Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi belépő szinten
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- ASUS ROG Ally
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- CPU léghűtés kibeszélő
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Olvastam pl. hogy
8,192,512 bytes for newer revisions (at least reported for rev. 1.4 and 1.5) - Use the image as downloaded, without stripping.
Csak nem értem. Most akkor ezzel(a kicsomagolt mérete stimmel) simán frissíthetek WEB-es felületen, vagy mindenképpen ssh-n keresztül kell a sysupgrade paranccsal?
Pedig ennek a nevében is szerepel a boot...
Vagy az a biztos, ha a linkelt csonkolt fw-t, töltöm fel /tmp-be? -
-
Egy TP-Link TL-WDR3600-on futó openwrt-n valamit rosszul /még nem állítottam be? Vagy mitől feleződött meg a letöltési sebesség? Egy TP-Link AX1800 volt az elődje, és szépen húzta a vízszintes vonalat 500Mbps-nél. Mióta lecseréltem azóta a 300-at sem éri el a sebesség.
Vagy csak ennyit tud?
-
hyrex
tag
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget, jövőhéten megfogom nézni, megpróbálom megcsinálni más zónával a hálózatot!
-
hyrex
tag
Jelen pillanatban a Mikrotik eszközről képet nem tudok mutatni, de az Allowed IP-t úgy állítottam be, hogy a 10.10.10.2/32 és a 192.168.2.0/24 volt benne.
Viszont!
A VPN zónából kiszedtem a maszkolást és át állítottam az Interfaces, Wireguardnál a Firewall zónát LAN-ra és most így megy. -
vargalex
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #19992 üzenetére
Most nézem a képet. Az is gond lehet, hogy a VPN zónánál nincs engedélyezve a LAN zónába forward-olás, csak a WAN-ba.
-
hyrex
tag
válasz
E.Kaufmann #19988 üzenetére
Itt vannak a Wireguard Peer része és a tűzfalbeállítások.
Wireguard:
Interfaces:Port Forwading:
Tűzfal LAN:
Tűzfal VPN:
Tűzfal:
-
attila.86
tag
OpenWrt wireguard-on keresztül anno én sem értem el a belső eszközöket, amikor arra erőltettem a kapcsolatot, hogy a belső hálós ip-címet kapjak. Átállítottam a WG-szerver alhálójába (így nem /32) a kliens ip-jét és onnan szépen route-ol mindent az openwrt a belső háló fele. Minden esetben egyazon tűzfal zónában van/volt a wg és a belső háló is.
-
hyrex
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van két hálózatom, site-to-site wireguarddal, Mikrotik és OpenWRT-vel van összekötve.
A mikrotik LAN része 192.168.1.0/24, a wireguard az a 10.10.10.1/32.
Az OpenWRT LAN része 192.168.2.0/24, a wireguard az a 10.10.10.2/32
A routerek között a wireguard kapcsolat rendben van.Az OpenWRT LAN-jából a Mikrotik LAN-jába simán megy a ping, míg visszafelé az OpenWRT LAN ip-jét (2.254) érem csak el és tovább nem jut el.
A Mikrotikről ha az OpenWRT belső LAN-ba akarok pingelni a státusznál port unreachable-t kapok. Amit akarok pingelni tesztként még a tűzfalat is kikapcsoltam.
Így néz ki a hálózat:
Ez alapján próbáltam belőni az OpenWRT részét sikertelenül. A tűzfal esetében azt is próbáltam, hogy a vpn tűzfalát beteszem a lan mellé de úgy sem sikerült.Valakinek van valami ötlete, hogyan lehetne azt megoldani, hogy az OpenWRT belső lábán lévő eszközöket lássam?
A válaszokat előre is köszi!
-
xabolcs
őstag
válasz
Speedboy_73 #19985 üzenetére
Gigabites sebesseget egyelore csak a gyari szoftverrel tudsz elerni.
OpenWrt alatt a soft-offload bekapcsolasaval valamennyit emelhetsz., de ugyanugy messze lesz a gigabittol.
A tuzfal kornyeken keresd!
-
Speedboy_73
csendes tag
Sziasztok.
Egy kis segítség re lenne szükségem, egy régi tp-link router-t (3600-as) használok.
Amíg gyári szoftver volt rajta gigabites letöltés volt, most rátettem az openwrt-t és 200Mbps-re csökkent a letöltési sebességem.
Hol tudom ezt állítani? -
E.Kaufmann
veterán
válasz
huliganboy #19983 üzenetére
Nincs még egy DHCP szerver a hálódon? Egy régi router AP-nak használva.
-
huliganboy
addikt
válasz
E.Kaufmann #19982 üzenetére
Elnézést, de most magától helyre állt!
FW: OpenWrt 23.05.3 r23809-234f1a2efa / LuCI openwrt-23.05 branch git-24.086.45142-09d5a38
DNS címnek 192.168.0.10 címet kapták az eszközök, de amúgy is 1.1 címen vagyok...
A modemet és routert is többször újra indítottam, sőt az eszközöket is...
Most épp van Wifi és jól kapja a címet és a DNS-t is a mobil és a pc.Most viszont pár passzív okos eszköz pl nem csatlakozik fel valamiért.. nem elérhető.. Ezeket most egyessével megpróbálom beállítani ismét!
Egyébként azért frissítettem, mert a napokban már párszor ezt produkálta, hogy a wifire csatlakozott, de internetelérés nem volt.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
huliganboy #19981 üzenetére
OpenWrt verzió? Mit jelent, hogy nem kap DNS-t? Címet kap a kliens? OpenWRT-t eléred IP címmel? 8.8.8.8 pingelhető?
-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
Frissítettem a legfrisebb openwrt-re (AC65P) és a 2.4GHz-en nincs netem, az 5GHz simán meg.
Azt látom a klienseken. hogy nem kap megfelelp DNS-t!
A router előtt egy telekom modem van!Mi lehet a gond?
-
xabolcs
őstag
válasz
body007 #19978 üzenetére
Ha mindketton OpenWrt lenne, akkor ossze lehetne kotni oket mesh segitsegevel!
De!A Padavan -> OpenWrt atallast konnyen el lehet rontani, hogy utana ne mukodjon a wifi resz!
Es ath10k/ath9k radioknal nekem nem sikerult 14 dBm fole tekernem a sugarzasi teljesitmenyt mesh modban. -
válasz
E.Kaufmann #19975 üzenetére
Tényleg írja, ezen átsiklottam
#19976attila.86:
Így marad. Ez csak kényszermegoldás míg nincsenek "összevezetékelve"Egyébként a két router nem mai darab, nem hiszem, h ismernék a mesh-t
- RT-AC1200GU - padavan 3.4.3.9L-101_da8a271
- Archer C6 v2 (EU/RU/JP) - OpenWrt SNAPSHOT r25366-7f13b9f8be, Qualcomm Atheros QCA956X
-
attila.86
tag
válasz
body007 #19974 üzenetére
Én is használtam egy időben relayd-t, de aztán jött a megváltás/megvilágosodás a 802.11s/mesh rendszerű összeköttetés, amivel a "kliens" routeren is csak egy interface lesz egy ip-címmel a 3 helyett. Így valamivel kisebb a processzorhasználat is a "kliens"-en, átszalad az ipv6 is, stb. Csak ajánlani tudom az áttérést.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
body007 #19974 üzenetére
Pont a link elején van, hogy gondok lehetnek egyes SoC-kkel (MAC-clone)
Nekem ami bevállt, külön wifi háló gerincnek és VxLAN csatornázás. (több wifi hálóm van)De most kisérletezgetek OpenVPN-nel is
(kikapcsolt titkosítással) mert szerettem volna megbízhatóság miatt összebondolni két Wifit (2.4 és 5 GHz WDS) , de egyik móddal se működött a link detektálás(se a MII, sem az ARP), és a LACP mód saját módszere is háklis volt. A broadcast üzemmódban duplán jöttek a csomagok link detektálás nélkül, viszont ezt még pont az OpenVPN tudja szűrni és van külön opció, hogy mennyi csomagot/időt nézzen valamint, hogy ne sírja tele a naplót emiatt. Lassú, de úgy néz ki, hogy működik, egy napja tesztelem, meg még reszelem. Ha kilövöm az egyik WDS ágat, akkor a legtöbbször észre se venni.
-
Most, h állítgattam a kamerákat (mert áramszünet után új ip-t kaptak) feltűnt egy furcsaság. Két router van összekötve nálam "Wireless Repeater/Extender with Relayd" ebben a formában. Az az érdekes, h minden eszköz ami a második (openwrt) routerre csatlakozik egyforma mac címet mutat. Fel akartam venni a kamerákat az első routeren a dhcp listába (ö a dhcp szerver, de minden ott a fenti leírásban) de azt mondja nekem (jogosan), h ugyanazzal a mac címmel nem vehetek fel másik ip címet:
Itt látszik, h 4 eszköznek ugyanaz a mac címe (+ az nvr-nek amit már felvettem a listára). Szóval, ez most így hogy?
-
vargalex
Topikgazda
válasz
gyulank #19971 üzenetére
De az ONT-ban kikapcsoltad a DHCP szervert? De ezekre a számokra történő hivatkozásokat szerintem felejtsük el, mert neked lehet, hogy mond valamit, de nekünk nem... Szerintem jobban jársz, ha fizetsz valamilyen összeget egy hálózatokban jártas embernek, aki beállítja ezt neked, mert (ne haragudj, hogy ezt írom) láthatóan neked nem megy.
-
gyulank
addikt
válasz
vargalex #19967 üzenetére
Volt már olyan problémám is másik telefonnal, nem tudom, hol lehet beállítani, de az ONT-ból másoltam ki, és be. A rootoltakból a kivételek közé. Meg többször csinált már ilyet. Szóval akkor az ONT rossz, és másnak kell lennie a DHCP-nek? Vagy ez csak egy tipp, hogy hátha más router jobb mint ez? De akkor ha jól értem ez csak azt oldaná meg, talán, hogy a 23 ne 26 legyen, és emiatt biztos ne ütközzön. Bár elvileg akkor ezt ennek se szabadna csinálnia sehogy se, és még ha csinálja se szabadna ütközni semminek. Mindenesetre az AP-n ezt a 20Mb-et fel kéne valahogy tornázni, mert távolabbról abból nem sok marad.
-
gyulank
addikt
válasz
xabolcs #19964 üzenetére
Ha igaz, akkor gondolom valami MU-MIMO-ból jön ki. Nem tudom a hányszor hányas milyen sebesség, de azt észrevettem, hogy a 300 kevés mondjuk egy ilyen kamerához, mert a feltöltési sebesség nincs meg az 5M se. És úgy csak néha változik a képen valami, vagy csak a kép alja csinálja ezt. Aztán nem egyszerű amúgy utánajárni, hogy a 2,4GHz-es wifi milyen sebességet tud, bogarászgatni kell hozzá sok routernél. Szóval pl. a WRD3500 az 300(2,4)/600(5), és az 5GHz-en messzebb is jó, a másik telefon meg csak 2,4-et tud, az hiába van közel hozzá, úgy se jó. Ezt kiváltani vettem az AX3600-at a teraszra, de miután sorra halnak meg a telefonok kint, egyre jobban féltem a hidegtől, meg felfogató hely sincs rajta, de persze fúrhatnék rá.
-
xabolcs
őstag
válasz
E.Kaufmann #19961 üzenetére
A másik, hogy 2.4-en 1800Mbps AX-es Wifi. Azt meg hogy?
Az 1800 Mbps nem tudom hogyan jon ki 2.4-en, de a 2.4-es AX wifi nem ordogtol valo!
A Xiaomi AX3600 mar evek ota tudja, de multkor az Xiaomi AX3200-bol hianyoltak, mert tenyleg sokat jelent 2.4-en - ha van olyan kliens eszkozod.
-
gyulank
addikt
válasz
vargalex #19962 üzenetére
Igen, az alap cím az eleje. Hátul a router 1.7, amin a telefon mint kamera van, és abban volt az AP is ami 1.15, amit behoztam, és most az 1.6-os routerre van dugva próbából, amin most azt szimulálom, mintha kint az 1.7-en lenne az AP anélkül, hogy a kameraképet meg kéne szakítanom az 1.7-en. És a kameratelefon címe 26, pedig az ontban 23-ra foglaltam a MAC címét. Ezt azért tartom fontosnak, mert ha ilyeneket csinál, az gondolom okozhatja azt, hogy néha olyat osztana ki valaminek ami használatban van. De ettől még fontos lenne a sebesség kérdése is, hogy a másik házhoz csak egy AP-AP kapcsolaton megy át a net. Elvileg az AP-k 300M-át tudnak, bár 100M-ás csatlakozójuk van, ezért még arra is gondoltam, hogy lehet, hogy innen is wifin kéne az itteni AP-re is csatlakoznom, hogy 300 menjen át 100 helyett, de úgy rémlik oda is 20 körül megy így, hogy vezetékkel csatlakozok. Az a baj, hogy most tele van dugva az ONT. Ha más eszközre bíznám amit az ONT csinál, akkor mégbonyolultabb lenne a hálózat, mert máson nincs annyi csatlakozó. Meg a sávszélességet nem akarom csökkenteni egyik gigabites porton sem. Mert ha közvetlenül 1 routerbe van bekötve minden, akkor mindennek van külön 1G port. De ha egy 1G portba dugok valamit, és azt osztom szét, akkor már nem lesz annyi. Úgy értem, ha tegyük fel, 1G netem van, ezért 1G átjön 1 portján. Erre rádugok egy routert, amin van mondjuk 3 LAN, tehát mindjárt csak 2, ebből egy a gép, tehát 1. A maradék 1-be bedugnék egy switch-et, az már nem ugyanaz, oda-vissza minden közt, mintha az ONT-ban lenne mind külön gigabites csatlakozással. De ha mégis, akkor sem a jelenlegi alapján szeretném megcsinálni, hanem úgy, hogy ha esetleg nagyobb sebességű netem lene, akkor se kelljen áttervezni. Vagyis, ha már nem 1G-ás netem lenne, semmiképp sem lenne ugyanaz. Mert pl. ha meg lehetne csinálni, hogy jó legyen hátul az AP, akkor esetleg az AX3600 lehetne bent, de sajnálnám nem használni az ONT-ot, mert nagyjából azt fedi le bent, mint az AX3600. És akkor itt csak ki lenne kapcsolva, miközben itt jó a wifi, máshol meg nem.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
gyulank #19958 üzenetére
Nem mondom, hogy teljesen értem, amit írtál. Mi az 1.6? (Gondolom 192.168.1.6, de melyik eszköz)? Az AP ezek szerint 192.168.1.15. Az ONT 192.168.1.20-tól oszt. A kamerát nem értem. Azt írod, hogy az 192.168.1.7, pedig az ONT-on 192.168.1.23-ra van beállítva a lease, de mégis 192.168.1.26? Akkor most 192.168.1.7, vagy 192.168.1.26??? Vagy a 192.168.1.7 az egy másik router/AP lenne, amire a kamera van csatlakoztatva?
Az is megoldás lehet, amit a kolléga ír. Ha lehet, akkor az ONT-on kapcsold ki a DHCP-t, azt bízd valamelyik saját eszközre. Azt nem mondom, hogy az ONT-ot tedd bridge-be és a a NAT-ot is bízd a saját eszközre, mert a gigabithez OpenWrt-vel a TL-WDR4300 kevés.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
gyulank #19960 üzenetére
Szoftveresen nem bíznék benne, sőt egy szolgáltatói eszközben sem, bármilyen csilivili HW van benne.
Valamint neked is könnyebb szolgáltatót váltani vagy akár több internet kapcsolatot használni (pl tartaléknak) ha nem szolgáltatói eszközről van szó.
Ilyen összetett hálózatot, mint a tiéd, nem alapoznék szolgáltatói cuccra. Vagy ha mégis, válassz olyan szolgáltatót, akitől lehet bérelni Mesh cuccot és rajtuk verni a port, ha mégse működne.Ja és a cikkbe belekukkantva, na ez fájt: VPA3
A másik, hogy 2.4-en 1800Mbps AX-es Wifi. Azt meg hogy?PS: változtattad a linket? Előbb még ez volt
-
gyulank
addikt
válasz
E.Kaufmann #19959 üzenetére
Szóval a Sagemcom 5670 kaki?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
gyulank #19958 üzenetére
Szerintem ott cseszted el, hogy a helyi hálót szolgáltatói routerre bíztad
. Sokan panaszkodtak, hogy nem tartják a szolgáltatói cuccok a felhasználói beállításokat. Valamint amúgy sem állnak a helyzet magaslatán.
Nálam az ONT csak bridge, van mögötte egy Mikrotik. Minden ami L3, rábíztam, minden ami L2 meg OpenWRT és HP switch jelenleg. Ha fejre is áll az ONT/szolgáltatói router, a LAN az egyben marad. Sőt van már helyi NTP szerver is, RTC-vel, ami újraindítás után is viszonylag pontos időt ad internet nélkül. -
-
vargalex
Topikgazda
válasz
gyulank #19954 üzenetére
A WDR4300-on ha a 2,4 GHz-es wifi-re csatlakozol, akkor még normális is lehet az a sebesség. Viszont akkor is normális lehet, ha az 5GHz-re, de a kliens csak 1 antennás, mert ugye a TL-WDR4300 csak n-es wifi-t tud.
Az AP vezetéken, vagy wifi-n csatlakozik a TL-WDR4300-ra (ha oda)? Ha wifi-n és a 2,4 GHz-re, akkor szintén elfogadható a sebesség... -
gyulank
addikt
válasz
vargalex #19953 üzenetére
Nem. Csak az ér el oda, és más nevet adtam neki, és a WiFiman is kiírta. De utána rádugtam WAN-ra is, úgy meg nem volt jó most sehogy, úgyhogy visszaraktam úgy, ahogy ti mondtátok. Aztán behoztam az AP-t (Airgrid M2 hp), és az elől lévő WDR4300 routert, és bennt próbálkozom. Szóval most ezekkel is megcsináltam azt amit írtatok, és itt vagyok mellettük, és úgy mértem sebességet. Borzasztó. Gigás netem van, most fogom lemérni, ahogy írom a wifi sebességeket. ONT le 478,1 fel 599,1 router 85,7/89,9 AP 21,1/15Mbps. Nem tudom, hogy máshogy lehetne-e jobb, de nem tudom mi oka van.
-
gyulank
addikt
Visszaállítottam DHCP szervernek, külön tartományt adtam meg mint ami az ONT-on van, kipipáltam, hogy hiába van más szerver is, akkor is csinálja, egyelőre LAN-on maradt, kijöttem a kertbe, és le 9,7 fel 9,2 Mbps lett.
-
gyulank
addikt
Közben rájöttem, hogy nem állítottam át az AP-ben a gatewayt az előttelévőről az ONT-ra. De itána se lett sokkal jobb, már nincs felkiáltójel, nem jelez szakadást a nettel, de lassú a letöltés, 2M körüli, feltöltés 0,4 amikor nem szakad meg a mérés. A WAN-os megoldással sem száguldott, de volt vagy tízszerese. Nem tudom miért, de ezt produkálja.
-
gyulank
addikt
válasz
E.Kaufmann #19948 üzenetére
Telepítettem a www-t, már csak annyit ír ki, hogy Stream unavailable. Kiválasztottam már mindhárom inputot, lehet, hogy más inputot kéne beírni de nem tudom mit.
-
gyulank
addikt
De van nagyobb baj is. Ugye az éjjel beállítottam a routert ahogy kell. Most kipróbáltam, és nem jó. Egyrészt nem azt az IP-t adja a mobilnak amit lefoglaltam az ONT-ban. Másrészt az a router is, és az AP is lassú netet ad közvetlenül mellette is, ezért messzebbről ha egyáltalán tud csatlakozni, akkor sincs net, csak felkiáltójel, meg nem tudok sebességet mérni se. Márpedig ugyanott van minden, szóval ha tegnap jól működött a net a mobilról a kertben, akkor ennek nem hullámterjedési okai vannak. Eddig az egyetlen működő kompozíció az volt, hogy a router WAN-ján volt az ONT, és a LAN-ján az AP, és DHCP szervert állítottam be a routeren is. De akkor nem láttam gépről a kamerát, ami kell.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
gyulank #19947 üzenetére
Szerintem az OpenWRT nem a te rendszered
(mondom ezt úgy hogy nekem se sok a Linuxos hálózati ismeretem
)
Listázod és telepíted az összes mjpg-streamer kezdetű csomagot (kivéve az mjpg-streamer-www-simple) már persze, ha van elég helyed az eszközön.
Egyébként meg csak azokat az input és output modulokat, amit használnál is (pl esetemben input-uvc a webkamera miatt, output-http, mert streamelni szeretném http-n keresztül és a streamer-www, ami gondolom adja a weboldalt, amin példákat és beállítási lehetőségeket találsz a sztrímhez) -
gyulank
addikt
válasz
E.Kaufmann #19946 üzenetére
A felsoroltakat telepítettem, nem változott semmi, az and so ont meg nem tudom mi.
-
gyulank
addikt
válasz
E.Kaufmann #19944 üzenetére
https://pastebin.com/vXVxfKeu Egy 3D-s König az UVC, meg van egy ALI m5603c mármint noname, de ezt írta ki. Eszerint próbáltam.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
gyulank #19943 üzenetére
Szóval a kamerán is spórolunk
Én is így oldottam meg a garázsban (USB-s webkam). A régi leírás szerint elég volt két csomag, de most már kell majd az össze mjpg-streamer input és output csomag is (mert nem telepíti magától), valamint, ha régi a kamerád (vagy valami spéci) akkor a hozzá illő kmod csomag is kellhet, de újabbaknál elég az UVC.
-
gyulank
addikt
Mi a problémája?
-
gyulank
addikt
válasz
gyulank #19939 üzenetére
Jó, lehet, hogy a kerti AP nem mindig volt kívül. Meg a tűzfal se volt kikapcsolva. Most visszaraktam alapra, és beállítottam ahogy írva vagyon, és minden router kívül esik az osztáson. Most nem megyek a kertbe kipróbálni. De lenne még két dolog, ami eddig se működött. Az egyik az elérhető szoftverlista nulla, a frissítésre pedig errort ad. The opkg update command failed with code
6, és
az NTP se nagyon akar frissülni, 2023-10-09 22:02:04 van szerinte. Alapra állítás előtt jó volt, de szerintem csak azért mert ma dugtam WAN-ra. De LAN-on nem frissül. -
vargalex
Topikgazda
válasz
xabolcs #19937 üzenetére
Valóban, meg sem néztem a linket, valamiért egy általános fa struktúrát gondoltam mögötte.
Hát, ebből nem látszik, hogy a dumb AP bármi gondot is okozna... Legfeljebb az okozhat IP ütközést, amit írtam. Nyilván minden eszköznek lesz egy management IP-je (ez az OpenWrt routerek esetén a LAN IP lesz), ezek nem ütközhetnek és ahogy írtam, mindenképpen a DHCP tartományon kívülieknek kell lenniük, hogy a DHCP szerver véletlenül se ossza ki egyik kliensnek sem a címet. -
xabolcs
őstag
válasz
vargalex #19936 üzenetére
Topologia gyanant a "fa strukturat" mar meghivatkozta a #19930 vegen. Azzal mar nekem is sokkal egyertelmubb lett.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
gyulank #19935 üzenetére
Pedig jó kell, hogy legyen, ha jól van beállítva. Nyilván az eszközök LAN IP címeit vagy beállítod kézzel a DHCP tartományon kívüli értékre és egyedire (gondolom el akarod őket néha érni), vagy ha OpenWrt eszközökről van szó, akkor egyszerűbb, ha rögtön statikusról DHCP-re állítod magát a LAN-t is. Ekkor a DHCP címkiosztás egyébként is inaktív lesz, az AP/router IP címét pedig az elsődleges routertől megtudod.
Lehet, hogy bennem van a hiba, de nagyon nehezen tudom értelmezni (ha egyáltalán jól) a hozzászólásaidat. Szóval, próbáld meg higgadtan, pontosan leírni a problémát, a mostani hálózati topológiát (mi mivel, hogyan van összekötve). Mert olyanokból, hogy TP-Link, Ubi AP, "beállítandó" magáról a topológiáról semmi nem derül ki.
-
gyulank
addikt
válasz
vargalex #19934 üzenetére
De ha annyi a jó beállítás, hogy van egy IP címe LAN-on, meg ignorálom a DHCP-t, azt próbáltam már, és nem volt jó. Ez azt jelenti, hogy mikor a kertben vagyok, ahol az erre a routerre csatlakoztatott routerre vagy AP-re csatlakozok, és időnként megszakad a net, felkiáltójel van a térerő mellett, az ubis app pedig pirossal kiírja a netre, hogy nem elérhető, aztán ahogy frissítgeti néha igen, meg valami betölt, valami nem, aztán jó lesz. Szóval ezért állítottam be arra is DHCP szervert, hogy az ONT a TP-linknek adhatna címet, de fix, nem kell neki, de az utána lévő AP utáni mobillal probléma volt, és elől meg, ahol csak annyi van, hogy 1 tp-link, és azon a telefon, azon nem volt semmikor probléma, csak ahol több eszköz volt, mint a másik háznál meg a kertben, ahol már az ONT után 2-3 router/AP van, és azokra csatlakozik a mobil. És van, hogy a gépen se tudok megynyitni bizonyos oldalakat, vagy nincs net, és egyszer szóltam a telekomnak, és azt mondták valami IP ütközést jelez, és kihúztam mindent, újraindítottam, és jó lett.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
gyulank #19930 üzenetére
Nem értette félre a kollága. Attól, hogy nagy területet kell lefedni, nem kell minden routernek címfordítást végeznie. Elég az elsőnek és akkor a mögötte bármelyik routeren/AP-n csüngő eszközök egy hálózaton lesznek és elérhetik egymást. Persze lehet, hogy éppen az a célod, hogy külön hálózatot alkossanak. De akkor sem kell feltétlenül NAT-olni, hanem a fa struktúrában a feljebb lévő eszközökön kell jól beállítani a routing-ot.
-
gyulank
addikt
válasz
E.Kaufmann #19932 üzenetére
Abból kell főzni ami van. Nincs keret másra, és nincs Unifi se. Van 3 reflektoros Ubi AP, 2 TP-Link router, meg az ONT. Mert a másik háztól egyelőre elhoztam a TP-t mert nem engedi magát openwrt-síteni, és bezavart a beállítandó router utáni AP utáni mobilomba is, pedig ugye az egészen más ág, de az Ubis wifi vizsgáló app olyanokat írt néha, hogy azon keresztül jön. Most ott a reflektoros AP van csak és arra csatlakozik a kamera. De ha majd lenne oda normális routerem, majd valószínűleg azt is úgy kéne beállítani, mint a most beállítandót. És nekem nem működik ez a tftp, de senki nem válaszolt arra se, hogy egyáltalán minek kéne történnie. Pl. meg kéne-e jelennie a fw fájlnak a listában? Mert nekem nem jelenik meg. Hiába választom ki a mappát, vagy hiába teszem a program mappájába, és választom azt ki. A routerem mindig csak simán újraindult, mikor újraindítottam. És ugye vezetékkel kell összekötni őket, és láncba. Ha esetleg valami wifi-meshre gondoltál. Mert mondjuk 50m-es hatáskör kéne, meg 100m-rel arrébb megint 50m-es. Örülök, hogy így a telefonom kap valamennyi wifit úgy, hogy a router közvetlen kapja a netet vezetéken. Ha már a router is csak wifin kapná, akkor már az lassabb lenne, mert itt van minden, fa, fal, eső, hó, és még távolság is.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
gyulank #19931 üzenetére
Ha biztosra akarsz menni, és már van Unifi én a helyeben inkább azzal bővítenék és cserélnék le minden AP-t.
A vegyesbazár nem egészséges. Ha legalább az sw stimmelne...
OpenWRT esetén is legalább van egy BATMAN, meg Unifi-re is fel lehet húzni OpenWRT-t, de túl macerás lenne. Ennyi AP-hoz kényelmesebb egy gyári központ. -
gyulank
addikt
válasz
xabolcs #19929 üzenetére
Vagy én értem rosszul, vagy te értetted rosszul amit írtam szerintem. Ez csak egy része a hálózatnak, sok routerem van, mert kell, mert nagy területet kell lefedni. És nem tervezek mondjuk 25m-es kábelt húzni az ONT-ból a másik AP-nek, ha ott van a másik router mellett, ezért láncban vannak. Szóval azért nem csak az ONT a DHCP szerver, mert úgy vettem észre, hogy az addig működik jól, amíg az első routerre rádugom. De mivel a példában is ezen a részen, a beállítandó az első, azon van egy másik, és arra csatlakoznék mobillal, és az úgy már nem volt jó, és az lett jó, mikor átdugtam WAN-ra. Tehát ONT LAN-TPLINK openwrt WAN=LAN-UBI AP. Az = itt most azt jelenti hogy ugyanaz a router. De azért sem lenne jó nem az ONT-ot használni fő routerként, mert akkor mindenre 1 portnyi sebességet kéne elosztanom. Meg ez a router is kint van hátul, csak az ONT van bent. Egy port megy előre, azon van egy openwrt-s router, azon 2 ilyen kamera, egy másik port egy UBI AP-ra megy ami átviszi a netet egy másik UBI AP-ra másik házhoz, meg egy megy a beállítandóra. Meg egy a gépre. Fa struktúra
-
xabolcs
őstag
válasz
gyulank #19928 üzenetére
Jelenlegi felallassal: dumb AP / Access Point only
Ha pedig van eleg LAN portja a beallitando routerednek, akkor tehetsz egy probat az ONT router funckiojanak kikapcsolasaval (modem/bridge mód): ekkor csak a routered NAT-ol, s mogotte van minden eszkozod.
yodee_:
-
gyulank
addikt
Azt hogy kell beállítani, hogy ha van az ONT, aminek egyik LAN-ján a gép van, másikon a beállítandó router WAN-ja, ami szintén DHCP szerver, mert a LAN-ján van még egy másik AP, és a beállítandóra még wifin csatlakozik egy telefon kameraként, de ha a WAN-ra van dugva az ONT, akkor még a beállítandót sem érem el a WAN címén se, se a kamerát. Viszont mikor LAN-on volt, akkor meg időnként problémázott, és bizonyos oldalak nem jöttek be. Most is ez volt, nem töltött be a twitch, átdugtam WAN-ba és megjavult. Csak a géptől meg elérhetetlen lett, meg az is ami utána van.
-
xabolcs
őstag
válasz
E.Kaufmann #19924 üzenetére
En is Huawei E3372h-153-at hasznalok, amikor ki szeretnek probalni valamit - egyebkent nincs napi hasznalatban.
Nalam nincs szakadasos baja, de a gordulekeny ncm-es hasznalathoz kulon parch-et hasznalok.Szivesen kolcsonadom, ha ki szeretned probalni!
-
yodee_
őstag
válasz
E.Kaufmann #19924 üzenetére
Én Huawei E3372-t használok. Sajnos a pingcheck kell hozzá, mert szakadás esetén nem áll fel újra a kapcsolat. Nem acélos nálunk, de a többi vagy méregdrága vagy nem támogatott.
-
E.Kaufmann
veterán
Még egy kérdés, hátha erre tudtok is válaszolni
OpenWRT alá milyen USB-s LTE modemet ajánlanátok? -
E.Kaufmann
veterán
Próbálnék összefűzni két kapcsolatot a luci-proto-bond-dal, (próbáltam először WDS interfészeket, majd azon keresztül VXLAN csatornákat, de hasonló az eredmény)
A problémám az, hogy ARP-pal szeretném csekkolni a slave link-ek állapotait (Link monitoring), de hiába írom be a túloldali bond if IP címét és állítottam az ARP ellenőrzéseket 100ms-re mindkét oldalon, úgy látja a router, hogy a linkek nem élnek. Ha kilövöm az ARP link ellenőrzést és egy broadcast policy-t lövök be mindkét oldalon, akkor a két bond interfész közötttt tudok pingelni, de ugye jelzi a PING, hogy a csomagok duplikálva vannak, hiába van belőve a luci-n hogy a duplikált csomagokat szűrje (ha jól sejtem, ehhez is kéne a link detektálás)
Más üzemmódok (LACP-ot is próbáltam, hátha a LACPDU elég a detektáláshoz) meg nem működnek egyáltalán.
Mivel a routerek "buta" AP-k, ezért a tűzfal ki van lőve rajtuk. -
E.Kaufmann
veterán
Olyankor mi van, ha a watchcat azt mondja, hogy nem tudja megpingelni a szomszédos állomást, miközben ssh alól meg mégis csak pingik?
Ja közben megoldódott az MTU, vagy úgy néz ki. -
E.Kaufmann
veterán
OpenWRT alatt VXLAN interfésznek hogy lehet az MTU-ját állítani? A link, ami felett működik be van lőve nagyobb MTU-ra (biztos, ami biztos 1800, pinggel csekkolva), de nem tudom alatta a VXLAN-t növelni, hogy fragmentálás nélkül átférjen 1500Byte, Luci alatt nem látok erre beállítást, UCI alatt meg nem tudom mit lenne érdemes.
-
E.Kaufmann
veterán
-
BullZeye
veterán
válasz
xabolcs #19918 üzenetére
Bingó, köszi, 23.05-el működik az 5Ghz WIFI és visszatért a régi OpenWRT ikon, így könnyebb is a megkülönböztetés.
Azt hittem csak letöltök valamit és flashelem SSH-ból, nem gondoltam volna, hogy fordítani kell újat.Arra van valami bevált módszer, hogy a Router melletti IOT cucc ne a 20 méterre lévő új routerre akarjon kapcsolódni aminél -89dBm a jelerősség?
-
BullZeye
veterán
Jelentem működik, hiba jó eséllyel az volt amit Vargalex ír, hogy
.255
volt a régi router, helyette192.168.0.10
lett, így szépen el is érhető (.2 a proxmox).Az IOT eszközök alapvetően buták, így ami közel van hozzá ott áramtalanítani kellett és kikapcsolni az új router WIFI-jét, hogy a régihez kapcsolódjon, de így végre az öntözőnek is "jó" a wifijele.
szerk.: router restart után ráment az új routerre visszamost várok pár órát, remélhetőleg magától megy a közelebbi régire
Egyetlen dolog bosszant, hogy a 2,4Ghz tökéletesen ott van, de hiányzik az 5Ghz. Egy pár éves mentésből a wireless configot visszaraktam, és nem működik úgy sem. Igaz azóta 21-ről 23-re frissült az OpenWRT, de most egy blank Generic Device került be és nem lehet életre kelteni.
Archer C6 V2-ről van szó. 5Ghz-es wifi hiányzik.
-
E.Kaufmann
veterán
A roaminghoz. Próbálgattam mostanában újabb snapshotokon a mindenféle roaming rásegítést (r/k/v) de nekem mind bezavart. Viszont azok nélkül 5 GHz-n elég szépen roamingol, ha jó helyen vannak az AP-k. A 2.4-en valamiért nem megy olyan flottul mobilommal.
Mesh-t én is használok, de az OpenWRT-n egy szeparált Wifi háló az AP-k közötti vezetékes összeköttetés kiváltására (nincs vezetékes kapcsolatom a garázzsal, a lakásban a garázshoz legközelebb tettem le egy AP-t), másra nem is érdemes használni (már ha egyáltalán a kliens támogatná) -
BullZeye
veterán
válasz
attila.86 #19909 üzenetére
Vastag Cat8 ethernet kábel megy oda (és egy 3x4mm2 es áram kábel, pont aznap kötöttük be áramot a kisházba így még erősen bennem volt), tehát van ott egy cudar vastag SFTP Cat8 ethernet kábel.
(közben csinálom amit Xabolcs említett)
És fura, de csak 1 WIFI van C6-on, hiányzik az AC wifi, úgyhogy még ezt is elő kéne kerítenem valahogy (factory reset után, de sysupgrade telepítés után is)
-
xabolcs
őstag
válasz
BullZeye #19907 üzenetére
Neked dumpAP / access point only kell, ne engedd magad osszezavarni a mesh-sel!
Elso atfutasra nem tudom min csuszott el a dolog nalad.
-
BullZeye
veterán
válasz
attila.86 #19905 üzenetére
Mindig elfelejtem mennyire jó kis router ez az ARcher C6, 5 sec reset gomb és 1 percen belül factory reset
Na szóval, ha én kábellel szeretném összekötni a 2 routert, akkor a videóhoz képest mit kéne változtatnom még?
Pontosan hogy tudom kikerülni, hogy a 2,4 és 5ghz-es hálózatom "mesh" legyen de WPA3-AES titkosítás nélkül?
Csinálnom kellene egy új WIFI hálózatot? De annak meg azért nincs értelme, mert kábelen össze vannak kötve.
WPAD ki lett cserélve, az az első rész, szerintem még az van az új routeren azóta is.
-
BullZeye
veterán
válasz
attila.86 #19905 üzenetére
Előbb életre kell lehelnem a régi C6-ot, mert hiába kötöm direktbe rá a gépem és állítom manuálisan az IP és a gateway-t a gépemen, nem érem el az openwrt beállításokat, SSH se megy.
OpenWRT link szerint a reset gomb az TFLASH-re jó, akkor azzal nem tudom factory resetelni?
-
attila.86
tag
válasz
BullZeye #19904 üzenetére
A videó szépen elmagyarázza pedig, csinálhatsz persze wifi kliens és AP-t szimultán egy eszközből, de inkább a videón ajánlott mesh rendszer lenne a nyerő. Előbbihez kéne szoftveres relay a két (client, ap) wifi hálózat közé, ami technikailag elég nyakatekert mód. És attól, hogy mesh van a két router között WPA3-SAE titkosítással, még az ap hálózatnak nem kell ezzel legyen titkosítva (maradhat wpa2). Arra figyelj, hogy valóban ki kell cserélni a wpad csomagot arra mindkét routeren, amit a videó is ír. És csak ehhez a művelethez kell a kábeles összeköttetés előtte (kell net elérés az második routeren is ehhez), semmilyen "automata" beállítás nem fut le ettől még, mint sok gyári mesh-rendszernél. Neked kell kézzel beállítani mindkét routeren ugyanazt a mesh hálózatot, ugyanolyan frekvenciás rádión belül, utána mehet melléjük ugyanaz az AP-hálózat, ugyanazzal a Mobility Domain-nel, hogy menjen a fast roaming.
-
BullZeye
veterán
válasz
BullZeye #19903 üzenetére
Na, hát nem egészen ennyi.
1) Reseteltem routert
2) Beállítottam IP-t 192.168.0.255-re (192.168.0.1 az új router)
3) Beállítottam WIFI-t
4) Kikapcsoltam DHCP-tRestart után nem jött be a 192.168.0.255 ip címre az UI, csak openwrt.lan működött.
5) összekötöttem LAN portot a switchel, és a régi routerbe dugtam a gépem, működött.
Viszont a WIFI tutira nem megy, mert folyamatosan romlik a vétel ahogy megyek hátra, és nem kapcsolódik a régi routerreÚj routerrel hiába nézem, nem oszt ki IP címet a régi routernek, így most nem érem el azt.
Mit rontottam el?
-
BullZeye
veterán
Végre elérkeztem oda, hogy szükségem van "wifi bővítésre", mert 1 Dynalink router nem fedi le a teljes kertet.
Anno okos voltam, és húztam ki egy combos kábelt hátra egy kis házba aminek végre új teteje van és így a héten áram is került bele.
Mi a helyes módja annak, hogy a lehető legfeltűnésmentesebben legyen stabil wifim hátul?
És ha Signalon, facetimeon telefonálok és közben járkálok a kertben-házban akkor az ne szakadjon meg.Van egy Dynalink WR36X-em és egy Archer C6 v2-m, mindkettő legújabb OpenWRT snapshottal.
0) Rákötöm PC-re a régi routert
1) Beállítok régi routernek egy 192.168.0.255-s FIX IP címet
2) Kikapcsolom DHCP-t
3) Routereket LAN-LAN porton összekötöm
4) Azonos SSID-t adok meg 2,5 és 5Ghz-nek azonos jelszóval és csatornával.
5) Ennyitől menni is fog, vagy ez így túl egyszerű lenne?Ezt a videót követtem, hogy csináljak MESH hálózatot, viszont mint kiderült az IOT eszközök nem támogatják az SAE jelszótitkosítást így nem is tudnak kapcsolódni rá, tehát ez a módszer sajnos elbukott.
https://www.youtube.com/watch?v=vVoZppb_FR0 -
Zavo
tag
Keresi az szorgalmasan, le is tölti öt másodpercenként. Úgy vettem észre, hogy ha váltogatsz a fülek között (pl. Tftp Server-ről a Log viewer-re), visszadobja a 127.0.0.1-et, de abszolút nincs hatással a működésére. Próbáltam a 192.168.0.66-tal is, ugyanaz az eredmény. A gond az hogy ha át is megy a firm, nem tárolódik.
-
hmzs
tag
Évekkel ezelőtt használtam a programot, nem emlékszem számít-e a tftpd működésénél, de a wdr3600 a 192.168.0.66 címen keresi a förmöt, a videódon meg a loopback cím aktív a programban.
Ha lényegtelen, akkor bocs.
Halványan olyasmi is beugrik, hogy valamelyik tp-link a 192.168.1.66 címet keresi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gitáros topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Politika
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 5290 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 3840x2160 - 138Hz / 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest