Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kaci84
őstag
Hali, nah én is jó Ryzenes módjára beszereztem a Patriot Viper 4400 C19 Samsung B RAMot. Egyenlőre X370 Crossahir VI-al próbálom 3800X-el. Megvan már az Asus Prime X570 Pro és érkezik a 3900X.
Addig kipróbálnám mennyit bír gyorsítani a jelen konfigban. Mennyit tud menni és hogyan állítsam a jelen setupban? Mennyit fog menni az új setupban várhatóan?
Nyílván nem a DRAM kalkulátoros bonyolult beállítós tippre vágyom, max órajel és alap időzítés beállításra. -
MrTwister
őstag
válasz
fudi2002 #18486 üzenetére
Én most kaptam meg Alzától a D15-öm, én is nézegettem a Chromaxot, brutál elegáns, meg szép, de féltem, hogy a bevonat miatt rosszabb a hőátadása, néztem teszteket és sajnos néhány fokkal tényleg rosszabb, persze nem jelentős csak hát a tudat, hogy lehetne jobb is, így maradt a Classic.
-
hokuszpk
nagyúr
S462 mar keso, a socket 370 idejen leszerepeltek, es kiszerettem beloluk
aztan az asus is eladta a lelket a p3b utan ( azaz valahol a Tualatin es a p4 kornyeken ) na azota Asust sem veszek, csak ha direkt azt keri az ugyfel. Bar olyankor inkabb megkerdezem, hogy miert akar szivatni, majd eliranyitom egy kozeli kollegahoz. -
tommentor85
újonc
Sziasztok!
Még új vagy ebben a témában de próbálom a megfelelő módon belőni a R5 3600-as procimat.
A teljesítményt több programmal is próbálom nézni és észrevettem egy érdekességet. Ha a CPUZ-ben HWINFO-ban nézem az órajelet ott fix 4200Mhz minden magon, de ha a Rayzen Master-ben nézem akkor ott azt látom hogy az órajelek folyamatosan változnak magonként a teljesítmény függvényébe.A kérdés az hogy melyik az amelyiknek tényleges órajelet mutatja?
A válaszokat előre is köszönöm. -
Alpi.
addikt
A Dfi lapok nem teljesen egyező típusúak.
Nf2 Ultra B -től 790FX-M2rs-ig az Amd és talán a Dfi Lp tündöklése és egy Ut P35-T2r jelenleg.
Bár ahogy a Lanaprty árak alakultak a közelmúltban, nem esélytelen, hogy ez ennyi is marad.
Ja, és pár hónapja : [AN8 berepülés] Annyi, hogy nem Sli "csak" egy Ultra.
hokuszpk : S462-ben az Abit-ot figyelte mindenki és az igazán jó cuccok, közel is kerültek, de az Nf-7, An-7 kb. minden rekordot bezsebelt tuning téren. Aztán elhagyta őket Oskar Wu, de pl. ez az AN8 Fatality elképesztő cucc, szóval azért még próbálkoztak és szerencsére nem is rosszul néha.De sajna már halványodott a fényük és igazából Dfi-é is nem is olyan sokkal később !
Végül mindkét csillag kihunyt. Mai napig szomorúságot érzek ha erről van szó !
Sry az off-ért. -
Gróf...
aktív tag
válasz
GIORGIONE76 #18481 üzenetére
Igen. Közben mégis csak lett aidám. (kölcsön) Mértem vele egyet és majdnem az eddigi legjobb eredményt dobta. Úgyhogy; Piszkálja a bánat!
-
deter
aktív tag
(#18457) Timer
Nem lenne ezzel gond. Egyébként sem szeretem az ilyen automata boostot. Jobb aprólékosan finomhangolni a dolgokat. Csak mivel nem az enyém és szorít az idő, nincs lehetőségem megtanulni egy új platformot, majd kikísérletezni és tesztelni. Ha lenne plusz egy hetem akkor nyilván megtenném. Így kikapcsoltam teljesen PBO-t.
#18460) wwenigma
Így megnyugodtam, nem bántom a hűtést. De sok potenciál (30%) benne marad sajnos . A gazdája meg abszolút nem ért hozzá.
(#18461) Alpi.
Csak nem gazdája vagy valamelyik alkatrésznek az említettek közül?Köszönöm a segítséget!
-
Strezi
őstag
529 CB20 single elég jó, nem? (alap PBO, meg DOCP ram)
Mintha alacsonyabb lett volna a konszenzus 3000 sorozatra pár oldallal előbb. Multi is fejjebb ment, jelenleg ~9308 környékén hoz. Vagy csak tényleg a hűtés állt be és engedi fejjebb magát a proci ...Á, találtam pár eredményt. Nem kiugró az 529.
-
jokeph
nagyúr
-
Gróf...
aktív tag
válasz
GIORGIONE76 #18472 üzenetére
Nem vagyok nagy kísérletezős. Sokat szívtam már a memóriák miatt. Örülök, hogy békésen mennek.
Azért majd rápróbálok egy 3800-ra, ha ott sem, akkor...
Sokat bukok a 2T-vel?
Nincs fent aidám. Le sem tudom mérni! -
A.Winston
tag
Sziasztok,
azzal kapcsolatba van tapasztalat, h single core overclock min mulik? Van par egyszalas alkalmazasom amire kulon felhuznek 1-1 magot meg hozza kotnem. Tudom h egy masikat meg vissza vesz ilyenkor, de ha az amugy eleg hatterbe tobbi mellett, akkor nem banom. Osszessegebe nezve 3300X fele hajlanek, de jelenleg nem sokkal van hasznalt 3600 felette, illetve ugy nez ki 3100 feljebb tolhato, de mondjuk emlitett peldan kivul hatranyban lenne. Igazabol az erdekelne hogy eselyes-e a 3 magos 3600 ccx-en egy gyorsabb magot kifogni, mint 3300x-nel, vagy relative eselytelenebb a tobb ho miatt feljebb jutni? -
hokuszpk
nagyúr
hat nemtom, Abitbol nekem volt BH6 meg talan BX6, de egyiksevoltstabil, nem is vettem tobbet, olyat. megjott az Asus P2B, es erdekesmod az Abit lapokban addig alapon is bukdacsolo proci elkezdett 124 -es fsbvel menni. Es kb. 1 kezem eleg megszamolni, hogy az eveksoran a w98(!) hanyszor dobott keket az asus a lappal.
DFI sosem jutott el hozzam, talan azert, mert a 633 -as celeron tuningja utan mar annyira nem foglalkoztam ezzel, az AMD procik magfeloldasa persze es hasonlo konnyu gyumolcsok ( elotte asszem a THOROUGBRED B fsb megtolasa 333 -> 400 -ra ) persze megvoltak, de azon mar nemmatekoltam sose, hogy egy jobb alaplap fog hozni 4% pluszt. -
Gróf...
aktív tag
válasz
GIORGIONE76 #18459 üzenetére
Ez jó kérdés, mert vagy a gear, vagy power nem állítható. (Talán pont a gear!) Hogy ez a vadiúj bios bűne, vagy valahol át kéne kapcsolni valamit, azt nem tudom. "A másik" biztos, hogy tiltva van!
-
fudi2002
nagyúr
Wraith Prism érdekesség. Tényleg annyira azért nem rossz ez a gyári hűtő.
Eladtam a D15-öt, ideiglenesen felraktam a gyárit. 5-6 fokkal melegebb, nyilván hangosabb jóval, mert a a d15 1500rpm-es, ez meg 3000. Viszont így, hogy jár hozzá, kényszerhelyzetben használhatónak bizonyult. (mint ahogy pár kolléga írta már, megerősítem) -
GFerr56
aktív tag
válasz
r3v0Lut10n #18462 üzenetére
-
Thrawn
félisten
válasz
r3v0Lut10n #18462 üzenetére
Tegnap jött ki az 1.7.2, próbáld abba importálni, nekem ott megy.
-
wwenigma
Jómunkásember
Nem mutat hibás értéket. Ezekben a procikban már nem 1-1 hanem többezer szenzor van így láthatóvá válnak azok a hotspotok amik ugyanúgy megvannak bármely másban csupán rejtve.
Feszültség kapcsán pedig, ismét a túlaggódás van. Azok az értékek egyáltalán nem problémásak amiket láttok....
-
Gróf...
aktív tag
Üdv csajok!
Belőttem a memóriákat eszerint.
Nem is lenne gond, de a HWInfo 2T-t ír. Higgyek neki? Törődjek vele? És ha igen mit tehetek? (Kétszer is megnéztem a biosban 1T van beállítva!) -
deter
aktív tag
Közben megtaláltam ez a Platform Thermal Throttle Limit. Beállítottam 82-re. Így amikor throttling van minimum 1.21V-re esik le a feszültség terhelés alatt 4Ghz-nél. Így ez az érték lesz a felső határ. Bár igen ronda a feszültség grafikon terheletlenül PBO-val. Borzalmasan ingadozik. Sokkal egészségesebb volna egy fix feszültség érték . Fix manuális OC-val.
-
deter
aktív tag
válasz
#32839680 #18453 üzenetére
Nekem is volt három DFI lapom (nforce4/rd600/x48 chipesets) már nem emlékszem a kereskedő nevére, de itt PH-n igen aktív volt, BP-en volt az üzlete) Abitból pedig ugye Fatal1ty AN8, kedvenc lapom máig. Szoktam ebay-en vadászni, hogy hátha sikerül egy AN8 SLI-t uGuru panellal kifogni, mellé egy AMD FX57 és 2XAdata Vitesta DDR600-at/Mushkint betenni)
-
deter
aktív tag
Sziasztok!
Mennyire gyakori, hogy Ryzeneknél hibás értéket mutat CPU hőmérséklet szenzor? Adott egy Ryzen 5 3600, Thermalright Macho hűtő, 6db 12cm hűtő. Alapértelmezett BIOS beállítások mellett (PBO_ON, >>> 1.344V, 4.2 Ghz, 100% ventilátor fordulat ) alapjáraton, terhelés nélkül 39-47°C között ugrál. terhelésnél felmegy egészen 79-86°C ( ΔT 57-64) közé. Pontos infrahőmérővel mérve az alaplap (CPU túloldalán) 31 °C a legmagasabb érték, félóra terhelés után. Míg VRM-nél arányosabb az eltérés, hiszen a 45°C kijelzett értéknél, az infrahőmérő a túloldalt 40-et mutat. Kikapcsolt PBO-nál (1.000V, 3.6Ghz)idle 36°C , terhelésnél 51 fok ( ΔT 29) az alaplap túloldalán 26-os értéket mutat a hőmérő.
Illetve másik kérdés, Gigabyte b450 mobo, lehet-e PBO-nál, Tjmax-ot lentebb venni? Illetve, egy paraméter változtatásával csökkenteni maximális boost feszültséget?
üdv_
deter -
Alpi.
addikt
válasz
#32839680 #18445 üzenetére
Igen, ez nagy rejtély számomra is, hogy egy-egy személynek mekkora hatása, befolyása lehet egy ennyire összetett termékre ! Nem egy érdekes eset volt a múltban. Amikor egy - egy ember jelenléte vagy épp hiánya esett egybe akár komplett cégek, cpu típusok tündöklésével vagy bukásával. Nagyon nehéz elképzelnem, ilyen mértékű függést egy konkrét egyénhez, de ezek a példák igencsak ezt támasztanák alá. Teljesen sci-fi, az biztos !
De ott van pl. Oskar Wu, aki először az Abit-nál majd a Dfi-nél dolgozott és így született meg az egyik legkomolyabb story, lap-család, nem is tudom, minek nevezzem számomra (is) a pck és a pc tuningolás terén. Dfi Lanparty. Ott és előtte az Abitnál is részben, valami érinthetetlen magasságú dolgok készültek. Dfi Lanparty lapokba rakott szellemiség, kompromisszummentesség azóta sem ismétlődött meg és már soha nem is fog. -
devast
addikt
válasz
hokuszpk #18442 üzenetére
Nem, de hőtermelést nálam pl egy magnál 6-7W-ról megdobja 11W-ra, tehát ahogy nő a hatékonyság úgy nő a hőtermelés is. Nyilván egységnyi tranzisztorra jutó teljesítmény kisebb lenne, de több tranzisztort építhetnének be (nyilván valamivel nagyobb lapka is kéne hozzá) illetve jobb tranzisztor sűrűséget érhetnének el mert a hőtermelés nem lenne annyira limitáló tényező.
-
hokuszpk
nagyúr
-
devast
addikt
Itt most nem a kikapcsolásról van szó, hanem hogy egyáltalán beletegyék a chipbe. Kevés tranzisztor, jobb hatékonyság eddig teljesen egyértelmű volt, hogy kell. Viszont 7nm meg alatta már nem a tranzisztorok hiánya a hátráltató tényező, hanem az egységnyi területre jutó hőtermelés. Mobil soc-oknak már most sokkal jobb a tranzisztor sűrűségük mint a ryzennek, és simán bevállalható lenne, hogy egy magot direkt roszabb hatásfokkal HT nélkülire tervezzék, mert így a hőtermelése is kisebb lesz adott felületen, de többet rakjanak bele mert a tranzisztor sűrűségbe simán belefér.
szerk: 4 szálas HT meg sose lesz mert hülyeség, nem éri meg egy ryzen-szerű feldolgozó futószalaghoz. -
Alpi.
addikt
válasz
#32839680 #18437 üzenetére
Amdnél ráadásul teljesen másképp van felépítve. Sajnos nagyon hiányos, csak foszlányokban hallott infoim vannak, de itt az Smt az nagyon nem az eddigi random, szórjuk a zizit 2 csőre és majd vagy egyiken, vagy a másikon átmegy történet. Itt ha 1 mag smtzhet, de egyszerre csak egy szálnyi munkát kap (deszépen mondtam), akkor elvi síkon még előnye is lehet egy smt offolt maghoz képest. Órajel előny is elvi síkon. Sajna konkrét infot nem mondtak, de valszeg több hőfokszenzor van itt is, mint gpuknál és smt-vel többek közt a magon belüli egyenletesebb hőtermelődésre is figyel !!
Ezt csak sejtem, de abbol a pár infobol ilyesmire tudok gondolni. Szóval ez ilyen szinten van átgondoltan felepítve ! Es nem tudunk valszeg még most se semmit ki tudja, mi mindenről még ! Ezért mondom, hogy ha ezt ennyire hihetetlen alapossággal, megis forradalmi ujításokkal tele megtervezték, legyártottak és működik hibátlanul, na az óriási nagy gond Intelnek, aki gyakorlatilag sandy-bridge óta nem valtoztatott egy alapvető, architekturális felépítésen és működésen. Meglátjuk, de ezt így lehozni 3 lepesből úgy, hogy nem túlzás, csőd szélén voltak, de mindent feltettek egy lapra, mondanám, hogy tökösség, de itt ugye ez vitatható ! :D
-
Alpi.
addikt
válasz
#32839680 #18438 üzenetére
Hát ja, sajna ezzel lépten-nyomon találkozok, pedig nem igazán mozgok ebben az irányban, de simán átlag userként is (talán egyre gyakrabban) sem ritka sajna. Vicces, hogy hardveres oldalrol botrányosan nagyobb tempóval mennek előre, mint ahogy a programokkal haladnak. Gondolhatod a Microsoftnál mit éreztek, mikor az 1c4t -t hallották !
"Napasszeg' ! " há még erre sincs task manager !! -
jokeph
nagyúr
-
Alpi.
addikt
válasz
#32839680 #18432 üzenetére
Jaja, sztem se nagyon kell készülni sokkal magasabb órajelekre már. Nekem spec. a jelenlegi Zen2-es csúcsok is várakozáson felüliek. A sok magnak nem az a lényege, hogy magas órajelen menjen, hanem hogy alacsony órajelen rettenetes hatékonysággal tud olyan számítási kapacitást szállítani, ami semmi egyéb módon meg sem közelíthető. Ha ez egyszer meglesz fejben majd mindenkinek, az csoda lesz !
Idővel fog majd annyira fájni az "all-core" üzem, hogy le kell majd ülni és elgondolkodni, milyen más módon lehetne akkor csinálni. S az lesz a pillanat, amikor Amd-nek lesz 5-10 éves előnye. Lehet most még vitatni, vitázni róla, mondani jó, rossz pontokat mindkét oldalnak, de az, hogy ez a jövő, én 1000%-ig biztos vagyok. Emiatt húztam néha párhuzamot az Am4 és a s939 közt. Akkor ugyan úgy elhozott az Amd egy darabkát a jövőből és megmutatta, hogy na, ilyen lesz a pck felépítése ezután. Persze akkor is sokan kiröhögték, aztán eltelt 10 év és tényleg el kellett hagyni az fsb-s felépítést. Zen-nél kb. ennyire érzem azt, hogy kaprunk egy jövőbe vezető út-at. Persze, tök jó a 7nm, de az igazi fegyvertény itt nem a gyártástechnológia, és ebben látom a komolyabb veszélyt Intel részére is, hanem ez a működés, ahogy az alapoktól a végéig, egy hihetetlenül átgondolt, kitalált, apró kis okosságokkal, trükkökkel teletűzdelt, minden helyzetben hihetetlenül életképes cpukat rakják elénk sorra. Zen2-nél meg valahogy elkezdett működni, komplexen, egy csomó minden értelmet nyert, és le is térdeltem az első találkozásoknál már, pedig, mennyi minden volt még akkor hátra, amit meg kellett látni, el kellett hinni. Szvsz ez mérföldkő-ként lesz emlegetve a jövőben. Annyira különbözik, hogy ez nem valamennyivel jobb vagy rosszabb, mint az elődök, hanem ez más ! Imádom.
-
RECSKA
veterán
Egy erdekes felvetes merult fel bennem...
Ha ezek az ujabb szerias ryzenek ilyen jol mennek ( 4500), akkor nem kizart, hogy a zen3 belenyul a lecsoba csunyan... Ejj de szep lesz az osz
-
haddent
addikt
3000MHz ram sebességhez milyen infinity fabric / fsck a legoptimálisabb? 1500Mhz? Auto? Ami kifér a csövön (1800-1900MHz)?
-
RECSKA
veterán
A GDM is tol vagy 1ns-t rajta...
De en azt be nem kapcsolom... Egyszeruen nalam gebaszokat okoz, sokkal furgebb, pattogosabb nelkule...Nekem maradnak ezek az e-die-ok, van itthon b-die, 2 fele is, de egyik sem jatszik nekem sajna, mert RGB-s szemetek... ( royal gold 3600c16 es patriot 4133c19, a patrioton egesz jofele chip van, de nem tudom ratenni az ek bordat
...)
-
Még ryzen 2700 mellet futottam egy kört a DRAM Calcal, sajnos Metro Exodusban folyamatosan crashelt a gép. Megéri futni vele még 1 kört 3600X és legfrisebb bios mellett? Ha instabil min érdemes hangolni?
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Brekkk #18421 üzenetére
Azért mert kétféle terhelés van. Nagyáramú és kisáramú. Értelemszerűen kevés mag terhelése esetén kisebb áram folyik így magasabb feszültséggel magasabb frekvencia érhető el , több mag terhelése esetén nagyobb áram folyik, nagyobb terhelést kap, nagyobb lesz a hofejlodes is. Van egy turese hogy mit visel el.
-
Brekkk
senior tag
Az mitől lehet, hogy az idle CPU core voltage 1,35 - 1,4 voltot kap?
Terhelésen 1,212-nél több nem volt -
GAbre
veterán
Hello!
Úgy néz ki 2700-amat fogja váltja 3600x cpu.
4 illetve 4.5Ghz-et milyen fesz-el lehet kicsikarni?
R3laX:
Köszi. 2 ventis id cooling csak jó lesz,de annyira nem akarom húzni,majd meglátom mit mond fps-ben.De annyira sokat nem szokott jelenteni -
r3v0Lut10n
senior tag
válasz
devast #18403 üzenetére
En eddig 3-as LLC-vel probalkoztam, amivel olybar stabil (1.23V biosban, desktop 1.21 max terheles (P95 Small fft) meg 1.200). De mivel fokent jatekra van a gep igy maradok 4100-on mivel erdemi javulas nincs 4200-on sem 4300 meg tavoli alom (bar az se valtoztatna sokat, mivel nem FHD-d jatszok).
-
devast
addikt
válasz
r3v0Lut10n #18393 üzenetére
Mire a chiphez ér üresjáratban ez már csak 1.275v, ha még valami terhelést is kap akkor meg 1.268 meg 1.250 között van.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek? OFF topik
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Hálózati / IP kamera
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Fotó állvány eladó
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest