Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- 4 billió dollárt ér a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-cégek
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
fudi2002
nagyúr
válasz
GIORGIONE76 #21396 üzenetére
Én tudtam, hogy miért, csak irreleváns. Ha ráírják, hogy ryzennel kompatibilis és lefogató is jár hozzá, akkor nem magyarázható, hogy de főleg nem ehez terveztük. Vagy oldják meg, vagy adjanak ki egy zen2 editiont.
Vagy legalább polírozás útmutatót üveglappal és csiszolóvásznakkal
-
Albigator
őstag
válasz
arabus #21394 üzenetére
Most már csak tényleg az a kérdés, hogy az új 3600-ok tényleg ilyen jók-e amit Alpi "mutatott".
Talán tudnék szerezni ilyet jó áron, (BF 2018 körüli- 2020 április vége, május eleje) nagyon kíváncsi vagyok mit menne.Vagy ha "okosak" AMD-nél akkor inkább meghagyták 3600X-nek, vagy inkább 3600XT-nek az ilyen darabokat és csak elvétve van 1-2 jobb 3600 néven.
-
Aby_2014
aktív tag
Olvasva a fórumot ezek szerint az új AGESA -t tartalmazó BIOS-ok 02-re végződnek..
Nem tervezem XT proci beszerzését, így nincs haszna a Giga lapomhoz elérhető friss BIOS-t feltenni? Egyéb javulást eredményezhet ha felteszem?Rövid leírása alapján csak az új proci miatt kellhet...
Update AMD AGESA ComboV2 1.0.0.2 for 3rd Gen AMD Ryzen XT series processors and New Gen AMD Ryzen with Radeon Graphics processors support -
fudi2002
nagyúr
válasz
GIORGIONE76 #21392 üzenetére
Nincs harag, csak nem értettem miért nem fogadod el, többen írtuk. Ha valaki személyesen boltban meg tudja nézni akkor kafa. Ha postázgatod vissza akkor hamar eljutsz a noctua árához. Röviden ennyi.
-
Albigator
őstag
válasz
Malibutomi #21387 üzenetére
Igaz, valóban megszaporodtak az ezzel kapcsolatos hsz-ek, amit asszem én generáltam.
Más:
Én olyanok jelentkezését várom, akiknek "BF 20-al" kezdődő procijuk van, azaz 2020-as. Lehetőleg sima 3600-as. Azokra vagyok kíváncsi, mennyit mennek milyen fesszel. Mert számomra még most se lett bebizonyítva 100%-ra, hogy akkor az a gyártási dátum, valamint h azok a példányok "sokkal" jobbak mint a régebbiek.
-
Malibutomi
nagyúr
At lehetne faradni a hutos topkba mostmar
-
fudi2002
nagyúr
válasz
devast #21383 üzenetére
Igen, ezt írtam korábban. Direkt csinálták, intel miatt. Sajnos intelék nem tudnak mostanság értelmes kupakot gyártani.
Csak a sziposzupi mérnökök az amd zen2re nem gondoltak. Inkább adtak volna ki egy zen2 variánst, vagy csak minőséget gyártanának, enyhén domborút mint noctuáék. Reméljük azóta, már zen2 kompatibilisek. -
devast
addikt
válasz
kellcucc #21363 üzenetére
Dehogynem intel-nél jobb teljesítményt eredményez ha domború. DIREKT csinálják ilyenre. Marketing rizsa is van róla pár gyártónál.... Ez nem az én grand macho rt-m, de az enyém talpa is pont ugyanilyen volt: [link]
Namost egy ilyen talp, szerinted milyen hatásfokkal hűt egy ryzent, aminek nem középen van a hőtermelése hanem szinte a sarkokban?
szerk: thermalright saját about oldaláról:
We have implemented many changes in the industry, like convex cooler base and that are now widely used by in industry today. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
GIORGIONE76 #21377 üzenetére
Amúgy, erre azt mondom, hogy, amit tőlem kapott a kraken miatt, és azt túlélte, onnantól sokmindent kibír a kupak.
De, szerintem engedjétek el.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
GIORGIONE76 #21377 üzenetére
kár szépíteni, a szubjektív véleményed elég gyenge
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
fudi2002 #21374 üzenetére
azt olvastad hogy esetleg nem véletlenül domború? talán épp a kupak kialakítása és a leszorítás optimalizálása miatt van?
mivel gondolom a kupak nem egy kemény, merev lapos platform, erőhatásra akár hajolhat is...
amúgy nem kell a szarkazmus, észérveket kérnék, nem hülyék szerintem a mérnökeik.. pláne hogy nem lehet ennyi selejtes darab közöttük,
köszönöm, részemről téma lezárva! -
hackeeeee
Jómunkásember
Nuh, X570-nel semmi előrelépés a B450-hez képest. Allcore-ban is ugyan úgy megy, és a ram sem megy jobban.
-
Albigator
őstag
válasz
fudi2002 #21374 üzenetére
Na megtaláltam egy ilyent hszt, nem volt könnyű de itt van:
Ryzen 2000-es topik - 13576-os hsz, csiga8 beszámolója (link):
"Ráadásul a proci is domború, meg a hűtő is. Nem találom a "cikket", ( szerintem tán PH! blog bejegyzés volt) de már más is írt erről."
"Tolómérővel nézve a teljesen új Dark Rock Pro4 talpa. Bizony domború..."
"A lényege, hogy az Intel kupakjai általában picit homorúak, az AMD pedig picit domború. Emiatt a domborúbb talp az Intelnek jobban fekszik."
Én indítottam el a lavinát de ezelőtt is már sok ilyet olvastam, ahogy most is 1-2 ember igazolja ezt.
Az, hogy vannak jó darabok elhiszem, de nagyon sok a "rossz termék" is (az AMD szemszögéből nézve legalábbis). Sajnos. -
Atish19
őstag
válasz
GIORGIONE76 #21362 üzenetére
Saját tapasztalatból mondom, hogy néhány darab tényleg domború. Sokat szenvedtem, hogy mi lehet a baja mire végre valaki beírta ide, hogy van ilyen. Az enyémben elég nagy buci volt. Rendesen billegett az asztalon. Felcsiszoltam azóta hozza amit kell. Akárki akármit mond ennyi pénzért már elvárná az ember, hogy out of box jó legyen.
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
GIORGIONE76 #21367 üzenetére
Amúgy meg tesztben írták:
"With the protective cover removed, we find that the base is machined quite well, with just the faintest hint of a circular pattern found. As many are, this base is also higher in the middle, which helps with mounting pressure, which in turn helps with efficiency."
-
Nagytoll
senior tag
Az én dark rock pro 4-em akkor sima lehet. 3900x-et idle-ben 29-31 fok között tartja, játék közben maximum 65°C.
Viszont az első ventilátor egyik lapátja tuti ferde mert minden fordulatnál hozzáér a mögötte lévő műanyag vázhoz és ilyen hülye ck-ck-ck-ck hangot ad. Szerencsére csak közelről hallatszik, de akkor is idegesítő 😒
-
-
fudi2002
nagyúr
válasz
GIORGIONE76 #21365 üzenetére
A gond, hogy domború az intel miatt, de ryzennél nem középen van a mag, ryzennél ez nem 2-3 fok. De csizolgatással jó hűtő, illetve ha gyárilag jó akkor jó. Csak 30eért én nem ezt várom el egy hűtőtől...
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
fudi2002 #21364 üzenetére
még ha úgy is van ahogy te mondod (persze személyes tapasztalat nélkül) akkor is mi baj lehet ha valaki megveszi, 2-3C difi, mert több nem, azért ezek nem azok a billegős toronyhűtők amit meg lehetett pörgetni mint a búgócsigát
ha meg észreveszi rögtön akkor cserélteti, ennyi
de amit te most művelsz a színtiszta lehúzás!én meg már most szétoffoltam ezt a topikot ezzel a kis defense-el
-
fudi2002
nagyúr
válasz
GIORGIONE76 #21354 üzenetére
Értjük. Mindenki hazudik, csak Te tudod a tutit...
-
kellcucc
aktív tag
válasz
GIORGIONE76 #21357 üzenetére
Én nem értek a proci hűtők gyártástechnológiájához, de azt remélem ti sem gondoljátok komolyan, hogy gyártáskor direkt domborúra marják. Még kézi marással is meg lehet síkra húzni, nem hogy cnc-vel (motorblokk/hengerfej síkolás?). Az alapanyag összetétele, a félkész termék dimenziói, a benne maradt feszültségek, gyártás utáni tárolás/hőingadozás stb. miatt lazán elvetemedhet gyártás után. Nem az űrbe készítik, illetve gondolom mindenen spórolnak a gyártók...Ha megnézitek, alapból rossz konstrukció például a Thermalright. Mivel 2 félből van összerakva a talp, ezért nagy része ki van marva, kevés anyag marad alul, könnyedén elvetemedhet. Ezzel szemben az esports talpa teljesen máshogy van megtervezve, az sose fog vetemedni valószínűleg.
Arctic esports
Thermalright Macho -
Jacek
veterán
válasz
CNC útán is elvetemedhet, van benne kis feszkó hő hatására előjön.
-
jokeph
nagyúr
válasz
GIORGIONE76 #21359 üzenetére
pár század mm itt semmit se jelent.
Amúgy ha valaki a tökélyre akar menni, annak bizony a hűtő talpát a CPU kupakjához kell igazítania.
Van egy gyanúm, hogy legalább annyi nem sík CPU IHS van, mint amennyi hűtőből. -
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
mondjuk ezt en sem ertem, ha nem magam csiszoltam volna utolag, en is erosen ketelkednek a mai napig.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
GIORGIONE76 #21354 üzenetére
nekem Pure Rock van, ugyanigy nezett ki a talpa, amig sikba nem huztam, mert pupos volt mint allat.
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
jokeph #21352 üzenetére
Városi legenda az egész, egy ilyen cég nem követne el ekkora öntökönrúgást, én meg igenis AJÁNLOM ezeket a hűtőket, aki mást mond az hazudik, vagy szándékosan lejárat,
a felső kategóriában amúgy is csak pöcsméregetés az a pár fok különbség, mindegyiknél van jobb és jobb... -
Bib
őstag
válasz
GIORGIONE76 #21350 üzenetére
Látszik,hogy esztergált felület, cnc gép csinálja század mm-es pontossággal. Kizárt ,hogy ne sík legyen a talp.
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
fudi2002 #21337 üzenetére
fudi2002
tessék, ilyen a talpa (egy YT videóból):feltételezem a precíz német mérnökök direkt kibaszásból csinálták ilyenre,
vagy persze a másik elmélet hogy ez a marás olcsóbb volt...egyébként meg már az elején megnéztem a tolómérő lapjával és sík mint a Nagyalföld !
Tessék egy CB-R20 eredmény (közben az egyszálasnál: ~55C max és a multinál: ~73C max)
Simán auton 1usmus pwrplan-el
multinál ~1200Rpm max
egyszálas ~800Rpm max -
Új bios Prime X570 P-hez
Version 2407 2020/07/0318.59 MBytes
PRIME X570-P BIOS 2407
"- Improved system performance and compatibility
- Improved DRAM compatibility
- Update AM4 combo V2 PI 1.0.0.2"Az előző verzióban elcseszett memókezelés úgy néz ki rendbe hozták.
-
MiklosSaS
nagyúr
-
Albigator
őstag
válasz
C4mp3r #21340 üzenetére
Az már legalább majdnem 2020-as.
(#21341) morgyi
Nyilván az fogy a legjobban. Csak azt nem értem, ha azok már olyan jók, miért nem 3600X-ként adják el?
(#21342) arabus
Azigen. Még a 2700-ad is újabb? Vagy ott máshogy van a számozás?
Van egyáltalán 20-al kezdődő, azaz idei procija valakinek?
(#21344) jokeph
Én is ezen csodálkozom. Lehet hogy hülyeség ez az egész. Hivatalos info kéne erről, hogy valóban az a 4 szám az évet és hónapot takarja.
Ráadásul a 2700 nem kínai: Made in MalaysiaSokadik szerk.:
Kíváncsiságból visszakerestem a 2600X-emet. 1814-es azaz 2018 április elején gyártották. Én pedig 2018 augusztusban vettem. Az még stimmel szerintem. Viszont az is kínai, nem maláji tigris. -
Yany
addikt
Az én 3900X-em is 2019/30. heti, igaz tavaly augusztusban szereltem össze.
-
C4mp3r
addikt
válasz
SECTORnooB #21324 üzenetére
nem akarok most hozzanyulni egy ideig azert lett x570 a jovotallosaga talan jobb ujabb procik szempontjabol.
Albigator
BF1950US van rairva -
jokeph
nagyúr
-
fudi2002
nagyúr
válasz
GIORGIONE76 #21334 üzenetére
dr4 és drp4, mindkettől vannak gázok. Nos kinek mi. Én 40-et inkább adok valamiért ami jó, mint 30-at ami gyenge mert rossz a talpa. De nem vagyunk egyformák
-
válasz
GIORGIONE76 #21334 üzenetére
Azért az érdekes, hogy kevesebb mint 1 év alatt az NH-D15 30-ról 40-re ugrott....
-
válasz
Sz4bolcs #21321 üzenetére
Én is lesz@rtam a Mugen hangját, nem is azért váltottam. A Mugent tartom az egyik legjobb hűtőnek ár/értékben. 7 éven keresztül használtam a különböző változatait. Csendes, közel olyan hűtési teljesítménye van, mint egy NH-D15-nek vagy Thermalright Grand Macho-nak, és fele annyiba kerül.
Amúgy engem a procui hőfok ugrásai sem zavarnak, a venti profilt is azért lőttem csak be, hogy feleslegesen ne ugráltassa a ventillátorokat, nem a zaj miatt. -
fudi2002
nagyúr
válasz
GIORGIONE76 #21332 üzenetére
Jelentős. Nem tudok %-ot mondani, de sok embernek láttam hozzászólását, és nem csak drp4, hanem pro, meg vmelyik másiknál is. Amire eddig nem volt panasz, az a noctua.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
GIORGIONE76 #21329 üzenetére
De, nagyonis igaz. Nagyon sok drp4 domború. Nem is kicsit...
-
GIORGIONE76
őstag
-
Albigator
őstag
-
Albigator
őstag
válasz
fudi2002 #21318 üzenetére
Akkor passz...
Más:
Kinek mikori a procija? Olvastam külföldi fórumon, hogy miből lehet látni elvileg:Szóval a BF után lévő 4 számjegy adja ki. Első két számjegy az év. Utána lévő 2 pedig a hét, amikor gyártották.
Az én 3600X-em mint látható régebbi darab, 2019 30. hét azaz, júliusi (2019.07.22-28.).
Hiába vettem most 2020 májusban, raktári polcon porosodó kocka lehetett, azért sem megy olyan jól mint az újabb 3600-ok. -
DonDennis
senior tag
Na most belőttem az all core 4.1 beállítást, futtattam a prime95 small FFT-be egy órát, majd játszottam 1 órát War Zone ba és semmi gond nem volt. Viszont a kérdésem az lenne x570 chipsettbe mik a tól ig hőfokok? Nekem mini itx házam van NZXT H1 szóval elég zsúfolt, Strix X570-I Gaming lappal, de játék alatt meg prime alatt 65,7 fok volt végig 1 órán át, viszont ha kilépek a játékból vagy abbahagyom a terhelést akkor, gondolom vissza veszi a ventijét és elkezd felkúszni a hőfok most olyan 73 fok körül járok, nem tudom mi lesz még a vége. Be lehet állítani a chipset hőtőnek a profiljét? Vagy biosba kell? Mert mikor megy azt a kis pici ventit amúgy se hallom, de nem akarom, hogy idle alatt 80 fok legyen a chipset, bár ha azt mondjátok nem baj neki akkor oké.
-
Albigator
őstag
válasz
jokeph #21307 üzenetére
Kösz. De ha veszek is másikat tuti olyan lesz ami 2 ventis és ebből az egyik középen van.
#21314) DzsannyX
Én is erre gondoltam eredetileg, hogy nem érdemes váltani.
(#21316) fudi2002
Nem vagyok venti szakértő bocsi, csak ezt még régebben olvastam a Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor) topikban.
Több féle indítófeszültség van tudom (pl akár 9V is.)
De mondjuk Asus lapnál ez az Optimize all funkció ezt is felméri az összes fannál és azért engedi utána lejjebb vinni a MIN értéket? -
válasz
Albigator #21302 üzenetére
Szerintem nem érdemes cserélned a Mugent, még NH-D15-re sem. Én is Mugent cseréltem NH-D15-re, mert nagyon megtetszett a D15 és nem bírtam lebeszélni róla magam
, de nem hoz annyit amiért érdemes ennyit költeni a cserére. Persze ha nem csak a racionalitás van porondon a váltásban, mint nálam, akkor cserélj.
-
jokeph
nagyúr
válasz
fudi2002 #21309 üzenetére
Kalibrálás után sem ?
Kalibrálás nélkül még a PWM-es venti is 50% min. fordulattal jelenik meg.
(#21312) fudi2002: mondjuk DC ventit nem használok.(#21311) Alpi.: Szeretem a kihívásokat, de eddig nem szivatott meg nagyon semmivel sem a CH VI Extreme, leszámítva a TT CoreX31 Riing házba való beszerelést, előtte soosem volt benne E-ATX méretű lap, pár dolgot ehhez ki kellett dobni.
Más: Power Reporting Deviation a HWINFO64-ben platform/alaplap/chipset/stb. (Intel/AMD) függő vajon ?
Z170-es lapnál nem jelenik meg az a mező. -
Alpi.
addikt
-
Alpi.
addikt
válasz
fudi2002 #21309 üzenetére
Hát.. Én nem olyan régen láttam, hogy fan stop is van.
Egyébként sztem lehet egészen alacsonyra is, nem rémlik, hogy lenne ilyen korlát. Annyi, hogy kell csinálni vele egy tesztet, valszeg megvizsgálja a ventiket, utána nagyságrendekkel nagyobb tartományba tudod állítani. -
fudi2002
nagyúr
válasz
jokeph #21307 üzenetére
Ezzel nincs is gond, de tomahawknál ha egy helyen állítom, akkor a másik is állítódik vele. Itt kétfélét sikerült belőnöm, persze azóta lehet javították
De ez a legkevesebb, de DC-ben 60% alá nem tudtam tolni a görbét az ciki. Van ventim, ami 5v alá kell toljak, ezzel nem sikerült. -
jokeph
nagyúr
válasz
Albigator #21297 üzenetére
Thermalright Macho Le Grand RT.
46mm magas ramok is elférnek alatta, az egész hűtő teljes magassága 159mm.(#21306) fudi2002: nemrég megvilágosodtam, nem kell 2 helyen állogatni a sok kacatot, elég ha az extreme tweakernél beállítod.
Amúgy valóban zavaró, de ugyanez a duplikálás (nem tudom az okát, sejtésem nincs róla), megvan pl. az Asrock B450 Pro 4 lap BIOS-éban is. -
fudi2002
nagyúr
válasz
Albigator #21302 üzenetére
Én azt mondom itt nagyon behatárolja az 1ccds 7nm-es tech. Én 2ccd-snél tudok nyilatkozni, volt fent a gyári hűtő és a noctua d14-d15-d15 chromax, jól belőtt profillal soha nem találkoztam problémával a noctuáknál. Hozzáteszem, 950rpm-en 2 ventivel majdnemhogy teljesen elég, márpedig ennyin megy alapból, 60 fok felett emelem meg.
propetya85: az akkorival asszem 50% volt. Nézd meg légyszi DC-ben is, mert asszem ott kínlódtam.
-
Albigator
őstag
válasz
fudi2002 #21298 üzenetére
Szóval te azt mondod h érdemes cserélni a Mugenemet másik légre?
Mert azt elhiszem, hogy vízzel lehetne sokat nyerni de azt annyira nem szeretnék. (Félek.) A lehetőség pedig meg van, akár
360-as420-as radim is lehetne.Eredetileg azért vettem ezt a 2600X-re a gyári helyett, mert ez fért be a régi házamba csak (DeepCool Kendomen: 160 mm a max, a Mugen pedig 155mm)
Most már viszont nincsenek ilyen korlátjaim szerencsére, 185 mm-el gazdálkodhatok.
Meg igazából arra kéne figyelni hűtő vásárlásnál, hogy olyat vegyen az ember, ahol nincsenek olyan panaszok, hogy a hűtő talpa nem teljesen sima (domború/homorú). Mert akkor "kuka" az egész, hiába lenne fullos ha ezzel elcseszték. Ilyenről pl a Dark Rock Pro4-nél olvastam, nem tudom mennyire általános rá egyébként.
Mert én tuti nem fogok polirozgatni, csiszolni... -
Yany
addikt
X570 Ace tulajok, ünnepeljetek!
https://www.msi.com/Motherboard/support/MEG-X570-ACE
7C35v198(Beta version): Updated AMD AGESA ComboAm4v2PI 1.0.0.2
Jelentsen ez bármit is.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Path of Exile (ARPG)
- Szétveri a kritikus gondolkodás képességét a ChatGPT
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Peugeot, Citroën topik
- A Redmi 15 5G-t power bankként is lehet majd használni
- Nintendo Switch 2
- Nők, nőügyek (18+)
- További aktív témák...
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Microsoft Surface Pro 6 i5-8350U 8GB 256GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest