- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- VR topik
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz
.-..-. #23656 üzenetére
Jól érted, ha csak nem valami elcseszett konstrukció, vagy pl. szerelt pcb, amin már rajta vannak a felhúzók. Esetleg olyan slave is van a vonalon, ami tartalmaz ilyeneket, mint pl. a szokásos SSD1306-modulok (amik bár külsőleg 5V-ot kapnak, de a belső 3,3V-os tápjukra húzzák az I2C-jeleket..).
Megnéztem, hogy mi a helyzet az 5V toleranciával.
- ESP32-nél nincs ilyen IO-pin, úgyhogy bár a gyakorlatban rövid időtávon a beszámolók szerint elviseli ezt a szintet, hivatalosan ellenjavallt, a kontroller meghibásodását okozhatja.
- STM32: itt megúszható a szintillesztés, mivel a gyártó szerint is léteznek FT (five volt tolerant) pin-ek, és az alap I2C-portok mind ilyenek. A megkötés annyi, hogy ilyenkor az adott portok belső felhúzóit szoftveresen nem szabad engedélyezni, ill. a uC tápjának /Vdd/ hiányában nem lehet jelen a pullup-ellenállások túlvégén sem a felhúzó feszültség. Azt sem tudom, hogy szoftveresen át lehet-e portolni más pin-ekre a belső I2C-perifériákat, esetleg olyan GPIO-kra, amelyen nem FT-képességűek. -
And
veterán
válasz
.-..-. #23654 üzenetére
Aha. Az LTC2990 adatlapja azt mondja, hogy (mivel ennek a tápfeszénél lehet alacsonyabb a buszon mért magas szint) a minimális feszültség, amit HIGH-nek detektál: V_IH = 0,7 * Vdd, vagyis 5V-os táp esetén 3,5V. Ez ugye gond lehet, mert ha 3,3V-ra, a master-eszköz tápjára húznak a pullup-ellenállások, akkor problémás vagy egyenesen lehetetlen lesz az adatforgalom. A másik eset, hogy 5V-ra húzod a buszt, de kérdés, hogy az ESP / STM32 ezt elviseli-e (5V tolerant input, adatlapról esetleg kiderül). Ha nem, akkor két dolgot tehetsz: szintillesztést teszel a buszra, vagy lecsökkented az LTC2990-es tápfeszét, melynek üzemi tartománya 2,9 ... 5,5V.
I2C szinteltolás diszkrét elemekkel: [link], a két vonalra (SDA/SCL) két külön mosfet kell, és mindkét oldalra külön-külön felhúzók szükségesek. -
And
veterán
válasz
.-..-. #23652 üzenetére
Az I2C-'kimenetek' (az SDA-pin forgalma ugye kétirányú) alapban nincsenek semmilyen szinten, hiszen nyitott kollektoros / drain-es kivitelűek. Ezért a külső felhúzó hozza azokat fix potenciálra, ha a vonal nyugalomban van, vagyis a belső tranzisztorok master és slave oldalon is zártak. Itt a kérdés az, hogy a uC ill. a slave-eszköz (az LTC2990) mekkora konkrét tápfeszültségről jár, és ha a felek tápfesze nem egyezik, akkor el lehet dönteni, hogy milyen szintre legyen felhúzva az I2C-busz. Ez sok tényezős kérdés. Ha a tápok egyeznek, nincs gond, ha nem, akkor több eset lehetséges: az alacsonyabb tápfesszel rendelkező eszköz elviseli-e a pin-jein a nagyobb szintet, vagy fordítva, a saját tápfeszénél alacsonyabbra húzott adatbusz eléri-e a számára dedikált magas szintet. Ha valamelyik eset problémás, szükség lehet szintillesztésre a felek között.
Mod: vagy az egyértelmű, csak nekem nem esett le elsőre, hogy a master (ESP vagy STM32) alacsonyabb tápfeszültséggel, pl. 3,3V-tal működik? -
Undoroid
őstag
válasz
.-..-. #23258 üzenetére
Szia!
Kissé el volt kavarva, de végül megtaláltam! Az egyik ismerősöm ajánlotta ezt, amit azóta is használok! A forrását már nem találom * , mert valószínűleg törölték...még jó, hogy alapból lementettem ezt a képet. Egyszerű és normál használat esetén "mindenre" elég! Nagyobb terhelésnél a hűtőlap használata erősen javasolt! A három színhez ugye három csatorna szükséges! Ha közös a hűtés, akkor ne felejtsd el megfelelően leszigetelni egymástól az összes IRFz44v-t!
* hogyan lehet újra megkeresni ezt a képet az interneten? Szeretném a kép forrását is megjeleníteni!
-
Tankblock
aktív tag
válasz
.-..-. #23258 üzenetére
Jó lesz az a FET számának megfelelő Datasheeten nézd meg a Vgs tresholdot, remélem jól emlékszem, hogy mennyinél nyit. Annál nagyobb FEszültség legyen. Van hozzá szép átviteli karakterisztika is.....
B verzió nem ESP kötsz rá előszőr hanem egy arduinot 5V at pl UNO , vagy fix tápot
-
Undoroid
őstag
válasz
.-..-. #23254 üzenetére
Üdvözöllek!
Ha jól sejtem, akkor nem a WS2818-hoz keresel valami kapcsolást, hanem valami hagyományos LED-szalaghoz?
Az első ún. címezhető ledeket használ, amivel igazán érdekes effekteket lehet összehozni, míg a hagyományossal a teljes 'strip' végig egyforma színű.
Melyik verzió az, ami most érdekes lehet? Nyilván a második, de azért mégis megkérdezem...
-
Janos250
őstag
válasz
.-..-. #23191 üzenetére
Egy csapdába léptél, egyelőre én sem tudom a megoldást.
Bár az is lehet, hogy nálam van valami gubanc, egyelőre nem tudom, csak a hibajelenséget tudom leírni. Lehet, nem így van.
A Windows 11 legújabb frissítése óta a CP2102 csippel felszerelt modulok - tapasztalatom szerint - nem képesek együttműködni a Win11-el. Hiába próbáltam a drivert cserélni, se a legújabbal, se a régebbivel nem megy.
Ha az eszközkezelőt nézi az ember, az látszik, hogy a gép felismeri, konnektál, majd eldobja. Aztán ez ismétlődik vagy az idők végezetéig, vagy néha előfordul, hogy beáll egy olyan állapot, hogy megmarad a kapcsolat. (Miért?) Egyelőre másik gépen nem próbáltam, mert nincs itthon másik, de majd próbálom.
Ez egy szűk hete van, és minden CP2102 csippel szerelt panelommal (van pár) ugyanezt csinálja. Próbáltam párral. A CH340 csip esetén nincs gond, viszont az olcsó ESP32 panelok a CP2102-t használják. -
ViZion
félisten
válasz
.-..-. #23186 üzenetére
Bátya (ez lesz a neved, szersd. Ezt a Braille írást nem értem.
), akkor lehet, h EZ van Neked? Másik fontos infó az USB chip, nem mindegy, h melyik driverrel fogja felismerni. Elvileg ez CP2102 vagy CH340G lehet.
Őszintén nekem ezek nem tetszenek (nagyobb, szívtam flasheléssel én is, WLED-ből nem minden verzió támogatja, stb...), a Wemos D1 mini az faék egyszerű, igaz kevesebb pin, de mivel ócó, nem is kell mindent egy lapkára bízni. Ma már Aliról az ESP32 supermini verhetetlen.Ez esetleg segítség?
-
.-..-.
tag
válasz
.-..-. #23186 üzenetére
Frissítés:
Sikerült külső SerialUART eszközzel egy "üres" kódot rátennem úgy, hogy közben nyomtam a "Boot" button-t.
Sanszos, hogy valami ArduinoIDE kódot tehettem rá anno, nem pedig webflash-el "valami kész binárist", ahogy eredetileg hittem.
Viszont szerintem valamit kikapcsolhattam és ezért nincs USB.
Lehetséges, hogy elszúrtam valamit az ArduinoIDE beállításnál és ezért nincs most USB-UART nálam? -
válasz
.-..-. #22945 üzenetére
Hát az egyik verzió az onboard regulátor (a fűtős
) használata 5V boost konverter mellett, ez a pazarlós, de bevált, stabil megoldás.
A másik a 3.3V boost-buck konverter, aminek szintén nem nagyon megy a hatásfoka 80% fölé, inkább 70% az is.
Aztán van olyan is, hogy egy low drop regulátort kötni a pucér cellára, hátránya, hogy nem tudod a teljes töltést kivenni.
Talán a legjobb megoldás a 2S li cella + egy jó hatásfokú buck konverter, azzal 90% vagy afölötti hatásfokot is el lehet érni.Az AVR-ek ilyen szempontból egyszerűbbek, mert az 5V chipek 6V-3V közt simán elketyegnek minden konverzió nélkül (más kérdés, hogy a rájuk között perifériák annyira nem). Az ESP flash része viszont 3,6V fölött sajnos megsül, így azzal nem érdemes kísérletezni.
-
-
Postas99
senior tag
válasz
.-..-. #22879 üzenetére
Nekem szólt
Mert én rühellem ezeket a h@gy@fa@sznyi lapokat, hol olyan helyken vannak kiosztva pinpad-ek amit élő halandó ember még bottal sem piszkálna.Természetesen kinek a pap, kinek a papné, és valakinek Lutz Gizi, vagy az öreg király tikolt szerelme. Nekem ezek nem jönnek be, limitált láb mennyiség satöbbi..
Emmán döfi Természetesen mindig a tartalomhoz a FORMA - Amfora.. ha már régi szr poénoknál tartunk. -
.-..-.
tag
válasz
.-..-. #22872 üzenetére
Update:
Jelentem az vagyon a helyzet, hogy az esp32-wroom-on lévő usb-uart chip adta be az unalmast. Annyira, hogy log-okat nézve a rendszer folyamatosan panaszkodik az usb portra, hogy még ID-t sem kap a chip-től.
Viszont külső usb-uart adapterrel (pl2303) laza mozdulattal felírt próbának egy "led-villogtatós valamit" -
cog777
senior tag
válasz
.-..-. #22866 üzenetére
Nekem az Arduino Esp32 valami nem jol mukodo boot loaderrel jott, esett kelt, mindenfele ritualet kellett csinalnom hogy valtogassak feltoltes es alkalmazas mod kozott. Aztan frissitettem a boot loadert es minden out of box kezdett mukodni. Nem volt szukseg gombokat nyomogatni. Probald frissiteni a bootloaderet.
-
válasz
.-..-. #22866 üzenetére
Viszont egyáltalán nincs az usb listában az esp32.
De nem is csoda, mivel nem tudom átrakni flash/download módba.De, akkor is meg kellene jelennie az usb listában, legalább mint ismeretlen eszköz, mert bármi is van magán az ESP-n, van a board-on egy uart eszköz, ami akkor is kommunikál a dróton, ha nincs mögötte semmi. Windows-on legalábbis mindenképp megjelenik. Nézd meg egy windows-os gépen is, ha még nem tetted.
Az az érzésem, hogy az usb porttal, illetve magával az uart chippel van gond, próbáld a külső eszközt rákötni.
Esetleg az usb portot próbáld megtisztítani. 🤔 -
válasz
.-..-. #22864 üzenetére
Nincs külső usb-uart eszközöd, amivel meg lehetne kerülni a board-ra integrált uart chipet?
A géped nem változott az utolsó feltöltés óta? Biztos, hogy telepítve van a szükséges driver (pl. ch340)? Egyáltalán milyen uart chip van rajta?
Nincs semmi se kötve-forrasztva a lapra? Ha a pineket ráforrasztottad, nem folyt meg az ón valahol és csinált rövidzárlatot? -
válasz
.-..-. #22862 üzenetére
Szia!
Én a helyedben először is kipróbálnám másik kábellel, és az összes usb porton, ami a gépen van. Olyan szerintem nincs, hogy a feltöltött program miatt ne kerülne flash módba, de ha mégis, akkor gépre dugás előtt próbáld meg a gpio 0-t földre húzni, ezzel kézzel teszed boot módba.
Muszáj megkérdeznem: te hogy ejted a neved, kedves .-..-.?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- 128 - Lenovo Legion 5 (16IRX9) - Intel Core i7-14650HX, RTX 4070 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged