- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #16522 üzenetére
Ha a potméterek csak feszültséget szabályoznak, akkor kiválthatod megfelelő felbontású PWM + aluláteresztő szűrő kombinációval. Ha ennél precizebb dolog kell, akkor egy A/D-vel vissza is mérheted a szűrő utáni feszültséget, és pontosíthatod vele a PWM-et (akár egy PI vagy PID szabályozással). Ha nem simán DC feszültséget szabályoznak a potik, hanem egy áramkör részei, akkor bonyolódik a helyzet (pl digitális potival). Persze pontosabb válaszhoz ismerni kellene a feladatot.
-
gyapo11
őstag
válasz
Dißnäëß #16523 üzenetére
A pwm jel szűrése lesz egy kicsit problémás, illetve kellő nagyságú kondival nem az, de akkor meg lassú lesz a jel változása.
Próbálkozhatsz shift regiszterrel és d/a átalakítóval, ekkor bármilyen bithosszúság (finomság) használható és a kimeneti jel azonnal beáll fixen, ahogy a bináris számot kiírtad. -
And
veterán
válasz
Dißnäëß #16522 üzenetére
Nem bonyolítod túl, illetve csak egy kicsit. Például felesleges LC-szűrés, ha a PWM frekvencia elég magas és a vezérelt eszköz egy tranzisztor / mosfet. Bőven elegendő lehet egy sima egy RC-tag is. Az is számít, hogy mekkora felbontás kell, de az eredendően a PWM-nél sem alacsony, illetve a konkrét áramköri környezet is behatárolhatja a megvalósítást. A digitális potméter sem csodaszer, a szimulált ellenállás / csúszóérintkező potenciálja nem lóghat ki az IC tápfesz tartományából. Sokszor használtam már RC-szűrt PWM-et DC vezérlőjel helyett, az adott célra tökéletesen megfelelt.
-
-
válasz
Dißnäëß #16490 üzenetére
Igen, saját eepromba mentem unsigned long-ban (4byte) tárolom másodperc alapon. Cca. 130 évig elég.
De ha nem megy várhatóan többet szumma 49 napnál, akkor nyersen a millis értékét is beleteheted.Szerk.: EEEPROM.write és EEEPROM.read használatával ki tudod olvasni a byteokat (mondjuk fixen az eeeprom első 4 byteját használod erre) kiolvasod az elsőt, eltolod 8 bittel, hozzáadod a másodikat, eltolod 8 bittel, stb.
-
Tomika86
senior tag
válasz
Dißnäëß #16490 üzenetére
Én millis alapján növelek egy változót percenként, amivel pedig növeltetem az órát.
Mérem a feszültséget és mást is ADC-vel, így digitális formában rendelkezésemre áll a tápfeszültség. Ha egy megadott érték alá esik akkor mentem EEPROM-ba a perc és óra változót , bekapcsolásnál kiolvasva folytatja, valamennyi vesztés van, de nem gond.// Üzemóra számlálás
millis_aktualis = millis();
if (millis_aktualis - millis_elozo_oraszam > 60000) {
millis_elozo_oraszam = millis_aktualis;
Uzemora_perc++;
}
if (Uzemora_perc >= 60) {
Uzemora_ora++;
Uzemora_perc = 0;
} -
válasz
Dißnäëß #16488 üzenetére
Szia!
Én egy projektben úgy oldottam meg, ezt, hogy:
- Leválasztottam az MCU tápkörét egy diódával és tettem egy nagy kondit mellé, hogy csak az MCU-t táplálja, a többi fogyasztót ne.
- Figyeltem a betáp feszültséget egy interrupt lábbal
- Ha leesett a betáp, akkor felírtam eepromba az üzemidőt, amíg a kondi élve tartotta az mcu-t.Én erre mondjuk nem használtam RTC-t, csak az arduino saját számolását, ami pontatlanabb, de amire kellett, arra még úgyis bőven elég. Illetve én leherpákoltam minden LED-et róla, mert a fogyasztás jelentős részét azok tették ki.
Szerk.: Ha graceful shutdown-t használsz, akkor nem kell még a kondival sem foglalkozni. -
-
tibi-d
tag
válasz
Dißnäëß #16465 üzenetére
Szia!
A szilárd test relének van egy jó tulajdonsága, hogy mindig a vezérlés megjelenése utáni első nullátmenetnél kapcsol be, és a megszűnés utáni nullátmenetnél kapcsol ki. Így semmilyen tranziens nem keletkezik. A hálózaton már meglévővel a szilárd test relé sem tud mit kezdeni. -
-
-
stopperos
senior tag
válasz
Dißnäëß #15657 üzenetére
A belépő szint 90-100 eFt körül van a digitális oszcilloszkópok esetén. Ha csak számítógépes, akkor fele ennyibe kerül.
Viszont ha 1 MHz alatt maradsz akkor arduino alapra építhetsz oszcilloszkópot, kell külső A/D konverter 12-bit-es, pár műveleti erősítő a feszültségtartományok váltására.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Dißnäëß #15631 üzenetére
Ahol elrontottad az az, hogy a Graetz is ejt, ha nem Schottky nem is keveset ugye normál dióda 0.6-0.7Vx2 (tehát másfél volt környékén). Ha ez van akkor még tudod menteni a helyzetet Schottky diódákkal (0.2-0.3x2 azaz fél volt környékén fog ejteni a másfél helyett).
Ez is necces persze, nagyobb terhelésnél. -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #15631 üzenetére
Ez pl. ugyanúgy 60 W-os, 9 $-ért szállítással, pár napon belül hozza a postás, az új szabályok szerint is ÁFA mentesen, mert CZ.
https://www.banggood.com/Geekcreit-AC-100-240V-to-DC-12V-5A-60W-Switching-Power-Supply-Module-Driver-Adapter-LED-Strip-Light-p-1441620.html?cur_warehouse=CZ&rmmds=search
Hozzá szabályozható DC/DC konverter pl. 11$/10 db. azaz 1.1 $ darabja.
https://www.banggood.com/10Pcs-Mini-DC-Adjustable-Power-Supply-Buck-Module-Step-Down-Module-p-999753.html?cur_warehouse=CN&rmmds=search
Én pl. ezt használom, ez 48V, 500 (!) W, 24 $.
https://www.banggood.com/500W-Switching-Power-Supply-AC-110V-240V-Regulated-To-DC-48V-10_4A-LED-Power-Supply-Driver-Adapter-Security-Monitoring-Power-Supply-p-1589483.html?cur_warehouse=CZ&rmmds=search -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #15631 üzenetére
Én a trafót lecserélném (a régi toroid trafót egy készüléken le is cseréltem) valami egyéb tápra. 12V-os tápok a LED csíkok miatt elég jó áron kaphatók. Egyszerűbb esetben ezek jól használhatók, szükség esetén mehet utána 1-2 egyszerű, olcsó DC/DC konverter, amivel bármilyen feszültséget beállíthatsz. Én így használom.
Azért írom, hogy "egyszerűbb esetben", mert éppen nekem kellett egy készülékhez 48V, ezért én ehhez külön rendeltem tápot Alin.
Ott persze, már magasabb feszt is kibíró DC/DC átalakító kell, de az is kapható. -
-
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #15396 üzenetére
De, ÁFA is! Július 1-től ÁFÁ-t is kell fizetni, plusz a kezelési költség. A kezelési költség lehet arányaiban a nagy, ha olcsó terméket akarsz venni. Itt jön képbe Anglia, és pár egyéb ország. Ott alacsony ÁFÁ-val esetleg alacsony VÁM-mal és alacsony kezelési költséggel megoldják, és akkor már Eu-n belüli, vagy hasonló partneri kereskedelemnek számít.
A kezelési költségre van ígéret, hogy értékarányos lesz, de ígéretekkel tele van a padlás. Jelenleg - úgy rémlik - 3 eFt fölötti csak az adminisztrációs díj. -
bear_
aktív tag
válasz
Dißnäëß #15388 üzenetére
Ilyen balhé volt pár éve, az egyik kínai alaplapgyártó a saját mókolt IC-ire cserélte az egyik alaplapon lévőt, amivel aztán tudtak kémkedni. Úgyhogy az óvatosság jogos
Bár azt kétlem, hogy mikrovezérlőkbe hasonló kiskapuk lennének építve. Tekintve, hogy viszonylag egyszerű szerkezetek amiket simán le tudnak másolni már a kínaiak, ezért hamar kibukna a dolog.
-
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #15358 üzenetére
A WiFit akkor tudja törni, ha a WiFi vételkörzetében van.
Ha látod, hogy megállt kocsival a kapud előtt, és órákat molyol
a számítógépén, akkor hozzávágsz egy paradicsomot. Erre azt mondja,
hogy ilyen védelemre nem számított, és eliszkol haza Koreába, Oroszországba, Iránba, Amerikába (Ízlés és p. hovatartozás szerint választható) -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #15349 üzenetére
A biztonság azért növelhető, ha elkódolt formában küldöd a parancsokat. Ha pl. az aktuális időt is - akár már eleve azt is elkódolva - hozzáveszed a csomaghoz, és azt a csomagot kódolod el, valami elég bonyolult, csak általad ismert algoritmussal, akkor még maga Bill sem fogja tudni lekérdezni, hogy hány fok van a paradicsomjaidnál.
-
gyapo11
őstag
válasz
Dißnäëß #15344 üzenetére
Ide tettem.
Digitális jelekre simán lehet egy arduinot használni megfelelő port kiterjesztéssel, pl. shift regiszterrel. Ha beleírod a linkelt programba az összes adat egy kérésre küldését, akkor még lassú sem lesz, mert a shiftregiszterrel beolvasás gyors, az egész adatcsomag átküldése gyors, a központnak szét kell bontania, de az egy arduinonál gyorsabb gép, pl. rpi. -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #15344 üzenetére
A táp etherneten való vitele szokásos, POE (power over ethernet) keresőszavakkal keress rá. A kisebb veszteség miatt 48 V-al dolgoznak, és a felhasználás helyén állítják elő DC/DC konverterrel a szükséges feszültséget. Gyakori felhasználási módja a kamerák. Vannak POE switchek, amik felrakják a vezetékre a tápot, de vannak külön POE injektorok is, amivel az egyik végén felrakod, a másikon meg leszeded a tápot. Ezek Kínából elég filléres dolgok, ha sietsz, és jó szállítási módot választasz, még a tébolyda előtt beér. (Majd meglátjátok, mi lesz a valóság, és mi a mostani hangzatos kijelentések)
-
gyapo11
őstag
válasz
Dißnäëß #15342 üzenetére
Vezetékes kommunikációra az rs485 ugrik be, de ez sem mindig problémamentes, egyis ismerős is éppen nem régen kínlódott. Asztalon tökéletes, a falban levő vezetékeket használva már nem. Szóval elvileg sodrott érpár kell neki és azonos földpotenciál az összes ponton, szabályos lezárás, amúgy 1200 m és 32 eszköz. Én lehet hogy még szerkesztenék is hozzá mondjuk +-12 vagy +-24 V-os szinteket, ebbe zavarjon bele akármi is, hacsak nem Pakson át megy a vezeték. A pc-k soros portja is azt hiszem +-12 V volt hajdanán, és nem volt vele probléma, igaz általában irodai környezetben mentek a gépek.
Van egy ardionora írt program, egy másik listán tette közzé valaki épület automatizálás témakörben, szívesen közreadom. Pár byte-os parancsokkal kell lekérdezni az eszközöket egyesével amik arduinok, és a szenzorok, beavatkozó szervek adatait küldik/kapják ha őket címezte meg a központ. Ötletadónak mindenképpen jó lehet. -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #14902 üzenetére
Marhaságot írtam neked!
Te a websocketot kérdezted, én meg a socketot írtam le.
A socket az valóban alacsony szintű, lehet használni, de elég macerás, szerintem nem nagyon érdemes erre az alacsony szintre lemenni.
A websocket viszont egész más. A neten külön kihangsúlyozzák, hogy semmi köze a sockethoz.
Ez egy protokoll, olyasmi, mint a http (http:// , ws://) a http fölött van, arra épül, erősen támaszkodik a javascriptre. Feladata, hogy aszinkron módon a kliens (pl. böngésző) amikor kedve szottyan, küldözgethessen adatot a szervernek, és viszont. Kidolgozott metódusai vannak a kapcsolódásra, küldésre, miegymásra, így kényelmesnek tűnik.
Eddig én nem ismertem, csak most, hogy Tankblock által küldött mintát próbálom megérteni (próbálom), és böngészem a netet, most látom, hogy mi ez.
-
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #14902 üzenetére
A websocket a fizikai és a http (vagy egyéb) között van. Persze ez elég nagyjábóli megközelítés. A neten a kommunikáció IP alapon történik, viszont például ugyanazon a gépen egyszerre több program is használhatja a netet, pl. több böngésző is lehet újra megnyitva.
Ezért nem elég, hogy egy szerver csak a cél IP címét adja meg, meg kell hozzá adni még egy 2 bájtos egyedi azonosítót is, hogy a válasznál lehessen tudni, hogy melyik alkalmazásnak kell továbbítani az üzenetet. Ez a plusz 2 bájt a port. Amikor egy böngésző elküld egy kérést egy szervernek, akkor küld hozzá egy port számot is, amit a küldő gép határoz meg úgy, hogy olyat választ, amit ugyanazon a gépen másik alkalmazás éppen nem használ. Ezt az IP+port együttest, mint socketot kezeli egy egység. Tehát pl. ESP32-n: Ha WEB szervert használsz, az kapcsolatot tart egy alacsonyabb szinttel, ami olyan elérést ad, mintha pl. soros port lenne. Lehet rá írni, lehet róla olvasni. Ez a szint egy socketban adja tovább a kérést egy alacsonyabb szintnek. Ez a nem profi rendszereknél gyakran az lwIP szabad felhasználású egység. Ez aztán összerakja a továbbítandó csomagot (legalábbis egy részét), és beteszi egy memória részbe. Utána szól a hardvert legalacsonyabb szinten kezelő résznek, hogy ott van ebben a tárolóban egy csomag. Az fogja, átmásolja a hardver
saját tároló területére, és utasítja a hardvert, hogy küldje el.
Ebben a csomagban már benne van, hogy a választ melyik socket (IP+portot kezelő egység) részére kell visszaküldeni. A hardver még ehhez a saját MAC címét hozzáadva, egy adott MAC címre küldi, amit az ARP nevezetű rész határoz meg. Ezt úgy teszi, hogy egy mindenki számára szóló üzenetben kérdezi az összes, ugyanazon a madzagon lévő gépet, hogy ez az IP cím kié. Ha senkié, akkor a routernek küldi. A user által használt legalacsonyabb szint a socket szokott lenni, azaz megadott szisztéma szerint összekészítesz egy csomagot, és azt adod át neki. ESP32-n én nem használom, mert a serializált szint kezelése sokkal egyszerűbb, de gyakorlatilag ez socket szintű programozás, csak megúszom a csomag összekészítésének a melóját. -
válasz
Dißnäëß #14205 üzenetére
Igen, két tápot kapna, a következő miatt: úgy is meg lehetne oldani a szünetmentes tápot, hogy egy power bankon keresztül lenne táplálva, ami folyamatosan hálózatról töltés alatt van (van ilyen power bank, bár nem ez az általános; nekem is van egy ilyenem, saját magát is tudja tölteni
). Ennek az a hátránya, hogy a li-ion akksi nem szereti, ha a maximum töltöttség közelében folyamatosan töltést kap, ettől hamar tönkre megy. Ehelyett két irányból kapná a tápot, egy power bankról, ami igény szerint merül vagy töltődik, és egy külső tápról. A kettő közötti átváltás idejét egy szuperkondenzátorral lehet áthidalni.
Most gugliztam, azt a projektet nem találom, ahol erről olvastam, viszont úgy látom már vannak kész, megvásárolható szuperkondenzátoros UPS hat-ek.[link]
-
válasz
Dißnäëß #14176 üzenetére
Amit írtál megoldás, arra is van több próbálkozás, de a hatalmas pufferkondi csak arra elég, hogy az állandó tápról egy szünetmentes tápra átállás közti kb 1 tized másodperces szünetet áthidalja.
Szünetmentes tápot csinálhatsz powerbank-ből, vagy rákötöd egy hagyományos UPS-re. A betápot rákötve az egyik gpio-ra, egy scripttel lehet figyeltetni az állapotát a graceful shutdown érdekében. -
válasz
Dißnäëß #14176 üzenetére
Hát rengeteg féle próbálkozás van a probléma megoldására. A legkézenfekvőbb az ipari minőségű SD kártya használata. Van olyan disztró, ami keveset használja az SD kártyát, ha akkor rántják ki alóla a tápot, amikor éppen nem ír rá, akkor nem okoz problémát. Én évekig használtam tv-re kötve egy pi zero-t libreelec-kel (a libreelec jellemzően nem sokat ír a kártyára) úgy, hogy a tv usb-jéről kapott tápot, így a tv a kikapcsolásakor ugye minden esetben elvette a tápot, és ami baja van volt. Ugyanakkor többeknek meg egy áramszünetet sem élt túl, lásd Raspberry topik.
-
válasz
Dißnäëß #14174 üzenetére
Hát ezeket elég nehéz lesz egy projektbe foglalni.
Nekem van itthon két érintőkijelzőm, mindkettő várja jobb sorsát, az egyik egy PiTFT, ami spi-n keresztül kapcsolódik a raspberry-re, azt például el tudom képzelni, hogy esp-ről meg lehetne hajtani, csak ember legyen, aki drivert ír hozzá.
A másik egy UNO shield, SD kártyaolvasó+touchscreen, az például pont jó lenne az erősítődre vezérlőpanelnek.
A pi jól elvan magában, amíg nem kap egy áramszünetet és az SD kártyán lévő fájlszerkezet nem piszkolja össze magát, vagy hal meg csak úgy magától benne a kártya. Maga a pi és a raspbian elég stabil. Kell bele egy ipari SD kártya. -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #13590 üzenetére
Tetszik!
"Ha meg elég merész lennék, a wifis ESP32-t befognám és írnék hozzá egy appot"
Én nem kedvelem az appokat, mert így minden alkalmazásnak külön app kell, végül tele lesz vele a telefon. (meg a ...)
Mellesleg nem is használható máson, csak telefonon.
Én egyszerűen WEB lapot küldök ki, abban benne vannak a gombok, miegymás. Szerintem ez a legegyszerűbb.
Egy - akár netről letöltött, vagy kapott - univerzális WEB lap rutinba beírható a saját változtatás, és már kész is.
Én is azt csinálom, hogy előveszek egy már használtat, azt átírom az éppen aktuálisra, és már mehet is. -
válasz
Dißnäëß #13586 üzenetére
"Érdemes még figyelni (...) az irq letiltására"
Akkor már leírom azt is, hogy miért: hosszabb megszakítások elején szokás letiltani az összes megszakítást (a végén pedig újra engedélyezni), hogy ne történhessen meg az, hogy a megszakítás közepén új megszakítás aktiválódjon. Ez jelen esetben pl egy pergés esetén fordulhat elő. Mivel a megszakításkor a processzor a programszámlálót és az állapotregisztert a verembe (stack) menti, szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy túlcsordul a verem, illetve felülírja a ram teljes tartalmát.
-
válasz
Dißnäëß #13384 üzenetére
$7.90?
Na ebből se fogok nagyon bevásárolni.
"Mert azt írtad, lassú az eeprom írás.
Nincs valami olyasmi, mint egy USB pendrive, hogy kiteszi milliszekundumok alatt - de legyen lassú, akár 1mp is - és kész ?"Dehát a lassú azt jelenti, hogy milliszekundumok alatt történik!
8-10ms, ami - tekintve, hogy μs tartományban gondolkodunk, amikor egy μcontroller sebességéről van szó - lassú. Nem? Legalább 10ms-ig fenn kell tartani a tápellátást, hogy sikeres legyen a művelet. Erre gondoltam. Ettől nemigen kapsz gyorsabbat, esetleg lehet próbálkozni SD kártyával, de szerintem emiatt nem éri meg.
"Nem vagyok nagy szaki, hogy külön wear levelinget írjak, törjem rajta az agyam"
Nem is kell, ott a lib, használd!
Egyébként sem kell újra kitalálni, leírtam a módját, viszonylag egyszerű elven működik.
-
válasz
Dißnäëß #13382 üzenetére
Ja, ez cuki. Hol kapni ilyet?
Miért kell alternatív hely? Egy ATmega32U4-ben 1kB eeprom van, ha jól tudom. Egy cella kb. 1000x írható. Ha az általam írt wear levelinget alkalmazod, vagy még egyszerűbb, ha 15 bit elég az időpont tárolására, a legfelső bittel meg lehet oldani a wear levelinget (van hozzá külön library is ám!), akkor akár 512000 alkalommal írhatsz az eepromba, nem létezik, hogy ne legyen elég.
-
válasz
Dißnäëß #13380 üzenetére
Szia! Ha nem fontos a nagy pontosság (mondjuk naponta 5-10 perc eltérés nem okoz problémát) akkor nem kell az RTC, nyugodtan támaszkodhatsz a belső órajelre. Ha nem használsz megszakításokat, akár önmagában a millis() is használható időmérésre.
A táp megszűnését úgy értetted, hogy valamelyik pin-jén keresztül figyeli, és érzékeli, ha megszűnik a táp, de egy puffer kondiról még valameddig működik? Ez szerintem járható út, de számíts rá, hogy az EEPROM írás elég hosszú folyamat, és nem árt, ha közben kap végig stabil tápot, tehát egy konvertert én mindenképp tennék a trafó/diódahíd/pufferkondi után (meg egy plusz diódát a kondi és a diódahíd közé, hogy ne tudjon a hídon át visszafelé kisülni a kondi)!
Az EEPROM életét pedig, mivel kevés adatot kell rá gyakran írnod, szépen meg tudod növelni egyfajta szoftveres wear levelinggel: nem mindig ugyanazt a cellát írod felül, hanem minden írásnál a következő szabad cellát használod, egy számlálóval együtt, és ha elfogy az üres hely, akkor kezded újra elölről.
Minderre pedig kár egy Leonardo modult használni, egy Attiny85 is tökéletesen megfelelne a feladatra, van belőle olyan, amelyik 2,5V-tól 6V-ig működik (akár a konvertert is el lehet hagyni). -
válasz
Dißnäëß #13286 üzenetére
"Például 3-4 hőmérséklet szenzort 1 digi bemenetre, 3-4 másikfajtát másik digi bemenetre...
Vagy ha analóg szenzoroznék, I2C ?"
Egy szenzor vagy analóg, amit nem tudsz multiplexelni, vagy digitális, i²c vagy SPI, ezt értelemszerűen multiplexelni kell, mert erre találták ki. Az uno/nano lapokon tudtommal 1db hardveres i²c és 1db hardveres SPI van, ha többet szeretnél, vagy más lap kell, ami többet tud, vagy szoftveresen kell megoldani, ami vagy működik, vagy nem.
"mi történik, ha egy szenzor meghibásodik."
Szerintem az i²c szenzorok egyszerűen nem válaszolnak többet, de saját tapasztalatom nincs róla. Nem hinném, hogy az egész buszt magukkal rántanák, persze most nem villámcsapásról beszélek, vagy hogy a kutya elrágja a drótot és rövidzárlatot csinál.
"Mivel csinálnátok ? (Wifi, BLE, egyéb rádió kizárt, optikai rálátás nincs, szintén kizárt)."
Ez esetben természetesen vezetékkel. Jól leszűkítetted a lehetőségeket.
Ha nagyobb távolságot kell áthidalni, vmilyen csavart érpáros vezeték, pl a hobbi elektronika topikban láttam ezt a megoldást UTP kábelre, vagy mostanában többször olvastam az rs485-ről, de ez külön hardvert igényel.
-
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #13257 üzenetére
"Fájlátvitel: tökéletes arra a HTTP is."
Olyat még nem csináltam, ki kell bogarásznom, de hirtelenjében nem találok rá se példát, se leírást.
Az UART-on bejövő adatokat összegyűjtöm egy "fájlba", azaz egy vektorba, és másodpercenként egyszer egyben elküldöm.
"B opció, hogy VPN csatornát húzol ki a kliensről a vezetékes gépig"
Na, ez egész szimpatikus, nekem eszembe sem jutott. Persze, hogy hogyan csinálok VPN elérést a telefonhoz WiFin csatlakozó ESP-n, azt még szintén nem tudom.
"valami halálegyszerűt,"
Mivel még egyáltalán nem használtam VPN-t, mert eddig nem kellett semmire, nem tudom, melyik a halálegyszerű.
"Raspberry Pi "
Nem akarok málnát. Részben, mert azt preferálja az emberfia, amiben nagyobb gyakorlata van, részben meg már le vannak gyártva a PCB-k, be vannak ültetve az alkatrészek.
"persze érthető, ha nem írja le az ember"
Nem titok, csak nem akartam a lényegről elterelni a vonalat: GPS
Találtam ezt, de ezt se nagyon tudom hová tenni:
"HTTP uses TCP and TCP is a streaming protocol. You just need to send the HTTP headers, then pipe the serial input to the TCP socket. There's no need to store anything on the esp besides the transfer buffers."
Kénytelen leszek a TCP socket-ot is megtanulni? -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #13250 üzenetére
Köszi!
Igen, a TCP kapcsolat felépítésének a lassúságára az Arduino alatt mások is panaszkodnak. Jó lenne az UDP is, mert nem gond a csomagvesztés, ezért is gondoltam erre is. Mivel ez nem egy állandó állomás, hanem havonta egy-két alkalommal odamegyek valahova,
mérek 10 percig, és ennyi, ezért nem nagyon akarnék erre külön néhánytízezres kütyüt, amikor a telefon úgyis ott van a zsebemben.
Viszont lehet, hogy mégis rákényszerülök.
Most még azon is gondolkodom, hogy az adatokat UART-on beolvasó ESP32-n WEB szerver, amiről a másodpercenként beolvasott
adatokat egyben HTTP-n keresztül megpróbálom leszívni a másik ESP32-vel, de ilyen, több kilónyi adatot egyben nem tudom hogy tudok
átvinni fájlként, de lehet, hogy WEB lapként, de akkor előtte - azt hiszem - karakteres formára kell konvertálnom a bináris adatokat. WEB lap törzsében már vittem át karakteres adatokat, azzal nem volt gond, az jól működött.
IPv6-ot még nem próbáltam ESP-n, de elvileg van. Azt se tudom, telefonon megy-e ez, ennek is utána kell néznem.
Régebben csináltam egy telnetes szervert, ami annyit csinált, mint egy MQTT szerver, hogy amit valaki küldött, azt továbbította minden bejelentkezettnek. Lehet, most is ezzel oldom meg, mert az látszólag jól ment, bár nagyobb adatmennyiséggel azt se próbáltam. -
válasz
Dißnäëß #13149 üzenetére
Az Ohm törvényt értem... Nekem az nem világos, hogy mi garantálja nálad azt, hogy 20mA fog folyni a két sorba kötött alkatrészen és nem 50mA? Nem ismerem a kijelző szegmenseinek a saját ellenállását. Ha az - tegyük fel - 0Ω, akkor 50mA fog rajta folyni. Érted, mire gondolok?
-
válasz
Dißnäëß #13135 üzenetére
Nem néztem utána, hogy ez hogy működik, de közvetlenül nemigen köthetsz egyet sem egy UNO-ra például, mert ugyan portonként 20mA-rel lehet terhelni, de az össz terhelés nem mehet 80mA fölé.
Egyébként nézd meg ezt az oldalt, talán itt jobban kapsz választ! Én led driver helyett mpc23017 port sokszorozót használnék hozzá, az pont 16 port, és a terhelést is bírni fogja. Van hozzá library. Az arduino-ról pedig csak 2 portot fog elfogyasztani az i²c miatt.
-
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #13037 üzenetére
A 18650-est biztosan te is ismered, csak nem tudtad eddig, hogy így hívják.
Tulajdonképpen a méretet jelenti (18 mm vastag, és 650 tized mm, azaz hat és fél centi hosszú)
Jelenleg ez a legelterjedtebb Li akku "háztartási" használatra.
A piacok is tele vannak vele, ahol árulják az átverős példányokat, de az ebay-en, meg hasonlókon is lehet fake példányokat venni.
Én például a napokban tettem fel kapacitást mérni egy ilyet, amire az van írva, 6800 mAh, és 300-at tud.
Jelenleg a jobbak kb. 3000 mAh-t, vagy egy kicsit többet tudnak, amire ennél lényegesen nagyobb van írva, az mind átverés.
Igen, a protectedet célszerű venni, mert nem szabad egy bizonyos szint alá kisütni, és amiben van védelem, az ezt biztosítja.
A védettek + végén látszik, a "csomagoláson" keresztül, hogy egy kis gyűrű alakú rész van benne, mintha egy 2 forintos lenne ott.
A feszültségük nagyjából egyforma, kapacitásuk mint írtam, max 3000 mAh, de nagyon sok a fake.
Én például ezeket vettem.
link
Nem olcsó, de tényleg valamivel 3000 mAh felett van a kapacitása, lemértem. Látszik a felső fekete résznél, hogy nem sima, ott van a védő elektronika panel. Én ezeket használom a kütyüjeimhez.
Vettem hozzájuk
ilyen
vagy hasonló tartót. -
válasz
Dißnäëß #13024 üzenetére
"Csak tudnám, mire használjak egy 320x240-es touchscreen-t. "
Én személy szerint egy ilyet építek most. Nagyjából megvannak az alkatrészek, már csak össze kellene pakolni. -
gyapo11
őstag
válasz
Dißnäëß #13037 üzenetére
18650 LiIon 4.2 V-tól hamar leesik 3.7 környékére, ezt kis eséssel tartja sokáig, a végén zuhanni kezd és 2.5 V alá nem szabad engedni. Nagyon hosszú távon is kicsi az önkisülése, nálam kikapcsolt elemlámpában van már 2 éves és még nem merült le, pedig a lámpa kikapcsolva is eszik pár μA-t. A védelem nélküli cellák 10-20 A-t tudnak tartósan 5-15 mΩ belső ellenállással. Hideget nem bírja, csökken a kapacitása és a terhelhetősége is. LiPo kb. hasonló, csak könnyebb, baromi nagy áramokat tud 60-100 C, 3 sorba kötött 2 Ah-ás tenyérnyi már elindítja az autót, rövidzárra robban és kigyullad, bár azt a LiIon se szereti.
-
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #13024 üzenetére
"Csak tudnám, mire használjak egy 320x240-es touchscreen-t."
Régebben nekem is voltak olyan elképzeléseim, hogy minden kütyühöz teszek touchscreen-t. Aztán úgy döntöttem, hogy nem kell mindenhez külön, hanem van egy darab fullHD touchscreen-em, mindenhez ezt használom. WiFin WEB lapot küldök rá, és a WEB-en lévő gombokkal vezérelem a dolgokat, illetve a touchscreen-es szerkentyűre
írom ki az adatokat, pl szenzorok mérési eredményei. Ez bevált, és azóta tényleg mindenhez ezt az egyetlen képernyős szerkezetet használom.
Úgy hívják, mobiltelefon. -
válasz
Dißnäëß #13010 üzenetére
Ahol én dolgoztam ilyen helyen, ott a régebbi olyan volt, hogy elég könnyen kábeleztünk, a mostani meg nehézipar, de itt is csak a mozgó eszközök wifisek (külön hálón, mert atom régiek), ami fix, az kábelen van (robotok. stb.). Van kiépítve végpont mindenhova bőven.
Ha valahova olyan háló kell, amin pl. a cucc gyártója hozzáfér a géphez support okán, akkor oda kapnak ideiglenesen olyan hálót. De ez nagyon nem IoT.
-
válasz
Dißnäëß #13006 üzenetére
Alapvetően vezérlési feladatokra szerintem, hangot én is inkább kábelen tolnék át. Az ipari felhasználás más dolog... Mi nemrég az fémgőzöléssel sötétített ablakokat szívtuk meg, tehettünk ki AP-t kültérre, mert éppen ott akartak logisztikázni
Az árnyékolás meg, van az a hely, ahol ennyire kell. Ott meg ne ríjanak a kábelek miatt
Ami nem mozog, azt én amúgy is jobban szeretem kábelre tenni. Az nem szakad meg olyan könnyen. -
válasz
Dißnäëß #13001 üzenetére
Én házi IoT-n belül még a BT-t tartom használhatónak, azon túl már csak az egyedi rádiómodulos megoldás van... BT is olyan, hogy nyilván könnyen törhető, de senki nem foglalkozik vele.
Ráadásul használni is egyszerű, Arduino BT elég könnyen ment, és sima Softwareserial viszi... Amit most csinálok havernak Android+Arduino projektet, abból mondjuk 2 nap volt az Arduino, hónapos szívás az Android része
-
stopperos
senior tag
válasz
Dißnäëß #12994 üzenetére
A MAC címet a Layer2 hálózaton kb mindenki tudja, bár nem kapnak meg az eszközök a switch miatt minden csomagot, de elég csak a subnet-et végigpingelni és megvan az összes MAC cím. Nézz meg egy
arp -a
kimenetet akár linuxon, akár windows-on, szerintem meg fogsz lepődni.
Wifinél még rosszabb a helyzet, mert még a hálózathoz sem kell csatlakoznod. Csak átrakod monitorozó módba a számítógéped wifi adapterét, és indítasz egyairodump-ng
-t és az összes kliens mac címét megkapod aki a közeledben van, meg hogy mire csatlakoznak. Függetlenül attól, hogy rejtett-e. Sőt a mobil telefonodhoz tartozó sorban még az is meglesz, hogy milyen korábbi ssid-hoz csatlakozott. (Pl megtudhatod, hogy valaki milyen boltokban szokott vásárolni, mert már csatlakozott azok nyitott wifijéhez.)
Ezek után én bármilyen mac címet behazudok a router-ednek, ebben nem bíznék. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dißnäëß #12993 üzenetére
A MAC címes témát meg nem értettem teljesen, a MAC az Layer2-es dolog, egy eszköz MAC-jét a switch tudja, más nem, a többiek csak akkor, ha HUB van switch helyett, ami ma már ritka (de előferdül), a wifi router-ek mind switch-ek. Persze lehet VPN-ről beszélni, L2TP és hasonlók, amik Layer2-t csomagolnak be, de alapvetően nálam a MAC ellenőrzés wifis eszköz esetén kb. az, hogy mindenki tiltva a routerben az AP-re kapcsolódáshoz, tehát whitelist van, azaz akinek a MAC címe erre felkerül, ő felmehet a wifire, a többi nem. Ahhoz, hogy hatékonyan lehessen MAC-et hazudni a router fele, tudni kellene a törendő kütyü MAC címét, ha pedig ez ismeretlen, akkor egy kicsit széles a spektrum ahhoz, hogy most brute force módon mindegyiket végigpróbálgassa ki tudja milyen tempóval a létező összes kombinációval, még úgy is, ha az első pár karaktert betippeli (a gyártót), mert mondjuk tudja vagy sejti.. Szóval ez is elég komoly akadály tud lenni. Minden megkerülhető, a kérdés sosem az, hogy mennyire ultrabiztos a megoldás, hanem hogy mennyire bonyi nekiesnie a támadónak a műveletnek.. ad-e valami értéket, hogy szenvedjen vele.
-
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #12960 üzenetére
"hanem a C++ egy heréltjét látom ha minden igaz, az Arduino-k default nyelvét,"
Én úgy gondolom, hogy nem teljesen. Nem egy herélt verzió, hanem egy korábbi C++ BŐVÍTETT verziója, ami ki van bővítve egy halom
osztállyal, konstanssal, rutinnal, miegymással, hogy passzoljon az Arduinohoz is.
Lehet tévedek, mert a 8266-ot rég nem használom, de a 32-n BIZTOSAN így van. A C++11-ig bezárólag tudja a dolgokat,
a szokásos szabad fordító fordítja, nem egyéb Arduino fordító.
Hogy mi megy még rajta, azt nem tudom, mert nekem a C++ elég, nem akarom keverni, kavarni. -
-
lmaresz
aktív tag
válasz
Dißnäëß #12972 üzenetére
Nagyon jó, hogy erről is van szó a topikban. Szerintem nagyon is ide való, és sokan nem gondolnak/foglalkoznak ilyenekkel, annak ellenére hogy valós probléma.
Ilyenkor meg lehet oldani okosan az átjárást a saját privát hálózatodról biztonságosan az IoT hálózatba, vagy pedig fel kell kapcsolódnod a dedikált Wifi-re, mert az utóbbi elég kényelmetlen lehet. (Mondjuk ha telefonról le akarod kapcsolni a lámpát az ESP-vel.)
-
válasz
Dißnäëß #12972 üzenetére
Pontosan.
Az a bajom, hogy egy rakás cég gyárt olyan cuccot brutál árakon, amik nem mennek izolált hálón. (Amellett, hogy az átlagember nem fog tűzfalazni/izolált hálózni.)
És utána jön az, hogy az épületgépészet életciklusa nem 1-3 év, hanem 10...(S végre valahol értik, mi az egésszel a gond.)
-
válasz
Dißnäëß #12972 üzenetére
" kulon topicban erdemes lenne"
Én meg úgy gondolom, hogy igenis helye van itt az ilyen jellegű tudásnak (annyira, hogy a topik összefoglalóba is betenném), mert bár nem kapcsolódik szorosan az arduino eszközök programozásához, de elég sokan használják az arduino-t IoT eszközök készítésére: ha visszaolvasol, a redőny- és garázsajtó mozgató automatikától kezdve a parkolássegítő rendszeren át a fűtésrendszerek ellenőrzéséig sokminden készült már itt házilag, és nem ártana, ha szem előtt lenne ez is a tervezéskor.
-
válasz
Dißnäëß #12966 üzenetére
Elgondolkodtató, amiket írsz. Én sem vagyok barátja annak a gondolatnak, hogy minden eszköz közvetlenül a netre kapcsolódjon, ezért nálam egy pi2 látja el a biztonsági funkciókat openvpn szerver formájában. Ugyanezen fut egy octoprint szerver és egy kodi, mert a tv-re van kötve az egész.
Csak a vpn szerver van kiengedve a routeren a külvilág felé, azon keresztül tudom piszkálgatni az itthoni eszközeimet. Az egész gyenge pontja egy Asus AC57U router, ami egy év alatt semmilyen frissítést nem kapott, pedig viszonylag új konstrukció (az elődje is Asus router volt, az vagy 5 évig kapott fw frissítéseket, azért is vettem újra Asus-t... Mindegy, ez már itt nagyon off)
-
válasz
Dißnäëß #12966 üzenetére
Szerintem teljesen igazad van. Én most a leendő gázkazánunk gyártóját nyaggatom, hogy hajlandó-e a cucca anélkül is működni, hogy kilát a netre + kommunikál az ő szerverükkel? Mert én úgy képzeltem el, hogy ezeket az okos cuccokat bezárom valami hálóra, és valamilyen köztes felületen át lehet őket vezérelni, ami egy biztonságos eszközön fut (és ezt csinálja némely gyártó is).
Jelen kazán esetében pl. van távszerviz is, ami tök jó, de majd ha kell, akkor kiengedem -
válasz
Dißnäëß #12963 üzenetére
1. minek kell folyton frissíteni, ami működik?
2. hogyan tervezted arduino-ra kötni? Tudtommal az USB host funkció nem túl gyakori az arduino-k közt. Gondolom az USB mögött SPI vagy i2c csatoló lehet, esetleg az USB megkerülésével lehetne kommunikálni a display chippel, ha van hozzá library, akkor azzal, ha nincs, jöhet a reverse engineering...
3. mit szeretnél rajta kijelezni arduino-val, ami megéri az egész hercehurcát?Inkább vegyél egy másik kijelzőt, ezt meg add nekem, ha nem kell.
-
válasz
Dißnäëß #12947 üzenetére
Nagy vonalakban:
ESP32
- újabb
- 2 magos CPU, valódi multithreading, FreeRTOS
- sokkal több I/O kimenetESP8266
- régebbi, ezért kiforrottabb az arduino integráció, nagyobb támogatás, rengeteg lib és példakód található hozzá
- 5V toleráns portok: néha jól jön, ha vmi szenzort/perifériát szintillesztés nélkül lehet rákötniEgy ilyen ismertetőt (a leggyakoribb AVR, ESP stb lapokról, összehasonlítás) lehetne tenni a topik összefoglalóba, nem? Időnként előjön a téma. Persze nem én írnám, illetve nem egyedül. Segít benne valaki?
-
válasz
Dißnäëß #12895 üzenetére
Nyugodtan fárassz vele, mindig szívesen tanulok új trükköket.
Ez tényleg nem olyan drága, úgy látszik én régen vettem.Az infra egyik előnye az egyik hátránya is, tudniillik szórt fény, nem irányított, mint a lézer. Ezért a távolsággal négyzetesen csökken az átvitt teljesítmény, 10-15m az átvihető távolság, direkt napfényben jóval kevesebb. Az eső fogalmam sincs mennyire zavarja, sosem esett még idebent, amikor használtam.
De mivel a víz átlátszó és szórja a fényt, nem hiszem, hogy sokat zavar. A hó annál inkább.
Az infra és a wifi közt azért van még pár megoldás, egyrészt a Bluetooth, másrészt a 433MHz-es RF transzmitter, ami elég olcsó és akár nagy távolságot is lehet vele áthidalni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dißnäëß #12894 üzenetére
Közben gugliztam egyet és jó lesz a lézer a veteményeshez, számtalan ilyen projekt és kütyü van, egyik fórumozó szintén ugyanerre használja.
Hát köszi mindent, nem fárasztalak Titeket tovább, inkább tanulok
és ismerkedek még az alapokkal. (Nagyon jó ez az egész, marha izgi)
-
válasz
Dißnäëß #12891 üzenetére
De nem kell optikai kábel sem, csak nagyjából ráirányítasz egy infra LED-et egy Tsop1838 vagy hasonló vevőre, és kész. Van hozzá library is. Még közvetlen rálátás sem feltétlenül kell, mert jól visszaverődik a jel a falakról, tárgyakról.
(Hogy tudtad egy mondatba tenni az "olcsó" és az "optikai kábel" szavakat?
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- ÚJ PS5 Slim - FW 8.40 - Lemezolvasó - Lua Loader - Lua játék - Lapse
- új, bontatlan, iPhone 16E gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 16" 2019, Gray i9 64GB RAM 1TB SSD Radeon Pro 5500M
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 16" 2019, Gray i9 64GB RAM 2TB SSD Radeon Pro 5600M 8GB
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged