Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Projektor topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- SSD kibeszélő
- Milyen egeret válasszak?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Albigator
őstag
válasz fudi2002 #22797 üzenetére
De ha ott nem gond, akkor EDC1-es mókával sem baj ha egy 3600 1.4-1.44V-ot kap. Ezzel csak azt akartam mondani.
Azért is raktam vissza alapra mert így is disznó melegedése volt alapon IDLE, főleg win bejelentkezés után (65-70 fok is). EDC-vel ezt még jobban tetőztem.
Mondjuk még az EDC+ offset kombót nem próbáltam ki. De nem is fogom már inkább.[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
veterán
Amúgy nagyon magasra kell menni ahhoz, hogy beérje. Most 72,9ns latencyn vagyok 4600cl18-on (nem bdie, trfc 670), kellene még egy jókora löket hogy egyáltalán 70 alá beessen. 1,5v vdimm, jelen stabil beállítás mellett pedig 3700mhz cl15 vdimm 1.44v, ergo nem éri meg. Már a cl14-nél is ezt érzem, nagyon keveset javul és 3700-on elkéri az 1.5v-ot, így visszatettem cl15re.
Albigator: Viszont pl egy 3800X van mikor tök alap, auto beállítások mellett 1.5V-okat dobál játék alatt. Ez erősen lap és agesa függő. Korábbi bioszok 1.5v. Asusék 1.52v, agesa 1.0.0.4től már 1.45v körül illetve amit a lapok még felülbírálnak. De mindenesetre játék alatt normálisnak mondhatni, az nem terhelés, mármár pihentető a cpu-nak
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
fudi2002
veterán
-
hackeeeee
Jómunkásember
Igen, próbálgattam azt is, és működik is. Bár kitolt limitnél néhol javasolják a limit kitolását magasabb hőfokra.
@Brekkk: Akkor ott valami nem kerek, nekem, amikor rosszul volt rajta a hűtő, folyamatosan lekapcsolt, vagyis, mivel zárlatra gyanakodtam, áramtalanítás után indítottam, majd pár mp után megint lekapcsolt.
Viszont TT nekem sincs, ~100 fok körül is minden oké.. Elvileg az Amd overclock/pbo/advanced résznél van critical temp beállítás.
arabus: A fenti proci hőfokok 3800XT, vagy 3900X? Látva ezeket, akkor most vannak rendes hőfokok nálam is.. ~4300-on elmászik ~100 fokig cruncher alatt és 1.35V-n. 240-es kompakt vízzel.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
Alpi.
addikt
válasz Brekkk #22788 üzenetére
Igen, a lekapcsolási hőfok alatt, akármeddig mehet végülis ! Viszont ott már rettentően visszavesz az órajelből. Volt nem olyan régen egy zen2 noti cpuval, hűtés nélkül futtatták a Crysist. Pár 100 mhz-en ment csak, de futott végülis. :)
Szerintem a pbo beállításoknál van mindegyik lapba. Legalábbis nagyon illene szvsz.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
HSM
félisten
válasz Albigator #22757 üzenetére
Itt az a logikai zsákutca, hogy divat EDC1-el átverni az SMU-t, meg PBO meg mindenféle, csak az nincs figyelembe véve, hogyha át van verve a gyári algoritmus, ami szabályozza az egészet, ráadásul megemelt limitekkel, akkor miért várjátok, hogy biztonságos paramétereken üzemeltesse a CPU-t?
(#22764) Brekkk: Nekem a gyárinál nagyságrendekkel erősebb hűtővel is instant 91 fok lett a Prime a gyári alapbeállításokkal. Az allcore 4,2Ghz tuningom alatt is hűvösebb, 85-88 fok csak.
Amúgy az csak egy dolog, hogy 90 fok, az szerintem a kisebb gond, a nagyobb, hogy hozzá olyan feszt tol, hogy csak na (terhelt 1,25V), illetve úgy lő ki a hőfok (1,3V felett indul), hogy az is csak na.
Illetve ugyanez részterhelésen is, olyan hőfok lengések voltak gyárilag a brutális feszektől (1,3-1,4V), hogy csak pislogtam. Az pedig bizonyosan nem jó az élettartamnak.(#22766) wwenigma: Pedig kutya kötelessége lenne akár 3 éven keresztül is bírni a gyári hűtővel akár a folyamatos Prime95-öt is. Kifizetted a CPU-t, a hűtőt, gyári paramétereken hajtod, innentől kezdve akármilyen programkódnak futni tudnia kéne rajta, minden más csak kifogás és mellébeszélés.
(#22773) fudi2002: Én arra lennék nagyon kíváncsi, hogy a Ryzen DRAM Calculator 1.7.3 MemBench "Easy" beállításán milyen eredményt ad majd finomhangolva, vagy akár anélkül.
(#22776) fudi2002: Ilyen magas órajeleknél már nagyon sokat számít, hány rétegű az alaplap, csak 4 vagy 6, illetve hogyan van tervezve a memória vezetékezése. A B550 Tomahawk egy elég komoly konstrukciónak tűnik, nyilván nem véletlen nagyon más árkategória, mint a B450-es lapok többsége.
[ Szerkesztve ]
-
arabus
addikt
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
Brekkk
senior tag
Mint a beírás mutatja 100+ foknál sem kapcsol le, nincs thermal throttling, akkor rosszabb esetben (Nincs jól fent a hűtő, renderelés, komolyabb sokszálas adatbázis munka fut nem megfelelő hűtéssel) megöli magát a proci, mert még nem érte el a lekapcsolási hőmérséklelet? Ha jól veszem ki az itt leírtakból 100 fok körül órákat is mehet a proci akár
Minden lapon van olyan funkció, hogy max meddig engedi a proci hőmérsékletet elszaladni, hogy legalább az megfogja? -
nuke7
veterán
válasz Corsa02 #22784 üzenetére
Ha a custom ryzen power plan-re gondolsz akkor az csak win-en belüli hőfok ingadozásra ad megoldást, a boost-hoz meg a fesz-hez nyilván nem nyúl (nem is tud)
(#22786) hackeeeee: az én bios-omban lehet állítani a safety hőfokot is PB/PBO esetén, alapból 95°C én amikor úgy volt, levettem 85°C-re, de mostmár minden auto-n van, -0.1V offset-el. Így egész jó az idle, max pár másodpercre szalad 50°C fölé, de utána azonnal vissza is áll.
Ha meg játszom, vagy dolgozom rajta, akkor belövöm AI suite 3-ban a 4Ghz@1.1935V all-core-t és akkor load alatt sem melegszik[ Szerkesztve ]
https://youtube.com/user/nuke7
-
Corsa02
őstag
válasz Qtya123 #22769 üzenetére
Ez nálam is totál így működik, ha átkapcsolom PBO enabledre, akkor kicsit kevesebb lesz a teljesítmény, kb. 25Mhz-el kevesebb a Boost. (MSI Toma Max)
Az összes többi beállítás nálam is ugyan az mint a cikkben, egyedül ezt a 1usmus Power Plant nem próbáltam még...nálad jól működik?
The Truth Is Out There --->
-
arabus
addikt
104.8-on sem kapcsolt le
mintha tényleg nem tudna[ Szerkesztve ]
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
-
arabus
addikt
válasz fudi2002 #22776 üzenetére
nem nem a memória tuning erösen lapfüggö
sokat számit a bios,a memók bekötése is és persze az imc
de elég összetettXeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
Brekkk
senior tag
válasz wwenigma #22766 üzenetére
És erre vonatkozóan van a gyári utalás?
Ne abból indulj ki, hogy mindenki fórumokat olvas napestig, hogy mi kellene hozzá, hogy úgy menjen ahogy.
Out of the box mit csinál, a proci.
Kezdjen el throttlingolni a gyári hűtővel, és akkor meg van oldva a prime probléma, de ne szaladjon el 90+ fokig, hogy megfőzze magát, vagy elmenjen lekapcsolási hőmérsékletig.
Csak ennyit kellene megcsináljon és máris jó a gyári hűtő.
Illetve a leírásában szerepelnie, hogy ez a normál működés, nem megfelelő hűtés esetén.
Egyébként az ASUS lapomnál gondoltak erre a hiányosságra, és be lehet állítani, hogy ne mehessen a Proci meghatározott hőfok fölé.
Bár 70 fok maximumnál legfejjebb 3600-on megy a proci végsebességen, és a PRIME is használható végtelenségig anélkül, hogy bármi gondot okozna. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz Albigator #22774 üzenetére
Hát én is ezért nem nagyon mennék 1.25 fölé, valamiért melegebb a cucc a B450-hez képest.. Lehet, hogy az LLC-től is, nem tudom.
1.25 körül még a 4.1 megy, de oda kell egy kicsi, mert néha döcögősen indul. Ezért gondoltam, hogy hagyom 4G-n, aztán kész.
Véleményem szubjektív...
-
arabus
addikt
válasz fudi2002 #22773 üzenetére
tudom mid van a a nagyobb tudású forumtársak cuccaival fejböl képben vagyok.
azért ehhez már rengeteg tapasztalat kell.
na meg jó hardver.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
Albigator
őstag
válasz hackeeeee #22760 üzenetére
Én most alapra visszaraktam, RAM-okat kéne belőni. De lehet egy 4.15 GHz-et belövök, az még sima 1.25V-al. 4.2 Ghz-hez épp kevés ez LinX alatt derült ki. Így nem melegedne Idle mint a disznó.
Viszont alakulóban van a nagyon jó áras 3700X (számlázták, nem törölték) így ha az összejön akkor 3600-at inkább visszaküldöm 14 napon belül (ez is viszonylag jó áron volt).[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
veterán
-
Albigator
őstag
válasz Malibutomi #22758 üzenetére
Régebben néztem őket, mostanában nem annyira. A nyereményjáték miatt viszont végig néztem most.
De az esélytelen. -
Alpi.
addikt
válasz Hublot #22767 üzenetére
Ezt mindenkinek saját magának kell meglátnia.
Lődd be a procidat fixre, nézd meg, mekkora órajelet tudsz minden magra, aztán meg vizsgáld meg Boost-tal. De ne csak full thread Cb run alatt ! Lehet megadni custom thread számot. Kezdd el 12-n, 8-on ,4-en, stb. és figyeld, hogy megy a procid részterhelésen. Aztán már csak azt kell vizsgálni, hogy látsz-e esélyt a 3900X-nél, hogy részterhelésen fogod használni ! [ebben a videóban kb. látszik, mire gondolok] Még Cb R15 is extrém magas per thread load, a való életben nem igazán fordul elő. Legalábbis nem gyakran, szóval az órajelekre nézve ez kb. a legrosszabb esett még részterhelésen is. Sztem ha ezt le tesztelgeted és összeveted azzal, ahogy Nálad megy a proci általában, terhelésekre vetítve, ki fog jönni valami eredmény féle.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Qtya123
őstag
válasz RECSKA #22749 üzenetére
Ezzel a PBO-val én nem tudok dűlőre jutni, hogy van-e értelme.
Mennyire helyénvaló még ez a guru3D cikk? [link]
Azon belül is ez a mondat: "I also recommend disabling PBO, which activates Precision Boost 2.0 for clock management. This ensures only temperature and FIT play a role for clock speeds."Nekem a PBO autora van állítva (MSI alaplap) és a cikkben szereplő beállítások vannak már hónapok óta.
Most kipróbáltam, hogy PBO enabled és minden fenti másik beállítást pedig autora tettem. Semmi előny nem származott nekem a PBO enabled beállításból. Átlag ~25 Mhz-el alacsonyabbra boostoltak a magok allcore bármilyen teszt alatt. Cinebench is egy kicsit kevesebb pontot hozott vele.
-
zetecR
addikt
Sziasztok,
Asrock B450M Pro4-F lap és R5 3600 mellé 32GB ramot 4x8 vagy 2x16 felállásban érdemes beszerezni?
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Brekkk #22764 üzenetére
Nem kutya kötelessége tudni, normál terheléshez van az a hűtő. Normál használat során soha nem fog extrém esetre kihegyezett, olyan terhelést kapni mint aminek kiteszed úgy.
Extrém terheléshez extrém hűtőt vegyél, egy chillerrel próbálkozz....
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Brekkk
senior tag
Az, hogy mi sok mi nem, majd az évek döntik el.
Több ember is írta a fórumon, hogy gyári hűtővel a prime alatt 90+ fokon üzemel a cpu.
Ez ki tudja mennyire befolyásolja az élettartamot.
Tudom a Prime extrém terhelés, de elvileg ezt is kutya kötelessége lenne tudnia alap órajelen, mindenféle hókuszpókusz nélkül akár évekig, folyamatos terhelés mellett is.
Legalábbis ezt én így látom. -
Alpi.
addikt
-
arabus
addikt
létezik pedig ha hiszed ha nem csak a szine lett zöld
igy mostmár zöldhalálXeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
Alpi.
addikt
válasz Malibutomi #22758 üzenetére
Ezen a kékhalálon besírok mindig.
Lassan elfelejtem, hogy anno létezett ilyen !Most a legdurvább hibajelenség kb. a ram instabilitása miatt, ha kidob a játék az asztalra.
Vagy a böngészőbe crash-el a flashplayer és újra kell tölteni az oldalt. Ilyen botrányosan instabil !https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
hackeeeee
Jómunkásember
Próbálgattam megint egy kis pbo-t az AC-hez képest.. Ugye 1.23V körül elvan az AC 4G, megnéztem -87mV offset-tel, akkor is odatett neki 1.3V körül cruncher-ben, úgy, hogy közben szitén 4-4.1 körül megy.
Arról már nem beszélve, hogy AC 4G-n szinte ugyan úgy fut minden, mintha ac 4.1, vagy 4.2 lenne, vagy gyári pbo, 4.3, 4.4-es ingame boost-tal.. 3D markban lehet látni néhol itt ott különbséget, de az is elhanyagolható, sőt: [link]
Persze, ez egy 3dmark, de.. nah.
Elég sokat tesztelgettem ezt manapság.. Én tuti maradok most már AC 4G-n, aztán ennyi.. Mert a tesztek alapján felette már, főként játékok alatt szinte semmi különbség nincs, vagy ha van, elhanyagolható...
Csak azért szenvedtem ezzel, mert a gyári pbo, valamiért még mindig nem akart stabil lenni.. minden bench lefut, többször, órákon keresztül is, erre egy játék alatt pakk, reboot...
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
Alpi.
addikt
válasz Albigator #22756 üzenetére
Passz, igazábol nem szeretnék komolyabban véleményezni, mert annyira nem vagyok oda értük és ha nem muszáj, nem szeretek negatív véleménnyel lenni. :)
Elég népes ez a topic, de nem igazán emlékszem, hogy téma lett volna cpu halál. Hazai piac részesedéseit nem vágom, de pl. Németeknél Mindfactory ilyen 85 - 15 % körül fut, az új gen megjelenése után, a 10700k sokat szépített. Mármint Intel %-án. Abbol még el is adtak párat.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Malibutomi
nagyúr
válasz Albigator #22756 üzenetére
Szerintem ezt ne nezzed tobbet mert iszonyu faszsagokat beszel.
Kb mint itt az Intel vs AMD topikban par elvakult inteles b....asz. AMD-nel tobb a kekhalal meg a hiba meg a meghibasodas, "aki kicsit regebben van a szakmaban az intelre szavaz"
Ez vagy fizetett video vagy a figura magatol hulye szimplan.
Kulon elmeny mikor teszteli a gepet Warzone-al es a proci 96-97%-on teker
[ Szerkesztve ]
-
Albigator
őstag
válasz Brekkk #22741 üzenetére
Magas feszekkel? Az 1.4-1.5V 1-2 magnál elvileg nem sok. Erről megy itt legtöbbör a vita.
Főleg ha az ember még EDC1-el mókázik.
Tegnap kipróbáltam ezt a 3600-al (4X)
Így minden mag 4.37-re boostol max. GTA 5 alatt 4.225-4.3 között mozgott (nem egy CPU gyilkos, tudom) 1.4-1.43V- os feszeket dobált.
De ugyebár az amper ilyenkor nem olyan sok, így nincs gond. -
Albigator
őstag
Visszahallgattam azt a részt és szerintem Zen2-öt. link (lényeg 1:10-től, telóról nem tudok időpontosat linkelni, sorry)
Azt mondta a koma h mind új processzor volt.
(De ettől lehet, h újonnan vásárolt Zen+ is akár, de valószínűbb h az emberek inkább már a Zen2-öt veszik)[ Szerkesztve ]
-
Malibutomi
nagyúr
válasz Hublot #22744 üzenetére
Nekem ami bevalt procira az igy nez ki: PBO limits - motherboard
Scalar - 3x
CPU voltage offset -0.96VAhhoz hogy a minusz offsettel mukodjon szepen a 3733/1866 ram/fclk kellett meg:
Vsoc - 1.08
VDDP - 0.9
VDDG - 0.95Amugy most neztem hogy pl a CB20 eleg fura mert rogton inditas utan lefuttatva allcore boost volt 4120 korul az allcore pont meg alig lett 4900 valamiert...letuttattam utana rogton ujra akkor csak 4090 korul boostolt de a pontszam 4970 lett ami a normalis.
Jatekok alatt a boost 4200-4250 korul szokott lenni.
[ Szerkesztve ]
-
arabus
addikt
válasz fudi2002 #22732 üzenetére
ez jo hir de mutathattál volna egy kis kedvcsinálót
-
Alpi.
addikt
A ram adja a teljesítmény nagy részét általában ! :)
[Valamennyire kivonatoltam] a stream-et. Sajna ilyen retek a minőség letöltve.
Nem mellesleg látható egy top-performance 3800mhz-es bdie setup is !
9k mem pontot húz Geekbench 3-ba, ami Hwboton sem gyakori.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
őstag
válasz GIORGIONE76 #22745 üzenetére
Itt már mindenki Andre Yang
“ A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!”
-
GIORGIONE76
őstag
igazad van részben, de hiába látsz bizonyos beállításokat, ha még gyártónként is eltérhetnek, példa erre az msi régebbi és újabb deszkák, és hát én egy asus vagy giga alapján nem szívesen állítgatnám az tuti
(nemmellesleg a konfigod sem látni hogy megírjon neked valaki egy-két okosságot! )https://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
őstag
Csak kérdezném, hogy itt a proci fesz órajel beállítások a prioritás vagy mindenki 5000MHz cl18-ra recskázik? Bocs Dedi!
Jó lenne finomhangolt bios beállításokat látni fix all core vagy offset tökmindegy csak ne a ramokra menjen a fapp... minden nap.“ A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!”
-
Alpi.
addikt
válasz Albigator #22736 üzenetére
Zen2-est ? Előző szériákban az imc hajlamos volt kihalni. Zen2-nél nem nagyon hallani említésre méltó elhullást. Amugy meg az eladott darabszámok gondolom a Pcx-nél is sok : semmi, szal' darabosítani kicsit hülyeség szvsz. :)
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Albigator #22736 üzenetére
Érdekes hogy vannak ilyen csodahelyek ahol ilyenek történnek... Gondolom valami beragadt készlet inteluk van...
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Albigator
őstag
Amúgy most nézek egy pcx-es videót, ahol (még mindig inkább intelt ajánlanak a szerelők ) mondták h az elmúlt 1.5 hétben 14 db ryzent vittek vissza gariba.
Kíváncsi vagyok mitől lehet.
Mindenki RP's Lair videója láttán belőtte az 1.35V-ot, CBR15 alapján az órajelet vagy 4.2-4.5 GHz-re és netalán munkára használta a gépet és picit nagyobb terhelést kapott a proci? Vagy esetleg elkezdték pirme95/ LinX-el is tesztelni azt a sz@r beállítást? (le merem fogadni h a felhasználók 95%-a nem képes azt lehűteni ugyebár)[ Szerkesztve ]
-
Albigator
őstag
válasz RECSKA #22730 üzenetére
Nem fogunk.
Akkor a következő kérdések:
-A proci 1.4V+ feszt kap!! Ez veszélyes! Mit csináljak!? Tönkre fog menni!!
-Mindig felpörög a CPU venti! Hogyan lehet ezt megakadályozni?! A fene vigye el.Viccet félre téve, nem csak annyin múlik az egész, h kicsi a chip meg csak 1 CCD van, mert a 3600X nem melegedett ennyire.
A szivárgási áramról csak tegnap olvastam először (HSM-től) :R5 3600X Y-Cruncher 1-6-0 3 kör avg~ 4.1 GHz körül 1.334V átlag fesz, 39.16A avg (max 55.06A) max 80 fok (avg 70)
(itt már nincs "beragadt" 6. mag )Lehet azt mondani, h más a környezeti hőmérséklet stb de az világosan látszik, h a 3600 kisebb órajelen, kevesebb fesszel is bekér ugyanannyi ampert. (Másik összehasonlításom jobb volt, mikor az órajel és fesz volt ugyanannyi.)
Szerk.:
Ui. CPU package powert (SMU) kellett volna bejelöljem hwinfos képen de már mindegy.
[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Beba Snake #22726 üzenetére
Semmi problema nincs vele, kiveve a windows hatereket...
-
HSM
félisten
Ha már a hosszan futó Prime95 volt nemrég téma.... Úgy tűnik, a SoC/Vcore fesz mégsem volt kevés, a ramnak adott +0,01V meggyógyította a szűk időzítésű beállításomat. De hogy erre hosszú órák prime-ja nélkül hogy jöttem volna rá, arról fogalmam sincs...
Szóval elrettentő példának legyen itt, 8 óra LargeFFT:
Előzmények: [link] . Illetve a SoC kapott még +0.01V-ot, de csak mert nem akartam annyit prime-olni, a biztonság kedvéért. -
veterán
válasz Albigator #22728 üzenetére
komolyan, ezen sosem fogunk mar tullepni???
Doktor ur, faj ha igy csinalok...
csinalhatsz vele barmit, attol maga a chip, mely a hot termeli, nem lesz nagyobb. Azzal van gond. Tul kicsi a hoatado felulet. Remeljuk erre a kov gennel kitalaltak valamit...
Millioszor leirta mar mindenki. El kell fogadni. Ha hutheto cpu kell, akkor go tr4...En inkabb nem nezegetem, ugyis PBO-t hasznalok, megvedi magat...
Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!
-
nuke7
veterán
-
arabus
addikt
állitsd át szerintem belehet
nem tudom mert én insider fast ringen vagyok.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
arabus
addikt
rm megy 450-470-el is amugy meg
EMBER 2020 juli 26 van mér nem frissitesz?Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
nuke7
veterán
mondjuk lehet, hogy mivel nem teljesítem a minimum követelményeket, ezért nálam nem működik jól a ryzen mastr...
(
Minimum System Configuration
3rd Gen AMD Ryzen Desktop Processors on an X570 motherboard.
Windows 10 May 2019 Update (or newer)
) - nincs fenn se az új, nagy win10 update se nincs x570-es alaplapom...https://youtube.com/user/nuke7
-
őstag
-
Alpi.
addikt
Hol van közel 1,5V -os ram ? 1,85Vdimm az nincs közel.
@Hublot : 10 fok fölött picivel, annyira nem hideg. Elég komolyan reagál ekkora csökkenésre is, nem is nagyon akarom elhinni, mennyire leköveti ezt az egészet ! Beteg ! Nem tudok ilyen setupokat csinálni kézzel. Totál esélytelen ! a 4600Mhz-es fix geek3 eredményemet, ami pont ezzel a chillerrel volt csinálva és nagyon nem ment könnyen, mert kérte a feszt, attol meg forrósodott, csomó crashelés, stb. árán ment le, simán fogja... lol
Multiba picikét kevesebbet ért el cserébe single pontba még meg is ütötte...
[Geek3@4600 manual]
Ezt meg játszva kiadta, se meleg nem volt, se sok fesz... El is szégyelltem magam. :S[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Szedi a lábát...
Mondjuk a 1,5V közeli ram...(#22711) Albigator: Én azt vettem észre, kb. mindegy, mit csinál a ventilátor. Kicsi a mag, ha sok hőt termel ott nem megy tovább a "hőleadás". Persze, kicsit biztos lehet javítani pl. vízhűtéssel, hiszen minél hűvösebb felülettel hűtöd, annál több hőt adhat le, de itt az a gond, hogy már nekem a 12 centis toronyhűtőm is kb. hideg volt rajta (környezet +10 fok a legalján, amihez hozzáfértem), tehát sokkal előrébb egy játékvízzel sem lettem volna szvsz.
Amúgy úgy néz ki, nem is a CPU/SoC szórakozott velem a Large FFT-nél. Visszaraktam nagyjából a feszeket, +0,01V a ramnak és így már jónak tűnik. Pedig memtest stabil volt [link] . Tanulópénz...
(#22714) Albigator : Szerintem egy 3700X/3800X bőven jó minden téren. Ott plusz két magod is van, tehát nagyobb felületen adja le a hőt már az is, illetve ott a magasabb órajelek révén alapból szigorúbb a válogatás is.
[ Szerkesztve ]
-
Albigator
őstag
Csak a tesztek miatt állítottam 60 fok-nál max fordulatra.
Amúgy alaphasználatnál nyilván nem így van belőve.De én még arra vagyok kíváncsi, h tényleg nem lennék előrébb egy jobb hűtéssel pl: NH-D15?
Alpi. és RECSKA mester szavaiból az derül ki, hogy nem.
Vízhűtésnél még lehet valamikor trükközni is, ahogy propetya85 fórumtárs írta korábban, de léggel ilyeneket nem lehet...
A 2600X-em tényleg ezekhez képest jégkocka.... (arabusnak teljes mértékben igaza van.)
-
nuke7
veterán
válasz Guangho #22694 üzenetére
nincs nálam CaQ, global c-state be van kapcsolva, minden auto, docp sincs, -0.1V offset van és így ír average core voltage-ra 1.41-t néha a ryzen master, de azt ugye tudjuk, hogy a ryzen master nem veszi figyelembe az offset-et, tehát az 1.31 igazából...
(38 és 51 fok között ugrál light lode / idle -ben - igaz, a ryzen master advanced view 10-11% cpu-t eszik, az is "vicces"... szépen lehet terhelni vele a procit. Amikor visszamegyek basic view-ba, esik 10fokot a proci hőmérsékelte)https://youtube.com/user/nuke7
-
hackeeeee
Jómunkásember
4.3-on ennyi volt a teteje, de kompakttal itt már elég forrófejű.. App indításkor ~75-80 fok, utána 65-70.
Véleményem szubjektív...
-
Alpi.
addikt
válasz arabus #22706 üzenetére
[lItt kb. látni mindent] bclk, force oc mode-ot és az edc bug +200 mhz-ét is használtam.
Pompás hír, hogy itt is minden eddig látott szintnél jobban tűri a negatív offsetelést, nem csak "stock" módba ! Így nevetségesen alacsony feszt tudtam tartani és nagyon beteg órajeleket nyomott ennek ellenére ![ Szerkesztve ]
-
arabus
addikt
szépen megy.
1.9V mem fesz?
nekem asrock nem enged 1.62-nél többet sehogy igaz T-s
grat hozzá!
beállitásokat leirhatnád
lehet én is átrakom asus-ba ha ilyen jó az uj biosXeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
Alpi.
addikt
válasz arabus #22704 üzenetére
Akkor ezt figyeld !
[Assas creed]
[Sottr 3d]
[valahány 3dmark]
[Cinebench R20, 115W PPT-vel]
[Nagyon beteg Geekbench 3]
Mit csinál ?!?!https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
arabus
addikt
ez most mi?
ha adol neki feszt mind megy 4.5 körül csak birjad hüteni.
amugy jo föleg az egyszálas.[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Ceasar83 #22701 üzenetére
Első körben szerintem ne akard tuningolni hanem hasznald alapon és kozben olvass vissza a topikban a tapasztalatokról. Alapesetben is kb mindenre IS elég az a proci.
-
Alpi.
addikt
-
Ceasar83
újonc
Sziasztok! segítséget szeretnék kérni.most váltottam amdre, előtte 2600k volt.A mostani configom Asus hero viii,3900xt,4x8gb 3600mhz ram,nvidia 2070,Corsair h115i,1000w evga tap.A kérdésem az lenne mivel tapasztalatlan vagyok,hogy próbáltam húzni a 3900t,de 4.2 felett elindul a windows,fut is 4.3on de 4.2 felett 3dmark vagy a cpuznal is ha benchmark tesztet futattok akkor levágja a gépet.ez vmi beállítás hiba v csak akkor 4.2 fut stabilan? köszönöm a válaszokat előre is
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.