Hirdetés
- Vélemény: ezt teheti majd az új vezető az Intellel
- Itt a legtöbb kézikonzolra telepíthető SteamOS előzetese
- Annyira örül az SNES öregedésének Super Mario, hogy idővel nagyobbat ugrik
- Vélemény: nem valószínű, hogy jönnének dedikált neuronháló gyorsítók
- Extrém magas az új GeForce-ok előállítási költsége?
- Apple asztali gépek
- Mini-ITX
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- TCL LCD és LED TV-k
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED monitor topic
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
attilav2
őstag
válasz
xabolcs #20822 üzenetére
Azért ennyire pro nem vagyok
maximum nagyon nagyon shell egyszerű scriptet tudnék írni.
Itt gombnyomáskor a scriptnek ellenőriznie kell hogy a ledek égnek és ha égnek akkor ki kell kapcsolnia őket, ha nem égnek akkor be kell kapcsolnia őket.
Vargalex ezt uci parancsokkal oldotta meg(wrt160nl wifi ki/be kapcsolás), így sokkal szebb és rövidebb a script. Feltételezem meg lehet uci parancsokkal oldani a led ki/be kapcsolást gombnyomásra ax3200-on. -
attilav2
őstag
'uci show system' kimenetének ledekkel kapcsolatos része:
system.led_wan=led
system.led_wan.name='WAN'
system.led_wan.sysfs='blue:net'
system.led_wan.trigger='netdev'
system.led_wan.dev='wan'
system.led_wan.mode='link'
system.@led[1]=led
system.@led[1].name='Power LED'
system.@led[1].sysfs='blue:power'
system.@led[1].trigger='default-on' -
attilav2
őstag
Vargalex egy ilyen uci alapú scriptet mutatott nekem annak idején wrt160nl wps gombos wifi ki/be kapcsolásra, ezt át lehet valahogy írni az ax3200 ledjeinek ki/be kapcsolására a mesh gombbal ?
#!/bin/sh
if [ "$BUTTON" = "wps" ]; then
if [ "$ACTION" == "pressed" ]; then
WIFI_RADIOSTATUS=`uci get wireless.radio0.disabled`
if [ $WIFI_RADIOSTATUS == '1' ]; then
uci set wireless.radio0.disabled=0 && \
uci commit wireless && \
logger "Wi-Fi radio is on."
else
uci set wireless.radio0.disabled=1 && \
uci commit wireless && \
logger "Wi-Fi radio is off."
fi
wifi
fi
fi -
attilav2
őstag
Nem működik a crontabos időzítés nálam ax3200-on, akárhogy próbálkoztam, a megadott időpontban nem kapcsolta le a ledeket. A led kikapcsoló script működik.
-
attilav2
őstag
válasz
yodee_ #20813 üzenetére
Tovább léptem és logoltam az ax3200 mesh gomb megnyomásakor keletkező eseményt a wiki leírás szerint:
-Prometheus- ezt a scriptet javasolta nekem amikor wrt160nl-en a wps gombra állítottam a wifi ki/be kapcsolást. Ez a script hogy nézne ki akkor ha /root/ledoff.sh és a /root/ledon.sh (esetleg az /etc/init.d/led start) scripteket akarnám vele meghívni, tehát amikor megnyomom a mesh gombot akkor kikapcsolnak a ledek mikor újra megnyomom bekapcsolnak ?
-
attilav2
őstag
válasz
yodee_ #20813 üzenetére
Mivel a villogást nem szeretem ezért luciban átvariáltam hogy folyamatosan kéken égjen a 3200-on mindkét led, a power led folyamatosan ha be van kapcsolva a router, a wan led pedig ha van ethernet link a modemmel, akkor szintén folyamatosan világítson.
Tehát a visszakapcsoláshoz nekem elég ennyi:
echo "1" > /sys/class/leds/blue:power/brightness
echo "1" > /sys/class/leds/blue:net/brightness
Megcsináltam ledoff.sh-t és beírtam a crontabba az időzítést amit írtál.
Gombokra hirtelen ezt találtam.
Lefuttattam ezt a parancsot:A leírás szerint ez az AX3200 gombjainak hex értéke. Innen kéne valahogy tovább lépnem.
-
attilav2
őstag
Xiaomi AX3200-nál és AX3000T-nél hogyan kell ráprogramozni a mesh gombra hogy kapcsolja ki a ledeket majd ha újra megnyomom kapcsolja vissza ? Valaki írt már erre scriptet ?
-
attilav2
őstag
válasz
Archttila #20785 üzenetére
Nem lett volna jobb hazai forrásból egy TUF AX4200 ? Az sokkal hamarabb megérkezne.
A 60.050 az forint ? Esetleg 60 euró vagy dollár ? Ha forint, akkor a TUF AX4200 egy bő tizessel olcsóbb lett volna. -
attilav2
őstag
válasz
attilav2 #20776 üzenetére
Szelessav.net-en is mértem egyet, ez sem lett rossz:
Úgylátszik csodát tettek ezzel az elavult routerrel az openwrt fejlesztői
Legjobb sebességet természetesen továbbra is a mediatekes routerem futják, AX3200, AX3000T, AC57U. Az C7v5 hardveréhez képest ez a sebesség egész jónak mondható. -
attilav2
őstag
válasz
Archttila #20640 üzenetére
Én is kíváncsiságból próbálkoztam most Archer C7v5-el 23.05.5-el, a következő eredmény jött ki:
Egymásután kétszer is mértem azzal a szerverrel amivel te is mértél, látványos a javulás, régebben soft offloaddal csak 500mbit körüli letöltést tudott a C7v5 ha jól emlékszem.
-
attilav2
őstag
válasz
devast #20558 üzenetére
Sikerült qemu alatt felélesztenem a 24.10-rc2 x86_64 image-t. Ez alapján
Itt két parncs van kétféle port forwarddal, az egyik az ssh-t teszi elérhetővé a host felé, a másik meg a lucit.
A hálózati beállítást(/etc/config/network) így kellett megváltoztatni hogy a host felé elérhető legyen: -
attilav2
őstag
amúgy meg lehetne oldani valahogy úgy, hogy host-on lenne egy debian, aztán valamilyen konténerben egy openwrt
Ez a konténer lehet a Qemu is akár, egész jó hatásfokkal dolgozik. Quickemu néven van egy a használatát nagyban megkönnyítő shell script. Csak a több hálókártya és a wlan hardver átadása a virtuális gépnek nem feltétlen egyszerű.
Itt egy kis segítség hogyan konvertálható az openwrt .img lemezkép qemu féle .qcow2 formátumra. -
attilav2
őstag
x86-os openwrt frissítése totál szívás
Erre szerintem lehetne olyan megoldás hogy egy hosszan támogatott linuxra(debian, ubuntu lts) ráreszelik a luci-t. Lenne egy metacsomag ami minden szükségest behúz a lucival eggyütt és csinál egy alap hálózati konfigurációt, és innentől kb ugyanúgy lehetne állítgatni luciból mint a sima openwrt-t. Lehetne egy luci for debian, ami később a debian terjesztés része lehetne.
-
attilav2
őstag
válasz
xabolcs #20437 üzenetére
A TUF-AX4200 árszintjén van, akit nem zavar a randa ház és támogatni akarja az openwrt-t, annak nyilván megéri ilyet venni, ha valakit zavar a kinézete az ax4200-al jobban jár
Mondjuk 1 giga ram van benne, az ax4200 fél gigájához képest, ha valakinek ez is szempont. -
attilav2
őstag
válasz
devast #20420 üzenetére
AX3000T RD23 hazai forrásból nyugodtan vehető szvsz. Arra kell figyelni hogy openwrt felrakása után legalább 6x újra kell indítani, és ha a hatodik újraindításnál elveszíti a beállításokat(resetelődik) akkor alkalmazni kell ezt a workaroundot:
sed -i '/exit 0/i sleep 5\nfw_setenv flag_try_sys1_failed 0' /etc/rc.local
Ezután már megtartja a beállításokat. Erre a hivatalos leírás 'Basic configuration' bekezdésében felhívják a figyelmet.
Asus TUF AX4200-at szerintem akkor érdemes beszerezni ha masszív routeres torrentezés a cél, vagy egyéb routerrel végzett rendszeres nagy letöltések.
Otthonra bőven jó szerintem az AX3000T, felesleges a TUF AX4200 felárát kifizetni(újkori árra gondoltam) ha nem lesz kihasználva a teljesítménye. -
attilav2
őstag
válasz
xabolcs #20407 üzenetére
devast szerint pár napon belül lesz rc, tehát amikor lesz időd forgatni addigra már elvileg ki kell jönnie.
De ha addig nem jönne ki, a 24.10 snapsottal(git checkout openwrt-24.10) is csinálhatod az mtk driveres tesztet.
Szerintem a 24.10-snapshot és a 24.10-rc között nem sok különbség lesz. -
attilav2
őstag
válasz
vargalex #20401 üzenetére
A WR3000 is mediatekes eszköz.
Az mtk feed-el megpatchelt openwrt forrásból fordítható rá 24.10 image:Nem feltétlenül kell AX3200 a teszteléshez.
-
attilav2
őstag
válasz
attilav2 #20395 üzenetére
Teszteltem a 24.10 snapshot wifi sebességét az általam forgatott AX3200 builddal, beírtam az /etc/config/wireless-be az 5ghz-hez a hw-ole által javasolt beállításokat, az 5ghz interface-t újraindítottam utána. Kb 340-350mbit/s volt a legnagyobb letöltési sebesség wifin a rendelkezésre álló mediatekes ac-s telóimmal, felfele kb 200-300mbit a routertől való távolságtól függően. Minimális sebességkülönbség van az AX3000T-hez képest. Legalábbis az én wifi klienseimmel, AX-es kliensem sajnos még nincs, és az AC-sek sem a legjobbak.
devast vargalex xabolcs: ha van mediatekes eszközötök akkor ha kijön a 24.10rc forgassatok belőle mediatek hivatalos driveres buildet ahogy hw-ole javasolja és teszteljétek valami normális AC/AX klienssel hogy mit gurít. -
attilav2
őstag
Kernel pánik ajánlásával kipróbáltam az openspeedtest self hosted verzióját(színes szagos gui belsőhálózati sebességmérő), ő 20 szálon futtatja az iperf-et egyébként.
Egyelőre még csak az AX3000T-t mértem meg 5gigán, olyan 300mbit körüli lefele értékeket hoz. A routerhez legközelebbi szobában 343mbit/s lefele, 318mbit/s felfele, a legtávolabbi szobában ezek az értékek: 334mbit/s lefele és 203mbit/s felfele. AX3000T 23.05.5. Megjött közben az új telóm, a redmi note 13 5g, azon mértem openspeedtestettel.
Iperffel is kb ugyanezek az értékek jöttek realme 8 5g-n.(mindkét teló mediatek-es). -
attilav2
őstag
válasz
vargalex #20384 üzenetére
Iperf wifi tesztet tervezek a gyári MTK(feed-es) driveres 24.10 snapshottal AX3200-on. Milyen paraméterekkel érdemes indítani az iperf szervert és milyenekkel a klienset ?
Az iperfen kívül van még valami belsőhálós sebességmérő alkalmazás amit érdemes kipróbálnom?
A szerver linuxon a kliens realme 8 5G-n fog futni(termux) 2.4-5ghz-n. -
attilav2
őstag
válasz
xabolcs #20376 üzenetére
Na próbálkoztam, sikerrel!!!
24.10-snapshot-ot fordítottam AX3200-ra mediatek feed-el
hw-ole leírását követtem de csavartam rajta egyet ez alapján.
A git forrás letöltése után és a hw-ole leírás parancsainak beírása előtt ezt futtattam:
"git branch -a" ebből kiderült hogy létezik openwrt-24.10 branch, utána beírtam ezt:
git checkout openwrt-24.10 és így sima snapshot helyett 24.10-snapshotot forgattam. Forgatás előtt menuconfigban bejelöltem a lucit, így az is működikAz általam fordított factory image-t sikeresen felvarázsoltam az ax3200-ra
Mégpedig így:
mount -o remount,ro /
mount -o remount,ro /overlay
dd if=factory.bin bs=1M count=4 | mtd write - kernel
dd if=factory.bin bs=1M skip=4 | mtd -r write - ubi
Előtte a 23.05.5-öt visszatettem alapbeállításokra.
Remélem a következő hétvégén lesz alkalmam behatóbban tesztelni a kreálmányomat.
-
attilav2
őstag
válasz
xabolcs #20369 üzenetére
Miben különbözik az MT7622 és a Filogic platform ?
Tudtommal az MT7622-t filogic 800-nak is nevezik(kép link), az MT7981B-t(ez van az AX3000T-ben is) meg azthiszem filogic 820-nak nevezik. Miért veszi külön targetnek az openwrt az MT7622-t ? Az nem számít filogic-nak ?
Létezik egy custom snapshot (6.x kerneles) openwrt build AX3200-ra, gyári mtk driverekkel, a készítő elmagyarázza hogyan fordította, a leírásban ez szerepel többek között: "Select Mediatek Ralink ARM -> Target and MT7622 -> Subtarget and Target Profile -> Xiaomi Redmi Router AX6S and remeber to save your config as .config". Tehát akkor az MT7622 lényegében az MT7621 ARM-ra áttervezett változata ? Az MT7621-t ramips-nek is nevezik, mert az elődje ralinktől származik, tehát akkor az MT7622 lényegében ralink technológia kisebb változtatásokkal ? Az MT7981B meg valami teljesen új amit a mediatek a nulláról fejlesztett ?
Egyébként pont azért vettem az AX3000T-t mert az AX3200-ban levő vasat a régi ralink technológia tákolásának tartom(jól gondolom ?), a 7981 meg sokkal újabb vas ? -
attilav2
őstag
Ma villanyt szereltek nálunk, elfelejtette a beállításokat az AX3000T megint. Most újra beállítottam ezt:
sed -i '/exit 0/i sleep 5\nfw_setenv flag_try_sys1_failed 0' /etc/rc.local
Ezt már telepítés után is beállítottam, mégis elszálltak a beállítások. Ez így nagyon nem megbízható!
Lehet az openwrt bootloaderre kellene váltani, de azt még nem merem megcsinálni.
Az /etc/rc.local most így néz ki: -
attilav2
őstag
Na újra felállítottam[link1] [link2] az AX3000T-t.
A nemzetközi fórumon javasolták még ezt a beállítást telepítés után:
Beállítottam, nos a következő reboot hosszúra nyúlt és kiresetelődtek a beállítások!
Így ezt a beállítást végül nem írtam vissza az rc.local-ba. Beállítottam újból mindent, többször rebootoltam, rendben lefolytak a bootolások(és megmaradtak a beállítások). Remélem rendben lesz.
A gyári fw alatt lefuttatott cat /proc/cmdline most firmware=1 -et adott vissza, az ennek megfelelő nvram kapcsolókat állíottam be.
Nand mentésem is van mostmár, most windows alól, wsl debian linuxról tettem fel az openwrt-t, amikor kész lett a mentés akkor winscp-vel simán áthúztam a magamhoz a .bin fájlokat.
Linux alatt nem találtam megoldást hogy a gyári fw-ről ssh kapcsolattal fájlokat mentsek ki, a leírásban levő netcat-os megoldás nálam nem működött. -
attilav2
őstag
Fat32-re formázott pendrive-ra másolva a gyári fw-t majd bedugva a router usb-be azthiszem fel lehet tenni(valamire át kell nevezni a file-t, meg konnektorba dugáskor nyomni a resetet valameddig), nekem ez a módszer rémlik a padavanos mir3g topicból. Persze attól még lehet az általam írt tftp-s módszer is működik. Ha nem akarsz kockáztatni megértem. Esetleg nézd meg a Cudy WR3000-t, gyárilag támogatott az openwrt felrakása, a MIR3G padavannal meg AP módban jó lesz torrentezésre(én is így használom az AC1200GU-t modern fő router mellett), a cudy-n sajnos nincs usb.
-
attilav2
őstag
"Egyáltalán felül lehet így csapni a padavan-t az openwrt-vel ezzel a két bin-el?"
Úgy tudom hogy openwrt-re csak a gyári fw alól ajánlott áttérni. A padavan gyáritól elétérő partíciókiosztása miatt.
Meg lehet próbálni tftp-n egy olyan gyári fw felflashelését amiből megszerezhető az ssh hozzáférés, tehát törhető, nem feltétlenül érdemes a legújabb gyári fw-vel próbálkozni, mert ha nem törhető akkor nem tudsz ssh hozzáférést szerezni ami kell az openwrt felrakásához. Csak hát a TFTP ezeknél a xiaomi routereknél nem megbízható, látod hogy jártam az AX3000T-velSaját kockázatodra megpróbálhatsz TFTP-n felrakni egy olyan verziójú gyári fw-t amin még megszerezhető az ssh hozzáférés.
Windowsos TFTPD64 beállításai fenn vannak az AX3600 openwrt telepítési leírásában.
TFTP recovery rész, windows fül.
A gyári fw fájlnevét majd át kell nevezni arra amit a tftpd64 logja ír hogy nem találta, és újra elkezdeni a tftp folyamatot. Arra készülj hogy lehet uart kábelre/hozzáértő emberre lesz szükséged ha nem sikerül a mutatvány és nem bootol a router -
attilav2
őstag
válasz
vargalex #20340 üzenetére
Ez egy elég jó usb-ttl apadpernek tűnik, de nem is olcsó, 3 490 Ft.
Csak ha én csinálom lehet tuti meghal az egyik usb portom, illetve zárlatos lesz a router
Ettől azért félek. Próbálkoztam már ilyesmivel, a beforrasztás nélküli "tűs" módszerrel Asus O!Play HDPR1-et feléleszteni soros porttal, de puttyval nem tudtam csatlakozni a soros konzolhoz, a nyák pedig melegedett mint a veszett fene, így nem kísérleteztem tovább. Volt főnököm HDPR1-e volt, rendeltettem valakivel kínából egy 1000ft körüli olcsó usb-ttl-t(ez valamikor 2010-13 körül lehetett), aztán miután nem boldogultam vele a főnököm megvette a ttl adaptert 500ft-ért tőlem, és elvitte egy szakihoz aki felélesztette, mondta hogy a rövidzárlattal rendesen meg kellett küzdenie mire elhárította -
attilav2
őstag
válasz
attilav2 #20338 üzenetére
Mondjuk nekem olyan ttl kábel kéne aminek tüskékben végződnek a végei, hogy ne kelljen gányolni/forrasztani(ahhoz egyébként sem értek). Gondolom úgy működik hogy bedugom a tüskéket a lukakba a megfelelő kiosztással, egy erősebb szigszalaggal odarögzítem. Aztán puttyban 115200 8N1-t beállítani, a 3.3V meg gondolom magától megy mert az adapter hardveresen tudja.
Gondolom kb ezek a bállítások kellenek.
Ha linux alatt bedugok egy ilyen usb-ttl adaptert, akkor a /dev/ttySX nek meg kellene jelennie, tehát jó eséllyel fel kell ismerjen a linux egy ttl adaptert ugye ? -
attilav2
őstag
válasz
attila.86 #20336 üzenetére
Nem, sajnos továbbra sem bootol be, sárgán villog. Folyamatos kékre kellene váltania pár perc után. A tegnap esti dnsmasq tftp próbálkozás után egy éjszakát pihent, de nem bootol. Kinyiírták ezzel az "áramszünet"-tel. Nem igaz hogy nincs senkinek ezen a megyeszékhelyen usb-ttl-je, 115200, 8N1, 3.3V ezek a paraméterek, ezt kellene csinálni:
Ilyen kábel már megfelelő lenne az újraélesztéshez ugye ?
Ezeket a paramétereket: 115200, 8N1, 3.3V csak a puttyban kell beállítani vagy a windows eszközkezelőben is ? -
attilav2
őstag
válasz
xabolcs #20332 üzenetére
A világ végéig is elvillog kéken, ha kihúzom és újraindítom(vártam eleget a kihúzás után, tegnap este próbálkoztam a gyári helyreállítóval, kihúztam, reggel bedugtam nem bootolt be, pedig elég sokat vártam, csak sárgán világít és villog ahogy az áramszünet után csinálta. A kék villogás után szerintem pár percen belül újra kellene indulnia, majd normál boot folyamat során 1-2 perc sárga villogás után át kellene váltania folyamatosan világító kékre.
-
attilav2
őstag
A múltkori dnsmasq tftp próbálkozásokkor elfelejtettem kikapcsolni az ufw-t, emiatt nem látta a tftp-t a router. Kikapcsoltam. Reakcióba lépett az AX3000T a dnsmasq tftp-vel, le is szedte az odakészített gyári fw-t, de ugyanúgy nem tudja felflashelni a router mint a gyári helyreállítóval való próbálkozáskor. Már vagy egy órája kéken villog a led de nem történik semmi.
A tftp-t közben lelőttem, az ip-t visszatettem dinamikusra, a lan kábelt visszadugtam az AX3200-ba, az AX3000T még mindig kéken villog.
Okozhatott olyan problémát ez az áramszünet(ha nem csak sima áramszünet hanem valami más is volt) hogy logikai hiba keletkezett a nand fájlrendszerében, esetleg valamely másik alkatrész hibásodott meg és ez megakasztja a belső helyreállító mechanizmust ? Illetve okozhatta azt hogy már az openwrt sem bootolt be mikor visszajött az áram ?"Az egyik fúrásánál megsértették az MVM Démász Áramhálózati Kft. 2 db 10 kV-os kábelét, amely olyan mértékű zárlatot okozott, hogy a Szeged-Észak alállomás védelmi működése volt szükséges."
-
attilav2
őstag
válasz
attila.86 #20324 üzenetére
Gondolkodtam rajta hogy kisebb kütyüket rendelnék kínából,(mostmár van kártyám) de egyrészt ott a vámvizsgálat, ami külön macera, másrészt meg általában hollandiába érkezik egy kikötőbe, keresztülutazza fél európát mire az országba(bárhol eltűnhet útközben)ér, angol tudásom a béka segge alatt, nem is tudnám visdzakérni a pénzem ha eltűnik a csomag. Ha van valakinek usb-ttl illesztője Szegeden meg openwrt soros porton visszaflasheléséhez szükséges környezet a laptopján írjon rám privátban.
-
attilav2
őstag
válasz
vargalex #20310 üzenetére
Lan portot kötöttem a pc-re. Ha az angol szöveget jól értelmeztem akkor a narancssárga villogásig kell nyomni, majd elengedni. De akkor még 1x próbálkozok dnsmasq tftp-vel úgy ahogy írtad.
Így csináltam:
A resetet műszerész csavarhúzóval nyomtam, közben bedugtam a tápot, narancssárgán világított folyamatosan, majd villogni kezdett, ekkor engedtem el a resetet. A Windowsos tftpd64 beállításaira nincs tipped? Próbálkoznék azzal is.
Felvinném neked hogy csináld meg sorosporttal, de a nyugatiból nem találnék oda(autista vagyok, pesten nehezen igazodok el), másrészt szegedről ezek a rettentő megbízhatatlan V43-ak járnak, ami ha lerobban lehet több óra késés, így találkozót sem szívesen beszélnék meg, mert nem tudom garantálni hogy időben a nyugatiban leszek. -
attilav2
őstag
válasz
attila.86 #20303 üzenetére
Közben csinálom a linuxos dnsmaq tftp procedúrát, sikerült a fix ip-t belőnöm, leállítottam a dhcpcd-t, flusholtam a régi ip-t, beállítottam a fix ip-t. Futtatom a dnsmasq tftp-t az AX300T leírásnak megfelelő paraméterekkel, de úgy tűnik nem tölti le magának a router az fw-t, de hibát sem küld a dnsmasq hogy más nevű file kéne. Mindent a leírásnak megfeleően csinálok, de csak narancssárgán világít a led, néha villog. Nem látja a tftp-t, vagy nem tudom mi lehet a gond.
-
attilav2
őstag
válasz
vargalex #20298 üzenetére
Igen.
3. Get firmware information:cat /proc/cmdline
4. Copy openwrt-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-initramfs-factory.ubi to /tmp and flash
If firmware=0
Firmware=0 lett a lekérdezés eredménye a további lépéseket ennek megfelelően csináltam.
majd reboot betöltött az initramfs openwrt az alól pedig felflasheltem a sysupgrade image-t, a végleges openwrt is elindult rendben, majd jött az áramszünet és nem bootolt be mikor visszajött az áram, lassan narancssárgán villogott.Ez van még a leírásban ami gyanúra adhat okot:
note: configuration reset issue after 6 reboots sometimes occurs on the AX3000T and is caused by the stock Xiaomi bootloader logic. To address this, run the command to modify the /etc/rc.local file with nvram settings:sed -i '/exit 0/i sleep 5\nfw_setenv flag_try_sys1_failed 0' /etc/rc.local
Don't run this command if the issue doesn't affect you, and your router keeps its settings after 6 reboots!
A 6 reboot nem volt meg, ennél az áramszünetnél lett volna az első, de már ez sem sikerült!Lehet hogy bebootolna, csak rohadt lassan. Holnap beviszem melóhelyre és bedugom valahová, hadd villogjon amíg dolgozok, majd néha ránézek, észre fogom venni, szép világoskék lesz a led ha bebootolt.
-
attilav2
őstag
válasz
attila.86 #20299 üzenetére
Az AX3200 leírásában ezek a dnsmasq paraméterek vannak:
dnsmasq -i $NETWORK_INTERFACE -p 0 -d -z --enable-tftp --tftp-root /tmp/debrick --tftp-unique-root --tftp-no-fail --dhcp-range 192.168.31.2,192.168.31.10,255.255.255.0,12h
Ezeket hogy ültetem át a TFTPD64-be ? Lehet próbálkozok ezekkel a TFTP paraméterekkel is.
A windows hálózatbeállításainál ezesetben ezeket kell beállítanom ha jól értem:
# Configure your network interface to: # address: 192.168.31.2 # netmask: 255.255.255.0 # gateway: 192.168.31.1csak ugye windows-os userek esetén nem evidens a DHCP szerver kreálása,
A TFTPD64 nem képes DHCP szervert csinálni ?
Az AX3000T leírásában ez áll:
For Windows you can use tftpd64 and on Linux you can use dnsmasq. These are the steps to do it for Linux (this can be adapted to the tftpd64's graphical interface very easily)
Archer C7-et flasheltem már openwrt-re és vissza gyárira TFTPD64-el, igaz ott nem kellett dhcp-vel ökörködni. Ha nem volt jó a firmware image elnevezése akkor a logban megjelent hogy a router milyen nevű image-t vár. -
attilav2
őstag
válasz
attila.86 #20299 üzenetére
Pont ezt akarom csinálni.
Ezeket a dnsmasq tftp paramétereket próbálom beállítani a TFTPD64 grafikus felületén:
dnsmasq --no-daemon --listen-address=192.168.31.100 --bind-interfaces --dhcp-range=192.168.31.2,192.168.31.254 --enable-tftp --tftp-root=/tmp/tftp --log-dhcp --log-facility=-
Ha jól értelmezem 192.168.31.100 fix ip-t kell beállítanom a windowsnak, a TFTPD64-ben pedig valami ilyesmi beállítás kellhet:
Itt a size of pool a kérdéses, a címtartomány kezedete 192.168.31.2 a vége 192.168.31.254, ennél a tartománynál mit kell írni a size of pool-hoz ?
Valamint a Mask (Opt 1) mezőbe mit írjak ?
Csinálhatnám linux alatt is, de ott meg a fix ip beállításával meggyűlne a bajom, nem vagyok linux guru. A vissza openwrt sítést majd csinálom linux alól, az már sokkal könnyebb, az AX3000T első openwrt-sítését is linux alól csináltam, meg az AX3200-ét is.
A TFTPD64 logjában látni fogom milyen nevű fájl követel a router és át tudom nevezni ha elsőre nem sikerülne a művelet.
Ez van a leírásban:
"If in the terminal, you see that the router requests a different firmware file (different name), rename the .img file in the tmp folder accordingly and repeat the procedures from the IP flush again." A tftpd64 logjában is meg kellene jelenjenek ezek az információk.Ezek a beállítások ugye jók ? Az AX3000T mappába kerül a gyári firmware átnevezve.
-
attilav2
őstag
Sajnos valami hiba lehet az nvram bootloader paraméterekben, vagy én csesztem el valamit, áramszünet volt ma, és anyám hívott hogy nincs net, hazaérve látom hogy narancssárgán villog az AX3000T ledje, nem tudott bebootolni az openwrt az áramszünet után. Vissza kellett tegyem az AX3200-at.
Érdekes hibajelenség, amikor az initramfs módban futó openwrt alól felflasheltem a véglegest akkor simán bebootolt, gondoltam hogy nem lehet vele gond a továbbiakban, de tévedtem. AX3200-nál is volt ugyanilyen probléma, (az enyém szerencsére megbízható, többszöri reboot után is felállt eddig mindig). Lehet futok egy kört a TFTP-s élesztéssel,(gyári vissza, amit az AX3000T openwrt oldalán írnak). Ha sikerül akkor sem érdemes visszaraknom az openwrt-t gondolom, előbb meg kellene találni a tartósan működő nvram bootparamétereket, ahhoz meg hozzáértő segítsége kell. Illetve gondolkodok hogy lehet nem is kínlódok inkább vele hanem rábíznám valakire aki sorosporton tudná éleszteni és kiderítené a tartósan működő nvram bootparamétereket, de itt szegeden szerintem senki sem ért hozzá -
attilav2
őstag
Követtem az AX3000T openwrt wiki leírását. Nem tűnt nehéznek, bár a leírást olvasva első látásra annak tűnik. Kicsit improvizálnom is kellett, az AX3200 openwrt telepítési leírásából kölcsönvettem a python webszerveres megoldást hogy az AX3000T /tmp mappájába juttassam az openwrt image-okat. A gyári partíciók mentése nálam nem ment, hagytam is a fenébe, (úgyis openwrt-vel fogom használni, eszembe nem jutna visszatenni a gyárit).
-
attilav2
őstag
válasz
E.Kaufmann #20279 üzenetére
Megérkezett végre.
Erőt gyűjtök az openwrt rámókolásához
Van egy két buktató amire figyelni kell, parázok hogy téglázom. -
attilav2
őstag
-
attilav2
őstag
válasz
pprod94 #20250 üzenetére
Log-okat nézd meg, hátha kiderül valami. Vagy használj inkább NFS-t. Nekem is van AC57U-m(AP módban padavannal, torrentezésre használom néha, mert a Xiaomi AX3200-ason nincs usb), NFS-el nem volt problémám AC57U-n openwrt alatt, samba-t sose használtam. Ott van még a padavan mint lehetőség(tud samba-t), bár jóval kisebb a szabadság az openwrt-hez képest.
-
attilav2
őstag
A nemzetközi openwrt fórumon az AX3200 topikot böngészve találtam egy érdekességet, gyári mtk driverekkel fordított snapshot:
[link] 2024.09.13-adikai fordítás.
Itt vannak a készítő instrukciói hogyan kell gyári mtk driverekkel snapshotot fordítani AX3200-ra: [link]
Megint gondolkodok a kísérletezésen, ez egy ellenőrzött tesztelt snapshot ráadásul gyári driverekkel. Csak az tart vissza hogy a snapshot és a stabil közt nincs átjárás, a gyári xiaomi rom visszarakásával(annak újbóli feltörésével) kellene visszatérnem a stabil kiadásra, ez annyira nem tetszik. Tényleg nem lehet megoldani valahogy a 6.x kerneles snapshot és a 23.05 stabil közti közvetlen átjárást ? Ha jól értettem a nemzetközi fórumon is a facinstall-t emlegették mint megoldást (vissza gyári majd gyáriról 23.x stabil).
Viszont eszembe jutott hogy a snapshot felrakásával azonos módszerrel szerintem a stabil is visszarakható lenne:mount -o remount,ro /
cd /tmp
Csak a dd parancs paraméterein kellene változtatni a stabil rom partíciókiosztásának megfelelően.
Illetve lehet hogy bekavarhat a 2021-es(eredeti) és 2022 és azutáni példányok különbsége, valamit variáltak az offset-tel (eltolás) a későbbi példányoknál, tehát ezt le kellene kérdezni és e szerint alakítani a dd paramétereit a 23.x visszaflashelésekor. -
attilav2
őstag
válasz
roti86 #20228 üzenetére
"A sysupgrade-s kérdéseidet passzolom, korábban tégláztam már miatta a routert, de TFTP-vel vissza lehetett hozni, úgyhogy utána elfelejtettem a sysupgrade-et és mindig a gyárit raktam vissza, majd rá újból az újabb openWrt-t."
Nemrég frissítettem 23.05.3-ról 23.05.5-re luci alól sysupgrade-val, ez azért sokkal gyorsabb mint minden egyes alverzió frissítésnél vissza a gyárira majd onnan újabb openwrt-re. Alverzió frissítésnél sem használsz sysupgrade-t ?
Vargalex: mi történik akkor ha a fentebb részletezett módszerek egyikével felrakom az átpartícionált snapshotot, majd megpróbálok visszatérni a sysupgrade -n módszerrel a 23.05.5-re ? Garantáltan tégla lesz ? TFTP-vel fel lehet valahogyan rakni snapshotról a 23.05.5-öt ? Pl a mtd -r write openwrt-mediatek-mt7622-xiaomi_redmi-router-ax6s-ubi-loader.itb módszerrel fel TFTP-zhető a 23.05.5 image ? -
attilav2
őstag
válasz
roti86 #19772 üzenetére
mount -o remount,ro /
cd /tmp
Ha megcsinálom a fenti átpartícionálást(AX3200) (a snapshot factory image felrakásával), akkor a szokásos sysupgrade -n módon vissza tudok térni snapshotról a 23.05.5-re ?
Ha a fenti műveleteket megcsinálom és megjelenik a 24.x verzió a 6-os kernellel, akkor már elég lesz csak simán sysupgrade -n módon frissíteni a 24.x sysupgrade image-jával ?
A mostani AX3200 snapshotokban benne van a luci ? A firmware selectorban úgy láttam igen, legalábbis mikor egyedi összeállítást választottam akkor láttam a felsorolásban a luci-t. Itt említenek egy TFTP-s módszert a 6.x kerneles openwrt-re való áttérésre:Or, flash the 2nd u-boot via mtd and upload the firmware
to the 2nd u-boot using tftp:
1. prepare a tftp server at 192.168.1.254 to serve the
sysupgrade image:
openwrt-mediatek-mt7622-xiaomi_redmi-router-ax6s-squashfs-sysupgrade.itb
2. upload the ubi-loader.itb to OpenWrt /tmp, and flash it to
the old kernel partition:
mtd -r write openwrt-mediatek-mt7622-xiaomi_redmi-router-ax6s-ubi-loader.itb
3. The router should reboot and flash the sysupgrade image via TFTP.
Ez téglázás szempontjából mennyire biztonságos ? TFTP-re a jounin féle windowsos szervert szoktam általában használni mert látom vizuálisan ha megtörténik az image leszippantása. Ez a TFTP szerver használható(kompatibilis) a fenti eljárás esetében ?
Ennél a lépésnél nem kellene paraméterben az mtd-nek megadni hogy a kernel partícióra történjen a flashelés ez így ebben a formában jó?
and flash it to
the old kernel partition:
mtd -r write openwrt-mediatek-mt7622-xiaomi_redmi-router-ax6s-ubi-loader.itb
Ha megcsinálom a TFTP-s módszerrel snapshotra áttérést és utána visszatérek a stabilra, ha megjelenik a 24.x verzió akkor ugyanúgy elég lesz az áttéréshez a sysupgrade -n ?
Van valakinek lementve olyan snapshot image ami biztosan működik és nem lesz tégla tőle a router ? Honnan lehet megtudni az aktuális snapshot image-ról hogy működik e ?
Tartalék routert nem szívesen vennék ha nem muszáj, úgyis csak ott porosodna a szekrényben, helyette inkább vennék 1TB-os nvme ssd-t, az is kb 25-30e körül már kapható. -
attilav2
őstag
Most van egy kis megtakarított pénzem, 30k körül, tudnék venni Cudy WR3000-t, igazából nincsen szükségem rá, csak a kíváncsiság hajt. Xiaomi AX3200-am van, tökéletes openwrt-vel. A WR3000-ben levő MT7981BA proci mennyivel jobb mint az AX3200-ban levő MT7622B ? A wlan hardvere mennyivel jobb a WR3000-nek az AX3200-hoz képest ?
Az az igazság hogy sokallom a WR3000-ért a 28.000ft-ot, amennyibe normális helyeken kerül, még egy usb sincs rajta ennyiért. AC57U kb ~5 éve került ennnyibe ha jól emlékszem, azon legalább van usb(most ap módra van állítva padavannal és torrentezek vele néha, már nem ez a fő router). Kéne valami épkézláb tartalék router ha az openwrt-n(AX3200-on) beüt valami gebasz(a következő openwrt főverziónál át kell majd partícionálni a 6-os kernel miatt ha jól tudom), de ha megvenném a Cudy-t akkor alig maradna pénzem. Viszont az AX3200 már egész olcsó lett a kedetekhez képest, ~20eFt körül megkapható, a mostani példányok mennyire könnyen openwrt-síthetőek, van valami buktató ? Ha lesz egy második példány AX3200-am akkor azon a 6-os kernelhez szükséges átpartícionálást is megcsinálnám openwrt-sítéskor(az éles AX3200-on nem merek vele kísérletezni, nehog elrontsam az egyetlen példányt). -
attilav2
őstag
válasz
vargalex #19178 üzenetére
Már soros port nélkül openwrt-síthető a TUF-AX4200. Valaki csinált egy .trx formátumú, gyári asuswrt felületről telepíthető, memóriába bebootoló(initramfs), openwrt-t, ami alól felflashelhető a végleges openwrt sysupgrade fájl segítségével.
Nekem a torrentezési lehetőség(usb) miatt jó lenne egy ilyen router, csak nagyon drága, 50k körül van. Mediatek Filogic-os, így hw nat működik. -
attilav2
őstag
Nekem 2021-es U-boot-om van, nem kell aggódnom.
-
attilav2
őstag
válasz
Tangerine #19591 üzenetére
Fasza, akkor 15 áramszünet és tégla lesz az enyém is ? Mondjuk szerencsére elég ritkán van nálunk áramszünet, de elég para hogy elvileg 15 reboot és brickelődik. Mondjuk tftp-vel vissza lehet állni a gyárira gondolom, onnan meg elölről kell kezdeni mindent, kiegészítve ezekkel a plusz lépésekkel a brickelődés megelőzése érdekében.
Lehet veszek tartalékba egy CudyWr3000-t(vagy egy másik ax3200-at, amire már a plusz lépésekkel kiegészítve rakom fel a wrt-t), megöl a család ha kiesik a net hosszabb időre. -
attilav2
őstag
Ha jól emlékszem már kérdeztem tőle egyszer hogy a DFS-t hogyan tudom kivenni, de azt írta inkább állítsam dél afrikára az 5ghz-t mert ott nincs DFS a 100-as csatornákon. Ez be is jött, csak arra figyelj hogy a jelerősséget ne hagyd driver defaulton, szerintem felesleges ordíttatni, nekem 3 szobás panelra elég a 21dbm. Lehet hogy magyar régiónál is valami elképesztő 'driver default' értéket fog beállítani, érdemes ellenőrizni, pl Archer C7 v5-nél így jártam 23.0.5.2-vel, 30dbm-et állított be
Az archer melóhelyen szolgáltat wifit, az 5ghzt-t magyar régióra állítottam, nem panaszkodnak hogy elmenne a wifi a DFS miatt(mondjuk a város leg szélén van cég, lehet nincs mi zavarja a DFS-t), a teljesítményt visszavettem 20dbm-re.
-
attilav2
őstag
válasz
paparazzi2 #19585 üzenetére
Én így raktam fel az openwrt-t(netmode4 módszer):
https://prohardver.hu/tema/a_nagy_openwrt_topic/hsz_19211-19211.html -
attilav2
őstag
válasz
E.Kaufmann #19548 üzenetére
Az AX53U-n kiadnál egy df -h /overlay parancsot ? Kíváncsi vagyok mekkora tárhely elérhető.
Gondolkodok egy ilyen routeren(illetve a klónján az AX1800U-n), csak torrentezésre kellene, dumb ap módban.
Jó lenne erre a célra az itt ajánlott dynalink is, sőt jobb, mert sokkal erősebb, de sokkallom az árát plusz erre még vám és áfa is rakódik.(Meg a vámeljárás macerás)
Most ugyan van torrentezni egy AC1200GU-m, de keveslem a ramot és az elérhető tárhelyet, az AX53U egy kis előrelépés lenne.
Routernek Ax3200-at használok nagy megelégedettséggel, csak ennek nincs usb-je.
Vargalex:
Magyarországon(az EU-ban) szerinted leglálisan forgalomba lehetne hozni a Dynalinket ? USA táp jár hozzá, ez ha jól gondolom kizáró ok lehet, de ha lenne magyar forgalmazó akkor mellékelhetne hozzávaló EU-s tápot. A másik buktató hogy a dynalink gyári szoftverében EU-s ország/régió választható e ? Mert ha nem akkor nyilván nem forgalmazható, az eltérő wifi szabályozás miatt. De ha tegyük fel minden követleménynek megfelel, akkor van szerinted annyi potenciális, openwrt-s múlttal rendelkező, leendő dynalink vásárló magyarországon hogy egy magyar forgalmazónak megérje piacra dobni ? -
attilav2
őstag
Az mitől lehet hogy egy unisoc-os galaxy tab a8-at, kb pár naponta ledobja az openwrt-s wifi ? mondjuk pár perc után visszacsatlakozik magától, de akkor is kicsit idegesítő. 5Ghz-en van, 100-as csatorna. A többi eszközzel nincs probléma: redmi note 9, realme 8 5G, xiaomi mi box s(2db). A samsung tabletben az aida64 szerint Unisoc Tiger T618 SoC van.
A probléma már az AC57U-val is fennált, és tovább öröklődött a xiaomi ax3200-ra. Tudom hogy az unisoc kerülendő, de öcsém vette anyámnak ezt a tabletet, neki nincs mélyebb informatikai tudása.
Milyen beállításokat érdemes meglépni hogy a tabletnél ne legyen wifi szakadás ? -
attilav2
őstag
Xabolcs azt írta hogy az összes mediatek filogicon támogatott a hw offload, szóval ha a cudy-s főzött openwrt-t eredetire cseréled akkor is mennie kell a hw offloadnak.
Openwrt toh szerint a cudy wr3000-ben mt7622-nél újabb filogic SoC -van: MT7981B szóval akkor a cudy wr3000 jobb vétel az újabb SoC miatt, mint az ugyanannyiba kerülő xiaomi ax3200. -
attilav2
őstag
válasz
E.Kaufmann #19345 üzenetére
A cudy wr3000 egy árban van a xiaomi ax3200-al, könnyebb rátenni az openwrt-t - https://openwrt.org/toh/cudy/wr3000_v1 - mint a xiaomira, bár a xiaomi sem ördöglakat, nekem is sikerült openwrt-síteni, írtam róla a topicban.
-
attilav2
őstag
válasz
E.Kaufmann #19345 üzenetére
Keress rá a topicban a filogic-ra, az ilyen chippel szerelt routerek szerintem elég erősek a feladathoz.
Xabolcs hozzászolása mediatek filogic témában: https://prohardver.hu/tema/a_nagy_openwrt_topic/hsz_18717-18717.htmlXiaomi ax3200 most olcsón megkapható, mt7622 első verziós filogic.
-
attilav2
őstag
válasz
xabolcs #19324 üzenetére
Nekem bekapcsolt wed-el is megvan a 900mbit+ vezetéken. (23.05.2)
A Linksys E8450 openwrt oldalán írják a parancsot amivel ellenőrizhető a wed bekapcsolt állapota, megnéztem és bekapcsolt állapotban van.
Egyébként mt7622 esetén csak egy irányba működik a wed, legalábbis ezt olvastam róla openwrt fejlesztői fórumokon. Mindkét irányban csak mt7622-nél újabb filogic-chipes routereknél megy a wed. -
attilav2
őstag
válasz
kbela365 #19322 üzenetére
Routerral azonos szobában is 300 körüli értékeket kapok iperf-ben. Hétvégén linuxon megismétlem majd a méréseket, hátha csak a hackOS kavar be
Nem egy csúcs telefonom van - Realme 8 5G , AC wifit tud csak, meg anyámnak van egy galaxy tab a8-a, azon kb 220-250mbit et mértem(szélessáv.net, speedtest.net) routertől legtávolabbi szobában. Egyik eszköz sem csúcshardver, és még csak nem is AX-esek.
Szóval nincs otthon erősebb eszköz(csúcs laptop, teló) amivel mérni tudnék még. -
attilav2
őstag
válasz
kbela365 #19295 üzenetére
Egyelőre felemás érzésem van a WED-el kapcsolatban, szélessáv.net szerint a routertől legtávolabbi szobában kb 40-50mbit el kevesebb volt a sebesség(290mbit helyett kb 240-250mbit), de a speedtest.net alkalmazás szerint megvan a 300mbit. A szélessáv.net-et pontosabbnak tartom, mert mégiscsak nmhh-s(és kábelen természetesen megvan a 900+mbit) Iperf3 mérés is volt, a pc-m volt a szerver a telóm a kliens, a routerrel egy szobában, és a routerhez legközelebbi szobában, valamint az előszobában megvolt a 330mbit, a routertől legtávolabbi szobában elég furcsa eredmények jöttek ki, 200-120mbit között. Majd megnézem az éter zsúfoltságát, most a 100-as csatin vagyok, váltok ha kell és újra tesztelek.
Iperf3-hoz nem volt használható ingyenes alkalmazás a play-ben, fel kellett raknom az f-droid opensource alkalmazásboltot abból meg a termux-ot, onnan meg az iperf3-at a termux csomagkezelőjével.
A mostani méréseket macOS sonoma alatt futtatott iperf(3.1.3) szerverrel végeztem, hétvégén mérek majd arch linuxon futtatott iperf szerverrel. -
attilav2
őstag
válasz
kpepe111 #19262 üzenetére
SW/HW offloadot bekapcsoltad a tűzfalbeállítások alatt ? Ezzel vinnie kellene az 500-700mbit-et, legalábbis archer c7 ennyit vitt a gigabites netből ha jól emlékszem.
Hogyan próbáltad visszarakni a gyárit, mit csináltál pontosan ?
Vannak itt olyanok akik soros portos módszerrel fel tudják éleszteni.A milyen routert kérdésre ami wrt alatt kihajtja a gigabitet, a mediatek filogic-al szerelteket javasolják, pl xiaomi ax3200, erre viszonylag egyszerű feltenni az openwrt-t, de ha nem vagy biztos benne hogy fel tudod tenni, akkor inkább kérj meg rá valaki hozzáértőt.
-
attilav2
őstag
Növeltem a buffert a vlc-ben de ugyanúgy akad, ezeknek a wiki-ben írt tveakeknek az nfs átviteli sebesség feltornászása a célja mert alapból elég gyatra, ahogy a wiki írja, ezért az akadozás. De lehet csak a vlc hülyesége, megpróbálom mással is.
Samba sajnos nem fér rá az AC57U tárhelyére a sok függősége miatt, pedig tennék vele egy próbát. Most csak torrentezni meg nasnak használom az AC57U-t dumb ap módban, a net az ax3200-ról megy. -
attilav2
őstag
Az /proc/fs/nfsd/max_block_size -t akarom átírni, de egyszerűen sehogy sem sikerül. Az nfs-ről lejátszott filmek akadoznak, echo 4 > /proc/fs/nfsd/threads megvolt de önmagában nem segít.
Ha fut az nfs szerver akkor a max block size-t nem engedi átírni, ha leállítom akkor eltűnik a bejegyzés aminek az értékét át akarom írni, ördögi kör...Openwrt nfs wiki ezt írja:
(Performance / Tuning rész)
Check out /proc/fs/nfsd/max_block_size if client reports other block size then what you have specified. It can be changed if the server is not running, but nfsd mounted. Now you can echo the right value to it."It can be changed if the server is not running, but nfsd mounted."
Ezt az állapotot hogyan érem el ?
Hogy lehet az nfs szolgáltatást úgy leállítani hogy az "mounted" állapotban maradjon ???
Valami egyéb megoldás van az nfs max block size átírására, pl konfigurációs fájl létrehozása valahol ? Esetleg az /etc/init.d/nfsd -t át lehet úgy írni hogy indításkor a max block size értéke a 32768-at vegye fel ? -
attilav2
őstag
válasz
@Jocó@ #19209 üzenetére
Nekem simán ment a pythonos scripttel(amit kicsit módosítani kellett hogy a friss python-nal működjön) meglett a netmode4(mesh mód), aztán aztán az amdinisztrátori munkamenet url-jéből kilopott stok-id -val be kellett írni néhány url-t, pár reboot, és lett telnetem, ahol az openwrt guide-nak megfelelően felflasheltem a hivatalos 23.05-öt. Xabolcs segített, illetve google-zni is kellett.
Módosítani kellett a mesh-t bekapcsoló python scriptet így:Aláhúzott rész, ezután sikeresen lefutott megkaptam a netmode4-et(még nem lesz ettől telnet, de ez a lépés kell hozzá).
Miután meglett a netmode4, a következők szerint kellett eljárni a telnet megszerzéséhez:
https://forum.openwrt.org/t/adding-openwrt-support-for-xiaomi-redmi-router-ax6s-xiaomi-router-ax3200/111085/936
Másik ax3200 már nem kell a műveletekhez mert a netmode4 mesh-t a python script bekapcsolta.
Ezután egy scripttel a sorozatszám megadásával le kell generálni a telnet jelszót, és az owrt wiki alapján felflashelhető a a factory image. Az image routerre juttatásához a python beépített webszerverét ajánlja a leírás, nekem meg kellett adnom az indításkor a --bind paramétert is, aminek értékeként a router által a gépnek kiosztott ip-t adtam meg, különben a 0.0.0.0-n indult el, ami nyilván nem jó.Ha ennyire értessz a sorosportos mókoláshoz akkor akár rendelhetted volna az itt régebben xabolcs ajánlott mediatek filogic-es asust, annak van usb-je ha gyakrabban torrentezni szeretnél az lehet jobb vétel lett volna.
-
attilav2
őstag
válasz
@Jocó@ #19187 üzenetére
Cudy-nál a 1300 wiki oldala gyakorlatilag üres, de valóban támogatott, a firmware selectorban elérhető rá a legújabb 23.05.2
ezt próbáltad már ? Az hogy saját magad főzöd mit jelent ? Image builderrel custom image-t készítesz, vagy a forrásból fordítást is magad végzed ? -
attilav2
őstag
válasz
@Jocó@ #19177 üzenetére
A cudy maga főzi az eszközeire az openwrt-t, ha jól látom,(lehet hogy a zárt mt76 driverekkel), nem az openwrt csapat, lehet ezért van vele negatív tapasztalatod. Xiaomi is hasonló, saját maga főz erősen átalakított openwrt-t az eszközeire, de sok Xiaomi eszköznél lecserélhető igazi openwrt csapat által készített openwrt-re.
A 7621 mindenestre már elég régi, én sem vennék már ilyen hardverrel szerelt eszközt.
Nekem 7621-ből Asus AC57Uv1-em van, kisebb hibáktól eltekintve prolémamentes openwrt alatt. -
attilav2
őstag
Egész szépen lement a Xiaomi AX3200 ára, kb egy tizest esett azóta mióta vettem, már 20.000 körül kapható, ismertebb boltokban 22-23.000 körül van.
Szerintem most érdemes lecsapni rá. -
attilav2
őstag
Hogyan tudom kikapcsolni a dhcp-t és fix ip-t beállítani ? Gondoltam befogom torrentezésre a régi ac57u routeremet.
-
attilav2
őstag
Leállt az openwrt wiki
Valami támadás éthette az oldalt. Nem tudni mennyi idő amíg visszaállítják.
-
attilav2
őstag
Frissítettem 23.05.0-ról 23.05.2-re, eszemben volt hogy előtte bontani kellene a pppoe-t, de aztán megfeledkeztem róla, reboot után jónéhány percig nem tudott kapcsolódni. Azthiszem itt volt róla szó hogy frissítéskor valamiért nem bontódik szabályosan a pppoe kapcsolat, és mivel a xiaomi ax3200 sokkal gyorsabban lefrissül mint az ac57u, ezért a frissítés megtörténte után még beragadva marad egy ideig a pppoe session a szolgáltatónál azthiszem. Érdekes hogy a xiaomi ax3200 adatlapján még a 23.0.5.0 van linkelve, de a főoldalon már írják hogy november 15 óta elérhető a 23.05.2, erre nem figyeltem az openwrt-sítéskor és ezért nem egyből a 23.05.2 került fel.
Kéne majd valamilyen passzív hűtésű, 2.5"-ssd-t fogadni képes olcsó, openwrt-síthető nas(ajánljatok ilyet ha tudtok, kínából rendelős is érdekel), mert a xiaomi-n ugyebár nincs usb. De lehet hogy az ac57u-t fogom be torrentnek, kikapcsolt wifivel és kikapcsolt dhcp-vel.
Vagy ha a himedia q30-ra lehetne openwrt-t tenni, az is jó lenne, de azthiszem teljesen zárt, bilibe lóg a kezem -
attilav2
őstag
Sikeresen beüzemeltem az openwrt-t xiaomi ax3200-on, Digi esetén ax3200-nál továbbra is ajánlottak ezek a pppoe beállítások ?
LCP echo failure threshold: 80
LCP echo interval: 20 -
attilav2
őstag
válasz
yodee_ #19115 üzenetére
30 ezer körül vettem, lehet drága volt, de legalább raktáron volt és gyorsan kihozták.
Egyelőre sajnálnám openwrt-síteni, lehet megvárom vele a garancia végét. Ha folyamatosan frissítgetem a gyári rendszert, akkor ez lehetetlenné teheti a későbbiekben az openwrt-sítést, vagy a soros portos megoldás akkor is működni fog ? Mindenképp hozzáértő emberhez vinném openwrt-síteni. -
attilav2
őstag
Csatlakozom a klubhoz rendeltem egy Xiaomi AX3200-at, majd keresek valakit aki átmoddolja OpenWrt-re. Iponon is fenn volt sokáig onnan akartam rendelni, de ott már nincs, megrendeltem gyorsan máshonnan, kifutó modell lehet.
-
attilav2
őstag
Openwrt-nél megoldható e hogy csak IPv6 ppoe sessiont nyisson, azaz csak ipv6-os pppoe kapcsolatot hozzon létre, Ipv4-et ne ? Tplink archer c7 v5-nél megoldható teszteltem:
Angolul próbáltam rákeresni, néhány fórumban fejtegették a témát és arra a következtetésre jutottak hogy az openwrt jelenleg "nem támogatja" azaz triviális=egyszerű megoldás nincs rá, mindenféle nyakatekert megoldásokat javasoltak.
Állítólag a tplink gyári fw openwrt alapú, ha ez igaz akkor talán lennie kell valami egyszerű megoldásnak erre openwrt alatt. -
attilav2
őstag
válasz
xabolcs #18717 üzenetére
Az Asus lehet jobban megérné az usb miatt, mert torrentre használom a routert(sok áramot spórolok hogy a seedhez nem kell járatnom a pc-t, és nfs megosztás révén nas-ként is funkcionál), a soros portos mókoláshoz meg találnom kell valakit, de a sorosport nélkül mókolható mercusys is elég pilótavizsgásnak tűnik, a dynalink-éhez hasonló a folyamat, úgyhogy nem merném bevállalni egyedül azt sem, tuti tégláznám.
Ezek a routerek még snapshot státuszban vannak ha jól látom, a hamarosan megjelenő 23.05.0-ba nem biztos hogy bekerülnek, vagy van rá esély ? -
attilav2
őstag
válasz
Ricsii2001 #18693 üzenetére
Ha már a gyári(AsusWrt) rendszeren vagy nézd meg a kernel verzióját(ssh konzolon: uname -a), kíváncsi vagyok az AX53U mivel jön gyárilag. A szintén mt7621-es AC57U-n gyárilag 2.6-os kernel van.
Entware-t fel lehet valahogy hegeszteni a gyári asus rendszerre, vannak leírások a neten, egy friss leírást keress. Entware-val lehet pl transmissionod vagy bármi ami fenn van a repójában. A gyári rendszer kernel verziója pedig azért lényeges hogy támogatott e az ext4 fájlrendszer, lehetséges e fstrim(van e unmap támogatás). -
attilav2
őstag
válasz
Ricsii2001 #18677 üzenetére
Hát ez nem jó hír
Ilyen router vételén gondolkodom, de akkor nem egészen kiforrott még a wifi openwrt alatt ezek szerint. Lehet mégsem érdemes megvenni. Talán a rádió kalibrációs adatokat tartalmazó partícióval történt valami a 23.05 felrakásakor ? Vargalex ez lehetséges ?
-
attilav2
őstag
Dynalink-eseknek jó hír hogy kijött a 23.0.5.0 rc1, dynalink image-ek itt elérhetők
Illetve a firmware selectorban:
Transmission4 benne van a 23.0.5.0rc1 csomagtárolójában, így aki ki akarja próbálni nem kell a snapshottal kísérleteznie. -
attilav2
őstag
válasz
vargalex #18668 üzenetére
A konfigok mentéséhez 2-3mb /overlay is elég ? Nem telik be idővel ?
Az ImageBuilder leírásában ott a figyelmeztetés hogy esetleg túl nagy fw-t készít. Ha túl nagy fw-t készített és ráeresztem az ac57u-ra akkor téglázhatom ? Túlméretes fw kilőheti a recovery-t ? A 22.03.5-ös saját image 11.5mb, ez simán felment, működik. A 12.5mb-os saját snapshot image-ot nyugodtan feltolhatom nem lesz tégla ?
Snapshotnál annyi különbséget vettem észre a stabilhoz képest hogy wolfssl helyett mbedtls-t használ, ha bennehagyom a wolffsl csomagokat a listában akkor hibára fut az image generálás. Kiszedtem a wolfssl csomagokat, az mbedtls csomagokat be sem kellett írni a listába, gondolom behúzta függőségként. Készít logfájlt az imageBuilder hogy mely csomagokkal generálta le a fw-t. -
attilav2
őstag
A snapshotban már van transmission4, buildeltem egy image-t a snapshotból a mostani öszzeállításommal, kb 1.5mb-val nagyobb lett(12.5mb), a 22.03.5-höz képest(11.5mb). Szóval az ac57u 16mb-os flash-je a jövőbeni openwrt-khez(az én összeállításommal) már kevés lesz. A dynalink openwrt-sítése nekem pilótavizsgás, meg amúgy sem szeretek külföldről rendelni(számlám, kártyám sincs). Úgyhogy marad az Ax53u/1800u a már bevált mt7621-el. Keresgéltem a hivatalos openwrt fórumon és találtam egy screenshotot amin az Ax53u-n 80mb-os /overlay látszik, és ennek nagyrésze szabad. A mostani image összeállításommal (pár hsz-szel feljebb írtam róla, azóta pár csomaggal nagyobb image-ot csináltam, mc owrt2020 skin) 22.03.5 alatt csak 4mb szabad /overlay-em maradt az 57u-n.
-
attilav2
őstag
válasz
xabolcs #18645 üzenetére
Minden routerre egyedileg kell elkészíteni az irq balance-ot, ehhez nem értek: https://forum.openwrt.org/t/mt7621-wg3526-multicore-support/6918/12
Kíváncsi vagyok hogy az mt7621/ac57u elérne e legalább 800mbit/s-t csak irq balancinggal hw offload nélkül.
-
attilav2
őstag
válasz
xabolcs #18645 üzenetére
Igen, szoftveres offloaddal addig jut a vas, egy pici IRQ-s igazitassal - hogy ne csak az elso mag legyen terhelve - el lehet erni 900 feletti eredmenyt is.
Ez az IRQ igazító script vajon mt7621-es vasakon is működik ? Tudom hogy erre a vasra van működő hw offload(megy is a 8-900mbit), de kíváncsi vagyok, vajon kikapcsolt hw offloaddal és ezzel a scripttel elérhető mt7621-en is a 900mbit ?Az openwrt-t mikor szoktátok frissíteni ? Minden alkalommal mikor megjelenik új release, vagy csak súlyos sebezhetőség, illetve zavaró hiba esetén frissítetek ?
Kipróbáltam az image-buildert, mindent "beleforgattam"(ez nem fordítás csak kész csomagokat tölt le amiből összeállítja az image-t) ami kell, transmission, nfs, nano, usb driverek, az fstrim-et kifelejtettem(ssd miatt kell), majd a következő releasekor "beleforgatom". Scriptesítettem a make image -t:
#!/bin/sh
make image PROFILE="asus_rt-ac57u" PACKAGES="base-files busybox ca-bundle dnsmasq dropbear firewall4 fstools kmod-gpio-button-hotplug kmod-leds-gpio kmod-mt7603 kmod-mt76x2 kmod-nft-offload kmod-usb-ledtrig-usbport kmod-usb3 libc libgcc libustream-wolfssl logd mtd netifd nftables odhcp6c odhcpd-ipv6only opkg ppp ppp-mod-pppoe procd procd-seccomp procd-ujail luci uci uclient-fetch urandom-seed urngd wpad-basic-wolfssl kmod-usb-core kmod-usb-storage kmod-usb2 kmod-usb-storage-uas block-mount e2fsprogs kmod-fs-ext4 transmission-daemon transmission-web luci-app-transmission transmission-remote nfs-kernel-server nano fstrim"Így minden releasekor új imaget tudok generálni azokkal az összetevőkkel ami nekem kell. Jelenleg 22.03.5-ön vagyok. Innen töltöttem a 22.03.5-ös image buildert mt7621-hez:
https://downloads.openwrt.org/releases/22.03.5/targets/ramips/mt7621/openwrt-imagebuilder-22.03.5-ramips-mt7621.Linux-x86_64.tar.xzGondolom a Dynalinknél is működik ez a módszer, ahhoz itt az image builder:
https://downloads.openwrt.org/snapshots/targets/ipq807x/generic/openwrt-imagebuilder-ipq807x-generic.Linux-x86_64.tar.xz
Csak a make info-val ki kell deríteni hogy hívják a router profilját (imagebuilder wiki) -
attilav2
őstag
Mi a véleményetek az Asus RT-AX53U/1800U routerről, mennyire jövőálló ?
A ram 256mb, a flash névlegesen 128mb (ebből vajon mennyi használható csomagtelepítésre openwrt alatt?). Gondolkodok rajta hogy be kéne egyet szerezni, az AC57U-hoz képest (ami jelenleg van) ahol 128mb a ram és csak 16mb a flash, előrelépés lenne, jóval több csomagot tudnék feltenni. Meg persze a 160mhz-es wifi, ami még nem kihasználható openwrt alatt, de ami késik nem múlikAmi ellene szól a kissé öregecske mt7621, ugyanakkor az mt7622-es megoldások még drágák, nehezen vagy csak külfölrdről beszerezhetőek/nehéz rátenni openwrt-t(lásd xiaomi routerek védelme), tehát ez megintcsak az AX53U felé billenti a mérleg nyelvét. Most az AX53U olyan mint régen az RT-AC65P. Sokat gondolkodtam és arra a következtetésre jutottam hogy nekem a xiaomi routerek (pl AX3200) nem érik meg, túl erős a védelmük, nem értek a forrasztáshoz soros porthoz, stb. Az asus meg egyszerűen átflashelhető openwrt-re. Vajon lesz az asusnak a közeljövőben usb-s mt7622-es routere ? Tudtok róla hogy tervben van ilyesmi ? Mert akkor az AX53U megvétele helyett megérné várni még pár hónapot hátha megjelenik az mt7622-es asus megoldás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Eszpresszóképes kávéfőző 15 bar nyomással
- Samsung Galaxy A22 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- 12 részletre , MSI Cyborg 15 gamer laptop RTX 4050
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest