Hirdetés
- Home server / házi szerver építése
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Androidos fejegységek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- A Samsunghoz viheti az új IO lapka gyártását az AMD
- Milyen videókártyát?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Plazma TV topic
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
attilav2
őstag
válasz
attilav2 #20395 üzenetére
Teszteltem a 24.10 snapshot wifi sebességét az általam forgatott AX3200 builddal, beírtam az /etc/config/wireless-be az 5ghz-hez a hw-ole által javasolt beállításokat, az 5ghz interface-t újraindítottam utána. Kb 340-350mbit/s volt a legnagyobb letöltési sebesség wifin a rendelkezésre álló mediatekes ac-s telóimmal, felfele kb 200-300mbit a routertől való távolságtól függően. Minimális sebességkülönbség van az AX3000T-hez képest. Legalábbis az én wifi klienseimmel, AX-es kliensem sajnos még nincs, és az AC-sek sem a legjobbak.
devast vargalex xabolcs: ha van mediatekes eszközötök akkor ha kijön a 24.10rc forgassatok belőle mediatek hivatalos driveres buildet ahogy hw-ole javasolja és teszteljétek valami normális AC/AX klienssel hogy mit gurít. -
attilav2
őstag
Kernel pánik ajánlásával kipróbáltam az openspeedtest self hosted verzióját(színes szagos gui belsőhálózati sebességmérő), ő 20 szálon futtatja az iperf-et egyébként.
Egyelőre még csak az AX3000T-t mértem meg 5gigán, olyan 300mbit körüli lefele értékeket hoz. A routerhez legközelebbi szobában 343mbit/s lefele, 318mbit/s felfele, a legtávolabbi szobában ezek az értékek: 334mbit/s lefele és 203mbit/s felfele. AX3000T 23.05.5. Megjött közben az új telóm, a redmi note 13 5g, azon mértem openspeedtestettel.
Iperffel is kb ugyanezek az értékek jöttek realme 8 5g-n.(mindkét teló mediatek-es).[ Szerkesztve ]
-
Toninho13
aktív tag
Sziasztok!
Snapshot buildnél mindeképpen az apk-s alkalmazáskezelővel kell bajlódni? Faternak a routerére (Xiaomi AX3600) raknék vissza valami közepesen használható buildet, de qualcomos drivernél csak a snapshot játszik, amivel meg a luci-app-attendedsysupgrade ahogy látom elesett. -
yodee_
őstag
válasz
attilav2 #20386 üzenetére
Bocs a dupláért, a lényeg meg lemaradt. Én amikor próbálgatom akkor simán a szerveren:
iperf3 -s
A kliensen pedig:
iperf3 -c ###.###.###.### -P 10
értelem szerűen a kettőskereszt a szerver IP címe a P10 perdig hogy 10 szálon, illetve ha nem elég a 10 másodperc akkor -T és másodpercben ameddig szeretnéd.
[ Szerkesztve ]
-
attilav2
őstag
válasz
vargalex #20384 üzenetére
Iperf wifi tesztet tervezek a gyári MTK(feed-es) driveres 24.10 snapshottal AX3200-on. Milyen paraméterekkel érdemes indítani az iperf szervert és milyenekkel a klienset ?
Az iperfen kívül van még valami belsőhálós sebességmérő alkalmazás amit érdemes kipróbálnom?
A szerver linuxon a kliens realme 8 5G-n fog futni(termux) 2.4-5ghz-n. -
Kenderice
senior tag
Sziasztok.
Szerettem voln plugint telepíteni putty-val.
A keresett plugint kilistázta, azonban telepíteni nem tudja, merthogy nem talál olyan nevű csomagot. "No package named transmission found, try updating your package lists"
Ez hogy lehet?
Igaz nem openwrt, hanem gragoyle és PC.
A transmissiont szerettem volna feltenni.
NTFS-t is fel akartam tenni de arra azt írja (a listában megtalálta ezt is), hogy
"Dependency kmod-fuse of package ntfs-3g cannot be found, try updating your package lists"Valaki tudna segíteni hogy tudnám feltenni az tntfs-t és a transmissiont?
-
attilav2
őstag
válasz
xabolcs #20376 üzenetére
Na próbálkoztam, sikerrel!!!
24.10-snapshot-ot fordítottam AX3200-ra mediatek feed-el
hw-ole leírását követtem de csavartam rajta egyet ez alapján.
A git forrás letöltése után és a hw-ole leírás parancsainak beírása előtt ezt futtattam:
"git branch -a" ebből kiderült hogy létezik openwrt-24.10 branch, utána beírtam ezt:
git checkout openwrt-24.10 és így sima snapshot helyett 24.10-snapshotot forgattam. Forgatás előtt menuconfigban bejelöltem a lucit, így az is működikAz általam fordított factory image-t sikeresen felvarázsoltam az ax3200-ra
Mégpedig így:
mount -o remount,ro /
mount -o remount,ro /overlay
dd if=factory.bin bs=1M count=4 | mtd write - kernel
dd if=factory.bin bs=1M skip=4 | mtd -r write - ubi
Előtte a 23.05.5-öt visszatettem alapbeállításokra.
Remélem a következő hétvégén lesz alkalmam behatóbban tesztelni a kreálmányomat.
-
fuximaxi
senior tag
Köszi, ezen az irányon gondolkoztam már, de egyelőre nem akartam meglépni. Ha jól látom, akkor nálad a router csak egy köztes réteg, de a pppoe kapcsolatot a HWG kezeli.
Én szeretném kiiktatni a képletből a HWG-t és bridge módban használni, úgy viszont még nem sikerült élet lehelnem bele. Még próbálkozom. -
kutga
nagyúr
válasz
fuximaxi #20378 üzenetére
Nálam végül működik (Telekom), a korábban linkelt leírás alapján jártam el.
opkg update
opkg install igmpproxy
opkg install nano
nano /etc/config/igmpproxy
config igmpproxy
option quickleave 1
# option verbose [0-3](none, minimal[default], more, maximum)
config phyint
option network wan
option zone wan
option direction upstream
list altnet 0.0.0.0/0
config phyint
option network lan
option zone lan
option direction downstream
nano /etc/config/network
config interface 'loopback'
option device 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'
config globals 'globals'
option ula_prefix 'fd8d:c675:9275::/48'
config device
option name 'br-lan'
option type 'bridge'
list ports 'lan1'
list ports 'lan2'
list ports 'lan3'
option igmp_snooping '1'
option igmpversion '2'
config interface 'lan'
option device 'br-lan'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.1.1'
option netmask '255.255.255.0'
option ip6assign '60'
option igmp_snooping '1'
list dns '8.8.8.8'
config interface 'wan'
option device 'wan'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.0.2'
option netmask '255.255.255.0'
option gateway '192.168.0.1'
nano /etc/sysctl.conf
# Defaults are configured in /etc/sysctl.d/* and can be customized in this file
net.ipv4.conf.all.force_igmp_version=2
service network restart
A
br-lan
utolsó két sorát már Luci alól kapcsoltam be, azt nem írja a leírás, hogy szükséges-e, de gondolom nem árt.
Így most az iptv egység és a vezetéknélküli kliensek is ugyanazon alhálózatban vannak, működik a távirányító.[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/urak!
Telekom iptv vevőt szeretnék rákötni az openwrt routerre (Cudy Wr3000 konkrétan), ezt találtam hozzá, jó lehet? [link]
Jelenleg direktben van bekötve a Telekomos modembe, viszont mivel az más alhálózaton működik, nem megy a távirányító.
-
xabolcs
őstag
válasz
attilav2 #20375 üzenetére
Azert az a MT7621 + 1 = MT7622 hasonlat az tulzo.
Az elobbi Ralink MIPS az utobbi pedig Ralink ARM, teljesen mas architektura!
A ramips/mt7621-et ugy kepzeld el, mint a MIPS csalad csucsat! Annak a MIPS csaladet, ahova a ramips/mt7620 is meg az ath79 is tartozik.Nagyjabol ezzel egyenrangu az ipq40xx platform, ami egy ARMv7 architektura. Ettol joval erosebb az ipq806x platform, ami meg mindig ARMv7.
Es ettol is joval modernebb (meg ha nem is erosebb) a qualcommax/ipq807x platform, ami mar ARMv8.
Ebben a ligaban van jelen a mediatek/mt7622-es platform.Annyiban tekintheted kozel egymashoz az MT7621-et meg az MT7622-t, hogy az elobbi az alsohaz teteje, mig az utobbi a felsohaz alja.
Lehet szidni az MT7622-t, hogy pl. nincs a 2.4G-n AX csak 5G-n es hogy a WED se tokeletes, de akkor is lenyegesen modernebb platform, mint az MT7621!Termeszetesen jol tetted, hogy mediatek/filogic-os routert vettel a mediatek/mt7622 utan, de attol meg nem kell megvetni azt.
Annyi tortent, hogy a mediatek/filogic platformba tartozo SoC-ok mar kinottek a MT7622 gyerekbetegsegeit.Es akkor a nyers ero cputest.sh-val (egyszeru szamolos teszt, date-tel meg sleep-pel)
D-LINK-DIR-860L-B1:root@DIR-860L-B1-140 ~ # ./cputest.sh
Board : D-LINK-DIR-860L-B1
Firmware : OpenWrt 23.05.4 r24012-d8dd03c46f
SoC : MediaTek MT7621 ver:1 eco:3
Core(s) : 4
Started 1 process(es)
Elapsed time: 5.95 sec
Started 2 process(es)
Elapsed time: 6.08 sec
Started 3 process(es)
Elapsed time: 7.96 sec
Started 4 process(es)
Elapsed time: 8.9 sec
Started 30s counting with date (0->)
6064
Started 30s counting with sleep (0->)
1028207
Xiaomi AX3200
root@AX3200-B24 ~ # ./cputest.sh
Board : XIAOMI-REDMI-ROUTER-AX6S
Firmware : OpenWrt SNAPSHOT r26954-b4f1deab90
SoC :
Core(s) : 2
Started 1 process(es)
Elapsed time: 1.63 sec
Started 2 process(es)
Elapsed time: 1.64 sec
Started 3 process(es)
Elapsed time: 2.48 sec
Started 4 process(es)
Elapsed time: 3.27 sec
15521
3945872
GL-MT6000
root@GL-MT6000-82C ~ # ./cputest.sh
Board : GL.INET-GL-MT6000
Firmware : OpenWrt SNAPSHOT r27913-a2aabc9a7a
SoC :
Core(s) : 4
Started 1 process(es)
Elapsed time: 1.14 sec
Started 2 process(es)
Started 3 process(es)
Started 4 process(es)
Elapsed time: 1.15 sec
20127
5294359
-
attilav2
őstag
válasz
xabolcs #20369 üzenetére
Miben különbözik az MT7622 és a Filogic platform ?
Tudtommal az MT7622-t filogic 800-nak is nevezik(kép link), az MT7981B-t(ez van az AX3000T-ben is) meg azthiszem filogic 820-nak nevezik. Miért veszi külön targetnek az openwrt az MT7622-t ? Az nem számít filogic-nak ?
Létezik egy custom snapshot (6.x kerneles) openwrt build AX3200-ra, gyári mtk driverekkel, a készítő elmagyarázza hogyan fordította, a leírásban ez szerepel többek között: "Select Mediatek Ralink ARM -> Target and MT7622 -> Subtarget and Target Profile -> Xiaomi Redmi Router AX6S and remeber to save your config as .config". Tehát akkor az MT7622 lényegében az MT7621 ARM-ra áttervezett változata ? Az MT7621-t ramips-nek is nevezik, mert az elődje ralinktől származik, tehát akkor az MT7622 lényegében ralink technológia kisebb változtatásokkal ? Az MT7981B meg valami teljesen új amit a mediatek a nulláról fejlesztett ?
Egyébként pont azért vettem az AX3000T-t mert az AX3200-ban levő vasat a régi ralink technológia tákolásának tartom(jól gondolom ?), a 7981 meg sokkal újabb vas ?[ Szerkesztve ]
-
.-..-.
junior tag
-
.-..-.
junior tag
válasz
xabolcs #20369 üzenetére
Köszönöm az infókat.
Nem bírtam holnapig várni, fel is raktam próbából. [kép]
Amúgy "sima" ügy volt felrakni szerencsére.
Mászni nem volt kedvem az asztal alá, ezért az sftp-s módszerrel tettem fel.
Bár az scp-nek kellett egy "-O" paraméter, mert nem látott sftp-szervert.Még állítgatom, de egyelőre nem láttam magát a hw-nat kapcsolót, már ha van ilyen.
Sebesség teszt sem volt még, egyelőre a kliensek IP-jét adogatom hozzá a DHCP-hez, hogy pár eszközömnek a megszokott legyen.Update: Mértem és nem megy 400Mb/s fölé a letöltés.
[ Szerkesztve ]
-
xabolcs
őstag
-
.-..-.
junior tag
Sziasztok.
Van egy Asus RT-AC65P routerem, amit PPPoE (Digi, gigabit optika) kapcsolattal használok.
Sajnos a legutolsó FW is 2021-es hozzá, ami 2020-as security patch-eket tartalmaz.
Úgy vélem, hogy ez eléggé problémás lehet így, ezért valamit lépnék.
Felmerült az OpenWRT, mint utolsó lehetőség ehhez a routerhez.
Viszont nem tudom vajon PPPoE esetén van HW-NAT ehhez a Mediatek verzióhoz?
Enélkül ugyanis túl lassú sebesség/magas cpu terhelés lenne.Használhatom még ezt a routert?
-
fuximaxi
senior tag
Sziasztok!
Olvastam a topicot, az összes leírást is, de valahogy mégsem sikerült belőnöm a multicastot normáisan. Szóval van az alábbi eszközöm:
Model: Zyxel NBG7815
Architecture: ARMv8 Processor rev 4
Target Platform: ipq807x/generic
Firmware Version: OpenWrt 23.05.5 r24106-10cc5fcd00 / LuCI openwrt-23.05 branch git-24.321.37380-2756dc1
Kernel Version: 5.15.167
A Telekomos Androidos IPTV-s szörnyűséget nem sikerült éltre lehelnem.
TCP Dump alapján is azt látom, hogy megyem az IGMP forgalom, de a stream valahogy nem akar elindulni. A router csatlakozik PPPoE-vel a netre. HWG oldal jól van beállítva, mert ha visszateszem az Asus RT-AX92U-t akkor simán működik a dolog. Van valakinek ötlete, hogy merre induljak el. Jelen állapotban már lehet, hogy okkal nem működik, mert már mindent megpróbáltam.
Van valaki akinek esetleg sikerült már belőnie így? -
Mate
nagyúr
Sziasztok!
Van egy 2db AX3600 alkotta wifi mesh hálózatom. 2023. augusztusa óta működik, de gondoltam ideje lenne frissíteni az openwrt-t.
192.168.2.1 a fő router és 192.168.2.2-re emlékeztem, mint másik router. A probléma, hogy a második routert sehogy nem érem el. Lehet rosszul emlékszem az ip címére, viszont sehol nem találtam a fő router dhcp listájában, vagy a mesh wifi részénél.
Ha emlékezetem nem csal régen simán elértem egyszerre a két routert.
Hogy tudom kideríteni, hogy mi a másik router ip-je?
A hálózat most is működik, mert direkt kábelen csatlakoztam rá a második routerre és megy a net, illetve elérem a fő routert.
-
attilav2
őstag
Ma villanyt szereltek nálunk, elfelejtette a beállításokat az AX3000T megint. Most újra beállítottam ezt:
sed -i '/exit 0/i sleep 5\nfw_setenv flag_try_sys1_failed 0' /etc/rc.local
Ezt már telepítés után is beállítottam, mégis elszálltak a beállítások. Ez így nagyon nem megbízható!
Lehet az openwrt bootloaderre kellene váltani, de azt még nem merem megcsinálni.
Az /etc/rc.local most így néz ki:[ Szerkesztve ]
-
attilav2
őstag
Na újra felállítottam[link1] [link2] az AX3000T-t.
A nemzetközi fórumon javasolták még ezt a beállítást telepítés után:
Beállítottam, nos a következő reboot hosszúra nyúlt és kiresetelődtek a beállítások!
Így ezt a beállítást végül nem írtam vissza az rc.local-ba. Beállítottam újból mindent, többször rebootoltam, rendben lefolytak a bootolások(és megmaradtak a beállítások). Remélem rendben lesz.
A gyári fw alatt lefuttatott cat /proc/cmdline most firmware=1 -et adott vissza, az ennek megfelelő nvram kapcsolókat állíottam be.
Nand mentésem is van mostmár, most windows alól, wsl debian linuxról tettem fel az openwrt-t, amikor kész lett a mentés akkor winscp-vel simán áthúztam a magamhoz a .bin fájlokat.
Linux alatt nem találtam megoldást hogy a gyári fw-ről ssh kapcsolattal fájlokat mentsek ki, a leírásban levő netcat-os megoldás nálam nem működött.[ Szerkesztve ]
-
tuto558
aktív tag
Sziasztok,
Asus routerek között nézelődök és ezzel kapcsolatban érdeklődnék, hogy OpenWrt-vel van lehetőség dual WAN (multi WAN) konfigurálásra úgy, hogy bizonyos kapcsolatokhoz fixen az egyik vagy másik WAN kapcsolatot használja a router?
-
a2d2
addikt
válasz
attilav2 #20351 üzenetére
Igazából olyan sok gond nincs a Padavannal, illetve nem tudom hogy az OpenWRT-vel megoldódna-e (néha instabillá válik a net). Szóval ennyi időt nem áldoznék már rá a dologra, marad a Padavan. Most cron-ban beraktam hogy induljon újra minden hajnalban a router, meglátjuk.
-
devast
addikt
válasz
LaCeeN #20344 üzenetére
snapshot-al most óvatosan, jelenleg teszt fog menni apk-ra való átállással kapcsolatban. Értsd: közel használhatatlanok lesznek 1-2 hétig a master snapshot build-ek, ill egyéb hibák lehetnek. Ha stabilat akarsz, használd a 23.05.x-et, vagy várj amíg a 24.10-ből elkezdenek rc-ket csinálni.
-
LaCeeN
tag
válasz
vargalex #20348 üzenetére
Szia,
Koszi hogy osszeszedted amiket emlitettem!
Tisztaban vagyok ezzel az elonyevel, csak kerestem valami listat hogy ne kelljen mazsolazni a sok csomag kozott. Igy kicsit meg el vagyok tevedve, de akkor ezekszerint eleg hozza keresni valami luci-app csomagot. De pl. ahogy irtad az USB tamogatashoz kell tobb is, de ha nem tudom hogy hivjak a csomagot, akkor nehezen talalom meg azt amit keresek tapasztalat nelkul. Emiatt kerestem valami listat vagy bundlet, ahonnan egyszeruen ki tudom szurni azt amire szuksegem van. Persze, ha egyszer megvan minden akkor eleg elmenteni a listat, es akkor meglesz minden funkcio kapasbol.
-
attilav2
őstag
Fat32-re formázott pendrive-ra másolva a gyári fw-t majd bedugva a router usb-be azthiszem fel lehet tenni(valamire át kell nevezni a file-t, meg konnektorba dugáskor nyomni a resetet valameddig), nekem ez a módszer rémlik a padavanos mir3g topicból. Persze attól még lehet az általam írt tftp-s módszer is működik. Ha nem akarsz kockáztatni megértem. Esetleg nézd meg a Cudy WR3000-t, gyárilag támogatott az openwrt felrakása, a MIR3G padavannal meg AP módban jó lesz torrentezésre(én is így használom az AC1200GU-t modern fő router mellett), a cudy-n sajnos nincs usb.
[ Szerkesztve ]
-
attilav2
őstag
"Egyáltalán felül lehet így csapni a padavan-t az openwrt-vel ezzel a két bin-el?"
Úgy tudom hogy openwrt-re csak a gyári fw alól ajánlott áttérni. A padavan gyáritól elétérő partíciókiosztása miatt.
Meg lehet próbálni tftp-n egy olyan gyári fw felflashelését amiből megszerezhető az ssh hozzáférés, tehát törhető, nem feltétlenül érdemes a legújabb gyári fw-vel próbálkozni, mert ha nem törhető akkor nem tudsz ssh hozzáférést szerezni ami kell az openwrt felrakásához. Csak hát a TFTP ezeknél a xiaomi routereknél nem megbízható, látod hogy jártam az AX3000T-velSaját kockázatodra megpróbálhatsz TFTP-n felrakni egy olyan verziójú gyári fw-t amin még megszerezhető az ssh hozzáférés.
Windowsos TFTPD64 beállításai fenn vannak az AX3600 openwrt telepítési leírásában.
TFTP recovery rész, windows fül.
A gyári fw fájlnevét majd át kell nevezni arra amit a tftpd64 logja ír hogy nem találta, és újra elkezdeni a tftp folyamatot. Arra készülj hogy lehet uart kábelre/hozzáértő emberre lesz szükséged ha nem sikerül a mutatvány és nem bootol a router -
vargalex
Topikgazda
válasz
LaCeeN #20347 üzenetére
Az OpenWrt-ben pont az az egyik legnagyobb előnye, hogy nem tartalmaz semmilyen sallangot, mindenki azt telepít, amire szüksége van. Éppen ezért nincs is hivatalos kiadás az alap csomagokon felül mást tartalmazó firmware-ból. DHCP természetesen alapból van, a többi közül pedig a legtöbbhöz van LuCI csomag is (azaz webes felület), így a függőségeket tudja magával húzni. Tehát az álatalam linkelt oldalon a csomagokat ki kell egészítsd a következőkkel:
luci-app-openvpn, luci-app-adblock, luci-app-upnp, luci-app-ddns, luci-app-samba4, kmod-usb-storage, kmod-fs-ext4, block-mount
Persze ezeket telepítheted utólag is, nem kell ilyen firmware-t előállítani. Mondjuk én uPnP-t semmiképpen nem tennék fel. Majd én nyitom manuálisan a tűzfalat...
-
LaCeeN
tag
válasz
vargalex #20346 üzenetére
Koszi sracok!
Valami olyasmire gondoltam, amivel el tudnam kerulni, hogy minden csomagot "keresnem" keljen. Pl. Tomatoban alapbol benne voltak a VPN szerver lehetosegek, DHCP, Adblock, uPNP, DDNS, USB/Samba meg meg egy csomo minden.
Tudom, hogy egyesevel meg tudnam keresni ezeket a csomagokat hozza, de nem ismerem oket. Emiatt keresek valami olyan "csomag listat" vagy bundlet, amivel fel lehet huzni az OpenWRT-t olyan szintre mint amilyen szinten mondjuk a gyari FW-k vannak.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
LaCeeN #20344 üzenetére
A firmware-selector-ra gondol a kolléga. A modell és az OpenWrt verzió megadása után a "Telepített csomagok és/vagy első boot script testreszabása" lenyitásával megadhatod a firmware-ba fordítandó csomagokat.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
LaCeeN #20344 üzenetére
Az OpenWRT webes felületén is meg lehet valahol adni, hogy milyen csomagokat fordítson bele, vagy pl scriptet is írhatsz, ahogy Linux alatt szokás, hogy újratelepítést megkönnyítsd, de ott az Attended Sysupgrade csomag is, ami a frissítésnél a telepített csomagokat veszi alapul, bár itt azt írták az okosok, hogy főverzió váltásnál lehet vele gond, de nekem snapshotoknál jól működött eddig.
A vérprofik meg letöltik az OpenWRT forrását és maguk forgatják(annyira nem bonyolult, de én az azzal készűlt fw-t ritkán mertem feltenni. Akkor jó, ha kevés a flash, nagybb sanszal befér, amit szeretnél, ha már kapásból az fw-be bele van fordítva)
[ Szerkesztve ]
-
LaCeeN
tag
Sziasztok,
A heten megott a Flint2 routerem amin rogton lecsereltem a gyari FW-t a legujab snapshot OpenWRT-re. Mivel alapbol nincsenek benne csomagok, igy elegge fapados lett a router.
Tudtok esetleg valami "package bundle"-t amivel fel lehet okositani az OpenWRT-t egyszeruen? Van erre lehetoseg, vagy muszaj egyesevel telepitgetni a csomagokat?
Anno hasznaltam FreshTomato/AdvancedTomatot, azokban alapbol volt egy egy rakat feature.
Elore is koszi
-
a2d2
addikt
Sziasztok!
Jött esetleg itt át valaki Padavan-ról?
Padavan-ról állítanék át egy Xiaomi 3G-t OpenWRT-re de nem megy. Ez alapján próbálom: [link]
Elvileg ennyi lenne:
mtd write openwrt-22.03.0-ramips-mt7621-xiaomi_mi-router-3g-squashfs-kernel1.bin kernel1
mtd write openwrt-22.03.0-ramips-mt7621-xiaomi_mi-router-3g-squashfs-rootfs0.bin rootfs0
nvram set flag_try_sys1_failed=1
nvram commit
reboot
Először nem tudtam betallózni SSH alól a Pendrive-ot, mindegy, átmásoltam mindent a tmp alá.
Utána az mtd helyett az mtd_write szivatott meg.
Utána pedig ezek:
Could not open MTD device: kernel1
Could not open MTD device: rootfs0
Na mint kiderült a padavan alatt kissé máshogy néz ki minden:
/tmp # cat /proc/mtd
dev: size erasesize namemtd0: 00080000 00020000 "Bootloader"mtd1: 00080000 00020000 "BootEnv"mtd2: 00040000 00020000 "Factory"mtd3: 00040000 00020000 "crash"mtd4: 00040000 00020000 "crash_syslog"mtd5: 00040000 00020000 "reserved0"mtd6: 00400000 00020000 "kernel0"mtd7: 00140000 00020000 "Kernel"mtd8: 012c0000 00020000 "RootFS"mtd9: 00100000 00020000 "Config"mtd10: 00400000 00020000 "Storage"mtd11: 06080000 00020000 "RWFS"mtd12: 01400000 00020000 "Firmware_Stub"
Tehát kernel1 helyett van Kernel és kernel0
És rootfs0 helyett RootFS
Melyiket hova írjam? A kernel1.bin-t a kernel0-ba, a rootfs0-t pedig a RootFS-be?
Egyáltalán felül lehet így csapni a padavan-t az openwrt-vel ezzel a két bin-el?
Igazából 4 fájlt találtam de mindenhol csak ezt a kettőt írják:
openwrt-23.05.4-ramips-mt7621-xiaomi_mi-router-3g-initramfs-kernel.bin
openwrt-23.05.4-ramips-mt7621-xiaomi_mi-router-3g-squashfs-kernel1.bin
openwrt-23.05.4-ramips-mt7621-xiaomi_mi-router-3g-squashfs-rootfs0.bin
openwrt-23.05.4-ramips-mt7621-xiaomi_mi-router-3g-squashfs-sysupgrade.bin
Az elsőről fingom sincs micsoda, az utolsóról úgy gondolom hogy ha már openwrt-n vagyok akkor ezekkel az egy-egy upgrade fájlokkal lehet naprakészen tartani később.
Köszönöm! -
Toninho13
aktív tag
Sziasztok!
Faternál egy Xiaomi AX3600 mögé egy Xiaomi Mi 3G router került relayd kapcsolattal. A fast roamingot próbálom beállítani, de Dawn alatt nem látja egyik router se a másikat. Van valami tippetek, hogy mit kéne extrán bekonfigolni? -
attilav2
őstag
válasz
vargalex #20340 üzenetére
Ez egy elég jó usb-ttl apadpernek tűnik, de nem is olcsó, 3 490 Ft.
Csak ha én csinálom lehet tuti meghal az egyik usb portom, illetve zárlatos lesz a router
Ettől azért félek. Próbálkoztam már ilyesmivel, a beforrasztás nélküli "tűs" módszerrel Asus O!Play HDPR1-et feléleszteni soros porttal, de puttyval nem tudtam csatlakozni a soros konzolhoz, a nyák pedig melegedett mint a veszett fene, így nem kísérleteztem tovább. Volt főnököm HDPR1-e volt, rendeltettem valakivel kínából egy 1000ft körüli olcsó usb-ttl-t(ez valamikor 2010-13 körül lehetett), aztán miután nem boldogultam vele a főnököm megvette a ttl adaptert 500ft-ért tőlem, és elvitte egy szakihoz aki felélesztette, mondta hogy a rövidzárlattal rendesen meg kellett küzdenie mire elhárította -
attilav2
őstag
válasz
attilav2 #20338 üzenetére
Mondjuk nekem olyan ttl kábel kéne aminek tüskékben végződnek a végei, hogy ne kelljen gányolni/forrasztani(ahhoz egyébként sem értek). Gondolom úgy működik hogy bedugom a tüskéket a lukakba a megfelelő kiosztással, egy erősebb szigszalaggal odarögzítem. Aztán puttyban 115200 8N1-t beállítani, a 3.3V meg gondolom magától megy mert az adapter hardveresen tudja.
Gondolom kb ezek a bállítások kellenek.
Ha linux alatt bedugok egy ilyen usb-ttl adaptert, akkor a /dev/ttySX nek meg kellene jelennie, tehát jó eséllyel fel kell ismerjen a linux egy ttl adaptert ugye ? -
attilav2
őstag
válasz
attila.86 #20336 üzenetére
Nem, sajnos továbbra sem bootol be, sárgán villog. Folyamatos kékre kellene váltania pár perc után. A tegnap esti dnsmasq tftp próbálkozás után egy éjszakát pihent, de nem bootol. Kinyiírták ezzel az "áramszünet"-tel. Nem igaz hogy nincs senkinek ezen a megyeszékhelyen usb-ttl-je, 115200, 8N1, 3.3V ezek a paraméterek, ezt kellene csinálni:
Ilyen kábel már megfelelő lenne az újraélesztéshez ugye ?
Ezeket a paramétereket: 115200, 8N1, 3.3V csak a puttyban kell beállítani vagy a windows eszközkezelőben is ?[ Szerkesztve ]
-
vargalex
Topikgazda
válasz
attila.86 #20336 üzenetére
A kollégának nem indul újraindítás után.
Én azt írtam neki privátban, hogy soros porton lenne látható, hogy esetleg letölti tftp-n a firmware file-t, de checksum/egyéb ellenőrzésnél elhasal, így valójában nem is flash-eli fel.[ Szerkesztve ]
-
attilav2
őstag
válasz
xabolcs #20332 üzenetére
A világ végéig is elvillog kéken, ha kihúzom és újraindítom(vártam eleget a kihúzás után, tegnap este próbálkoztam a gyári helyreállítóval, kihúztam, reggel bedugtam nem bootolt be, pedig elég sokat vártam, csak sárgán világít és villog ahogy az áramszünet után csinálta. A kék villogás után szerintem pár percen belül újra kellene indulnia, majd normál boot folyamat során 1-2 perc sárga villogás után át kellene váltania folyamatosan világító kékre.
-
attilav2
őstag
A múltkori dnsmasq tftp próbálkozásokkor elfelejtettem kikapcsolni az ufw-t, emiatt nem látta a tftp-t a router. Kikapcsoltam. Reakcióba lépett az AX3000T a dnsmasq tftp-vel, le is szedte az odakészített gyári fw-t, de ugyanúgy nem tudja felflashelni a router mint a gyári helyreállítóval való próbálkozáskor. Már vagy egy órája kéken villog a led de nem történik semmi.
A tftp-t közben lelőttem, az ip-t visszatettem dinamikusra, a lan kábelt visszadugtam az AX3200-ba, az AX3000T még mindig kéken villog.
Okozhatott olyan problémát ez az áramszünet(ha nem csak sima áramszünet hanem valami más is volt) hogy logikai hiba keletkezett a nand fájlrendszerében, esetleg valamely másik alkatrész hibásodott meg és ez megakasztja a belső helyreállító mechanizmust ? Illetve okozhatta azt hogy már az openwrt sem bootolt be mikor visszajött az áram ?"Az egyik fúrásánál megsértették az MVM Démász Áramhálózati Kft. 2 db 10 kV-os kábelét, amely olyan mértékű zárlatot okozott, hogy a Szeged-Észak alállomás védelmi működése volt szükséges."
[ Szerkesztve ]
-
attilav2
őstag
válasz
attila.86 #20324 üzenetére
Gondolkodtam rajta hogy kisebb kütyüket rendelnék kínából,(mostmár van kártyám) de egyrészt ott a vámvizsgálat, ami külön macera, másrészt meg általában hollandiába érkezik egy kikötőbe, keresztülutazza fél európát mire az országba(bárhol eltűnhet útközben)ér, angol tudásom a béka segge alatt, nem is tudnám visdzakérni a pénzem ha eltűnik a csomag. Ha van valakinek usb-ttl illesztője Szegeden meg openwrt soros porton visszaflasheléséhez szükséges környezet a laptopján írjon rám privátban.
-
attila.86
tag
válasz
E.Kaufmann #20325 üzenetére
Azért a router oldalon ezentúl is kellhet forrasztani, max nem Nokia kábelt.
Nekem is volt már több routerem fixre forrasztott kábellel, de ezekre mindig a régi CD-ROM - hangkártya audio összekötőt félbevágva használtam, így a kábelmentes illesztőre csak azt dugom rá, amelyik éppen brickre futott.
-
attila.86
tag
Ha valaki most venné rá magát usb-ttl illesztő vásárlására, tuti hogy már csak olyat vennék, ami tudja az 1,8V-os szintet is. Több routeren már ilyen feszültségű a soros. Kínàból van már 1000 Ft körül szállítással együtt a mindhárom szintet támogató eszköz. Itthon még nem futottam bele ilyenbe. És jumperrel szintezhető (nem csak a tápfesz), nem kell forrasztani semmit.
-
hmzs
tag
válasz
vargalex #20322 üzenetére
Van eeprom programozó is 341-el, de hiába tud eepromot 3,3V-al, a soros rész fix 5V-os. Ezért kell egy kis átalakítás, hogy a ch341 fix 5V helyett választhatóan 5 vagy 3,3V-ról menjen.
Táp tényleg nem kell, de a szintillesztés nem feltétlenül lesz jó 30% eltérésnél...
Mindezt csak ötletnek írtam, minimális forrasztási tudással megoldható bárkinek a soros konzol, a többiben meg már működik a távsegítség.[ Szerkesztve ]
-
hmzs
tag
CH341 minimális átalakítással megy 3,3V-on is, kb mindenhez jó soros uartnak. Legalábbis win alól, linux drivert sosem néztem hozzá. Minimális forrasztási tudással megoldható a routerek soros ki(nem)vezetésére a csatlakozás. Már ha valaki kedvet érez ilyenekhez...
-
kutga
nagyúr
válasz
xabolcs #20315 üzenetére
Ha van mentesed a flash-rol meg soros konzolod is van hozza
Ilyenem nincs sajnos.
Annyit tudok tenni igazából, hogy az N10+-hoz való fw-t felteszem, és ha nem megy, vissza teszem a gyárit, ha nem nyírja ki.
MOD
E.Kaufmann
Volt egy olyan vad ötletem, hogy az asztali pécémre kapcsolt usb wifi adapter kapcsolatot osztom tovább az alaplapi lan csatlakozón keresztül egy további kliensnek, de nem tudom kivitelezhető-e.[ Szerkesztve ]
-
xabolcs
őstag
Ha van mentesed a flash-rol meg soros konzolod is van hozza meg a TFTP-s ujraelesztes is olyan biztos, mint a tamogatottnal, illetve az Asus gyari firmware is megvan, akkor meg lehet probalni.
A hivatkozott WikiDevi azt mondja, hogy ugyanazzal az FCC ID-val fut, mint a tamogatott.
Ha nincs elcseszett particionalasa, vagy epp teljesen megegyezik, akkor szerintem sima ugy!Ha esetleg tenyleg elindul rajta az OpenWrt, akkor teszteld vegig, hogy minden szukseges funkcio mukodik-e rajta!
Aztan ha tenyleg mukodik, akkor az opkg-t ki is lehet venni belole ImageBuilder-rel, hogy legyen egy pici hely. -
attilav2
őstag
válasz
vargalex #20310 üzenetére
Lan portot kötöttem a pc-re. Ha az angol szöveget jól értelmeztem akkor a narancssárga villogásig kell nyomni, majd elengedni. De akkor még 1x próbálkozok dnsmasq tftp-vel úgy ahogy írtad.
Így csináltam:
A resetet műszerész csavarhúzóval nyomtam, közben bedugtam a tápot, narancssárgán világított folyamatosan, majd villogni kezdett, ekkor engedtem el a resetet. A Windowsos tftpd64 beállításaira nincs tipped? Próbálkoznék azzal is.
Felvinném neked hogy csináld meg sorosporttal, de a nyugatiból nem találnék oda(autista vagyok, pesten nehezen igazodok el), másrészt szegedről ezek a rettentő megbízhatatlan V43-ak járnak, ami ha lerobban lehet több óra késés, így találkozót sem szívesen beszélnék meg, mert nem tudom garantálni hogy időben a nyugatiban leszek.[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #20312 üzenetére
Arra gondoltam, hogy egyszerű kis wifi klienst csinálok belőle, ami vezetéken osztja tovább a netet, de a gyári fw nem tud ilyet.
-
kutga
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #20309 üzenetére
Ez az, hogy leginkább semmire nem tudom használni. Max megtartom hidegtartaléknak.
-
-
E.Kaufmann
veterán
Szerintem használd a legutolsó gyári fw-vel, arra, amire neked szükséged van és tudja is. Ha lenne benne több RAM meg rajta egy USB port, csinálhatnál nyomtató szervert vagy IP kamerát (egy Asus RT-AC51U meg egy 1000 forintos Logitech webkamera van a garázsban, vacak a képe, de legalább olcsó volt és nem jelent haza, valamint látom, ha elakadt a garázsajtó)
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Lehet volt már, de van egy régi Asus RT-N10 ver: C1 routerem a fiókban, és mielőtt kidobnám, szeretném megkérdezni, hogy erre valahogy fel lehet-e varázsolni openwrt-t? Hivatalosan nem támogatott, a legközelebbi, amit találtam az openwrt oldalán az ASUS RT-N10+ B1, azt rá lehet tenni, vagy készíteni kell saját firmware-t? Utóbbinak mi a módja, ha egyáltalán lehetséges? Jelenleg a gyári Asus fw van rajta.
-
attilav2
őstag
válasz
attila.86 #20303 üzenetére
Közben csinálom a linuxos dnsmaq tftp procedúrát, sikerült a fix ip-t belőnöm, leállítottam a dhcpcd-t, flusholtam a régi ip-t, beállítottam a fix ip-t. Futtatom a dnsmasq tftp-t az AX300T leírásnak megfelelő paraméterekkel, de úgy tűnik nem tölti le magának a router az fw-t, de hibát sem küld a dnsmasq hogy más nevű file kéne. Mindent a leírásnak megfeleően csinálok, de csak narancssárgán világít a led, néha villog. Nem látja a tftp-t, vagy nem tudom mi lehet a gond.
[ Szerkesztve ]
-
attila.86
tag
válasz
attilav2 #20301 üzenetére
Windowson tftp szervert sok éve nem használtam már, persze főleg win user vagyok, csak nem volt rá szükségem. De az openwrt-ben van tftp szerver. Még luciból is helyből elérhető. A network/dhcp dns menüpont utolsó fül. Előtte csináltam egy mappát windcp-vel majd ezzel bemásoltam a firmware-t. Luciban azonnal fogod látni is, milyen ip-t fog adni a routernek (ha már előtte volt próbaképpen rádugva a másik recoveryben).
-
attilav2
őstag
válasz
vargalex #20298 üzenetére
Igen.
3. Get firmware information:cat /proc/cmdline
4. Copy openwrt-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-initramfs-factory.ubi to /tmp and flash
If firmware=0
Firmware=0 lett a lekérdezés eredménye a további lépéseket ennek megfelelően csináltam.
majd reboot betöltött az initramfs openwrt az alól pedig felflasheltem a sysupgrade image-t, a végleges openwrt is elindult rendben, majd jött az áramszünet és nem bootolt be mikor visszajött az áram, lassan narancssárgán villogott.Ez van még a leírásban ami gyanúra adhat okot:
note: configuration reset issue after 6 reboots sometimes occurs on the AX3000T and is caused by the stock Xiaomi bootloader logic. To address this, run the command to modify the /etc/rc.local file with nvram settings:sed -i '/exit 0/i sleep 5\nfw_setenv flag_try_sys1_failed 0' /etc/rc.local
Don't run this command if the issue doesn't affect you, and your router keeps its settings after 6 reboots!
A 6 reboot nem volt meg, ennél az áramszünetnél lett volna az első, de már ez sem sikerült!Lehet hogy bebootolna, csak rohadt lassan. Holnap beviszem melóhelyre és bedugom valahová, hadd villogjon amíg dolgozok, majd néha ránézek, észre fogom venni, szép világoskék lesz a led ha bebootolt.
[ Szerkesztve ]
-
attilav2
őstag
válasz
attila.86 #20299 üzenetére
Az AX3200 leírásában ezek a dnsmasq paraméterek vannak:
dnsmasq -i $NETWORK_INTERFACE -p 0 -d -z --enable-tftp --tftp-root /tmp/debrick --tftp-unique-root --tftp-no-fail --dhcp-range 192.168.31.2,192.168.31.10,255.255.255.0,12h
Ezeket hogy ültetem át a TFTPD64-be ? Lehet próbálkozok ezekkel a TFTP paraméterekkel is.
A windows hálózatbeállításainál ezesetben ezeket kell beállítanom ha jól értem:
# Configure your network interface to: # address: 192.168.31.2 # netmask: 255.255.255.0 # gateway: 192.168.31.1csak ugye windows-os userek esetén nem evidens a DHCP szerver kreálása,
A TFTPD64 nem képes DHCP szervert csinálni ?
Az AX3000T leírásában ez áll:
For Windows you can use tftpd64 and on Linux you can use dnsmasq. These are the steps to do it for Linux (this can be adapted to the tftpd64's graphical interface very easily)
Archer C7-et flasheltem már openwrt-re és vissza gyárira TFTPD64-el, igaz ott nem kellett dhcp-vel ökörködni. Ha nem volt jó a firmware image elnevezése akkor a logban megjelent hogy a router milyen nevű image-t vár.[ Szerkesztve ]