- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Lajosacs #35096 üzenetére
Közben próbáltam megérteni, mi a mask és disable között a különbség, de a mask megakadályozza a manuális indítást, így a disable a jobb. Ha azzal kikapcsolod a teamviewerd.services-t és a wait.online-t is, akkor még tudod manuálisan indítani a TW-t, ha kell.
Igazán nincs mit!
Anno szívtam már én is ezzel a wait-online-nal, akkor próbáltam kiókumulálni ezeket az infókat.
-
válasz
Lajosacs #35094 üzenetére
Az időzítésekben nem nagyon vagyok otthon és nálam nem is tudom megállapítani, melyik sorban lehetne-e egyáltalán állítani, ezzel meg kell várnod, míg valaki ismeri a systemd-s időzítést. Volt már, amit ebben a sorban tudtam változtatni 90s-ről 2s-re, de az más volt:
ebben a sorban lehetne első blikkre talán változtatni:
cat /etc/systemd/system.conf
Vagy kikapcsolod a teamviewer szolgáltatást is, ha nem használod állandóan, ha kell elindítod külön. Ez tűnik egyszerűbbnek.
Van a disable-n kívül még a mask kapcsoló is, ezt még nem használtam, elképzelhető, hogy azzal is ki kéne próbálnod,
start
-tal visszakapcsolod és utánastop
, majdmask
. -
válasz
Lajosacs #35090 üzenetére
Ha nem rebootoltál még, akkor még mindig az utolsó boot-ot látod a kimenetben, azért van még ott.Csak bootoltál újra, mert jobb a bootidő, viszont akkor ha stop és disable végre lett hajtva, nem lehetne a listában továbbra is. Mindkét linket átnézted gondolom.......na majd kiderül.
A GRUB végére te raktad be az utolsó részt?
-
válasz
Lajosacs #35088 üzenetére
Erősen hajlok arra, hogy a GRUB frissítése nem sokat számít itt, neked végleges megoldás kell!
Az NetworkManager-wait-online.service akkor kell, ha valamely szolgáltatásnak már boot-kor szüksége van netre. Nem látok nálad ilyet.
Két link-et nézz meg a kikapcsoláshoz:
Először a
stop
és utána adisable
Ha a szolgáltatás kikapcsolását valamilyen dependency akadályozza.
Ha elakadsz, szólj!
-
válasz
Lajosacs #35086 üzenetére
Na épp az a legelső, ami tényleg galádkodik néha és valóban nyújtja a bootidőt. Azt a szolgáltatást nyugodtan kikapcsolhatod!
Az etc/default/grub-ba te raktad bele az iommu=soft sort gondolom. Annak mi volt az oka amúgy? BIOS-ban ezt nem lehet állítani? Használsz virtualizációt?
-
válasz
Lajosacs #35084 üzenetére
Megnézted már, milyen szolgáltatások futnak le éppen, amikor hosszabb a bootidő? Némely xy.services kicsit vissza tudja fogni a boot-ot.
systemd-analyze blame
SSD van a gépben és hétfő reggel van:
1min 23.009s fstrim.service
5.537s apt-daily.service
1.226s udisks2.service
720ms apt-daily-upgrade.service
678ms dev-sda4.device
652ms NetworkManager.service
483ms lightdm.service
482ms plymouth-quit-wait.service
351ms networkd-dispatcher.service
318ms alsa-restore.service
301ms systemd-resolved.service
246ms ModemManager.serviceAz első sor jellemzően heti időzítésű és a hét első napján fut le nulla órakor vagy amikor bekapcs gép. Kedden már gyorsabb lesz a boot. De számtalan lassítót lehet még találni.......
Guglizgatás során rengeteg hasonló problémával találkoztam, renszerint az "etc/default/grub" fájl értékeinek szerkesztését javasolták
Pár példát említhetnél, miket javasoltak, mert ugyan a kernel opcióit lehet paraméterezni a GRUB-ból, de ha nem tudod mit szeretnél pontosan elérni és mi, hogyan változtat a paraméterezéssel, akkor lehet barbatrükk is a vége.
-
Lajosacs
csendes újonc
válasz
Lajosacs #34920 üzenetére
Köszönöm a segítséget, megoldódott a probléma. Parancssorban a "sudo ubuntu-drivers autoinstall" parancs lefuttatása után telepítette a repóban található drivert, és így már gond nélkül elindult a rendszer.
Laikusként arra gondolok, hogy mivel PPA-ból felrakott driver volt fönn, amit frissítéskor lekapcsolt, ezért nem tudta frissíteni, a régi meg nem passzolt az új kernelhez.
Még egyszer köszi az ötletet!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen autót vegyek?
- Honda topik
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Elektromos cigaretta 🔞
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged