-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
fudi2002
nagyúr
Vki help.
Eltűnt 10 pontom egyszálas cb20 és cpuz benchben. Furcsállottam, visszaraktam 1.0.0.4-es biost, régebbi chipset drivert is, változatlanul kevesebb. Rég néztem ezeket és azóta frissítettem 2004-es windózra. Más is tapasztalt ilyet?
(nem mintha nagy érvágás lenne, csak kíváncsi vagyok) -
Albigator
őstag
-
csucsbicep
nagyúr
válasz
PAtr0n #20590 üzenetére
Köszönhetően az 1150 magas használt árainak. Nekem volt olyan lapom, de az utana jövő Z97 Hero köröket vert rá minden tekintetben. Intel vonalon szerintem jó volt az Asus, nagyon sok lapom volt tőlük és mind jól tette a dolgát. De AM4 esetén csakis MSi(X570 aljatól eltekintve). Remélem a B550 szériánal is olyan jók és stabilak lesznek, mint elődeiknel.
-
Albigator
őstag
válasz
RECSKA #20591 üzenetére
Jó, hogy mondod...
Ezt a táblázatot szoktam nézegetni, itt szerepel ez is csak eddig nem vettem észre.Várom már, hogy a B550-ek is bekerüljenek ide.
-
-FreaK-
veterán
válasz
RECSKA #20588 üzenetére
Okés, köszi!
Nem tudom, hogy volt-e linkelve, de volt mostanában Dram Calculator frissítés:
DRAM Calculator for Ryzen v1.7.3Valamint Thaiphoon Burner is:
Thaiphoon Burner 16.3.0.0 build 0416 Cumulative -
-FreaK-
veterán
y crouncher-el stress tesztelnék, melyik opciót futtassam? főleg ram stabilitást szeretnék nézni.
ezt töltöttem le amúgy: y-cruncher v0.7.8.9506.zip -
DraXoN
addikt
válasz
Maelephant #20584 üzenetére
mostanában felkapott téma lett a VRM áramkörök száma.. bár igaz, hogy néha a mennyiség a minőség rovására megy (néha bőven elég lenne kevesebb de jobb minőségű chip, mint a sok de "olcsó" mosfet ...)
-
Maelephant
senior tag
válasz
MPowerPH #20571 üzenetére
Igen, már az összes YT csatorna közölt teszteket, illetve Buildzoid is ramblingolt össz két és fél órában, és ez alapján kifejezetten jónak tűnnek a lapok (közép/felső kategória), excited vagyok. Brutál, hogy a korábbi évek gyakorlatához képest mi VRM-eket rátesznek a lapokra...
-
Darth11
aktív tag
válasz
ScomComputer #20579 üzenetére
Köszi :)
-
Darth11
aktív tag
Sziasztok,
Egy kis segítséget kérnék oc téren.
A konfig:
Ryzen 7 2700
Gigabyte aorus b450 pro
Kingston hyperx 3200 2x8 GB RAMTegnap lecseréltem a cpu hűtőt és gondoltam kicsit felhúzom a procit.
Sajnos az aida-s FPU stressz teszten szinte azonnal kiakad, ha azt nem nézzük, akkor minden más (CPU, ram, vga, cache teszt...) tökéletesen működik.
Esetleg valakinek van tapasztalata ötlete, hogy milyen RAM timing vagy feszültség segítene a problémán.
1.35 az alap 3.2 Ghz-hez járó fesz, és ezt emeltem lépésenként 1.4-re, de az FPU teszt így is kiakad.
Köszi előre is. -
-
fudi2002
nagyúr
válasz
MPowerPH #20571 üzenetére
Én a déli híd ventimentessége miatt írtam. A lelkemnek jobb hogy nincs. Pcie4 sáv kevesebb, de ha 1 vga és 1 nvme akkor teljesen elég. SLI/CF-nek amúgy sem tudom, hogy van-e értelme. Akik használták, mind írták, hogy inkább 1 erős kártya.
Amúgy a b550 tomahawk jó lett, [link] de ugye emesi -
-FreaK-
veterán
Nekem az az érzésem, hogy igen nagy különbségek vannak azonos CPU-k között és én kifogtam egy nem túl jót..
Most felraktam én is a legújabb F20a biost ) az X570 Aorus Pro-ral, és csak 1-1 futást csináltam különböző beállításokkal Cinebench R20-ban (meg mellette Aida64 memtest is).
Kicsit örültem amúgy, mert végre kivittek pár beállítást ami kétszer volt idáig, most már letisztultam a bios, igaz memória időzítést még mindig két helyen lehet állítani.
Minden esetben 3600/1800 a RAM/IF órajel, ennél korábban nem tudtam feljebb menni, mert nem stabil.
Korábban használt setup: F12e bios (AGESA 1.0.0.4.), Ram tuning (subtimingok is), 3600/1800, PBO: 300,230,230,4x, 200MHz:
4964 pontF20a bios (AGESA ComboAM4v2PI 1.0.0.2), Ram tuning (subtimingok is), 3600/1800, PBO: Enabled:
4853 pontF20a bios (AGESA ComboAM4v2PI 1.0.0.2), Ram tuning (subtimingok is), 3600/1800, PBO: EDC1:
4946 pont
(viszont úgy tűnik, hogy most már működik az EDC1 beállítás, nem úgy mint korábban)F20a bios (AGESA ComboAM4v2PI 1.0.0.2), Ram tuning (subtimingok is), 3600/1800, PBO: 300,230,230,4x, 200MHz:
4926 pontEz a közelében nincs a tiédnek, de ennek egy része lehet a 3600 vs 3800 ram órajel miatt. Esetleg ha van kedved/időd, meg tudnád nézni nekem, hogy mit mutat nálad 3600/1800-ra állítva?
Most újra nekiállok megpróbálni a 3733/3800-at...
-
Brownn
tag
Sziasztok
Valaki tud segíteni egy kis tuningba, úgy full alapoktol?
Alaplap: Tomahawk max
CPU: R5 3600+
RAM: Ballistix sport 32gb 3200mhz
VGA: Gainward 1660 super
CPU hűtő: Brocken 3 -
MPowerPH
félisten
válasz
fudi2002 #20570 üzenetére
Neztem, hogy az uj B550 -es lapok siman megalljak a helyuket az X570 -el szemben. Btw, draga lapot mar nem nagyon erdemes venni, nem ad annyi extrat. Legyen jo a tapkor, meg rendes BIOS, es tan egy jobb LAN vezerlo, jo Wifi, es tobb nem kell.(mar azt is inkabb veszek kulon) Na jo, dual BIOS es tarsai de. Nekem hangkartyam van, szoval az integralt megoldast nem szoktam nezni.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
fudi2002 #20569 üzenetére
Illetve jelen helyzetben én eladnám a cuccot, vennék egy jó b550-es lapot (merthogy Te nem fogsz b450et
) beleraknék egy használtan beszerzett 3600-ost vagy még kisebbet, és pár hónap múlva durr bele az új proci. Gazdaságilag szerintem így jobb, a kérdés hogy kibírod-e egy gyengébb procival addig. Nem beszélve, ha a 4000 nem ütne nagyot, akkor megjelenéskor úgy be fog esni a 3900x-3950x ára, hogy akkor meg azt lesz jó biznisz megvenni.
-
MPowerPH
félisten
válasz
fudi2002 #20566 üzenetére
Akkor mit mondasz, nem kell az XT modellekbe most beleugrani valami dragabb lappal? Inkabb varjak, mig jon a Zen3, es ahhoz vegyek majd uj chipsetes lapot?
Az en setupom most meg jol eladhato lenne, proci is jol szalad, alaplap ritka es keresett, a memoriak szinten. Szerintem most nullszaldoval tudnek valtani. Bar utalok cserelgetni, es a blokkhoz meg mindig nincsen AM4 -es lefogatom se.(bar AMD -hez elvileg mar erdemes masik blokkot is rendelnem) -
fudi2002
nagyúr
válasz
MPowerPH #20565 üzenetére
Viccet félretéve az Msi szerintem eléggé felküzdötte magát. Nálam ahogy a kis szaros b450 teljesít, megemelem a kalapom. Mem tuning baromi jó, pipa. Vrm hűvös, pipa. Allcore oc is ment simán, pipa. Általában pont az elsők között dobják ki az új agesa-t tartalmazó biosokat, pipa. Olcsón jót, pipa. És öröm látni, mikor a 36000-es lapommal ugyanúgy teljesít a rendszerem, mint azoknak akik 130ért vettek alaplapot. Megfizethetlen érzés
-
fudi2002
nagyúr
válasz
MPowerPH #20563 üzenetére
Igen, erre emlékszem mikor írtad. Akkor messzebbre megyek. Sztechboltban anno msi-ket küldtük vissza, lapok döglöttek sorban. Sőt, anno gyártottak ők dvd írókat, azok is legendásan szarok voltak. De ezen túl kell lépni, azóta eltelt idő és sok minden változott.
Tudod, az hogy francia autó már nem egyenlő azzal hogy szar. Manapság már a japán is az -
MPowerPH
félisten
válasz
RECSKA #20558 üzenetére
Na vigyetek elolem az MSi -t a fenebe.
Utalom, szvsz soha tobbet.
fudi2002: Nem is kell... 3733 -at kellene tudnia, azt csokolom. Mod, akkor jol gondoltam, ez lesz az.
-
MPowerPH
félisten
válasz
fudi2002 #20554 üzenetére
Csak talaljam meg itt valahol. Mi a kodja? Mert abbol is van ketfele, Max meg sima.
Ha jo a kep, akkor a standard lesz a jobb OC potenciallal biro, mar csak az A1 -es PCB miatt. -
MPowerPH
félisten
válasz
fudi2002 #20546 üzenetére
Tudom, de az latszik benne, hogy erdemes a rammal szoszolni, esetleg kicsit tobbet kiadni, foleg ha a monitor miatt magas HZ -en jatszol. D.Rank 3733 -as kit idealis lehet. En ezzel igy nem szorakoztam, Intelnel ugye a magas frekvencia kell, 4000-4266 -ig a legszukebb idozitesekkel, ami kapasbol kizarja az 1T -t. De lehet megnezem, mit tudnak a modulok 3733 -on... Viszont ez nem D.Rank, szoval ilyen frekin az kapasbol hatrany.
Van most best buy Dual Rank magas frekis memoria kit? Toled kerdem, otthon vagy benne. En leragadtam a B-Die -nal.Alpi.: Mindenesetre jol mutat. Kifogtad CPU ugyileg is, nehezen tudom elkepzelni, hogy ennel egy atlagos XT modell tobbet tud majd.
-
MPowerPH
félisten
Reggeli olvasnivalo, ha meg nem volt.
-
Alpi.
addikt
-
Nyugodtan rakd fel az ASUS programját, az nem bloatware, már ha az Aura Sync-ről van szó.
Nálam a LED beállítást VGA esetén a HW tárolta, így a program törlése után is úgy maradt. Hátha neked is működik majd...Egyébként az NZXT és Corsair vezérlő programjai tudnak csak kimagaslóan nagy proci használatot produkálni, a többi ehhez képest semmi. Video a témáról
-
mozso
senior tag
válasz
RECSKA #20529 üzenetére
Igy van. A 4 modult en aktivan hutom egy nagyon csendes Noctua 120-as tolja a szelet. Az RGB egy celsiust jelent pluszban. Viszont az Asus vagy a Gskill “csoda programjait”, hogy az rgb-t ki tudjam kapcsolni nem merem felrakni. Olyan takolmanyok.
Nekem kellett a 32GB, de nem tudok arrol, hogy Samsung b-die-bol letezne 2x16GB-os cucc amiben single rank a modul.
-
Darko
senior tag
Miről mennyire ugrott meg? Jelenleg nekem is 3733/1866-on jár (3700X-el) a 2x16 os Trident Z Neo. Már attól változott az olvasás-írás sebessége hogy 2x8-ról 2x16GB-ra (típuson belül) cseréltem.
A következő lépcső a 3800/1900 lenne, de nekem se sikerült beállítani. Melyik komponens nem bírja vajon, a Hynix D-die?
-
nem.
A legegyszerubb ket single modullal elerni a 3600/1800at ( 3733/1866, 3800/1900...)
A 4 modul arnyalattal lehet gyorsabb, de nincs hely pl a 4 modul kozott, jobban melegszik, stb...
En meg mindig azt mondom, torekedni kell arra, hogy 2 modulbol alljon ossze a konfig.
-
mozso
senior tag
válasz
RECSKA #20521 üzenetére
Nekem a 3900X-el mindig is a 3733/1866 (IF 1:1) volt a max.
Az Asus C8H is daisy chain-es.
2x8GB eredetileg 3600CL16-16-16-36 single rank Samsung b-die memoriaval sem tudtam 3800/1900 (IF 1:1) bebootolni.Nem sokkal utana 4x8GB eredetileg 3600CL16-16-16-36 single rank Samsung b-die memoriaval a memoria irasi/olvasasi sebessegek megugrottak azonos beallitas mellett, de szerencsere 4 modullal is birja a 3733/1866 (IF 1:1)-et. Eppen hogy, de van akinek jobb a 3900X eresztes jutott.
-
Balazs9011
csendes tag
Sziasztok. Nemrég váltottam Amd-re egy Ryzen 7 3700-x processzorral. Az lenne a kérdésem, hogy a "CPU hőmérsékletet" vagy a "CPU Package hőmérsékletet" kell figyelembe venni?
-
válasz
-FreaK- #20519 üzenetére
igazabol a subtiming hoz a legtobbet...
Ellenben a teszttel is az a baj, hogy nem reszletezi, mennyire fontos a memoria slotok bekotese ( daisy chain vs. T-topology) En ezert szivtam a ketoldalas DR ramokkal, mert azt a daisy nem szereti...
Daisy chain :
- 2 egyoldalas memorianal elerheto magas orajel
- nem szereti mar 2 modulnal sem a Dual Rank chipeket... ( 3600 fole lehet meg menni)
- 4 egyoldalas single rank modullal meg birja a magas orajelet...
- 4 ketoldalas dual rank modullal agyhalal... Mar a 3200at is csak hosszu szopas utan tudtam stabilizalni, nagyon nem ajanlom senkinek...T-topology :
- 2 modulnal sem tud olyan magas orajelet elerni, mint a daisy...
- ellenben kezeli normalisan a Dual Rank chipeket
- 4 memoria modullal koroket ver a daisyre...Manapsag a komolyabb alaplapok mind daisy cain-esek, ritka a komoly alaplapbol a t-topology...
Az olcsobb alaplapok kozott daisyt talalni pedig egyenenes negylevelu lohere effektus... -
jokeph
nagyúr
válasz
Albigator #20516 üzenetére
Ezek a csoda cuccok nálam sosem voltak alkalmazva.
Egyedül az alvó (S3 State) módot használom, ez (is) problémamentesen működik.
Igaz, nem lóg egy halom spéci hardver rajta.
És a W10x64 PRO is MBR/Legacy módban van telepítve az összes gépemen még egyelőre, nem láttam indokoltnak az UEFI/GPT páros alkalmazását.
Egyáltalán van valami kézzelfogható előnye ? a 2TB-nál nagyobb boot drive problémaköre még sokáig nem nyom nálam semmit a latba, majd akkor lesz érdekes, ha olcsó 2 TB+-os NVMe/M2 SATA drive-ok lesznek. -
-FreaK-
veterán
válasz
RECSKA #20514 üzenetére
Tényleg jó, ebből is látszik, hogy a ram tuning az új OC módszer, nem a CPU túlhúzás
Vannak benne érdekességek, pl. hogy dual rank, meg a 4 memória modul használata is hoz a konyhára. A legjobb a 4x16Gb (dual rank) kiépítés volt.Viszont amit nem teszteltek, de érdekelt volna, hogy a sub timing optimalizáció mennyit hoz, bár már erre is láttam tesztet korábban.
-
válasz
Aljasvip #20508 üzenetére
Persze, ki van kapcsolva. Érdekes módon többnyire újraindítás esetén okoz gondot, szimpla leállításból nem. Illetve, a thrustmaster driver után úgy meghülyült, hogy egy szimpla USB HUB-ot csatlakoztatva sem indult el. AMD chipset driver ismételt telepítése (verzió ugyanaz) ez megoldódott, de a kormánnyal soha nem indul újra a gép. Hasonló szokott történni nagyobb Windows frissítés esetén is. Ez biztos, hogy az ASUS sara, az általam sokat átkozott MSI-vel egyszer sem láttam ilyesmit (igaz, az b350 volt).
Ami a VGA-t illeti: 3600 mellet nem csinálta ugyanaz a kártya ugyanabban a lapban a felbőgést, 3800X mellett meg igen. Fast boot és ilyesmi nem okozhatja,, ezek beállításaitól függetlenül jelen van. A kártya EVGA 2070 SUPER, egyébként.
-
Albigator
őstag
Én ezért még mindig azt ajánlom ryzenes rendszereknél, hogy az összes ilyet érdemes kikapcsolni a biztonság kedvéért.
-winen belül gyorsrendszerindítás
-winen belül alvó mód
-winen belül hibernálás
-(BIOS-ban fast boot)Persze nagyon sok embernél minden rendben, de X %-nál tuti vannak és lesznek ebből gondok.
-
Albigator
őstag
válasz
Pedig létezik ez a jelenség és teljes mértékben proci (és lap kombo?) függő a dolog nálam és sokunknál.
Mivel tök ugyanaz a konfig, korábban 2600X-el nem produkálta ezt majd 3600X-el igen.#20509) Brekkk
Ezt jó tudni. Legalább vígasztal kicsit.
(#20510) jokeph
Akkor te is szerencsés vagy. Én csak Palit RTX 2070 Super JetStream-el próbáltam, más VGA nem volt a gépemben. A lightosabb, silent, Zero fan mód BIOS van rajta beállítva (fizikai kapcsoló) ezért még a post alatt sem kéne ezt produkálja. Korábban sem csinálta 2600X-el.
-
mozso
senior tag
Ma reggeli inditas ota meg minden ok, boostol ahogy eddig, stb. Ezek szerint tovabbra is megvan az Asus biosban az a hiba, hogy mashogy viselkedik a gep ujrainditasok alkalmaval.
Azt vettem eszre, hogy amikor eppen jo hangulata van az Asus C8H-nak es rendesen megy, akkor egy sleep modba menetel utan es onnan bekapcsolva megvaltozik a rendszer viselkedese.
1. neha ujra felismeri az egeremet es a billentyuzetet, mintha akkor dugtam volna ra
2. WHEA error (correctable, event 19, bus/interface error) bejegyzes szuletik
3. Cinebench R20 multi alatt az all core boost 4100-4125MHz helyett 4025-4050MHz
4. Cinebench R20 multi alatt az all core boost feszultseg 1.280v helyett 1.300vMost kikapcsoltam a power planben az USB eszkozok energia gazdalkodasat es a sleep/hibernate funkciot is.
Ezt a viselkedest amugy a 1302 (1.0.0.4 B) es a 2010 (v2 1.0.0.1/2) biossal is csinalja.
Asus forumon hasonlo alvo modbol felebredo gep mashogy viselkedik gondot irtak a X470-re is. -
jokeph
nagyúr
válasz
4 féle Radeonból (Gigabyte HD 5670, Gigabyte RX 460/Sapphire Nitro RX480/Sapphire Pulse RX550) számtalan konfigban (s775-től AM4-ig) sosem volt ilyen gondom.
Az egyetlen ventifelpörgetős VGA-m (üzemszerű viselkedés, több példány is volt belőle) a Sapphire X1950 GT AGP, ez is csak addig pörgött amíg a Post létrejött. -
Ha Boot media közül tultod az USB eszközön való keresést, akkor is csinálja?
Nálam anno egy laptop csinálta ezt, ott ha bármilyen usb eszköz bedugva maradt, akkor nem boot-olt. Ez lett a megoldás.(#20507) Albigator
Nekem olyat sosem csinált (anno HD4830, majd közelmúltból MSI RX580, Strix 580, Strix Vega volt már).
Azt a VGA vezérli, nem az alaplap. -
"Gyakran simán egy restartba belefagy a rendszer és kapok egy fekete monitort. "
Ez engem azóta kísért, amióta 3600-ra váltottam. USB-hez van köze; ha rajta volt a creative külső kártyám, minden esetben így jártam. Thrustmaster kormány ugyanez. Ha le vannak húzva indításkor, simán megy. Nem tudom, mi a tököm ez, de remélem, javítanak rajta, mert finoman szólva is nevetséges.
-
válasz
cian880123 #20497 üzenetére
Havernak szóljál már, hogy ez XP idejében vet divat, amikor megérkeztek a két magos, négy szálas procik, de boot alatt csak egyetlen magot használt a rendszer. Ezzel lehetett kényszeríteni, de kábé nulla értelme volt már annak idején is, cserébe proci csere esetén tologatták miatta a szopórollert a feledékenyebbek.
-
gery14
senior tag
Jővőhéten jön a x570 rog strix lapom melyik a legjobb bios hozzá ami boostol rendesen? 😁(3800x) megy, bele
-
Alpi.
addikt
-
mozso
senior tag
Nekem ez az új Agesa 1.0.0.5 vagy 1.0.0.6 vagy V2 1.0.0.1 vagy V2 1.0.0.2 alapú Asus bios nem jött be. Asus C8H alaplap + 2010 bios.
Még rosszabb minden, mint előtte, hiába állítgattam mindent be manuálisan. Most már se nem stabil, se nem gyors, minden mag szignifikánsan kevésbe boostol, alap beállításon sehol sincs a 4.6GHz. Csak ugyanannyira melegszik. Eddig 4 mag tudta megugrani a 4.6GHz-et alacsony terhelés mellett, most már csak 1mag tudja a 4.575GHz-et. Gyakran simán egy restartba belefagy a rendszer és kapok egy fekete monitort.
Az az érzésem, hogy az Asus BIOS tréfál meg, de rondán. Ismét.
A tegnapi mérések alapján viszont felmerült bennem, hogy az Asus C8H lapnál használt bizonyos "Auto" beállítások olyan feszültséggel küldik meg a CPU egyes részeit, amitől az sérül, márpedig nekem számos beállítás volt "Auto"-n hagyva, hiszen nem tuningoltam. Erről megkérdeztem a Ryzen Dram calculator készítőjét, de még nem jött válasz.
Emiatt még nyomozom azért a feltételezést. Viszont a saját cuccom sehol sincs ahhoz képest, amilyen volt 2019 júniusában, vagy 2 hónapja, vagy tegnap.
Pánikot nem akarok kelteni, majd ha vannak tények akkor írok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest