- Az Amazon 54 milliárd dollárt pumpál Nagy-Britanniába
- A Tesla és a Google volt mérnökei AI által írt szövegek után kutatnak
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- A ViewSonic új üzleti monitorai megoldják az online kommunikációt is
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
megema
őstag
válasz
Rimuru #25636 üzenetére
Az EFI partícióhoz nem nyúltam korábban, mivel ha egyszer a teljes meghajtó törlésével telepítek, akkor hogy a fenébe maradna ott bármi is. Ezek szerint tévedtem, mert megtaláltam debian mappát is.
Majd meglátjuk az eredményt, ha legközelebb UEFI-ben járok...
(#25638) Dave™: Köszi a tippet! Ez a rész kimaradt. Viszont az nem teljesen igaz, hogy minden mappa egy-egy bejegyzés, mivel az ubuntu kétszer szerepelt, mappa meg persze csak egy volt.
-
válasz
Rimuru #25636 üzenetére
"En pl azt se tudom mi az a powerdvd minoseg." - egyszerűen a framepacked tartalom teljes felbontású visszaadását értettem rajta. "félképernyős" (SBS) cuccokkal még a TV-knbe épített lejátszó is gond nélkül boldogul, teljesértékű 3D-BD tartalommal viszont csak pár progi tud megbírkózni.
-
-
Bitpalace
senior tag
válasz
Rimuru #25300 üzenetére
Nem gondoltam volna hogy ekkora a százalékos különbség
Pedig szerintem Linux alatt sokkal nagyobb jövő van, úgy értem hogy nekem személy szerint sokkal jobban bejön mint a windows sokkal több lehetőséget is kínál, a Mate-et kíváncsiság képen tettem fel, de szerintem marad az Ubuntu. Hiszen nekem grafikai rész felesleges. Sima mezei felhasználásra szeretném csak használni.
Azon gondolkodtam hogy Bf3 feltelepítem ha már adták a gépemhez (Lenovo y570) de gondolom felejtsem el
Üdv!
-
nemurea
aktív tag
válasz
Rimuru #25228 üzenetére
Ha lehúzza az SDD-t a telepítés idejére, akkor a linux ugye sda-nak fogja látni a HDD-t (mivel az lesz az egyetlen számára), de amikor visszarakja az SDD-t mondjuk a SATA1 portba, akkor már a HDD sdb lesz. Ez nem fog gondot okozni a boot folyamatban (grub bejegyzés)?
Juteszembe, TechN7ne, ezzel a megoldással a rendszerbetöltő a HDD-re kerül, ami normál esetben meg sem kapja a vezérlést, tehát a boot legelején tudod majd F12-vel vagy valami mással kiválasztani, hogy ha linuxot akarsz indítani, akkor a HDD-ről boot-oljon.
-
Raynes
tag
válasz
Rimuru #24601 üzenetére
Igen, Lucis volt, a webes felülethez nem én ragaszkodtam, benne volt alapból. Akkor ez a Luci beta volt a legfrissebb hivalos build, a neten is ezt ajánlották, ezt tettem rá. Nem is nagyon használtam a webes felületet, csak a legelején, utána SSH-ztam, pont ezt magyarázom. Egyébként igazad van, ma már nem hogy Lucindával nem használnám, de OpenWrt helyett is valami sima minimal Linuxot tennék rá, azt hiszem ARM procis volt a cucc.
Az xfce-s történeteddel nem tudok mit kezdeni, szerintem Sajtreszelőbiönre morbid választás, jó hogy nem mindjárt KDE-vel telepítik.
-
Foose
addikt
-
szoke12
őstag
válasz
Rimuru #23572 üzenetére
Köszönöm!
Most tettem fel pár napja a Kubuntut, tetszik nagyon, de sok az újdonság
Pl a telefonom rádugva nem érzékeli mtp módban, míg a sima ubi egyből nyitotta meg a tárhelyet, itt csak a képeim tudom megnézni.mtp-ben meg abszolút nem mutatja
Olyan összetett, amit szeretnék... Amikor az egyik része megvan, akkor jön elő másik két probléma.
-
szoke12
őstag
válasz
Rimuru #23564 üzenetére
Köszönöm!
Most odáig jutottam, hogy fekete a képernyő, de amint indítok egy videót, a vlc ott nyitja meg teljes képernyővel. Csak a bezárás nem megy még, de azt "megscriptelem".
De újabb ötleteim támadtak.
Megadható-e vhol, hogy a másodlagos kijelzőn mely alkalmazások futhassanak? Sokszor jó lenne, ha pl olvasok egy pdf-et, akkor egy kattintással ott is megjelenjen. De ugyanakkor nem tükrözésről beszélek, hanem hogy az én képernyőmön látszik vmi egy ablakban, a másodlagoson pedig meg ugyanaz teljes képernyőben (pl egy videó).Kövezzetek meg, ha túl élénk a fantáziám
-
_Petya_
őstag
-
-
N0zer0
senior tag
válasz
Rimuru #21484 üzenetére
A Nightly nem alfa, inkább valami prealfa izé, bár olvastam, hogy van, aki azt használja megelégedéssel. Mindenesetre tapasztalatom szerint a Nightly elég instabil és az addonok is le vannak tiltva, és ez utóbbi kitrükközhető, de még instabilabb lesz az addonoktól. Így a Developer Edition a leghasználhatóbb az alfák közül, van olyan stabil, mint a béta vagy a végleges változat.
Chrome-ból bétát használok. Valóban, nagyon durván elhízott az is. Ráadásul light&fast böngészőnek indult, azért is minimális a tudása, de mára bloatware lett belőle, anélkül, hogy a tudása túlzottan növekedett volna. Nagyon csak alap böngészést tud.
-
NeoExDeath
aktív tag
válasz
Rimuru #21385 üzenetére
Köszönöm a választ, sokat segítettél! Valóban az volt a gond, hogy elsődleges partíciót hoztam létre. Most csináltam 3 logikait-t, és minden működik. A Grub-ot sem kellett újraraknom, mert ezúttal telepítés után már jól működött.
Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem: a Grub-ban be lehet állítani hogy mi legyen az alapértelmezett boot? Ugye értelemszerűen az ubuntu-t bootolja be, az van az első helyen, de én azt szeretném hogy az egyik Win7 legyen az alapértelmezett. És rögtön jön a következő kérdés: nekem ugye 2 db Win7 rendszer van telepítve, a Grub-ból viszont csak egy Win opció látszik, ha ezt választom átdob a Win saját boot loaderjébe, ahol már tudok a két rendszer közül választani. Ezt a két Win7 opciót valahogy bele lehet huzalozni a Grub-ba hogy már ott választhassak a 3 rendszer közül?
-
törölt tag
válasz
Rimuru #20878 üzenetére
No, visszaraktam a 4.2-es verziót. Ezzel megy. A 4.1-es is felment, de abban eltűnt a beállított memória negyság, és nem is lehetett méretet megadni. Régebbit nem is tudtam felrakni (Debian Jessie) mindenféle függőségek telepítésének lehetetlensége miatt.
Viszont a 4.3-ba telepített Win10 meg így nem futtatható.
-
törölt tag
válasz
Rimuru #20332 üzenetére
Arra gondoltam, hogy a jelenlegi rendszer alatt gparted-el megcsinálom a két partíciót a másik ssd-n és a /home kivételével átrakok mindent a 20GB-osra, a /home alattiakat pedig a 160GB-osra.
Ezután az fstab-ot szerkesztem és mount-olom a /home alá a nagyobb partíciót. A másoláshoz MC-t gondoltam használni. Úgy tudom az azt csinálja, amit a cp csak könnyebb kihagynom a /home alatti fájlokat.
Ezután a GRUB jön.
-
-
Dhampir
félisten
válasz
Rimuru #20160 üzenetére
Miért? Lehet kombinálni érintőképernyővel is, lásd a legutóbbi BlackBerry Q mobilokat, de anno Androidos Samsung Chat is volt ilyen kombinációban.
Egyébként eltettem szépen az "okostelót" és helyette egy S5610-et használok, jó nekem a másfél hetes akkumulátor-üzemidő, ne kelljen naponta töltögetni.
(#20170) hcl
Linux alatt a virtuálisan futtatott Windowson keresztül működne egy mobiltelefon firmware-frissítő szoftver is?
-
morfondír
csendes tag
válasz
Rimuru #20153 üzenetére
Köszi. Akkor dd. Még annyit hadd kérdezzek, hogy elég a letöltött iso-t egy az egyben rámásolni a penre, és kész? Mondjuk ez így jó? :sudo dd if=/home/morfi/downloadl/ubuntu-12.04.2-desktop-i386.iso of=/dev/sdf bs=2096
A céleszközön kell lenni a syslinux.cfg file-nak? Valahol olvastam erről..
-
-
válasz
Rimuru #19393 üzenetére
Na, mivel régen néztem és több géppel ezelőtt (régebbi UEFI szabvánnyal), lecsekkoltam megint. Úgy tűnik, hogy most már rendesen bootol UEFI módban is dd-vel felírt módon, úgyhogy az tényleg elég univerzális megoldásnak mondható most már.
Sajnos ettől függetlenül az ISO szabvány nem túl jó, és a használható fájlméretkorlát miatt nálam megmarad esetlegesen használható kompatibilis módnak. -
válasz
Rimuru #19372 üzenetére
Nem hiszem, hogy ez az ISO-n múlna (legfeljebb a tartalmán), inkább azon, hogy ha a pendrive fájlrendszere ISO, akkor azt olvassa-e az UEFI. Elképzelhető, hogy most már van olyan ami kezeli és látja a .efi fájlt rajta (hiszen nyilván azt kell betölteni a rendszerindításhoz), de nálam eddig nem volt jó. Bár nekem igazából mindegy, számomra a sima fájlmásolás is kitűnő (egyébként Windowshoz is optimális). Általános telepítőt meg úgyis a Systemback segítségével kreálok (alapvetően az is másol, de lekezeli a nagy fájlokat is (4 GiB-os méretkorlát), és kompatibilis az UEFI-vel meg a hagyományos BIOS-szal is). Sőt, most majd még memóriakártya-foglalatban levő memóriakártyára is lehet majd írni vele.
-
törölt tag
válasz
Rimuru #17719 üzenetére
Asszony gépén (Debian Jessie) 35-ös van fent, emlékeim szerint már a 32-re lett ígérve, hogy jó lesz az í, de mg most sem az.
(#17729) NagyZL
Van egy olyan program, hogy Lemezek, abban van ilyen teszt. Én Lubuntut használok, emiatt biztos máshol mint nálad, de a Rendszereszközök menüpont mellett található a Beállítások, és ezen belül van a Lemezek. Vagy így:
How to check hard disk performance -
-
BoB
veterán
válasz
Rimuru #17216 üzenetére
Ha nem kell win én felezném a 80-at, egyik 40 -esre menne a rendszer / , másikra meg az egyéb próba disztró / -je, mivel szerintem úgyis váltogatni fog egy darabig amíg megtalálja azt amelyik számára a legjobb. Home-ot külön nem raknék sehova. Másik vinyóról szimlinkelném a mappákat és kész.
-
-
törölt tag
válasz
Rimuru #17206 üzenetére
Sziasztok. Egy kis partíció kiosztási segitség kellene. A gépemben 2db winchester van, az egyik 80gb a másik 1terrás. Windows 7 van jelenleg fent, kissebbiken a rendszer nagyobbikon pedig az adatok. Sokan írtátok hogy linuxnak elég 15gb a többi lehet a /home. Nos a kérdésem ebből adódik, hogy csináljam meg a partíciót/partíciókat hogy mind a 2 winchester ki legyen használva?
Elnézést ha túl bugyuta a kérdés vagy a megfogalmazás, csak nem akarom elrontani.
-
válasz
Rimuru #16816 üzenetére
Stílusomat tekintve minden bizonnyal igaza van, ezt be is ismertem neki.
Egyetlen dolgot idéztem utóbb, mint tévedést:
"Egyetlen dolgot kell belátni, Ubuntu nélkül nincs Mint." Szerintem ez nem igaz, még az Ubuntu topicon sem. Axiómaként csak ne nyilatkoztassunk ki valótlan megállapítást.(#16813) bob.zxr
Ő volt az aki szakmai oldalról közelítette meg a dolgot és tudott mondani mást is azon kívül hogy jobb mer csakazér mer ez a legjobb mer a kezdőnek ez a jó.Fentieket kár, hogy nekem címezted, mert én nem bizonygattam az általad érzékeltetett bugyuta stílusban, hogy kezdőknek ez a jó.
Kezdőknek az a jó, amit könnyen fel tud telepíteni és problémamentesen tud használni.
Ezen már csak nem találtok fogást. -
Foose
addikt
válasz
Rimuru #15610 üzenetére
Nem,a 80GB-os vinyón xp van,végszükség esetére. Futottam már olyan programba pl telóhoz,amihez windows kell. De most nem értem,a másik vinyómon volt-van az ubi, (160GB-os) ezen volt eddig a grub,(vagy az eddig is a másikon volt,csak most xubuntura frissítéskor történt vele valami azon kívül hogy frissítette a grubot is?) ami most valószínüleg nincs. Ezért nem indul ha a 160-as vinyót bootolja a gép. Mindjárt megnézem tudok-e rá tenni valahogy.
-
Shrike7973
senior tag
válasz
Rimuru #14512 üzenetére
Engem sosem zavart az, hogy GTK-s rendszerben van KDE-s alkalmazás, és fordítva. Igen, elvileg hely, és memóriapazarlás, de a gyakorlatban ez számomra nem igazán okoz gondot. És ezzel nem csak én vagyok így, pl.: OpenSuSe alapból KDE felülettel érkezik, és mégis telepítve vannak a de-facto GTK alkalmazások.
De amúgy tényleg érdekes a KDE5 ilyen szempontból: Framework topology.
-
gyulank
addikt
válasz
Rimuru #14100 üzenetére
Hiába. 14.04-es Ubuntun, és ugyanilyen Lubuntun szeretném beállítani. Azzal lehet valamit kezdeni, ha a GoogleEarth azt írja ki, hogy nem támogatott a videókártya, és így vagy el se indul, vagy csak sárga vonalak jelennek meg? Windows alól működött mindkét gépen. Kipróbáltam a 7.1-est, és a 7.0-ás GE-t is.
-
válasz
Rimuru #13950 üzenetére
Mert nem működik.
Az a buta Ubuntu one csak a saját (home) mappából hajlandó szinkronizálni. Nekem egy másik meghajtón van egy munkadirektori. Több módszert is olvastam a megoldásra, de ha a grafikus belépés előtt csinálok bármit, a home-ban nem jelenik meg a kívánt tartalom.
Találtam egy mount + opciók parancssort amivel működik root terminálból. Ezt próbálom automatizálni. -
törölt tag
válasz
Rimuru #13946 üzenetére
A meghajtó természetesen mountolva van és a Deluge-ban a külső meghajtó általam beállított mappája be van állítva, ennek ellenére letöltés nem megy (error). Ezért is kérdeztem, hogy mit kell beállítani. /home/downloads-ba természetesen jó. Azt hiszem csak ide tudok másolni terminal sudo parancs nélkül.
-
törölt tag
válasz
Rimuru #12654 üzenetére
/dev/sda2 13G 9,6G 2,8G 78% /
Tisztában vagyok a lehetőségekkel és a korlátokkal. Az a baj, hogy pl. verzióváltáskor az upgrade elindítása után már kellett hirtelen törölgetnem néhány GB-t elfoglaló progikat, az 5%-ot kikapcsolnom, és még a telepítés közben a már telepített progik telepítőcsomagjait is törölnöm.
Viszont ez elvileg csak félévente van egyszer, gyakorlatilag meg egyszer volt, azóta meg figyelek, és előre csinálok elég helyet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- PlayStation 5
- Milyen légkondit a lakásba?
- Xbox Series X|S
- Tőzsde és gazdaság
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest