- Nagy teljesítményű Thermaltake hűtőpad combos laptopokhoz
- Ultrakompakt hordozható SSD fortyog a Seagate boszorkánykonyháján
- Az ASUS mobilis OLED kijelzője rendesen megnöveli az effektív képátlónkat
- Profildömpinggel jelentkezik az új GeForce driver
- Játékosoknak szánt, 4K@240 Hz-es monitor a GameMax értelmezésében
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Dell notebook topic
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Nagy teljesítményű Thermaltake hűtőpad combos laptopokhoz
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ASUS notebook topic
- Házimozi belépő szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Videós, mozgóképes topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
kutga
nagyúr
válasz
Toninho13 #20759 üzenetére
Ment a pü.
Az AX hiánya nagy probléma? A mostani routerem AX-es, azon keresztül folyik a gigabit wifin is, bár nem gondolnám, hogy különösen szükségem lenne rá.
'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Egy ilyen relayd konfig alá milyen olcsó routert lenne érdemes venni, akár használtan, amin vannak gigabites portok, esetleg ismeri az AC szabványt? Van egy Asusom erre a célra, de azon csak 100-as portok vannak.
'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #20746 üzenetére
Miért kellene gyári visszaállítás alverzióra frissítés esetén?
Köszi az infót, jó tudni, hogy nem kell hozzá.
Amúgy úgy néz ki a konfig, igen, hogy az elsődleges router van a wan oldalán, ami a szolgáltató eszköze (Telekom). Ezt csak az iptv miatt szeretném használni, minden mást a saját routeremmel akarok megoldani. Az admin felületen bekapcsoltam a Software és Hardware Offloadot, ahogy javasoltad, illetve, kicsit utánaolvasva, megcsináltam még amit itt javasoltak:
install
mt7981-wo-firmware
andbridger
packages
setecho 'options mt7915e wed_enable=Y' >> /etc/modules.conf
rebootÍgy nagyjából gigabit körüli sebességet mértem ax wifin, 80MHz-en.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Cudy WR3000 v1 a versenyző, jelenleg OpenWrt 23.05.3 fut rajta, de úgy látom már 23.05.5 is támogatott. Jól sejtem, hogy ha firssíteni akarom, akkor csak letöltöm hozzá a Sysupgrade image-t webes felület alól nyomok egy sysupgrade-et, aztán gyári visszaállítást, és készen vagyok?
A másik kérdés az lenne, hogy kell-e valami állítani a szoftverben, hogy menjen a gigabit sebesség kábelen és wifin (az internet előfizetés gigabites)? A fő router mögött szeretném használni dmz-ben.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz
H. Norbert #20700 üzenetére
Adguard szerintem elég erőforrás igényes. Jobb lenne talán másik eszközről futtatni.
-
kutga
nagyúr
válasz
H. Norbert #20698 üzenetére
A ram azért van hogy használd. Ha így stabil, szerintem ne foglalkozz vele.
-
kutga
nagyúr
válasz
fuximaxi #20380 üzenetére
Nálunk koax kábeles internet van, nem pppoe, és az iptv előfizetés miatt nem használhatom bridge módban a hgw-t, így jobb híján dmz-be tettem a saját routerem a wan oldal felől.
MOD
Kendericeopkg update
megvolt előtte?[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz
fuximaxi #20378 üzenetére
Nálam végül működik (Telekom), a korábban linkelt leírás alapján jártam el.
opkg update
opkg install igmpproxy
opkg install nano
nano /etc/config/igmpproxy
config igmpproxy
option quickleave 1
# option verbose [0-3](none, minimal[default], more, maximum)
config phyint
option network wan
option zone wan
option direction upstream
list altnet 0.0.0.0/0
config phyint
option network lan
option zone lan
option direction downstream
nano /etc/config/network
config interface 'loopback'
option device 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'
config globals 'globals'
option ula_prefix 'fd8d:c675:9275::/48'
config device
option name 'br-lan'
option type 'bridge'
list ports 'lan1'
list ports 'lan2'
list ports 'lan3'
option igmp_snooping '1'
option igmpversion '2'
config interface 'lan'
option device 'br-lan'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.1.1'
option netmask '255.255.255.0'
option ip6assign '60'
option igmp_snooping '1'
list dns '8.8.8.8'
config interface 'wan'
option device 'wan'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.0.2'
option gateway '192.168.0.1'
nano /etc/sysctl.conf
# Defaults are configured in /etc/sysctl.d/* and can be customized in this file
net.ipv4.conf.all.force_igmp_version=2
service network restart
A
br-lan
utolsó két sorát már Luci alól kapcsoltam be, azt nem írja a leírás, hogy szükséges-e, de gondolom nem árt.
Így most az iptv egység és a vezetéknélküli kliensek is ugyanazon alhálózatban vannak, működik a távirányító.[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/urak!
Telekom iptv vevőt szeretnék rákötni az openwrt routerre (Cudy Wr3000 konkrétan), ezt találtam hozzá, jó lehet? [link]
Jelenleg direktben van bekötve a Telekomos modembe, viszont mivel az más alhálózaton működik, nem megy a távirányító.
-
kutga
nagyúr
válasz
xabolcs #20315 üzenetére
Ha van mentesed a flash-rol meg soros konzolod is van hozza
Ilyenem nincs sajnos.
Annyit tudok tenni igazából, hogy az N10+-hoz való fw-t felteszem, és ha nem megy, vissza teszem a gyárit, ha nem nyírja ki.
MOD
E.Kaufmann
Volt egy olyan vad ötletem, hogy az asztali pécémre kapcsolt usb wifi adapter kapcsolatot osztom tovább az alaplapi lan csatlakozón keresztül egy további kliensnek, de nem tudom kivitelezhető-e.[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #20312 üzenetére
Arra gondoltam, hogy egyszerű kis wifi klienst csinálok belőle, ami vezetéken osztja tovább a netet, de a gyári fw nem tud ilyet.
-
kutga
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #20309 üzenetére
Ez az, hogy leginkább semmire nem tudom használni. Max megtartom hidegtartaléknak.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Lehet volt már, de van egy régi Asus RT-N10 ver: C1 routerem a fiókban, és mielőtt kidobnám, szeretném megkérdezni, hogy erre valahogy fel lehet-e varázsolni openwrt-t? Hivatalosan nem támogatott, a legközelebbi, amit találtam az openwrt oldalán az ASUS RT-N10+ B1, azt rá lehet tenni, vagy készíteni kell saját firmware-t? Utóbbinak mi a módja, ha egyáltalán lehetséges? Jelenleg a gyári Asus fw van rajta.
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #20292 üzenetére
Beállítottad, hogy a VPN interface-on is hallgasson?
Azt egészen biztosan nem.
Ez alapján próbáltam beírni a konfig fájlba (smb.conf) a
hosts allow = 192.168.1.0/24 192.168.9.0/24
sort, de miután rámentettem és újraindítottam a szolgáltatást, eltűnt ez a sor a konfig fájlból.[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
A hétvégén telepítettem anyámhoz egy MIR3G típusú routert, openwrt-vel, a wiki oldala alapján, erre csatoltam egy külső merevlemezt usb házban, amire transmissionön keresztül szeretnék filmeket letölteni, amit aztán dlna és samba szolgáltatáson keresztül szeretnék megosztani a helyi hálózaton.
Az openwrt-t, és a szolgáltatásokat sikeresen telepítettem, konfiguráltam, a helyi hálózaton minden jól működik. Távoli eléréshez telepítettem és beállítottam az openvpn szervert, az itthoni gépre telepített kliensről el is érem a router ip címét, a samba share-t viszont nem érem el a fájlkezelőben, mit rontok el?
A helyi hálón a gépek a
192.168.1.
tartományban vannak, az openvpn kliensben az ip címem192.168.9.2
, a routert pl így a192.168.9.1
címen érem el, de ha beírom a fájlkezelőbe, hogy\\192.168.9.1\media
, ami a samba megosztás lenne, nem tudok hozzá kapcsolódni. Valahol engedélyeznem kellene, hogy a 9-es subnetet is elfogadja kapcsolódáskor?'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
kutga
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #20279 üzenetére
Megérkezett.
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #20276 üzenetére
Igen, mindenki a WR3000-re csatlakozik vezeték nélkül. Az a felállás, hogy van egy opnsense alapú pc-s routerem, a WR3000 ap módban kapcsolódik erre lan-lanon keresztül, az AC51U pedig a WR3000 5GHz wifi hálózatára vezeték nélkül, az openwrt wiki leírása alapján. Az Asus lan ip címe a 2-es tartományba esik, minden más az 1-esben van. A lassúságot az internet felől tapasztalom, az eszközök között nem mértem.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #20274 üzenetére
Az könnyel lehet. Egyébként a többi vezetéknélküli klienst érintheti ez a csatorna mizéria? Okostelefonon pl. továbbra is maximális sebességet mérek, az internet előfizetésnek megfelelően.
-
kutga
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #20272 üzenetére
Köszi, kipróbálom majd mindenképpen. Tegnapig igazából jól működött, nem tudom mi lelte hirtelen.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/urak!
5GHz wifi hálózatot milyen csatornán érdemes használni? Van otthon egy egyszerű kis setupom, Cudy WR3000 a fő router, Asus AC51U a vezetéknélküli kliens (relayd csomaggal), és a default 36-os csatornán nem kommunikál a két eszköz (2GHz-en nincs probléma). Próbáltam feljebb venni a csatornát, 48-ra, így létrejött a kapcsolat, de pár napja az internet sebessége nagyon lecsökkent, 80Mbs körüliről 2-3Mbs értékre. Tudom, nem egy erőmű ez a router, de egy pécét kell csak kihasználnia, oda nem kell nagy sebesség.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
TP-Link Archer C5 v4 a versenyző, erre szeretnék Openwrt-t tenni extroot konfigurációban, a rá kötött merevlemezzel, anyámnál, egyszerű kis transmission torrent és samba szerver lenne a cél. Úgy tudom, erre az eszközre nincs hivatalosan támogatott Openwrt verzió, így a wiki oldala alapján (Installation via TFTP (Recovery mode)) tettem fel a 19.07.3 verziót, és a webes felület alól a nem hivatalos 19.07.3 frissítést (Upgrade).
Az Openwrt gond nélkül felment, be is állítottam az alap dolgokat, de az extroot és transmission résznél elakadtam. Az extroot előkészületeinél a csomagok közt nem találtam a
parted
nevűt (az opkg hibát dob a csomag hiánya miatt). Ezt még megoldottam úgy, hogy Linuxos számítógépen készítettem el a partícionálást, és így az extroot rész elkészült, működik, de a transmission telepítésénél magát atransmission-daemon
csomagot nem találom, így telepíteni sem tudom.Vajon mit rontok el, vagy felejtős az egész a nem létező támogatás miatt?
-
kutga
nagyúr
válasz
attilav2 #20220 üzenetére
Ha ki tudod fogni kevesebbért, szerintem megéri. Én 16k körül vettem, azóta jócskán megemelték az árát, 30k-ért nem biztos hogy ezt vennem, annak ellenére, hogy nálam openwrt alatt szépen üzemel, igaz, én nem futtatok rajta semmi extrát.
-
kutga
nagyúr
Kicsit állítottam a fő router wifi beállításaiban (a csatornát átállítottam 36-ról 48-ra, a csatorna szélességet 40MHz-re), így már a kliens router is tudott csatlakozni az 5GHz-es hálózathoz. A korábbi wds konfiggal ezt mértem.
Ez igazából elég lesz, amire használni akarom.'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
kutga
nagyúr
válasz
woodworm #20202 üzenetére
Ha lanon meglenne a 100 mega, azzal már bőven elégedett lennék. Mondjuk most a 40 megának sem érzem különösebb hátrányát. Mellette az usb wifi stick kihajtja a 250-es netet az internet felől, csak most már egyre többször van szükségem a plusz lan csatlakozóra, emiatt üzemeltem be a routert.
MOD
Toninho13
Köszi, teszek egy próbát ezzel is.[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Cudy AX3000 és Asus AC51U routereket szeretnék wifin keresztül összekötni. Jelenleg készítettem egy WDS bridge-et a két eszköz között a 2,4GHz-es wifin keresztül, egy-max két eszközt kell vezetéken kiszolgálnia, erre elég a sebesség, de 5GHz wifivel ugyanezen leírás alapján nem sikerült működésre bírnom.
A kérdésem az lenne, hogy valahogy meg lehetne-e oldani 5GHz wifivel az összeköttetést? Ha nem WDS, akkor kipróbálhatom a Relayd bridge-et is, de emlékeim szerint azzal sem ment. Mivel az Asuson csak 100-as lan csatlakozók vannak, egyáltalán van értelme a gyorsabb wifi hálózatnak?
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/urak!
Szeretnék beállítani otthon egy relayd routert, ami wifin keresztül csatlakozna a fő routeremre, és vezetéken osztaná tovább az internet kapcsolatot. Erre a célra milyen routert lenne érdemes venni? Használt is lehet természetesen, ami otthon van, azokkal elég gyatra sebességet érek el. Az internet előfizetés 250/10-es, 1, max 2 klienst kellene kiszolgálnia vezetéken keresztül.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Ez mitől lehet vajon:
opkg update
Downloading https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.4/targets/x86/64/packages/Packages.gz
Failed to send request: Operation not permitted
*** Failed to download the package list from https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.4/targets/x86/64/packages/P ackages.gz
Downloading https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.4/packages/x86_64/base/Packages.gz
*** Failed to download the package list from https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.4/packages/x86_64/base/Pack ages.gz
Downloading https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.4/packages/x86_64/luci/Packages.gz
*** Failed to download the package list from https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.4/packages/x86_64/luci/Pack ages.gz
Downloading https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.4/packages/x86_64/packages/Packages.gz
*** Failed to download the package list from https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.4/packages/x86_64/packages/ Packages.gz
Downloading https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.4/packages/x86_64/routing/Packages.gz
*** Failed to download the package list from https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.4/packages/x86_64/routing/P ackages.gz
Downloading https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.4/packages/x86_64/telephony/Packages.gz
*** Failed to download the package list from https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.4/packages/x86_64/telephony /Packages.gz
Collected errors:
* opkg_download: Failed to download https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.4/targets/x86/64/packages/Packages. gz, wget returned 4.
* opkg_download: Check your network settings and connectivity.
* opkg_download: Failed to download https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.4/packages/x86_64/base/Packages.gz, wget returned 4.
* opkg_download: Failed to download https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.4/packages/x86_64/luci/Packages.gz, wget returned 4.
* opkg_download: Failed to download https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.4/packages/x86_64/packages/Packages .gz, wget returned 4.
* opkg_download: Failed to download https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.4/packages/x86_64/routing/Packages. gz, wget returned 4.
* opkg_download: Failed to download https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.4/packages/x86_64/telephony/Package s.gz, wget returned 4.
ping openwrt.org
ping: bad address 'openwrt.org'Reggel még működött, mióta feltettem az Adguard Home-ot, azóta kapom a hibaüzenetet.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/urak!
Fujitsu S920 vékony kliensre tettem a minap openwrt oprendszert, arra pedig tailscale szolgáltatást a Wiki oldala alapján. [link]
A tailscale webes felületén viszont figyelmeztetést kapok, hogy elavult a verzió amit használok (17es a legfrissebb, amit az opkg feltett az 15ös). A kérdésem, hogy miképpen lehet az entware csomagokat frissíteni? Vagy ami fent van a repoban, az van és kész?
-
kutga
nagyúr
válasz
Narxis #20126 üzenetére
Én nemrég vettem Cudy WR3000-et, direkt openwrt miatt, jól muzsikál. Régebbi routerekre kifejezetten csak a wireless client funckió miatt tettem eddig openwrt-t.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Beállítottam otthon egy kis szervert, amire feltettem az Adguard Home alkalmazást. Ahhoz, hogy ez működjön, az openwrt router lan interfész beállításaiban meg kellett adnom a szerver ip címét, mint DHCP-Optiont (6,szerver ip címe). Működik is szépen, elérem a webes felületét, be tudom állítani, ami kell, viszont, ha valamiért a szerver nem megy, akkor a routeren lévő klienseken nincs névfeloldás, mivel az AGH az egyetlen dns cím, amit beállítottam. Hogy tudnám ezt a hibát kiküszöbölni? A szerver nyilván általában megy, de van amikor olyasmit csinálok rajta, aminek az idejére le kell kapcsolnom.
-
kutga
nagyúr
válasz
Narxis #20121 üzenetére
Egy új router gyári fw-rel szerintem a legtöbb usernek valóban elegendő lehet, sőt, ha elég okos, akkor akár a szolgáltatói modem/router/ont is használható. Openwrt-hez valóban utána kell olvasni, de igazából egyszer jól beállítva az is stabil és jól működik. Én itthon most openwrt használok, de a gyárival se volt sok baj a Cudyn.
-
kutga
nagyúr
válasz
huliganboy #20106 üzenetére
Ha jól értem, akkor a szolgáltató eszközén van egy működő dhcp szerver, ami az openwrt routernek is kiosztja a címet, és azt szeretnéd elérni, hogy az openwrt router ne osszon ki a saját alhálózatán további ip címeket, de a szolgáltató ip cím tartománya legyen elérhető az egész hálózaton.
Szerintem neked akkor az openwrt eszközt ap üzemmódba kell tenni, amihez itt van a leírás. Ezzel az openwrt router átengedi az összes forgalmat, de nem oszt ki saját maga ip címeket. Wifit is beállíthatod rajta.
-
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #20094 üzenetére
Köszi, asszem így jó lesz. Annyi, hogy a második kapcsolatot AC-re tettem, a pécében lévő wifi adapter nem AX, így azon továbbra sem jött 250 mega, a telefonok közül is talán csak kettő, ami AX, de ekkora netnél amúgy sem számít.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Cudy WR3000-re tettem fel openwrt-t a wiki oldala alapján, de wifin pocsék sebességeket mérek. 250 megás az internet előfizetésünk, de telefonon és pécén is ritkán megy a sebesség 100 mega fölé. Az openwrt webes felület alól bekapcsoltam a sw és hw offloadot, de látszólag nincs változás. A gyártói Cudy fw kihajtja ezt a net sebességet.
Illetve a wireless résznél mi a helyes beállítás? Jelenleg úgy néz ki, hogy van egy N-es hálózatom a 11-es csatornán 20MHz-en, és egy másik AX a 36-os csatornán, szintén 20MHz-en.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz
xabolcs #20010 üzenetére
Én is ezt használom otthon, érdemes a gyártói helyett openwrt rendszerrel használni? Teljesen általános nálam a felhasználás, semmi spéci nincs rajta bekapcsolva.
-
kutga
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #19816 üzenetére
Jaja, én is használok itthon openwrt routereket, ennek viszont speciel semmi extrát nem kell tudnia.
-
kutga
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #19814 üzenetére
Ez érdekes mert az openwrt oldalán található leírás alapján csináltam én is gond nélkül. Mondjuk én visszatértem a gyártói szoftverre, nekem nem igazán adott többet az openwrt.
-
kutga
nagyúr
válasz
@Jocó@ #19779 üzenetére
Hölgyek/Urak!
Asus RT-AC51U routeremet üzemelném be hétvégi házban, 100 megás internet előfizetés mellé, általános felhasználásra (1 asztali pc, 1 okostévé, 1-2 okostelefon, netezés, youtube, ilyenek). Amit pluszban szeretnék használni az a transmission (havi 1-2 letöltés), dlna megosztás okostévére, és Openvpn távoli elérés, ami hébe-hóba jól jöhet, ha más nem, a torrent fájlok feltöltésére.
Úgy láttam, openwrt alatt ez mind megoldható, szerintetek a hardver elegendő lesz ehhez? Ezen az eszközön most is openwrt fut, extroot partícióval a tárhellyel nem lesz probléma, de nem mai eszköz, viszont, ha nem muszáj, emiatt nem vennék feltétlen újat.
-
kutga
nagyúr
válasz
maestro87 #19731 üzenetére
Upnp alatt dlna-t értesz? Az is csak úgy megy ha ugyanazon alhálózatban vannak. Valamikor én is próbáltam wifin keresztül lejátszani a tartalmakat de élvezhetetlen volt az eredmény, nem tudom ezekben a boxokban milyen a wifi hardver.
-
kutga
nagyúr
válasz
maestro87 #19729 üzenetére
Ehhez nem upnp kell hanem smb megosztás. Nálam ugyanez a felállás, Debian alapú szerver és coreelec box, lan kábellel kötöttem rá őket ugyanarra a routerrel, ugyanabban az alhálózatban, gond nélkül megy a megosztás, sőt, a wifin lévő pc is lát mindent.
Azt nézd meg, hogy engedélyezted-e az smb megosztást az adat tároló boxon, és hogy valóban ugyanabban az alhálózatban vannak-e.
-
-
kutga
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #19676 üzenetére
Így igaz, az ssh frissítést is említi az oldal. Én kedvelem egyébként a tftp módszert, nem egy, halottnak hitt routert tudtam így feléleszteni. Padavant meg úgy emlékszem Asus FW recovery toollal tettem fel, de az már régen volt.
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #19670 üzenetére
Egyszer beállítod, aztán jó esetben hozzá sem kell nyúlni...
Igen, valahogy én is erre jutottam. Igazából nem is feltétlen az én routeremen lesz ez jó, mert ott azért viszonylag bőséges az erőforrás, de mondjuk anyámnál, ahol két jóval szerényebb router dolgozik, ott valószínű futok ezzel még egy kört.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #19668 üzenetére
Jaja, hétvégén lesz egy kis időm bütykölni vele. Eddig jól működik a hálózat, amit beállítottam (wan, lan, wifi, egy-egy port forward, openvpn szerver), bár nem tudom mennyi értelme van luci nélkül használni, tapasztalatot szerezni, tanulni viszont jó móka.
-
kutga
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #19666 üzenetére
Nálam a PiHole a NAS-on van mint Docker konténer.
Nálam ugyanez a helyzet, és bizony, ha valami miatt ki kell kapcsolnom, akkor az internet elérés is elmegy a többi kliensen, ha ezt valahogy ki tudnám küszöbölni, az szuper lenne.
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #19662 üzenetére
Végső soron azt szeretném, ha a lanon lévő pihole szerver ip címét kapnák meg a lanon lévő kliensek, amit mondjuk beállítok a 200-as ip címre:
uci add_list dhcp.lan.dhcp_option="6,192.168.1.200"
uci commit dhcp
service dnsmasq restart
A network config valahogy így néz ki (most nem az openwrt gép előtt ülök, csak emlékezetből írom):
config interface 'lan'
option device 'br-lan'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.1.1'
option dns '8.8.8.8'
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
Ha a lanon lévő kliensekhez szeretnék megadni egyedi dns szervert, akkor ez a parancs elgendő?
uci add_list dhcp.lan.dhcp_option="6,8.8.8.8"
uci commit dhcp
service dnsmasq restart
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
Aztán végül nem bírtam magammal fordítottam egy alap fwt luci nélkül, eddig csak a netet és a wifit állítottam be cli alól, később majd jöhet a többi szolgáltatás.
-
kutga
nagyúr
Még egy kérdés, ha frissíteni szeretném a mostani rendszert, jól értem, hogy a honlapon található sysupgrade image-et kell feltölteni a luci webes felületen, és onnan telepíteni? A korábbi beállítások ezzel elvesznek?
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Mi a különbség az openwrt oldalán található hivatalos, és az image builderrel készült képek között?
Konkrétan MIR3G-ről van szó, a hivatalos fut rajta, de még a 22.03 verzió. Tegnap kíváncsiságból fordítottam rá egy 23.05 képet image builderrel, alap beállításokkal, az alábbi paranccsal, de a honlapon kint van a hivatalos is:
make image \
PROFILE="xiaomi-mi-router-3g"
Igazából semmi extra nem kell bele, esetleg openvpn, de azt utólag is fel tudom tenni.
-
kutga
nagyúr
válasz
djfreeway #19583 üzenetére
Én openvpn-t tettem fel erre a célra az openwrt wiki oldalan található leírás alapján. Ehhez persze az kell, hogy a routernek legyen publikus ip címe és legyen valami dinamikus DNS szolgáltatás is beállítva.
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #19541 üzenetére
Szia!
Nekem jónak tűnik.
config interface 'loopback'
option device 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'
config globals 'globals'
option packet_steering '1'
option ula_prefix 'xxxx:xxxx:xxxx::/48'
config device
option name 'br-lan'
option type 'bridge'
list ports 'lan1'
list ports 'lan2'
list ports 'wan'
config interface 'lan'
option device 'br-lan'
option proto 'static'
option ip6assign '60'
option ipaddr '192.168.0.2'
list dns '8.8.8.8'
-
kutga
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #19532 üzenetére
A WAN interface biztos, hogy csak abban a bridge-ben szerepel, amiben a LAN portok is vannak?
A wan/wan6 interfészeket töröltem, hogy ne zavarjanak, így gondolom igen. Hol máshol lehet még megnézni?
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Valami mégsem kerek. Múlt héten összekapcsoltam a br-lan interfész speciális beállításaiban a MIR3G két lan és egy wan portját, hogy utóbbit lan portként tudjam használni, mert szükség lenne rá. A router dumb AP-ként üzemel, wifit szór, három fix eszköz menne rá. IP-t kap így mindegyik, de ha elindítok pl. egy letöltést a wan portra dugott szerveren, akkor mintha lehalna a router, lelassul, az eszözök nem nyitnak meg semmilyen címet, a wifi megszakad, nem érem el az admin felületet. Ha nincs letöltés, látszólag minden rendben.
Az admin felületen a két lan és wan interfész mellett van egy eth0 nevezetű is, de ha ezt állítom be a bridge-be, nem kap ip címet a rá dugott eszköz.
Mit rontok el, vagy kevés hozzá ez a router? A felesleges wan interfészeket (wan/wan6) töröltem, csak egy interfészem van, a br-lan.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
A mostanit is csak routerként használom, MIR3G van a családban, érdemes azt erre cserélni? A mostani kiszolgál igazából, kár, hogy csak két lan port van rajta.
-
kutga
nagyúr
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/urak!
A linken található leírás alapján beállítottam egy MIR3G routert access pointnak, szépen teszi is a dolgát. A kérdésem az lenne, hogy mivel most lan-lanon keresztül kötötten össze a gateway routerrel, van-e arra mód, hogy az AP wan portját is használni tudjam lan portnak? Jól jönne ugyanis még egy eszköznek, a MI routeren csak két lan port van.
-
kutga
nagyúr
Dehogy jelent gátat.
Én pl nem tudtam amikor linuxra váltottam, hogy a terminál képes erre, és ugyanígy kerestem a putty Linux változatát. Most megint Windowst használok, ott egyértelmű a putty.
-
kutga
nagyúr
válasz
ArthurShelby #19451 üzenetére
Én kb minden leírást megtaláltam az openwrt wiki oldalán, van amihez video is tartozik.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Xiaomi Mi Router 3G-t használunk itthon, OpenWrt 22.03.0 fut rajta, és azt vettem észre, hogy a 2,4 GHz wifi egy idő után elérhetetlenné válik, az eszközeim nem tudnak rá csatlakozni.
Ha újraindítom az adaptert, utána működik megint, de most reggel pl. megint elment, hogy tudnám kideríteni, hogy mi a hiba?
Az 5 GHz hálózattal nincs ilyen gond, de van egy csomó régebbi eszköz, ami csak 2,4-et tud.
-
kutga
nagyúr
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Van egy régi Tplink WR840N v6 routerem, amin jelenleg Padavan fw fut, erre fel lehet valahogy ügyeskedni az Openwrt-t?
A ToH oldalon nem látom mi a hivatalosan támogatott verzió, de nem is kell a legújabb, dedikált guest wifire használnánk, másra nem.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz
attilam #19048 üzenetére
Ha az interface-nél adod meg a DNS-t, az az adott interface-re vonatkozik. Ha azt szeretnéd, hogy az interface-re csatlakozó kliensek használják az egyedi DNS szolgáltató címét, azt a DHCP szerver beállításaiban kell megtenned.
Luci >> Network >> Interfaces >> LAN >> DHCP Server >> Advanced Settings >> kattints a + jelre a DHCP-Options résznél, írj be egy 6-ost, és utána vesszővel a DNS szolgáltató címét.
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #19002 üzenetére
Van valami ajánlott beállítás, vagy kísérletezzek vele? A hardver elég erős hozzá? Van mellette MIR3G is, arról megy a wifi, az is el tudná vinni talán.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Openwrt alá melyik a legkevesebb erőforrást igénylő torrent kliens? Egy régi Asus AC51U routert fognék be torrent letöltésre, asszem 16/64-es, elsőre 22.03.2 ment rá és transmission, kis túlzással elfogadható a sebessége, de egy idő után, nagyobb anyagoknál (~60GB) elhasal a kliens, nem érem el a webes felületen sem.
Az se lenne rossz, ha magát a transmissiont állítanám be szerényebb beállításokkal, vagy régebbi openwrt-t tennék rá, gondolom kevés neki a router memóriája, viszont ezt a routert másra nem akarom használni.
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #18997 üzenetére
opkg print-architecture
arch all 1
arch noarch 1
arch mipsel_24kc 10Firmware Version OpenWrt 22.03.0 r19685-512e76967f / LuCI openwrt-22.03 branch git-22.245.77528-487e58a
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #18995 üzenetére
Bemásoltam azt is. Most ezt dobja.
Package samba4-server version 4.14.12-2 has no valid architecture, ignoring.
Rossz platformon keresgélünk? A router egy Xiaomi MIR3G.
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #18991 üzenetére
De volt benne.
Soremelés nélkül lefut, de most más hibára panaszkodik.
Downloading https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.0-rc3/packages/mipsel_24kc/packages/Packages.gz
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/custom_packages
Downloading https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.0-rc3/packages/mipsel_24kc/packages/Packages.sig
Signature check failed.
Remove wrong Signature file.MOD
xabolcs
+1[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz
vargalex #18988 üzenetére
Egyelőre a custom conf-ba írtam plusz sort.
src/gz custom
https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.0-rc3/targets/ramips/mt7621/packagesEz a hiba.
Failed to allocate uclient context
Collected errors:
* opkg_conf_parse_file: /etc/opkg/customfeeds.conf:2: Ignoring invalid line: `https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.0-rc3/targets/ramips/mt7621/packages'
* opkg_download: Failed to download /Packages.gz, wget returned 1.Sambát mondjuk ezeken sem látok. Nem értem, erre a routerre egyszer már feltettem simán, aztán költözés miatt kapott egy factory resetet, azóta nincs meg a csomag.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest