Hirdetés
- 3DMark Night Raid eredmények (IGP-sek ide!)
- Videós, mozgóképes topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Nagyon érdekli az Intelt a PC-s kézikonzolok piaca
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- 3D nyomtatás
- Fujifilm X
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölve
[ Szerkesztve ]
-
xabolcs
őstag
válasz
BullZeye #18898 üzenetére
Az NSS build engem csak akkor erdekelne, ha PPPoE alatt is mukodik a hardveres gyorsitas. Regebben nem tamogatta, azota meg mintha nem irtak volna, hogy igen ... vagy csak feluletes voltam. Annyira nem kovetem, mert most nalam csak AP-kent uzemel a Dynalink.
Az, hogy hany napos tulzottan engem nem zavar. Amikor a SNAPSHOT-on levo eszkozeimen az auc-ot hasznalom, az is par napos build-et tolt le.
Olvasni kell a forumot (ez esetben: IPQ807X NSS Build), hogy mit irnak rola, aztan ha nagyon szidjak, akkor nem kell feltenni! -
BullZeye
veterán
válasz
vargalex #18896 üzenetére
Manuál beállítottam telefonokat, tableteket, hogy az eszköz MAC címét mutassa (így meglett 2 ismeretlen IP)
ez a 164-est este kergettem, de mivel xiaomit kerestem így nem találtam
Mára eltűnt az eszköz restart után, úgyhogy tuti feleségemre van valami aggatva aminek még random a MAC címe.
NSS buildet néztétek, van értelme azzal a 3 napos builddel foglalkozni?
-
BullZeye
veterán
válasz
xabolcs #18893 üzenetére
Reggelre 850mbps lett a letöltés, "packet steering" bekapcsolása után pedig 920mbs.
De jól látszik, hogy azért a sebesség főleg Digitől függ.(#18892) vargalex
Akkor ezért raktam fel tavasszal az NSS buildet, mert ott ez "működgetett", bár nem volt jobb sebesség mint most. Pont most került fel belőle új verzió, de most egyenlőre örülök, hogy hálózati gondok megoldódtak így nem tesztelem.[ Szerkesztve ]
-
xabolcs
őstag
válasz
BullZeye #18891 üzenetére
Ahogy vargalex is irja, ennek a Dynalink-nek erobol kell megoldania a PPPoE NAT-olast.
A legegyszerubben a szoftveres offload-on felul a "packet steering" bekapcsolasaval tudsz segiteni.
LuCI-ban: Network / Interfaces menuben balrol a harmadik, Global network fulon talalod -
BullZeye
veterán
válasz
xabolcs #18890 üzenetére
Amikor google keresés után az IPV6-ot elkezdem kiiktatni, akkor egyszer csak lement 8mbps-re a wifi hálózat.
Most viszont az internet sebességgel vagyok nem kibékülve.
500-550mbps a letöltés az eddig 7-800 helyett szoftveres és hardveres offloaddal is. Persze simán benne van, hogy Digi nem a legjobb itt érden.
Szuper ez a tool köszönöm! Átnézem a Xiaomi eszközeimet, sajna van egy pár
-
xabolcs
őstag
válasz
BullZeye #18888 üzenetére
Na, szépen fokozatosan állítom be, az IPV6 gyomlálása teszi tönkre.
... teljesen fölösleges az IPV6 és amikor azt kikapcsolom hirtelen +100mbps a letöltés.
Tudom, erto olvasas, de akkor most az IPv6 meglete vagy a hianya teszi nalad tonkre a sebesseget?Az a MAC cim pedig egy Xiami eszkoze:
9C:BC:F0 Xiaomi Communications Co Ltd
A kereseshez egy OUI keresot hasznaltam. -
BullZeye
veterán
Van valami trükk, hogy kiderítsem milyen eszköz csatlakozik a routerhez?
Van valami amihez még nem adtam statikus IP-t és nem árul el magáról semmit:Hogy tudnék BÁRMIT is kideríteni erről az eszközről? Szoktak lenni telefonok véletlenszerű IP-vel, de azokat beállítottam most és ez még mindig itt van és nem tudom mi ez
Az bizonyos, hogy 5Ghz-es wifihez csatlakozik, mert amikor 2,4Ghz még nem volt beállítva ez már akkor rajta csüngött.
-
BullZeye
veterán
-
BullZeye
veterán
válasz
vargalex #18882 üzenetére
De van egy pár custom rom, ahol direkt erre a termékre optimalizáltak dolgokat, vagy akkor nem érdemes ezekkel foglalkozni?
Stabil RC3 vs Snapshothoz képest van nagy változás (fix)?
szerk.
Most teszteltem amúgy, másik telefonon is 16mbit a hálózat, belső hálózat is ekkora sebesség (NAS-ról 4k film letöltéssel teszteltem). Úgyhogy a video doorbell problémám gyökere az a router -.-
Ha nézem a kamerát, akkor nem működik rendesen a csengő, és Home Assistantban be volt állítva, hogy nonstop előtöltse a kamera képét, emiatt az a hihetetlen 2 megabájt/s el volt foglalva. Idióta hiba, nem is gondoltam volna, hogy openwrt ilyeneket csinálhat.[ Szerkesztve ]
-
vargalex
Topikgazda
válasz
BullZeye #18881 üzenetére
Jelenleg snapshot van, ami ugye nem tartalmaz LuCI-t, illetve 23.05.0-rc3, ami viszont igen.
[ Szerkesztve ]
-
BullZeye
veterán
válasz
xabolcs #18880 üzenetére
Hát nekem 16mbites a net
Sőt jobbat mondok, youtube is 2-3 megaBájt/sel tölt le
Úgyhogy igaz én valami NSS buildet használok a jobb Wifi miatt, de akkor jó eséllyel váltok én is valami másik romra, mert ez katasztrófa.
szerk.:
Meg tudja valaki mondani, hogy most melyik Dynalink WRX36-ra a jó firmware amiben van LUCI alapból?[ Szerkesztve ]
-
xabolcs
őstag
válasz
katona.jozsi #18842 üzenetére
A telefonos Ookla Speedtest alkalmazasnal (vagy inkabb a speedtest szervereknel?) van valami erdekesseg, lasd GoodSpeed hozzaszolasat a DIGI topikban:
a Microsystem-Kecskemet Speedtest szerveren "nincs korlatozva" a letoltes: a DIGI sajat!, a Telekom, Vodafone szervereken telefonnal tesztelve ~300 Mbit a letoltes, paranccsoros programmal meg 900+Ezen felbuzdulva teszteltem iperf3-mal is a Dynalink DL-WRX36 wifijet: iperf3 szerver a telefon (pl. PingTools), a kliens egy vezetekes eszkoz, az AP pedig a Dynalink.
4 parhuzamos kapcsolattal (iperf3 -i 10 -t 60 -P 4 -c xxxxx):
[SUM] 0.00-60.00 sec 6.52 GBytes 933 Mbits/sec 0 sender
[SUM] 0.00-60.08 sec 6.51 GBytes 931 Mbits/sec receiver
4 parhuzamos kapcsolattal, vissza irany (iperf3 -i 10 -t 60 -P 4 -R -c xxxxx):
[SUM] 0.00-60.02 sec 3.64 GBytes 521 Mbits/sec 18735 sender
[SUM] 0.00-60.00 sec 3.63 GBytes 520 Mbits/sec receiver
Most epp OpenWrt SNAPSHOT, r23797-ff2379662c van rajta.
Az ath11k-firmware pedig: WLAN.HK.2.9.0.1-01862-QCAHKSWPL_SILICONZ-1root@DL-WRX36-7DE ~ # dmesg | grep WLAN.HK
[ 9.197432] ath11k c000000.wifi: fw_version 0x290984a5 fw_build_timestamp 2023-07-19 02:31 fw_build_id WLAN.HK.2.9.0.1-01862-QCAHKSWPL_SILICONZ-1
Ezek alapjan szerintem nincs baja a wifijenek.
[ Szerkesztve ]
-
BullZeye
veterán
válasz
BullZeye #18878 üzenetére
Na most 5Ghz-nél beállítottam 149-es channelt amit írtál, és 160Mhz-ről 80Mhz-re leszedtem a sávszélesget.
Így telefon azt írja 1200Mbps, speedtest pedig ennyit tud, másik szerverrel is ennyit bír.
sőt 36-s channelt kipróbálva is 16/15Mbps
-
Puro
aktív tag
válasz
BullZeye #18871 üzenetére
Nekem 20mbit lefelé, amikor automatán választja ki a ch149-et. Ha én manuálisan ugyan azt, akkor kimaxolja az egész internetet. Tx powert nem is tudok állítani, mindig driver defaultra megy vissza, de állítólag 794mW. Tufa fal után 1-es a wifi, tégla után meg 2-es (tömör kisméretű, nem lyukacsos tégla)
Gyárival ezek 3-as alá le se mentek.
[ Szerkesztve ]
-
vargalex
Topikgazda
válasz
ArthurShelby #18874 üzenetére
Nem biztos, csak egyelőre nagyon jó szolgálatot tesz a Xiaomi AX3200.
-
xabolcs
őstag
válasz
BullZeye #18869 üzenetére
Amiota katona.jozsi beirta, hogy 200-300 Mbit/s-el tolt le, azota nekem is annyi, pedig elotte volt 800-900 is!
Par hete mar kuzdenek az ATH11k-val, tobb-kevesebb sikerrel: bar jelennek meg ujabb firmware-ek a radiohoz, azok nem feltetlen jobbak, mint a korabbi verziok es van valami broadcast/multicast hiba is.
Otletem sincs, hogy mikorra fog magahoz terni, de mivel nekem nem faj (mert csak egy AP egy egyebkent is lefedett helyen) ezert en a SNAPSHOT-ot hasznalom, kovetem a torteneseket, s varom, hogy megjavuljon.
Ha ez nem kivitelezheto, akkor ki kell probalni a korabbi 23.05-RC-ket, hatha valamelyikkel jo lesz. -
vargalex
Topikgazda
válasz
BullZeye #18871 üzenetére
Az biztos, hogy nála csak a 2,4GHz volt használatban. Viszont én itthon anno az 5 GHz-et teszteltem, igaz csak szobán belül, de a sebesség teljesen rendben volt. 866 Mbps-es klienssel próbáltam, ha jól emlékszem, iperf3-al 600-700 Mbps volt, ahogy a Xiaomi AX3200-nál is.
-
BullZeye
veterán
-
BullZeye
veterán
Dynalink DL-WRX36 router wifije csak nálam hulladék?
Senki nem panaszkodik rá, de 8 méterre tőle lévő wifi doorbell már problémákkal küzd.
5Ghz-es wifi néha gondol egyet és eltűnik és akkor se találja telefon ha a router mellett állok. -
vargalex
Topikgazda
Szia!
Első blikkre azt mondanám, hogy pont úgy, mint a Guest Wifi-t, csak nem a WAN felé engeded, hanem a LAN felé. Esetleg azt tudom elképzelni, hogy a WAN felé külön tiltani is kell.
-
BSOD
senior tag
Sziasztok!
Megoldható, hogy egy wifi-klienst nem engedek ki a netre attól függően, hogy melyik SSID-re csatlakozik? Egy olyan "vendég" wi-fire lenne szükségem, amin csak belső háló van. -
vargalex
Topikgazda
válasz
xabolcs #18864 üzenetére
A wiki tftp recovery leírásának végén említve van, hogy a legutóbbi firmware tftp recovery-je csak bizonyos méretű firmware-t hajlandó megenni.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
adika4444 #18861 üzenetére
Most esik le: ha gyári firmware fut rajta, akkor miért tftp-n akarod feltenni az OpenWrt-t? Azt gyári felületről is felteheted, csak lehet, hogy először egy régebbi ar71xx build-et kell feltenni (pl. ezt). És lehet, hogy éppen az architechtúra különbség miatt nem megy fel tftp-n sem.
Szerk.: De az is lehet, hogy mivel új gyári firmware-t tettél fel rá (különösen, ha US régiósat), akkor elutasítja a telepítést. Kövesd a linken leírtakat és tedd fel a DD-Wrt fórumon linkelt "nyitott" firmware-t.
-
adika4444
addikt
válasz
adika4444 #18861 üzenetére
Nehéz szülés volt, de végül is sikerült.
Az alap probléma az volt, hogy a legújabb firmware blokkolja a külső FW-k telepítését, viszont TFTP-vel én sikeresen rátoltam ezt a csodát a routerre, miután féltéglásítottam
Unlock fw telepítése után sikerült neki beadni az openwrt binárist, már kéri a felhasználót és jelszót a friss telepítés. Így azthiszem már egyenesbe van a masina
-
adika4444
addikt
válasz
vargalex #18860 üzenetére
A soros port nem játszik, nincs hozzá eszközöm
akkor inkább marad így
Ezt próbálom openwrt-22.03.5-ath79-generic-tplink_tl-wdr3600-v1-squashfs-factory.bin. Ez kell elvileg, mivel stock FW fut rajta.Pár hónapja próbáltam ráflashelni ugyanezt, akkor téglásodott a router (boot loop-ba került). TFTP-n rátoltam a legutóbbi gyári fw-t, attól legalább feléledt, de az eredeti problémát nem oldotta meg, továbbra sem OWRT fut rajta
-
adika4444
addikt
Hali!
Egy TL-WDR3600-ra próbálom Debian alól a TFTPD-HPA csomag segítségével, TFTP-n át telepíteni az OpenWRT legfrissebb stabil kiadását.
A tcpdump szerint elkezdi lekérni, a syslog-ba bekerül ez a bejegyzés
2023-08-19T13:04:28.371024+00:00 adns-dell in.tftpd[1421]: RRQ from 192.168.0.86 filename wdr3600v1_tp_recovery.bin
de a gyakorlatban néhány perc után DHCP-vel címet kérve a stock firmware-t hozza be a router, nem települ az OpenWRT.Mi lehet a gond, merre induljak tovább?
-
adika4444
addikt
Egy lehetséges megoldás, hogy a /etc/config mappát lemented, írd át benne az eszközspecifikus paramétereket és másold fel rá. szerintem ennél jobb megoldás nem igazán van, főleg, ha pl. nem nyúltál egyes elemekhez, azok maradhatnak alapon. Nem tudom, a két eszköznél mi a helyzet a DSA-val, de ha pl. csak az egyik támogatja, akkor ez bonyolíthatja a beállítások mozgatását. Mivel sima konfigurációs fájlok, kézzel is jól kiigazítható.
-
efemm
tag
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogyha feltettem openwrt-t (22.03.5 squashfs factory) egy tplink archer c6 v2-re, majd beállítottam, akkor a beállításokat (a backup-ot) hogyan tudom legegyszerűbben átvinni egy másik típusra, például tplink wr1043-r? Nyilván utóbbira is feltettem a megfelelő openwrt-t, de utóbbira visszatöltve a másik archie-ot, nem működik.
-
Petikeje
tag
Sziasztok,
Openwrtsíthető routert keresek a köv paraméterekkel:
Min 4 db gigabites lan port
Gigabites WAN port
Usb port
5GHz-es wifi
Minimum a 22.03 verziót lehessen telepíteni
64+ Mb flash
128+ Mb RAM
Preferált tp-link, xiaomi, Asus (de ezt el tudom engedni)
Hotspotnak lenne.
Tudtok ajánlani vmilyen a fentieknek megfelelő eszközt?
Köszi! -
Yerix
tag
Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy egy openwrt-s tp-link routeren, hogy kell bekonfigurálni a wireguard-hoz a tűzfalat.
A cél az lenne, hogy openwrt-s tp-link routerre szeretnék mobil telefonnal csatlakozni, hogy a telefon teljes forgalma a tunelen menjen át. Vagy legalábbis minél több adat menjen át a tunelen.
Amiket találtam ismertetőket azokkal addig jutottam el, hogy a telefon és a router (tuneles ip-vel és lan ip-vel is) egymást tudja ping-elni, de a telefonon nincsen internet és a roueter mögött lévő lan eszközöket sem látja, amikor aktív a wireguard kapcsolat.
-
Puro
aktív tag
válasz
ArthurShelby #18847 üzenetére
Akár mit csinálok vele, ez ilyen. Esetleg írok a samsungnak, de nem hinném, hogy értelmes válasz érkezne.
-
Geth
veterán
válasz
ArthurShelby #18847 üzenetére
azon sem lepődnék meg, ha saját (google) dns-t használna a tv
Azt használja (legalábbis nálam), sőt, androidos tabletek és mobilok is.
Külön tűzfalszabályt kellett csinálnom, hogy ha kifele menne dns forgalom, a routerem válaszoljon rá. -
-
Smafia
junior tag
Sziasztok tl-wr740 re fel lehet tenni az oscamot? Ha igen van valakinek le mentett változat előre köszönöm szépen a segítséget
-
katona.jozsi
aktív tag
Sziasztok!
Dynalink WiFi 6 AX3600 Router (DL-WRX36) router tényleg 200-300Mb/s-el tölt le Wifi-n, ahogy több youtube videón is látható? Eléggé karcsúnak tűnik. -
xabolcs
őstag
válasz
ledgeri #18837 üzenetére
Szerintem nem kellene koze lenni a felhasznaloi idozona allitasnak ehhez, de majd kiprobalom, mert nalam is UTC-ben van az OpenWrt.
Ha esetleg van a halozatodon egy masik allandoan futo szervered, aminek meg elemes RTC-je is van, akkor az futtathatna ntpd-t, es akkor atallithatnad a routeredet, hogy ne az interneten levo NTP szerverektol vegye az idot, hanem a helyi halozatod fele forduljon elsosorban.
Nem tudom, hogyan sikerult ilyen fuggoseget osszehoznod, de eleg durva, hogy ha nem jut idoben internethez, akkor ennyire hasznalhatatlanna valik.
Vagy csak nem teljesen ertem, amit irtal.[ Szerkesztve ]
-
ledgeri
nagyúr
válasz
xabolcs #18835 üzenetére
Úgy vettem észre az egészet, hogy nem jött be pl a ph, meg hasonlók, de pl TOR-on keresztül ment... Gondoltam akkor valami DNS lesz..
Mivel van fent DNS alapú adblock (azon belül meg DNS kiszolgáló is cserélve), így az volt a következő lépés, de annál 2 helyre volt hiba jelezve, mondván X Y IP SSL (vagy TLS, már elfelejtettem, de na hasonló) igazolása/tanúsítványa hibás...Ekkor (kicsi külső segítséggel) eszembe lett juttatva, hogy azok is járnak le, meg újúlnak meg, ami idő alapú, azzal mi van... És ekkor láttam az adott dátumot. (Ez volt egy napon, 2 indítás után 1-1 óra használat után).
Másnap, tegnap egyből indulás után (értsd minden betöltött), néztem rá, akkor is bajos volt. Akkor írtam ide. De utána még eszembe jutott, hogy hátha oda-vissza kapcsolgatni időzónákat segít-e, de nem vártam meg egy restartot...
MA (a hajnali budapestiről UTC-re átállított időzónával) rendesen indult, és minden betöltött, így mindent elért, és betöltött...Érdekes, de legalább értem annyira, hogy tudok róla kérdezni jól
-
ledgeri
nagyúr
Tegnap és ma is úgy indult a routerem, hogy azt hitte, hogy 07.24 van. Hétvégéről (és az előttről) problémajelentkezésig, kb 3-6 hónapja semmi sem volt változtatva a konfigurációban, ami ezt érintené.
RT-AC65P
A múlt héten többet állt, mint szokott (áram nélkül)... ha van benne valami belső időtartó, de ha nem, akko viszon teljesen sötétben vagyok! Mit nézzek, próbálja, csináljak? -
vargalex
Topikgazda
Én még maradi módon OpenVPN-t használok, de vagy az OpenWrt wikit, vagy egy kolléga logout-os blogját tudnám ajánlani...
-
Yerix
tag
válasz
vargalex #18830 üzenetére
Köszi Alex!
Találtam egy leírást, ami alapján meg tudtam csinálni. Most úgy tűnik rendben működik.
Már csak a wireguard telepítés és config van hátra.
Tudsz ajánlani jó wireguard config ismertetőt ?Nem zavar, ha terminálban kell pötyögni, igazából jobb is mint egy webes felület, sokszor átláthatóbb a terminál.
-
vargalex
Topikgazda
Minden portját szeretnéd használni? Mert ha nem, akkor LAN-LAN összekötésben automatikusan bridge módba működik, csak a LAN IP-jét érdemes áttenni a saját tartományodra. De akkor már mindegy, ha a switch (vagy újabb verzió esetén a bridge) config-nál a WAN portot is a LAN-hoz rendeled és akkor 5 porotd lesz. Ekkor a WAN network-ot törölheted is, a tűzfalat le is állíthatod.
-
Yerix
tag
Sziasztok!
Tegnap telepítettem fel egy tplink routerre egy openwrt-t. Most ismerkedem vele, szeretném beállítani bridge módba, de csak nem sikerül.A hálózat elég egyszerű asus router ----> tplink (friss openwrt-vel) ----> PC
végig utp-vel össze kötve.
Ha sikerült a tplink-et bridge módba állítani, utána szeretnék majd wireguard-ot telepíteni az openwrt-re.
Szeretnék segítséget kérni, hogy mit és hol kell beállítani a openwrt luci felületén, hogy a tplink router bridge módba kerüljön ? -
abrtom87
tag
Sziasztok.
Mi a legolcsóbb megoldás, ha openwrt+zerotier-re keresnék egy routert ami stabilan megy? Másra nem használnám, nem ez lenne a fö routerem.[ Szerkesztve ]
-
ludnik
tag
Cisco Meraki MR42-re rakott valaki openwrt-t? Stabil?
-
xabolcs
őstag
válasz
katona.jozsi #18820 üzenetére
Lehet, hogy elsore nem tunt fel, de annak az ASUS-nak a telepitese egyelore csak soros porton keresztul lehetseges.
Hogy fokozzam az izgalmakat, az OpenWrt tamogatas is meg csak keszuloben: a lelkes onkentes, aki fozi a tamogatast, szegeny a git-hez is alig ert.A Mercusys es a Dynalink telepitesehez szerencsere nem kell soros port hozzaferes.
-
-
xabolcs
őstag
válasz
katona.jozsi #18817 üzenetére
Es miert nem eleg neked a topikgazda ajanlata?
Vannak ramips/mt7621-es AX-et tudo routerek. En nem szivesen ajanlom oket: ugyan az a regi platform, mint a mostani ASUS RT-AC65P-d, csak epp a wifi-t csereltek le bennuk. Es szerintem nem adjak olyan olcson, mint amennyire regi konstrukcio. Persze, ha van valami jo ajanlatod, akkor hajra!
Ha az AX csak 5 GHz-n szukseges (es eleg a 3 LAN meg az USB se szukseges
), akkor hasznaltan keress egy (mediatek/mt7622-es, modernebb, mint a ramips/mt7621) Xiaomi AX3200-at!
Ha 2.4 GHz-n is ugyanugy kell az AX, de tovabbra se szukseges az USB viszont jo ha van 2.5 Gbit/s port, akkor Mercusys MR90X.
Ha a 2.5 Gbps portot inkabb USB portra cserelned plusz penzert, akkor: ASUS RT-AX59U
Mindkettot emlitettem mar itt korabban es mediatek/filogic platform-bol valoak, ami ujabb a fenti mediatek/mt7622-nel is.
A fenti a mediatek routerek mindegyikevel gond nelkul megy a hw offload.
A vargalex altal ajanlott Dynalink DL-WRX36 is nagyon jo!
Van benne minden, ami kell: versenykepes ar, konnyu OpenWrt telepithetoseg, USB port, 4 LAN, 2.5 Gbit/s WAN, AX-es wifi mindket savon, ... csak epp magyarorszagi beszerezhetoseg hianyzik: Amazon
Masik hatranya lehet (de teged nem biztos, hogy zavaroan erint), hogy Qualcomm-os: csak kozossegi fozetben megy a hw-nat (viszont soft offload-dal es egy kis irq piszkalassal erobol is meg tudja oldani a gigabites NAT-olast), ha talalsz vmi hibat a wifi-vel, akkor azt vagy javitja a gyarto, vagy nem.
A szinten ugyanebbe a qualcommax/ipq807x csaladba tartozo Xiaomi AX3600-at pedig csak ellenpeldakent emlitem: alig beszerezheto, dragabb de cserebe kevesebbet tud, mint a Dynalink DL-WRX36.A "ready-to-use OpenWRT alapvető csomagokkal" allapotot a legkonnyebben a firmware-selector segitsegevel tudsz elerni, lasd attilav2 hozzaszolasat korabbrol!
[ Szerkesztve ]
-
katona.jozsi
aktív tag
Sziasztok!
Jelenleg egy ASUS RT-AC65P AC1750 router-t hajtok OpenWRT-vel (vargalex snapshot, még hw offload-dal) nagy megelégedettséggel. A kérdésem az lenne, hogy tudnátok-e ajánlani egy olyan router-t, amelyen hasonlóan jól szuperál az OpenWrt, de már AX-es.Vargalex a Dynalink DL-WRX36 router-ét ajánlotta, de gondoltam, hogy itt is megkérdezem. Nagyon jó lenne ha lenne már rá egy ready-to-use OpenWRT alapvető csomagokkal.
Köszönöm.
-
xabolcs
őstag
Szia!
Ha az 1000mW-os sugarzasi teljesitmeny a fontos, akkor azt a gyari firmware-ekkel konnyebben el lehet erni. Egyebkent lehet elni kevesebb sugarzassal is.
Egyebkent a Xiaomi AX3600 ma mar erosen tularazott pl. az Amazon-os Dynalink DL-WRX36-hoz vagy epp az itthon is kaphato Mercusys MR90X-hez kepest.Ha az a cel, hogy egyszer beallitod, es utana a vilag vegezeteig teszi a dolgat, azt a gyari firmware-rel es az OpenWrt-vel is el lehet erni. Utobbival talan biztosabban is, mert nem frissiti magat automatikusan.
Ha van masik gyari szoftveres Xiaomi routered, azokkal jobban egyutt tud mukodni a gyari firmware. Persze ez az OpenWrt-re is igaz.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
janos666 #18810 üzenetére
Nyilván az OpenWrt (is) arra készül, hogy routerként fogod használni. Így teljesen érthető a tűzfalazott WAN. A helyzet kezelésére készíthetnél saját build-et (bőven elég imagebuilderrel), ami WAN UP-kor mondjuk a privát IP-ből (vagy akár egy saját web service-t megszólítva) detektálja, hogy mi lenne a helyes config és módosítja azt.
De mondhatnánk azt is, hogy miért nem rakott a Mikrotik PoE portokat a LAN-ra is… -
vargalex
Topikgazda
válasz
ArthurShelby #18807 üzenetére
A kolléga kérdése mindössze arra vonatkozott, hogy rá lehet-e tenni az OpenWrt-t. A részletekért meg kell nézni a konkrét eszköz wiki oldalát. Simán lehet, hogy valakinek külön AP-i vannak, így egy router akár wi-fi nélkül is megfelelő neki, a lényeg az OpenWrt támogatás.
-
válasz
janos666 #18810 üzenetére
Amit elfelejtettem mondani, hogy a frissítés megoldotta a régi eszközökkel való kompatibilitási problémákat, mikor aktív a .11r (seamless roaming). Szóval ezért mondom azt, hogy megérte. (A Microtik úgy döntött, hogy a RouterOS-el nem hozza el erre a wave2 eszközre el a wave2 feature-öket, de az OpenWRT-vel most már végre működnek ... még ha a korábbi OpenWRT verzióval voltak is visszafelé-kompatibilitási gondok...) Szóval 3-4 évvel vásárlás után OpenWRT-vel végre megkaptam azt, ami miatt ezeket a kütyüket megvettem.
-
válasz
janos666 #18803 üzenetére
Végül reset-eltem, de az új verziót érzésre kicsit könnyebb volt beállítani, mint a régit.
A legnagyobb nehézség az volt benne, hogy létrát és 220V hosszabító kábelt + 12V adaptert kellett használnom, mert a szűz OpenWRT (de ugyan úgy, mint a szűz RouterOS) nem engedett be a PoE WAN porton (pedig mindkét "buta AP" a PoE porton kapta az áramot és a LAN-t).Ez amúgy egy érdekes kérdés, hogy mit ért a tűzfalazott WAN por, mint PoE port RouterOS-ben és OpenWRT-ben is... Ha valaki "buta AP"-ket akar csinálni, akkor oda kell vinnie a 220->12V adaptert a dobozokhoz, míg bridge-eli a WAN és LAN portokat, vagy ilyesmi....
És a mai internet sebességekkel ki akar ilyen kütyüt valódi router-nek? HW offload NAT nélkül (ami nincs az alap OpenWRT-ben) nem tudja kiszolgálni a 300+ Mbps internetet...
Ezek szerintem egyértelműen csak "buta AP"-k, és nem router-ek...
De ha csak az alapértelemészben WAN-nak tűzfalazott port a PoE, akkor a PoE kényelmét ülik meg, legalább is a kezdő konfiguráció erejéig (ami úgy látszik, hogy nem mindig migrálható dolog az OpenWRT-nél... de a fene se tudja, talán még a RouterOS-nél sem....).[ Szerkesztve ]
-
woodworm
veterán
válasz
ArthurShelby #18807 üzenetére
Ez miért baj, ha a leírásban egyértelműen fel van tüntetve?
-
ArthurShelby
addikt
válasz
vargalex #18806 üzenetére
Azért ezt én fenntartásokkal kezelném. Pl ASUS RT-N18U
"Devices with Broadcom WiFi chipsets have limited OpenWrt supportability (due to limited FLOSS driver availability for Broadcom chips). Consider this when choosing a device to buy, or when deciding to flash OpenWrt on your device because it is listed as supported. See Broadcom WiFi for details."Ergo nem lesz wifid, ami egy ilyen eszköznél alap.
-
neo81
senior tag
Sziasztok!
Tudna valaki mutatni egy olyan oldalt, ahol napra készen számon tartják az összes olyan router típust, amelyekre rá lehet tenni az OpenWrt-t?
Köszi! -
válasz
janos666 #18802 üzenetére
Na végül nekiestem és bekonfigultam őket nulláról. Ami azt illeti, egyszerűbb volt, mint a korábbi verziót. Szimplán hozzá tudtam dobni a PoE-s WAN portot és a WiFi interfészeket a meglévő bridge-hez (swconfig-al úgy rémlik, hogy ez kicsit komplikáltabb volt), letiltottam a firewal és dnsmasq csomagokat, feldobtam a DAWN-t (most elsőre települt, a korábbi verzión szenvedtem a wapd verziócserével), bepipáltam a .11r-t is, és egyelőre úgy néz ki, hogy minden működik (az előző verzióval egy táblagép nem volt hajlandó csatlakozni, ha engedélyeztem a .11r-t. - bár lehet, hogy idővel, vagy ha mozogni fog a házban, akkor megint "kiakad", de most az első csatlakozást se kellett kézileg kérni tőle). Az LG TV is szépen átállt 2.4 helyett 5.2 GHz-re (régen ezt erőltetni kellett vagy külön SSID-vel, vagy MAC filterrel).
[ Szerkesztve ]
-
válasz
vargalex #18794 üzenetére
Köszönöm, hogy jobban beleástad magad, ilyen szinten én már bizonytalanul bóklásztam csak a részletes changelog-ban és a forrásban.
De a kérdésem azért még áll: Van valaki workaround, ami nem full system-wide config-wipe? Pl. feltelepíteni package manager-el a DSA-t, bekonfigolni, letiltani az swconfig-ot, aztán sysupgrade config-wipe? Nélkül?
Vagy hasonló megközelítésekkel kizárom magam az eszközről akkor is, ha a WiFi-n és ethernet-en is tudok rá csatlakozni?
Tehát mi lesz egy forced upgrade után? "Papírnehezék" egy safemode resetig, vagy félig működő cucc, ami még "menthető?
-
vargalex
Topikgazda
válasz
Archttila #18800 üzenetére
Én egy hotplug scriptet írnék...