- DUNE médialejátszók topicja
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen SSD-t vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
KergeTomi
csendes újonc
Újabb elborult ötlet:
Van a LAN-on egy régebbi, butább eszköz, ami leginkább a 25-ös porton küldene levelet, de az biztos, hogy az SSL nem megy neki. Erre kellene nekem egy SMTP forwarder. Ahogy látom OpenWRT-n az emailrelay jöhetne talán szóba, de sehol nem találok egy épkézláb leírást. Csinált már valaki ilyent?
-
kutga
nagyúr
válasz woodworm #20202 üzenetére
Ha lanon meglenne a 100 mega, azzal már bőven elégedett lennék. Mondjuk most a 40 megának sem érzem különösebb hátrányát. Mellette az usb wifi stick kihajtja a 250-es netet az internet felől, csak most már egyre többször van szükségem a plusz lan csatlakozóra, emiatt üzemeltem be a routert.
MOD
Toninho13
Köszi, teszek egy próbát ezzel is.[ Szerkesztve ]
Let the Zone take me if I am.
-
kutga
nagyúr
Kicsit állítottam a fő router wifi beállításaiban (a csatornát átállítottam 36-ról 48-ra, a csatorna szélességet 40MHz-re), így már a kliens router is tudott csatlakozni az 5GHz-es hálózathoz. A korábbi wds konfiggal ezt mértem.
Ez igazából elég lesz, amire használni akarom.Let the Zone take me if I am.
-
Alarikman
senior tag
Üdv. A Xiaomi AX3000T ax router mennyire ajánlott kategória? Van rá openwrt snapshot es SSH exploit-tal fel lehet rá tenni. Most ez pörög Alin-n. 17k körül van.
-
xabolcs
őstag
válasz Alarikman #20205 üzenetére
Nincs tapasztalatom vele, de amiket a Wiki-n meg a nemzetkozi forumon lehet olvasni, azt szurom le, hogy ha jo hardvert kapsz, akkor akar poccre is indulhat a dolog.
Ellenben ha ujat kapsz (
Winbond
flash chip,AN8855
switch), akkor kicsit nehezebb lehet a dolog.
Nem lehetetlen, de nem kell sokat visszatekerni a nemzetkozi forumot, hogy ilyet olvasson az ember: TLDR: My new AX3000T RD03 1.0.84 AN8855 is bricked.Egyebkent ami kesik, nem mulik: a flash chip is bekerult az OpenWrt-be, a switch-hez meg mar megirta a Mediatek a tamogatast, be fog kerulni az is az OpenWrt-be.
Szoval ha uj hardvert kapsz, akkor eleg csak nem sietni az OpenWrt-sitessel.
Ami tetszik benne azon tul, hogy modern AX-es Mediatek router az a konnyu szedszedhetosege (es igy a konnyu UART hozzaferes) es hogy van hozza OpenWrt-s bootloader, igy meg lehet szabadulni a Xiaomi-s eredetitol.
aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
-
attila.86
tag
válasz Alarikman #20205 üzenetére
Volt az már 13 körül is kínából, de jelenleg tény, hogy jobban jársz, ha megpróbálsz INT verziót beszerezni, amire később lett csak openwrt, de most is legalább tuti van még stabil is. Egyelőre csak a kínaikban fordulnak elő az új chipek. Simán jobb vétel szerintem, mint az itt sokat emlegetett Cudy, csak itthoni forgalmazótól kell beszerezni egy INT verziót.
-
-
attila.86
tag
válasz E.Kaufmann #20210 üzenetére
Abban ,hogy ugyanolyan switch- és rádiós teljesítményt kapsz értelmezhető méretű tárral, így egy komplikáltabb router is gond nélkül lehet belőle, nem csak AP.
-
válasz attila.86 #20211 üzenetére
Ja hogy dockerezni . Na igen, a Cudy-n még USB sincs. Attól még ugyanazon L3 dolgokat el tudod vele is végeztetni, csak routernek nem kell akkora tár. Egy CAKE ütemező meg meg tud feküdni komolyabb routert is gigabiten. Persze, ha ki akarunk váltani egy PI-t vagy egy NAS-t, kell akkor a több tár/RAM, de az túlzás, hogy csak AP-nak lesz jó (más kérdés, hogy én is annak vettem )
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
attila.86
tag
válasz E.Kaufmann #20212 üzenetére
Ohh, nem kell docker, meg semmi ilyen huncutság. Elég, ha rendszeresen frissítgeted a csomagokat adott főverzión maradva is, ha meg mondjuk MC-t óhajt valaki, hogy egyszerűbb legyen a grafikus felületen túli élet, akkor helyből kuka kb.
-
-
vargalex
Topikgazda
válasz attila.86 #20213 üzenetére
Saját (vagy imagebuilder-es) build-be szerintem elfér az MC is. De sok értelme nincs, ha úgysincs USB, stb... Szóval, routernek szerintem bőven jó a Cudy. Illetve eddig azért volt itt az ajánlott, mert régebbi (és régebb óta támogatott) eszköz. Ráadásul gyártó által támogatott OpenWrt átállás webes felületről.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
attila.86
tag
válasz E.Kaufmann #20214 üzenetére
A csomagok frissítése? Tudom, de kell néha kis kihívás
-
devast
addikt
válasz attila.86 #20209 üzenetére
Én anno brutto $25 -ért vettem párat aliról, még az első szériából, talán 3db van. Eddig az összes tökéletesen megy. Sajnos alin is felment az ára, gondolom azért mert nagyon vitték őket. A jelenlegi áron kérdéses szerintem a létjogolsultsága, főleg úgy hogy azért az újabb verziókra nem annyira egyértelmű felrakni az openwrt-t, és brick is lehet belőle.
[ Szerkesztve ]
-
Találtam egy leírást AP micro peering-ről (APuP) OpenWRT alatt. Kár hogy még a titkosítás nem megy
[link]Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
vargalex
Topikgazda
válasz E.Kaufmann #20214 üzenetére
Kernel csomagokon kívül mást frissíthetsz, persze, ha nincs valamilyen konkrét kernel függősége...
Alex
-
őstag
Most van egy kis megtakarított pénzem, 30k körül, tudnék venni Cudy WR3000-t, igazából nincsen szükségem rá, csak a kíváncsiság hajt. Xiaomi AX3200-am van, tökéletes openwrt-vel. A WR3000-ben levő MT7981BA proci mennyivel jobb mint az AX3200-ban levő MT7622B ? A wlan hardvere mennyivel jobb a WR3000-nek az AX3200-hoz képest ?
Az az igazság hogy sokallom a WR3000-ért a 28.000ft-ot, amennyibe normális helyeken kerül, még egy usb sincs rajta ennyiért. AC57U kb ~5 éve került ennnyibe ha jól emlékszem, azon legalább van usb(most ap módra van állítva padavannal és torrentezek vele néha, már nem ez a fő router). Kéne valami épkézláb tartalék router ha az openwrt-n(AX3200-on) beüt valami gebasz(a következő openwrt főverziónál át kell majd partícionálni a 6-os kernel miatt ha jól tudom), de ha megvenném a Cudy-t akkor alig maradna pénzem. Viszont az AX3200 már egész olcsó lett a kedetekhez képest, ~20eFt körül megkapható, a mostani példányok mennyire könnyen openwrt-síthetőek, van valami buktató ? Ha lesz egy második példány AX3200-am akkor azon a 6-os kernelhez szükséges átpartícionálást is megcsinálnám openwrt-sítéskor(az éles AX3200-on nem merek vele kísérletezni, nehog elrontsam az egyetlen példányt).[ Szerkesztve ]
-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
vargalex
Topikgazda
-
kutga
nagyúr
válasz attilav2 #20220 üzenetére
Ha ki tudod fogni kevesebbért, szerintem megéri. Én 16k körül vettem, azóta jócskán megemelték az árát, 30k-ért nem biztos hogy ezt vennem, annak ellenére, hogy nálam openwrt alatt szépen üzemel, igaz, én nem futtatok rajta semmi extrát.
-
őstag
válasz roti86 #19772 üzenetére
mount -o remount,ro /
mount -o remount,ro /overlay
cd /tmp
dd if=factory.bin bs=1M count=4 | mtd write - kernel
dd if=factory.bin bs=1M skip=4 | mtd -r write - ubi
Ha megcsinálom a fenti átpartícionálást(AX3200) (a snapshot factory image felrakásával), akkor a szokásos sysupgrade -n módon vissza tudok térni snapshotról a 23.05.5-re ?
Ha a fenti műveleteket megcsinálom és megjelenik a 24.x verzió a 6-os kernellel, akkor már elég lesz csak simán sysupgrade -n módon frissíteni a 24.x sysupgrade image-jával ?
A mostani AX3200 snapshotokban benne van a luci ? A firmware selectorban úgy láttam igen, legalábbis mikor egyedi összeállítást választottam akkor láttam a felsorolásban a luci-t. Itt említenek egy TFTP-s módszert a 6.x kerneles openwrt-re való áttérésre:Or, flash the 2nd u-boot via mtd and upload the firmware
to the 2nd u-boot using tftp:
1. prepare a tftp server at 192.168.1.254 to serve the
sysupgrade image:
openwrt-mediatek-mt7622-xiaomi_redmi-router-ax6s-squashfs-sysupgrade.itb
2. upload the ubi-loader.itb to OpenWrt /tmp, and flash it to
the old kernel partition:
mtd -r write openwrt-mediatek-mt7622-xiaomi_redmi-router-ax6s-ubi-loader.itb
3. The router should reboot and flash the sysupgrade image via TFTP.
Ez téglázás szempontjából mennyire biztonságos ? TFTP-re a jounin féle windowsos szervert szoktam általában használni mert látom vizuálisan ha megtörténik az image leszippantása. Ez a TFTP szerver használható(kompatibilis) a fenti eljárás esetében ?
Ennél a lépésnél nem kellene paraméterben az mtd-nek megadni hogy a kernel partícióra történjen a flashelés ez így ebben a formában jó?
and flash it to
the old kernel partition:
mtd -r write openwrt-mediatek-mt7622-xiaomi_redmi-router-ax6s-ubi-loader.itb
Ha megcsinálom a TFTP-s módszerrel snapshotra áttérést és utána visszatérek a stabilra, ha megjelenik a 24.x verzió akkor ugyanúgy elég lesz az áttéréshez a sysupgrade -n ?
Van valakinek lementve olyan snapshot image ami biztosan működik és nem lesz tégla tőle a router ? Honnan lehet megtudni az aktuális snapshot image-ról hogy működik e ?
Tartalék routert nem szívesen vennék ha nem muszáj, úgyis csak ott porosodna a szekrényben, helyette inkább vennék 1TB-os nvme ssd-t, az is kb 25-30e körül már kapható.[ Szerkesztve ]
-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
TP-Link Archer C5 v4 a versenyző, erre szeretnék Openwrt-t tenni extroot konfigurációban, a rá kötött merevlemezzel, anyámnál, egyszerű kis transmission torrent és samba szerver lenne a cél. Úgy tudom, erre az eszközre nincs hivatalosan támogatott Openwrt verzió, így a wiki oldala alapján (Installation via TFTP (Recovery mode)) tettem fel a 19.07.3 verziót, és a webes felület alól a nem hivatalos 19.07.3 frissítést (Upgrade).
Az Openwrt gond nélkül felment, be is állítottam az alap dolgokat, de az extroot és transmission résznél elakadtam. Az extroot előkészületeinél a csomagok közt nem találtam a
parted
nevűt (az opkg hibát dob a csomag hiánya miatt). Ezt még megoldottam úgy, hogy Linuxos számítógépen készítettem el a partícionálást, és így az extroot rész elkészült, működik, de a transmission telepítésénél magát atransmission-daemon
csomagot nem találom, így telepíteni sem tudom.Vajon mit rontok el, vagy felejtős az egész a nem létező támogatás miatt?
-
vargalex
Topikgazda
Szia!
fdisk
-el is nyugodtan particionálhattad volna (sőt, én linuxon is azzal szoktam).transmission-daemon
csomag nincs. Vantransmission-daemon-mbedtls
, vagytransmission-daemon-openssl
. Attól függően, hogy openssl-t, vagy embedded tls-t szeretnél használni a titkosított kapcsolatokhoz.Alex
-
roti86
őstag
válasz attilav2 #20224 üzenetére
Megpróbálok válaszolni amire emlékszem, de fél éve nincs meg az AX3200 routerem.
Visszatérni az új snapshotról a 23.05 sorozatra: Én először visszamentem gyárira és úgy újra felraktam a 23-05-öt, ez volt a legyegyszerűbb. Van egy facinstall nevezetű modul openWrt-re, amivel pofon egyszerű felrakni a gyárit, illetve gyárira a 23.05-öt pedig XMIR patcherrel szintén egyszerű. Bővebben: [link] [link]
Luci még korábban nem volt benne, de most már úgy látom benne van, ha lenyitod az installed packages részt ott fel van sorolva: [link]
A sysupgrade-s kérdéseidet passzolom, korábban tégláztam már miatta a routert, de TFTP-vel vissza lehetett hozni, úgyhogy utána elfelejtettem a sysupgrade-et és mindig a gyárit raktam vissza, majd rá újból az újabb openWrt-t.
-
vargalex
Topikgazda
válasz roti86 #20228 üzenetére
Ha jól nézem a fimrware-t (letöltöttem a sysupgrade snapshotot), kicsomagoltam belőle a squashfs-t, továbbra sincs benne LuCI. A csomaglista szerintem az általad linkelt oldalon csak a Request build-re vonatkozik (azaz a felsorolt csomaglista az imagebuilder paramétere lesz).
[ Szerkesztve ]
Alex
-
őstag
válasz roti86 #20228 üzenetére
"A sysupgrade-s kérdéseidet passzolom, korábban tégláztam már miatta a routert, de TFTP-vel vissza lehetett hozni, úgyhogy utána elfelejtettem a sysupgrade-et és mindig a gyárit raktam vissza, majd rá újból az újabb openWrt-t."
Nemrég frissítettem 23.05.3-ról 23.05.5-re luci alól sysupgrade-val, ez azért sokkal gyorsabb mint minden egyes alverzió frissítésnél vissza a gyárira majd onnan újabb openwrt-re. Alverzió frissítésnél sem használsz sysupgrade-t ?
Vargalex: mi történik akkor ha a fentebb részletezett módszerek egyikével felrakom az átpartícionált snapshotot, majd megpróbálok visszatérni a sysupgrade -n módszerrel a 23.05.5-re ? Garantáltan tégla lesz ? TFTP-vel fel lehet valahogyan rakni snapshotról a 23.05.5-öt ? Pl a mtd -r write openwrt-mediatek-mt7622-xiaomi_redmi-router-ax6s-ubi-loader.itb módszerrel fel TFTP-zhető a 23.05.5 image ?-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
A nemzetközi openwrt fórumon az AX3200 topikot böngészve találtam egy érdekességet, gyári mtk driverekkel fordított snapshot:
[link] 2024.09.13-adikai fordítás.
Itt vannak a készítő instrukciói hogyan kell gyári mtk driverekkel snapshotot fordítani AX3200-ra: [link]
Megint gondolkodok a kísérletezésen, ez egy ellenőrzött tesztelt snapshot ráadásul gyári driverekkel. Csak az tart vissza hogy a snapshot és a stabil közt nincs átjárás, a gyári xiaomi rom visszarakásával(annak újbóli feltörésével) kellene visszatérnem a stabil kiadásra, ez annyira nem tetszik. Tényleg nem lehet megoldani valahogy a 6.x kerneles snapshot és a 23.05 stabil közti közvetlen átjárást ? Ha jól értettem a nemzetközi fórumon is a facinstall-t emlegették mint megoldást (vissza gyári majd gyáriról 23.x stabil).
Viszont eszembe jutott hogy a snapshot felrakásával azonos módszerrel szerintem a stabil is visszarakható lenne:mount -o remount,ro /
mount -o remount,ro /overlay
cd /tmp
dd if=factory.bin bs=1M count=4 | mtd write - kernel
dd if=factory.bin bs=1M skip=4 | mtd -r write - ubi
Csak a dd parancs paraméterein kellene változtatni a stabil rom partíciókiosztásának megfelelően.
Illetve lehet hogy bekavarhat a 2021-es(eredeti) és 2022 és azutáni példányok különbsége, valamit variáltak az offset-tel (eltolás) a későbbi példányoknál, tehát ezt le kellene kérdezni és e szerint alakítani a dd paramétereit a 23.x visszaflashelésekor.
[ Szerkesztve ]
-
BullZeye
veterán
Digi Huawei modem behalt, van lehetőség valahogy 2 wifi nélküli pc-t telefon mobil netéről erre a 3 napra internettel ellátni?
Vagy nagyon bonyolult lenne?Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
xabolcs
őstag
válasz BullZeye #20234 üzenetére
A network / wireless oldalon a "scan"-re ranyomva korbenez a router, hogy milyen wifi halozatok vannak a kozelben, s a "join"-nal beallithatod a routert mint wifi kliens.
Masik megoldas, ha usb tethering-gel kotod ossze a telefonnal. Viszont a hozzavalo csomagok szerintem nincsenek benne az alap image-ben. Bar image builderrel semeddig sem tart belerakni.
Mondjuk, ha nincs USB a routeren, akkor ugyis mindegy.[ Szerkesztve ]
aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
vargalex
Topikgazda
válasz BullZeye #20234 üzenetére
Persze. Wifi extender módban, vagy akár USB tethering-el is.
Ha nem gond, hogy NAT-ol a router is (mobilnetnél valószínűleg nem), akkor a wifi client beállítás nagyon egyszerű.Szerk.: Lemaradtam...
[ Szerkesztve ]
Alex
-
BullZeye
veterán
válasz BullZeye #20237 üzenetére
Sőt megcsináltam amit írtál első részben.
Létrejött egy wwan dhcp client, net viszont vezetéken nincs a PC-nél. Kell valamit még állítani?Szerk. : Vargalex sajna okos otthon, 60+ wifi eszközzel, ha kikapcsol wifi, nincs világítás.
Szerver ami sok nézet fogyaszt van kábelen,és azt levalasztani nem tudom.
[ Szerkesztve ]
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
BullZeye
veterán
válasz xabolcs #20235 üzenetére
Újra csináltam amit írtál, viszont továbbra sincs internet kábelen, WWAN ugyanúgy pár kilobájt rx/tx, mi a trükk ami még kell hozzá?
Wifi -> 5ghz-re SCAN -> Csatlakozás -> save and applyLétrejön egy új WWAN a WAN mellé, és hogy fogják ezt használni az eszközök?
@Vargalex,
melyik a legegyszerűbb szabály, hogy mindent blokkoljon kivéve 2-t? Mert tudom blokkolni, tudom engedélyezni, de mivel ugye nincs internet továbbra se, így tesztelni se tudom, hogy mi a jó beállítás, és lehet e 20. sorban DENY minden, és 21. sorban ALLOW 2.
Közben ChatGPT segített, köszi a tippet! Már csak interenetet kéne csiholni.[ Szerkesztve ]
-
-
BullZeye
veterán
válasz vargalex #20241 üzenetére
OpenWRT A Tűzfalban a zónáknál automatikusan egybefűzte a WAN és a WWAN-t, tehát automatikusan belekerült az eredeti LAN->WAN részbe. (félelmetes mennyit javult amúgy 11 év alatt OpenWRT)
Egy dolog maradt el, Te a WIFI beállításoknál beállítasz egy új SSID-t és oda LAN-t adsz meg, nekem alapból az WWAN, bepipáltam LAN-t is, és úgy látszik működik, de nem szólom még el.
Jó kis routerem meg úgy néz ki meg fog dögleni, mert a kábel amivel 2.5gbitet használtam még tegnap, most 100mbitet ír az egyik porton, a másikon fel se ismeri. :\#20242 E.Kaufmann
Dede, szerencsére standard 12V1A táp volt ami az okos ledekhez is kell, úgyhogy rákötöttem egyet de semmi led nem világít rajta. Viszont így, hogy piszkáltam a routert kezd az a gyanúm lenne, hogy mivel csak az optika miatt van az a modem/router és kvázi át van állítva, hogy rögtön toljon tovább mindent, lehet hogy led se működik ilyenkor? És valójában a routerem ment gallyra? :\ Nem tudom, holnap előbányászok egy routert és megnézem.[ Szerkesztve ]
-
-
BullZeye
veterán
válasz E.Kaufmann #20244 üzenetére
Holnap azért rákötök egy másik routert, addig meg marad a mobilnet, nagyon köszönöm srácok a gyors segítséget!
-
BullZeye
veterán
Dynalink DL-WRX36 router esetén találkoztatok már olyannal, hogy random 10mbites lesz a gigabit helyett a hálózat? 4 port esetén bármelyikre kötve.
Kábel jó, mert ha switchbe dugom, akkor 2.5gbiten megy, ha viszont ugyanazt a kábelt rádugom a routerre, akkor 10mbitre redukálja sebességet.
100Mbit még rendben lenne, de 10mbit? Pár újraindítás után ismét gigabites a port.Cat7-es lapos 10 méteres SFTP kábelekről van szó és OpenWRT 23.05.5-t tettem most fel sysupgraddel, hátha segít, de nem.
Lehet ez beállítási probléma, vagy az alig 1 éves router döglődik?
[ Szerkesztve ]
-
xabolcs
őstag
válasz Alarikman #20207 üzenetére
Mar fozik az OpenWrt-hez valo AN 8855-os switch drivert!
[mediatek: add Airoha AN8855 gigabit switch driver]aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
pprod94
aktív tag
Sziasztok!
Kerestem a topicban, nem találtam ilyen jellegű hozzászólást, bár neten is csak egy kósza bejegyzést.
A lényeg, adott router : ASUS RT-AC57U, OpenWrt 23.05.5
Eddig nem volt baj vele.
Ksmbd megosztás, ext4 SSD rákötve.
Ha írok rá, nagyobb fájloknál sincs baj, max tempóval megy, viszont ha másolnék a szerverről, kifagy, újraindul az egész.
A lemezt formáztam, próbáltam exfatot is, ugyanez a jelenség. Tudnátok segíteni? Előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest