Hirdetés
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Petabájtos SSD-ről ábrándozik a SanDisk
- OLED TV topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nagyon érdekli az Intelt a PC-s kézikonzolok piaca
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
attilam #20748 üzenetére
Mi nem tud csatlakozni az AP-hez? Nálam két AX53U MESH-ben stabil egymás közt 24.10-el (amíg nem cs#sztetem őket mindenféle optimalizálás felkiáltással)
Bár van a naplóban pár fura bejegyzés, mindenféle Kernel warning-ok, de pl a kapcsolaton keresztül elérhető eszközöket a Mikrotik routerem folyamatosan pingeli és rendkívüli kieséseket nem tapasztalok. -
E.Kaufmann
veterán
Current stable series: OpenWrt 24.10
-
E.Kaufmann
veterán
Egy társasházban egy bárki által elérhető helyen elhelyezett "jelismétlőt" helyeznék el (nem lopnám az áramot, 12 Voltot hoznék a lakásból a bejövő optika mentén, egy kisebb biztosítékkal védve, de hálózati kapcsolatot kábelen nem szeretnék, vagy elérem a MESH hálón vagy direktbe egy LAN porton laptopról, úgy hogy azon a porton csak magát a routert lehessen elérni).
Hogy lehetne fokozni az eszköz biztonságát? Erős jelszó, csak bizonyos portok engedése ethernet porton keresztül. Van még valami, amit tehetek? Valahogy letitkosítani a konfigot/Overlay FS-t, letíltani a failsafe módot? Az nem (akkora) gond, ha ellopják, de azt szeretném, ha csak gyári resettel tudja idegen használni, hogy a hálózatomhoz és a router konfigjához ne férjenek hozzá.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
SQM Trunk porton menyire működik? Kell hozzá valami spéci beállítás?
Egy WAN porton jön be több VLAN, ezeket összességében szeretném korlátozni nem pedig egyesével.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #20705 üzenetére
VXLAN interfészekkel működik a bridge VLAN filtering?
Működik!BATMAN-ADV esetén kell ugyanazon "Batman device"-hez kapcsolódó de külön "Batman interface" minden egyes MESH rádióhoz/interfészhez?
Igen, kell! Legalább is a Luci hülyeséget mutat és a kapcsolat sem él, ha nem így teszünk.Amúgy ez a denevérember se fogja össze a sebességben eltérő rádióinkat, de még a link széthullása esetén se konvergál olyan hű de gyorsan, ahogy kellene. Valamint csak ezzel a nyüves 802.11s-sel tudtam életrekelteni, bár valahol írták, WDS-sel is mennie kellene (nekem az adott hardveren stabilabbnak tűnt, de azóta frissült a kernel és a wifi csomagok is, hátha jobb már a helyzet.)
Annyi előnye van, hogy nem kell GRE/VXLAN vagy bármi, hogy legyen VLAN-unk, simán hivatkozható bat_dev.xxx módon és a DSA alatt is konfigolható, nem kell ezerféle bridge. -
E.Kaufmann
veterán
BATMAN-ADV esetén kell ugyanazon "Batman device"-hez kapcsolódó de külön "Batman interface" minden egyes MESH rádióhoz/interfészhez? Össze szeretném fűzni a 2.4 és az 5GHz-es rádiót és nem tudom, hogy kel-e külön interface.
-
E.Kaufmann
veterán
VXLAN interfészekkel működik a bridge VLAN filtering? Az egyes VLAN-okat szeretném különböző VXLAN-okhoz rendelni (Untagged, primary) az egy szem ethernet port a pridge-ben meg lenne a trunk port. Vagy melyik ilyen tunelling protokoll működik együtt ezzel a VLAN filteringgel? Jelenlegi konfigban mindenre VLAN-VXLAN összeköttetésre van külön bridge, ezt szeretném egyszerűsíteni.
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
huliganboy #20670 üzenetére
Egy másik eszköz nem szórakozhat saját DHCP szerverrel?
Ha a klienseken beállítod kézzel az IPv4 címet, átjárót meg DNS szervert valamint az IPv6-ot meg teljesen letiltod, akkor sincs net?
Esetleg hurok a hálózatban? (rossz helyre bedugott UTP kábel)[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
its_grandpa #20660 üzenetére
Az a baj, hogy nagyon erősen ráfeküdt az OpenWRT a DSA-ra, a te routereid meg már elég régiek, nem tudom, mennyire támogatottak.
DSA esetén van egy bridge eszköz, abba beteszed a trunk és nem trunk portokat. Szépen felveszel VLAN-okat a VLAN filtering alatt és beállíthatod, hogy mely portok mely VLAN-okat érik el és hogy jelölve vagy jelöletlenül mennek-e ki a csomagok valamint a portra beérkező jelöletlen csomagok beletartoznak-e adott VLAN-ba (primary, csillag jel).
Ha így hozod létre a VLAN-okat, akkor ez létrehozza a megfelelő VLAN csatolókat is amit egy-egy interface alá be tudsz tenni és az interfészre tehetsz DHCP szervert meg wifit. -
E.Kaufmann
veterán
Az újabb OpenWRT-ken hogy érdemes trunk portos AP-t létrehozni?
DSA-val egy bridge-en adjunk VLAN-okat (Bridge VLAN filtering) vagy külön a trunk interface-nek kinevezett ethernet portra kapcsolva hozzunk létre több VLAN(802.1q) eszközt?
Az előbbivel (DSA) akadnak néha gondjaim, de lehet, csak azért mert már össze-vissza volt konfigolva és ha előröl kezdeném, megjavulna, de sokat nem kísérletezgetnék.
Ami gondjaim vannak, pl roaming esetén (még kikapcsolt roaming protokollok mellett is) hiába csatlakozik fel a másik AP-ra a mobil, néha azt jelzi, nincs internet kapcsolat (ha kapcsolgatom a random MAC-et a mobilon, akkor megjavul)
Valamint továbbra is előfordul, hogy az egyik Wifi-n és VLAN-on lógó eszköz kiesik a hatókörből, valamiért pár pillanatra egy másik Wifi-n és VLAN-on (de ugyanazon AP-n és rádión) tartózkodó eszköz elérhetetlen lesz (napló nem ír arról az eszközről semmit, csak a Mikrotik routerem nem tudja akkor pinggelni Netwatch-al)[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
LaCeeN #20344 üzenetére
Az OpenWRT webes felületén is meg lehet valahol adni, hogy milyen csomagokat fordítson bele, vagy pl scriptet is írhatsz, ahogy Linux alatt szokás, hogy újratelepítést megkönnyítsd, de ott az Attended Sysupgrade csomag is, ami a frissítésnél a telepített csomagokat veszi alapul, bár itt azt írták az okosok, hogy főverzió váltásnál lehet vele gond, de nekem snapshotoknál jól működött eddig.
A vérprofik meg letöltik az OpenWRT forrását és maguk forgatják(annyira nem bonyolult, de én az azzal készűlt fw-t ritkán mertem feltenni. Akkor jó, ha kevés a flash, nagybb sanszal befér, amit szeretnél, ha már kapásból az fw-be bele van fordítva)
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
Szerintem használd a legutolsó gyári fw-vel, arra, amire neked szükséged van és tudja is. Ha lenne benne több RAM meg rajta egy USB port, csinálhatnál nyomtató szervert vagy IP kamerát (egy Asus RT-AC51U meg egy 1000 forintos Logitech webkamera van a garázsban, vacak a képe, de legalább olcsó volt és nem jelent haza, valamint látom, ha elakadt a garázsajtó)
-
E.Kaufmann
veterán
80MHz-n szerintem a 36-48 között ugyanaz a tartomány van használatban, legfeljebb az elsődleges/irányító csatorna változik. 52-64 viszont már másik tartomány, de még nem DFS Európában, az a 100-tól kezdődik. Bár nekem helyes országbeállítás mellett nincs gondom 100-as csatornákkal sem.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
MaCS_70 #20262 üzenetére
De ugye U végződésű?
Elvileg menne az USB-s ethernet cucc, de chip függő és driver-t/kernel modult kell hozzá telepíteni. Másik megoldás, hogy VLAN-ozol. Néztem most egy Pi3 B-nek a wifi részét, hát nem nagyon jött be (pedig a leírás alapján előbb egy RasPi OS-en belőttem az országkódot, de ott is nyögvenyelősen csatlakozott), az újabb Pi-kkel nem tudom mi a helyzet.
Annak idején még Hyper-V alatt is sikerült felhúznom egy OpenWRT-t, de ott is kellett valami Tulip modul meg legacy kártyák -
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
Találtam egy leírást AP micro peering-ről (APuP) OpenWRT alatt. Kár hogy még a titkosítás nem megy
[link] -
E.Kaufmann
veterán
válasz
attila.86 #20211 üzenetére
Ja hogy dockerezni
. Na igen, a Cudy-n még USB sincs. Attól még ugyanazon L3 dolgokat el tudod vele is végeztetni, csak routernek nem kell akkora tár. Egy CAKE ütemező meg meg tud feküdni komolyabb routert is gigabiten. Persze, ha ki akarunk váltani egy PI-t vagy egy NAS-t, kell akkor a több tár/RAM, de az túlzás, hogy csak AP-nak lesz jó (más kérdés, hogy én is annak vettem
)
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Petikeje #20165 üzenetére
A telefon nem szeret olyan Wifi-re csatlakozni, amin nincs net, kicsit püfölni kell, hogy elfogadja, valamint ha az eszközök másik alhálón vannak, mint a LAN, lehet, hogy a mobilnetes átjárón kereste volna őket. Ilyenkor kapcsold ki a mobilnetet, csak Wifi legyen bekapcsolva, hátha látod.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
LaySoft #20162 üzenetére
Próbálj valami fix csatornát, (6, 11, de a 13-at ne), inkább kapcsold ki a cell density-t.
Az se baj, ha minden más eszközöd, ami támogatja, 5GHz-re csatlakozna inkább.
Esetleg még (ha ezek nem segítettek, csak akkor!!!):
Disable inactivity polling - be,
Disassociate on low - ki,
ha minden kötél szakad, Short preamble - kiJa, ha AX-es a rádió, vedd vissza a 2.4-et N-re.
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
LaySoft #20160 üzenetére
A legkisebb sebességet, amit még használhatnak a távolabbi rosszabb vételi viszonyok közötti kliensek. A hatótávot csökkent(het)i, de a hálózat sebességét javíthatja, nem kell várni a gyengusabb kliensekre. Viszont az ESP alapú okosreléim jobban melegednek, ha Normal feletti érték van beállítva
Ha van több AP-d és sok wifi eszközöd, akkor lehet, nem hülyeség játszani vele.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
Felbukkant valami érdekes a git commit logban:
hostapd: Add support for APuP
Ez valami WDS/MESH alternatíva, aminek minden tagjához mezei kliensek is tudnak csatlakozni (nem kell külön subinterface), miközben egymással is kommunikálnak, ha jól értem: [link]
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
bmxbandita #20091 üzenetére
Amúgy ott a Watchcat, bár nekem nem mindig akart úgy működni, ahogy kell, de elvileg az tudja csekkolni, eléri-e a túloldalt, ha nem, akkor meg be lehet ütemezni akár teljes eszköz újraindítást is.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
bmxbandita #20088 üzenetére
Vagy belelógott már a 160 MHz szélesség valami zavarjelbe és a DFS meghülyült.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
xabolcs #20083 üzenetére
Nekem akkor is bajom volt, ha másik rádión próbáltam mesh partnert hozzáadni a routerhez. Ha valamit paraméterezni kell a hálón, akkor talán ez, ami kelhet neked, de én is csak nézegettem. Nincs konkrét tapasztalatom:
https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wifi/mesh/mesh11sd -
E.Kaufmann
veterán
válasz
bmxbandita #20079 üzenetére
Régi "szép" időkben a kültéri AP egy vízálló dobozba szerelt WRT54G volt
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
@Jocó@ #20036 üzenetére
Mondjuk azért dobhattad volna erre is
, lehet később javult volna a helyzet, vagy ha a gyári fw-vel stabil, akkor azt használni.
Jártam már úgy vagy 10 évvel ezelőtt, hogy ki akartak dobni egy 841n-et, én meg felpattintottam rá egy Lede-t és teljesen stabil volt, úgyhogy megnyertem. Annyi, hogy egyszer elflasheltem, azóta lóg ki belőle egy Nokia soros kábel (van benne szintillesztő áramkör), de mikor utoljára láttam, még működött
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
@Jocó@ #20031 üzenetére
Én upgradelném az eredeti konfiggal, majd vezetékes kapcsolaton putty-ból SSH, ott:
opkg update
opkg install luci
Majd Luci alol telepíted az attended sysupgrade csomagot. Azzal újraindítás után generálsz egy új fw-t, azt előbb lemented (hogy meglegyen), majd mehet a frissítés is, és akkor már mehet a reset is.
Én a Cudy-val jártam úgy, hogy azért nem volt jó a wifi konfig snapshot alatt, mert megváltoztak a rádiók eszközazonosítói, de az alap konfiggal jó volt. Viszont ha ezt tudja az ember, uci-val kézzel is átírhatóak az eszközazonosítók.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Garsza #20022 üzenetére
Mondjuk Asus topic-ban (még talán Merlines is van) lehet több sikered lenne, valamint vettél volna Mikrotik-et
, ott már egy klatty a cloud VPN és van mobilos kliens, amivel csak lefényképezed a QR kódot és viola
Amúgy azt néztem, hogy hasonlót már az OpenWRT Wireguard szervere is tud, csak legyen publikus IP címed meg valami dyndns szolgáltatás hozzá.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
Skacok!
Ha egy bridge-en STP-t használok, hogy tudom állítani a bridge-hez tartozó interfészek költségét és prioritását? Próbáltam brctl-el, de egyrészt nem is igazán működik a beállítás valamint nem is marad meg. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
vargalex #20006 üzenetére
Na amennyit bénáztam az elsővel, most meg pont annyira flottul ment minden, annak ellenére, hogy mókoltak a Cudy által aláírt fw elérhetőségével, szerencsére megvolt az előzőnél letöltött (TFTP-zni meg nem volt humorom). Rátoltam a legújabb snapshotot valamint a másik konfigját és átírtam a címet, most úgy néz ki müxik, de még nincs a helyén, csak tesztkörnyezetben.
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
Megint olcsó a Cudy a zöld genyónál!
Be is rendeltem egyet tegnap -
E.Kaufmann
veterán
válasz
huliganboy #19983 üzenetére
Nincs még egy DHCP szerver a hálódon? Egy régi router AP-nak használva.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
huliganboy #19981 üzenetére
OpenWrt verzió? Mit jelent, hogy nem kap DNS-t? Címet kap a kliens? OpenWRT-t eléred IP címmel? 8.8.8.8 pingelhető?
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
body007 #19974 üzenetére
Pont a link elején van, hogy gondok lehetnek egyes SoC-kkel (MAC-clone)
Nekem ami bevállt, külön wifi háló gerincnek és VxLAN csatornázás. (több wifi hálóm van)De most kisérletezgetek OpenVPN-nel is
(kikapcsolt titkosítással) mert szerettem volna megbízhatóság miatt összebondolni két Wifit (2.4 és 5 GHz WDS) , de egyik móddal se működött a link detektálás(se a MII, sem az ARP), és a LACP mód saját módszere is háklis volt. A broadcast üzemmódban duplán jöttek a csomagok link detektálás nélkül, viszont ezt még pont az OpenVPN tudja szűrni és van külön opció, hogy mennyi csomagot/időt nézzen valamint, hogy ne sírja tele a naplót emiatt. Lassú, de úgy néz ki, hogy működik, egy napja tesztelem, meg még reszelem. Ha kilövöm az egyik WDS ágat, akkor a legtöbbször észre se venni.
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
gyulank #19960 üzenetére
Szoftveresen nem bíznék benne, sőt egy szolgáltatói eszközben sem, bármilyen csilivili HW van benne.
Valamint neked is könnyebb szolgáltatót váltani vagy akár több internet kapcsolatot használni (pl tartaléknak) ha nem szolgáltatói eszközről van szó.
Ilyen összetett hálózatot, mint a tiéd, nem alapoznék szolgáltatói cuccra. Vagy ha mégis, válassz olyan szolgáltatót, akitől lehet bérelni Mesh cuccot és rajtuk verni a port, ha mégse működne.Ja és a cikkbe belekukkantva, na ez fájt: VPA3
A másik, hogy 2.4-en 1800Mbps AX-es Wifi. Azt meg hogy?PS: változtattad a linket? Előbb még ez volt
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
gyulank #19958 üzenetére
Szerintem ott cseszted el, hogy a helyi hálót szolgáltatói routerre bíztad
. Sokan panaszkodtak, hogy nem tartják a szolgáltatói cuccok a felhasználói beállításokat. Valamint amúgy sem állnak a helyzet magaslatán.
Nálam az ONT csak bridge, van mögötte egy Mikrotik. Minden ami L3, rábíztam, minden ami L2 meg OpenWRT és HP switch jelenleg. Ha fejre is áll az ONT/szolgáltatói router, a LAN az egyben marad. Sőt van már helyi NTP szerver is, RTC-vel, ami újraindítás után is viszonylag pontos időt ad internet nélkül. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
gyulank #19947 üzenetére
Szerintem az OpenWRT nem a te rendszered
(mondom ezt úgy hogy nekem se sok a Linuxos hálózati ismeretem
)
Listázod és telepíted az összes mjpg-streamer kezdetű csomagot (kivéve az mjpg-streamer-www-simple) már persze, ha van elég helyed az eszközön.
Egyébként meg csak azokat az input és output modulokat, amit használnál is (pl esetemben input-uvc a webkamera miatt, output-http, mert streamelni szeretném http-n keresztül és a streamer-www, ami gondolom adja a weboldalt, amin példákat és beállítási lehetőségeket találsz a sztrímhez) -
E.Kaufmann
veterán
válasz
gyulank #19943 üzenetére
Szóval a kamerán is spórolunk
Én is így oldottam meg a garázsban (USB-s webkam). A régi leírás szerint elég volt két csomag, de most már kell majd az össze mjpg-streamer input és output csomag is (mert nem telepíti magától), valamint, ha régi a kamerád (vagy valami spéci) akkor a hozzá illő kmod csomag is kellhet, de újabbaknál elég az UVC.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
gyulank #19931 üzenetére
Ha biztosra akarsz menni, és már van Unifi én a helyeben inkább azzal bővítenék és cserélnék le minden AP-t.
A vegyesbazár nem egészséges. Ha legalább az sw stimmelne...
OpenWRT esetén is legalább van egy BATMAN, meg Unifi-re is fel lehet húzni OpenWRT-t, de túl macerás lenne. Ennyi AP-hoz kényelmesebb egy gyári központ.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
Még egy kérdés, hátha erre tudtok is válaszolni
OpenWRT alá milyen USB-s LTE modemet ajánlanátok? -
E.Kaufmann
veterán
Próbálnék összefűzni két kapcsolatot a luci-proto-bond-dal, (próbáltam először WDS interfészeket, majd azon keresztül VXLAN csatornákat, de hasonló az eredmény)
A problémám az, hogy ARP-pal szeretném csekkolni a slave link-ek állapotait (Link monitoring), de hiába írom be a túloldali bond if IP címét és állítottam az ARP ellenőrzéseket 100ms-re mindkét oldalon, úgy látja a router, hogy a linkek nem élnek. Ha kilövöm az ARP link ellenőrzést és egy broadcast policy-t lövök be mindkét oldalon, akkor a két bond interfész közötttt tudok pingelni, de ugye jelzi a PING, hogy a csomagok duplikálva vannak, hiába van belőve a luci-n hogy a duplikált csomagokat szűrje (ha jól sejtem, ehhez is kéne a link detektálás)
Más üzemmódok (LACP-ot is próbáltam, hátha a LACPDU elég a detektáláshoz) meg nem működnek egyáltalán.
Mivel a routerek "buta" AP-k, ezért a tűzfal ki van lőve rajtuk. -
E.Kaufmann
veterán
Olyankor mi van, ha a watchcat azt mondja, hogy nem tudja megpingelni a szomszédos állomást, miközben ssh alól meg mégis csak pingik?
Ja közben megoldódott az MTU, vagy úgy néz ki.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
OpenWRT alatt VXLAN interfésznek hogy lehet az MTU-ját állítani? A link, ami felett működik be van lőve nagyobb MTU-ra (biztos, ami biztos 1800, pinggel csekkolva), de nem tudom alatta a VXLAN-t növelni, hogy fragmentálás nélkül átférjen 1500Byte, Luci alatt nem látok erre beállítást, UCI alatt meg nem tudom mit lenne érdemes.
-
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
A roaminghoz. Próbálgattam mostanában újabb snapshotokon a mindenféle roaming rásegítést (r/k/v) de nekem mind bezavart. Viszont azok nélkül 5 GHz-n elég szépen roamingol, ha jó helyen vannak az AP-k. A 2.4-en valamiért nem megy olyan flottul mobilommal.
Mesh-t én is használok, de az OpenWRT-n egy szeparált Wifi háló az AP-k közötti vezetékes összeköttetés kiváltására (nincs vezetékes kapcsolatom a garázzsal, a lakásban a garázshoz legközelebb tettem le egy AP-t), másra nem is érdemes használni (már ha egyáltalán a kliens támogatná) -
E.Kaufmann
veterán
Félix bratyó megint alkotott valamit: [link]
Ha jól értem a több magos SoC-nál javulhat bizonyos esetekben a teljesítmény, csak azt nem tudom még, melyekben
(gondolom majd az újabb sznapikban ezzel lehet belőni: network.globals.steering_flows)netifd: add flow steering mode to the packet steering script
This allows directing processing of locally received packets to the CPUs
of the tasks receiving them
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
vargalex #19868 üzenetére
Majd ha hazaérek meglátom, visszaengedi-e a telefont
Mondjuk mindig akkor kezdődnek a bajok (IoT eszközök elérhetetlenné válnak HA alól és admin felületük is nyögvenyelős), mikor elhúzok otthonról. Esetleg nem tudott a telefon rendesen lecsatlakozni, de még benne van valami listában és ez okozhat gubancot?
Olyan, hogy roaming és "multi to unicast" van beállítva nálad? -
E.Kaufmann
veterán
Na úgy néz ki valami nagyobb turpisság van a környékemen. Mióta Cudy van, írtam is hogy gyakran leszakadnak az IoT eszközök. Nézegettem a naplókat, voltak benne AP-STA-POLL-OK üzenetek, de a címeket nem néztem, gondoltam a Shelly-k azok. Most újra megnézve ilyen MAC címeket látok, hogy:
c2:e9:23:e9:24:a4 és c2:14:ad:09:fb:fd. A Mac Vendor lookup nem ad ki semmit rájuk, nem szerepelnek a DHCP lease-k között (se dinamikus se statikus)
Nem is az IoT hálóra csatlakoznak, hanem a LAN-hoz tartozó SSID-re és valami -90-es a jelszint.
Most belőttem őket tiltólistára és lecserélem a jelszót valami hosszabbra, de létezik, hogy ezen eszközök bezavarjanak az IoT hálón úgy, hogy nem is arra csatlakoznak, "csak" a rádió (2.4Ghz) stimmel? Lehet, hogy a Cudy-nak nagyobb a hatótávja, mint az AX53U-nak (meg esetleg az, hogy csökkentettem a cell_density értéket), amit váltott és ezért cuppantak rá?[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
Van valakinek tapasztalata Cudy WR3000 és ESP alapú IoT eszközökkel kapcsolatban? Ugyanolyan hálót hoztam létre a Cudy-n, mint régen az AX53U-sokon, és látszólag csatlakoztatva is vannak az eszközök, de egy nap után nem látja némelyik Shelly-t a HA (ESP32 és ESP8266 vegyesen) és a webes felületük sem érhető el, sokáig homokórázik a böngésző hibaüzenet nélkül, mintha próbálkozna.
Eddig Asus AX53U nem túl régi snapshot mellett mentek stabilan, de a Cudy 23.05.3 mellett úgy néz ki nem stabil a kapcsolat. A garázsban lévő Shelly, ami az oda száműzőtt AX53U-ra kapcsolódik rendesen elérhető marad. -
E.Kaufmann
veterán
Nem teljesen OpenWRT, de hátha tudtok magyarázatot adni. Van pár Shelly relém. Azt vettem észre, hogy mintha jobban melegednének, ha OpenWRT alatt a "Coverage cell density" értékét növelem (pl Highest) .
Az egyik régebbi relé vacakolt, ezért visszább vettem, de az újabb ESP32-es alapú (Plus sorozat) relék működtek, viszont mintha a hőmérsékletük függene az AP ezen beállításától, és mikor visszább vettem High-ra, esett a hőmérsékletük. Létezik ez, vagy valami más oka lehet?[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
rErEaT #19826 üzenetére
Pont mostanában láttam, de még nem próbáltam (de tervben van):
[OpenWrt Wiki] Upgrade using Attended Sysupgrade[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
gyulank #19823 üzenetére
El kell indítani egy TFTP szervert [link] és le kell lőni a tűzfalat, bár nálam elég volt annyi, hogy a Windows tűzfal első indításnál rákérdezett, engedem-e.
Be kell állítani a TFTP szerver programban a hálókártyát és meg kell adni azt a könyvtárat, ahol a megfelelő nevű bin állomány van.
A routert úgy kell áram alá helyezni, ahogy a leírás írja és a router fogja felszedni a TFTP szerverről (amely jelzi is, hogy történt letöltés) az OpenWRT-t (amit te preparáltál előtte, vagy a 19akárhanyas már patkolt állományt választod), nem neked kell feltölteni a routerre. Ha valamiért a router nem szedi fel azállományt, ott írják, milyen paramétert érdemes mókolni még a TFTP szerveren. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
gyulank #19820 üzenetére
Hol akadsz el? Mondjuk Windows-os TFTP-vel én is most coptam, de érdemes a tűzfal mellett a vírusírtót is kilőni.
PS: látom, az FW-t is mókolni kell, ahhoz meg Linux nem árt, vagy a hivatkozott, már előkészített OpenWRT kép kell hozzá.
Szerintem a kugli fordító viszonylag jól átadja:
OpenWrt TFTP helyreállítási lemezkép létrehozása
A következő utasítások tönkretehetik az útválasztót. Csak a mellékelt helyreállítási lemezképet használja, ha nem érti, mi történik.
Kerülje el a tetszőleges kép átnevezését ArcherC2V1_tp_recovery.bin névre. Ha megfelelő rendszerbetöltő nélkül ad meg képet a TFTP helyreállításhoz, akkor az útválasztót tönkreteszi, és SPI-programozóval kell flashelni.
Ha kényelmetlenül érzed ezt, fogd meg a fent hivatkozott, előkészített 19.07.1-es képet, és hagyd ki ezt a részt.
A C2v1 TFTP helyreállítás felülírja az uboot partíciót, ezért szerepelnie kell egy recoveryben.bin Egy hivatalos TPLink firmware-fájlnak van egy 512 bájtos fejléce, amelyet a TFTP-hez le kell vonni. Ehhez az eljáráshoz hozzá kell férnie egy Linux-fiókhoz (a Windows alrendszer Linuxhoz ('WSL') is működhet). Az alábbi utasítások a git véglegesítésből származnak, amely az OpenWrt támogatását adta.
1. Töltse le a TP-Link firmware-fájlját a TP-Link kezdőlapjáról.
2. Csomagolja ki az u-bootot a bináris fájlból:
$ dd if=c2v1_stock_firmware.bin of=c2v1_uboot.bin bs=1 skip=512 count=131072
3. Most egyesítse az OpenWrt sysupgrade képét és az u-boot fájlt egyetlen bináris fájlba:
$ cat c2v1_uboot.bin openwrt-squashfs-sysupgrade.bin > ArcherC2V1_tp_recovery.binVillogó OpenWRT
Állítsa be számítógépe IP -címét statikus 192.168.0.66-os címre (255.255.255.0 alhálózati maszk és 192.168.0.1 alapértelmezett átjáró).
A helyreállítási lemezkép felvillantásához indítson el egy TFTP- kiszolgálót a 192.168.0.66 IP- címről, és szolgálja ki az „ArcherC2V1_tp_recovery.bin” nevű helyreállítási lemezképet.
Csatlakoztassa eszközét a LAN- porthoz, majd nyomja meg a WPS/Reset gombot, és kapcsolja be.
Tartsa lenyomva a WPS/Reset gombot 10 másodpercig
Az eszköz megpróbálja letölteni a helyreállítási képfájlt, és flashelni fogja. Ennek befejezése akár 20-25 percet is igénybe vehet.
Ha kész, a router újraindul.
Újraindítás után az OpenWrt-t a 192.168.1.1 címen érheti el. Innentől kezdve egyszerűen használhatja a sysupgrade-t a vanilla OpenWrt képekkel a frissítéshez.Ne felejtse el engedélyezni a hozzáférést a TFTP- kiszolgálóprogramhoz a tűzfalbeállításokban. (Windows tűzfal esetén az első futtatáskor rákérdez.)
Ha időtúllépést tapasztal, érdemes lehet váltani az útválasztó és a kliens között, hogy megkönnyítse a villogási folyamatot. Lehetséges, hogy ezután az alábbi tippekre nincs szükség.
Ezenkívül előfordulhat , hogy az Ethernet-kapcsolatot 10 Mbps Half Duplexre kell csökkentenie a folyamat befejezéséhez.Néhány felhasználó arról számolt be, hogy egyes eszközökön nem mindig lehetséges a TFTP-n keresztüli villogás. Nyilvánvalóan enyhe hardveres változás történt néhány előállított eszközön, ami miatt az u-boot-on belüli TFTP RFC7440 viselkedést vár el anélkül, hogy ténylegesen kérné az RFC7440 viselkedését. Van egy fórumszál a probléma részletes elemzésével és a lehetséges megoldásokkal.
TLDR:
Ha ragaszkodni szeretne a TFTP-n keresztüli villogáshoz :
Windows rendszeren használja a TFTPD32/64- et az opcióvalUse anticipation window of 1000 bytes
minden más platformon használhatod az apardyl/PyTFTPd-tpbasista
a fórumszálban található javítással
Ellenkező esetben a legjobb megoldás az, ha soros kapcsolatot létesít az eszközzel, majd betölti a képet a következőn keresztülkermit
(vagy közvetlenül a flash-re másolja, vagy egyinitramfs
változatot a memóriából indít, majd villog a segítségévelOpenWrt
).
Más változatok és további információk a fent említett fórumszálban találhatók.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
Na, közben sikerült, egyrészt kóbor apáca esete (snapsotban nincs luci, hiába várnám
) másrészt, ha zargat az asszony, akkor nehéz figyelni. Annyi, hogy valamiért a snapshotban mások a rádiók azonosítói, mint a stabil ágon, valamint a 160MHz sem akart elsőre összejönni, de most már azon keresztül írok.
Én azért akarok openWRT-t, mert gyártófüggetlen roaming/MESH/VLAN hálót szeretnék, nekem ez csak AP lesz.
Van még két AX53U-m, szeretném, ha a lakásban a lépcsőházban és lent a garázsban is működjön minden folyamatosan (VPN nélküli HomeAssistant elérés, vagy csak ne röccenjen meg a netrádió, amíg lemegyek a garázsba), amúgy ez részben már meg lett oldva, de az egyik rádió, egy öreg Mikrotik router volt. Unifi meg nekem már drága
-
E.Kaufmann
veterán
Próbálom én is a Cudy WR3000-et, de csak addig jutok, hogy a Cudy által főzött sysupgrade csomag megy fel, de azt már nem tudom újabb hivatalos OpenWRT sysupgrade fw-re felhúzni. Próbáltam a 23.5.3-at, .2-őt és snapshot buildet is, de frissítés után a power LED világít, de semmi életjel. Természetesen töröltem a gyári beállításokat, sőt próbáltam külön is, nem csak frissítésnél, de az se segített. TFTP-vel vissza kell állnom gyárira. Esetleg TFTP-vel rendes OpenWRT-t is fel lehetne húzni? Melyik állomány kell? Mert nem részletezi az OpenWRT oldala.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
stopperos #19713 üzenetére
Én próbáltam csökkenteni az adóteljesítményt, de 18dBm alatt azért romlott a sebesség, ha szobán belül NAS-ról másoltam. Valamint zárt térben vidéken én még csak annyit éreztem a DFS-ből, hogy lassan tért magához az 5GHz rádió (újra)indításkor, pont a szomszédok miatt inkább a 100-tól induló blokkot preferálom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kingdom Come: Deliverance II - Túl a 2 millión
- Petabájtos SSD-ről ábrándozik a SanDisk
- Rendszergazda topic
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...