Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Apple asztali gépek
- Végre véglegesek az AV2 kodek specifikációi
- Projektor topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Computex 2026: nehéz volt visszahozni a Ryzen 7 5800X3D-t
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
-
18300 - 18201
21853 - 20001 20000 - 19901 19900 - 19801 19800 - 19701 19700 - 19601 19600 - 19501 19500 - 19401 19400 - 19301 19300 - 19201 19200 - 19101 19100 - 19001 19000 - 18901 18900 - 18801 18800 - 18701 18700 - 18601 18600 - 18501 18500 - 18401 18400 - 18301 18300 - 18201 18200 - 18101 18100 - 18001 18000 - 17901 17900 - 17801 17800 - 17701 17700 - 17601 17600 - 17501 17500 - 17401 17400 - 17301 17300 - 17201 17200 - 17101 17100 - 17001 17000 - 16901 16900 - 16801 16800 - 16701 16700 - 16601 16600 - 16501 16500 - 16401 16400 - 16301 16300 - 16201 16200 - 16101 16100 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 05:19 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kenderice
senior tag
Sziasztok.
Feltettem erre a gargoyle-ra transmissiont.
Az a gondom, hogy megy 1-2 percet a letöltés, majd "leállítva" státuszba kerül.
A már letöltött és seed-elés alatt álló torrentek is leállnak.Sehol nem találok semmi rossz beállítást a konfigban.
Valaki találkozott már ilyen hibával? -
adika4444
veterán
Köszi! Ki is próbáltam, elképesztően jól megy, hozza a DIGI a 800+ Mbps-t lefelé alacsony CPU-használat mellett. Régebben teszteltem, talán a 21-es főverzióval, de azzal valahogy nem értem el közel sem ilyen értékeket. Remélem sokáig marad még az MT7621 support
van már amúgy valami további chip amin működik a HW offload? -
Kenderice
senior tag
Hát végül is megtaláltam a megoldást a gargoyle fórumon.
Az opkg.conf fájlban átírtam a repo-kat http-t https-re, így már lát minden plugint.
Fel is tettem a transmission-t, de hiába van beállítva a letöltési mappa, nem tud oda tölteni.A /tmp/share_home/filmek vagy valami hasonló nevű mappába (nincs most előttem) csatolta fel a megosztásokat de hiába adom meg a transmissionban az elérési utat, nem tud oda letölteni.Jogot kell adni a transmissionnak is, hogy írni tudjon oda?Most jutott eszembe, hogy ezt a mappát csak olvashatónak állítottam be, lehet ezért nem tud oda írni.
Majd megadom neki az admin elérési útját, mert azt RW-ben csatolta fel.
Lehet miközben leírtam, rá is jöttem a megoldásra.
Majd otthon kipróbálom.
Úgyhogy ez a gond most talonban van...
Azért köszi. -
vargalex
Topikgazda
Sziasztok.
Hát hagytam a fenébe magát az openwrt-t, viszont találtam egy másikat ami openwrt alapú, a neve Gargoyle.Hát ezzel piszokegyszerű volt beállítani SMB, CIFS, FTP megosztásokat.
Egy gondom van vele csak.
Mégpedig, hogy nincs semmilyen torrent kliens a tárolóban, ahonnan telepíteni tudnám.Manuálisan, külső forrásból hogyan lehet feltenni egy transmissiont?
Az opkg.conf-hoz hozzáadhatod az OpenWrt repo-kat is, hiszen a gargoyle is egy OpenWrt.
-
noorbertt
őstag
Sziasztok.
Hát hagytam a fenébe magát az openwrt-t, viszont találtam egy másikat ami openwrt alapú, a neve Gargoyle.Hát ezzel piszokegyszerű volt beállítani SMB, CIFS, FTP megosztásokat.
Mégpedig, hogy nincs semmilyen torrent kliens a tárolóban, ahonnan telepíteni tudnám.Manuálisan, külső forrásból hogyan lehet feltenni egy transmissiont?
Docker?
-
Kenderice
senior tag
Sziasztok.
-
corvin1984
tag
Elszaporodtak otthon a wifi-s eszkozok, igy elkezdtem kicsit atalakitani az otthoni halozatot. Asus eszkozeim vannak, egyik sem mai darab, de amire lehetett felraktam vagy a Freshtomatot vagy az OpenWRT-t. Kell adnom guest wifi-t, azt szepen sikerult szegregalnom, viszont itt nem allnek meg es szegregalnam az IoT-s eszkozoket is. Itt jon a buktato, mert van ket Asus eszkoz, amit nem tudok kiokositani, egy rt-ac87u es egy rp-n12. Ezeket szeretnem lecserelni olyan eszkozre, ami viszi az openwrt-t, chip alapjan remelhetoleg meg egy darabig tamogatott lesz es alapvetoen stabil. Tudnatok tanacsot adni milyen eszkozt lenne erdemes most venni?
-
Gh0sT
addikt
Miért nem csinálsz két szervert és két kliens profilt? Mindig ahhoz kapcsolódsz, amelyikhez akarsz, pl windows kliensben ez egyszerű. A konfigurálásról és az alapokról van egy logout írásom.
Sikerült megoldanom két interface-szel a routerben, hogy egyszer az egyik, egyszer a másik VLAN-hoz kapcsolódjak. Tűzfal szabályok szépen működnek is, elvileg minden ok.
Viszont ilyenkor milyen IP címet oszt ki nekem a router? Nem látom magam felkapcsolódva, illetve látom egy régi IP címmel. -
xabolcs
őstag
-
adika4444
veterán
Nem használok traffic shaping-ot, így akkor ha jól értem nem lehet ezzel probléma.
Amit írtál IPv6-ra is vonatkozik?
-
xabolcs
őstag
Ha van lehetoseged hasznalni a platform altal tamogatott hw offloadot, akkor minden problema nelkul tudni fogja natolni a gigabitet.
Ha nincs lehetoseged, mert pl. traffic shaping-elsz, akkor marad a par szaz mbit/s -
adika4444
veterán
Hali!
Van egy EdgeRouter ER-X eszközöm. A benne lévő, MT7621-es chipset-tel milyen NAT-olási és routolási eredményeket lehet elérni manapság? Ki tudom vele hozni IPv4 és IPv6 esetében a gigabitet, vagy megáll néhány száz Mbps-nél?
Köszi!
-
xabolcs
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék, tegnap felraktam a 22.03-as verziót egy FritzBox 7360 v2 rotuerre. Szeretném a transmission-t használni rajta, de elfakktam az usb mountolást, így a belső memóriába kezdte meg a letöltést amit szépen tele is tömött így most a disk space 98% foglalt. Próbáltam SSH alól törölni, de valahogy nem jön össze. A transmisson-ben a letöltési mappának ezt adtam meg: /mnt/sda1 (De ez a mount nem jött létre...) Hogyan tudnám kitörölni most ami a belsőbe került?Nehany ellenorzes utan ("df -h /mnt/sda1" - tenyleg nem sikerult a mountolas, "ls -l /mnt/sda1" - mik vannak az adott helyen") torold ki a sokat foglalo konyvtarakat.
A "du -sh /mnt/sda1/*" parancsot lefuttatva, majd az ott szereplo konyvtarakkal kiegeszitve es ujrafuttatva megtalalhatod, hogy mi foglal sokat: azt kitorolheted az "rm -rfv /az/odavezeto/eleresi/ut" paranccsal (persze csak ha beirtad a pontos eleresi utat).
Vagy ha szeretned elolrol kezdeni a router konfiguralasat, akkor batran hasznald a "firstboot" parancsot!
-
garga pista
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék, tegnap felraktam a 22.03-as verziót egy FritzBox 7360 v2 rotuerre. Szeretném a transmission-t használni rajta, de elfakktam az usb mountolást, így a belső memóriába kezdte meg a letöltést amit szépen tele is tömött így most a disk space 98% foglalt. Próbáltam SSH alól törölni, de valahogy nem jön össze. A transmisson-ben a letöltési mappának ezt adtam meg: /mnt/sda1 (De ez a mount nem jött létre...) Hogyan tudnám kitörölni most ami a belsőbe került? -
Gh0sT
addikt
Köszi, de úgy tűnik, hogy még annak a beállítása sem megy, hogy mobilról tesztelni tudjam.
Az Androidos Wireguard kliens nem túl bőbeszédű, hogy mi a hiba. Igazából azt sem tudom, hogy vajon kifelé nyitva van-e az 51280-as port.
Wifin ha a router IP címét adom meg mint endpoint, akkor tudnom kellene csatlakozni?Csak sikerült kapcsolódni...
Sokat segített volna, ha nem írom el a portot.
-
Gh0sT
addikt
Miért nem csinálsz két szervert és két kliens profilt? Mindig ahhoz kapcsolódsz, amelyikhez akarsz, pl windows kliensben ez egyszerű. A konfigurálásról és az alapokról van egy logout írásom.
Köszi, de úgy tűnik, hogy még annak a beállítása sem megy, hogy mobilról tesztelni tudjam.
Az Androidos Wireguard kliens nem túl bőbeszédű, hogy mi a hiba. Igazából azt sem tudom, hogy vajon kifelé nyitva van-e az 51280-as port.
Wifin ha a router IP címét adom meg mint endpoint, akkor tudnom kellene csatlakozni? -
stopperos
senior tag
Sziasztok!
VPN szervert szeretnék konfigolni a routeremre, de nem vagyok tisztában a lehetőségekkel.
Wireguardot néztem ki, valószínűleg fel is tudom rakni, viszont azt nem tudom, hogy VLAN-os környezetben megoldható-e az alábbi.Adott az itthoni egyszerűsített hálózat két VLAN-nal:
- MUNKA
- KAMERAMegoldható valahogyan hogy egyszer az egyik, egyszer a másik VLAN-ra "kapcsolódjak" fel kívülről? Érzésre valami tűzfal szabályt kellene beállítani, vagy külön interfészeket is létre kell hozni? Nem nagyon találtam erre leírást sehol, vagy csak rosszul kerestem...
Köszönöm!
-
Gh0sT
addikt
Sziasztok!
VPN szervert szeretnék konfigolni a routeremre, de nem vagyok tisztában a lehetőségekkel.
Wireguardot néztem ki, valószínűleg fel is tudom rakni, viszont azt nem tudom, hogy VLAN-os környezetben megoldható-e az alábbi.Adott az itthoni egyszerűsített hálózat két VLAN-nal:
- MUNKA
- KAMERAMegoldható valahogyan hogy egyszer az egyik, egyszer a másik VLAN-ra "kapcsolódjak" fel kívülről? Érzésre valami tűzfal szabályt kellene beállítani, vagy külön interfészeket is létre kell hozni? Nem nagyon találtam erre leírást sehol, vagy csak rosszul kerestem...
Köszönöm!
-
vargalex
Topikgazda
Nem tudom pontosan hogy másoltad, de ha nem partíció szinten, akkor a read only nem mehetett át.
-
sonar
addikt
csak még egy jó tanács ha további kontroll-t szeretnél akkor nézz rá a Google family link -re
ezzel a képernyő előtt töltött időt is lehet szabályozni, meg kontrolálni, hogy mit telepíthet a gyerek a telefonjára. -
Kenderice
senior tag
A HDD sentinel 100/100 -nak látja.
Nem lehet, hogy amikor átmásoltam a pendrive-ról a fájlrendszert akkor lett valami hiba?
Vagy ha esetleg a pendrive-on RO volt a root filerendszer, azt úgy másolta át a HDD-re?Annyire nem értek ehhez...
-
vargalex
Topikgazda
Igen, szabályosan, terminálból poweroff paranccsal.
Elindítás után ismét read-only módban van a fájlrendszer, így semmilyen beállítást nem tud elmenteni és nem tudok telepíteni rá semmit.
Mindig ki kell adnom a "mount -o remount,rw /" parancsot, hogy dolgozni tudjak rajta.A lemez, amin a rendszer van 5 partícióra osztott.
Van a boot, a kernel, a root, az adat és a swap.Ilyenkor érdemes egy dmesg kimenetet nézni, hogy nincs-e filerendszer hiba, nem azért csatolja-e read only-ként a partíciót. Esetleg ellenőrizni a Smart adatokat.
-
Kenderice
senior tag
Igen, szabályosan, terminálból poweroff paranccsal.
Elindítás után ismét read-only módban van a fájlrendszer, így semmilyen beállítást nem tud elmenteni és nem tudok telepíteni rá semmit.
Mindig ki kell adnom a "mount -o remount,rw /" parancsot, hogy dolgozni tudjak rajta.A lemez, amin a rendszer van 5 partícióra osztott.
Van a boot, a kernel, a root, az adat és a swap. -
kiborg
aktív tag
-
zumike
tag
Üdv,
ez kell neked:
https://openwrt.org/docs/guide-user/firewall/fw3_configurations/fw3_parent_controls
Time restriction of internet access -
zumike
tag
Sziasztok,
egy megerősítést szeretnék csak kérni, vlan wifihez elég a wpad-basic is. -
kiborg
aktív tag
Sziasztok!
Egy telelfonnak van hozzáférése a wifihez, viszont én szeretném kontrollálni, hogy mikor is wifizhet. Hol és hogy tudom beállítani, hogy használhatja-e a wifit ? Vgay letiltani, vagy hogyan lehet megoldani. Köszönöm. -
netcore
tag
Elvileg a LuCI nagyjából az összes olyan helyen, ahol host-ot lehet megadni (IP címet, MAC címet, host nevet), így pl. a tűzfal szabályoknál/port forward-oknál a getHostHints hívást használja, ami a rendszer számára ismert hostok listájával tér vissza. Paraccsorban:
ubus call luci-rpc getHostHintsezt értem, de én olyan felületet szeretnék amin egy kattintással tudok tiltani/engedni netet az 1-1 hostnak, a luci felületen belül
-
vargalex
Topikgazda
Elvileg a LuCI nagyjából az összes olyan helyen, ahol host-ot lehet megadni (IP címet, MAC címet, host nevet), így pl. a tűzfal szabályoknál/port forward-oknál a getHostHints hívást használja, ami a rendszer számára ismert hostok listájával tér vissza. Paraccsorban:
ubus call luci-rpc getHostHints -
netcore
tag
Létezik olyan app openwrt alá ami kilistázza az összes hálózatra csatlakozott ezközt és ott egyből lehet kitiltani a netről mint a gyári fw alatt(saomi ax3600)?
a arp-scan --interface br-lan --localnet mutat mindent de csak terminálban és egyszerűbb lenne webes felülete -
vargalex
Topikgazda
Értem én, hogy ilyen sebességre képes (nekem is bőven elég lenne az AX3200), de felesleges vele terhelni, ha ott van úgyis egy szerver.
-
vargalex
Topikgazda
Szabályosan állítod le a gépet, vagy csak használat közben kikapcsolod/reseteled? Esetleg nem hibás a HDD/SSD (nem tudom mire raktad a rendszert)?
-
noorbertt
őstag
-
Kenderice
senior tag
Úgy, hogy nem tudok telepíteni semmit mert read-only filesystem hibát dob.
A root partíció csak olvasható lesz egyik pillanatról a másikra.
A "mount -o remount, rw /" paranccsal meg tudom csinálni, aztán kis idő múlva megint csak olvasható lesz... -
tlac
nagyúr
-
Kenderice
senior tag
Szia!
Nem biztos, hogy teljes választ tudok adni. Normál linux telepítés esetén is védett a fájlrendszer. Normál user nem molyolhat bele csak úgy a fájlrendszerbe. Erre való a sudo. Ha a parancsodat ógy kezded hogy az első parancs ez hogy sudo , akkor a mögé írt parancsot kiskutya módjára végrehajtja , ha nincs más akadálya, de először kéri a jelszó beírását. Figyelmeztet is , hogy vigyázz arra hogy mit csinálsz. A sudo su esetetén pedig abban a menetben végig root leszel. Bekavarhat a squashfs is. Ezt majd inkább vargalex vagy suste vagy krealon, vagy más potens kollégá tudná megmondani.nincs sudo parancs
-
Kenderice
senior tag
Ha ez a gép NAT-ol és a WAN-nak konfigurált interface-ba van csatlakoztatva a kábel, te pedig az 1043ND-n lógó eszközről próbálod elérni, akkor az nem fog menni, mert WAN irányból nincs engedélyezve semmilyen kapcsolat. Most egyelőre LAN-ba csatlakoztasd, majd úgy indítsd el a gépet. Akkor alapból nem indítja a DHCP szervert sem...
Asszem nem szenvedek egyelőre tovább vele.
Megint read-only módba került a root partíció és nem tudom úgy megjavítani, ahogy korábban csináltam. -
yodee_
őstag
A VPN már csak "tartalék" mióta átálltam a wireguardra teljesen. Bőven elég a hAP ac2. VPN-en 100-120mbit, wireguard-on 220-240mbit. Majd egyszer szeretnék egy PC alapú routert, de csak akkor ha már eléhető áron lesznek a 2,5-5-10G interfészek.
-
vargalex
Topikgazda
Amúgy szabad tudni miért nyugdíjazod a mikrotiket? Mert ha az maradna, akkor a pc-re mehetne ubuntu. NAS célokra sokkal jobb mint az openwrt. Nekem is így van. A mikrotik szépen viszi az 1000/1000 netet, vpn + wireguard szerver. A NAS funkciókat (samba,ftp, dlna, web, torrent) pedig a pc látja el.
Én mondjuk ilyen felállásban a VPN szervert is a szerverre tenném. A route-olás ott is beállítható. Nálam is a home szerveren (Arch linux-al) van OpenVPN, a teljes LAN-t elérem.
Nagyon kezdőnek pedig vannak kifejezetten NAS distro-k... -
yodee_
őstag
Amúgy szabad tudni miért nyugdíjazod a mikrotiket? Mert ha az maradna, akkor a pc-re mehetne ubuntu. NAS célokra sokkal jobb mint az openwrt. Nekem is így van. A mikrotik szépen viszi az 1000/1000 netet, vpn + wireguard szerver. A NAS funkciókat (samba,ftp, dlna, web, torrent) pedig a pc látja el.
-
Kenderice
senior tag
-
yodee_
őstag
Ami a 1043-mal van összedugva az most gyakorlatilag a WAN port, amin kap egy IP-t a mikrotiktől.
A WAN port most DHCP client módban megy.A másik port megy a notiba.
Működik minden, net van, sebesség is jó.
De csak a lan porton érem el a luci-t és az SSH-t, WAN felől nem.Máshogy nem tudom állítgatni egyelőre. Már úgy értem, hogy élesben.
Majd ha működik rendesen minden, akkor cserélem le erre a mikit.Még FTP megosztásokat is kell csinálnom a vsftpd-vel vagy 6 userrel.
Ez szépen meg van keverve
-
vargalex
Topikgazda
Ha ez a gép NAT-ol és a WAN-nak konfigurált interface-ba van csatlakoztatva a kábel, te pedig az 1043ND-n lógó eszközről próbálod elérni, akkor az nem fog menni, mert WAN irányból nincs engedélyezve semmilyen kapcsolat. Most egyelőre LAN-ba csatlakoztasd, majd úgy indítsd el a gépet. Akkor alapból nem indítja a DHCP szervert sem...
-
Kenderice
senior tag
-
Kenderice
senior tag
Ami a 1043-mal van összedugva az most gyakorlatilag a WAN port, amin kap egy IP-t a mikrotiktől.
A WAN port most DHCP client módban megy.A másik port megy a notiba.
Működik minden, net van, sebesség is jó.
De csak a lan porton érem el a luci-t és az SSH-t, WAN felől nem.Máshogy nem tudom állítgatni egyelőre. Már úgy értem, hogy élesben.
Majd ha működik rendesen minden, akkor cserélem le erre a mikit.Még FTP megosztásokat is kell csinálnom a vsftpd-vel vagy 6 userrel.
-
Rick4
félisten
-
yodee_
őstag
És ezen amit most próbálsz bekonfigolni kikapcsoltad a DHCP-t? Illetve azon a porton amit használsz a 1043ra kötve csináltál DHCP kliens kapcsolatot?
-
Kenderice
senior tag
Valamit kerestem anno és akkor találkoztam a dologgal én is. Itt említenek valamit
Kenderice
Akkor megint ott vagy mint az elején? Van egy fő routered és van ez a PC openwrt-vel? Melyik a DHCP?Van a fő router egy mikrotik hap ac2, ez ad mindennek IP-t.
Ezen lóg switch módban egy tplink 1043ND és ezen lóg minden eszköz, mlg az is, amit most próbálok meg bekonfigoni. -
yodee_
őstag
Valamit kerestem anno és akkor találkoztam a dologgal én is. Itt említenek valamit
Kenderice
Akkor megint ott vagy mint az elején? Van egy fő routered és van ez a PC openwrt-vel? Melyik a DHCP? -
Kenderice
senior tag
Remélem nem egyfelhasználós, mert erre még jön egy csomó ftp megosztás vagy 6 felhasználóval...
-
tlac
nagyúr
De amúgy én úgy tudom hogy alapvetően az openwrt egyfelhasználós rendszer tehát ez nem fog menni így. Javítsatok ha tévedek!
samba-t nem tudom, de a transmission is külön user-rel fut
-
Kenderice
senior tag
Valami gáz van a hálózattal.
Csak akkor érem el a gépet, ha közvetlen rá csatlakozok kábellal.
Ha azon a routeren keresztül csatlakozok rá, amibe a másik kábel be van dugva, akkor a luci visszautasítja a kapcsolatot. -
yodee_
őstag
Ez a tartalma:
config samba
<------>option workgroup 'WORKGROUP'
<------>option charset 'UTF-8'
<------>option description 'OpenWRT'config sambashare
<------>option name 'film'
<------>option path '/mnt/sdb1/Torrent'
<------>option users 'sambauser'
<------>option create_mask '0666'
<------>option dir_mask '0777'
<------>option read_only 'no'
<------>option guest_ok 'no'config sambashare
<------>option name 'zene'
<------>option path '/mnt/sdb1/zene/'
<------>option guest_ok 'no'Létrehoztam egy sambauser felhasználót és adtam neki jelszót is.
Valószínű a sambauser-nek nincs hozzáférése a /mnt mappához. De amúgy én úgy tudom hogy alapvetően az openwrt egyfelhasználós rendszer tehát ez nem fog menni így. Javítsatok ha tévedek!
-
Kenderice
senior tag
Ez a tartalma:
config samba
<------>option workgroup 'WORKGROUP'
<------>option charset 'UTF-8'
<------>option description 'OpenWRT'config sambashare
<------>option name 'film'
<------>option path '/mnt/sdb1/Torrent'
<------>option guest_ok 'no'config sambashare
<------>option name 'zene'
<------>option path '/mnt/sdb1/zene/'
<------>option guest_ok 'no'Létrehoztam egy sambauser felhasználót és adtam neki jelszót is.
-
csixy
addikt
Érdekes volt hallgatni valakit, hogy ki lehet egy nick mögött.
A kedvencem az volt, ahogy hallani lehetett a billentyű leütéseket is, kicsit személyesebb lett az egész.
Köszönet a videóért!Köszönöm. Tudom, hogy nem egy nagy dolog, de akkor úgy éreztem, hogy ezt bevállalhatom és talán segít a kollégának a továbblépésben.
-
yodee_
őstag
Milyen név/jelszóval próbáltad? guest/guest nem jó? Akkor nem jó a security level. Mutatnál egy /etc/config/samba4 fájlt?
-
Kenderice
senior tag
Azonos a munkacsoport.
Próbáltam windows-zal, androidos telefonnal, linuxos set top box-szal, de nem látszik sehol a samba megosztás.
Hiába írtam be a gép címét, arra sem csinál semmit.
Illetve bekéri a felhasználónevet/jelszót, de nem tud csatlakozni. -
yodee_
őstag
Szia!
Nem biztos, hogy teljes választ tudok adni. Normál linux telepítés esetén is védett a fájlrendszer. Normál user nem molyolhat bele csak úgy a fájlrendszerbe. Erre való a sudo. Ha a parancsodat ógy kezded hogy az első parancs ez hogy sudo , akkor a mögé írt parancsot kiskutya módjára végrehajtja , ha nincs más akadálya, de először kéri a jelszó beírását. Figyelmeztet is , hogy vigyázz arra hogy mit csinálsz. A sudo su esetetén pedig abban a menetben végig root leszel. Bekavarhat a squashfs is. Ezt majd inkább vargalex vagy suste vagy krealon, vagy más potens kollégá tudná megmondani.Szerintem itt mivel az alap felhasználó a root, nincs jelentősége a sudo su-nak.
-
csixy
addikt
Szia!
Nem biztos, hogy teljes választ tudok adni. Normál linux telepítés esetén is védett a fájlrendszer. Normál user nem molyolhat bele csak úgy a fájlrendszerbe. Erre való a sudo. Ha a parancsodat ógy kezded hogy az első parancs ez hogy sudo , akkor a mögé írt parancsot kiskutya módjára végrehajtja , ha nincs más akadálya, de először kéri a jelszó beírását. Figyelmeztet is , hogy vigyázz arra hogy mit csinálsz. A sudo su esetetén pedig abban a menetben végig root leszel. Bekavarhat a squashfs is. Ezt majd inkább vargalex vagy suste vagy krealon, vagy más potens kollégá tudná megmondani. -
yodee_
őstag
Ez is megoldódott.
Most a samba-val küszködök.
be van állítva minden, megosztások, jelszó és egy gép sem látja az SMB megosztásokat.
Az smbstatus parancsnak ki kellene listázni a megosztott mappákat?
Mert nem látok semmit.
Vagy van valami teszt arra, hogy mennek-e rendesen a megosztások?Azonos munkacsoportban vannak? A windowsnak vannak ilyen hülyeségei... Esetleg próbáld meg IP alapján megnyitni. Sajátgépben a címsorba \\*.*.*.*
-
Kenderice
senior tag
Ez is megoldódott.
Most a samba-val küszködök.
be van állítva minden, megosztások, jelszó és egy gép sem látja az SMB megosztásokat.
Az smbstatus parancsnak ki kellene listázni a megosztott mappákat?
Mert nem látok semmit.
Vagy van valami teszt arra, hogy mennek-e rendesen a megosztások? -
Kenderice
senior tag
-
ArthurShelby
addikt
Szia Kenderice
[Itt egy link]a Gparteddel való partícionálásról GPT partíciós tábájú lemez készítésre. Használd egészséggel. Gondolom, hogy ezután már a felcsatolt eszközödről a megfelelő partíciókba a tartalmakat be tudod másolgatni.
Hajrá!Érdekes volt hallgatni valakit, hogy ki lehet egy nick mögött.
A kedvencem az volt, ahogy hallani lehetett a billentyű leütéseket is, kicsit személyesebb lett az egész.
Köszönet a videóért! -
csixy
addikt
-
Rick4
félisten
Szia Kenderice
[Itt egy link]a Gparteddel való partícionálásról GPT partíciós tábájú lemez készítésre. Használd egészséggel. Gondolom, hogy ezután már a felcsatolt eszközödről a megfelelő partíciókba a tartalmakat be tudod másolgatni.
Hajrá!Nagyon komoly, le a kalappal!
-
csixy
addikt
Akkor a live pendrájvod bootját az UEFI mód sorából indítsd, mert úgy lesz az igazi.
-
Kenderice
senior tag
-
csixy
addikt
-
Kenderice
senior tag
-
csixy
addikt
Azért a videót töltsd le, és nézd meg, .... ha te is úgy gondolod.
-
Kenderice
senior tag
Szia Kenderice
Hajrá!Használom, max. átméretezésre.
Van egy pendrive-om, amin az van. Amikor kell, előveszem.
Néha elveszek a linuxban mert sok dolgot csak terminálból, parancsokkal lehet megtenni de tanulok, próbálok utánanézni mindennek.
Főleg így télen, bezárva, amikor nem tudok kertészkedni. -
csixy
addikt
Szia Kenderice
Hajrá! -
Kenderice
senior tag
-
Rick4
félisten
-
csixy
addikt
-
Kenderice
senior tag
Van itthon sok kábel, (molex-2SATA is), lehet gyártok egy Y elosztót.
Molex-et levágom róla, ezt a kicsit meg ráteszem... -
Rick4
félisten
-
Kenderice
senior tag
-
tlac
nagyúr
-
Kenderice
senior tag
-
Kenderice
senior tag
-
yodee_
őstag
Ezek alapján a partícionálás egyszerűbb
Csináltam egy batch-t, lefuttatom, reboot és kész is
-
tlac
nagyúr
ahogy én csináltam
-luci-ból backup a config fájlokra
-aztán systemrescuecd-ről indítottam a gépet
-backup mindenről (efi, rootfs partíció)
-töröltem minden fájlt és feltettem az újakat
-openwrt indítása, config fájlok visszaállítása, csomagok telepítése -
yodee_
őstag
Tulajdonképpen akkor mount-olom az új verziójú képfájlt és a tartalmát felülírom a rendszeren?
-
tlac
nagyúr
igen, törlöd a fájlokat a partíciókon és felmásolod az telepítő img cuccait
kb. ez kell, hogy kinyerd az img-ből:losetup -P -f --show openwrt-22.03.3-x86-64-generic-ext4-combined-efi.imgmount /dev/loop0p1 /mnt/EFI/mount /dev/loop0p2 /mnt/rootfs/ -
yodee_
őstag
-
vargalex
Topikgazda
Az alaplapnak és a táp csatlakozóinak nem sok köze van egymáshoz. Bár, ha jól értem, ez egy brand gép, annak illene.
-
tlac
nagyúr
arra tudsz venni elosztót, vagy ha van sima molex még, akkor abból is lehet csinálni sata-t
-
Kenderice
senior tag
Köszi, de megoldottam (hiába) az egyenesen a HDD-re történő ISO kiírást.
Azért hiába mert igaz, hogy 2 SATA port az alaplapon, SATA power csatlakozó csak egy van (teljesen illogikus), így csak egy HDD-t tudok beletenni.
Emiatt marad a rendszer USB-n... -
tlac
nagyúr
-
tlac
nagyúr
persze, sok mindent lehet, nekem kényelmesebb és egyértelműbb volt, ahogy én oldottam meg
-
vargalex
Topikgazda
igen, csak az efi-s verziónál ezzel egy kicsit hibás partíciósémát kapsz
a gpt-nek a disk végén is van egy bejegyzése, az img dd-zésével ez nem lesz jóaztán ezt a megoldást csak egyszer tudod megcsinálni, a legközelebbi frissítésnél nem írhatod felül a vinyót ha van már extra partíció
(plusz, csak apróság, de én így az efi és a rendszerpartíciót a vinyó végére tudtam tenni, az a leglassabb és oda nem kell sebesség)
DD-zés után a megfelelő tool-okkat át tudod helyezni a backup header-t és partíciós táblát a megfelelő tool-okkal...
Arra külön figyelmeztet is a wiki, hogy ez a megoldás extra partíció esetén egy frissítésnél már nem jó, de nem is ez volt most a cél. -
tlac
nagyúr
Nem látom, hogy az általad írt módszer mennyivel egyszerűbb.
Ugyanis, mit is ír a wiki arról, hogy hogyan telepítsd belső meghajtóra:1. USB-ről boot-olsz (ez pipa)
2. Állapítsd meg dmesg-ből (vagy lsblk-val a telepítése után) a cél eszközt
3. Letöltöd (vagy letöltöd PC-re és felmásolod pl.scp-n) az x86 img-t, kicsomagolod és felírod az eszközre (nyilván itt az lsblk már elhagyható, hiszen az a 2. pontban már megvolt). Ráadásul ez a módszer már teljesen ismerős az USB-re írás miatt (ha pl. linux alatt csinálta a topictárs).
4. Kikapcsolod a gépet, kihúzod az USB-t, bekapcsolod a gépet és boot-olsz a belső meghajtórólEzután már csak opcionális lehetőség az, hogy:
- átméretezed a root partíciót (szerintem teljesen felesleges, az adatokat nem itt kell tárolni, a telepítendő csomagoknak pedig bőven elég a 104 MB körüli root partíció)
- új partíciót adsz hozzá mondjuk az adatoknak (ez az értelmesebb, ha ugyan azt a disket akarod adattárolásra is használni)igen, csak az efi-s verziónál ezzel egy kicsit hibás partíciósémát kapsz
a gpt-nek a disk végén is van egy bejegyzése, az img dd-zésével ez nem lesz jóaztán ezt a megoldást csak egyszer tudod megcsinálni, a legközelebbi frissítésnél nem írhatod felül a vinyót ha van már extra partíció
(plusz, csak apróság, de én így az efi és a rendszerpartíciót a vinyó végére tudtam tenni, az a leglassabb és oda nem kell sebesség)
-
Kenderice
senior tag
Na, a sebesség része megoldódott, a jelenlegi routerem szarakodott.
Hol gigabitet tudtam vele mérni, hol csak 100 megabitet. -
Kenderice
senior tag
a gpt az nem külön partíció, hanem partícióséma
az foglalja magába a többit
szerintem ez neked most a régi mbr-es lehet a dos szó alapjánlesd meg a pendrive szerkezetét és jobban meg fogod érteni
az efi az őrült nagy, oda nem kell több, mint amit írtam, ott csak a kernel és a grub lesz
az ext4-re, amiről az openwrt fut, oda elég kb. 100-300 mb, attól függ mennyit mindent telepítesz majdAkkor ezt nem értem.
A cfdisk-kel amikor csinálom a partíciókat, akkor a típusnál lehet vagy 50 félét kiválasztani, a GPT csak az egyik a sok közül... -
Kenderice
senior tag
A dmesg kimenetben látszik:
root@OpenWrt:~# dmesg | grep eth
[ 6.091038] e1000 0000:00:03.0 eth0: (PCI:33MHz:32-bit) 08:00:27:37:c7:e8
[ 6.091491] e1000 0000:00:03.0 eth0: Intel(R) PRO/1000 Network Connection
[ 6.501914] e1000 0000:00:08.0 eth1: (PCI:33MHz:32-bit) 08:00:27:51:75:a9
[ 6.503574] e1000 0000:00:08.0 eth1: Intel(R) PRO/1000 Network Connection
[ 7.866075] 8021q: adding VLAN 0 to HW filter on device eth0
[ 7.866454] br-mng: port 1(eth0) entered blocking state
[ 7.866727] br-mng: port 1(eth0) entered disabled state
[ 7.867380] device eth0 entered promiscuous mode
[ 7.875379] 8021q: adding VLAN 0 to HW filter on device eth1
[ 9.960190] e1000: eth1 NIC Link is Up 1000 Mbps Full Duplex, Flow Control: RX
[ 9.963747] e1000: eth0 NIC Link is Up 1000 Mbps Full Duplex, Flow Control: RX
[ 9.966646] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth1: link becomes ready
[ 9.968595] br-mng: port 1(eth0) entered blocking state
[ 9.970059] br-mng: port 1(eth0) entered forwarding state#18195 Kenderice: a linkelt wiki oldalt olvastad a HDD-re telepítésről??? Ha nem megy OpenWrt alól, akkor vedd ki a HDD-t (vagy boot-olj egy live linuxot USB-ről és írd úgy a HDD-re az image-t, ahogy a pendrive-ra tetted...
Nekem mindkét eth portra azt ïrja ez a parancs, hogy 1Gbps/Full - flow control rx/tx.
Mégsem tudok 100 megabitnél nagyobb sebességet kihozni belőle semmilyen irányban.
A net digi 1000/300.Az a hdd-s leírás túl bonyolult, majd a rufus-sal egyenesen a hdd-re írom az ISO-t ha be tudom állítani rendesen a rendszert, hogy legyen ténylegesen gigabit a sebesség.
Más.
Külső HDD-t (ex4) rátéve fel tudom csatolni azt, de samba megosztást nem tudok a hdd-n megcsinálni a luci-n belül a Services - network shares menüben, mert alul az ADD gombra nem csinál semmit. -
vargalex
Topikgazda
Nem látom, hogy az általad írt módszer mennyivel egyszerűbb.
Ugyanis, mit is ír a wiki arról, hogy hogyan telepítsd belső meghajtóra:1. USB-ről boot-olsz (ez pipa)
2. Állapítsd meg dmesg-ből (vagy lsblk-val a telepítése után) a cél eszközt
3. Letöltöd (vagy letöltöd PC-re és felmásolod pl.scp-n) az x86 img-t, kicsomagolod és felírod az eszközre (nyilván itt az lsblk már elhagyható, hiszen az a 2. pontban már megvolt). Ráadásul ez a módszer már teljesen ismerős az USB-re írás miatt (ha pl. linux alatt csinálta a topictárs).
4. Kikapcsolod a gépet, kihúzod az USB-t, bekapcsolod a gépet és boot-olsz a belső meghajtórólEzután már csak opcionális lehetőség az, hogy:
- átméretezed a root partíciót (szerintem teljesen felesleges, az adatokat nem itt kell tárolni, a telepítendő csomagoknak pedig bőven elég a 104 MB körüli root partíció)
- új partíciót adsz hozzá mondjuk az adatoknak (ez az értelmesebb, ha ugyan azt a disket akarod adattárolásra is használni) -
tlac
nagyúr
[ 9.970059] br-mng: port 1(eth0) entered forwarding state#18195 Kenderice: a linkelt wiki oldalt olvastad a HDD-re telepítésről??? Ha nem megy OpenWrt alól, akkor vedd ki a HDD-t (vagy boot-olj egy live linuxot USB-ről és írd úgy a HDD-re az image-t, ahogy a pendrive-ra tetted...
nem annyira jó az a wiki oldal, rettenet hosszú, nem pontos és nagyon el van bonyolítva
nem véletlenül írtam egy manuálisabb megoldást, az sokkal univerzálisabb
-
vargalex
Topikgazda
-
tlac
nagyúr
a gpt az nem külön partíció, hanem partícióséma
az foglalja magába a többit
szerintem ez neked most a régi mbr-es lehet a dos szó alapjánlesd meg a pendrive szerkezetét és jobban meg fogod érteni
az efi az őrült nagy, oda nem kell több, mint amit írtam, ott csak a kernel és a grub lesz
az ext4-re, amiről az openwrt fut, oda elég kb. 100-300 mb, attól függ mennyit mindent telepítesz majd
Új hozzászólás Aktív témák
-
18300 - 18201
21853 - 20001 20000 - 19901 19900 - 19801 19800 - 19701 19700 - 19601 19600 - 19501 19500 - 19401 19400 - 19301 19300 - 19201 19200 - 19101 19100 - 19001 19000 - 18901 18900 - 18801 18800 - 18701 18700 - 18601 18600 - 18501 18500 - 18401 18400 - 18301 18300 - 18201 18200 - 18101 18100 - 18001 18000 - 17901 17900 - 17801 17800 - 17701 17700 - 17601 17600 - 17501 17500 - 17401 17400 - 17301 17300 - 17201 17200 - 17101 17100 - 17001 17000 - 16901 16900 - 16801 16800 - 16701 16700 - 16601 16600 - 16501 16500 - 16401 16400 - 16301 16300 - 16201 16200 - 16101 16100 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Torrent meghívó kunyeráló
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Apple asztali gépek
- Windows 10
- Linux kezdőknek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Végre véglegesek az AV2 kodek specifikációi
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Lenovo T470s 14" FHD, i5 6300U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- HP P5Q58AA Thunderbolt 3 Dock (akár 2x4K felbontás)
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft Xbox One S 500GB HDD játékkonzol extra kontrollerrel garanciával hibátlan
- BESZÁMÍTÁS! Acer Nitro Lite 16 NL16-71G notebook - Ultra 5 210H 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4050 W11
- Apple iPad 2025 (A16) 128GB & 256GB Wi-fi / 5G Bontatlan Összes Szín / 27% áfás ár
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
van már amúgy valami további chip amin működik a HW offload?
ezzel a képernyő előtt töltött időt is lehet szabályozni, meg kontrolálni, hogy mit telepíthet a gyerek a telefonjára.
Hajrá!