- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
its_grandpa
tag
#define BUTTON_PIN 4
void setup()
{
RADIO_FREQ freqs []= {9500, 9700, 10190, 10700};
int freqNum = sizeof(freqs) / sizeof(freqs[0]); // csatornák száma kiszámolva
int currentFreq = 0;
// hangolás
radio.setBandFrequency(FIX_BAND, freqs[currentFreq]);
// gomb figyelés beállítása
pinMode(BUTTON_PIN, INPUT_PULLUP);
.
.
.
.
}
void loop()
{
byte buttonState = digitalRead(BUTTON_PIN);
if (buttonState == LOW) { // gomb megnyomva
currentFreq++;
if (currentFreq = freqNum) currentFreq=0;
} // button state
.
.
.
.
.
} // loop
-
Undoroid
őstag
Szia Aryes!
" megnéztem a library " Hol van ez?
Az a megoldás is pont jó lesz!
" biztos egyedül is meg tudsz írni " Sajnos nem, de köszönöm a segítséget! Jelenleg a próbafeladatok alkalmazásaiból tanulok, ha megértem azt, hogy mit - miért?! A lelkesedésem sokkal nagyobb a mostani tudásomnál!
-
Postas99
senior tag
Tehát rajzoljak egy keretet a felületére filccel vagy akármivel, és a doboz fedele alá tegyek be alufóliát, mert a hogy látom valamiféle kapacitív megoldással működik.
Milyen messze kell lennie ezeknek a fólia daraboknak egymástól, az áthallás végett kérdezem? Mennyire érzékeny dobozon belül felszerelve, úgy hogy az ujjadat "kvázi ráteszed?"
A legdurvább kérdés hogyan forrasztok alufóliára vezetéket? Talán ez itt a legnagyobb problémám... majd utána nézek.Azért "élvezetes karakter" mert élvezet olvasni, hogy nem csak az angol abc 26 fixált karakteréből íratok ki valamit a kijelzőre. Bár csak a lelkivlágomnak kellett, mert e nélkül is értelmezhető a felirat lényege.
Akik nyomtatnak 3D-ben, hozzájuk lenne kérdésem. Nem igyen hanem megfizetve a munkadíjat és mindent, lenne-e kedve valakinek 2 féle dolgot elkészíteni számomra.
Nem nagy cuccokról beszélünk, de számomra az egyik életmentő lenne (egy kallantyút -meghúzó műanyag darabot kellene lemásolni az eredeti darabról), a másik meg itthoni projekt amit még nem fejeztem be, ez egy tölcsér lenne aminek a kimenetén lenne alulról egy elzáról műanyag korong ez a korong egy szervó motor által 45 forkban elfordul. Ami a szükség lenne, az az hogy hozzákéne egy olyan profil szerűséget is gyártani, hogy a szervóhoz egy bölcsőt is kéne a tölcsérrel együtt egyben legyártani, hogy amikor a szervó a helyén van akkor a szervóra szerelt korong pont a tölcsér kimeneti részéhez érjen ezáltal elzárva az útját a kieső benne lévő tárgynak. -
Postas99
senior tag
Köszönöm, erre nem is gondoltam.
Lenne még egy kérdésem.
Nagyon de nagyon szeretnék élvezetes karaktereket megjeleníteni, de a nyavajáért sem jön össze.
Az adafruit gfx library -be pedig feltöltöttem már egy 5x7-es kelet európai font készletet is.
Jelenleg ez van a kijelzőn:
[kép]
-
JozsBiker
aktív tag
Bocs, azt hittem csak úgy érdekes a fotó ha egymás mellett van a régi és az új :-)
Természetesen teszteltem, direkt azért rendeltem egy másik SIM900 -at is, hogy itthon minden meglegyen a valósághű teszteléshez, LED -eket is úgy raktam itthon ahogy az élesben van. A táp az más itthon ill. az SSR -t egy LED -del helyettesítettem. Egyébként a teszt környezetet még a "régi" NANO köré építettem, azóta a breadboard -on semmi nem változott. Sőt komplett vittem el szombaton az egészet és ott vettem ki a breadboard -ból az új NANO -t és tettem be.
-
JozsBiker
aktív tag
Nincs teljesen kizárva hogy rosszul tettem be a modult, bár nagyon figyeltem. Mondjuk a bizti kiolvadásra nem tudom magyarázat-e. Biztos nem vagyok benne, de úgy gondolnám a tápegység védett valamilyen szinten, ha rövidbe kerül a kimenete lekapcsol, vagy max 3A folyik, így a primer részén a bizti érthetetlen mitől szállt el.
A rossz NANO megvan, itthon PC -ről próbáltam rá felkapcsolódni de nem megy.
Köszi szépen az ötleteket, asszem rendelek egy ( vagy több :-) ) NANO -t és eljátszom újra a cserét, csak mostmár sokkal jobban figyelve, remélhetőleg nem lesz gond.
-
JozsBiker
aktív tag
Oopsz, valóban nincs felhúzó ellenállás. Vagyis lehúzó, mert magas az aktív szintje. De a SETUP 5. sorában lehúzatom LOW -ba, tehát túl sokat nem tud lebegni. De köszi az észrevételt.
Statikus behatás érhette végülis. Eddig még nem tapasztaltam hogy az Arduino -k érzékenyek lennének rá, de ettől nyilván nincs kizárva, igazából ez eddig a legvalószínűbb sajnos.
-
JozsBiker
aktív tag
Nem dugtam fordítva, mert elég szembeötlő hogy az USB csatijának kifelé kell állnia ( képen jobb oldalon felül függőlegesen ). Egy raszterrel arrébb sem dughattam, mert befelé nincs hely, ha kijjebb dugom eggyel akkor pedig feltűnt volna hogy látom a réz tüskéket.
A lábkiosztás egyezik?
Lehet olyan hogy két NANO -nak eltérő ?
A régi modult visszatéve szerencsére rendben működik.
-
daninet
veterán
Ez egy C3 supermini. Nem látok az útmutatójában semmiféle korlátozást erre a pinre. [link]
Továbbá amíg ébren van az eszköz 0.125V-ot mérek rajta LOW állapotban és 3.3V HIGH állapotban. Amint belép deep sleep módba feltolja 3.3V-ra. Egy mosfet van rákötve amivel motort vezérlek PWM-el. Ilyenkor csak full sebességen forog a motor értelemszerűen.
Ha kellene lehúzó ellenállás akkor ébrenléti állapotban is kellene, nem? -
Tankblock
aktív tag
-
JulianSinulf
őstag
Mi általában nem teszünk el 1 kg mellet egyben. Prociózva van és vákuumolva.
De van, hogy kerül mellé szárny, meg comb.
Szóval a csomagoláson lévő kód csak akkor játszik, ha halrúdról van szó. De azt meg nem kell jelölni, mert adja magát.
Persze lehet etikettet nyomtatni is, az talán jobb, mint a filc. De a filcnél gyorsabb megoldás nincs. És megfelelő filccel nem gond az elolvasás sem. Emellett mindkettő esetén a nyomkövetés viszont problémásabb. Kell valami tábla, ahova jegyezve van, hogy mi lett berakva, kivéve. És akkor még ott van a mikor is.
A chip esetén megoldható lenne a felvitel gyorskóddal vagy minibillentyűzettel (pl. régi teló jellegűé, mint a P990 vagy blackbarry volt), míg az időt és adott mennyiséget képes jegyezni az adatbázis automatikusan.
Nameg tud szólni is, hogy hé, ez a húsdarab már fél éve bent van.Én ugye az előző hozzászólásban taglaltakat vittem tovább.
Az időt meg nem hülyeség nézni, mert hiába van fagyasztva, a túl hosszan tartó fagyasztás rontja a hús minőségét. Anno ennek utánanéztem, fejből már nem tudom, de van, ami nem szereti, ha fél évnél hosszabban van fagyasztva.Persze ettől függetlenül lehet papír alapon is vinni a dolgot. Vagy akár táblázatban egy gépen. De ez mind időráfordítás mindegy egyes alkalommal.
Míg a rendszert megcsinálni csak egyszeri nagy időráfordítás, az üzemeltetés már sokkal kevesebb időt igényel. -
biker
nagyúr
a display.clearDisplay(); nem törli a képet, és utána újraírja? mert minden ciklusban ugye megnézi, mit kell kiírni, és ha nem mentés, vagy boot képernyő, akkor kiírja az értékeket, de minden kiírás előtt van egy clear display. Esetleg ha ez nem képernyő ki akkor kiírhatnék egy teljes szóköz sort vagy feketét majd megint clear és a tartalom?
Postas99: alaplap újratervezés amin a kijelző van, doboz újratervezés ami a kijelzőt tartja, plsz megfelelő eszköz keresése, ezek mind költségek, és 1100Ft-os kijelzőről beszélünk. A gond egyedül hogy be van ragasztva
de cserélhető...
-
JulianSinulf
őstag
Nincs OLED kijelzős mobilom, ellenben TV-m és monitorom van.
Ott igencsak észrevehető a mozgatás.
Mondjuk az új laptopon még nem tapasztaltam. Ez 14" a többiek viszont nagyok.Beégés elleni védelemre nagyon jó ötlet a kijelző "kikapcsolása". Ha képernyővédőnek fekete hátteret állítasz be, az pont olyan, mintha kikapcsoltad volna a kijelzőt. Én ezt szoktam.
Persze kérdés, hogy ez itt megoldható e, mert a bekapcsoláshoz oda kell menni életre kelteni gombbal vagy érzékelővel.
Aztán a komolyabb készülékeknek (TV, monitor) van takarító módjuk, melyet kikapcsolt állapotban meg is csinálnak. A jobbak. Kérdés, hogy egy ilyen kis panel esetén megoldható e ez a takarító mód és hogyan.
A fényerő visszavétele is segíthet, a TV és az egyik monitor csinálja is. Időnként elég zavaró. Ezért is vettem egy másik monitort is, ami nem csinálja. És a laptop sem.
Hosszú távon viszont ezzel is lehet gond. -
biker
nagyúr
mondjuk egy power led felvillanást várnék, meg teljes elindulást, mint usb-ről teszi
több tucat microt raktam össze, de mindet usb-ről hajtva, mert szimulátorhoz mentek buttonboxba, vagy épített kormányba. most akartam először ezt a fajtát külső táppal hajtani
[link] illetve [link] , sajna a hestore-os rajz olvashatatlan [link]Elvileg "
There are a variety of power and power-related nets broken out:
RAW is the unregulated voltage input for the Pro Micro. If the board is powered via USB, the voltage at this pin will be about 4.8V (USB's 5V minus a schottkey diode drop). On the other hand, if the board is powered externally, through this pin, the applied voltage can be up to 12V.
VCC is the voltage supplied to the on-board ATmega32U4. This voltage will depend on whether you're using a 3.3V/8MHz Pro Micro or a 5V/16MHz version, it'll be either 3.3V or 5V respectively. This voltage is regulated by the voltage applied to the RAW pin. If the board is powered through the 'RAW' pin (or USB), this pin can be used as an output to supply other devices."de jelenleg tökéletesen működik USB-ről, és semmit nem csinál ha a RAW-GND-re adok tápot. Ellenben ha USB-ről kap tápot, akkor a RAW-on ott a 4.6V környéke. a bemenő se 5V hanem 4.9V
Se power led, se nyilván futás és rx/tx villogás nincs, és a kijelző sem éled fel, "meg se nyikkan", mondanám se kép se hang, de hangot nem tud kiadnimondjuk nem hivatalos Arduino termék elvileg, mert nem találni az arduino weboldalán, és bejelentkezik mint Leonardo, de ez max feltöltéskor érdekes, mit kell kiválasztani
itt egy jobb kép, elvileg a RAW valóban bemenet lenne
-
JulianSinulf
őstag
El is csodálkoztam, mikor rájöttem az egyik terméknél, hogy a PWR piros LED villogtatást egy 555-össel oldották meg. Nem gondoltam volna. Bekapcsolásnál folyamatosan világít a piros, így nem gyanakodtam.
Alkatrészellátás miatt már láttam BOM lista változást.
Az adatlapot meg nekem is nézegetnem és értelmeznem kell időnként.
De van olyan, ami nem szerepel a lapon. Pl., hogy milyen gyorsan képes egy tranzisztor kapcsolgatni. Az rajta van, hogy milyen frekvenciát képes átengedni, de a kettő nem ugyan az. Volt is belőle problémám, mikor más beszállító alkatrészét kezdték el beültetni. -
Janos250
őstag
Amikor én fiatal vegyészmérnökként elkezdtem elektronikával foglalkozni, és megterveztem életem első mikroprocesszoros lapját az akkor használt Z80 köré, akkor megkérdeztem egy idősebb villamosmérnök kollégámtól, mekkora "hidegítő" kondenzátort tegyek az IC-k táp, és föld lábai közé, valami bonyolult hókuszpókuszt kezdett el magyarázni, amiből semmit nem értettem, de a lényege az volt, hogy az bizony bonyolult, azt meg kell méretezni, ki kell számolni.
Aztán pár nap múlva, mikor megnéztem az ő panelját, megkérdeztem, hogy miért éppen pont 100 nF kondit tett oda?
A válasza neki is ez volt: "ezt ezzel szokás megoldani" -
JulianSinulf
őstag
Vajon a mérnökök honnan szedik a tudást?
Ilyen helyekre jönnek kérdezni a lelkes amatőröktől?Én sem vagyok mérnök. De néha elgondolkodom, hogy a rengeteg alkatrész közül, mellyel egy feladat megoldható, miért pont azt az alkatrészt választják, amit és oldják meg úgy, ahogy. De általában arra jutok, hogy biztos ezzel találkoztak és a feladatra megfelelő volt. Más ötletem nincs. (Mondjuk esélyes, hogy jobban mozognak olyan körökben, ahol megismerkedhetnek alkatrészekkel.)
-
biker
nagyúr
"Pontosan ezen agyaltam én is, nálam is kognitív disszonanciát okozott."
Képzeld el, nálam mit okoz, hogy ennyi okos értelmes mérnökember ilyen szövegértési problémákkal látszik küzdeni. Direkt nem akartam a legelején írni az autó töltést, mert tudtam, hogy ez lesz, de utána is leírtam, nem autótöltőt építek, hanem autótöltőt vezérelnék, de már ezzel jönnek, hogy én egy 20millás autóra sajnálok 4.000Ft-ot.
vannak ilyen vezérlők:
EVSE töltés vezérlő
EVSE töltés vezérlő EPC 2.0
Meg ezek a botegyszerű töltők:
GeriSoft Home Eco fali töltő berendezés
Akció! vCharge classic fali töltő berendezés
Simple EV 22kW fali töltő
és nem akarom spammelni a fórumot, még vagy 8-10 féle a 4 kimenetes töltőoszlopig, amik ezekkel a vezérlőkkel készülnekEhhez, hogy ne egy szem ellenállással kelljen bohóckodni, és mert az angolokat ez nem érdekelte, mert nekik minden háznál ott az 1x40A vagy 1x80A attól függ mit kaptak, én csináltam egy fokozatkapcsolót, ez összeszerelve mindennel kb 2500Ft, eladom 3500-ért
a 3D képen nincs rajta a 12 állású kapcsoló, vicc, a legdrágább a forgatógomb és a lézergravírozott körmatrica hozzáMiután nem akartak évekig terhelés megosztót csinálni, csináltam egyet. (ok már van egy modell amiben van, de az is az angol szabványhoz igazodik, beépítették a töltőbe, és 1,5m a lakatfogó max hossza, mert angliában mindenhol kint a falon jön be a kábel, és oda kerül a töltő mellé. itthon meg nem)
ez egy unora megy rá, + egy oled kijelző, két rotary, 3 lakatfogó, GX12 csati a kommunikációra, visszajelzés max 3 töltőre épp mennyi aktív, és egy 4. bement ha solar termelést is mérnénk. barkácsolunk, értem.
ez kompletten, házban, lakatfogókkal 65.000Ft, és teljes értékű terhelés megosztós töltőt generál egy alap vezérlőből.Namost ennek alapjain csinálnék egy promicroval, még kisebb oleddel, egy rotaryval egy olyan fokozatkapcsolót, amin nem lézermatrica van, meg rotary, meg 12 fokozat, hanem amperenként állít, az oleden kiírja az áramerősséget, és el lehet menteni az értéket újraindulásra. De ha ez 3x anyiba kerül mint a mechanikus, akkor nem fogják kérni, mert csak "eye-candy" lenne, ami nem ér ennyit egy átlagos villanyautósnak, aki 20Ft-ért az anyj-.. izé ingyen áramért 4 órát ül a kocsiban a LIDL-nél. ezért kell az anyagköltséget 5000Ft alatt tartani, ami nem fog sikerülni ha drága a dac. Ezért próbálom a legolcsóbban megoldani, pl a PWM filterrel majd kitesztelem, mennyire stabil, van EVSE teszter mert javítunk is, az mutatja ha a vezérlő nem stabil.
meg is köszöntem az erre irányuló ötletet, már kikerestem, van itthon minden a tesztlapra, összerakom, és megnézem mennyire lesz síma a jel a normál analog kimeneten, és akkor kb 100Ft-ból kijön a filter, nem 900Ft a DAC vagy 4000Ft angliából.Azt gondoltam, nem kell szakdolgozat szintű kifejtés arra, miért szeretnék egy olyan egyszerű dolgot, hogy kiváltani egy drága vagy nem elérhető DAC-ot, és csak arra fokuszálni, hogy ezek a feszültség vagy áramerősség szintek kellenek, de nem sikerült, mert bele kell kötni abba, hogy mire fog használatra kerülni az eszköz. De ha meg eleve így kezdem Ádámtól és Évától, akkor mire eljut az olvasó a feladat megvalósításának kérdéséig, elveszti a fonalat.
Tényleg, csak annyi kellene, hogy attól, hogy valaki kérdez, nem feltétlen hülye, csak van valami, amire fejből nem talált megoldást, mert lehet rossz irányba indult el.
-
biker
nagyúr
Elektromos autó töltőt, Viridian vezérlőkkel kompatibilis.
A terhelés megosztó az LTC-s verziót használja, az egy elég összetett cucc, de ez most csak fokozatkapcsoló lenne, annak a költségéből szeretném elspórólni a DAC-ot mert ide túl drága lenne. a mechanikus fokozatkapcsolót adjuk 3500Ft-ért, és kerül kb 2000-be mindennel, ezt jó lenne max a duplájából kihozni, de a DAC miatt problémás. tokozása kicsi a kézi forrasztáshoz, beültetve meg nem hozza a jlcpcb, angliából meg szállítással vámmal majdnem 4000Ft egy panel 3 alkatrésszel két tüskével -
-
Janos250
őstag
Nem tudok linkeket hozzárendelni, mert az Alinak van egy "3 vackot egy csomagban" akciója, ahol az egyébkénti áraknál alacsonyabbak az árak, és ingyenes a szállítás, valamint kevesebb, mint két héten belül itt van.. Ha az eredeti linket hívja az ember, akkor magasabb árat mutat.
Én azon csodálkoztam el, hogy a kisebb (C, S2) ESP32-k olcsóbbak az ESP8266-nál, nem beszélve arról, mennyivel olcsóbbak pl. egy UNO-nál.
A leírt árak is azért vannak hol euróban, hol dollárban megadva, mert a megrendeltek listájából szedtem ki, és a megrendelés időpontjában éppen mi volt nekem beállítva, úgy írta ki.
Pendrive-ot vettem más fajtát is, azzal az a tapasztalatom, hogy végén lévő nagyjából 10% hibás. Ezeket a Kingstone-okat használom, lehet, azok is rosszak lesznek. :-( -
ViZion
félisten
nincs miért
Az a fura, h mindenhol azt írják, az ESP ADC nem pontos. Viszont a Shelly cuccok ESP8266, az újabbak pedig ESP32 alapon működnek...
Akkor mi a nem pontos?Vagy ott hogy oldják meg a fogyasztásmérést? Nagyobb Shelly-ken van áramváltó, a kicsik hall sensorosak gondolom.
-
ViZion
félisten
-
Tankblock
aktív tag
Ennél az esetnél a DC motorra adott polarítás azért itt segíteni fog abban h merre megy...
visszatérve UNO ra 16MHz mellett 4 ciklus azaz 250 [ns] lesz mire elkezd futni az IRQ. Hardveres szűrés után elegendő lehet ha a tickeket számolunk és ciklusidő elején nullázzuk az értékét....
Ha ismert a kerék kerülete a sebessége is ismert lesz. Már csak az lesz a kérdés h tapad e a kerék.... innentől jöhet egy jó longacc, latacc yawrate szenzor.... kérdés mennyire akarja a projectet szenzorizálni.....
-
-
ekkold
Topikgazda
Ennek így nem látom át a működését. Az interrupt eleve akkor hívódik meg amikor változik a láb állapota. Megnézed, hogy eltelt-e bizonyos idő, és tényleg változott-e a láb állapota, és ha igen akkor növeled az értéket.
Mi történik prellezéskor, és mikor fog csökkenni az érték?Mi történik ha a prellezés éppen hamarabb befejeződik mint az interval? Akkor mi fogja a függvényt meghívni?
-
ekkold
Topikgazda
Ezt a prellmentesítést hogyan oldottad meg?
Ami megoldást láttam eddig ott a megszakításban kivárta a prellezés végét, ami akár 1ms is lehet - hát az nem túl szép. Vagy rá lehet nézni a loop-ból, hogy abbahagyta-e már a prellezést, vagy timer megszakításból is, de akkor meg majdnem ugyanott vagyunk mintha eleve így kezelnénk pollozással...De hátha tudsz valami jobb megoldást... ?
-
ekkold
Topikgazda
Meg lehet azt jól is csinálni. A forrasztóállomásomban [link] pl. a loop-ból kezelem a gombokat és/vagy az enkódert is, ráadásul úgy, hogy nincs hardveres prellmentesítés, hanem azt is szoftverből oldottam meg (hibátlanul működik). Persze ehhez olyan program felépítés kell, ahol a loop nagyon gyorsan fut (de igyekszem mindig ilyen elven programozni).
Most egy másik projektben gombokat és egy forgó kereket, amit két optokapu figyel (enkóderhez hasonlóan kell kezelni) egy 40µs-os timer megszakításból kezelem. Azért így mert a kijelző multiplexelését is szoftveresen kellett megoldani.
[link-video] [link-video]
Baloldalt a fordulatok számát - jobb oldalon a másodpercenkénti fordulatszámot mutatja.Lehetne persze az input lábakkal indítani megszakítást, de így sokkal nehezebb a prellezést szoftveresen kezelni (akkor kellene pl. RC tag a bemenetre, hogy ne tudjon túl sűrűn megszakítást indítani).
-
mindenes24
junior tag
Magyar Arduino Day 2024
4 oras szenvedes, elore elkeszitette mindenki a sajat eloadasat, de odaig nem jutottak el, hogy ertelmes felvezeto es osszekoto szovegeket mondjanak, vagy legalabb tartalomjegyzeket csinaljanak a videohoz.
Az eloadasok is olyanok, hogy az eloado tudja, hogy mit mond, azt mar nem, hogy miert es mi ellen lazad.
A hangositas meg egy kalap kaki volt, kozepiskolas gyerekek korberohognek oket. -
Janos250
őstag
A problémám a beírt WEBsocket dataframe-nél volt, mert nem tudtam elérni valamelyik bitet, mert a unionnak csak az elejére tettem nevet, a végére nem. Viszont megpróbáltam a problémát egy egyszerűbb példára leegyszerűsíteni, mert ha a teljeset írom be, szerintem sokan csak vakarták volna a fejüket, hogy mi a fenét is akarok. Annak a példának a gyakorlatban semmi más értelme, mint hogy megkérdeztem, hogy hasonló esetben hogyan kell csinálni.
Azóta már próbáltam a netről tanulni. Ami nevet a union elejére írunk, az típus. Mint például az, hogy "int". Azt csak ugyanarra, vagyis új létrehozására használjuk, mint pl. az int-et.
Viszont a végére írt, az a terület neve.
Példával élve:int pelda ;
Ebben az int-nek "felel meg" a union elejére írt név, a "pelda"-nak meg a union végére írt.
Mivel a példában csak a legkívül álló egységgel hozunk létre, foglalunk le területet, csak ott SZÜKSÉGES a típus név. Ott előre is kell írni. A belsőkben már nem kell, mert azok már a terület egy részét mutatják, az már "változó név", azt a végére kell írni.
"Ugyanazt az egy byte-ot 3 különböző néven elérni?"
Ha másként daraboljuk, például bitekre, akkor van értelme.
A példával (a hosszabbal) élve:
Először beolvasom a 6 byte-ot, mert az a protokoll fejléce, annyi mindenképp jön. Utána az egyes részeket vizsgálom, akár bitenként, mert például a FIN bit azt jelenti, hogy nincs több csomag, ez az utolsó, ha az opcode = 1, akkor egy egyszerű adatcsomag következik, ha meg nyolc, az a close, akkor agyon kell csapni a klienst. (néhány házaló klienssel is szívesen megtenném)
-
Janos250
őstag
Gyakorlati értelme?
Hát az, hogy egy szerűbb példát kérdezzek, és ne ezt:union dataFrame {
uint8_t bytes6[6];
struct {
union {
uint8_t code;
struct {
uint8_t opcode : 4;
uint8_t RSV3 : 1;
uint8_t RSV2 : 1;
uint8_t RSV1 : 1;
uint8_t FIN : 1;
} byte0struct;
}byte0; // byte0
union {
struct {
uint8_t payloadLen : 7;
uint8_t mask : 1;
} maskPayload;
uint8_t byte1data;
} byte1; // byte1
uint8_t masking_key[4];
} dataFramestruct ;
}; // union dataFrame
dataFrame frame1 ;
Ez a WEBsocket data protokolja. -
Janos250
őstag
Aztán, persze nem igazán sikerült megértenem a lelki világát, hogy pl.
union x {
uint8_t a;
uint8_t b;
} y ;
Ebben mi a különbség az x és az y között?
Rendben, hogy x a típus, y meg a változó neve, de azért nem sikerült teljes mélységében magamévá tenni. Például a korábbi mintapéldában.
Bonyolultabb esetben (többszörös beágyazások), ha valami hiba van, és az y helyén nincs semmi, akkor hibajelzésként a unionra nem "unnamed union", hanem "unnamed struct" hivatkozik.
Ezek szerint, a union számára egy struct, csak az elemeit egymásra címzi?
Meg lehet azt adni, hogy egy sima struct elemei ugyanazt a memóriaterületet használják, azaz a fenti példában ha az uint8_t b helyére megfelelőt írok, akkor közösen használják?Mert rendben van, hogy tömbnél ezt hasznáhatom, hogy megadom a címet, pl:
volatile uint32_t* SHA_TEXT_0_REG_array_32 =
((uint32_t *)(0x3FF03000));
És akkor érvényes, értelmes pl. az:SHA_TEXT_0_REG_array_32[i] = 0;
(mert ezt épp most írtam, és jó)
viszont, ha nem tömb, hanem egyszerű változó, akkor is meg tudom adni, hogy egy konkrét címre, vagy egy mások változó "tetejére" rakja?
Structnál is megy, de egyszerű változónál hogyan? -
Postas99
senior tag
Nem voltam körültekintő:
LittleFS Filesystem Uploader
ERROR: Only Arduino-Pico RP2040 and ESP8266 supported.Nekem már nincs ilyen régi cuccom.
Vagyis RP2040-el teli van a ház. Azzal meg nem akartam vacakolni mert azt meg python-ban meg lehet oldani és még barkácsolni sem kell hogy az MP3 fájl felugorjon a készülékre, viszont abból meg nincs ekkora kapacitácú cuccom, csak a 2 megás.
-
bagarol
tag
A beállításokban megadhatod a lib helyét. Nekem az is az IDE mappában van.
A boardokat nem tudom át lehet-e helyezni az appdata/local/arduino15 helyről.
Ja, és ezek a D partición. De egy esetleges újrahúzás után a board linkek meg vannak az
IDE-ben, csak újra le kell tölteni. -
JulianSinulf
őstag
Persze, minden jó.
Az i2c szkennelő kódot gond nélkül feltöltötte először. És erre a kódra már töltöttem fel korábban mást is, szóval nem ez a kód intézi el, illetve nem is a feltöltés.
Akkor csak a példa kódban lehet valami gubanc, ami kinyírja nekem az arduino-t.Majd holnap megpróbálom ezt a reset gombos ötletet.
-
JulianSinulf
őstag
Ezzel csak az a gond, hogy az i2c szkennelő kód felment rá és működött. Ezt követően akartam feltölteni rá az új kódot, de az már ezt a hibát dobta.
A szkennelő kódot sem tudom már feltölteni rá, akkor is ezt a hibát dobja.
Amúgy a szkennelős kód még mindig fut és kommunikál a számítógéppel, szóval a nano működik. Csak a feltöltés nem. -
törölt tag
Csak egy gyors kérdés még ...
Ha akkor ez az egész (cpu-kártya, stm32f401, i2c oled) a régi gépben üzemel és onnét kap tápot, de menet közben a mikrokontroller-t usb-vel összekötöm egy PC-vel, hogy arról töltsem rá a firmware-t és figyeljem a serial-t a szoftver készítés ideje alatt akkor azt hogyan tegyem meg?Ha az usb porton csak a gnd és a két adat lesz bekötve és nem kap 5VUSB-t az stm32 akkor elméletileg használhatom úgy, igaz?
-
törölt tag
-
Postas99
senior tag
Annó említetted, hogy ESP32-vel az onboard flash-be tettél valami mp3-at és i2s analóg kimeneten megszólaltattad a hangot.
Meg van még neked ez a kód? Egyetlen mp3 fájlt tennék bele és 16Mbit-es az a C3 verzió amit rendeltem, elviekben bele fél.Nekilátnék az idei évi halloween projektnek - legalábbis az elsőnek - és el kéne döntenem hogy mi lenne nekem a jó.
Alapötlet továbbrsa is.
Műanyag baba szempilla mozgatása (rebegtetés) és valami kísérteties gyerek lányhang éneklés kiadása. Most még a vaterán vadászok 40cm közeli babákat, legalábbis 1 kell hogy elinduljak.Viszont ha ESP32-vel halk lenne a hang akkor marad újfent a porszívó cső a testbe.
-
törölt tag
Az egyik eszköz egy ilyen CPU kártya: [link]
Ezen van egy I2C kimenet. Ezt elméletileg lehet használni egy szintén gépbe helyezhető kártyához, de ilyet nem vennék hozzá az ára miatt (~100eur+).
Monitorozni egy LTC2990-el lehetne elméletileg a cpu vcore/temp értéket.A másik eszköz egy stm32F4xx lenne 1db oled vagy lcd kijelzővel.
Az stm32-t terveztem külső tápról hajtani, de igazából technikailag kivitelezhető hogy azt is a cpu kártyás gép 5V/GND részéről működtessem. Akkor 2 helyett 4 vezetéket viszek ki a gépből.Viszont amíg fejlesztem addig az asztali gépem USB portján is "lógna" az stm32, de közben adatot a bekapcsolt másik gépből nyerne.
Szóval ugyanúgy külön gnd-n lenne csak akkor egy tápon a "cpu kártya + stm32" és egy másikon a fejlesztős gép az usb porttal.Hogyan lehetne ezt kivitelezni?
-
JulianSinulf
őstag
Köszi!
Ezt így látva nagyon brutál.
Van egy (két) ESP32-CAM modulom. Az ESP-n csak annyi van, hogy ESP-32S
Akkor most döntsem el, hogy melyik.
Nameg, hogy a piacon majd mit kapok.
Fejfájás.
Ezt átnézni is már brutál lesz.
Meg utánajárni, hogy mi mit jelent. Pl. mire jó a PSRAM meg hasonlók.
Vagy túlbonyolítom? -
ViZion
félisten
Anno telefonosok meséltek durvákat: a telefonkábelt itt tanyán elvágták, eltépték inkább, nem szándékosan. Majd -h legalább ne lifegjen, vagy kitudja miért- a jóemberek összekötötték egy bálamadzaggal. A telefonosok meg egy délelőtt rohangáltak (4-5 km-es szakasz), h hol a hiba, mert a szakadást így nem látták...
-
Postas99
senior tag
Mikor felvételiztetnem kellett új kollégákat. Vagyis részt kellett vennem a folyamatban. Egy halom kreatív kérdést kellett összeállítanom.
A másik kérdésen is sokan elcsúsztak, mert az csak józan paraszti észt feltételez, még csak mérnöknek sem kell lenned hozzá.Van egy normál 230V-os izzólámpa, be van csavarva a foglalatba a foglalatból kimenő 10Km-es vezeték másik végén levő dugó be van dugva a konnektorba.
Sajnos a lámpa nem világít. Az izzó jó, a kontaktok jók, a fali konnektorban meg van a 230V és a villásdugó is tökéletesen be van kötve. (Ezt csak azért írom le mert a legtöbb ember nagyjából idáig jut el)
Hogyan állnál neki hogy megállapítsd hogy hol a hiba.. a vezeték 10km hosszú. Minnél pontosabban és gyorsan (a legkevesebb méréssel).Mondjuk ez nem pont az a topik ahol 3mp alatt ne írnátok meg a megoldást.
-
Janos250
őstag
A neten nem tudom, merre van, mert én, amikor évekkel ezelőtt csináltam a WS2812 vezérlést, nemigen találtam, de az rég volt, azóta nem tudom, mi van.
A hordozó frekvenciásat soha nem használtam, azt csak elméletből tudom, hogy van két regiszter, az egyikbe azt töltöd, hány 80 Mhz-es ciklusig legyen alacsony, a másikba hányig magas a carrier, és akkor azt modulálja az RMT. -
Janos250
őstag
Teszek majd fel, de jelenleg olyan nincsen, ami publikációra készült, és hányavetett dolgot nem akarok föltenni, mert gyorsan megkapom, hogy nem is szép, meg nem is jó a program.
A lényegét viszont most leírom, úgyis onnan kell elindulni.
Az ESP32 tartalmaz néhány beépített hardver megoldást, többek között ezt is. A lényege, hogy van saját tárterülete, (32 bites szavak) oda kell az adatokat berakni, amiket a következőképp értelmez: Előveszi az első szót, annak az egyik 16 bitjét (lehet 15, fejből nem emlékszem biztosan) úgy értelmezi, hogy annyi időegységig kell az adott lábat alacsonyan tartani, majd a másik felében lévő adatok szerint meg magasan. Ha infrát akarsz, akkor csak egy lábra a led, és betölteni a számokat. Ha az adott tárhely kevés neki (egy hosszabb WS2812 led) akkor közben cserélni kell az adatokat. Ez mehet úgy, hogy amikor az adatok felét megzabálta, akkor interrupt, és a felhasznált fele helyére copy, vagy van egy számláló regiszter, ami azt mutatja, hogy hol jár, azt is lehet figyelni. Be lehet úgy állítani, hogy ha elfogytak az adatok, kezdje elölről, meg úgyis, hogy akkor hagyja abba. -
gordonfreemN
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házi hangfal építés
- Lexus, Toyota topik
- VR topik
- Suzuki topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- OTP Bank topic
- Mobil flották
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Küszöbön a The Alters megjelenése
- További aktív témák...
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- ÚJ PS5 Slim - FW 8.40 - Lemezolvasó - Lua Loader - Lua játék - Lapse
- új, bontatlan, iPhone 16E gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 16" 2019, Gray i9 64GB RAM 1TB SSD Radeon Pro 5500M
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 16" 2019, Gray i9 64GB RAM 2TB SSD Radeon Pro 5600M 8GB
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- LG FLATRON L1942s 19"-os 1280x1024-es monitor eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest