- Nagy teljesítményű Thermaltake hűtőpad combos laptopokhoz
- Ultrakompakt hordozható SSD fortyog a Seagate boszorkánykonyháján
- Az ASUS mobilis OLED kijelzője rendesen megnöveli az effektív képátlónkat
- Profildömpinggel jelentkezik az új GeForce driver
- Játékosoknak szánt, 4K@240 Hz-es monitor a GameMax értelmezésében
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Házimozi belépő szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #18997 üzenetére
opkg print-architecture
arch all 1
arch noarch 1
arch mipsel_24kc 10Firmware Version OpenWrt 22.03.0 r19685-512e76967f / LuCI openwrt-22.03 branch git-22.245.77528-487e58a
'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #18995 üzenetére
Bemásoltam azt is. Most ezt dobja.
Package samba4-server version 4.14.12-2 has no valid architecture, ignoring.
Rossz platformon keresgélünk? A router egy Xiaomi MIR3G.
'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #18991 üzenetére
De volt benne.
Soremelés nélkül lefut, de most más hibára panaszkodik.
Downloading https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.0-rc3/packages/mipsel_24kc/packages/Packages.gz
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/custom_packages
Downloading https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.0-rc3/packages/mipsel_24kc/packages/Packages.sig
Signature check failed.
Remove wrong Signature file.MOD
xabolcs
+1[ Szerkesztve ]
-
vargalex
Topikgazda
Ugye nincs soremelés abban a sorban?
Egyébként neked nem a core, hanem a packages kell:
src/gz custom_packages https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.0-rc3/packages/mipsel_24kc/packages
Ott van benne a samba4-server is.
A core-t semmiképpen ne tedd bele, hiszen abban a kernel modulok (is) vannak!
[ Szerkesztve ]
Alex
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #18988 üzenetére
Egyelőre a custom conf-ba írtam plusz sort.
src/gz custom
https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.0-rc3/targets/ramips/mt7621/packagesEz a hiba.
Failed to allocate uclient context
Collected errors:
* opkg_conf_parse_file: /etc/opkg/customfeeds.conf:2: Ignoring invalid line: `https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.0-rc3/targets/ramips/mt7621/packages'
* opkg_download: Failed to download /Packages.gz, wget returned 1.Sambát mondjuk ezeken sem látok. Nem értem, erre a routerre egyszer már feltettem simán, aztán költözés miatt kapott egy factory resetet, azóta nincs meg a csomag.
[ Szerkesztve ]
-
vargalex
Topikgazda
-
kutga
nagyúr
-
kutga
nagyúr
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Tegnap próbáltam beállítani a samba szolgáltatást az otthoni routeren (22.03.2), usb vinyó megfelelően csatolásra került, tölteném le a csomagokat, de már az első lépésnél elakadok, az opkg telepítő a samba4-server csomag hiányára hivatkozva nem enged tovább.
Update lists parancs kiadása után rákerestem a samba kifejezésre, és valóban, a letölthető csomagok közt nem találtam, csak a luci appot, ami a függőség hiánya miatt szintén nem települt. Pár napja ugyaninnen telepítettem, én néztem el valamit, vagy tényleg nincs már ilyen csomag?
Az opkg konfigot nem piszkáltam, ha esetleg átkerült másik tárolóba.
MOD
Ugyanitt felmerül a kérdés, hogy ha nem a sambán keresztül, akkor hogyan tudnám a routerre kötött meghajtó tartalmát megosztani a belső hálózaton? Ftp-t állítottam be egyelőre, az működik, próbáltam még nfs-t, de az még kínai nekem.[ Szerkesztve ]
-
válasz
janos666 #18978 üzenetére
Nagy nehezen csak sikerült összehozni TP-Link TL-WR740N v4-re a 23.05.0-rc3 verziót úgy, hogy még a LuCi is működik és a konfiguráláshoz is maradt elég szabad terület. Még a memória is elég. Viszont csak "buta AP" módban működik (nincs routing, de még FT se).
LuCi státusz, .config, kernel diff + make fix. (Ha 0.01% kell valakinek, tölthetek fel .bin-t is.)
Nem próbáltam ki, hogy az LTO tényleg segít-e méretet csökkenteni (emiatt kell belenyúlni pár Makefile-ba is), de -Os mellett elvileg igen (és akár teljesítményt is javíthat: win-win).
Viszont ez így elsőre nem fog lefordulni az OpenWRT hülyeségei miatt. Kidob egy libustrem-mbedtls hibát. Átmenetileg engedélyezni kell a libustream és libmbedtls-t, leforgatni mindent, aztán visszaállítani a .config-ot (amiben ez nincs benne), és akkor jó.
Sysupgrade-et nem próbáltam, de nem hiszem, hogy ehhez még valaha hozzányúlok.TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
válasz
stopperos #18977 üzenetére
Nekem a
make kernel_menuconfig CONFIG_TARGET=subtarget
után ki volt választva az arch/cpu, és az mbeded opciók, de valamiért a -O2 -t küldött volna a GCC-nek és ki volt pipálva az összes NIC driver, ami x86_64-en is.
Most így néz ki a kernel és a project .config diff-em, de a LuCi így nem fér be.
De#kikommentelve rakta be a sok "not set" sort.
Miért mutatott *-ot?
A kernel subtarget helyett target kellett volna aCONFIG_TARGET
-be?[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
-
válasz
stopperos #18975 üzenetére
Eszembe jutott min lehet legtöbbet spórolni gond nélkül: a kazalnyi ethernet driver a kernel konfigban (még a 10+ Gbps szerver NIC-ek driver-ei is benn vannak alapból, ez még az x86_64 gépemen is zavart, hogy minek, ott is kigyomláltam, ami nem kell).
Ha még a busybox-os paramétered is átveszem, akkor talán LuCi is befér majd.A make menuconfig-ban engedélyezni kell a Base system / bridge-t, vagy azért van alapértelmezésben kikapcsolva, mert más csomag/script kezeli? (Bocs, hogy másodjára kérdem.)
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
-
válasz
Archttila #18972 üzenetére
Menü szerint nem tudom, de a config alapján busybox-ba nyúltam bele, utána ipv6-ot vettem ki:
CONFIG_BUSYBOX_CUSTOM=y
# CONFIG_ATH9K_UBNTHSR is not set
CONFIG_BUSYBOX_CONFIG_ASH_OPTIMIZE_FOR_SIZE=y
# CONFIG_BUSYBOX_CONFIG_EGREP is not set
# CONFIG_BUSYBOX_CONFIG_FEATURE_IPV6 is not set
# CONFIG_BUSYBOX_CONFIG_FEATURE_PASSWD_WEAK_CHECK is not set
# CONFIG_BUSYBOX_CONFIG_FEATURE_TEE_USE_BLOCK_IO is not set
CONFIG_BUSYBOX_CONFIG_FEATURE_UDHCPC_ARPING=y
# CONFIG_BUSYBOX_CONFIG_FGREP is not set
# CONFIG_BUSYBOX_CONFIG_HALT is not set
# CONFIG_BUSYBOX_CONFIG_LESS is not set
CONFIG_BUSYBOX_CONFIG_MD5_SMALL=3
# CONFIG_BUSYBOX_CONFIG_POWEROFF is not set
# CONFIG_BUSYBOX_CONFIG_SWAPOFF is not set
# CONFIG_BUSYBOX_CONFIG_SWAPON is not set
# CONFIG_BUSYBOX_DEFAULT_FEATURE_IPV6 is not set
CONFIG_IMAGEOPT=y
# CONFIG_IPTABLES_NFTABLES is not set
# CONFIG_IPV6 is not set
# CONFIG_KERNEL_IPV6 is not set
# CONFIG_KERNEL_SECCOMP is not set"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
válasz
stopperos #18970 üzenetére
Ha a 22.03-ba még a LuCi is befér, akkor lehet, hogy inkább azzal próbálkozok.
Sikerült a 23.05.0-rc3 -at is beszorítanom úgy, hogy a kernel_config-ban is kikapcsoltam pár dolgot (pl. IP forwarding), ami nem kell egy "buta AP"-re (LuCi-ról nem is álmodtam már erre). Viszont attól félek, hogy ha felrakom, akkor nem fogom tudni konfigurálni, mert nem lesz elég szabad hely elmenteni a konfigurációs file-okat, vagy már eleve ott megáll a firstboot, hogy létre sem tudja hozni a jffs2 filrendszert (valamikor ~10 éve, mikor legutóbb magamnak forgattam kódból történt már ilyen). Mivel a meglévő conf verzió nem kompatibilis, így azt sem tudom beleégetni.
Tényleg... a make menuconfig-ban engedélyezni kell a Base system / bridge-t, vagy azért van alapértelmezésben kikapcsolva, mert más csomag/script kezeli? (A kernelben meghagytam a Q bridgeing-et).
[ Szerkesztve ]
-
dale74
tag
Sziasztok!
Ez megoldható Openwrt alatt?
Van két alhálózat, külön routerrel, DHCP-vel. A kettő között lenne egy Openwrt-s átjáró, de csak adott IP címeket kellene átengedjen. -
válasz
janos666 #18964 üzenetére
Nekem a 22.03-at sikerült még felfaragni a 740N v4-re ipv6 nélkül de volt Luci és wireguard rajta. De beállítás után le kellett kapcsolni a uhttpd-t, mert elfogyott a memória pár óra után.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak4
Mi Router 3G-re szeretnék transmissiont telepíteni, openwrt 22.03.5 alá, ez a leírás jó lehet?
Korábban próbáltam úgy emlékszem, de voltak furcsaságok, a webes felület nem jegyezte meg a letöltési sort újraindítás után, ha mégis, akkor meg nem tudta, hol hagyta abba a letöltést, mindent elölről kezdett.
[ Szerkesztve ]
-
grizlisandor
veterán
válasz
vargalex #18952 üzenetére
Igazad volt, megfogta a netet a gyári fw-hez képest, így ment vissza a gyári fw, de pár perc után valami félresikerült és a bekapcsoló led és az összes led felváltva villogott, nem reagált a router.
Próbálkoztam a magához térítéssel délelőtt, de nem sikerült, így vettem egy Asus RT-AX53U eszközt, TL-WR1043ND magához kell téríteni tartaléknak.
-
válasz
xabolcs #18965 üzenetére
Persze, nagyjából azt csináltam, mint itt is. Pontosabban végiglépkedtem a menuconfig-on, majd a kernel_menuconfig-on, és kikapcsoltam mindent, amit lehetett és valószínűleg nem kritikus, aztán újra átfésültem, hogy felszabadult-e valami, hogy azt is ki lehessen kapcsolni.
Azt hiszem esélytelen, mert ugye még az overlayfs-nek is hagyni kéne némi helyet, hogy el tudja menteni a config file-okat (hacsak "be nem égetem" azt is valahogy, de...).
[ Szerkesztve ]
-
xabolcs
őstag
válasz
janos666 #18964 üzenetére
Lesz eleg memoriaja hozza? Azert kerdezem, mert a 32 MB memorias TP-Link 1043NDv1 is csak szenvedett mar a 22.03-tol is ... a 23.05-ot meg nem is mertem feltenni.
Ezt mar olvastad? Saving firmware space and RAM
aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
A 23.05.00-rc3 verziót lehetséges valahogy bepréselni a TP-Link 740N v4 használható flash tárhelyének méretébe?
Az Image Builder-t feladtam és forráskódból próbálom fordítani, de le kéne még faragni még legalább ~100KB-ot, csak már ötletem sincs honnan.TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
-
válasz
janos666 #18960 üzenetére
Megvan: az uhttpd-t nem rántotta be semmi, amit bepakoltam. Persze az opkg whatdepends a telepítése után is azt mondja, hogy az uhttpd-től semmi sem függ. Csak úgy jöttem rá, hogy diffmerge-ben összevetettem a referencia és custom manifest-eket, és gyanús volt, hogy hiányozhat az az uhttpd. (az uhttpd-mod-ubus-t fel sem raktam).
Így működik a Luci, egyedül a firewall oldal üres, de nem fagy le, mikor megnyitom.TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
válasz
vargalex #18949 üzenetére
Hú, de jó lenne ehhez az ImageBuilder-hez egy manuconfig a dependenciák miatt.
Vagy legalább kezelhetne * karaktert a PACKAGE listából (pl. PPP egyszerű kiirtásához).
Legalább egy órán át nyálaztam a referencia manifest file-t és az opkg depends 'akármi' listákat, hogy miként tudom a legrövidebb PACKAGE listával összehozni, hogy működjön a Luci firewall nélkül. Feldobtam az AP-kre, és nem működik.(ssh, wifi megy, Luci nem)
Már a luci-light is berántaná a firewall-t, de nem minden luci-app-*, vagy luci-mod* ránt be mindent, ami ahhoz kell, hogy egyáltalán működjön a Luci.Ha már alapértelmezésben tűzfalazva van a WAN port, akkor igazán egyszerűbb lehetne kigyilkolni a firewall-t.
Szerk.: Oh, most megtaláltam a DISABLED_SERVICES-t. Ez talán jó lesz úgy indítani, hogy ki van kapcsolva a tűzfal.
(Most azon is gondolkozom, hogy egy 4MB tárhelyes WDR740N-et is frissítések 2018-as verzióról távolról, amin nem lehet már továbbvinni a config-ot, ezért akartam inkább kivizsgálni, hogy ki is gyaluljam a tűzfalat, mert 4MB nem sok...)Már nem emlékszem: Alapértelmezésben ugye minden interfészen hallgat az ssh, illetve dropbear, és csak a tűzfal tiltja le WAN felé?
[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
válasz
vargalex #18957 üzenetére
Egyebkent ha mar itt vagy: velemenyed szerint miert nincs lassan mar egy eve javitva az altalam korabban mar sokszor emlitett Archer C7 (pppoe) Flow Offload bug?
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
grizlisandor
veterán
válasz
vargalex #18952 üzenetére
Értem, köszi az információkat!
Megpróbálom mit tud belőle OpenWRT, ha nem jön be, meg lecseréljük a routert valami korszerűbbre.Közben a kereső segítségével megtaláltam a magyar nyelv beállítását, ha már nem kell SSH-zni.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
grizlisandor #18951 üzenetére
Szia!
Nem érted jól. A gyári konfigurációból semmit nem hoz át az OpenWrt. Az alap konfiguráció szerint a WAN oldalon DHCP kliens, a LAN oldal pedig a szokásos (ahogy gyári firmware-ban is), így azt inkább kezdőként ne piszkáld.
Tehát pl. DOCSIS hálózaton azonnal van net-ed, de Digi esetén át kell állítanod PPPoE-ra és meg kell adnod a bejelentkezési adatokat.
Webes felület a végleges firmware-okban alapból van, nem kell utólag telepíteni SSH-n (pl. putty-on).
Azt viszont jobb, ha tudod, hogy itt nincs hardware-os NAT, csak software flow offload, úgyhogy a gigabites net nem fog átmenni rajta (szerintem az 500 Mbps-es sem).Alex
-
grizlisandor
veterán
Sziasztok!
A TP-Link TL-WR1043N/ND v3 routeremet tervezem kicsit szoftveresen aktualizálni, 2015-05-14 az utolsó gyári firmware, remélem kicsit izmosabb lesz a wifi is tőle.
Megvan a logout cikk hozzá, csak kár, hogy kicsit eljárt felette az idő; de kiegészítve(1) youtube videóval(2) érthető. Nagy vonalakban ok a dolog, de azért pontosítsunk:
-Firmwarét flashelem, utána jól értem, hogy itt már lesz net, mivel a flash során áthozza a routerben megjegyeztett Digitv internet felhasználó nevet és jelszót?
-Az újabb videókban a firmware flash után már mennek a webes felületre, kihagyva a PuTTY és utána lévő lépéseket. -
Na akkor még egy... Hogy lehet kigyilkolni a tűzfalat ImageBuilder-el?
Mert hogy ez nem elég: -firewall4 -luci-app-firewall Pedig:opkg whatdepends firewall4
Root set:
firewall4
What depends on root set
luci-app-firewall git-23.208.40260-9504081 depends on uci-firewall
luci-light git-23.024.33244-34dee82 depends on luci-app-firewall
és a luci-light nincs se kiválasztva, se valami más által berántva a csomagba.
Azt már próbáltam, hogy átrendezem a PACKAGE= sorrendjét, de nem segített, hogy előbbre hoztam a luci szót, mint a fenti két minuszos szót.
(Abba már bele se menjünk, hogy miért firewall4 és nem csak firewall.)TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
válasz
janos666 #18946 üzenetére
Ah, OK, úgy tűnik, hogy wpad-mbedtls csomaggal és psk2-vel működik a 11r:
Fri Sep 15 22:45:42 2023 daemon.debug hostapd: phy0-ap0: STA 24:18:1d:67:42:81 WPA: FT authentication already completed - do not start 4-way handshake
-
válasz
vargalex #18945 üzenetére
Igen, pont most jöttem rá, mikor ránéztem a méretére, és újra elolvastam a leírását más hostapd csomagoknak is (összeállt, hogy a hostapd-common az csak apró kiegészítő).
Ettől még kicsit kesze-kusza így elsőre.Viszont már abban sem vagyok biztos, hogy a wpad-mbedtls jó-e a .11 k,r,v,w set-hez.
Azt sem értem, mi a különbség a wpad és a wpad-XXXssl közt. Mit használ a "sima"?
A wpad méretben nagyobb, így gondolom abban is van "valami" TLS/SSL képesség...?TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
vargalex
Topikgazda
válasz
janos666 #18944 üzenetére
Szia!
Valamit benézel, mert a hostapd binárist (is) a wpad csomag adja:
root@AX3200:~# opkg search /usr/sbin/hostapd
wpad-basic-wolfssl - 2022-01-16-cff80b4f-15.2A hostapd-common csomag pedig néhány scriptet biztosít a működéshez:
root@AX3200:~# opkg files hostapd-common
Package hostapd-common (2022-01-16-cff80b4f-15.2) is installed on root and has the following files:
/etc/capabilities/wpad.json
/usr/share/acl.d/wpad_acl.json
/lib/netifd/hostapd.sh
/etc/init.d/wpad
/etc/rc.button/wps
/lib/netifd/dhcp-get-server.shAlex
-
válasz
janos666 #18943 üzenetére
Na, szóval beszúrtam jó helyre a log_level-t, de a system log-ban nincs nyoma a 'sae-mixed'-el problémás táblagép MAC címének, mikor az AP-k 'sae-mixed' módban vannak.
De kezd már kicsit felbőszíteni az OpwnWRT és a seamless roaming...
Ugye lecseréltem a wpad mini verzióját full-ra az OpenWRT WiKi / DAWN leírása szerint. Most pedig látom a log-ban, hogy ügyesen a hostapd-t használja a rendszer.
Az alapcsomagban benne van a hostapd-common és wpad-mini, egyik AP, másik station módhoz.
Szóval lényegében hiába cseréltem le a wpad_mini csomagot full-ra, nem is használta az AP egyik wpad csomagot sem.A másik, hogy a LuCi engedte bepipálni a "Generate PMK locally" opciót, mikor a sae-mixed módot választottam (ott WPA2/WPA3-mixed néven), az OpwnWRT fórumon pedig azt írja valaki, hogy ez SAE módban nem is működhet, mert nem ismeri minden AP a PMK-t. [link] -> Szóval ez most egy dilemma számomra, hogy mi is történik ilyen beállításokkal.
Most szerintem törlöm a hostapd-common csomagot és visszaállok psk2-re, hogy ne kelljen foglalkoznom a PMK generálással (de közben azért megnézem, hogy mit alkot a táblagép sae-mixed módban hostapd-common helyett wpad-al).
[ Szerkesztve ]
-
válasz
janos666 #18942 üzenetére
Ó, azt hiszem rossz helyre szúrtam be a log_level '1' opciót (interfészhez és nem device-hoz). Ezt kivettem, és most működik minden a táblagépen kívül 'sae-mixed'-el.
Kell ez egyáltalán külön a wireless-be, ha a LuCi-ban a System/System/Log az Debug?TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
válasz
Archttila #18941 üzenetére
Semmit. Fogalmam sincs mit ronthattam el, mert most már semmi sem csatlakozik, mióta megint visszaraktam 'sae-mixed'-re. Egyedül az /etc/config/wireless file-t piszkáltam terminálból vi-vel. Most átnézem, és minden korreknek tűnik. A LuCi szerint fut minden rádió, de egyetlen eszköz sem ugrik fel rá.
Bedobtam a két AP tartalmát DiffMerge-be, és csak a csatornaszámok és txpower térnek el, amivel kizártam a véletlen elgépelést.
Komplett reboot nyilván megvolt.[ Szerkesztve ]
-
válasz
vargalex #18910 üzenetére
Átállítottam a titkosítást 'sea-mixed' helyett 'psk2+ccmp' módra, és a Samsung táblagép már csatlakozik, de most egy 2019-es LG TV nem akar.
-
hmzs
tag
válasz
xabolcs #18938 üzenetére
Köszönöm az infókat! Ennyire mélyen én nem ástam bele magam, de a jövőben még biztosan jól jön az összefoglalásod.
A python scriptet nem próbáltam, a patcher előbb jött szembe. Mondjuk nem volt nagy kihívás, ax6s-re már feltettem a zárt förmöt, így már volt telnet (bár nem ezt mondta magáról). De a cmd-py hibrid (vagy valami ilyesmi) működőképesnek tűnt. Próbaképp az angol nyelvet telepítettem a kínai mellé, meg pár beállítást módosítottam, ez rendben ment. Persze az openwrt volt a végcél, pár kattintással felment a segítségével. -
xabolcs
őstag
Szerencsere ki lehet valtani a masik Xiaomi mesh eszkozt nehany szkripttel!
Egyik a jmceleney-nek a xiaomi-enable-mesh-telnet.py-je (ez szerepel a korabban linkelt OpenWrt oldalon). Ez tenyleg csak a masik eszkozt valtja ki, a telnet/ssh prompt-hoz vezeto lepeseket utana ugyanugy meg kell csinalni.
A masik meg remmitor felhasznalo xmir-patcher nevu mindenese. Ezt meg nem probaltam.
[ Szerkesztve ]
aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
xabolcs
őstag
Fog vele mukodni, de par kiadas mulva mind a 8 MB tarhely, mind a 64 MB memoria szukos lesz!
Pl. fol lehet tenni a 22.03-as kiadast a 8/32-es TP-Link 1043v1-re, de teljesen folosleges.Persze, ha Image Builderrel vagy inkabb Firmware Selector-ral kidobalod a folosleges csomagokat, akkor a felszabadulo memoria miatt egy picivel elfogadhatobba valhat a hasznalata.
Egyebkent az a 8/64-es eszkozoknek legfeljebb a portjaik lesznek gigabitesek, gigabites forgalmat nem fognak tudni NAT-olni. Utobbihoz vagy erosebb vas kell (aminel meg mar tobb lesz a memoria es a tarhely is: ipq806x, qualcommax/ipq807x, ...) vagy hardveres gyorsitas, ami jelenleg csak az emlitett ramips/mt7621-nel es a mediatek-nel van.
-
ledgeri
nagyúr
Én egy routert nem "most elég" ként keresnék. Erre vonatkozik a 8/64-es nemajánlás is. Ha tényleg az van, hogy kell egy, és nagyon!, akkor működni fog, de ha "jó akkor 10 évre el leszek vele, hacsak nem jön valami más" akkor csak a szoftverkörnyezet potenciális változása miatt már nagyobbat illene nézni. Emellett meg pont egyik előnye, hogy külön lehet rá pakolgatni a cuccokat, én azt sem dobnám el, mert most "elég lesz".
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
hmzs
tag
válasz
xabolcs #18932 üzenetére
Igen, teljesen igazad van. A leírások szerint valóban járható út, ha van egy másik mesh képes xiaomi router kéznél.
A fórumtársra ez nem tűnik igaznak, ezért próbáltam figyelmeztetni, hogy legyen körültekintő.
Ha ismersz más módot is, kérlek írd meg vagy linkeld, biztosan nem csak engem érdekel.
(Mondjuk engem nem riaszt el némi forrasztás sem.) -
kutga
nagyúr
válasz
xabolcs #18932 üzenetére
Valamit nem értek. Az olcsóbb kategóriában ha nézelődök, sok a 8/64-es eszköz, a főoldalon viszont vastagon kiemeli, hogy ezek nem ajánlottak. Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem is fognak működni a legújabb kiadással, vagy azt, hogy nem ajánlott a használatuk? Plusz csomagokat nem akarok telepíteni, mint ami alapból benne van az aktuális verzióban.
-
xabolcs
őstag
AX3200 a leírások alapján nem egyszerű, bizonyos gyártási időpont utáni verziókon gyárilag nincs telnet, szét kell szedni a routert hogy a gyáritól különböző firm felmenjen.
Egy ideje meg lehet szetszedes nelkul is oldani: a "netmode 4"-et kell ilyen-olyan modon bekapcsolni.
Tudom, mert volt lehetosegem frissen kiprobalni.Ez ne tantoritson el senkit sem a vasarlastol! Ha kell szivesen tavsegitek.
-
hmzs
tag
AX3200 a leírások alapján nem egyszerű, bizonyos gyártási időpont utáni verziókon gyárilag nincs telnet, szét kell szedni a routert hogy a gyáritól különböző firm felmenjen. (boltban jelenleg ~26eFt). AX6S (kínai verzió) egy fokkal egyszerűbb, de ha találsz valahol, szólj kérlek nekem is
(Jófogáson van ax3600 20e-ért, de két hete nem válaszol az ember az írásos üzenetre, próbáld meg felhívni, hátha...) -
xabolcs
őstag
Hasznalt router a ramips/mt7621 platformbol, legfeljebb 10e Forintert. Leginkabb AC-s wifit tudnak, de nemelyikuknek megtanitottak az AX-es wifit is. A mukodo HW-NAT / hw flow-offload miatt minden gond nelkul megbirkoznak a gigabites PPPoE nettel is.
A mediatek/mt7622 platform modernebb, emiatt dragabb is. Ellenben ha tudsz hasznaltan 15-ert menteni egyet, (pl. Xiaomi AX3200) akkor siman megeri!
Az OpenWrt ToH oldalan tudsz platformra keresni, s onnan mar tudsz keresni az aprpn lonkret modelleket!
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Melyik szerintetek most a legolcsóbb gigabites router, ami openwrt képes? Otthonra kellene, átlagos felhasználásra.
-
Friss OpenWRT-ben mi áll legközelebb a RouterOS "bridge" + "station bridge" módhoz?Állítottam már be relayd-t ismerősnek, de csak azért, mert ráfanyalodtam (két inkompatibilis TP-Link router, ami gyári FW-vel nem tudott repater/bridge lenni, és az egyikre nem volt OpenWRT elérhető). Régen használtam WDS-t, de azt sem leányálom belőni. Melyik most a javasolt viszonylag korlátolt erőforrású N-es eszközökhöz?
Már meguntam, hogy a kültéri Mikrotik SXT-k állandóan radart detektálnak, pedig megnéztem a térképet, és nem néznek radarra (legalább is publikus polgári radarra) a specifikált nyílásszöggel. Régen "super-channel" módban voltak (éveken át sohasem jöttek ki panaszkodni hatóságok), de valamikor frissítettem, és nem emlékszem, hogy melyik verzióra kéne visszamenni, hogy legyen super-channel (ha le lehet még tölteni egyáltalán azt a verziót). De amúgy is tisztább lenne, ha üzemelne a radar detect, csak nem túlérzékenyen.
-
válasz
vargalex #18910 üzenetére
Mivel dual-band, és konkrétan az egyik olyan AP orra alatt sem csatlakozik, ami alacsonyabb számú 2GHz csatornán van, így ezt tartom legvalószínűtlenebbnek.
Nem paranoiából van engedélyezve a WP3 is (úgysem számít, ha vannak aktív eszközök WPA2-vel), hanem azért, mert úgy rémlik, mint ha valahol azt olvastam volna, hogy bizonyos roaming feature-ök csak WPA3-al (így nyilván csak az azt használó eszközökkel) működnek. De lehet, hogy rosszul emlékszem.
Szerintem valamelyik roaming feature-el van baja. Talán a .11r-el. De azt nem akarom letiltani, mert pont emiatt váltottam RouterOS-ről (az AC^2-höz nem adtak ki wawe2 driver-t).
Nem tudom, hogy le lehetne-e valahogy tiltani külön feature-öket MAC-enként.TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Tegnap váltottam Padavanról Openwrt-re a MIR3G-n otthon. A Telekomos modem után van kötve a router, elöbbi a 192.168.0.*, utóbbi a 192.168.1.* alhálózaton osztja a címeket. Van egy kis szerverem is, amin fut egy Pihole, és szeretném beállítani ennek a címét dns szerverként, hogy az összes kliens ezt használja.
A lan interfész alatt meg is adtam kettőt, a kérdésem, hogy ez így jó? A wan ip statikusra van állítva, ha ez számít.
-
-
Archttila
veterán
válasz
yodee_ #18918 üzenetére
Nem irtal
sysctl -w net.ipv6.conf.all.disable_ipv6=1
echo 1 > /proc/sys/net/ipv6/conf/all/disable_ipv6
sysctl -w net.ipv6.conf.default.disable_ipv6=1
sleep 60
nft flowtable inet fw4 ft-bridges { hook ingress priority filter\; devices = { pppoe-wan, br-lan }\;}
nft insert rule inet fw4 forward meta l4proto { tcp, udp } flow add @ft-bridges
exit 0
Minden mukodik!
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Blasius
tag
Sziasztok,
Van egy szolgáltatós (nem openwrt router), azon jön a net. Hogy a ház minden pontjába elérjen a WiFi, sta módban felcsatlakoztatok egy openwrt routert a szolgáltatós routerre. Mindez ac/5 gHz. Az openwrt router ezután ap módban oszt tovább 2,4 és 5 gHz-n is.
Ez általában elég jól is szokott működni. De ha a szolgáltató router csatornát vált, akkor az openwrt ap 5 gHzen eltűnik. Az sta az csatornát vált és a kapcsolat továbbra is megmarad. Az a baj hogy a szolgáltatós routert nem tudom egy csatornán tartani (A menüjében a funkció meglenne rá de mégsem működik)
Az openwrt routeren pedig ugyanazt az eredményt kapom, akár automatára akár manuálisan állítom be a csatornát.
Van itt valaki aki már megoldott hasonló problémát?Amikor jól megy:
wlan0 ESSID: "xxx"
Access Point: xx:xx:AE:7D:41:xx
Mode: Client Channel: 44 (5.220 GHz) HT Mode: VHT80
Center Channel 1: 42 2: unknown
Tx-Power: 23 dBm Link Quality: 36/70
Signal: -74 dBm Noise: -99 dBm
Bit Rate: 351.0 MBit/s
Encryption: WPA2 PSK (CCMP)
Type: nl80211 HW Mode(s): 802.11ac/n
Hardware: 168C:003C 0000:0000 [Qualcomm Atheros QCA9880]
TX power offset: none
Frequency offset: none
Supports VAPs: yes PHY name: phy0
wlan0-1 ESSID: "xxx-5g"
Access Point: xx:xx:AE:7D:xx:xx
Mode: Master Channel: 44 (5.220 GHz) HT Mode: VHT80
Tx-Power: 23 dBm Link Quality: 41/70
Signal: -69 dBm Noise: -99 dBm
Bit Rate: 81.0 MBit/s
és amikor nem:
wlan0 ESSID: "xxx"
Access Point: xx:xx:AE:7D:41:xx
Mode: Client Channel: 44 (5.220 GHz) HT Mode: VHT80
Tx-Power: 23 dBm Link Quality: 36/70
Signal: -74 dBm Noise: -100 dBm
Bit Rate: 351.0 MBit/s
wlan0-1 ESSID: "xxx-5g"
Access Point: xx:xx:AE:7D:xx:xx
Mode: Master Channel: unknown (unknown) HT Mode: NOHT
Center Channel 1: unknown 2: unknown
Tx-Power: 0 dBm Link Quality: unknown/70
Signal: unknown Noise: -99 dBm
Bit Rate: unknown
Beállítások:
config wifi-device 'radio0'
option type 'mac80211'
option path 'pci0000:01/0000:01:00.0/0000:02:00.0'
option band '5g'
option htmode 'VHT80'
option disabled '0'
option country 'HU'
option beacon_int '200'
option channel '44'
option cell_density '0'
config wifi-iface 'default_radio0'
option device 'radio0'
option network 'wan'
option mode 'sta'
option ssid 'xxx'
option encryption 'psk2'
option key '***'
config wifi-iface 'default_radio1'
option device 'radio0'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option encryption 'psk2'
option key '***'
option ssid 'xxx-5g'
option channel '##' helyett option channel 'auto'-t is probáltam.
Olyan mintha az sta szekció átvenné az irányítást csatornaváltáskor, és az ap rész nem követné le.
Ezek vannak fenn:
ath10k-board-qca988x - 20220411-1
ath10k-firmware-qca988x-ct - 2020-11-08-1
kmod-ath - 5.10.176+5.15.92-1-1
kmod-ath10k-ct - 5.10.176+2022-05-13-f808496f-1
kmod-ath9k - 5.10.176+5.15.92-1-1
kmod-ath9k-common - 5.10.176+5.15.92-1-1
OpenWrt 22.03.5, r20134-5f15225c1e
Ha ''a'' ram megy dualban ''b'' rammal, és ''c'' ram megy dualban ''b'' rammal, akkor ''a'' ram megy dualban ''c'' rammal?
-
amstro555
tag
válasz
fatpingvin #18912 üzenetére
Őőő, azt erősen kétlem.
Luci-n mit lehet állítani? (802.11ac)
-
amstro555
tag
Sziasztok!
A TP-Link Archer C7 v5 a legújabb OpenWRT fireware segítségével is csak 130 Mbps-t tud, pedig a gyári adat: 5 GHz: 1300 Mbps (802.11ac) 2.4 GHz: 450 Mbps (802.11n). LAN-on nincs gond. Szerintetek mi lehet a gond?
-
válasz
vargalex #18908 üzenetére
Ó, de hülye vagyok!
A WUI-t néztem el, és még azután sem jöttem rá, hogy ránéztem a saját post-omra, hogy az overlayfs tágas és majdnem üres. Kösz a segítséget rájönni a hibámra.Összesen 2 AP-n 4 rádió van, ugyan azzal az SSDI-vel, minden aktiválva a 11.k, 11.v, 11.r, mind 'sae-mixed' titkosítással (avagy WPA2-PSK / WPA3-SEA mixed-mode).
2GHz: N, HT40, csatornák: 13 és 6 (a 'legacy' mód nincs engedélyezve)
5GHz: AC, VHT80, csatornák: 36, 52
(Az egyik AP a földszinten, a másik az 1. emeleten van, egyenes vonalban nézve egy vasbeton födém és egy téglafal van köztük.)A táblagép elvileg dual-band AC-s: [link] Most LineageOS van rajta, de pont emiatt, hogy a Samsung OS-el nem működött a WiFi (csatlakozott, de aztán leszakadt és úgy maradt).
A 13 és 52 csatorn opciós AP-hez közel szokott lenni a táblagép (közvetlen rálátással).[ Szerkesztve ]
-
vargalex
Topikgazda
válasz
janos666 #18907 üzenetére
Na, pont erre gondoltam, csak nem akartam előre leírni.
Itt tisztán látszik, hogy az image az csak 4,5 MB. Maga a firmware (akár az imagebuilderrel build-elt) soha nem foglal az overlay-on helyet, a teljes firmware a /rom-ba kerül). Oda te telepítettél valamit (7,7 MB-nyi "szemét")... Amit betettél az imagebuilderrel a firmware-ba, az elfért 4,5 MB-on.
Esetleg a konfigurációk megőrzésével frissítettél és van ott egyéb is, amit mentett.A wifihez: milyen csatornán vagy, milyen titkosítással?
[ Szerkesztve ]
Alex
-
válasz
vargalex #18906 üzenetére
df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
/dev/root 4.5M 4.5M 0 100% /rom
tmpfs 57.8M 64.0K 57.8M 0% /tmp
/dev/mtdblock8 7.7M 356.0K 7.3M 5% /overlay
overlayfs:/overlay 7.7M 356.0K 7.3M 5% /
tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /dev
# mount
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime,errors=continue)
proc on /proc type proc (rw,nosuid,nodev,noexec,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,nosuid,nodev,noexec,noatime)
cgroup2 on /sys/fs/cgroup type cgroup2 (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,nsdelegate)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime)
/dev/mtdblock8 on /overlay type jffs2 (rw,noatime)
overlayfs:/overlay on / type overlay (rw,noatime,lowerdir=/,upperdir=/overlay/upper,workdir=/overlay/work)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,nosuid,noexec,noatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,noatime,mode=600,ptmxmode=000)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,noatime)
bpffs on /sys/fs/bpf type bpf (rw,nosuid,nodev,noexec,noatime,mode=700)
Egyébként talán nagyobb gond az, hogy egy régi Galaxy Tab A nem tud csatlakozni (minden más igen, még vendégek régi alsó-kategóriás telefonjai is), de semmi nyomát nem látom a log-ban, mikor csatlakozni próbál, pedig debug level van (már alapból, mert ugye RC verzió, de a korábbi stable verzióval sem működött jól).
[ Szerkesztve ]
-
vargalex
Topikgazda
-
válasz
vargalex #18904 üzenetére
Most 372Kb szabad 7.69Mb-ból. Mikor a kész image-re rátelepítettem a "dawn luci-app-dawn wpad-mbedtls" csomagokat, akkor azok az overlay-en valószínűleg valamivel többet foglaltak, mint most a squasfs-ben, és nem csökkent a squashfs mérete a "-dnsmasq -firewall -luci-app-firewall -wpad-basic-mbedtls" csomagok méretével. Mégis volt szabad hely.
A dnsmasq 138KiB, a firewall 47, az lici-appja 17, a wpad-basic 417 ipk-ban mérve. Ezeket most szerintem fel sem tudnám tuszkolni az overlay-re.Az viszont igaz, hogy az 23.05.0-rc2 volt, ez pedig 23.05.0-rc3, de valószínűtlennek tartom, hogy két rc verzió közt hízott volna ennyit az OpenWRT (bár nem lehetetlen). Ilyenkor már nem csak bugfixek mennek be RC időszakban?
[ Szerkesztve ]
-
válasz
janos666 #18902 üzenetére
Most már csak azt nem értem, hogy miért számottevően kevesebb a szabad terület, mint mikor felraktam a kész képfile-t és az overlay-re telepítettem a minimal helyett a full mbed wpad-ot és a DAWN-t (ugyebár kimaradt a squashfs-ből pár default cucc, és az extrák is ide kerültek, ahol elvileg tömörebbnek kéne lenniük, mint az overlay-en).
Bepakol olyat az Image Builder, ami nincs benne a készen tölthető képfile-ban...?TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
válasz
janos666 #18901 üzenetére
Megtaláltam a manifest parancsot. Alapból semmi Luci-t nem pakol bele (fura, mert a készen letölthető képfile-ban van Luci).
Telepítettem ssh terminálból a Luci nevű csomagot, és működik a webinterfész.
Ezek szerint hozzá kell adni a Luci-t a PACKAGES listához akkor is, ha már van benne luci-app-*.TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Készítettem egy saját sysupgrade képfile-t az alábbi Image Builder paranccsal:
make image PROFILE="mikrotik_hap-ac2" PACKAGES="-dnsmasq -firewall -luci-app-firewall -wpad-basic-mbedtls dawn luci-app-dawn wpad-mbedtls"
Flash-eltem a Luci webinterfészen át a config megtartását bepipálva.
Most ssh-n tudok csatlakozni (először azt hittem, hogy nem, de csak fura, hogy Linux-os gépről nem sikerült, Windows-osról igen, viszont ezt most nem igazán izgat), de a webinterfész látszólag nem működik (a Chrome azt mondja "This site can’t be reached").Fogalmam sincs, hogy ha a PACKAGE opció nélkül futtattam volna, akkor alapértelmezésben belepakolta volna a Luci-t, vagy sem, de így, hogy beleraktam egy Luci-s csomagot, feltételeztem, hogy a Luci működéséhez minimálisan szükséges csomagok mind bekerülnek. A futó OpenWRT-n listázva a telepített csomagokat ezek kerültek bele:
lua luci-app-dawn luci-base luci-compat luci-lib-base luci-lib-ip luci-lib-json luci-lib-jsonc luci-lib-nixio luci-lua-runtime
Vajon mi hiányzik, vagy mi más okból nem működik a Luci webinterfész?
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Okos Otthon / Smart Home
- Házimozi belépő szinten
- EAFC 25
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Projektor topic
- Poco X7 Pro bemutató (videó)
- További aktív témák...