Hirdetés
- Unigine Superposition Benchmark
- RAID
- Home server / házi szerver építése
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Androidos fejegységek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- A Samsunghoz viheti az új IO lapka gyártását az AMD
- Milyen videókártyát?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
Topikgazda
válasz
xabolcs #19598 üzenetére
A múlt héten én simán a házon keresztül betoltam apa dupont kábeleket a soros portra úgy, hogy a fekete műanyag borítást leszedtem róluk. Pont befér a rések között. Szerintem ennél a routernél felesleges a szétszedés...
-
xabolcs
őstag
válasz
Tangerine #19591 üzenetére
Azt nem ertem, hogy miert kell ilyen cifra lekerdezeseket futtatni, ahelyett, hogy konkret U-Boot verziot mondana.
Csak mert nalam a 3 vizsgalat (evjarat, fuggveny, flash csip) kozul az utolso ketto megvan, mikozben 2021-es az U-Boot: semmi baja az ujrainditasokkal
root@AX3200-B24:~# strings /dev/mtd2 | grep ^U-Boot
U-Boot
U-Boot console
U-Boot
U-Boot BUG at %s:%d!
U-Boot 2014.04-rc1 (Aug 07 2021 - 08:08:31)Egyebkent sikerult soros portot applikalnom ra, igy megprobalok OpenWrt-s U-Boot-ot kesziteni hozza.
(Maga a kinyitas tenyleg nehez ugy, hogy ne torjenek a fulecskek.)
[ Szerkesztve ]
-
attilav2
őstag
válasz
Fasza, akkor 15 áramszünet és tégla lesz az enyém is ? Mondjuk szerencsére elég ritkán van nálunk áramszünet, de elég para hogy elvileg 15 reboot és brickelődik. Mondjuk tftp-vel vissza lehet állni a gyárira gondolom, onnan meg elölről kell kezdeni mindent, kiegészítve ezekkel a plusz lépésekkel a brickelődés megelőzése érdekében.
Lehet veszek tartalékba egy CudyWr3000-t(vagy egy másik ax3200-at, amire már a plusz lépésekkel kiegészítve rakom fel a wrt-t), megöl a család ha kiesik a net hosszabb időre. -
bmxbandita
tag
válasz
xabolcs #19579 üzenetére
Nos, végigmértem most mindent. Nekem Ubuntu 20.04 és Windows 10 között elenyésző különbség akadt.
A legjobb eredmény az AC65p 160Mhz-en az Intel AC9260-as wifis laptoppal az alábbi lett:
Felső teszt: Routeren futó iperf -> wifis laptop, 530Mbit/s
Alsó teszt: Kábeles szerveren futó iperf3 -> wifis laptop, 475Mbit/sAz AC65p-vel bármit csináltam nem akart 160Mhz-es TX-et, csak az RX-re engedte. DE meglepó módon 160Mhz RX/80Mhz-es TX-en a fenti 470Mbit/s jött, viszont ha átállítottam 80/80-as RX/TX-re akkor csak ~400. Tehát egész sokat hozott ha legalább az egyik fél 160Mhz-en van.
Na de úgy néz ki ez ennyi, ennél nem fogom tudni feljebb tornászni
+ Még egy érdekes dolog:
Kábeles szerver -> kábeles laptop: 950Mbit/s
Kábeles szerver -> routeren futó iperf3: 700Mbit/s
Routeren futó iperf3 -> Kábeles szerver: 670Mbit/s -
paparazzi2
tag
válasz
ezt az infót mivel hozod elő?
"
Type any command on stock firmware:
dd if=/dev/mtd2 2>/dev/null | grep -cF " 2022 - "
dd if=/dev/mtd2 2>/dev/null | grep -cF "do_env_export"
dd if=/dev/mtd2 2>/dev/null | grep -cF "GigaDevice"
result 0: older bootloader
result 1: freshed bootloader
" -
Tangerine
senior tag
válasz
paparazzi2 #19585 üzenetére
Én is 2 napig szoptam vele, de végül jó lett. 1-2x debrickelni is kellett. RB01-es verzióm van.
Ez alapján tettem fel: [link]Végül még ezt is megcsináltam [ezen topikban találtak szerint] , mert állítólag 10-15 újraindítás után brickelődik, ha ez nincs még utána beállítva:
Type any command on stock firmware:
dd if=/dev/mtd2 2>/dev/null | grep -cF " 2022 - "
dd if=/dev/mtd2 2>/dev/null | grep -cF "do_env_export"
dd if=/dev/mtd2 2>/dev/null | grep -cF "GigaDevice"
result 0: older bootloader
result 1: freshed bootloader
Nekem 1-es lett, azaz az újabb bootloader van az RB01-emen.
Ezután beléptem ssh-val és lefuttattam a következő parancsokat:nvram set boot_fw1="run boot_rd_img;bootm"
nvram set flag_try_sys1_failed=8
nvram set flag_try_sys2_failed=8
nvram set flag_boot_rootfs=0
nvram set flag_boot_success=1
nvram set flag_last_success=1
nvram commit
Azóta működik, újraindítottam tesztelésképpen vagy 15x, de nem lett brick.
(ha a régi fajta bootloader van, akkor máshogy kell)[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
xabolcs #19584 üzenetére
Ha már Wireguard, akkor Windows alá melyik most az ajánlott kliens? Próbáltam a Wireguard-ost, de az nem valami stabil (nem mindig csatlakozott) de cserébe régi valamint van a Wiresock, de annál meg hiába jelenik meg egy interfész a hálókártyák alatt, látszólag nincs sok köze a tényleges forgalomhoz, ha szolgáltatásként indítom.
-
roti86
őstag
válasz
Szia!
Nem kellenek a method 2,3,4 lépések.
Letöltöd az XMIR patchert, kicsomagolod, majd bemásolod a letöltött OpenWrt factory.bin fájlt a firmware mappába.
Majd a lépések: XMIR patchert elindítod (!START.bat), az 1-es pontban megnézed, hogy a routered IP címe az e, amit ott mutat (ez ugye alapesetben 192.168.31.1).
Ha igen, mehet a 2-es szám (connect to device), itt kérni fogja a routered beállított jelszavát.Ha sikerült az unlock SSH, akkor utána mehet a 7-es szám (Install firmware).
Ha ez is kész és minden rendben, akkor újraindul a router és elvileg már a frissen telepített OpenWrt-t tudod elérni a 192.168.1.1 címen. XMIR patchert bezárhatod a 0-s gomb megnyomásával.
Szerk: itt egy videó oroszul 4PDA-ról. Ugyanezeket csinálja, amiket leírtam.
[ Szerkesztve ]
-
attilav2
őstag
Ha jól emlékszem már kérdeztem tőle egyszer hogy a DFS-t hogyan tudom kivenni, de azt írta inkább állítsam dél afrikára az 5ghz-t mert ott nincs DFS a 100-as csatornákon. Ez be is jött, csak arra figyelj hogy a jelerősséget ne hagyd driver defaulton, szerintem felesleges ordíttatni, nekem 3 szobás panelra elég a 21dbm. Lehet hogy magyar régiónál is valami elképesztő 'driver default' értéket fog beállítani, érdemes ellenőrizni, pl Archer C7 v5-nél így jártam 23.0.5.2-vel, 30dbm-et állított be
Az archer melóhelyen szolgáltat wifit, az 5ghzt-t magyar régióra állítottam, nem panaszkodnak hogy elmenne a wifi a DFS miatt(mondjuk a város leg szélén van cég, lehet nincs mi zavarja a DFS-t), a teljesítményt visszavettem 20dbm-re.
-
attilav2
őstag
válasz
Én így raktam fel az openwrt-t(netmode4 módszer):
https://prohardver.hu/tema/a_nagy_openwrt_topic/hsz_19211-19211.html[ Szerkesztve ]
-
paparazzi2
tag
válasz
roti86 #19570 üzenetére
Kedves Roti86! Xiaomi AX3200 (RB01 model) boldog tulajdonosa vagyok. Írásod nyomán elgodolkodtam, hogy erre a routeremre is felrakom az OPEN WRT-t.
https://openwrt.org/toh/xiaomi/ax3200
XMiR-Patcher” method 2,3,4 lépések ezek szerint elavultak a leírásban? Ajánlanál videót, leírást a felrakásról?
Köszönöm
-
xabolcs
őstag
válasz
djfreeway #19583 üzenetére
A legegyszerubb ha regisztralsz valami wireguard alapu szolgaltatonal es feltelepited a gepedre is meg a routerre is a programjukat es mar mukodik is!
Ilyen szolgaltato a Tailscale meg a ZeroTier is. Mindkettonek van OpenWrt-s csomagja, szoval tenyleg next-next-finish.
Ha pedig kivancsi vagy a reszletekre, akkor magad csinalod wireguard-ot! Van hozza nehany iras itt a Logout-on is.
-
djfreeway
friss újonc
Kedves Szakik! Az OpenWRT 23.05.0 sikeresen feldobtam a TP-LINK TL-MR6400 v5.30 routeremre. Távoli gépemről interneten keresztül szeretném elérni a LuCi felülelét, de nem tudom beállitani sehogysem! Kérlek segitsetek! Hálásan köszönöm előre is.
-
xabolcs
őstag
válasz
bmxbandita #19559 üzenetére
Windows alatt nekem is csak ennyit produkal, mikozben Linux alatt 800Mbit+ ugyanaz az iperf3 teszt.
A kapcsolati sebesseg megvan (80 MHz-es AC miatt) az 1200 Mbit/s, de az atvitel nem megy 400 mbps fele. Eloszor azt hittem, hogy rosszul kotottem be a kartyat, de aztan Linux alol kiprobaltam, s hozza a kotelezot.
Ha sikerul kiturni a megoldast, legyszives oszd meg!
-
xabolcs
őstag
válasz
bmxbandita #19577 üzenetére
Ha veszel egyet akkor szivesen odaadom az enyemet, aminek semmi telepitesi, ujraindulasi baja nincs.
Acelfodemet nagyon szepen atsugarozza, 5-600 Mbit/s kapcsolati sebesseg marad.Viccet felreteve szivesen segitek a telepitesben, akar online, akar postazva.
A legfurcsabb - megoldatlan - problemat Mushoz-tol olvastam a nemzetkozi forumon: rendben lemegy a telepites, de az OpenWrt bootolasa utan az elso ujraindulaskor bootloop-ba kerul az eszkoz!
[ Szerkesztve ]
-
bmxbandita
tag
válasz
vargalex #19575 üzenetére
- Random brickek random restartok után több embernél (bár úgy néz ki erre van fix)
- Nem lehet sysupgrade-del openwrt-t frissíteni az újabb hardvereken csak ha uart-on visszaflasheled a gyári firmware-t, legalábbis ez egy known issue az adatlapja szerint.
- Instabil/lassabb wifi ha emelsz a transmit poweren.Ezek voltak a legszembetűnőbbek, ezt értettem hobbi projekt alatt, hogy ilyenekkel kelljen szórakozni
Természetesen simán lehet, hogy túl óvatos vagyok, és olyantól félek amitől nem is kéne.Na de mindegy, most már csak kíváncsiságból is megnézem, hogy az AC-s intel kártya tényleg többet tud-e AC-n, mint az AX210. Ha igen, akkor maradok a múltban, ha nem, akkor Xiaomi AX3200 vagy Cudy wr3000, vagy esetleg TUF AX4200 kicsit drágábban.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
bmxbandita #19574 üzenetére
Mi az, ami ennyire elrémisztett az AX3200-tól? Milyen hobbi projektre gondolsz? Egyszer kell felrakni az OpenWrt-t...
-
bmxbandita
tag
Köszönöm mindenkinek a választ, arra jutottam, hogy a Xiaomi AX3200-at nem vállalom be, mert az openwrt-s fórum alapján a router mellé grátisz kapnék egy hobbi projektet is.
Úgyhogy mivel egyébként sincs a laptopomon kívül más AX-es eszköz a házban, ráadásul egész 4 ezer forintocskáért találtam egy AC-s intel 9260 wifi modult, így az AX upgrade helyett maradok a jó öreg AC65P router mellett, és a laptopomban lévő egyetlen AX-es eszközömet is downgradelem AC-sreTechnological advancement a javából
-
E.Kaufmann
veterán
-
roti86
őstag
válasz
bmxbandita #19568 üzenetére
Kb 10 perc felrakni, régen még nehéz volt, de XMIR patcherrel gyerekjáték. Nem kell előtte telnetet, ssh-t se nyitni, mert megoldja magának.
160Mhz-en csak 2x2-t tud, 80Mhz-en tud 4x4-et.
-
hmzs
tag
válasz
bmxbandita #19568 üzenetére
1db AX3200-at használok egy félig vasbeton társasházban, igaz én csak AP-nek.
A jelerősség 3 vasbeton falon keresztül ~8m távolságra már nem izmos, de azért 200-250Mbps sebesség van az ax210-es kártyákkal. Mondjuk gigás átvitelt sem mértem még 2méternél távolabbról, de lehet hogy finomítani kellene a konfigot, igazából erősen alap beállításokkal megy az 5GHZ-es wifi. A 2,4 ki is van kapcsolva, több mint 50db adót számoltam legutóbb ebben a sávban, nem látom értelmét használni.
Mióta megvan, még sem szakadást, sem semmi rendellenességet nem vettem észre. Mondjuk kevés kliens van ami wifin csatlakozik, 3db elitebook, 3db samu mobil, kettő samu okosóra, a többi vezetékes.Az egyszerűbb telepítés miatt kínai verziót szereztem be annak idején, de azóta bármelyik régióshoz van program amivel megoldható az openwrt telepítése. Erről volt itt szó a topikban is.
[ Szerkesztve ]
-
bmxbandita
tag
@roti86, @yodee_
Erre a Xiaomi AX3200-ra mennyire nehéz felrakni az openwrt-t? Az adatlapja szerint nem egyszerű eset
+ mennyire stabil? Mert az AC65P-m lassan 2 éve tartja a frontot szinte kiesés, agyvérzés nélkül
Mert bárhogy nézem... b@kker, egy ~20asért elég verhetetlennek vételnek tűnik... AX3200, 4x4, 160Mhz[ Szerkesztve ]
-
roti86
őstag
válasz
yodee_ #19565 üzenetére
Áh, sajna nincs 160Mhz-et támogató kliensem, viszont ha beállítom a 160Mhz-et openWrt-ben, a 80mhz-es kliensek sebessége kb 40%-al visszaesik
Más:
A routert fekvő helyzetből élére állítva kb. 7 fokot csökkent a CPU hőmérséklete
Jelerősségben is nyertem pár decibelt, hogy erre mi a magyarázat. Talán az antennák magasabb helyzetbe kerültek.
-
roti86
őstag
válasz
bmxbandita #19561 üzenetére
Olvastad ezt? Hátha segít.
yodee_: hogy sikerült a gigabit? Szintén AX3200- eddig 850-nél több nem jött át 80 Mhz-en. Milyen klienssel méred?
[ Szerkesztve ]
-
yodee_
őstag
válasz
bmxbandita #19561 üzenetére
Miért feltétel az AC? Xiaomi AX3200-al AX-en megvan wifin a gigabit, AP módban.
[ Szerkesztve ]
-
bmxbandita
tag
Kezdek arra gyanakodni, hogy az Intel AX210 nem tud többet AC-n, mert jobban belegondolva még 866Mbps mellett is többet kéne tudni 380Mbit-nél úgy, hogy a router mellett vagyok 2 méterre.
+ találtam egy hozzászólást, ahol vargalex 80Mhz/866Mbps mellett is 500+ Mbit-et hozott össze iperf3-mal, csak neki Intel 8265 kliense volt. Eredetileg én is AC-s 9260-at akartam venni, de már sehol nem találtam, csak AX-est.
Na mind1, ebből lehet az lesz, hogy beruházok pl. egy AX4200ra. Csak arra meg körülményes felrakni az Openwrt-t egyelőre. Nálam pedig kritikus pont, mert muszály emelnem a transmit poweren, mert nagy a ház, mesh-hez meg ethernet backhault meg nem tudok behúzni bontás nélkül(és szerencsére senkit nem zavar a környéken)
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
bmxbandita #19559 üzenetére
A 160 MHz nekem se nagyon akart összejönni AC65P-vel
-
bmxbandita
tag
Sziasztok!
Tudom sokat volt téma itt is, és az Asus routerek topikban, de 100%-ban nem vagyok biztos az alábbiakban:
Openwrt-vel Asus AC65P-n sikerült valakinek 1733Mbit/s linksebességet elérni 160Mhz-en? Bárhogy configolom a TX ág marad 80Mhz-en, 866Mbit/s linksebességen. Jelenleg egy AX210-es laptop klienssel maximum ~380-390 Mbit-es sebességet sikerült elérnem a kábelen lévő szerverem és az AX210-es laptopom közt. Természetesen ha a laptop is kábelen van akkor 800+ mbit, úgyhogy aúgy tűnik a wifi a bottleneck.
Nyilván nem célom az 1,7 gbit-es wifi, de örülnék neki, ha 500-600Mbit körülre fel lehetne tuningolni. Vagy elérhetetlen álmot kergetek? -
E.Kaufmann
veterán
válasz
attilav2 #19555 üzenetére
Nekem van mindkettő és ugyanazt írta ki. (Van amúgy minimális különbség, a SoC "eco" verziója eltér, nem tudom mi ez, valami revízió talán)
root@OpenWrt:~# df -h /overlay
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
/dev/ubi0_1 33.4M 1.6M 30.0M 5% /overlayDe szerintem is csak AP-nak használd, mert azért egy combosabb másolás olyan 800Mbps környékén már megizzasztja CPU-t. Nem is csodálom, hogy olyan rádióval párosították, ami csak 80MHz-t tud, azt a kis sebességelőnyt (tudom, elvileg dupláznia kellene, de amúgy sem fér át gigabites csatolókon) már nem bírná el szerintem (routerként használva meg pláne). Próbáltam WED-et meg bridger-t, de ezek nem is biztos, hogy működnek ezeken és nem is éreztem javulást, sem sebességben sem CPU használatban.
[ Szerkesztve ]
-
vargalex
Topikgazda
válasz
roti86 #19554 üzenetére
Ami OpenWrt alapú firmware, az sysupgrade-val cserélhető. Egyébként is van platform vizsgálat a sysupgrade során.
A 6.1-es kernelhez tartozó linkelt módosításokat nem nevezném javításnak. Egyszerűen megemelték a kernel méretét, mert gondolom annyit hízott maga a kernel, hogy a korábbi 4 MB-ba nem fért bele. Bár, az, 1,5x-es méret növelés kicsit durva. Persze biztosan gondoltak a jövőre is. -
attilav2
őstag
válasz
E.Kaufmann #19548 üzenetére
Az AX53U-n kiadnál egy df -h /overlay parancsot ? Kíváncsi vagyok mekkora tárhely elérhető.
Gondolkodok egy ilyen routeren(illetve a klónján az AX1800U-n), csak torrentezésre kellene, dumb ap módban.
Jó lenne erre a célra az itt ajánlott dynalink is, sőt jobb, mert sokkal erősebb, de sokkallom az árát plusz erre még vám és áfa is rakódik.(Meg a vámeljárás macerás)
Most ugyan van torrentezni egy AC1200GU-m, de keveslem a ramot és az elérhető tárhelyet, az AX53U egy kis előrelépés lenne.
Routernek Ax3200-at használok nagy megelégedettséggel, csak ennek nincs usb-je.
Vargalex:
Magyarországon(az EU-ban) szerinted leglálisan forgalomba lehetne hozni a Dynalinket ? USA táp jár hozzá, ez ha jól gondolom kizáró ok lehet, de ha lenne magyar forgalmazó akkor mellékelhetne hozzávaló EU-s tápot. A másik buktató hogy a dynalink gyári szoftverében EU-s ország/régió választható e ? Mert ha nem akkor nyilván nem forgalmazható, az eltérő wifi szabályozás miatt. De ha tegyük fel minden követleménynek megfelel, akkor van szerinted annyi potenciális, openwrt-s múlttal rendelkező, leendő dynalink vásárló magyarországon hogy egy magyar forgalmazónak megérje piacra dobni ? -
roti86
őstag
válasz
vargalex #19553 üzenetére
Nem tudtam biztosra, hogy a különböző releasek openwrt, immortal wrt és X-Wrt hogyan viszonyul egymáshoz és átjárhatóak e sysupgrade-el , így jobbnak láttam visszatérni stockra. Amit említettem a facinstall úgy működik mint a sysupgrade, csak a stock imaget rakja vissza open wrt alól. Ugyanaz a szerzője (remittor), mint az XMIR patchernek. Úgy látom már elkezdte a 6.1-es kernelhez is a javításokat. Vannak új hozzászólások az openwrt fórumban is.
Egyébként érdekes, hogy nálad nem jött elő a probléma, már azóta olvastam máshol is, hogy nem ajánlott mixelt encryptiont használni. Lehet csak bizonyos kliensek nem tudják megfelelően kezelni.
-
roti86
őstag
Sziasztok!
Egy kis tanulságos történetet szeretnék veletek megosztani Xiaomi AX3200-al kapcsolatban. A gyári firmwaret hamar cseréltem openWrt-re, azonban nem voltam elégedett az 5Ghz-es Wifi sebességével, már kipróbáltam az OpenWrt 23.05.2, Immortal Wrt és XWrt releaseket is, azt gondoltam valami driver probléma áll a háttérben (firmware-t már 10 perc alatt cserélek gyári szoftver vissza facinstall segítségével, majd XMIR Patcher-el gyári Rom SSH unlock 2-es gomb, majd 7-es Install firmware és kész
). Találtam olyan releaset is, amiben a gyári MTK driver van, de az még OpenWrt 22 alá volt csak portolva, azzal sem voltam elégedett. AC-s klienssel (Intel AC-8265) 80Mhz-en nem tudtam 300-400 Mbit/s sebesség fölé menni speedtest cli-vel (céges gépen iperf3-at megfogja a tűzfal) router mellől sem Digis 1000/300 nettel, Lan-on megvolt a 940Mbit/s (SW+HW offload, WED enabled), a Wifi 866.7 Mbit/s linksebességet jelzett vissza Win alatt. AX kliens egyedül egy Samsung S10+, az tudta viszont a 750-800Mbit/s sebességet 1200-as link mellett (80Mhz).
Ma reggel tettem fel még az 1 héttel lementett OpenWrt snapshot buildet, gondoltam teszek vele még 1 próbát, annyit csináltam másként, hogy a Wireless security résznél az Encryption WPA2 PSK/WPA3 SAE Mixed mode-ról WPA2-PSK-ra. Azt hiszem ez az alapbeállítás is, de én valamiért mindig átállítottam Mixed-re. És láss csodát, az AC-s kliens sebessége felugrott 550-600Mbit/s-re (617 mbit/s volt a csúcs).
Az S10+-al 850Mbitet sikerült kicsikarnom. Valamint az egész böngészés smoothabb lett, gyorsabban is töltenek be a weboldalak.
Bocsi ha hosszúra sikerült, de gondoltam másnak is hátha belefut ebbe és talán segít neki.
[ Szerkesztve ]
-
xabolcs
őstag
válasz
E.Kaufmann #19548 üzenetére
ramips: add support for 6.1 kernel.
Ez csak azt jelenti, hogy lehet fordítani 6.1-es kernellel is már, de a snapshot-ban még nem elérhető?
Pontosan ezt jelenti!
Ha van kedved, akkor forditasz egyet es 6.1-es kernellel hasznalod az eszkozodet.
SNAPSHOT-ban majd akkor lesz elerheto, ha atallitjak ("switch"). -
Tangerine
senior tag
Köszi, akkor így hagyom. Ha kiveszem a pipát akkor ugyanez van, csak még egy plusz figyelmeztetés jön.
-
E.Kaufmann
veterán
Az OpenWRT changelog-okban megjelent egy hete olyan, hogy ramips: add support for 6.1 kernel. De azt nézem, hogy a snapshot letöltéseknél a kmods alatt pl az AX53U-nál még 5.15-ös modulok vannak. Ez csak azt jelenti, hogy lehet fordítani 6.1-es kernellel is már, de a snapshot-ban még nem elérhető?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Tangerine #19545 üzenetére
Hát ne jelöld be
Amit a kollega is írt. Vagy ha van, akkor az önaláírt certtel nem tud mit kezdeni (tud, csak nem hiszi megbízhatónak az oldalt) a Chrome, csak olyannal, aminek a kiállítója benne van a telepített gyökér cert-ek között (kézzel telepíthetsz), valamint stimmelnie kell a domain névnek, de itt meg eleve IP cím van (bár mintha az se lenne teljesen akadály).
RouterOS-en szórakoztam ilyesmivel, aztán ott is jött a LetsEncrypt.[ Szerkesztve ]
-
Tangerine
senior tag
Üdv!
Olyan gondom van, hogy a LUCI-ban a System/Administration/HTTP(S)-ben bejelöltem a "Enable automatic redirection of HTTP requests to HTTPS port."-ot, de ennek ellenére, ha rámegyek a routerre, úgy tűnik, hogy nem működik a https, mert ilyen a címsor:
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Neil Watts #19543 üzenetére
Vannak ilyen MÜ csövek, faltól kicsit elállva, kell a falon pár tartó hozzá, meg vannak könyökelemek, lehet, az ideálisabb lenne mint egy kábelcsatorna.
MESH-hez nem feltétlen elég a csoda sávszél, a jobb eszközökben van dedikált rádió, de vasbetonon át azok se tudnak csodát művelni. Gigabit akkor biztos, ha vezetékesen bekötött AP egy helyiségben van az eszközzel.[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
Adott egy kb. 80 m2 panellakas (a helyisegek korulbeluli elhelyezkedeserol skiccelek majd valamit...), panel, vasbeton falak.
Vegigkabeleznem az egesz lakast szivesen Cat/6/7/8, akarmivel, de a falak, szegelyek szetbombazasa nelkul ez lehetetlenseg lenne, ugyhogy erre nem is mennek.
Bejon a lakasba a T optika (jelenleg 1000/1000, de nem tudhatom mit hoz a jovo...), majd bemegy az ONT-ba, amin 2.5G portok vannak. (Ez a dolgozoszobam) Az ONT bridge-ben van, ergo wifi rola nem jon, viszont sajat routert tudok hasznalni.
1. Erre egy ODROID H3+-t gondoltam ki, OpenWRT 23.05-tel. A H3+ egyik 2.5G portjaba menne be az ONT-bol kijovo kabel.
2. A H3+ masik portjaba bemenne egy TP-LINK TL-SG105-M2 2.5Gbites switch.
3. A TP-Link egyik portjaba bemenne egy Zyxel Multy M1 OpenWRT-re flashelve.
4. A mellettem levo nagyszobaba leraknek megegy Multy M1-et
5. A masik szobaba is leraknek egyet.Elvileg mindharom tudja a 802.11s-t, igy a mesh beallithato es normalis jelszintem es sebessegem is lesz. szeretnek kozel gigabitat wifin (az eszkozeim a legujabb szabvanyokat beszelik, de lehet a gigabit wifin csak alom marad.
)
Harom kerdesem lenne:
- Ezek a Zyxelek valoban tamogatjak a 802.11s-t?
- Ha nem, akkor mit ajanlotok ami erosebb es tudja a szabvanyt?
- ASUS TUF-AX4200-at neztem elotte (abbol harmat). Azok tudjak?Koszi!
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #19541 üzenetére
Szia!
Nekem jónak tűnik.
config interface 'loopback'
option device 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'
config globals 'globals'
option packet_steering '1'
option ula_prefix 'xxxx:xxxx:xxxx::/48'
config device
option name 'br-lan'
option type 'bridge'
list ports 'lan1'
list ports 'lan2'
list ports 'wan'
config interface 'lan'
option device 'br-lan'
option proto 'static'
option netmask '255.255.255.0'
option ip6assign '60'
option ipaddr '192.168.0.2'
option gateway '192.168.0.1'
list dns '8.8.8.8'
-
vargalex
Topikgazda
Igen, konkrétan a file tartalma érdekelne. Mondjuk 23-as OpenWrt-n már DSA config van.
De egyébként a Hálózat->Csatolók->Eszközök fülön a br-lan-t konfigurálva kellene a wan portot is hozzáadni a bridge portokhoz. Egyéb konfiguráció esetén a CPU-n át fog menni a WAN-LAN portok közötti forgalom.
Szerintem nagyjából ennyi kellene, hogy legyen a network config-od:
config interface 'loopback'
option device 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'
config globals 'globals'
option ula_prefix 'xxxx:xxxx:xxxx::/48'
config device
option name 'br-lan'
option type 'bridge'
list ports 'lan1'
list ports 'lan2'
list ports 'wan'
config interface 'lan'
option device 'br-lan'
option proto 'dhcp'Persze a lan interface lehet static is, megfelelően beállított gateway-al, DNS szerverrel és letiltott DHCP-vel. Természetesen az ula_prefix a fenti config-ban nem valid, azt hagyd úgy, amit generált a rendszer.
[ Szerkesztve ]
-
vargalex
Topikgazda
válasz
Dadan01 #19536 üzenetére
Az 5 MB/s szerintem reális a transmission-tól. Az csak 1 szálat használ, így valójában nem használja ki a hardware adta lehetőségeket.
De egyébként én is a külön szerver híve vagyok. Eleinte én is routeren torrenteztem (és az látott el egyéb szerver feladatokat), amik 2011-ben átkerült először egy Seagate GoFlex Net-re (Arch Linux for ARM rendszerrel), majd azt váltottam 2014-ben x86 alapú épített miniPC-re (ebben azóta történt HDD bővítés és egyszer alaplap csere villámkár miatt, de egyébként azóta az szolgál ki). -
xabolcs
őstag
válasz
Dadan01 #19536 üzenetére
Ez egy MT7621-es router. Felteszed ra a legfrissebb OpenWrt-t, bekapcsolod a soft- es hw-offload-ot, beallitod es elfelejted!
A hw-offload miatt nem lesz gond a sebesseggel.Kar lenne a gyarit visszatenni ra, ha csak routernek fogod utana hasznalni.
Van egy hasonlo kaliberu routerem: DIR-860L B1, ha gondolod megprobalhatok torrentezni rajta.
[ Szerkesztve ]
-
adika4444
addikt
válasz
Dadan01 #19536 üzenetére
Routerre bízni fájlszerver, letöltési feladatokat mindig kényszermegoldás. Épp emiatt biztosan olcsóbb lesz egy NAS, pláne, ha épített, mint egy útválasztó, főleg, ha számít a performancia. Ha a teljesítmény kevésbé, a helyhasználat viszont jobban számít, akkor persze jó kompromisszum egy router, de akkor meg az 5 MB/s egész vállalható, nincs 4 perc és leér 1 giga.
[ Szerkesztve ]
-
Dadan01
senior tag
válasz
vargalex #19529 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, telefonról írtam, 5 MB/s a torrent, ext4 a filerendszer. A speedtest olyan 6-700 Mb/s magasságában tetőzik, ez nem is lenne gond. Lehet visszakerül a gyári fw és építek egy nast maradék pc alkatrészekből. Vagy van egy olyan megfizethető árú router most, ami nem 50khuf és bírná ezt a strapát? Szerintem a nas még olcsóbban kivitelezhető, a rendszer nem nálam lenne, minden opciót figyelembe kell venni.
Én már jó ideje nassal oldottam meg nálam az ilyen igényeket, teljesen elégedett vagyok. -
vargalex
Topikgazda
Nem tudom, hogy pontosan milyen verziójú OpenWrt van a routeren, hogy néz ki a network config, de elvileg a lan1, lan2 és a wan az eth0 interface 3 portja. Tehát akár azt is mondhatod, hogy a teljes eth0-át teszed a br-lan-ba.
De jó lenne látni egy network config-ot.
-
kutga
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #19532 üzenetére
A WAN interface biztos, hogy csak abban a bridge-ben szerepel, amiben a LAN portok is vannak?
A wan/wan6 interfészeket töröltem, hogy ne zavarjanak, így gondolom igen. Hol máshol lehet még megnézni?
-
E.Kaufmann
veterán
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Valami mégsem kerek. Múlt héten összekapcsoltam a br-lan interfész speciális beállításaiban a MIR3G két lan és egy wan portját, hogy utóbbit lan portként tudjam használni, mert szükség lenne rá. A router dumb AP-ként üzemel, wifit szór, három fix eszköz menne rá. IP-t kap így mindegyik, de ha elindítok pl. egy letöltést a wan portra dugott szerveren, akkor mintha lehalna a router, lelassul, az eszözök nem nyitnak meg semmilyen címet, a wifi megszakad, nem érem el az admin felületet. Ha nincs letöltés, látszólag minden rendben.
Az admin felületen a két lan és wan interfész mellett van egy eth0 nevezetű is, de ha ezt állítom be a bridge-be, nem kap ip címet a rá dugott eszköz.
Mit rontok el, vagy kevés hozzá ez a router? A felesleges wan interfészeket (wan/wan6) töröltem, csak egy interfészem van, a br-lan.
[ Szerkesztve ]
-
vargalex
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #19528 üzenetére
A Cudy, ahogy a Xiaomi AX3200 is kiesik, mivel nincs rajta USB port.
#19527 Dadan01: 5 MB/s, vagy 5 Mb/s? Azért ez nem mindegy. Előbbit azért tudnia kellene, sőt szerintem megfelelő seeder esetén többet is. Persze erősen függ a config-tól is. Gigabitet nem fog kihajtani. Valamint én ext3 helyett inkább ext4-et javasolnék. Illetve mount opcióknál a
noatime
beállítását is.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Dadan01 #19527 üzenetére
Ax53u-m van (kettő is), de csak AP-nek használom. Elég gyengus és régi a SoC, gigabites NAT-oláshoz is hw gyorsítás kell neki, különben nem bírná csak CPU-ból. Szerintem torrenttel minden MBit ajándék
Bármi komolyabban akarsz, akkor esetleg a fentebb említett Cudy erősebb lehet, de ha biztosra mennél, vegyél egy mondjuk Asustor NAS-t.[ Szerkesztve ]
-
Dadan01
senior tag
Üdv
Egy Asus ax53u-ra tettem openwrt, és mindent ami szükséges torrentezéshez, 500gb sdd, ext3 filerendszer. Kérdésem azokhoz szól, aki ilyen v ilyen chipsettel rendelkező routerrel torrentezik, hogy milyen sebességet lehet elérni vele? Nekem az 5Mb per secet nem akarja meghaladni transmissionnal, ami eddig nem volt gond, mert kellően lassú volt a net, de most lett üvegszál gigabit, és ez így elég harmatos.
Köszönöm előre is. -
xabolcs
őstag
Koszi!
Izgalmas felosztas. Azt hittem, hogy a memoria szabadon hasznalhato, s belefer a flash tartalma.
Batran torold a felig elkeszult mtd* fajlokat, mert ujat szeretnek gyartani beloluk, most meg csak a helyet foglaljak.Az lett volna a menet, hogy keszitunk mentest a /dev/mtd fajlokrol, hogy legyen mihez nyulni, amikor ujra szeretnenk programozni a csipet.
De persze elotte nehany jol iranyzott "mtd write" paranccsal probaltam volna atterni OpenWrt-re es csak utolso lehetosegkent probaltam volna a TFTP recovery-t: a nalam megfordult R4a gigabit routerek mindegyike hasznalhatatlan volt TFTP recovery-re. -
Tim82
félisten
válasz
xabolcs #19498 üzenetére
Elnézést, ma tudtam folytatni.
A kért kimenetek:
/home/root # df -h
rootfs 18.4M 18.4M 0 100% /
/dev/root 18.4M 18.4M 0 100% /
tmpfs 8.0K 0 8.0K 0% /dev
tmpfs 2.0M 152.0K 1.9M 7% /etc
tmpfs 1.0M 4.0K 1020.0K 0% /home
tmpfs 8.0K 0 8.0K 0% /media
tmpfs 8.0K 0 8.0K 0% /mnt
tmpfs 24.0M 72.0K 23.9M 0% /tmp
tmpfs 4.0M 52.0K 3.9M 1% /var
/dev/root 18.4M 18.4M 0 100% /opt
tmpfs 24.0M 72.0K 23.9M 0% /opt/tmp/home/root # df -h /tmp /dev/shm
tmpfs 24.0M 72.0K 23.9M 0% /tmp
df: /dev/shm: can't find mount pointTekintve, hogy scp-vel egyelőre nem igazán akar az mtd* fájlok helyi gépre átmásolása megtörténni, ettől függetlenül töröljem ezeket?
Illetve ha jól értem, akkor tulajdonképpen az volna a menet, hogy TFTP szerverrel visszateszem a gyári firmware-t, majd utána mehetne a leírásból az installation via software exploit vagy via SSH metódus?
-
vargalex
Topikgazda
Ez így igaz, csak ugye a wireless config-ban viszont a LAN network-hoz vannak rendelve a wifi-interface-ok, aminek az eredménye:
root@WR3000:~# brctl show br-lan
bridge name bridge id STP enabled interfaces
br-lan 7fff.80afca222fc2 no phy1-ap0
lan2
phy0-ap1
lan3
lan1
phy0-ap0De ugyan ezt látod LuCI-ban is, ha megnézed a Network->Interfaces (vagy magyarul Hálózat->Csatolók) oldalt:
[ Szerkesztve ]
-
chros
őstag
válasz
vargalex #19520 üzenetére
"Nálam DHCP net esetén nem"
Ugy valoban nem."a br-lan-ban benne vannak a wifi interface-ok is."
Ezt nem ertem, hogy miert.
/etc/network -ben a br-lan device csak a 3 lan portot tartalmazza:config device
option name 'br-lan'
option type 'bridge'
list ports 'lan1'
list ports 'lan2'
list ports 'lan3'Es a led configban a br-lan device van megadva.
-
vargalex
Topikgazda
Igen, PPPoE esetén egyszerűbb a helyzet, hiszen lesz egy új interface. Nálam DHCP net esetén nem.
Illetve a LAN led beállítása sem teljesen korrekt, hiszen a br-lan-ban benne vannak a wifi interface-ok is. Azaz villog wifi forgalom esetén is. Persze, lehetne egy külön bridge-elt interface-t definiálni, amiben nincsenek benne a wifi interface-ok, csak a LAN1-LAN2-LAN3.Az antennákról pontos infót én sem találtam (képet sem raktak fel a board-ról), de szerintem dual band-osak.
-
chros
őstag
válasz
vargalex #19517 üzenetére
"A dhcp_option ártani nem árt"
OK, koszi."Imagebuilderrel én a következő csomaglistával build-elek"
Koszi, hozzaraktam a tieidbol:ca-certificates luci-app-uhttpd luci-app-wifischedule
"A ledek mondjuk nekem az install guide-ból sem egyértelműek. De szerintem a WAN led az, amibe befelé mutat egy nyilacska. A földgömb led pedig a gyári firmware esetén a net elérhetőségét mutatja"
Valoban, akkor innen volt a kavarodas
De pppoe kapcsolat esteten nem is kell kulon script, csak egy ujabb led config section (itt csak vilagit a led, ha pppoe feljott, de villogtatni is lehet ha kicsereljuk 'link' -et 'link tx rx' -re), a teljes led config:config led
option name 'pppoe'
option sysfs 'blue:internet'
option trigger 'netdev'
option dev 'pppoe-wan'
option mode 'link'
config led 'led_wan'
option name 'wan'
option sysfs 'blue:wan'
option trigger 'netdev'
option dev 'wan'
option mode 'link tx rx'
config led
option name 'lan'
option sysfs 'blue:lan'
option trigger 'netdev'
option dev 'br-lan'
option mode 'link tx rx'[ Szerkesztve ]
-
vargalex
Topikgazda
A ledek mondjuk nekem az install guide-ból sem egyértelműek. De szerintem a WAN led az, amibe befelé mutat egy nyilacska. A földgömb led pedig a gyári firmware esetén a net elérhetőségét mutatja (ezért is hívják OpenWrt alatt blue:internet-nek), így OpenWrt alatt egy script kellene inkább rá. Mert ugye a WAN led a kábel csatlakoztatásának detektálására szolgál.
A dhcp_option ártani nem árt, hiszen ugyan ezeket (is) küldi a router alapban is egy DHCP kérésre adott DHCP ACK esetén. Wireshark-al szépen látszik:
WED-et nem is próbáltam, mert nekem bőven elég, amit alapból tud.
Én sima router feladatokat bízok, puszta kíváncsiságból vettem, hiszen eddig ezt egy Xiaomi AX3200 tette helyette (ráadásul a szekrényben pihen egy Dynalink DL-WRX36 a többi típus mellet - pl. Linksys WRT3200ACM, Asus RT-AC65P, stb.).
Az AX3200 ugye 2,4 GHz-es wifi-ben gyengébb, 5 GHz-en elvileg többet tud, és a flash mérete jóval nagyobb. Ugyan nincs 2,4 GHz-en is AX-re képes kliensem, de mintha gyorsabb lenne az AX3200-nál. 5 GHz-en hasonló, hiszen abból is csak AC-s kliensem van 866 Mbps link sebességgel.Imagebuilderrel én a következő csomaglistával build-elek:
luci luci-app-adblock luci-app-ddns luci-app-opkg luci-app-sqm luci-app-uhttpd luci-app-vnstat2 luci-app-wifischedule luci-i18n-base-hu luci-i18n-firewall-hu luci-i18n-adblock-hu luci-i18n-ddns-hu luci-i18n-opkg-hu luci-i18n-sqm-hu luci-i18n-uhttpd-hu luci-i18n-vnstat2-hu luci-i18n-wifischedule-hu ca-certificates curl iperf3 kmod-nf-nathelper kmod-nf-nathelper-extra kmod-nls-utf8 luci-theme-bootstrap luci-theme-material luci-theme-openwrt luci-theme-openwrt-2020 htop
Nekem ahogy írtam, szerver feladatokra ott egy miniPC, ami a VPN-t (OpenVPN és Wireguard) is végződteti, így routeren arra sincs szükségem.
#19515 E.Kaufmann:
Én csak egy Intel AC-s wifi klienssel tudom megnézni, de iperf3-al tesztelve (mivel a netem csak 500 Mbps-es, így az lenne a szűk keresztmetszet) a következő értékeket mérem (úgy, hogy közben nyilván más kliensek is használják a wifit):5 GHz-en 866 Mbps kapcsolati sebességgel:
Le: 667 Mbps, fel: 630 Mbps2,4 GHz-en 300 Mbps kapcsolati sebességgel:
Le: 191 Mbps, fel: 183 MbpsSzerintem ezek a sebességek teljesen rendben vannak.
-
szimla65
aktív tag
válasz
vargalex #19502 üzenetére
Szia!
Jól mondtad a vezetékes WDS okozta a gondot.Most kivettem a sorból a TP-Linket és kicsit módosítottam a rendszeren.A switch-et kivittem a kamerákhoz(4db bedugva),most minden elérhető és működik.Ennek a változatnak az a szépséghibája,hogy a Fő(Asus)router portjai tele vannak és van egy plusz vezeték.Na nem baj ha szükség van akkor egyet kihúzok és azt bedugom.Ezt a switchet majd vissza hozom ha tudtam venni egy POE Switch-et a kamerákhoz.
Így esetleg lenne valami amit be kellene állítani?
Köszönöm az eddigi segítségedet. -
chros
őstag
válasz
vargalex #19510 üzenetére
Meg 1 kerdes, csak erdekesseg keppen: jol latom, hogy a CPU-k fixen 1.3GHz-en mennek, azaz nincs frequency scaling? (neztem /proc/cpuinfo-t es a /sys/devices/* alatt is, de nem talaltam semmit)
Egyebkent, van gyari firmware emulator-a is (mint TP-Link-nel) (jelszo: admin), szinte minden-re kepes alapbol, amire szukseg van (VPN kliens/server is), igy aki nem akar sajat script-eket futtatni, annak lehet, nem is kell openwrt ra.
A led-ek meg tetszenek rajta, egyaltalan nem zavaro sotetben sem, szemmagassagbol szinte nem is latszanak, okosan kitalaltak.
Amiert megtettszett ez a termek, mikor ajanlottatok, az az, hogy par honapja uzemeltem be egy Cudy TR1200-at (travel router, gyari firmware-rel hasznalva), kimondottan Wireguard VPN kliens-nek, ami LAN-on log most a WR3000-en (es elotte a C5 v1.20-on).
[ Szerkesztve ]
-
chros
őstag
válasz
vargalex #19510 üzenetére
"A led-eknél a WAN ledet felesleges definiálni"
Nekem azt ('blue:wan') at kellett rakni 'blue:internet'-re, kulonben az sem mukodott.
Meg a flash led (balrol a 3.) nem mukodik (a power led villog helyette flash-elesnel), de ez nem olyan nagy gond (az 5Ghz wifi ledet nem probaltam)."A dhcp config-ban mi értelme a 2
dhcp_option
-nak?"
Jo kerdes, regen igy hasznaltam, man-ban is benne van, gondolom artani nem art"Az miért jó, hogy a
htop
és azmc
folyamatosan futtmux
-ban az első login után?"
tmux es mc valoban fut, htop-ot kikapcsolom, ha nem nezem. CPU ero es RAM van, igy ezek elfernek. Szeretem, ha ugyanazt a munkafeluletet kapom vissza bejelentkezeskor, amit megszoktam. Bar ennel a router-nel valoban kevesbe erdekes ez hosszu tavon, miutan egyszer-beallit-es-elfelejt uzemmodban lesz, remelem 10-20 eveig(Router aramszunet vagy ujrainditas utan pedig nem futnak alapbol.)
A modules.conf-ban nem vagyok biztos, hogy kell-e WED-hez (options mt7915e wed_enable=Y), szerinted?
"Tegnap nekem is megérkezett a router, be is üzemeltem. Eddig jónak tűnik."
Remek! Akkor mar legalabb ketten vagyunk
Te mire hasznalod?
Es ha barmi mas hasznos erdekesseg eszedbe jut altalanos hasznalatnal, akkor johet ... Koszi!@kutga: "érdemes azt erre cserélni"
Ha a mostani kiszolgal es eleg, akkor nem[ Szerkesztve ]
-
vargalex
Topikgazda
Tegnap nekem is megérkezett a router, be is üzemeltem. Eddig jónak tűnik.
Néhány észrevétel az írásoddal kapcsolatban:A led-eknél a WAN ledet felesleges definiálni, hiszen azt megteszi induláskor a 01_leds script (direkt a 23.05.2-es build-ben lévőt linkeltem). A LAN led valóban nincs definiálva.
A dhcp config-ban mi értelme a 2
dhcp_option
-nak? Gondolom nálad 192.168.1.1 a router IP címe. Egyébként is önmagát hirdeti gateway-nak (3-as opció) és DNS szervernek (6-os opció) a LAN hálózatban.A kitty-s scripthez nem tudok érdemben hozzászólni, linuxozom, soha nem volt gondom a terminal-al.
Az miért jó, hogy a
htop
és azmc
folyamatosan futtmux
-ban az első login után?[ Szerkesztve ]
-
chros
őstag
Cudy WR3000 (mediatek/filogic, aarch64_cortex-a53 dual-core 1.3 GHz CPU, 16 MB flash, 256 MB RAM)
Elkeszult, igy egy kis osszegzes, hogy miket allitottam be, masoknak jo lehet a jovoben.
1. OpenWrt 23.05.2 felrakasa: kovesd ezt a howto-t
2. sajat build keszitese:
- miutan nincs USB es csak 16MB flash van 256 MB RAM-al, es hardveres offload mellett nem mukodnek a bandwidth monitoring appok (sqm, vnstat es tarsai), igy eleg keves extra csomag az alap melle:bridger coreutils-sleep htop ip-full kmod-nf-nathelper kmod-nf-nathelper-extra mt7981-wo-firmware mc mc-skins netcat tcpdump tmux wget luci-ssl luci-app-ddns luci-app-wol luci-proto-relay luci-proto-wireguard
-bridger
es mt7981-wo-firmware csomagok WED-hez es WiFi hardver offload-hoz kellenek3. config reszletek:
- /etc/modules.conf WED miatt:options mt7915e wed_enable=Y
- /etc/sysctl.conf:net.netfilter.nf_conntrack_helper = 1
- /etc/config/system ledek miatt:config led 'led_wan'
option name 'wan'
option sysfs 'blue:internet'
option trigger 'netdev'
option dev 'pppoe-wan'
list mode 'link'
list mode 'tx'
list mode 'rx'
config led
option name 'lan'
option sysfs 'blue:lan'
option trigger 'netdev'
option dev 'br-lan'
list mode 'link'
list mode 'tx'
list mode 'rx'
- /etc/config/wireless 2.4 Ghz:config wifi-device 'radio0'
option type 'mac80211'
option path 'platform/18000000.wifi'
option channel '13'
option band '2g'
option htmode 'HE40'
option cell_density '0'
option txpower '17'
option country 'HU'
option noscan '1'
- /etc/config/dhcp caching DNS server:config dnsmasq
option domainneeded '1'
option localise_queries '1'
option rebind_protection '1'
option rebind_localhost '1'
option local '/lan/'
option domain 'lan'
option expandhosts '1'
option cachesize '1000'
option authoritative '1'
option readethers '1'
option leasefile '/tmp/dhcp.leases'
option resolvfile '/tmp/resolv.conf.d/resolv.conf.auto'
option nonwildcard '0'
option localservice '1'
option ednspacket_max '1232'
config dhcp 'lan'
option interface 'lan'
option start '100'
option limit '150'
option leasetime '12h'
option dhcpv4 'server'
option dhcpv6 'server'
option ra 'server'
list ra_flags 'managed-config'
list ra_flags 'other-config'
list dhcp_option '3,192.168.1.1'
list dhcp_option '6,192.168.1.1'4. egyeb beallitasok:
- guest WiFi
- adblock-lean:dnsmasq
-al blocklist memoriaban (default config-gal)
- es par script cron-bol wget-et vagy netcat-et hasznal (belso eszkozok automatizalasara)5. SSH-n eleres KiTTY-vel:
- KiTTY-n belul a terminal type string: xterm-256color
- /etc/tmux.conf:# Rebind to Ctrl-a
set -g prefix C-a
unbind C-b
# Allows us to use C-a a <command> to send commands to a TMUX session inside another TMUX session
bind a send-prefix
bind C-a last-window
bind '"' choose-window
# Rebind pane splitting C-a - , C-a _
unbind %
bind - split-window -v
bind _ split-window -h
# Bind Power detach and logout to C-a C-d
bind C-d detach -P
# C-a D : get a list all sessions with their current dimension and choose which client you want to detach from the session
# Rebind r to force a reload of the config file: C-a r
unbind r
bind r source-file ~/.tmux.conf
# Set status bar
set -g status-bg colour236
set -g status-fg white
set -g status-left ""
set -g status-right "#[fg=green]#H"
# Highlight active window
set-window-option -g window-status-current-style bg=colour164
# Bind toggle status line to T: C-a T
bind T set-option -g status
# Set 256 color display, use new tmux-256color if available
if-shell '[ -f /usr/share/terminfo/t/tmux-256color ] || [ -f /lib/terminfo/t/tmux-256color ] || [ -f /etc/terminfo/tmux-256color ] || [ -f ~/.terminfo/tmux-256color ]' \
'set -g default-terminal "tmux-256color"' \
'set -g default-terminal "screen-256color"'
# Fix cursor keys when connecting with putty-256color TERM setting in v2.2-2.3
if-shell "tmux -V | awk '{exit !($2 >= 2.2 && $2 < 2.4)}'" \
'set -g terminal-overrides "putty*:kLFT@:kRIT@:kLFT5=\eOD:kRIT5=\eOC:kUP5=\eOA:kDN5=\eOB:smkx@:rmkx@"'
# Allows for faster key repetition
set -s escape-time 0
# Rather than constraining window size to the maximum size of any client
# connected to the *session*, constrain window size to the maximum size of any
# client connected to *that window*. Much more reasonable.
setw -g aggressive-resize on
# Activity monitoring
setw -g monitor-activity on
# Set memory and scrollback buffer
set -g history-limit 50000
# Set display message timeout
set-option -g display-time 4000
# Mouse - allows select pane and resize with mouse (changed in v2.1)
if-shell "tmux -V | awk '{exit !($2 < 2.1)}'" \
'set -g mode-mouse on; set -g mouse-resize-pane on; set -g mouse-select-pane on; set -g mouse-select-window on' \
'set -g mouse on'
- /etc/profile mc-t es htop-ot automtatan elinditja ha nem mennek vagy a meglevo tmux session-t visszacsatolja:# Automatically reattach the openwrt tmux session or create a new one only if it's a terminal login
if [ -t 0 ] && [ -z "$TMUX" ]; then
if ! tmux has-session -t openwrt 2>/dev/null; then
# create new window named 'mc' and run mc in it
tmux new-session -d -s openwrt >/dev/null
tmux rename-window -t openwrt:0 'mc'
tmux send-keys -t openwrt:0 'mc' Enter
# create new window named 'con', split it and run htop on top
tmux new-window -t openwrt
tmux rename-window -t openwrt:1 'con'
tmux send-keys -t openwrt:1 'htop' Enter
tmux splitw -v -t openwrt:1
fi
tmux -2u attach-session -d -t openwrt
fi
- power detach tmux-ben: C-a + C-dKivancsi leszek mennyire stabil a rendszer hosszutavon (pl WiFi problema lesz e), majd jelzek par het mulva, hincs semmi gond.
[ Szerkesztve ]
-
vargalex
Topikgazda
válasz
szimla65 #19501 üzenetére
A switch pedig ebbe a felállásba nem szólhat bele. Ő alap konfiguráció szerint valóban csak egy "buta" switch. Mi az, hogy AP WDS mód és Kliens WDS mód? A WDS elvileg vezeték nélküli kapcsolatra van kitalálva.
Ha a TP-Link-re vezetékesen csatlakozol, akkor kapsz IP-t? Ő nem lehet, hogy más IP-t kapott és azért nem éred el?[ Szerkesztve ]
-
szimla65
aktív tag
válasz
vargalex #19500 üzenetére
Eddig a fő routerbe(Asus)volt bedugva.Mind a két router OpenWrt-vel működik.Amíg nem volt switch addig a két router volt össze dugva.Az Asus ha jól emlékszem AP WDS módban van a TP-Link Client WDS módban van.Próbáltam vissza dugni a TP-Link-et az Asusba és akkor minden jó.Elérem TP-Link-et és a kamerákat is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Unigine Superposition Benchmark
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Marvel's Spider-Man 2 PC technikai teszt
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- RAID
- A német hatóság szerint visszaélt erőfölényével az Apple
- Motorola Moto G35 - szép külső, visszafogott belső
- Friss AI funkciók várhatók a korábbi Samsung Galaxy S modellekre
- Ford topik
- További aktív témák...