- Apple asztali gépek
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple MacBook
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen házat vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok Urak, szerintetek kell nekem egy mini üvegházas projektke automatizálásához a sok-sok szenzorhoz és ahhoz a pár víznyitó-záró szelephez egy marék Arduino (pl. pici Leonardo-kat tenni X kaspónként és őket szólítani meg wifin keresztül), vagy jobban járok 1db Mega-val, ami letudja mondjuk az 5V-os Arduino ökoszisztémát és egy ESP-vel vagy akár Pi-vel, amivel meg a 3.3V-os motyókat tudom vezérelgetni. Ezek nyilván összebeszélnének, ...
Ti hogy csinálnátok legegyszerűbben ? És bíznátok a wifiben amúgy ? Nyilván ha lehal, ugrott az egész, ezért gondolkodom valamiféle busz rendszeren, amiről minden cserépben lévő szenzor felrak adatot (vezetéken, vagy vezeték nélkül, de a wifivel az a gondom, hogy ha a router lehal, ugrott minden, esetleg több eszközből csinálok mesh-t, de minek bonyizzam + drága is).. szóval .. inkább valami 1-wire-re gondoltam és digitális címzésre, hogy egyetlen eszközön fizikailag csak kevés tüskét foglaljak el a vezetékes kapcsolattal és akkor erre meg mindegyik szenzort és/vagy kontroll eszközt fel tudom aggatni és digitálisan címezni, elérni.
Egyszerűre gondoljatok: pár kaspó ilyen növénynek, pár kaspó amolyannak, megint pár kaspó a harmadiknak, semmi különös. Mindegyikben lenne 1 talajnedvesség szenzor, meg kontrollálnám valami elektromosan vezérelhető szeleppel a vizet is nekik (csepegtetés valszeg, de nekem az is oké, ha kinyit, locsol X mp-ig, majd elzár).
Meg talán egy fénymérő még. Ennyi.
Nem akarom hülyére bonyizni, de jó kis önmenedzselő valamit vizionálok.
Van egy régi öreg Pi1B-m, befoghatnám, meg ilyenekre lövök (úristen... mikor legutoljára vettem, még $1.5 volt darabja, de apám 0.99-ért is kapott).A vezeték híve vagyok, lehet nem wifiznék, de érdekelne a véleményetek.
A "mindent látó és intéző" központi agy ideája (Pi) és a kaspónkénti Arduino, némileg oda letolt logikák közt billegek. Ha a Pi összekakilja magát (megeshet, mint mindennel), mivel ide van hozva programba a vezérlés az utolsó mindenségig is, az egész kisház lehalna. Ha pedig a kaspónként elhelyezett kis Arduino-kba ki van ez téve, vagy legalábbis a vezérlési logika egy darabja, akkor viszonylag autonóm módon is elmennek ezek, akkor is, ha a központi agy, a Pi még létezik és irányítja őket.
Én arra gondoltam, hogy kaspónként egy ilyen kis Arduino, és a Pi arra lehetne jó, hogy egyetlen paraméter-változást, parancsot, akármit, egyszerre juttassak el mindegyik - önállóan autonóm - Arduino-hoz.
Túlbonyizom, lehet, de szeretnék egy optimális logikát/setup-ot kitalálni.
Ha van kedvetek - nem akarok untatni senkit ilyenekkel - szívesen látnék pár gondolatot, bármi jöhet, tapasztaltabbaktól.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 Plus Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest