Hirdetés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
Nagytoll
senior tag
Megjött a be quiet dark rock pro 4. Szeretnék egy előtte-utána összehasonlítást csinálni a wraith prism-hez képest 3900x-en.
Melyik program az ami el tudja menteni játék/test közben a hőfokokat? -
Nekem ugyanez 85 fokig megy el néha. De van, hogy 78 körül megáll.
Auto PBO-val. 1000rpm alatti ventikkel.
De nyilván nem 1.2V-ot kap a procim auto beállításokkal. Inkább 1.4+-ra tippelnék. Eleinte 4350-en is látni magot, aztán 4250 körül stabilizálódnak, némelyik megy le néha 4050-ig.
Ugyanakkor lehet, sőt valószínű, hogy 2 egyforma foldingos projekt sincs. -
arnoldito
senior tag
válasz
hackeeeee #18994 üzenetére
Sajnos ez Kraken betegség. Nekem a szőr új X62 kerregett, hangos volt, el is adtam, majd vettem CoolerMaster 360 aio-t és némá teszi a dolgát.
fudi: nem kell félni, nekem egyszer lecsúszott a táp vezetékes a pumpának, mikor bekapcsoltam ordítottak a ventik kb fél perc után, majd a gép 2 perc után kikapcsolt és akkor sem volt 85 foknál melegebb a proci. Szóval nem kell ettől azért rettegni. -
duvi
nagyúr
válasz
wwenigma #18965 üzenetére
Sorry, az előző Folding mérés nem ment max terhelésen, hiába volt felhúzva a csúszka. Ennél már látszik, hogy az összes szál bőven 90% fölötti terhelést kap és így 67.3 foknál van a max hőmérséklet. Ez így is nagyon távol áll hokuszpk 90 fokos hőmérsékletétől. Mindez all core 4.1-en, fix. 1.2V-al. Igazából ezek hokuszpk kollégának szólnak, hogy ilyen beállításokkal ezeket az értékeket tudtam elérni, szóval érdemes finomhangolni
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ma tesztelek majd egy Freezer 34 Esport duo-t a 3700x-en. Sajna defektes a kraken, de kell valami amíg intézem az RMA-t. Jelentkezem majd.
-
fudi2002
nagyúr
Akkor sem volt best buy annyiért
Azóta csak romlott a helyzet
Nálam a toma után a következő az x570 toma. Persze, ha nem lövik nagyon el az árát. (kacérkodok a cserével, de tudom a legnagyobb pénzkidobás eme szuper kis lap után, érdemben semmivel nem lennék előrébb, ettől függetlenül birizgálja a fantáziám, lehet inkább dohányoznom kéne...)
-
penene
őstag
Sziasztok,
ma megjönnek az új konfig darabjai (köztük a 3700X), ha összeraktam, segítetek finomhangolni?
Nem célom a maxra húzás, a gyári max bőven jó - amúgy korábbi lapban annyira nem szenvedtem vele, csináltam egy off-setes beállítást is, aztán amikor még feljebb húztam, akkor meg már inkább hagytam az alaplap által vezérelni, magasabb feszen, mint ami valszeg stabil lett volna.
Itt nem tudom, mi lesz a helyzet, még a biost se ismerem.Amit gondolom Tomahawk MAX-nál érdemes egyből frissíteni majd.
RAM ügyben fogom keresni @RECSKA-t, Crucial sport @3200 CL16.
-
-
R3laX
addikt
válasz
fudi2002 #18976 üzenetére
, nem fogok 3900X-et venni. Max ezután jön a 4600X, bőven jó, de ezt is csak most vettem. X370 Killerem VRM-je 2600 mellett 4.1-en 1.425V-tal felkúszott 70-re is. A legtöbb B450 2018 augusztus felé jelent meg. Megvolt a pár hónapos tapasztalat és rá 3 hónapra kijött ez a lap. 2018 novemberi. Ha megnézed, talán az X470-F-nél is komolyabb a VRM-je + kapott egy backplate-et a lap hátulról is. Fura amúgy, hogy nincs teszt róla. -F-et én sem vettem volna, akkor inkább Tomahawk, azt legalább jól összerakták.
Vágom hogy meg kell fizetni az Asus-t is mint márkanevet, de a bios-t szerintem még ennél volt a legkönnyebb megszoknom Asrock után. Ryzen-es X370 Killer előtt egy Z77 Extreme 4-et használtam, imádtam. Nálam best még mindig az Asrock, aztán az Asus.#18980) arnoldito:
Aha, ez elég speciális BFV-re.
PBO-nál megnézem én is ezt a beállítást. Köszi! -
fudi2002
nagyúr
Melegedésre céloztam. Ha ott is simán megy 50-60 fokon, akkor oké. A fázisrecskázásról szokj le, mert nem az szokott a gond lenni(ez nem intel 350w-al), hogy nem tud elég kakaót adni a lap, hanem hogy felmelegszik a vrm környéke. Erről szól a táblázat, ami Neked nem tetszik az összefoglalóban.
A toma mikor durván megtekertem vrm ügyileg 67 fokig felment. Most aktív hátlapi hűtéssel 58 fok fölött nem láttam. Nagyon meglepnél, ha a lapod jobban teljesítene, akár 15.000ft-al drágábban. De ha így lesz, kiharcolhatod az ajánlott plecsnit -
R3laX
addikt
válasz
arnoldito #18966 üzenetére
Na Köszi! Franyec
, jó az FPS, szépen kihajtja. 1440P-ben ez nem ultra nem? Mert akkor meglepődnék, h nálam szarul megy
.
Milyen beállításokkal megy a PBO? Kipróbálom. Lehet visszarakom a francba én is PBO-ra.
(#18940) fudi2002 :
43 fok az sok?VDDCR 1.352V-ra megy itt fel. Alapból 31 fokos, nem értem mit vársz... Duplázott 2x4 + 2+2 fázis. Ez nem -F mondom.
-
devast
addikt
válasz
Kaci84 #18964 üzenetére
Nem értek egyet. Aki 60hz-en tolja, annak pénzkidobás a drága cpu, 1080p-n meg 4k-n is. Egy 1600AF is hozza azt simán. Aki meg 144-en tolja az meg ne akarjon 10%+ teljesítményt eldobni a cpu miatt, amiért igen sok pénzt fizetett a gpu oldalon. 3 év múlva is teljesítmény vesztéssel fog járni a ccx-ccx közötti magas késleltetés, a számok változni fognak de az arányok nem. Ez a jelenlegi 3000es szériának a limitje, ha 6 magosat veszel akkor is és ha 12 magosat akkor is. Nekem is 1080ti-m van, de eszembe nem jutna 1700-al párosítani 144hz-en. Egyszerűen visszafogja a gpu-t az a cpu. Lehet azon rugózni, hogy megvan a 60fps meg 70, de ugyanazzal a gpuval lehetne 20%-al több is. Tipikus példája a rossz párosításnak.
-
arnoldito
senior tag
Na csináltam BFV tesztet. Két táblázat, első a kihasználtság, másodikon a PBO+EDC órajelek is láthatók. Én 1440p játszom, BFV e-sport beállításban, ami látványban nem csorbul, de azért van fps is.
Qtya123: Mert most már csak játszom, oda elég a 3600X is, meg jó áron megvettem most számlára a 3600X-t és jól eladtam a 3800X, szinte annyiért amennyiért vettem fél éve.
-
wwenigma
Jómunkásember
Malmoznak a magok a screenshotodon, azert mondom. Nála fullos terhelés mellett annyi amennyi és ismeretlen project, AVX esetén...
hokuszpk: 12nm>7nm | 213mm² > 1*74mm² . Lehet mókolni vele és mivel allcore terhelést akarsz igy erdemes is egy kicsit brennolni. FCLK/UCLK orajelek se jók.
-
Kaci84
őstag
válasz
devast #18922 üzenetére
Nem teljesen értek egyet. Egy 3800X+2080Ti kombó képes szinte bárhol 144+ FPS-re. A legtöbben 60HZ monitoron játtszanak, ráadásul felbontás váltás is van. Vélhetően 3 év múlva 4K 60 fps-re is bőven jó lesz és még tovább, pláne ha hozzáfejlődik a Windows és a 8 szálú használat is kiteljesedik. Ha nem, eladható.
Nekem még megvan az 1700 rizsám, több mint 3 éves, de 1080Ti, 2070S, 5700XT 60-100 fps vígan megy neki, miről beszélünk...
Nem lesz nagyobb az értékesése mint annak ha már most újabbat veszünk jővőállóság miatt. A 9900K igen gyorsabb valamivel, cserébe drágább plarformostól.Most teszteltem 9700K vs 3800X. Ma vagy holnap feltöltöm. Aki akar nézzen rá a csatornámra, aláírásomba a link.
-
hokuszpk
nagyúr
szerintemis. de evvan. a robotpilota ezt adja neki.
nyomtam finisht a foldingnak, aztan majd holnap megadjusztalom.
mondjuk még van egy ora a vegeig, azt megvarom alap stabtesztnek jovolt.
@wwenigma : az 1700 -as allcore ment 1.325V 3.9 -et. a 2700X a 4-et tudja 1.285V avxes ibt maxxal ( 14GB koruli ram ) megkuldve, ugyerzem azert lehet ezen a 3700X -en boven hangolni. -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
hokuszpk #18955 üzenetére
12W a magonkenti fogyasztás, ez így gyári hutovel zárt házban normális full terhelés esetén. Ha vissszaveszel mint a kolléga akkor hűvösebb lesz meg lassabb.
Ugyanakkor talán némelyike projekt AVX-et használ, annál meg nem kell csodálkozni ha ilyet mutat....
Duvi: Az a kép egyébként nem tartalmaz adatot milyen ha megkuldod.
-
hkari
őstag
válasz
snecy20 #18950 üzenetére
Értem, akkor ez így teljesen normális. Mondjuk azt nem igazán értem másnál 7600 körüli értékek hogy jönnek ki.
Csináltam egy -0,1V PBO ON és -0,1V PBO OFF képet, nem tudom ezen látni-e valamit.
Hőfok 72-75 fok maximum.
-
R3laX
addikt
válasz
arnoldito #18948 üzenetére
5700XT-vel jó pariban vannak amúgy. Tök jól kihajtja 1080-ban. Ezen logon most pont nem úgy van elmentve. Feltöltött képeimből szemezgetek, de a VGA is átlag 98%-on teker.
Szerk.: Kíváncsi lennék a te logodra PBO-val. BF5 64-es CQ-n. Hwinfo-val lemented, majd van a Generic Log Viewer progi. [link] látom nálad is 5700Xt van.
-
R3laX
addikt
válasz
arnoldito #18942 üzenetére
Elég későn vettem, csak most márciusban. Sikerült egy jobbat kifogni szerencsére. Mák
.
(#18940) fudi2002:
Jah, meg meglátjuk mit bír a procihűtő. Fel azért nem szeretném forralni, de ránézek vmi biztonságos setup-ra. Én csak annyit tudok, hogy a 4.1-en járatott 2600-zal, az előző Asrock X370 Killerem VRM-je 50-60 fok körül mozgott CB20 alatt.Most így használom, azt' csá. BF5 64-es multi 1080P ultra, adatlapomon lévő rendszerrel.
-
hkari
őstag
válasz
RECSKA #18944 üzenetére
Nem igazán turkáltam a beállításokban, -0,1 voltal alulfeszteltem a procit. Így 7100-7300 pont körül van CB20-ban, ha PBO-t bakapcsolom 6200-6500 között. Ha alulfeszt kiveszem, akkor sem változik. Egy Noctua D-15 van egy Asus X570-P lapon. Feszültségeket mindjárt megnézem még
-
hkari
őstag
Miért lehet az, hogy ha a PBO be van kapcsolva, akkor azonnal 1000 pontot esik a CB20 pontom? 3900X-ről van szó.
-
R3laX
addikt
válasz
fudi2002 #18938 üzenetére
Ennyi van most kéznél, melóban vagyok. 1.375V 4425MHz. Itt előtte 3x lefutott a multicore. Első próbálkozások 3600X-el. Venti profilt sem kapott még.
Max VRM Temp 37fok. De mind1 is, hagyjuk.
Szerk.: Elhiszem, hogy fasza a Tomahawk. Olcsó és jó, de nekem nem tetszett. Nincs M2 Heatsink sem. RGB ledek is arcbavilágítósak, meg MSI bios.
-
fudi2002
nagyúr
Én keresgéljek? Most vicceskedsz? Nem én kezdtem ezt, Te magad kérted, hogy legyen ajánlott lista, mert ott a lapod milyen jóra értékelték. Tán Neked kéne itt túráznod ezzel, nem nekem.
Én akinek javasoltam Tomahawkot, azok egytől egyik láthatták a hozzászólásaim, amit egy 3900x-el pakoltam fel vagy 50-et. Volt köztük olyan is, mikor meghajtottam 1.35v-os fesszel, ott is látszanak a vrm hőfokok. Az én ajánlásom alátámasztott és továbbra is a Tomahawk Max az.
-
R3laX
addikt
válasz
fudi2002 #18917 üzenetére
Nem sok információt találsz erről a lapról. Magyarul meg kb csak itt, szóval számíthat. Legalább itt ne legyen már szar. Lásd te is F szintre húztad. Tomahawk-nál valami el lenne baszarintva, már Tomahawk-kal trancsíroznák a topikgazda koponyáját. Mind a 100.000-en, akik azt vették
.
-
devast
addikt
válasz
Locutus #18923 üzenetére
Mert MOST $1300 az a teljesítmény, de 4 év múlva nem annyi lesz. Én spec 2560x1080-ban játszom, most 1080ti-vel de már cserés lesz 3080-ra ha megjelenik, és jó lesz. Azt nem érted, hogy a jövőre kell tervezni de a jelenre vásárolni. Jelenleg egy 3600 és 3700x között játékokban nincs igazán mérhető teljesítmény különbség. Akkor miért vennéd játékra a drágábbat ? Hogy majd a 8 mag jobb lesz 2-3-4 év múlva ? A majd akkor kapható ajánlatokhoz képest nagyon nem lesz jó... 2700x mennyibe kerül most ? 72k. Másfél éve 110k volt. Aki ezen idő alatt nem használta ki a plusz 2 magot egy 2600hoz viszonyítva, az kidobott 40k-t az ablakon. És egy 3600 játékokban szinte minden szempontból jobb mint egy 2600 vagy 2700x és most 58k. Megsúgom pontosan ugyanez fog lejátszódni a 4000es szériával is. Beesik majd a 3700x ára, de még annál is olcsóbb lesz a 4600 ami oda-vissza fogja verni játékok alatt.
-
fudi2002
nagyúr
-
-
válasz
fudi2002 #18924 üzenetére
És rögtön kettőt is, ejj
Ahogy tech-jesus is fogalmazott, ez a 10-es széria eléggé kibekkelősnek néz ki az intel részéről a következő generációig, ahol már tényleg valódi előrelépés lehet. Még ha játékban 5-10%-kal jobb is a 3900X-nél, munkára meg ugyanennyivel rosszabb, viszont sokkal jobban fűt, fogyaszt. És drágább is, bár hogy mennyivel az nem egészen tiszta. -
fudi2002
nagyúr
Láttátok?
[link] Tessék, ők is megkapták a ventijüket a lapjukra -
válasz
devast #18922 üzenetére
Ja mert az ember 300$-os CPU mellé 1300$-os VGA-t szokott venni, hogy cserébe 640x480-ban játszhasson
Biztos majd 280 helyett csak 278 fps-t csinál
Lehet, hogy inkább egy tényleg CPU igényes helyzetet kéne nézz, pl 64 playeres BF5 multi, ahol nem csak az alacsony felbontással van mesterségesen előnybe helyezve a 9900K.
Bezzeg a te x570-ed baromi jó választás volt, 30-50%-os felárral egy 4xx laphoz képest, egy CPU alá ami nem igényli, egy VGA-val ami szintén nem igényli a PCIE4-et, meg egy SSD-vel ami realworld felhasználás során szintén nem fut semmivel sem jobbat benne. De legalább van egy kis ventid
Nem igazán látszik, hogy kinek és mit akarsz bemagyarázni, de annyira nem sikerül.
-
devast
addikt
válasz
Kaci84 #18892 üzenetére
Én pont az ilyen mizériák miatt vettem x570-et meg r5 3600-at. Mellesleg a 3700x nem lesz olyan sokáig elég, mint azt te gondolod. Játékokban egy 2080ti-vel már most mérhetően gyengébb mint egy 9900k, alacsonyabb felbontásokban, és ennél már csak nagyobb lesz a különbség. Amint lesz új nvidia meg 4000as amd széria, én már cserélek is
-
nagyonjjo
tag
HellO!
Ilyen új prociknál,ha húzni is akarom és azt is meg akarom tartani,hogy keveset fogyasszon,akkor overdrive offsetben kell feszültésget adni neki? -
fudi2002
nagyúr
Nah megjött a D15 chromax, hát azért a gyári hűtő szép, meg jó hogy van, de újra kussol a gépem. Picivel jobbak a hőfokok mint a sima d15ömnél voltak (használt volt), amit nem értek. Talán a lefogatónak tudom be, brutál nehezen tudtam felrakni, pedig szereltem már pár ilyen hűtőt fel-le.
Szóval kicsit belekóstoltam az itenni panaszkodók hétköznapjaiba, felbőgő procihűtő problémába. A gyári hűtővel valóban érzékelhetőbb a probléma. -
Qtya123
őstag
válasz
snecy20 #18911 üzenetére
Na igen. Én is nagyon kíváncsi vagyok az 5-ös szériára és az intelre is, hogy addigra mit hoz ki. De nem akarok DDR5 kísérleti nyúl lenni és a felárát sem kifizetni a megjelenéskor.
Ahhoz, hogy kellő mennyiségű tapasztalat legyen majd velük, illetve árban is normalizálódjon kelleni fog 1 év. Ami azt jelenti, hogy 2023 simán lesz addigra, de talán 2024 eleje is.Ezért örülök, hogy a fentiek alapján lesz BIOS a b450-hez és ha esetleg mégis kevés lesz a 3600x, akkor mehet bele a 4000-es széria és vígan el leszek a DDR5 és az AM5/új intel kiforrásáig és normalizálódásáig.
Már csak azt remélem, hogy az MSI normális BIOS-t fog összerakni az új szériához. Mondjuk a MAX-os lap miatt szerintem nem kell majd kókányolniuk, hiszen lesz tárkapacitás bőven.
Abban bízom, hogy visszafelé is lehet majd flashelni, mert eladásnál jó lenne, ha nem csak limitáltan 4000-es procit ehetne a lap, bár lehet ez se gond, mert 100%, hogy majd procival együtt adom el.
-
fudi2002
nagyúr
Csekk: "I have a CoolerMaster H500 case". Ez minimum 2x20cm ventit jelent, ha rakott felülre is akkor még 1 v 2db. Nálam a Haf X ugyanez, 4x20cm+2x14cm+1x12cm. Ezen házakban nem izzadnak a lapok. Próbáld ki egy átlagos házban kevesebb szellőzéssel, majd meglátjuk mennyire nem fő meg
Maradjunk abban, hogy eléggé túlárazott lapról beszélünk, kicsivel többért már egész jó x570-et kapni, sokkal lejjebb pedig erősebbet b450-ből. A hangkarin lehet vitáznunk max, de akinek van elvárása annak egyik lap hangkeltő sem elég, hanem külső kártya. -
jokeph
nagyúr
válasz
chopin42 #18908 üzenetére
Nem érdemes elkapkodni szerintem.
Az elit lapok ára sosem lesz a béka segge alatt szerintem, eddig ez a trend.
Én egyre inkább úgy nézem, hogy VGA-ra fogok gyúrni, és kacsingatok a 4K@60 HZ felé, biztató, hogy a jelenlegi RX 480 8 GB-os VGA-val is tudtam használható FPS-eket összekalapálni, úgy hogy a játék se lett csúnya (SC2,WWZ,GTAV).
Ebből kiindulva egy RX 5700XT/2070s VGA -val tutira lehetne max közelébe játszani elég sok játékkal.
Megkockáztatom, a CPU-hoz hozzá se kell nyúlnom. -
snecy20
nagyúr
válasz
chopin42 #18908 üzenetére
Viszont tipikusan igaz, hogy egy vadiúj platform legelső generációjára nem feltétlenül lesz érdemes még váltani. Nem feltétlen csak a kiforratlanság miatt, hanem mert 1-2 évre rá már DDR5-ös RAM-ból is jelentős lehet a továbbfejlődés. Még anno a DDR4 legelején jellemzően alig-alig voltak gyorsabbak a RAM-ok az OC-s DDR3-akhoz képest. Na meg ott van az ár kérdése, ami a megszokott AMD-s ár/érték arányhoz képest tuti hogy rosszabb lesz.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Bjørgersson #18909 üzenetére
Olvas, értelmez.
-
chopin42
őstag
válasz
jokeph #18906 üzenetére
Nekem csak annyi a gondom, hogy én max az 5xxx ryzenre váltok, mert a ddr4-ben 1-2 év van max. Vagyis lap kéne így-is úgy is a ddr5 miatt, meg akkor pcie4(5?). Viszont ha szeretnék kevés bukóval kiszállni, azt most kéne megtennem, mert ha jön a 4xxx, akkor gyanítom, a b350/x370 ára leesik, mert zsákutca. De ha most eladom a lapot (amit nagyon szeretek, prime x370 pro, bestbuy lap volt, kár, hogy asus leszarja), akkor az árából egy gagyi b450-re tudnák áttérni, amivel funkciókon buknék, platformcserénél pedig még többet, mert az meg a 4xxx ryzennel lenne zsákutca. Nehéz dilemma, ez a platformváltás
(Az más kérdés, hogy a ryzen 3xxx még évekig elég lesz, ez érv lehet. Ha kijön a 4xxx, akkor meglátjuk, mennyivel lesz jobb, és attól függ majd a használt piac).
-
jokeph
nagyúr
válasz
chopin42 #18904 üzenetére
Ha jön ki 4xxx-es értelmes CPU jó áron, akkor nekem piszkálni fogja a fantáziámat.
GamersNexus videója a témáról. -
R3laX
addikt
Tényleg, az Összefoglalóban lévő téves VRM lista táblázatot mikor lesz vki hajlandó lecserélni?
Mondjuk erre? : [link]
Még mindig rohadt megtévesztő a Strix B450-E megítélése a mostaniban, de szerintem ezt most írtam le tizedjére. -
chopin42
őstag
Igazából ha már b450/x470 support lesz, nem nagyon értem, hogy az x470 miben különbözik az x370-től (kb semmiben, átnevezés). Kíváncsi vagyok, lesz-e, aki mókol 4000-res ryzen biost x370-re.
-
Kupszi
aktív tag
válasz
Bjørgersson #18901 üzenetére
Most hogy mondod , egyedül az alaplapi chipset fog kibukni... X670 és B650 OMG miez?
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A620M R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN I3 NEO A-Data 750W
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 512GB lemezes játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest