Hirdetés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
A probléma, hogy az LLC nem változtatja meg a VRM működési paramétereit, gyorsabb LLC-vel nem fog tudni gyorsabban reagálni a hirtelen jött terhelésre (tehát ugyanakkorát fog esni, ahogy írtam), ez az opció önmagában csak azt szabályozza, a terhelt állapotban milyen feszültségszintet igyekezzen tartani, hiszen nem érdemes a terheletlent meghagyni, mert akkor a terhelés megszűntével gigantikus túllövésünk lenne, ezért van alapvetően a vdroop.
Ahogy az LLC-t egyre erősebbre vesszük, csak a túllövés rovására javítunk a terhelt feszen, miközben a pillanatnyi feszültségesésünk terhelésváltásra ugyanolyan rossz. Ezért sem érdemes túl erősre venni, és ezért sem feltétlen jó ötlet a felfelé droop-oló LLC beállítás.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
krystman #22995 üzenetére
elvileg vissza kellene vegye, bar nemtom a windows taskbar miota meri a procifrekit. tedd fel az Amd oldalarol a chipsetdrivert, utana nezd meg, hogy az aktualis power planban mi a minimalis prociteljesitmeny.
igazabol az sem nagy gáz, ha nemveszivissza, a magas frekis terheletlen es a visszavett frekis allapot kozott 2-5W kulonbseget sikerult kimerni anno. -
krystman
őstag
Egy olyat kérdeznék, hogy most lett egy AMD Ryzen 5 3600 as procim, (ilyen gépem) és üres járatban, is 3.6Ghz én megy. Ezt írja ki a Windows Taskbar. Előtte Intel volt, ott 1.GHz re lement ha üresben volt a proci. Ez az AMD -nél normális? Köszi.
-
hokuszpk
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
hackeeeee #22967 üzenetére
ize. ha jolemlexem, asrock <> msi viszonylatban pont forditva vannak a szintek, szoval amig az asrocknal a kisebb level tartja jobban a beallitott feszt, addig msinel a minel nagyobb.
de majd Alpi megcafol
amugy azt vettem eszre a 3700 -nal, hogy neha a tul feszes llc sem jo, mert nemhagyja elegge leesni a feszt, amitol meg elmelegszik a mag.
** faekegyszeruen fogalmazva na.*** es ma mielott nagyon sokat iszom, meg annyit szeretnek mondani, hogy akinek nem megy 75 fok fole a procija, az nem azt jelenti, hogy ****ajo a hutese, hanem azt, hogy nem a homersekletlimit fogta meg, hanem valami mas. le is forditom : nem tudja kifutni magabol azt, amit tudna.
-
Albigator
őstag
"csak a user fancsali képe, a cinebench pontszám láttán utal arra, hogy itt valami nem ok.
"
Ja pont ilyen volttegnap(francot, most hajnalban) mikor PBO, EDC1-es mókát próbáltam ki. CB R20 4293p 16 szállal, pedig a sima órajelek jól néztek ki.
Az effective már nem.
Alapon 4745p körül kapok ugyebár. -
Alpi.
addikt
-
-
Alpi.
addikt
válasz
hackeeeee #22969 üzenetére
A valóságban ez 1000x összetettebb. Egyrészt rettentő gyorsan változik a terhelés, emiatt folyamatos a szabályzás, állandó kissebb-nagyobb korrekció van. Egy teljesen szabályzatlan vrmmel egy szép lefele ívelő görbét kapnánk, mint a sinus görbe 3. negyede. Ez nagyon biztonságos, cserébe pont annyira használhatatlan is lenne egy mai cpunál.
Tehát a valóság kb. egy véget nem érő, húzd meg, erezd meg játék llc szempontbol. Egy kissebb llc-vel igaz nagyobb különbség lesz egy 5w és pl. egy 80w cpu terhelés közti vcore-ban, de hasonló mértékű áramfelvétel esetén "szebb", kissebb kilengésekkel vezérelt görbénk lesz. Nagyobbal pont az ellenkező irányba megy. Ebből a monitorozó programok semmit sem látnak / mutatnak. (Nyílván nem is lehetne, annyira gyors folyamat) Viszont az általad is említett, egy pár fokos diffik pl. emiatt vannak, miközben látszólag minden ugyan az.
Itt meg is említeném, hogy pont zen2-nél, a rettentő összetett és nagyon gyorsan változó órajelű magok miatt és nem utolsó sorban, hogy ezekből lehet akár 16 is, teljesen független, magonkénti működéssel, szükség volt egy mechanizmusra, ami lehetővé teszi, hogy olcsóbb lapokba, nem csak full high-end cuccos vrmmel, gond nélkül működhessenek.
A terhelésre esni kezdő vcore mielőtt elérne egy problémás szintet, a gyengébb chipletben lévő magok csinálnak pár üres ciklust, ezzel tompítva a hírtelen fogyasztás növekedést, ezzel életben tartva a proci többi részét, így ki tudja lépni a problémás helyzetet. Ez nyílván annyira gyors folyamat, hogy általában észrevehetetlen teljesítmény szempontbol pl. Csak annyi, hogy olcsóbb lapokkal is vigan üzemeltethető akár egy 3950x is, nem para.
Egyébként emiatt jelentkezik a látványos teljesítmény esés ha túl nagy vcore offsetet állítunk be. Olyankor ugye folyamatosan rákényszerítjük a cpu egyik részét arra, hogy ezeket az üres ciklusokat csinálja, cserébe nem egy ordas nagy kék képernyőt kapunk, hanem gyengébb teljesítményt. Monitorozó progik ebből sem mutatnak semmit, csak a user fancsali képe, a cinebench pontszám láttán utal arra, hogy itt valami nem ok. :) -
Albigator
őstag
válasz
jokeph #22934 üzenetére
Nem szoktam alvást/hibernálást/gyorsrendszerindítást használni de most kipróbáltam a winen belüli alvást. Ahogy
leállelalszik azonnal fel is kelti valami. De ilyenkor sem csinálja a felpörgést.Nem tudom mi az ami felébreszti, nálam pl ki van az kapcsolva, h a vinyót lője le stb, vagy vmelyik USB-s eszközöm is lehet, nem tudom de annyire nem is izgat mert úgy se használom eme csodás funkciót.
Úgy ahogy mondod, a post nyúlik meg ilyenkor. Most is figyeltem, igazából felpörög csak ilyen 0.1-0.5s-re amit észre sem veszek szinte, mert nincs ideje felpörögni max-ra a ventiknek.. Ha viszont változtatok BIOS-ban akkor több mp lesz ebből aztán ilyenkor üvöltenek a ventik.
-
Hublot
őstag
CB15 tesztet tudna valaki linkelni 3900X-el?
-
HSM
félisten
válasz
Corsa02 #22966 üzenetére
Nem, a fix fesz azt jelenti, hogy én állítom be, nem a CPU az órajel függvényében.
C&C-et nem bántottam, Global C-state-et sem. A CPPC viszont engedélyezve van, preferred cores viszont tiltva.
(#22967) hackeeeee : Ez lapfüggő, hol mi mit jelent...
"minél "alacsonyabb" levelre állítod, annál jobban próbálja szinten tartani terhelés közben a beállított feszhez"
Ez elég félreérthető, épeszűbb BIOS-okban minél kisebb az LLC állása, annál nagyobbat hagyja esni terhelésre a feszültséget. Nálam pl. a LOW majdnem a legnagyobb drop.(#22968) Alpi.: Elnézést a kötözködésért, de hibás az ábra (bár szemléltetésnek persze jó). A feszültségesés mindkét LLC-nél nagyjából ugyanannyi, hiszen a rendszer tehetetlenségéből adódik, míg az ábrád azt sugallja, hogy magas LLC-vel kevésbé esik le, pedig éppen ez okozza a bajok egy részét, hogy éppen akkorát esik, és ott gyakran jön is a hiba.
-
-
HSM
félisten
válasz
hackeeeee #22965 üzenetére
Ebbe direkt nem akartam jobban belemenni, jó komplex téma...
Ezt ajánlom informálódni degradáció elkerülése témakörben [link] .A lényeg, hogy úgy állítsd be, hogy se kis áramfelvételnél, se magasnál ne adj neki több feszt, mint amit magának adna magas PBO limitekkel (FIT feszültség). Én ezt követtem, nagyon pici terhelésen gyárilag lett volna 1,35-1,4V, ehelyett most ~1,22V, Prime95 Small FFT pedig gyárilag kb. 1,25V volt 4Ghz-en, most ~1,19V 4,2Ghz-en. Ez így szvsz tuti biztonságos, még úgy is, hogy a +200Mhz miatt picivel magasabb az áramfelvétel, mint PBO-val volt. LLC LOW-on van nálam, majdnem a legalacsonyabb állás a lapomon, gondolom azért olyan pici a drop, mert a 12 fázisos VRM a lapomon kicsit túlméretezett a 3600-as CPU-m étvágyához képest.
Pl. szvsz a "Nekem 1.3V beállítva, AVX mellett 1.2V körül kap" beállíttásod teljesen jónak tűnik, de ha biztos akarsz lenni, ki kell tesztelni.
A felfelé lövő LLC-t én mint opciót elfelejteném, pont fordítva működik, mint ahogy érdemes. -
Corsa02
őstag
Hmm, akkor ha jól értem, most nálam a auto állásban a kevésbé "dúlva" van, mert terhelés nélkül lemegy 0,48-ra, terhelésen viszont nem megy a beállított 1,3V fölé....
Bár ez a terhelés elég érdekes, mert ahogy most ezt írom, végig 1,3V, de amint elcsukom a böngészőt a tálcára, akkor egyből 0,5-0,7V. -
hackeeeee
Jómunkásember
LLC1-nél szerintem nálam az első ciklus történik.
Véletlenszerűen ugrik meg a fesz, és a hőfok is, LLC2-nél már megszűnik ez a jelenség..
Csak, pl llc3-nál már több feszt is kér, a korábbiakhoz képest.. Persze, most már sejtem, hogy az LLC metódus miatt teljesen másképp megy a proci, mint korábban a B450-ben.
-
Alpi.
addikt
válasz
Llc-nél ami gondot okozhat, az a nem látható része a mechanizmusnak.
Terhelésre esni kezd a fesz és a redszer "tehetetlenségéből" adódóan beesik, majd egy úgy nevezett "overshot" történik, aztán (a díjnyertes paint munkámon csak egy ciklus látható)
csökkenő amplítúdóval beáll a feszültség. A felső egy aggresszív llc beállítást próbál mutatni, az alsó egy kevéséb dúlvát.
24/7-re, biztonság és stabilitás szempontjábol is mindenképpen olyan beállítást javaslok, ahol van vcore drop ! Nagyságrendekkel megkönyíti az életünket. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Corsa02 #22966 üzenetére
Nagyon lesarkítva, minél "alacsonyabb" levelre állítod, annál jobban próbálja szinten tartani terhelés közben a beállított feszhez. Ehhez képest mondjuk ez nem sikerül neki.. Legalábbis az Asrock-nál.
De számít biztos, mert mondjuk a level2-level3 között 5 fok különbség van, vagyis level3-nál 5 fokkal hűvösebb.
Vagyis, én azért írok levelt, mert nekem az van.
Az Asrock-nál van egy kis grafikon, amikor állítod.
-
Corsa02
őstag
válasz
Áááá, most értettem meg mi az az LLC
Nekem az auto állásban van, így ha nincs terhelés szépen le is megy, ha van akkor felugrik a most már sikeresen beállított 1,3V-ra.
Nekem ott az LLC-nél van olyan, hogy Mode 1, Mode 2...stb. Azok lehetnek a mode-ok hogy mennyire lövi túl, mennyire alul.@HSM
Értem, de a fix fesz nálad akkor nem is mehet alá? Mint nekem most LLC Auto-n?
Ez a minden feszt gyári alap értékre, az egy Load default ugye?És tényleg csak ennyi? Nem kell enadledre a Cool n Quiet? A Global C-state? a Low current idle profil? a CPPC meg a Preffered core? (bár mondjuk itt nincs mit preferálni, ha mind 4,2Ghz
)
-
hackeeeee
Jómunkásember
Csak itt megint felmerül bennem a kérdés, hogy mit takar a biztonságos 1.3V? Mert ugye LLC2 mellett is ledroppol a beálltott fesz alá, pl. Nekem 1.3V beállítva, AVX mellett 1.2V körül kap.. Beállított 1.35V-n, LLC2-vel 1.26V körül van a kopp.
LLC1-nél meg, hát, felfelé lövi túl, nem is kicsit..
-
HSM
félisten
Nálam azért elég fontos a sebesség, bár csak egy RX580-am van WQHD-ra, de 144Hz-es, amit szeretek azért legalább 100FPS-el etetni, és ehhez mérten állítom be a grafikát. Én sokáig ezért is idegenkedtem az AM4 platformtól, extrém kényes vagyok a lagokra, és féltem a CCX-ek nem fognak erre jól hatni, de szerencsére ebben a tekintetben pozitívan csalódtam a rendszerben.
(#22937) Alpi.: "Ha igaz, Jay-Z is odavert az XT-jének"
Igen.Itt a végén beszél róla: [link] . Mondjuk ő 4,6Ghz magasságában hajtotta allcore, nyilván nem az alapvetően többé kevésbé biztonságosnak tartott 1,3V alatti feszültség tartományban.
4,2-4,3Ghz felett szvsz már többnyire nem opció hajtani minden magot, túl sok feszt kérne. A sok fesz, sok amper és sok hőfok együtt nem éppen jó a CPU-nak, főleg, ha a gyári PB limitek sem vigyáznak a rendszerre. Szóval nem árt észnél lenni.
Ugyanez persze igaz a PBO-ra is.
(#22944) Corsa02: Én minden feszt beállítok először gyári alapértékre, és utána szorzót állítok, és fix feszt a CPU-nak, SoC-nak, és igazából a CPU rész az kb. ennyi.
-
válasz
npetike1 #22961 üzenetére
Nekem a steel legend is ilyen, hogy hiába állítom be a fail countot 1-re, ha nem tud egy bizonyos pontig postolni, akkor indítgathatom akárhányszor újra, csak a clear mos segít. Szerintem indításnál a portalanítás miatt csinálja a venti 100%-ra nyomását, engem ez pl nem zavar, úgyis vagy 2-3mp az egész.
-
npetike1
csendes tag
válasz
Albigator #22932 üzenetére
Nekem is hasonló gond a gpu venti felpörgés. Az első indításnál csinálja mindig. Asus Rog Strix B550-E, 3700X, 2080S. Némileg idegesítő, de már kezdem megszokni.. A legidegesítőbb ennél az alaplapnál szerintem az, ha a RAM beállítások valamiért nem sikerednek, akkor se kép se hang, ventik maxon pörögnek hiába kapcsolom ki és be a gépet többször. A végén csak a clear cmos segít rajta. Nem lép életbe az x db sikertelen indítás utáni automata bios reset sem. Egy cpu beállítás elrontásánál simán alaphelyzetbe állt eddig.
-
Qtya123
őstag
válasz
Albigator #22925 üzenetére
Én sem vagyok híve az órákon át való Small FFT futtatásnak.
A Large FFT viszont hasznos lehet. Nálam max fél órán belül kihozta, ha instabil volt a memória tuning. Akkor is, ha a TM5 és minden más lefutott hibátlanul többször is.
Sokáig azt hittem, hogy stabil a 3733 Mhz 16-16-20-16, de a Large FFT nagyon hamar az ellenkezőjét bizonyította.Azóta az 1.7.3 kalkulátor ezen értékeit használom, a beleírt módosításokkal: [kép]
Akármelyik 20-as értéket lejjebb veszem 19-re már hibázik Large FFT alatt.Amúgy nincs nagy különbség.
A hibázó 3733 Mhz 16-16-20-16 mellett aida: [kép]
A jó 3733 Mhz 16-20-20-20 mellett aida: [kép]
A PhotoWorxx ezt hozza a stabil beállítások mellett: [kép]Nem tudom érdemes-e egyáltalán mókolni tovább, vagy jó ez igy, hogy stabil. Minden észrevételt szívesen meghallgatok.
-
válasz
Nyugi, nálam 3600 vs 1080-nal nem csinálta, 3600 vs 2070S-nél nem csinálta, 3800X vs 2070S-nél mindig csinálja, kivéve, ha valamit állítok (bármit) UEFI alatt és mentem. Olyankor a POST is rövidebb, és nem is pörgeti a ventit, csak épp egy fél másodpercre. Aznap jó, mindegy, hogy cold boot vagy restart, de másnapra megint elkezdi az 5 másodperces üvöltést. A lap B450-F Gaming, és szerintem nem függ BIOS verziótól, amikor bővítettem és cseréltem benne a kártyákat és a processzort, nem volt upgrade, mégis változott a viselkedés a 3800X érkeztével.
Egyébként szerintem a POST egy fázisa nyúlik el ilyenkor, és a venti pörgés csak egy hallható tünete ennek.
-
Corsa02
őstag
válasz
Create. #22952 üzenetére
Na első körben csináltam egy Load Default-ot, meg mivel volt Bios frissítés azt is feltettem.
Ezután proci ügyben annyit tettem, hogy beállítottam a 42x szorzót, a Vcore-t 1,35-re. El is indult, 4,2Ghz, több teszt is lefutott, hozza is teljesítményt, nem volt semmi gond. Gondoltam akkor most leteszem 1,3-ra, de hiába írom át 1350-ről, 1300 mV-ra, nem változik megMarad 1,35V-on és akármit csinálok marad úgy...nem értem. Valami ötlet?
Ezt az LLC-t és Vid-et, amit nem is találok hirtelen, mármint LLC-t igen, Vid-et nem, ezt kell állítanom? Miért jó ez nekem?
Láttam nálad -offsetet is, az miért jó?
A PBO pedig az egyik menüpontban Auto állásban, a másikban pedig Enabled állásban van, ennek itt van jelentősége?Bocsi a sok kérdésért, de visszaolvasva sem egyértelműek ezek most nekem
-
Alpi.
addikt
[XT review] végén említi.
-
válasz
Corsa02 #22951 üzenetére
Az edc1 az csinált olyan dolgokat, ami nem tetszett. A pbo meg nem nyomja fel 4.2-ig azt az 1 magot se, mellette game alatt is 70+ fok volt a proci. Nekem ez jött be a legjobban. 55fokos 240-es aio mellett amin a venti 1200-1300közt forog, a pumpa meg 1700rpm maximum, ez természetesen game alatt van így.
-
Corsa02
őstag
válasz
Create. #22950 üzenetére
Rendben, köszi, meló után megpróbálom, aztán meglátjuk mi sül ki belőle.
Hűtő: Alpenföhn Bocken Eco Advanced, szerintem elég jól teljesít.
Visszaolvasva látom, hogy sokat variáltál Te is, PBO Auto OC., meg EDC1 stb...ez az all core 4,2Ghz volt a legoptimálisabb? Látom egyszer lejöttél róla EDC1-re, azért kérdezem. -
válasz
Corsa02 #22949 üzenetére
LLC = load line calibration.
aha elég annyi szerintem, ha elsőnek beírsz 42-őt meg adsz fix 1.3v körül neki, persze csak ha normális hűtőd van. Úgy ha beindul akkor mehet rá aida l, linx meg olyan teszt progi, ami nem főzi meg a procit ilyen feszen, meg használd a gépet. Utána majd lehet lefele farigcsálni a feszekből. Ha 1.3v-on be se indul a gép, akkor hagynám az allcore oc-t a francba. -
Leon77
őstag
Jött bios több, mint fél év után az asus prime x370 pro alaplapra, ha valakit érdekel. Nekem 3700x van benne. majd kipróbálom.
-
Corsa02
őstag
válasz
Create. #22936 üzenetére
Hmm...egyre jobban elkezdett érdekelni ez az all core 4,2Ghz, nálad is látom stabilan megy, HSM-nél is. Nekem is R5 3600 van, jelenleg PBO-n egy MSI Toma Max-ban.
Kicsit segítenétek, hogy mit állítsak be, hogy áttérjek én is PBO-ról 4,2Ghz all core-ra? Persze a feszültséget nyilván nekem kell kikisérletezni, de mi mást kell még átállítani a Biosban?
-
duo
addikt
sziasztok!
tervben van egy asrock fatality b450 itx lap egy 3200G vel.
kicsi házban node 202. 130W tdp topflow hűtéssel (id cooling is60)mielőtt eldöntöm,
két kérdés:
1. a deszkán van 1.2 display port. én az integrált gpu-t használnám. kezelni fogja a 4K monitoromat? (ha lesz játék az kizárólag hd esetleg fhd lesz maximum. de a netezés meg maga az oprendszer használat 4K. menni fog szerintetek. ( bocs a láma kérdésért de az utolsó AMD-m egy sempron volt.nem tudom mi van most)
2. relatíve kis helyen, szerény szellőzéssel de tűrhető léghűtési kompnensekkel (is60, lepa bol quiet, noiseblocker eloop)
átlagos külső hőmérsékletek mellett mi az normális hőfok amire számíthatok? ha a BIOS engedi, lehet hogy lesz egy kis alulfeszelés, finomhangolás. a cél egy csendes hűvös htpc, +átlagos otthoni felhasználás + retro gaming.
kösziduo
(ha azt mondjátok hogy nem életképes a dolog akkor benyelem a békát és a régi T-s i5-ömet költöztetem át egy passzív dVGA-val az új házba.)
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
Create. #22936 üzenetére
Ez a 1.312V valami bűvös határ lehet, mert nekem is anno annyit kapott az R2700 ac4.1-en és nem fűtötte ám be a szobát (vagyis az asszony szerint igen, de olyanok ők mint a hidegvérűek, 1-2 fokot is lazán megéreznek
), 60 max volt játék alatt,
és benchekben sem tolta 80 fölé, sima 120-as AIO-val -
Alpi.
addikt
[Gta V pbo-val ?] Igaz nem XT, csak mezei X-em.
Azért ez elég jól néz ki, nem ? Beteg így hűvösben, mit tol. -
Alpi.
addikt
Nem a fesz a gond. Vagyis nem önmagában. Az a 60(+) Amper mellé, a magas órajel miatt ! Hiába csak Cb, hiába nem extrém a vcore, így együtt, ekkora órajelen, ezen a hőfokon, ilyen terhelés mellett már nem egy életbiztosítás szvsz !
Ha igaz, Jay-Z is odavert az XT-jének egy nap alatt pedig "csak benchelgettek" vele. -
jokeph
nagyúr
válasz
És ha a gépet lerakod alvó módba (S3 State), innen való ébresztéskor is csinálja ?
(#22933) R3laX: R3 2200G-t használok jelenleg, 4,1 GHZ all-core, 1,45 Volt Vcore-al, padló terhelésen se megy feljebb 65 foknál.
Márpedig a GTA V közel 100%-on tekeri csóri APU-t.
Megézem, meddig tudok lemenni a Vcore-al, egy 0,05-re látok esélyt, a többi meg majd elválik.
Nyilván nem álltam neki P95-öt futtatni. -
R3laX
addikt
Jaa, mindig elfelejtem, hogy én is sima 1600, meg 2600-ról jöttem
, ott más volt a helyzet. Az simán jobb, ha 4.2 boost helyett megy alapból 4.2 AllCore baráti fesszel (1600, meg 2600 nem is tudta ezt mondjuk). Igazából amíg nem kívánja meg a rendszer, nincs sok Hz monitor, meg bivaly VGA, nincs kompetitív FPS kifacsarás, fölösleges is nagyon hajtani.
(#22930) Albigator:
Jaja, sok is, Pinnacle nem melegedett ennyire. Címet át lehetne nevezni. Jöhetnének ide az esetleges XT procik. -
Albigator
őstag
válasz
jokeph #22910 üzenetére
Közben rájöttem h nem így van sajnos. Teljesen hideg indításnál (táp sem kap áramot) akkor továbbra is felpörög mindig.
Valamint ha a BIOS-ban állítok valamit és mentek akkor is csinálja 1-szer. Ezután pedig nem. Jöhet a sima kikapcsolás vagy újból indítás. Ilyenkor azt vettem észre, h egy kb fél mp-re h megint felpörögne de utána eszébe jut neki h nem kell és nem teszi .Viszont ha sok mindent állítgatok BIOS-ban (PBO-t néztem meg kíváncsiságból) utána folyamatosan csinálja.
Örök rejtély marad ez nekem.
Valami alaplap, BIOS bugra gyanakszok az biztos.
(#22931) Malibutomi
Oké, nem aggódok akkor.
-
HSM
félisten
-
Albigator
őstag
válasz
Krisz0418 #22924 üzenetére
"stabil mint állat"
Oké, biztos.
Nem tudom amúgy. RM-ből tuningolsz és ha ott aktiválod a profilt akkor utána minden rendben? (ekkor aktiválódik ugye a 4.35 GHz-es órajel és az 1.35V, nyilván megszűnik a gond)
A probléma addig tart míg ugyebár el nem jutsz odáig.. Chipset driver fennt van? Milyen profilt használsz winen belül (ryzen balanced, win kiegyensúlyozott stb.) Mi a minimum CPU teljesítmény?Állítsd át szerintem AMD High Performance-ra, vagy Teljesítménycentrikusra. Hátha.
Ha így se jó, én kíváncsiságból kikapcsolnám a Global C state control-t BIOS-ban.
-
Albigator
őstag
Nem naponta, összesen.
Én azért úgy vagyok vele, h egy Y-Cruncher (1-6-0 3 kör) és egy kis aidát VGA terhelés mellett bírjon már ki..
Aztán az már lehet igaz h a Prime95 (Small FFT) és LinX már kínzás.De h egy CB-vel se teszteljem le az kizárt dolog.
Volt már XT, tessék:
[link]"4.6GHz 1.391V
4.65GHz 1.425V "kis finomság
-
Krisz0418
őstag
válasz
Albigator #22906 üzenetére
Mar nagyon nagyon régóta így használom. Ezzel nincs is problémám, stabil mint állat. A gond azzal van hogy néha mikor bekapcsolom a gépet akkor a proci olyan mintha extrém takarekosba vagna magát es 1ghz alatti órajelen megy. Persze ha ranyomom az oct akkor fasza minden.
Máskor meg teljesen normális alaporajelen megy ha bekapcsolom a gépet.
-
R3laX
addikt
válasz
Albigator #22919 üzenetére
Naponta?
Oké, akkor csak én nem hiszek még mindig ebben. Fölösleges áramfogyasztás, és nem arra optimalizálsz, amit ténylegesen nap mint nap használsz. Játékoknál menjen alá ami a legjobban pörgeti, ott megvan egyszerre a VGA által termelt hő és a tényleges prociterhelés. Munkánál én meg futtatnék valami teszt munkát, ha már tesztekbe folynék.Ez a prime még mindig olyan sanszos, főleg az órás, egész estés futásoknál (oké, te nem nyomod). Sztem ezek után simán mehetne alá megint egy új réteg paszta. Fölösleges főzés csak. Naívaknál és nem túl gyakorlott tuningosoknál lehet sokkal több kárt okoz egy ilyen fajta lőjjük be a biztonságos feszre Prime-mal AllCore, mintha hagyná a francba PBO-n, ami alatt tökéletesen kipaszírozza magából ugyanazt a cucc (sőt, többet, ahogy tapaszzaltam game-eknél).
Vegyetek XT-ket, arra kivi lennék
.
(#22918) HSM
Te meg a ló másik oldala, kicsit fojtsuk le a Porshe motorját, ne kapjon annyi befröcskendezést, mert akkor sokáig megy. Nehéz ez
Nálam AllCore 4.3 még mindig lassabb game-eknél (amit hűteni sem tudok), mint a PBO, ezt nagyon jól összehozták. Na tényleg mind1, ez is csak 1 vélemény :). -
Albigator
őstag
Ja és megint javítom magam, úgy néz ki 4 mag tudja alapon a 4.4 GHz-et, nem 2 és nem 3 ahogy korábban hittem:
(#22921) HSM
Szó szerint előrelépés.Ilyet amúgy h csinálsz, hogy nem az egész sort pirosítod be hanem csak az adott sor legmagasabb értékét?
-
Albigator
őstag
Nem tudom most miről beszélsz. Összesen kb 30 percet ment Prime 95 Small FFt a 3600-al. Azt is "darabokban". 15 perc és 3-5 percek, aztán 86-87 foknál inkább leállítottam és nem Primeoztam többet. És nem 1.35V-ot lőttem be h jó van az, hanem csak 1.25V-ot.
Más egész éjszakára ott hagyja "főni" primeon...Előtte míg Recska nem mondta 1-1.5 órás etupokat futtatam max 2-3-szor mikor teszteltem a 3600X-et (pl.: 4, 4.1GHZ és 4.15GHz-es beállítás) . De az nem is volt ilyen meleg.
A 2600X-emet sokkal többet nyúztam prime95-el, nagyobb feszen és semmi baja majdnem 2 év után. De ezt el se fogom adni.
-
R3laX
addikt
-
Albigator
őstag
válasz
jokeph #22910 üzenetére
Bekapcsolás és restart egyaránt, de igen a 100%-os ventifelpörgésre gondolok.
3700X-nél csinálta, de csak 1szer, a legelső indításnál. Azóta nem, hála Istennek pedig volt restart és bekapcsolás is többször (direkt próbálkoztam)Nem te leszel a kivétel. Legtöbb embernél nem jelentkezik, de Zen2-nél a leggyakoribb. Biztos alaplap (BIOS) + Proci + VGA + Csillagok együttállása hozza ki.
Biztos h lehet ezen csiszolni PBO-val de nem hiszem h fogok (ebben a lapban legalábbis). Egy kis negatív offset inkább esélyesebb, mikor 1.5V-okat dobál jelenleg is, vagy akár filmnézésnél stb. (Nem káros tudom, de attól zavar egy kicsit)
(#22912) gidalight
Nálam az mindig ki van kapcsolva a biztonság kedvéért.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Albigator #22909 üzenetére
A VGA venti felpörgésnél a bekapcsolás és/vagy restartot követő kitartóan több sec-en át tartó 100%-os ventifordulatot érted ?
(#22911) Albigator: akkor lehet én leszek a kivétel, 3600X mellett (és R3 1200 és 2200G mellett sem) nem volt gond a következő lapokban: Asus CH VI E, Asrock B450 PRO 4 és Gigabyte X470 Gaming 7 Wi-fi, RX 550 és RX 480 VGA-kal próbálva.
Előszőr és utoljára ilyet az AGP-s Sapphire X1950 GT 256 MB-os VGA mellett tapasztaltam, de ez nem volt több 2 sec-nél.Mivel más VGA-val nem csinálta, ezt be tudtam "ficsőrnek".
Roppant érdekes jelenség, meg kell hagyni. -
Albigator
őstag
válasz
hokuszpk #22907 üzenetére
Ja ténlyeg. "Nem írtam fel"
Akkor én örülök a SUT-omnak.Más:
Zen2-es rejtélyVGA venti felpörgésről (postolásnál) már beszéltünk eleget de nem baj, figyeljetek:
-2600X-el nem csinálta ugyebár
-3600X-el csinálta
-3600-al is csinálta
-3700X-el megint nemNa ki lesz aki megoldja végre? 3600 és 3600X-ben a közös h nem tökéletes chipet tartalmaznak (2 letiltott mag).
-
Albigator
őstag
válasz
Krisz0418 #22905 üzenetére
Nem, nem azt értem.
Akkor nem Rp.s lair-tól tanultad a tuningot ott legalább CB volt.Y-Cruncher és aida nálam a komolyabb terhelés.
A még komolyabb, amit nem feltétlen ajánlok a Prime 95 (pl Small FFt) vagy IBT (ha működik, ha nem akkor -->) LinX.
Szóval belőtted az 1.35V-ot és a 4.3 GHz-et de nem tesztelted csak valamilyen játékkal.
Jól értem?
De ha neked ez megfelelő akkor nem szóltam semmit. De biztos lesz egyszer olyan game ami alatt már nem lesz stabil (valószínűleg az amúgy sem stabil) beállításod.
-
Albigator
őstag
válasz
Albigator #22900 üzenetére
Ilyenek az alap eredményeim a Mugenemmel:
CB R15: 205p / 2093p
CB R20: 506p / 4745pCB R20 (6/12) : 4029p
Először 6/12-es beállításon csináltam mérést véletlen (nem tudom minek állítottam át anno manuálisan arra) és megijedtem miért csak "pár" ponttal kapok többet mint a 6 magvas 3600 vagy 3600X-el.
CPU-Z (1.92.2) 527p / 5592p
-
Corsa02
őstag
MSI B450 Tomahawk Max-ra van olyan aki feltette már a legújabb Bios-t? Ha igen, minden oké volt vele?
Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Így VERNEK ÁT a KAMU webshopok!
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Elite: Dangerous
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Új Asus 14 Zenbook WQXGA IPS Retina i9-12900H 5.0Ghz 14mag 32GB 1TB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Apple iPhone 12 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest