Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dißnäëß

nagyúr

válasz Undoroid #22471 üzenetére

Hello, én ódzkodtam ezektől egy ideig, de aztán úgy vagyok vele, nem úszhatjuk meg a jövőt. És ezt szó szerint kell érteni.. lehet ragaszkodni a régi tárgyakhoz, autók, eszközök, elektronika, satöbbi, már a csöves DIY erősítőmbe is egy Wifis ESP8266-ot tettem (a fejhallgató erősítőbe meg egy DFRobot Beetle-t, bár az még nem Wifis).. amíg tényleg ilyen okos funkciókat szolgálnak ezek, nekem őszintén ? Nem gond.

Csak hogy kontextust hozzak, új lakás, év elején vettem.

Az első egy Ariston bojler volt, a Lydos Hybrid WiFi hőszivattyús. Abban is valami ilyesmi kütyü lehet, HA-val használható a rendszer, hát mondom alig van difi a sima és a WiFi-s modell között, legyen utóbbi. Egész jó a gyári app.

Most utána ez a Candy hűtő érkezett, de lemondtam a WiFi-ről, ez csak random lett ilyen, nem is figyeltem, utolsó pillanatban láttam meg, óóóóóó mondom akkor katt. :) Elvileg a Haier (Candy anyavállalata) okosrendszere is már ismert a HA által, sok szorgos fejlesztő ügyeskedik ügyesen. :K De még ez a jövő zenéje.

A főzőlapom azért nem lesz még WiFi-s, sem a sütőm. A mikróm pláne nem, régi Samsung, de ezt tartom, mert szeretem és ezt építem be.. :D (Óra, power - ennyit tud a két tekerentyű. Semmi csirke hal és egyéb hülye ikonok meg bonyizás - imádom).

A klímám WiFi-s lesz, hétfőn szerelik. Na, ez viszont nagyon praktikus. Szüleim klímájának a távja már le van lakva, szétment, kutyarágta, satöbbi, még előző tulaj által. Istennek sem találunk másikat, lehet vmi egyéb utángyártottat majd lövök Ali-n, ami talán elviszi. Kifejezetten jó lenne, ha WiFi modul lenne a klímában (nincs, 8 éves), most appról tudnák tapicskolva vezérelni.

Szóval már tényleg csak a nagyonbelépő modellekben nincs WiFi, egy kicsit is efölötti, még mindig alapmodellek már egyre több műfajban tudják ezt. Én tényleg nem bánom, eddig a szintig, hogy mondjuk egy HA-ba beintegrálom és reménykedem abban, hogy többé-kevésbé (inkább többé) jó lesz a dolog.

A Google/Alexa/többi AI alapú hangalapú vezérlés és mennyezetből a "lakással" beszélgetősdi abszolút nope, hacsak nem az én saját zárt láncom (ez is jönni fog, meggyőződésem, ilyen vagy olyan opensource formában később).

Valahogy egy kis okosságot - inkább a kényelmét nézve - el tudok fogadni.
    Nagyon túltolt futurisztikus formában nem.

Pedig az is jön... 20 év múlva szerintem nem lesz eszköz, ami ne lenne integrálható egyik vagy másik nagy globális AI-s akármilyen intelligenciához.

50 év ... ? Pfff.

Egyelőre, óvatosan, de élvezem. Tetszik.
    Ezen az alacsonynak mondható szinten, ahol most tart. :K

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Talán még egy gondolat.. ez a hűtő még nem rendel nekem kaját.

A jövő hűtője már fog, amikor majd az élelmiszer ipar is eljut oda, hogy minden csomagoláson lesz valami chip vagy minimum a hűtőkben egy QR kód olvasó és adatbázisból tudja azonnal a kódról, hogy mit tettél bele, lecsippantod, amikor beleteszed és tudja az élelmiszerről, hogy mi az, és mi a gyári lejárata. (Figyelmeztethet akkor, főleg mélyhűtőnél hasznos, anyám most cetlizik azt mondja és mikor deresre van fagyva a cumó, elég nehézkes felmérni 10 mp alatt, hogy mit kéne megenni hamarosan, mert lejár).

A legjobb ekkor az újrarendelés. A hűtőd - mikor kiveszed és vagy kicsipogod, vagy a polc súlyát nézi - tudja, hogy kikerült és kell új belőle.

Erre bnőm háborgott, hogy hát a hűtő ne mondja meg neki, mikor mit akar enni. :D
    Én erre annyit mondtam neki, hogy ettől még lehet változatosan étkezni, elég csak az alap dolgokra ráállítani, hogy mondjuk 2 citromos Danone joghurt mindig legyen, 2 Karaván sajt darab szintén, 1 Gyulai kolbi szintén, 1 kg szeletelt "szögletes" kenyér szintén (francia piritósnak), tej, kis zöldség... ezeket minden nap esszük. Ezen túlmenően pedig nyilván amit ad-hoc megveszel, arról nem kell tudnia, meg figyelmeztetnie sem kell róla minket.

A mélyhűtőre is hasznos, ha kiolvasztunk 2 bezacskózott csirkecicit, akkor azt rendelje utána mondjuk.

Szóval .. ha nem a végletekig toljuk túl ezt a "szép új világot", hanem a sok rózsaszínt lehámozzuk róla és csak egészséges mértékig használjuk, szerintem nagyon hasznos tud lenni.

Új hozzászólás Aktív témák