- Fujifilm X
- Steam Deck
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 3DMark (2013) eredmények
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomsolo
addikt
Jól értem, hogy 5 perc használar után már nem elég a teljesítmény nektek?
-
maross
nagyúr
válasz
Ra's al Ghul #14097 üzenetére
Csatlakozom hasonlo kerdessel, elso amd-m utobbi 15 evben egy ryzen 3600x, asus tuf b450-pro gaming lap. Igy utolag nem hallottam jokat a vrm-rol
. Mire szamithatok, lehet parszaz mhz-et huzni? Koszi
. szerk: bonuszkerdes: gyari huto elbirja a tuningot, vagy igenyli a jobb hutest?
-
Ra's al Ghul
senior tag
Sziasztok!
Egy ASUS TUF X570 Gaming Plus lapban egy Ryzen 7 3800X -et szeretnék húzni ami egy Dark Rock Pro 4-gyel van hűtve. A RAM G.SKILL 16GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Trident RGB Neo for Ryzen (ezt 3800-ig megpróbálom felrántani).
Mivel ez az első AMD lapom az elmúlt 20 évben ezért szinte semmit nem tudok róla mennyit bírhat.
Az lenne a kérdésem, hogy a fentebb említett hardware-ek mellet mennyit tudok szerintetek kisajtolni belőle? Egy 4.2 / 4.3 GHz össze jöhet? -
vtomi2
őstag
válasz
viperabácsi #14085 üzenetére
jobb mint a semmi, de nem hiszem, hogy sok levegőt juttatna be oda.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
viperabácsi #14076 üzenetére
rx 5500 xt 4Gb -nel ha kifut a vrambol, van meresi hibahataron tuli fps novekedes, mashol nemnagyon.
-
muveszur
addikt
Sziasztok,
Szeretnék tanácsot kérni a következő ügyben: kb 10 éves, i7-2630QM notebook-omat szeretném nyugdíjazni, és egy Mini-PC-t építeni helyette, mivel notebook fronton a céges gépemnél nem kell jobb.
Nyilván 10 év sok idő, ez idő alatt pedig biztosan sokat változott a CPU-k piaca.
Mivel nem feltétlenül szeretnék dedikált VGA-t, ezért AMD Ryzen platform-ban gondolkozok.
A legnagyobb erőforrással bíró alkalmazás a Solid Edge lenne hobbijelleggel, valamint 4K kijelző meghajtása.Szerintetek erre elég lehetne a Ryzen, vagy pedig mindenképpen dedikált VGA lenne szükséges?
Amennyiben az alkalmazás specifikus igényeket nem nézzük (vegyük ki a Solid Edge-t), melyik Ryzen lehetne a legjobb ár/értékű?
Köszönöm a segítséget!
-
törölt tag
válasz
koxminator #14083 üzenetére
B450 bol a max verziok mar alapbol tamogatjak. Nezd meg a kivalasztott alaplap leirasat.
-
RMZ250
senior tag
Köszönöm. Teszteket nézve nekem is ez jött le csak ugye az egy "pöppet" drágább
-
RMZ250
senior tag
Hali Srácok!
Készülök Ryzen konfigra váltani. Játékra melyiket ajánljátok jobban R7 2700X vagy R5 3600?
4690K-ról váltanék amúgy. -
viperabácsi
addikt
-
venom8888
őstag
válasz
viperabácsi #14085 üzenetére
Mi a faszom az a nagy szel turbina?
-
venom8888
őstag
válasz
koxminator #14083 üzenetére
Mindenkeppen mond meg a boltosnak,lehet el ker 3000 ft ot,de nem neked kell gecizni vele.
-
koxminator
senior tag
Szerintetek még szükséges a kereskedőnek jelezni az alaplap megvásárlása előtt, hogy Ryzen 3700X-szel lesz használva és megfelelő BIOS verzió legyen rajta? Vásárolt mostanában valaki vagy ilyen, vagy más B450-es alaplapot hasonló felállásban? Mik a tapasztalatok? (sorry a sok kérdésért, csak szeretnék minden infóval rendelkezni és nem mindig jut eszembe az összes egyszerre)
-
vtomi2
őstag
válasz
viperabácsi #14080 üzenetére
Nyugodtan, hűtésére figyelj, juttass alaplap alá levegőt valahogy
-
vtomi2
őstag
válasz
viperabácsi #14069 üzenetére
Tudom, nekem is úgy van, de 1070 oc-nál semmit nem venni észre még x4-ben sem
-
fudi2002
nagyúr
válasz
viperabácsi #14076 üzenetére
-
kovsol
titán
válasz
viperabácsi #14073 üzenetére
5.0 szabvány is elkészült egyébként már.
Jövőben lehet nem is lesz szükség majd ezekre az x16 slotokra, mert mondjuk egy x4 x8 is elég lesz, így a cpu ban lévő szálak több eszközre is elhasználhatóak lesznek. -
jokeph
nagyúr
válasz
viperabácsi #14071 üzenetére
Kb. semennyire.
3.0-ás rev esetén.
(#14073) viperabácsi : jó kérdés... VGA még nem használja ki, szerintem mostanában nem is fogja, nem hiszem, hogy a VGA a fő oka az újabb pci-e gen.-nek. Vannak ilyen tesztek 2080 Ti-vel is, csak lusta voltam megkeresni, ott is az eltérés x8 vs x16 között kb. mérési hibahatár.
NVMe SSD bizonyára kihasználja (az újabbak x4 sávval), illetve HEDT és szerver platformon el tudom képzelni, hogy ki van használva 3.0 és a 4.0 is.
Ez nekünk igazából jó hír, hogy játéknál így se kevesebb. -
viperabácsi
addikt
válasz
koxminator #14070 üzenetére
A második képen láthatod a megjegyzést : A pciexpress x16 csak x8 lesz ha hátra is teszel NVME -t . Nem tudom a videókártya sebességét ez mennyire befolyásolja Nekem ezért van egy nagyobb 500gb -s m.2 sata a z elsőben a hátsót meg nem használom.
( gépem az adatlapomon )
noctua NH-U9B SE2
-
koxminator
senior tag
válasz
viperabácsi #14069 üzenetére
Mindkettő NVME-s, talán nem lesz gond
Te milyen CPU hűtőt használsz hozzá, ha kérdezhetem?
-
vtomi2
őstag
válasz
koxminator #14066 üzenetére
Asus b450i 90%-ban ugyanazt tudja mint a x470i, talán az rgb-s ssd takaró az egyetlen különbség. B450i-ben az a jó, hogy tud egyszerre sata + Pcie3 x4 m.2 ssd-t kezelni. Szerintem ez az egyetlen b450 ami ezt támogassa.
-
koxminator
senior tag
válasz
SECTORnooB #14064 üzenetére
Köszönöm.
Jeni: Asusnál 50k a diffi, azért az eléggé jelentős, konkrétan az X570 duplájába kerül a B450-nek. A 2db M.2 miatt nem is nagyon van más gyártó lehetőségem (meg most is Asusom van, és elégedett vagyok vele), talán még az X470 lehetne, de nem jöttem rá még, hogy jobb-e/megéri-e X470-et választani a B450 helyett. RÁadásul a mini-ITX miatt eléggé korlátozottak a lehetőségeim.
-
jeni
félisten
válasz
koxminator #14060 üzenetére
ha 5-10000Ft-al több csak az X570 akkor szerintem jobban megérni az újabbat megvenni.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Elenyèsző, a legtöbb esetben nem éri meg az X570 a felàrat.
-
varmi2
nagyúr
válasz
Nincs különbség.
-
koxminator
senior tag
Még egy kérdésem lenne Urak: ha nem Asus ROG STRIX X570-I GAMING-et vennék, hanem helyette ROG STRIX B450-I GAMING-et (elfogadva, hogy nincs PCI-E 4.0), akkor tuningban mennyivel kevesebbre számíthatok egyáltalán? Van-e különbség a két chipset (lap) között tuning szempontjából? Köszi.
-
Khaosz55
addikt
-
Cseneles
őstag
válasz
Khaosz55 #14054 üzenetére
Igen ezzel tisztában vagyok ezért használok Thermal Grizzly Conductonaut(folyékony fémet) a kupak és a block közé. Nekem Aida 64 System Stability tesztnél(Cpu,FPU,Cache, Memory) Max 64C amit produkál a CPU 4200@1,175v all core mellett. Játékoknál 45-47c között van, ez feleltt még sohasem láttam amióta egy 360mm radis Enermax Aio-val hűtöm
Kis tapasztalat korábban a folyékony fémről... Komplett vízhűtéses rendszerben (360/30,240/45,140/30) egy GTX1080 FC blockal mx4-el 50-55c átlag hőmérsékletet produkált. Újrapasztáztam folyékony fémmel sé 42c volt a max utánna
Egy hátránya van, vezeti az áramot szóval óvatosan vele
-
Khaosz55
addikt
válasz
Cseneles #14051 üzenetére
Én is ma kicsit teszteltem.
3700X biosban minden auto-n , alap beállításon.
Nekem egy Shadaw rock 2-es bordám van. Elég nagy, MX4--el pasztázva.
Aida 64-el stresszelve a következők az eredmények:
Terhelve: CPU 75 fok
Alap állapotba: 40-50 fok között ugrál
Játéknál 60-65 fok de ott inkább a 2080super fűti be a házikót.Elkezdtem állítania shadow rock2 ventillátorát. Max fordulat 1600, ha lecsökkentem a fordulat 900-ra, akkor is ugyan azok a hőmérsékletek maradnak aida 64-ben terhelve (75fok). Kézzel megfogtam a bordát kb 30-35 fokos lehet. Úgy hogy véleményem szerint ahogy korábban beszéltük egyszerűen kicsi a hőátadó felület a kupakon.
-
zsintai1987
tag
Üdv! Beraktam a 3700x-et, gond nélkül megy! Egy 1600x-et váltott amit csutkára kihajtottam (Cinnebench r20: 4290Mhz 1,36V 64fok 2878 pont)
HÁZ COOLER MASTER h500 fehér
Proci hűtőt NOCTUA NH-D15
Alaplap asrock fatality AB350 k4
Ram g. Skill Aegis 3000 8gb 2 darab
RTX giga 2070 OC white
Most Cinnebencvh r20:Semmi nincs tuningolva, 4140Mhz 1,4v 65fok 4303pont
Holnap majd egy megnézem mit tud -
Cseneles
őstag
válasz
Pro!Petya #13777 üzenetére
Megjött a 360as Aio, csináltam még egy 4400Mhz@1,325v Y-cruncher(0-1-7) Tesztet. így még bevállalhatók a hőfokok számomra. Nem könnyű hűtten ezeket a CPU-kat
4500@1,4v ami stabil, de az már 95c+ hőfokokat produkál kb 15sec alatt így azt nem futtattam végig. Folyékony fém van a block és a cpu között, többet nem tudok tenni a jobb hűtés érdekébenLehet még tudnék lejjebb menni feszültségekben, nem teszteltem ki
-
zolee1984
senior tag
Csak a kíváncsiságom nem hagyott nyugodni és nem nagyon találtam semmi infót erről.
Bár eleve a 2000 mhz-re kerestem és nem magára a témára.
Köszi a gyors felvilágosítást.
Legalább maradt mit fejleszteni az amd-nek.
Hátha ezt is megoldják majd következő gennél, hogy menjen feljebb is. -
Alpi.
addikt
válasz
zolee1984 #14046 üzenetére
Uclk nem lehet 3600, a ram meg 4200. Uclk csak 1:1 vagy 2:1 lehet a ram frekihez képest.
Az fclk lehet assync, azt tudod ide-oda állítgatni. Azért nincs 4200-es, mert az már nem megy (nem igazán láttam) 1:1 -be uclk-nak. Ha lefelezed, akkor az korlátozza a ram sávszéleket.
Fclk assync beállításnál meg számolni kell egy kis latency növekedéssel. Vagyis 4200-es ramhoz, felezett uclk a sávszélre (és a latency-re is igazábol), az assync fclk megh a latencyre lenne rossz hatással. Lehet csinálni ettől függetlenül ilyen setupot csak épp nem gyors. -
zolee1984
senior tag
válasz
zolee1984 #14045 üzenetére
Tudnátok magyarázatot arra, hogy olyat miért nem látni, hogy mondjuk az fclk-uclk 3600-on megy a ram meg 4200-on?
Azt tudom, hogy 3600-3800 felett nem nagyon működik az fclk de akkor miért muszáj lefelezni?
4000mhz-est nem találtam sehol. Ezért gonolom azt egyik proci sem tudja már.
Bocs ha marhaságot kérdezek, de ilyen jellegű infót nem találtam.
3800c16 volt a legjobb amit kidobott a Google.
Az durvàn gyorsabb volt a 3600-as beállításnál minden téren. -
maross
nagyúr
Üdv, Ryzen 3600x vasarlas elott allok,esetleg tudjátok, hogy melyik boltban adnak hozzá játék+gamepass kupont, én csak alzan latom kiirva. ott pedig a 79ezres ar nem tul barati. Koszi!
-
gaben88
őstag
válasz
koxminator #14040 üzenetére
Én a 3700X-hez ezt használom, nincs vele bajom: [link] Kategóriája legjobbjának mondják mindenhol, ezért vettem én is ezt.
MSI X570 Tomahawk nem tudjátok mikortól lesz kapható?
-
válasz
zolee0307 #14037 üzenetére
Szerintem nem...
reszterhelesen dob sokat, legalabbis nalam. Nelkule 4100at se eri nagyon el nalam a 3600 jatek alatt, pboval meg 4175-4300 kozott valtozik.
De ez mind csak terhelesfuggo. nalam pl pbo nelkul az avx load 3900 ala bukik. PBOval meg 3925-4000...
de nem fog a sima 3600 4400on menni, csak azert mert ralovi a +200MHzet. legalabbis az enyem nem XD
-
Alpi.
addikt
válasz
Juzzie71 #14033 üzenetére
"sírtam a 16 szál láttán"
Ezzel így van egy 3990X tulaj is ! Már meg is van az a szint ebben a tekintetben !
Egyébként én még mai napig mosolygásba kezdek néha a 3800X egy-egy mutatványa után. Sose volt ehhez mérhetően erős gépem. Nem mintha kéne, de szeretem, hogy bődületes mennyiségű fölösleges erő van jelen. -
Juzzie71
tag
válasz
koxminator #14009 üzenetére
Szia Koxminator!
Ezt a kérdést egyszerűen lehet megválaszolni! Ég és Föld a különbség.
Nekem i5-6500 volt a gépemben 32 GB 2300-as rammal. Most Ryzen 3700X egy Asus Strix x570-es alaplapban. A memória maradt 32 GB, de kicseréltem GSKILL 3600-as ra. Minden gyári beállításon van. A játékok esetében is előrelépés volt, de a munkához, ami az én esetemben virtualizáció (VMware Workstation) is megkíván hatalmas volt az előrelépés. Én őszinte leszek, hogy sírtam a 16 szál láttán... -
boogie84
veterán
válasz
turistakolbi #14028 üzenetére
Megnézném azt a 2-3 fokot valódi tesztben.
Sajnos ez a proci nem mérvadó hűtőtesztre.
-
palfitom
félisten
válasz
turistakolbi #14028 üzenetére
Ezt hogy fogja belepasszírozni az ITX-be?(#14030) koxminator
Akkor OK. -
turistakolbi
aktív tag
válasz
koxminator #14027 üzenetére
Noctua NH D15 től 2-3 celsiusra marad el viszton az ára 1/3. Anyagminőségen érezni hogy kínai. de teszi a dolgát. 40% os ventikkel 75 celsig engedem. sosem hallottam felbőgni 46% ra
https://www.alza.hu/gelid-solutions-phantom-d5488640.htm -
koxminator
senior tag
Köszi mindenkinek!
Igazából nem vagyok sem Intel, sem AMD, sem nVidia párti, amikor épp cserélek, mindig az aktuális lehető legjobb ár/érték arányt nézem. Viszon az is igaz, AMD-m utoljára egy Athlon64 x2 4400-as volt, ha jól emlékszem.
Még egy kérdés: gyári hűtő vagy érdemes lecserélni valamilyenre? Van esetleg ajánlott hozzá? Nyilván a mini ITX behatárolja, bár talán nem annyira. Csakis léghűtés érdekelne.
-
vlevi
nagyúr
Még szerencse, hogy nem 3990x-t vettem.
[link]
:) -
zolee0307
őstag
Mit csinálhatok rosszul? Ha bekapcsolom biosban a pbo-t a max freki (4,2 ghz) nem változik, viszont több a fogyasztás meg a hőfok. Mit kellene még állítanom?
-
vlevi
nagyúr
válasz
Zicokuka #14018 üzenetére
"sokat malmozik a sok szál "
Euro Truck Simulator olyan 10-12%-ra tudja meghajtani, mert max 4 szálon fut, nagyjából azokból használ valamit, a többi 4 mag (8 thread) meg semmit nem csinálDe így is százvalahány fps-t tud a játék, FullHD Ultra beállítással. Mondjuk, nincs agyonbonyolítva a grafika, de azért nagyságrenddel jobb.
Doom pedig, ahogy korábban is írtam, kiakad 200fps-nél -
MiklosSaS
nagyúr
válasz
Persze hogy megeri. En 7820X-rol valtottam 3700X-re aztan 3800X-re es igy is ereztem elorelepest.
-
vlevi
nagyúr
válasz
Én i5-3470-ről váltottam 3600-ra. Döbbenetes, ahogy pl. a DxO Optcis-ban a 15megás RAW képeket olyan sebességgel konvertálja, mintha 800x600-as jpg thumbnaileket nyitna meg.
Na, jó, ez azért kicsit túlzás, de a korábbi gépemen nem szívesen használtam a DxO-t, mert nemhogy a RAW-JPEG konverzió, de az egyes szerkesztési műveletek megjelenítése is több másodpercig tartott. -
G4ga
őstag
Tudom, azért írtam hogy annak idején arra váltottam és elégedett voltam már akkor is.
lehet nem fogalmaztam elég egyértelműen. Este van már korán keltem. Sry -
G4ga
őstag
válasz
Én annak idején 6700K-ról váltottam elöször 1600X majd 1800x-re.
Játékban ugyan picit gyengébb volt, viszont használom a gépet videó vágásra is, nah ott fényéveket vert az intelre.
Ha jövöben maradsz AMD fronton, mindenfeleképpen jó döntés.
Ha intel párti vagy várd meg mit hoz az uj foglalat és meglátod.
Mondjuk, egy biztos, a lappal nem lesz gond hisz top kategoria.
Szerintem simán jó lesz az a 4xxx-hez.
Am5 csak az 5xxx procikkal jön majd. -
gaben88
őstag
válasz
Játék miatt nem váltanék még, de ha a munka is játszik, meg virtuális gépek, akkor igen. 4.3 allcore szerintem elérhető bármelyik 3700X-el!
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
4,4 a turbo orajele , elegge nyerned kell a szilicium lotton....btw huzni nem erdemes.
Itt egy teszt ahol stock és 4,3-ra huzott 3700x is szerepel a stock 6600k ellen.
-
koxminator
senior tag
Sziasztok,
Érdekelne a véleményetek, hogy szerintetek megérné-e a váltás erről:
i5-6600k @ 4,3 Ghz + Coolermaster TX3
Asus Rog Strix Z270 I mini-ITX
NZXT H200 mini ITX ház
32GB KINGSTON HYPERX FURY BLACK 3200MHZ - HX432C18FBK2/32
Bitfenix Formula 650 (Gold) táp
MSI RTX 2070 Super Ventus OC VGAerre:
Ryzen 3700X
Asus Rog Strix X570 I mini ITXtulajdonképpen csak az alaplap és a proci változna (esetleg hűtő hozzá)
Főleg játékra használom, de munka is előfordul, illetve virtuális gépek is. Húzni szeretném, ha ugyanezt a 4,3Ghz-et bírná, elégedett lennék.
Vélemény, esetleg aki ilyesmiről váltott? Megérte-e neki? Kb. 200k pénzről beszélünk.
Nagyon köszi előre is.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Create. #14004 üzenetére
Az Asus Strix GTX 1070-em fényeit úgy tudtam én is kikapcsolni, hogy első gépberakáskor zölden világított, majd felraktam az Asus progit (talán már akkor is Aura volt a neve) majd ott kikapcsoltam a kártya teljes sötétségbe borult és töröltem is lefelé a programot.
Az megjegyezte, hogy ne villogjon. Esetemben a G.SKILL RAM-ok azok amik szivárványoznak helyesebben szivárványoznának egyfolytában...
Az már van nálam is.
Ránézek!Természetesen az összes ilyen kört amit eddig írtál a témával kapcsolatban már hónapokkal ezelőtt mikor meglett a szett lefutottam... és nem adott megoldást a helyzetemre...
csak amit (#13916) Bib írt és én is erre találtam rá anno mint megoldás.
-
Puma K
nagyúr
válasz
jokeph #13907 üzenetére
Minden újabb alaplapom BIOS-át átnézem az elejétől a végéig mikor a kezembe kerül.
Igen, benne is van az alaplap BIOS-ában, de mindettől függetlenül a G.SKILL RAM-ok még akkor is nyomják a szivárványos műsort...
Amit Bib említ beállítás a BIOS-ban az ami megoldott a szivárványos-világítós problémámat.
Nálam a monitor hátuljában egy 20-30 cm-es sugarú körben is van RGB... ha erősebb fénye lenne még használnám is fehérre állított állapotában, de mivel gyengécske és tényleg csak dizájn elem így kikapcsoltam azt is...
Erre ránézek, hogy van-e hasonló deep sleep Asus alaplap esetén is és ha van akkor mit csinál a gyakorlatban.
De-de
Viszont így meg furcsa módon kapcsol be a gép... kattan a táp... indul az alaplap-proci-RAM villan a RAM RGB LED-je, majd és csak később indul a többi komponens meg a vízhűtés szivattyúja és ventilátorok...
-
Alpi.
addikt
[7600K] -m is ügyeskedik az órajellel, de itt már jól láthatóan nem segít ez sem. Azért rögzítettem, mert itt láttam először (nem lévén nagy gamer kópé), hogy kibillent a mindentvisz mintazállat' fiókból.
(nade sry az offért, bár picit van ide köthető szálunk szerencsére.)
-
SirRasor
addikt
válasz
snecy20 #13991 üzenetére
Feltettem a júliusit és cinebench 1t/12t-ben is kb. unanannyi pöttyöt kaptam, mint a legújabbal
Igazából picit kevesebbet is
Heh...na jó, majd délután kipróbálom az augusztusit. Viszont az feltűnt, hogy az idle 40-42 C° felment 48-ra és az alap órajelek 200-300 MHz-ről 500-600-ra álltak át.
Ilyet csak akkor csinált eddig, ha az energiabeállítások\CPU minimum terhelésnél nem 0%-ot, hanem a *Ryzenes* 95%-ot adom meg. Pörgősségben akkor se tűnik fel változás, csak ~+5 C° idlében.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Bomba ár! MacBook AIR 13" 2018 - i5-8210Y I 16GB I 512SSD I OS X Sonoma I Cam I Gari!
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Plus - Yellow - Használt, karcmentes
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest