Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Amazon Kindle
- Hisense LCD és LED TV-k
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HP EliteBook / ZBook topik
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
nagyúr
válasz arnoldito #19193 üzenetére
Alig van difi... de ez nem Vcore, hanem VID.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Bib
őstag
válasz arnoldito #19193 üzenetére
Akkor most jó a 10x ahogy korábban írtad? Én nem tudom, hogy auto-n mennyire küldi meg, lehet hogy jobban mint 2x.Ez az overrides silicon health management terhelésfüggően szabályoz valamit a magon belül gondolom. Nem tudom a játék mennyire terhelte a procit, nálam cb20 alatt azért más eredmény jött ki. Örülök,hogy nálad ilyen jó, én a pbo auto beállítást találtam egyenlőre számomra ideálisnak.
-
arnoldito
senior tag
válasz fudi2002 #19031 üzenetére
Na fudi2002 megcsináltam játék alatt a Scalar x2 ez a legkisebb és a Scalar x10 méréseket. Hát lelövöm a poént, scalar x2-vel több az átlag és a max fesz is játékban! Akkor, hogy is van ez? Úgy van ez, hogy mindenki tesztelje ki magának! Mert az, hogy Scalar x10 rádob egy rakat feszt már meg is dölt, meg Bib kolléga is írt, hogy megküldi rendesen és kitudja meddig bírja proci. Ez az én esetemben nem igaz, és a 2 végpont között szinte lényegtelen a fesz különbség.
-
penene
őstag
-
nagyúr
válasz Nagytoll #19183 üzenetére
A GTA V CPU használata engem is érdekelne majd. Vélehetően a béka segge alatt lesz.
RX 480-al 4K@60 HZ, high beállításokkal a küldetés nálam 40-60 FPS között mozog, a CPU (R5 3600X 3,8@2,2 GHZ all-core) olyan 20-40% között. Nálad jóval erősebb a VGA, meg valamivel a CPU is (mármint egyszálon).(#19185) Asshur: az X370-es CH6 Extreme-nek 4+2 fázisos VRM-je van, doublerrel, azaz 8+4-es, 60A-os powerstage-el, ez mire nem lenne elég ? +2 fázis külön a ramoknak.
(#19190) Brekkk: Tier A-ban van a lapon, bőven jó vagyok. LN2 hűtés és OC nem játszik nálam.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Brekkk
senior tag
Itt találjátok, hogy egyes ryzen alaplapok VRM-je meddig bírja a szuszt és mihez ajánlott.
-
Asshur
tag
A mienk 4+2 fázis (4 CPU + 2 SOC) duplázott alkatrészekkel fázisonként, doubler nélkül.
Az X470-F 6+2 fázis (6 CPU + 2X2 SOC), a SOC fázisoknál doublerrel.
Ez az 550-es ránézésre tényleg durva, bár nem értem mihez kell ekkora kraft.
Érdekes lenne elemzést látni arról a VRM-ről. -
Aby_2014
aktív tag
Igen valami anomália lehetett amire "nincs" magyarázat, nekem pl úgy oldódott meg, hogy kikapcsoltam meg vissza a gépet, ezt követően újra hozta az 500 feletti single értéket. Mondjuk ez a cpu -z teszt elég hektikusnak tűnik egymás utáni 3 mérésnél is tök különböző értékeket dob, hwinfo alatt pedig nem nagyon látok különösebb eltérést fesz vagy hőmérséklet adatokban.
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-
Nagytoll
senior tag
válasz TestamentDNR #19174 üzenetére
Nálam tomahawk+3900x párosítás fut. Tegnap cseréltem hűtőt rajta #19116 számú hozzászólásban leírtam az eredményt.
Szerintem ez hosszú ideig jó lesz majd.
Nem tudom mi számít jónak vagy rossznak számok terén. PBO-val CB20-ban 7270-et dobott a rendszer. Nekem ez nem árul el sokat. Ami nekem fontos, azt viszont nagyon jól csinálja. Akár 4-6 virtuális gép is elfut egyenként 4 maggal.Witcher 3-ban olyan 15% a proci kihasználtság 5700XT pedig 99%-on pörög 4k60fps-ben.
Most az ingyen GTA V-t kezdtem el tesztelgetni, de proci kihasználtságot még nem néztem.
-
penene
őstag
válasz fudi2002 #19179 üzenetére
Hm.
" 3200 kontra 3600 közt pedig igenis van sebesség különbség. "Pontosan nem vágom, mi volt neki a 3200 Xmp és a 3600@CL15, de nekem ugye 3200 CL16-ról 3600 CL16-ra menés lehet esetleg "reális" cél.
És 111.22 vs. 111.42 a különbség az ábra alapján.
Tehát van különbség, de ez azért nem sok. Vagy rosszul értelmezem?De hát ezen nem múlik, akkor megpróbálkozom vele, mi bajom lehet? Csak nem kell majd kidobni 32 GB sport ramot.
[ Szerkesztve ]
-
R3laX
addikt
válasz TestamentDNR #19174 üzenetére
Ha B450-E-d van nem lesz gond. Pont erről beszéltünk sokat az elmúlt napokban. A B450-E egy késői kiadás, fejlesztett VRM-mel és hűtéssel rendelkezik. Talán az X470-F-nél is komolyabb tápellátással. Az alaplap hátlapján egy VRM-eket hűtő plusz heatsink-kel.
Szerk.: Hm, azért ez sem lesz sz@r 14+2 fázis. [link]
[ Szerkesztve ]
-
GIORGIONE76
őstag
válasz Pro!Petya #19173 üzenetére
"Szval nekem eléggé szemöldök felhúzós ez a 1.35V-nál már világvége teória."
Jaja, erre gondoltam én is, nem találtam még olyan cikket aminél mérési adatokkal bármit is alátámasztottak, ez nálam csak a rémhírkeltés kategóriaDe azért is hoztam fel a témát, mert ha már ezzel is nyüstölöm 1.5-2 óra játék alatt a procit, akkor minek vesződni a végeláthatatlan beállításoknak, sokkal jobban kijött egy ac 4250/1.28V alatt a kraft, játékban semmi különbség, legalábbis nekem, nem multizok, arról a részről nincs tapasztalat, de a többinél semmi haszna nem volt a hullámvasutat játszó auto oc pbo-nak, akármilyen beállítással is ...
kéthetente meggyőzöm magam és vissza is térek ac-ra
https://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
penene
őstag
válasz gaben88 #19170 üzenetére
Jah remélem bárki más is profitál abból az infó tengerből, amit ide beöntöttetek miattam.
Én mondjuk a venti profilhoz egyelőre nem nyúltam, eszembe se jutott, hogy esetleg okosabb lehetek a Dark Rock Pro 4-nél, viszont semmi értelme sincs, mert az auto PBO-n annyira lazán kezel mindent a konfig (4Ghz @1.2V max terhelés max thread loadon), hogy 63-65 foknál nem is megy feljebb (eleve csak 70 foktól kezdene el pánikolni a cpu venti a jelenlegi séma alapján, de azt meg el se éri).Egyedül a memóriát nem próbáltam meg felhúzni 3600 @CL16-ra, pedig korábban azt beszéltük, hogy @RECSKA segítségével megteszem, de szerintem ezt is kihagyom, ha a gamigben 3-5%-os FPS növekedést legalább nem okoz. Van egy olyan érzésem, hogy egyáltalán nem fog. Ha esetleg úgy gondoljátok, hogy érdemes, akkor felkeresem RECSKA-t.
[ Szerkesztve ]
-
chopin42
addikt
válasz gaben88 #19170 üzenetére
Egy oldal, csak én fix 4.2n járatom gyári pbo feszekkel, mivel pbo alatt max 4ghz volt allcore, azonos feszekkel. Single meg 1.4+voltokkal ment. De 3700x esetén valószínű pbo-t használnék, mert a 4.4hez kétlem, hogy elég lenne az 1.325v 8 magon. Összefoglalva, véleményem szerint aki fix oc-t akar, maxolja ki a pbo-t, vegye maxra a hűtést, és toljon egy cinebenchet, meg egy prime avx-et rövid ideig, és ami feszültséget ott kap, ahhoz tesztelje a max órajelet.
Szakmai kérdések csak a fórumban...
-
fudi2002
veterán
válasz RECSKA #19171 üzenetére
"meg 1.46al jatek alatt"
Ezt írtam, ha nincs termelés nincs gond. Csak ne tömörítsen vele...propetya85
Épp akartam írni, amit a végére belőttél. Elég spéci vízzel tolod
Amúgy sztem itt még az is számít, hogy 1 vagy 2 ccd. Ami Nálad 1ccd-nél oké, az 2ccdnél már tuti sok. Pláne hogy a kettő jól megfűti az io vezérlőt vagy fordítva. Mondjuk úgy, hogy aki belekalkulálja, hogy degradálódik és úgyis váltogatja pár évente, annak 1,35 alatt mindegy kategória. Aki hosszabb távra vette, annak jobb a gyári értékek közelében.TestamentDNR
Van, én. Tomahawkban, köszöni jól érzi magát[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
TestamentDNR
aktív tag
Sziasztok!
Van koztetek aki B450 lapba belerakott 3900X-et? Hogy muzsikal? :)
Nem akarom ezt meg most elkovetni, csak elore gondolkodom.
Egy Asus Rog Strix B450 lapom van R5 3600-al. Sajnos utolag tudtam meg, hogy az MSI Tomahawk Maxnak sokkal jobb a VRM hutese. De multkor lattam videot, hogy ha eltavolitom az io covert, joval huvosebb lesz.
Szoval, ha majd leesenk az arak 1-2-3 ev mulva, nem cserelnek mindent, csak mondjuk a procit hasznaltan egy 3900X-re, es akkor evekig megint jo vagyok. :)
-
Pro!Petya
addikt
válasz GIORGIONE76 #19172 üzenetére
Játékok alatt semmi baja nem lesz , ott még a tartós 1,4+ sem probléma.
Lehet nyugodtan all core is használni csak arra kell figyelni hogy ne kapjon avx-et tartósan magas hőmérséklet mellett.
Amúgy nálam ~3 hónapig ment fixen 4350@1,44V és ott aztán kapott mindent (cb20 , y-cruncher, p95 stb stb) nem csak a játékok alatti terhelést. A többit le se írom mert még kitérnek a hitükből itt egyesek...
Jelenleg is hozza a gyári default méréseket.
(sőt még jobbakat is mert azóta a bios / chipset /Os is reszelődőtt.)
Szval nekem eléggé szemöldök felhúzós ez a 1.35V-nál már világvége teória.
Érdemes belegondolni hogy 2019 óta mennyire telítődött a DIY piac és azóta hogy ha valaki mélyebben beleássa magát akkor is csak konkrét 2 nagyon max 3 esetet talál az egész neten erre vonatkozóan, a többi az meg mind csak ilyen általános figyelmeztetés meg hegyibeszéd az elektromigrációról.
Azt sem illik elfeledni hogy bios & chipset verziótól is változhat cpu fesz igénye és teljesítménye és sokan már ezt is benézik degradációnak. A másik meg mint sok más terméknél ugyanígy itt is kifutnak selejtek.
Nem bíztatok senkit semmire mert mindenki úgy használja ahogy akarja!
Nálam mondjuk tükörsima a kupak és a block felülete és a között is kryonaut van amin egy 3 literes külső belső radiátoros rendszer csücsül szval ez a cpu még nem élt meg 90 fok közeli értéket még a legmelegebb időszakában sem. Játékok alatt meg 40-50 fok-on megy profiltól függően. -
GIORGIONE76
őstag
válasz Pro!Petya #19168 üzenetére
propetya85
OK, de nem szoktam használni, csak úgy vissza tettem
És amúgy meglátás? Csináltasm még c-st off -75mV -100mV scalar 1-10 mindenféle, 143/90/140, LLC 4; 6 ;7 ...szóval sokféle variáns volt, ez mindnek megküldi játék alatt,
szóval ha mondjuk ac 4.25 1.35V-ra valaki azt mondja hogy nemigazánkéne, akkor ez milyen kategóriahttps://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
gaben88
őstag
válasz chopin42 #19144 üzenetére
Értelek és egy oldalt fújunk úgy érzem, vagy én értek valamit félre a mondandódban? Én is azt mondom, hogy inkább PBO, mint manual allcore OC, 1.35 és pluszos feszekkel, amikor PBO-val allcore terhelésnél csak 1.2-1.3 között kap pl C20-ban a proci. Vagy, ha már manual allcore OC, akkor olyan feszek, mint amiket PBO alatt is kap a proci allcore terhelésnél. De, akkor meg nem hiszem, hogy (túl sokat) nyerne vele az ember.
Csokishurka: Sokadjára pont erről van szó itt a topikban, pl most penene miatt. Kérlek olvass vissza vagy 2 oldalt. (Röviden: nem kell alulfeszelni semmit. Jó venti profil (pl 60 fokig fix 40% és utána mehet felfelé) és XMP be és PBO enable, a többivel meg ne foglalkozz, semmi baja nem lesz!!!)
[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Mini, PS5, PC, iPad (10th gen.), Switch OLED, Steam Deck, Quest 2
-
Pro!Petya
addikt
válasz GIORGIONE76 #19157 üzenetére
pls azt az OSD-t szedd rendbe! Fájt kibogarászni az értékeket
-
fudi2002
veterán
válasz jokeph #19165 üzenetére
Ahogy néztem a szomszédban a srácoknál, 8 mag ht 1.35v már a delid+erős víz (esetleg directdie) kategória. Mi meg itten lazán dobálózunk ugyanezekkel a feszekkel, hogy ááá, még simán belefér, fele akkora csíkszélességen...
Mondjuk pasziánsz alatt nem lesz baja, ez tény.Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
nagyúr
válasz fudi2002 #19164 üzenetére
14nm-en az 1,35Volt röhögve hűthető. Úgy 4 magig.
Levegővel nagyon max 6 mag...
Természetesen kemény OC mellett értem.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
fudi2002
veterán
válasz Zicokuka #19163 üzenetére
Legyen igazad! Csakhát kicsit gondolkodjunk. 14nm-en 1.35v kb hűthetetlen kategória. Namost a 14 elviseli, ez viszont 7nm. Itt vki ad ugyanannyit, miért elképzelhetetlen, hogy valóban károsodik? Hiszen ugyanakkora hőt enged, sokkal kisebb csíkszélességűre. Sajnos nagyonis elképzelhető, hogy ez megtörténik, nem is kell hozzá sok év, ahogy Te gondolod. (szerintem)
Nem véletlen, hogy intel sem tudta meglépni a 14 nanoról való lépést, vhogy a júzereknek majd meg kell magyarázni, hogy ez brutáljó, csakhát itt nem lesz 5.3ghz, ezzel együtt pedig a játékok alatti előny. Ez nagyon új és nagyon más liga, de ez a jövő. Az amd talán kissé túl korán, de meglépte (nem volt mondjuk más választása).
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Zicokuka
senior tag
Ez a degradáció szép dolog,de enyhén túl van lihegve.A régi őskövületek is kapták az ívet,még is rengeteg mai napig hibátlan.Na meg ha ezek a Ryzenek csak xy évet élnek se hiszem az userek nagy részét érdekelné.(rég a lomiba lesznek mire)
-
Csokishurka
őstag
válasz arnoldito #19161 üzenetére
Oszinten annyira nem vagom csak irtak hogy sokkal jobb lesz a procinak ha ezt megcsinalom. De akkor elotte nezem majd a hofokot terheles alatt.
cpuz progi gondolom jo erre."Megtanulta (millió lélekváltó árán): akinek minden a vállán nyugszik, nem nyugszik senki vállán."
-
arnoldito
senior tag
válasz Csokishurka #19160 üzenetére
Miért akarod mindjárt alulfeszelni? 65W TDP van alapból, nem lesz neki semmi baja, ha úgy használod. Meg elveszel a 3600-nak a kraftból offsettel, mert itt mond valaki egy értéket, ami lehet sok a Te procidnak, akkor annyit se boostól mint ha full autón hagynád. Nézd meg a hőfokot, ha jók, akkor használd. Nem kell ezt piszkálni, sokakat zavar az, hogy egy 0.1ms-ra full idleben kap 1.45-1.475V, de nem lesz semmi baja tőle.
-
Csokishurka
őstag
Sziasztok,
Az egyik topikban egyik forumtars irta par honapja mikor meg csak terv volt a gepvasarlas hogy ha negkesz a proci erdemes alulfeszelni ha jol emlekszem.
Nos meglett a proci egy 3600 szemelyeben egy msi tomahwak b450 max lappal. Tudna valaki segiteni esetleg akar egy leirassal is hogy megis milyen parametereket kell beallitanom a biosban?
Elore is koszonom!"Megtanulta (millió lélekváltó árán): akinek minden a vállán nyugszik, nem nyugszik senki vállán."
-
-
GIORGIONE76
őstag
kérdés...
-50mV LLC5 PPT 146 TDC 95 EDC 140 scalar 4x
boost clock od 2000Mhz smt on C-state on cppc onjáték alatt végig küldi neki a feszt! (1.4x...)
persze elég impresszív hogy magas a boost,
de ebben mégis mi a normális?
miért nem jobb a sima ac 1.28V-al?amúgy valaki mutatna nekem/nekünk egy tudományos cikket a degradációról, ha már lépten nyomon emlegetve van nem reddit stb stb bejegyzésre gondoltam, hanem egy mérnöki tanulmányra vagy hasonló thx
https://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
Alpi.
addikt
Na, csak össze tudtam ekkenteni ! Azt hittem, nem sikerül a direkt xar.
[Sorry, de csak telóval tudtam felvenni], ha géppel rögzítem, már bőven adja azt a terhelést, ami miatt esélytelen, hogy előcsaljam a hülyeséget.
Nézd meg, ott a leírásban, mi a 3 rész lényege. Sztem Nálad is ez van. Nyiss egy bármiféle icipici kis cpu loadot (konstans) adó progit, de sztem hwinfo azért jó pl, mert tudod állítani a kiolvasás gyakoriságával, mekkora is legyen az a picike...
Tudom, nem hihető elsőre, én sem hinném, de találkoztam már ilyen hogyishíjjákkal. Azért csináltam a videot, hogy elhidd, hogy ott van a kísértet a ganyénál ![ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Aby_2014
aktív tag
Ahha tehát azalatt a ~2 s alatt egy átlagolt értéket kaptam, egyszálas terhelésnél annyira gyorsak a váltások, hogy az átlagolt értéket túl alacsonynak véltem... Jó helyen kapizsgálok?
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-
Aby_2014
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Politika
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- Kutya topik
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
- Processzor felvásárlás
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 7 9800X3D processzorok 3 év garancia 27% áfa KÉSZLETRŐL!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 13700K 16mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 5 5600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 40.000.-
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest