- Apple asztali gépek
- Melyik tápegységet vegyem?
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HDMI topic
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- ZIDOO médialejátszók
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
Kedves Urak, elektro szakik !
IT-s vagyok, nem villanyosmérnök. Tudnátok nekem kezdő hobbistaként egy egyszerű "képletet", támpontot ajánlani arra, hogy
- mekkora terhelés
- mennyivel csökkenti
- milyen stabilizátor esetén
- a stabilizátor és Graetz-híd előtt lévő, bemeneti AC-t ?Hogy életszerű legyek: rendeltem netről egy 60VA toroid trafót, mondván, 5V AC * 1.414 = ~7V DC, a stabilizátornak pedig bőven ez alá esik az input tartománya. (Stabi és egyenirányító egyben).
Nos, megjöttek a motyók, trim potival beállítottam az 5V DC-t a kis áramkörön, dörzsölöm kezeimet nagy boldogan.
Kötöm rá a Pi1-et, valami élet van, de nem boot-ol. Pi4 - szintén nem boot-ol. Arduino Leonardo - tökéletes. Hinnye.
Rámérek terhelve az áramkört is, hát a Pi-k 4.3 illetve 4.1 V-ig is le-le szopják a feszt, miközben indulgatnak, azaz indulgatnának, és ingadozik a feszültség masszívan. Ó mondom de jóó....
Nézem a stab eszköz adatlapját, 1V dropout, hmm, akkor még mindig van 6V-om DC-n utána, elméletileg (?).. de a bemenetre eleve >=6.5V -ot ír, akkor miért hirdeti a hirdető ezt a teljes board-ot úgy, hogy Input voltage: 2.5 to 27 V AC ?
Ennek szerintem ezek alapján nem 2.5V AC az indulója, hanem jóval felette valszeg.
A célom az lett volna, hogy 2db Pi-t elvigyen, 1 Arduino-val a trafó + stabi kombó, de valszeg a Pi-k nagyobb áramfelvétele annyit ejt a feszen, hogy róluk le kell mondanom, HACSAK nem nézek valami kisebb kieg. trafót, ami 5V-ot felvisz mondjuk 8V-ra, és utána kötöm. Vagy amit egy ismerősöm mondott, hogy még vagy 10 plussz szekunder menetet a trafóra rátekerhetek, hát ezt nem akarom szétszedni nyilván... VAGY csak 3.3V-ra használom, de arra meg overkill mind a méret, mind a teljesítmény-bírás (van egy ESP-m, ahhoz jó lehet amúgy)..
Ha esetleg ezt a trafót máshol szeretném használni, milyen - új - trafót nézzek ide ? Van egy csöves erősítőből származó másik toroidom, két szekunderrel, az egyik 6.3V-os (fűtés), azzal etetve említett stabi áramkört, gyönyörűen boot-ol a két Pi és 5V DC betonstabil.
Ehhez az új trafóhoz kellene nekem valamiféle képlet, hogy a jövőben elkerülhessek ilyeneket. Tudom, hogy 6-7-8V körüli már tökjó lenne a mostani célra, de ha még többet akasztanék rá (és bírják a szekunderek), csak tudjam, hova eshet a fesz adott terhelésre, és mi fog történni nagyjából.
Szóval egy pár perc "fizikaórára" lenne szükségem.
A gyökkettős ökölszabály csak terheletlen AC-DC konverzió esetén műxik, így jó lenne tudnom, X AC-ből mennyi DC-t remélhetek, milyen terhelések esetén. Gondolom nem csak stabi, hanem dióda függő is (?)..
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged