Hirdetés
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kenderice
senior tag
Sziasztok.
Feltettem erre a gargoyle-ra transmissiont.
Az a gondom, hogy megy 1-2 percet a letöltés, majd "leállítva" státuszba kerül.
A már letöltött és seed-elés alatt álló torrentek is leállnak.Sehol nem találok semmi rossz beállítást a konfigban.
Valaki találkozott már ilyen hibával? -
adika4444
addikt
válasz
xabolcs #18292 üzenetére
Köszi! Ki is próbáltam, elképesztően jól megy, hozza a DIGI a 800+ Mbps-t lefelé alacsony CPU-használat mellett. Régebben teszteltem, talán a 21-es főverzióval, de azzal valahogy nem értem el közel sem ilyen értékeket. Remélem sokáig marad még az MT7621 support
van már amúgy valami további chip amin működik a HW offload?
-
Kenderice
senior tag
válasz
vargalex #18297 üzenetére
Hát végül is megtaláltam a megoldást a gargoyle fórumon.
Az opkg.conf fájlban átírtam a repo-kat http-t https-re, így már lát minden plugint.
Fel is tettem a transmission-t, de hiába van beállítva a letöltési mappa, nem tud oda tölteni.A /tmp/share_home/filmek vagy valami hasonló nevű mappába (nincs most előttem) csatolta fel a megosztásokat de hiába adom meg a transmissionban az elérési utat, nem tud oda letölteni.Jogot kell adni a transmissionnak is, hogy írni tudjon oda?Most jutott eszembe, hogy ezt a mappát csak olvashatónak állítottam be, lehet ezért nem tud oda írni.
Majd megadom neki az admin elérési útját, mert azt RW-ben csatolta fel.
Lehet miközben leírtam, rá is jöttem a megoldásra.
Majd otthon kipróbálom.
Úgyhogy ez a gond most talonban van...
Azért köszi. -
Kenderice
senior tag
Sziasztok.
Hát hagytam a fenébe magát az openwrt-t, viszont találtam egy másikat ami openwrt alapú, a neve Gargoyle.Hát ezzel piszokegyszerű volt beállítani SMB, CIFS, FTP megosztásokat.
Egy gondom van vele csak.
Mégpedig, hogy nincs semmilyen torrent kliens a tárolóban, ahonnan telepíteni tudnám.Manuálisan, külső forrásból hogyan lehet feltenni egy transmissiont?
-
corvin1984
tag
Elszaporodtak otthon a wifi-s eszkozok, igy elkezdtem kicsit atalakitani az otthoni halozatot. Asus eszkozeim vannak, egyik sem mai darab, de amire lehetett felraktam vagy a Freshtomatot vagy az OpenWRT-t. Kell adnom guest wifi-t, azt szepen sikerult szegregalnom, viszont itt nem allnek meg es szegregalnam az IoT-s eszkozoket is. Itt jon a buktato, mert van ket Asus eszkoz, amit nem tudok kiokositani, egy rt-ac87u es egy rp-n12. Ezeket szeretnem lecserelni olyan eszkozre, ami viszi az openwrt-t, chip alapjan remelhetoleg meg egy darabig tamogatott lesz es alapvetoen stabil. Tudnatok tanacsot adni milyen eszkozt lenne erdemes most venni?
-
Gh0sT
addikt
válasz
stopperos #18284 üzenetére
Sikerült megoldanom két interface-szel a routerben, hogy egyszer az egyik, egyszer a másik VLAN-hoz kapcsolódjak. Tűzfal szabályok szépen működnek is, elvileg minden ok.
Viszont ilyenkor milyen IP címet oszt ki nekem a router? Nem látom magam felkapcsolódva, illetve látom egy régi IP címmel. -
adika4444
addikt
Hali!
Van egy EdgeRouter ER-X eszközöm. A benne lévő, MT7621-es chipset-tel milyen NAT-olási és routolási eredményeket lehet elérni manapság? Ki tudom vele hozni IPv4 és IPv6 esetében a gigabitet, vagy megáll néhány száz Mbps-nél?
Köszi!
-
xabolcs
őstag
válasz
garga01 #18287 üzenetére
Nehany ellenorzes utan ("df -h /mnt/sda1" - tenyleg nem sikerult a mountolas, "ls -l /mnt/sda1" - mik vannak az adott helyen") torold ki a sokat foglalo konyvtarakat.
A "du -sh /mnt/sda1/*" parancsot lefuttatva, majd az ott szereplo konyvtarakkal kiegeszitve es ujrafuttatva megtalalhatod, hogy mi foglal sokat: azt kitorolheted az "rm -rfv /az/odavezeto/eleresi/ut" paranccsal (persze csak ha beirtad a pontos eleresi utat).
Vagy ha szeretned elolrol kezdeni a router konfiguralasat, akkor batran hasznald a "firstboot" parancsot!
-
garga01
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék, tegnap felraktam a 22.03-as verziót egy FritzBox 7360 v2 rotuerre. Szeretném a transmission-t használni rajta, de elfakktam az usb mountolást, így a belső memóriába kezdte meg a letöltést amit szépen tele is tömött így most a disk space 98% foglalt. Próbáltam SSH alól törölni, de valahogy nem jön össze. A transmisson-ben a letöltési mappának ezt adtam meg: /mnt/sda1 (De ez a mount nem jött létre...) Hogyan tudnám kitörölni most ami a belsőbe került? -
Gh0sT
addikt
válasz
stopperos #18284 üzenetére
Köszi, de úgy tűnik, hogy még annak a beállítása sem megy, hogy mobilról tesztelni tudjam.
Az Androidos Wireguard kliens nem túl bőbeszédű, hogy mi a hiba. Igazából azt sem tudom, hogy vajon kifelé nyitva van-e az 51280-as port.
Wifin ha a router IP címét adom meg mint endpoint, akkor tudnom kellene csatlakozni? -
stopperos
senior tag
Miért nem csinálsz két szervert és két kliens profilt? Mindig ahhoz kapcsolódsz, amelyikhez akarsz, pl windows kliensben ez egyszerű. A konfigurálásról és az alapokról van egy logout írásom.
-
Gh0sT
addikt
Sziasztok!
VPN szervert szeretnék konfigolni a routeremre, de nem vagyok tisztában a lehetőségekkel.
Wireguardot néztem ki, valószínűleg fel is tudom rakni, viszont azt nem tudom, hogy VLAN-os környezetben megoldható-e az alábbi.Adott az itthoni egyszerűsített hálózat két VLAN-nal:
- MUNKA
- KAMERAMegoldható valahogyan hogy egyszer az egyik, egyszer a másik VLAN-ra "kapcsolódjak" fel kívülről? Érzésre valami tűzfal szabályt kellene beállítani, vagy külön interfészeket is létre kell hozni? Nem nagyon találtam erre leírást sehol, vagy csak rosszul kerestem...
Köszönöm!
-
-
Kenderice
senior tag
válasz
vargalex #18269 üzenetére
Igen, szabályosan, terminálból poweroff paranccsal.
Elindítás után ismét read-only módban van a fájlrendszer, így semmilyen beállítást nem tud elmenteni és nem tudok telepíteni rá semmit.
Mindig ki kell adnom a "mount -o remount,rw /" parancsot, hogy dolgozni tudjak rajta.A lemez, amin a rendszer van 5 partícióra osztott.
Van a boot, a kernel, a root, az adat és a swap. -
zumike
tag
Sziasztok,
egy megerősítést szeretnék csak kérni, vlan wifihez elég a wpad-basic is. -
kiborg
aktív tag
Sziasztok!
Egy telelfonnak van hozzáférése a wifihez, viszont én szeretném kontrollálni, hogy mikor is wifizhet. Hol és hogy tudom beállítani, hogy használhatja-e a wifit ? Vgay letiltani, vagy hogyan lehet megoldani. Köszönöm. -
vargalex
Topikgazda
válasz
netcore #18271 üzenetére
Elvileg a LuCI nagyjából az összes olyan helyen, ahol host-ot lehet megadni (IP címet, MAC címet, host nevet), így pl. a tűzfal szabályoknál/port forward-oknál a getHostHints hívást használja, ami a rendszer számára ismert hostok listájával tér vissza. Paraccsorban:
ubus call luci-rpc getHostHints
-
netcore
tag
Létezik olyan app openwrt alá ami kilistázza az összes hálózatra csatlakozott ezközt és ott egyből lehet kitiltani a netről mint a gyári fw alatt(saomi ax3600)?
a arp-scan --interface br-lan --localnet mutat mindent de csak terminálban és egyszerűbb lenne webes felülete -
-
-
yodee_
őstag
válasz
Kenderice #18260 üzenetére
Amúgy szabad tudni miért nyugdíjazod a mikrotiket? Mert ha az maradna, akkor a pc-re mehetne ubuntu. NAS célokra sokkal jobb mint az openwrt. Nekem is így van. A mikrotik szépen viszi az 1000/1000 netet, vpn + wireguard szerver. A NAS funkciókat (samba,ftp, dlna, web, torrent) pedig a pc látja el.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
Kenderice #18253 üzenetére
Ha ez a gép NAT-ol és a WAN-nak konfigurált interface-ba van csatlakoztatva a kábel, te pedig az 1043ND-n lógó eszközről próbálod elérni, akkor az nem fog menni, mert WAN irányból nincs engedélyezve semmilyen kapcsolat. Most egyelőre LAN-ba csatlakoztasd, majd úgy indítsd el a gépet. Akkor alapból nem indítja a DHCP szervert sem...
-
Kenderice
senior tag
válasz
yodee_ #18254 üzenetére
Ami a 1043-mal van összedugva az most gyakorlatilag a WAN port, amin kap egy IP-t a mikrotiktől.
A WAN port most DHCP client módban megy.A másik port megy a notiba.
Működik minden, net van, sebesség is jó.
De csak a lan porton érem el a luci-t és az SSH-t, WAN felől nem.Máshogy nem tudom állítgatni egyelőre. Már úgy értem, hogy élesben.
Majd ha működik rendesen minden, akkor cserélem le erre a mikit.Még FTP megosztásokat is kell csinálnom a vsftpd-vel vagy 6 userrel.
-
yodee_
őstag
Valamit kerestem anno és akkor találkoztam a dologgal én is. Itt említenek valamit
Kenderice
Akkor megint ott vagy mint az elején? Van egy fő routered és van ez a PC openwrt-vel? Melyik a DHCP? -
Kenderice
senior tag
válasz
yodee_ #18245 üzenetére
Ez a tartalma:
config samba
<------>option workgroup 'WORKGROUP'
<------>option charset 'UTF-8'
<------>option description 'OpenWRT'config sambashare
<------>option name 'film'
<------>option path '/mnt/sdb1/Torrent'
<------>option users 'sambauser'
<------>option create_mask '0666'
<------>option dir_mask '0777'
<------>option read_only 'no'
<------>option guest_ok 'no'config sambashare
<------>option name 'zene'
<------>option path '/mnt/sdb1/zene/'
<------>option users 'sambauser'
<------>option create_mask '0666'
<------>option dir_mask '0777'
<------>option read_only 'no'
<------>option guest_ok 'no'Létrehoztam egy sambauser felhasználót és adtam neki jelszót is.
-
csixy
addikt
válasz
ArthurShelby #18238 üzenetére
Köszönöm. Tudom, hogy nem egy nagy dolog, de akkor úgy éreztem, hogy ezt bevállalhatom és talán segít a kollégának a továbblépésben.
-
Kenderice
senior tag
-
csixy
addikt
válasz
Kenderice #18239 üzenetére
Szia!
Nem biztos, hogy teljes választ tudok adni. Normál linux telepítés esetén is védett a fájlrendszer. Normál user nem molyolhat bele csak úgy a fájlrendszerbe. Erre való a sudo. Ha a parancsodat ógy kezded hogy az első parancs ez hogy sudo , akkor a mögé írt parancsot kiskutya módjára végrehajtja , ha nincs más akadálya, de először kéri a jelszó beírását. Figyelmeztet is , hogy vigyázz arra hogy mit csinálsz. A sudo su esetetén pedig abban a menetben végig root leszel. Bekavarhat a squashfs is. Ezt majd inkább vargalex vagy suste vagy krealon, vagy más potens kollégá tudná megmondani. -
Kenderice
senior tag
válasz
Kenderice #18239 üzenetére
Ez is megoldódott.
Most a samba-val küszködök.
be van állítva minden, megosztások, jelszó és egy gép sem látja az SMB megosztásokat.
Az smbstatus parancsnak ki kellene listázni a megosztott mappákat?
Mert nem látok semmit.
Vagy van valami teszt arra, hogy mennek-e rendesen a megosztások? -
Kenderice
senior tag
Használom, max. átméretezésre.
Van egy pendrive-om, amin az van. Amikor kell, előveszem.
Néha elveszek a linuxban mert sok dolgot csak terminálból, parancsokkal lehet megtenni de tanulok, próbálok utánanézni mindennek.
Főleg így télen, bezárva, amikor nem tudok kertészkedni. -
csixy
addikt
válasz
Kenderice #18212 üzenetére
Szia Kenderice
[Itt egy link]a Gparteddel való partícionálásról GPT partíciós tábájú lemez készítésre. Használd egészséggel. Gondolom, hogy ezután már a felcsatolt eszközödről a megfelelő partíciókba a tartalmakat be tudod másolgatni.Hajrá!
-
-
-
yodee_
őstag
Most hogy enniyre az x86 a téma. Van egy működő konfigom, viszont minden egyes frissítésnél újra kell partícionálnom a meghajtó, mert visszaáll a 128 MB-os alap felállásra. Ezt lehet valahogy módosítani?
Ezt az eljárást alkalmazom: [link]
-
Kenderice
senior tag
-
-
tlac
nagyúr
válasz
vargalex #18204 üzenetére
igen, csak az efi-s verziónál ezzel egy kicsit hibás partíciósémát kapsz
a gpt-nek a disk végén is van egy bejegyzése, az img dd-zésével ez nem lesz jóaztán ezt a megoldást csak egyszer tudod megcsinálni, a legközelebbi frissítésnél nem írhatod felül a vinyót ha van már extra partíció
(plusz, csak apróság, de én így az efi és a rendszerpartíciót a vinyó végére tudtam tenni, az a leglassabb és oda nem kell sebesség)
-
Kenderice
senior tag
Na, a sebesség része megoldódott, a jelenlegi routerem szarakodott.
Hol gigabitet tudtam vele mérni, hol csak 100 megabitet. -
Kenderice
senior tag
válasz
vargalex #18202 üzenetére
Nekem mindkét eth portra azt ïrja ez a parancs, hogy 1Gbps/Full - flow control rx/tx.
Mégsem tudok 100 megabitnél nagyobb sebességet kihozni belőle semmilyen irányban.
A net digi 1000/300.Az a hdd-s leírás túl bonyolult, majd a rufus-sal egyenesen a hdd-re írom az ISO-t ha be tudom állítani rendesen a rendszert, hogy legyen ténylegesen gigabit a sebesség.
Más.
Külső HDD-t (ex4) rátéve fel tudom csatolni azt, de samba megosztást nem tudok a hdd-n megcsinálni a luci-n belül a Services - network shares menüben, mert alul az ADD gombra nem csinál semmit. -
vargalex
Topikgazda
Nem látom, hogy az általad írt módszer mennyivel egyszerűbb.
Ugyanis, mit is ír a wiki arról, hogy hogyan telepítsd belső meghajtóra:1. USB-ről boot-olsz (ez pipa)
2. Állapítsd meg dmesg-ből (vagy lsblk-val a telepítése után) a cél eszközt
3. Letöltöd (vagy letöltöd PC-re és felmásolod pl.scp-n) az x86 img-t, kicsomagolod és felírod az eszközre (nyilván itt az lsblk már elhagyható, hiszen az a 2. pontban már megvolt). Ráadásul ez a módszer már teljesen ismerős az USB-re írás miatt (ha pl. linux alatt csinálta a topictárs).
4. Kikapcsolod a gépet, kihúzod az USB-t, bekapcsolod a gépet és boot-olsz a belső meghajtórólEzután már csak opcionális lehetőség az, hogy:
- átméretezed a root partíciót (szerintem teljesen felesleges, az adatokat nem itt kell tárolni, a telepítendő csomagoknak pedig bőven elég a 104 MB körüli root partíció)
- új partíciót adsz hozzá mondjuk az adatoknak (ez az értelmesebb, ha ugyan azt a disket akarod adattárolásra is használni) -
vargalex
Topikgazda
válasz
Kenderice #18197 üzenetére
A dmesg kimenetben látszik:
root@OpenWrt:~# dmesg | grep eth
[ 6.091038] e1000 0000:00:03.0 eth0: (PCI:33MHz:32-bit) 08:00:27:37:c7:e8
[ 6.091491] e1000 0000:00:03.0 eth0: Intel(R) PRO/1000 Network Connection
[ 6.501914] e1000 0000:00:08.0 eth1: (PCI:33MHz:32-bit) 08:00:27:51:75:a9
[ 6.503574] e1000 0000:00:08.0 eth1: Intel(R) PRO/1000 Network Connection
[ 7.866075] 8021q: adding VLAN 0 to HW filter on device eth0
[ 7.866454] br-mng: port 1(eth0) entered blocking state
[ 7.866727] br-mng: port 1(eth0) entered disabled state
[ 7.867380] device eth0 entered promiscuous mode
[ 7.875379] 8021q: adding VLAN 0 to HW filter on device eth1
[ 9.960190] e1000: eth1 NIC Link is Up 1000 Mbps Full Duplex, Flow Control: RX
[ 9.963747] e1000: eth0 NIC Link is Up 1000 Mbps Full Duplex, Flow Control: RX
[ 9.966646] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth1: link becomes ready
[ 9.968595] br-mng: port 1(eth0) entered blocking state
[ 9.970059] br-mng: port 1(eth0) entered forwarding state#18195 Kenderice: a linkelt wiki oldalt olvastad a HDD-re telepítésről??? Ha nem megy OpenWrt alól, akkor vedd ki a HDD-t (vagy boot-olj egy live linuxot USB-ről és írd úgy a HDD-re az image-t, ahogy a pendrive-ra tetted...
-
tlac
nagyúr
válasz
Kenderice #18200 üzenetére
a gpt az nem külön partíció, hanem partícióséma
az foglalja magába a többit
szerintem ez neked most a régi mbr-es lehet a dos szó alapjánlesd meg a pendrive szerkezetét és jobban meg fogod érteni
az efi az őrült nagy, oda nem kell több, mint amit írtam, ott csak a kernel és a grub lesz
az ext4-re, amiről az openwrt fut, oda elég kb. 100-300 mb, attól függ mennyit mindent telepítesz majd
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Diablo 3 Collector's Edition
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Teljes magyar Logitech Mx Keys Mini billentyűzeted lehet.
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Dell Precision 5560, 5550, 3561 i7, 10-11. gen. Nvidia 4k Touch, gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest