visszanéztem a legelső hszed és az ugrott be hogy majdnem ugyan ezt a sebességet eléred Sata 2-vel is, és mivel az ugye natív amd-s port ezért kb 99% hogy ott működik rendesen a Trim meg minden. Szóval ha nem fontos a Sata 3, amiből igazából nem is érzel semmit most, akkor szerintem dugd át Sata 2-be. -
zoleeno1
veterán
válasz
s.anya
üzenetére
Természetesen igen. Win7 telepítésnél e szerint járj el: Windows 7 telepítés más szemszögből
-
s.anya
csendes tag
Sziasztok!
Kinéztem egy laptopot [link], ami gondolom SATA2 csatolón csatlakozik a winyóra. Szeretnék venni egy SSD-t, egy SAMU 830 128 Gb típusút, ami SATA3 szabványú. A SAMSUNG oldalon azt írják, hogy ez az SSD visszafelé kompatibilis. Szerintetek fel fogja ismerni a BIOS, fog műkdni a laptopban? -
válasz
ExtremeClock
üzenetére
El, de gyors a gép nem? Akkor meg tök felesleges mérni. Röhögök is amikor látom a linkeléseket. Ez max arra jó megnézd van e nagyobb baj a sebességgel.
Látom, ráakadtam a hirdetésedre, nézegettem is, de van egy 120-asm, nem kell másik.
Tesómnak kéne, de nincs pénze én meg nem vagyok jótékonysági intézmény. -
válasz
ExtremeClock
üzenetére
Egy hangya@nyit

-
ExtremeClock
aktív tag
válasz
ExtremeClock
üzenetére
-
RPZ
tag
Ja, és még egy.
Ha eljutunk ahhoz a veszélyes következtetéshez, h teljesen mindegy (újabb ssdknél), h van-e trim, akkor oda is eljuthatunk, hogy az ahci mód is értelmét veszti
!
Ha a hot swap és ncq nem érdekel vkit, trim sem gond, akkor mehet nyugodtan IDE módban a cucc, ezzel pedig minden nagy SSD leírás két sarkallatos alapkövét zúzzuk porrá, és meginog az egész rendszer
!
A ssd-hez adott gyári kis papírfecni sem bonyolítja túl: formázd le és használd!!!
Ennyi! -
válasz
ExtremeClock
üzenetére
Elfogultság miatt nem kell, jó az mert Corsair.

KaiotEch! Én most néztem vásárláskori és mostani állapot. Írás gyorsult 10 megákkal, de, a 4k write visszaesett kissé.
KaiotEch! Azóta a polcon pihent?
-
válasz
donpedro13
üzenetére
-
RPZ
tag
Kialakult a végső helyzet!
A Marvell chipes vezérlők NEM TÁMOGATJÁK a trimet! Egyszerűen nem tudják átpasszolni az ssdnek.
Overclocknetes fórumon keresték a választ: [link]
[link]
Tomshardware-en is hasonlók voltak.
Van egy-két városi legenda, amely szerint mégis, de a végkicsengés az, hogy NEM!Szerintem nyugodtan hozzá lehet írni az átfogó SSD cikkekhez.
Szóval ennyi, így jártam, game over.
Találtam több olyan véleményt, hogy ettől függetlenül az új generációs ssd vezérlők (pl a 2xxx Sandforceok is) már jobb algoritmusokkal rendelkeznek, és nem érvágás, ha nem megy a trim feature. Ergo nem fognak belassulni enélkül sem.
Innentől kezdve nyugodtan aludhatok, a lehetőségekhez képest maximálisan be van lőve a cucc, két évnél tovább úgy sem használom, addig bőven tuti lesz!Köszönöm a lehetőséget
! -
válasz
ExtremeClock
üzenetére
Ne 100 hanem 1000 megávla nyomd 5 körön át.
-
Bodor
veterán
válasz
donpedro13
üzenetére
Talán át kéne olvasni alaposan ezt a cikket!
-
RPZ
tag
válasz
Efbialy
üzenetére
Igen, ezek jó ötletek, valsz teljesen ki van optimalizálva a környezet!
Viszont: ahogy félelmem beigazolódott: a sata controller driver nélkül nem tudott elindulni a windows
! Így a javító segéd-izé kb negyed óráig tesztelt, mígy rájött, h a marwellxxx.sys file hiánya a ludas, ezt szépen megoldotta, így végül ismét itt.
Ez viszont azt jelenti, hogy tényleg nem lehet downgradelni a sata drivert!!! Így a 34-est nem tudom kipróbálni a többiből egy értelmes volt, az nem hozott változást!Vagyis-> NEM LEHET BEKAPCSOLNI A TRIMET
! Az oprendszer tolja, az ssd tudná, de a vezérlő drivere nem birkózik meg a feladattal!!!!! Katasztrófa! Ez az egy legfontosabb dolog lenne, amit mindenképpen tudni kellene működtetni, és nem megy!
Mit lehet csinálni? Küldeni riportot hddsentinelnek, ocznek, asrocknak, marvellnek
?Ez NONSZENSZ! Ez a hihetetlen kategória.
Csináltam új méréseket csak a szekv. és a 4kqd32-ről többet egymás után és most 270 helyett 330 köré jött ki az 1. értéke a másiké pedig majdnem a duplája, szóval efelől most megnyugodtam
.De a trimemmel mi lesz??

-
Bodor
veterán
válasz
donpedro13
üzenetére
Próbáld meg ezt is
-
válasz
donpedro13
üzenetére
És az SSD-n firmware-t frissítettél-e? Chipset driver fentvan?
-
donpedro13
csendes tag
Hali
Nemrég vettem egy 60 GB-os OCZ Vertex 3-at. Eredményeim:
Az írás eléggé nincs rendben ahogy neten néztem az adatokat. Aligment rendben, AHCI bekapcsolva, TRIM aktív. BIOS-t frissítettem. Ötlet? :/
-
magedla
tag
válasz
HZoli87
üzenetére
Igen, éppen így tettem, ahogy azt Fire/SOUL/CD kolléga is javasolta. Sajnos nálam azt írta az Analyze után: "Max Shrink Size (GB): 2,15" és ennyit is engedett csak beállítani a Shrink gomb megnyomásával.
Mielőtt újraraktam volna a programot, rámentem az "Expand Volume"-ra, így visszakaptam a korábban beállított 2,15 GB-ot. Ezután jött az uninstall, majd Disk Management-ben ellenőriztem a drive-ot: valamiért maradt egy 8 MB unallocated partition a művelet után, ezt Extend-del hozzácsatoltam a C:-hez. Ekkor telepítettem újra a 3.1-es verzióként és sajnos a helyzet változatlan:
Valami ötletetek? -
Efbialy
tag
Így még egyszer megnézve a videót 1-2 dolog eszembe jutott amivel lehet gyorsítani.
Egyrészt amit te is írtál az a vezérlő, a másik hogy nincsen Sata eszköz detektálás bootoláskor, szóval IDE modba van használva az ssd, ez ugye egyből 4-5 mp, és valószínűleg nincs hdd se a gépre kötve, ez is jelent néhány mp-t, és még biztos van 1-2 trükk amivel tovább lehet gyorsítani, csak ezek nem alkalmasak napi használatra csak ilyen netes villongásokhoz jók. -
RPZ
tag
válasz
Efbialy
üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Ha belassul, akkor az egyenlő az agyhalállal, nem szeretnék túl sokat foglalkozni a rendbentartással, inkább csak élvezni a kényelmet (ezért fizettem ugyanis). Akkor végigpróbálom ezeket a drivereket.
Csak az keltett némi aggodalmat bennem, h ha a működő tárolóm kontollerét eltávolítom, az nem okoz e kis galibát, de végiggondolva semmi nagyobb baj nem lehet, így ebbéli aggályaim most tovaszálltak, neki is állok.
A kérdés az, h miből fakad a videó túlzósága, ha ez is egy agility 3-as ssdvel készült? Ekkora eltérés nem lehetne! Mindenképpen FURCSA.
Ahogy az is, h pár értékem felét adja a tesztben, mint kéne (bár szerencsére a legjobban számító 4k-s értékek azért toppon vannak). Másnak nem tudom betudni, csak a vezérlőnek. Így viszont a Sata II korlátját sem ugorja meg, nemhogy a 6gbs-et. -
Efbialy
tag
1. Azért mert nincs Trim még nem megy tönkre az ssd csak egy idő után belassul.
2. Illesztőprogramot eltávolítani az Eszközkezelő, eszköz kiválaszt, jobb klikk tulajdonságok, illesztőprogram fűl, és alul van egy eltávolítás gombbal lehet, utána tudsz régebbit telepíteni.
3. Szerintem nem parasztvakítás, pusztán valószínűleg az a videó egy kicsit túlzó. -
HZoli87
veterán
válasz
magedla
üzenetére
5,9 GB a javasolt méret, amit automatikusan be is állít (Analyze, majd Shrink), neked nem kell semmit sem beírnod, maximum ha az értékén változtatni akarsz.
Frissítsd a szoftveredet erre: SSD Magician 3.1
Nincs előre leválasztott OP Samsung SSD esetén.
-
RPZ
tag
Hát akkor úgy látszik ezt bebuktam
.Szóval hivatalosan kikristályosított információ: [link]
"Hard Disk Sentinel checks the real usage of TRIM for each appropriate devices (one-by-one). If it displays "disabled", it means there is a problem with the driver of the hard disk controller (if both the OS and SSD should support TRIM). Usually updating this driver from the Driver Zone may help. If not, using a different hard disk controller may also helpful."Tehát akkor tuti, h nem megy a trim, ergo pár hónapon belül kukázhatom is a kicsikémet.
Ezekszerint semmi más lehetőség nincs, mint próbálgatni más verziószámú drivereket?Itt az oldal alján találtam párat: [link]
Tudja esetleg vki, hogyan lehet régebbi verziójú drivert telepíteni (a win csak újabbnak látja értelmét)??? Amit ugyanis a hddsentinel (és ti is ajánlottatok az 1.0.00.1034 -es volt, nekem pedig alapból 1.0.00.1036 volt fent). Egyébként egészen 2.2-ig van pár darab, de elég nagy a kavar a számozásban.Ezekszerint az SSD tényleg parasztvakítás? Tehát a linkelt videóm pl. a 33 sec-ával csak vmi CGI animált trükk lehet, és a valóságban 2-4-szer lassabbak az SSD-k? Csak a gyártók készítik ezeket a trükkfelvételeket a youtubera, hogy átverjék az egyszeri usereket???
-
magedla
tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Köszönöm, igazad van. Jól elkanyarodtam, felteszem a kérdést a Windows topikban.

Más: Az SSD Magician-féle Over Provisioning-ről itt olvastam. Szerettem volna beálllítani az "OP recommended: 5,90 GB" értéket, de azt írta, hogy "Max Shrink Size (GB): 2,15". Gondoltam, ez is jobb, mint a semmi, ezért beállítottam ennyinek, azóta így néz ki:

Arra gondoltam, hogy mivel a Samsung 830 64GB eleve 59,63 GB tárhellyel érkezik, valószínűleg a gyártó már előre meghatározott egy ~4GB méretű OP-t, amit most csak kiegészítettem a hiányzó 2,15-tel, hogy meglegyen az ajánlott 5,90 GB?
-
Normi™
őstag
Csináltam egy As Sdd tesztet is a hozzáértő uraknak.Íme.
-
Efbialy
tag
válasz
Balage76
üzenetére
Ezt ugye most te se gondoltad komolyan, csak a pillanat hevében született ez a hsz?
Nem igazán értem hogy tudsz összehasonlítani egy szoftveres és egy hardveres tömörítést.
A wines meghajtó tömörítés a CPU-t használja, aminek a végeredménye minden lesz csak ép nem gyors.
Az meg külön vicc kategória hogy a SSD kontroller le van terhelve, 60GB vs 240GB-os tárolónál látszik hogy tömöríthetetlen adatoknál a vezérlő és a memória chipek közti sávszélesség a korlátozó tényező, míg nagyon jól tömöríthető adatoknál már a Sata port válik szűk keresztmetszeté. -
Bodor
veterán
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Általában alá szoktam támasztani tényekkel, vagy tesztekkel az érveléseimet vagy hozzászólásaimat, igazad van abban, hogy az említett esetben ez lemaradt, de ettől még helytálló!
Igen, alapvetően a sebesség az, amire gondoltam.
A lenovo topikban favorizált Kingston mSata SSD specifikációi, 26.800 Ft-ért. KINGSTON 64GB mSATA MS100 SMS100S2/64G
Max Sequential Read - Up to 255MB/s
Max Sequential Write - Up to 170MB/s
4KB Random Read - Up to 11,000 IOPS
4KB Random Write - Up to 3,000 IOPSVegyünk egy legolcsóbb átlagos SATA SSD-t ( OCZ Agility 3 60 GB) 22.517 Ft-ért., melynek az alábbiakban olvashatóak a specifikációi.
Max Read: up to 525MB/s
Max Write: up to 475MB/s
Random Write 4KB: 50,000 IOPS
Maximum 4K Random Write: 80,000 IOPSVagy egy másik példa, hogy ne csak Sandforce vezérlős SSD szerepeljen az összehasonlításban.
Samsung 830 64 GB 28.052Ft-ért.
Olvasási sebesség max. 520 MB/s
Írási sebesség max. 160 MB/s
IOPS 4 KB olvasás max. 65 000 IOPS
IOPS 4 KB írás max. 16 000 IOPSAz egész megértéséhez tudni kell, hogy rendszerhasználatot nézve, ezekből az értékekből a legfontosabb és igazából mértékadó a 4 KB írás és olvasás értéke.
Gondolom egyértelmű az ár és sebességkülönbség.
Tapasztalatból mondom , hogy ekkora sebességkülönbséget még akkor is meg lehet érezni, ha azt a szempontot is figyelembe vesszük hogy az SSD-k legnagyobb előnye a HDD-vel szemben a gyors elérési idő.Laptopokban a gyengébb vas egyébként is visszafogja az SSD-k teljesítményét, ezért nem gondolom, hogy nyugodt szívvel ajánlható lenne egy eleve gyengébb, lassabb mSata-s SSD, főleg ha még drágább is, mint mondjuk egy-két rendes SATA-s társa. Azokban az esetekben ahol fizikailag megoldható, a fenti okokból kifolyólag inkább a rendes SATA csatolóval ellátott SSD-ket javaslom laptopba is!
Mint említetted is egyik hozzászólásodban, nem használtál még SSD-t, és nem értesz hozzá, én viszont több mint 3 éve használok különféle SSD-ket, ezért azt gondolom, hogy a valós tapasztalataimon alapuló ajánlásaim helytállóak, még akkor is ha épp elmulasztottam alátámasztani érvekkel. Jó ideje próbálok segítő szándékkal viszonyulni az idelátogatókhoz, és nem célom a hülyeség terjesztése.
Természetesen azok a laptop tulajdonosok, akik életükben először használnak egy mSata-s SSD-t a HDD után el vannak ájulva a sebességtől, de azt nem tudják, hogy a jó lehetne jobb is ( közel azonos áron) , amíg nem próbálták, vagy tapasztalták.
" Elhinném, amit állítasz, ha tudnám, mire alapozva mondod"
Ha elolvasod ezt a cikkemet, akkor már valószínű, hogy tudni fogod, hogy mire alapozom a mondanivalómat!
Üdv
-
Balage76
senior tag
válasz
ExtremeClock
üzenetére
A jobb oldali kép azt az eredményt mutatja amit a nullák mozgatásával tudsz elérni, a baloldali pedig amit véletlenszerű adatokkal.
Ugyanaz a helyzet, mint amit az internet előfizetéseknél is van. Előfizetsz egy 20Mbites netre és nyomogatod a speedtest.net -et, hogy mennyit tud, persze amint kevesebb mint 20Mbit, egyből hívod az ügyfélszolgálatot hogy gond van.
Itt is "előfizetsz" egy 550/520 sebességre, de amikor leméred, akkor csak 380/80-at kapsz. Most mit csinálsz? Visszaviszed és visszakéred a pénzed, mert nem azt kaptad amit megvettél? Nem, egyszerűen együttélsz azzal, hogy átvertek és nem azt kaptad amit meghirdettek.
Ja hogy ha azt írnák a dobozra, hogy 380/80 akkor tizedennyien vennék... ciki... -
Normi™
őstag
válasz
ExtremeClock
üzenetére
Az egyik tesztet randomban a másikat meg tömörített adattal teszteltem...
-
rgeorge
addikt
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Pl. ebben a cikkben olvasható:
"Every mSATA SSD we've seen (including the Nocti) only uses half of its available NAND channels, which is why we wouldn't ever substitute a drive like this for a 2.5" SSD on a desktop."
Ez elég konkrét. Ahol tehát megoldható a normál 2.5" SSD, akkor az a jobb megoldás.
Az is, hogy pl. a ThinkPad T520-ban csak SATA1-en mennek az mSata-k, csak a W520-ban mennek SATA2-vel.
A hozzáféréssel kapcsolatban: nem az Ideapad-okból indultam ki, hanem a ThinkPad-okból. Fel sem merült bennem eddig, hogy az ODD kivétele gányolás lenne. Ahol az ODD kivehető, ott eleve erre készültek, akár menet közben is végrehajtható a kivétel/csere. A HDD csere pedig a legegyszerűbb művelet minden notebook esetén.
BTW, nem gondolom, hogy minden állításomat gondos forrásmunkamegjelöléssel alá kellene támasztanom. -
Ribi
nagyúr
válasz
Balage76
üzenetére
Azért az a /80 baromira több.
A tesztek pedig azt mutatják, hogy normal programok is gyorsabban töltődnek be, szóval hasznos a tömörítés. -
Balage76
senior tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Pont ez a tömörítés kontra nem tömörítés az egyik legnagyobb különbség az SSD gyártók között. Természetesen mindkét módszernek megvan a maga előnye és hátránya. Ha sokat dolgozol csak nullákat tartalmazó text fájlokkal, akkor megbízhatsz a CDM 0fill tesztjében, pont azt az eredményt fogod kapni. Ha inkább a reális eredményekre vagy kíváncsi, akkor a CDM alapbeállítással futó tesztjét nézd (érthető hogy ez az alap, nem pedig a 0fill..).
A tömörítést használók gyakorlatilag arra játszanak, hogy a marketingben jobban hangzik hogy a 64GB-os is 550/520MB-ot tud, de ezt valós felhasználás mellett soha nem fogod elérni (inkább 350/80MB a sebesség), tehát átvágás. -
Ribi
nagyúr
válasz
radi8tor
üzenetére
Szerintem arra gondol, hogy mi értelme kicsomagolni. Eleve mi tömörítené be?
Szerintem is tömörítve van az adat, ezért is tudja a chipekre gyorsabban kírni, mert kevesebb adatot kell kiírni. Sebességbeli gond nem azzal van, hogy eljusson az SSDig, hanem a chipekre írásnál. Szóval szerintem is tömörített addat van rajta. Így pedig jó kérdés, hogy ha sok tömöríthető cucc van rajta, akkor jóval több is fér rá.
Ehh de lassan írok
-
Balage76
senior tag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
igen. értelmetlen amit mond, mert ugye tömörítetlenül érkezik az adat az SSD-re, majd a kontroller betömöríti, utána pedig azonnal ki kellene hogy tömörítse ahhoz hogy tömörítetlenül tárolja.

-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
rgeorge
üzenetére
"Az mSata-k bár a HDD-hez képest sokkal gyorsabbak, de messze vannak a normál SSD-k sebességétől."
Újabb konkrétum nélküli állítás, tudsz linkelni mérést, ami rendesen alátámasztva igazolja ezt, és a gyakorlatban valóban jelentkező, észrevehető különbségeket eredményez?
Nem volt még SSD-m, így kifejezetten érdekelne.
Viszont akkor menjünk tovább:
"Ráadásul kicsit macerásabb a hozzáférés is (és a garancia is kérdéses)."
Ezt már megint mire alapozva írod? Már miért lenne macerás a hozzáférés? Egyáltalán milyen hozzáférésre gondolsz? A fizikai hozzáférés macerásabb? Miért jelentesz ki ilyet teljes általánosságban, honnan tudod, az illetőnek milyen gépe van? Vegyük a Lenovo Y570 esetét:
Szerinted itt nehézkes a hozzáférés?
A másik: a garancia már miért lenne kérdéses? Sokkal inkább veszélyezteti a garanciát az, amit itt a topicban javasoltok, hogy valaki inkább dobálja ki az optikai meghajtó fiókját, és "tegyen be egy rendes SSD-t"... Ezzel szemben pl. itt a Lenovo Y570 esetén az eredeti HDD-t sem kell kivenni, egyszerűen egy könnyen hozzáférhető foglalatba beteszel egy plusz eszközt, így semmilyen módon nem gányoltál bele a hardveres környezetbe, míg a fiók kidobálásánál eléggé... Vissza lehet csinálni az eredeti állapotot - jó esetben - még a fiókcsere esetén is, ha az ember szervizbe viszi, de mondjuk az Y570 esetén pont nem kell semmit parázni a gari miatt mSATA SSD esetén (még ha az állítólag nem is olyan fasza sebességben, mint a "rendes" SSD-s megoldás).
-
Sk8erPeter
nagyúr
Ezt a hsz.-t csak belinkelték, így annak megfelelően reagálok, nem tudom, korábbi hsz.-eidben miről írtál, hogyan támasztottad alá a mondókádat.
"Nem javaslom ezeket az mSata-ás SSD-ket"
Nem értem, mindenféle konkrétum nélkül miért kell ilyeneket állítani. Elhinném, amit állítasz, ha tudnám, mire alapozva mondod. Engem pl. kifejezetten érdekelne a téma, hogy miért is rosszabb, és mennyivel rosszabb pl. szerinted vagy más szerint, aki kicsit jobban alátámasztotta az érvelését egy mSATA SSD-s meghajtó, mint egy - szerinted - "rendes" SSD.
Ez ebben a formában nem túl meggyőző, inkább félrevezető. Nekem ebből nem jön át, hogy miért is állítod ezt, az ilyen hozzászólások tipikusan azt eredményezik, hogy totál laikusok is elkezdik terjeszteni az igét, hogy "az mSATA SSD egy szar, soha ne vegyé' olyat, mert a Lajos megmondta". -
Anfänger
őstag
válasz
danger85
üzenetére
Igen! Értem én.
Nem mostani lap a tiéd sem! Enyém is kiment már a divatból! 
Amikor a Win-t telepítetted,akkor csak az ssd-volt az alaplapra csatlakoztatva? Egyáltalán van HDD is,vagy csak az ssd ? Ha van,akkor esetleg próbáld meg,hogy a HDD-t lehúzod,hogy akkor is jelentkezik-e a probléma.
Esetleg próbálj más SATA portot,és azokat a BIOS beállításokat nézd át,amit pü.ben küldtem. -
danger85
csendes tag
válasz
Anfänger
üzenetére
Igen azt hiszem a legújabb Bios van rajta, bár az sem nevezném újnak olyan régi

Sata2 igen a teszteredményeken biztos látszana a különbség a Sata3-mal szemben, de érzetre többen írták, hogy nem igazán tapasztalható különbség.Ha hazamegyek akkor fogok csinálni teszteket és feltöltöm, de itt nem a sebességgel van a fő probléma hanem, hogy nem indul el rendszeresen..
-
RPZ
tag
Sziasztok!
Nemrég vettem egy OCZ Agility 3 60G-s SSD-t. Mellékelem a teszteredményeket. Az írás oldallal tökéletesen meg vagyok elégedve, az olvasás oldalon a 4k és 512k is frankó, viszont a 4kqd32 és a szekv. azok lehetnének a duplái is a kapott értékeknek! Lehet ezzel valamit csinálni? Illetve számítana ez vmit a rendszerműveletek, programbetöltések gyorsaságában érzésre?
A környezetem a következő:
proc: Phenom 2 x4, lap: Asrock 770 Extreme3 -> sajna Marvell vezérlővel
Eddig IDE módban ment a rendszerem, de váltás előtt átállítottam minden Sata portot AHCI-ra. Meg is jelent a Marvell vezérlő az eszk.kezelőben. Ezután Diskeeperrel töredezettségmentesítettem, míg alig maradt már töredezett fájl, majd Paragon migrate to SSD-vel átmásoltam az oprendszert (W7 x64). FW: gyári 2.15. Természetesen Sata 3-ba dugtam a tárolót.
Töredezettségm. kikapcs, de mást nem nagyon akarok állítani, mert gondolom tök fölösleges.Tökéletesen, hiba nélkül megy a rendszer, és jóval gyorsabb is minden, kellemes használni, de azért nem vagyok teljesen hasra esve: én mindig hibernálok, mert bekapcsoláskor ott akarom folytatni a programokkal, ahol abbahagytam. Ez 50 sec helyett most konkrétan 40 sec lett, tehát szinte semmi gyorsulás. Valószínűleg itt számítana a szekvenciális sebesség, mert 4 gigát kell kiolvasnia és a Ramba töltenie! Rendszerindítás kb 33 sec alatt megvan (eddig ez 80 volt), plusz kb 8-10 sec-et szöszöl pár alapból induló programocskával. A programbetöltések szuperek, de nem olyan "azonnaliak", mint ahogy idealizált elképzeléseim szerint lehetne (pl. itt a jóembernek 33 sec alatt elindul a rendszer és még 150 program is!!! ->http://www.youtube.com/watch?v=8wQ26kzelB4 ) Ez miért van?
Utolsó kérdés: mi van ezzel a Trimmel? Jól átolvastam/kerestem a topikot, és egyszer már veséztétek, de akkor csak annyi derült ki, h nem tudja megmondani egy program sem biztosan, h megkapja-e az SSD a parancsot. A disabledeletenotify 0, de ez kb. semmit sem jelent, a HDD Sentinel azt írja, h le van tiltva, és gondolom ennek okán (???) a teljesítményre is 80%-ot ír. Szóval a már kezdetektől is legfontosabbként emlegetett Trimről nem tudhatom, h működik-e vagy sem. Ez nem túl jó dolog. Van esetleg fejlemény ebben a témában, vagy nem lehet mit tenni és le kell ...-ni?
Előre is nagyon köszönök minden választ!
-
-
Clemi
veterán
válasz
jobbacsabba
üzenetére
Igen igazad van, a kettőnek semmi köze egymáshoz, ennek ellenére az a gyanúm, hogy bár az operációs rendszer válasza a kérdésre, hogy működik-e a TRIM bár az volt, hogy "0" a RAID0 tömbön mégsem működik a TRIM.
-
rgeorge
addikt
Ez lehet, hogy láma kérdés, de mindegy, felteszem:
A Sandforce vezérlős SSD-k ugye tömörítenek. Ez azt jelenti, hogy tömörítve tárolnak? Ez esetben a kapacitásuk is változó a tárolt adatok tömöríthetőségének függvényében? -
Normi™
őstag
válasz
jobbacsabba
üzenetére
Ja igen,visszaolvastam,bocs,álmosan kiragadtam a lassulás részt a címből és hülyeséget válaszoltam,már látom...

Ha jól tudom,de majd biztos kijavítanak akkor a tördezettségmentesítés az adat a lemezen levő pozícióját hivatott az elérés szempontjából a lehető legjobb helyre pakolni a lemezen,ami leginkább a tányéros,olvasófejes meghajtók esetében érdekes,míg a trim a cella tartalmáért felel. -
g@bo
nagyúr
válasz
ExtremeClock
üzenetére
ahha, olvastam, bár azt is, hogy jött új fw.corsairre. bár ha a samu problema mentesebb... jobb.
-
Normi™
őstag
válasz
jobbacsabba
üzenetére
Nekem másfél évig semmi lassulás nem volt,mindent kikapcsoltam amit ajánlottak,mire belassul egy ssd ha belassul egyáltalán addig százszor elavult lesz.
-
Anfänger
őstag
válasz
danger85
üzenetére
A BIOS a legújabb van fent? P5K Premium/WiFi-AP BIOS 1101 <--- Ez?
Milyenek a sebesség teszt eredményeid?
Mert panaszkodtál rá,hogy többet vártál ettöl az ssd-töl!
Sata 3-as SSD de a lapodon SATA 2 portok vannak,ez valamennyire azért visszafogja!Csinálnál egy AS SSD tesztet?
Szívesen megnézném.
Alignálás rendben van? -
g@bo
nagyúr
válasz
ExtremeClock
üzenetére
tömör volt, miért?

-
strebacom
senior tag
-
g@bo
nagyúr
urak
Corsair Force Series 3 CSSD-F60GB3A-BK 2.5" 60GB SATA III ( 19000+áfa )
Samsung 2.5" SATA3 64GB - SSD 830 sorozat ( 20900+áfa )
melyiket válasszam, láma vagyok a kérdésben.

igazság az is, jó lenne olyan ssd, ami befér -esetleg/utólag- egy lenovo e125-be is, tehát kb 6mm vastag.
-
Clemi
veterán
Sziasztok!
Jelenleg RAID0-ban használom a két meglévő SSD meghajtóm, nem kis megelégedésemre, viszont van egy kérdésem.
A rendszer azt mondja nekem, hogy a RAID kötetem 15%-ban töredezett. Tudom, hogy nem szabad semmilyen defragmentáló programot futtatni semmilyen SSD-n, de a TRIM nem pont ezért lenne, hogy ne legyen töredezett a meghajtó? Létezhet, hogy mégsem működik a TRIM az IRST 11.0.0.1032-ben? -
danger85
csendes tag
Megvettem az OCZ Vertex 3 120GB SSD-t már gyárilag a 2.15-ös firmwarerel volt. Új rendszert telepítettem rá, két hétig működött tökéletesen. Sata 2-n járatva a teszteredmények jók, SSD health 100%, minden fontos dolog beállítva a kímélés érdekében, bár sebességben kicsit többet vártam az SSD-től.
Az utóbbi időben viszont elkezdett rosszalkodni ami abban nyilvánul meg hogy nem tölti be a Win7-et ( megáll a win logó betöltésénél, vagy fekete képernyő fogad). Mostanában valamikor elindul valamikor pedig nem. Ekkor vagy 5-ik újraindulásra sikerül elindítani, kiírja a windows, hogy javítja, de nem igazán tud vele mit kezdeni és mintha nem érzékelné.
Az újraindítások után ha sikerül betölteni akkor mintha semmi baja sem lenne és minden megy tökéletesen.Kérem segítsetek, mit kezdjek vele?
Köszi
-
strebacom
senior tag
Hali!
Egy fontos és gyors kérdés, most akarok telepíteni OS-t vadi új Force GT-re, miért kell lehúzni a "régi" HDD-t telepítéskor, mintha olvastam volna ilyet, fontos ez??
Köszi!!! Választ gyorsan ha kérhetem !! Köszi!!

-
jim_raynor70
aktív tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Nem. Alapesetben ott kell lennie a cel mezoben a teljes eleresi utnak, ami ramutat az .exe fajlra, hisz egy parancsikonrol van szo. Utana egy szokoznyi kihagyassal kell beilleszteni a --disk-cache... parametereket.
(#34596) randras: nem, ezek tenylegesen 64 gigasak (mert az SSD mondhatni, memoriara epul). 1024 a szorzo, nem ugy, mint a HDD-knel, ahol 1000-rel szamolnak a gyartok.
De lehet, jobban jarnal egy aranykozeputtal, ami mondjuk egy 90 GB-os Force 3-at, vagy Agility 3-at takar es nem kell farigcsalnod a mostani rendszeredbol, hogy elferj a kisebb peldanyokon. -
ExtremeClock
aktív tag
válasz
rayoliviero
üzenetére
Mid volt előte?
Aktív témák
- WD Black SN850X 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7300-6600 MBs - Eladó!
- AKCIÓ! 500GB HDD -K (WD) 16MB cache
- Samsung 860 Pro 256GB V-NAND SSD
- Samsung 990 PRO 4TB (MZ-V9P4T0BW) PCIe 4.0 NVMe M.2 - Garancia: 2028.12.03 -ig
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700X / 16GB DDR4 / GTX 1080Ti 11GB / 256SSD + 2TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman T4 Plus ADATA 600W
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3050
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3503
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Tesómnak kéne, de nincs pénze én meg nem vagyok jótékonysági intézmény.

!
!

!