Hirdetés
- Profildömpinget hozott az új GeForce driver
- Bluetooth hangszórók
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Mini-ITX
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Azonnali informatikai kérdések órája
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz N0zer0 #17500 üzenetére
Köszönöm!
Ubuntu 64 bites kifagy, 32 bites telepítő is kifagy. A beépített indítólemez készítővel mikor csináltam akkor a 32 bites az fel is települt, de a végénél kifagyott az újraindításnál. Most próbálom a 32 bites Mint-et. (XFCE)
Szerintem nem fog menni egyik 64 bites se, de azért majd letöltöm azt is, hátha. Utoljára szeretném a Manjarot kipróbálni.A KDE kezelőfelület sajnos nem tetszik.
Arra gondoltam, hogy az USB-t milyen formátumra formázzam meg mielőtt felírom rá az ISO képfájl-t.
-
nagyúr
válasz mAtThEw0319 #17501 üzenetére
N0zer0 ft hsz- ét annyiban egészíteném ki, hogy én már írtam vele legalább 80 x és mindíg tökéletes volt a megírt disztró. Mindíg fat32- re volt állítva. Nálad nem a penre történő írással van a gond.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz ubyegon2 #17502 üzenetére
Okés. Szerintem se amúgy. Pl most megy evvel a programmal kiírt 32 bites ubuntu telpítője. Meglátjuk, hogy a végén ki-e fog fagyni. Előbb pl kifagyott az elején a telepítő, most meg semmi. Szépen telepíti... remélem, hogy felfog menni és probléma mentes lesz a használata, tényleg nem szeretnék windowst használni!!!
-
mAtThEw0319
senior tag
Ajánljatok valami fasza netbookos linuxot a manjaron kívül. (az se akar felmenni :/ perpill a 64 bitest próbáltam, de nem fut a telepítője se.. mindjárt próbálom a 32 bitest )
Ami érdekes, hogy live rendszerként simán fut a 32 bites ubuntu.. semmi gond, csak szaggat az ablakmozgatás. Ebből kiderül valami? Vagy hogy tudnánk kiszűrni a hibaforrást? Live rendszerben csak kilehet valamit deríteni?!?! -
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17504 üzenetére
A tünetek szerint a videokártya drivere a ludas. Ha jól olvastam a gép leírását, Intel-kártya van benne, azzal pedig elvileg nem szoktak drivernyűgök lenni.
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz N0zer0 #17505 üzenetére
Értem. És mit tudunk tenni ez ügyben hogy a telepítés végén ne fagyjon ki? Amúgy van olyan, hogy be se tölts a telepítő, hanem az elején kifagy mikor a kis pontok "villagnak" vagy mit csinálnak. De ha viszont betölt akkor csak is a végénél az újraindításnál (mikor rákattintok a gombra) és jönnek megint a pontok...
-
stopperos
senior tag
Milyen GPU van benne?
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Jim-Y
veterán
válasz mAtThEw0319 #17506 üzenetére
Azt már próbáltad, hogy ha végigmegy, majd újraindítasz, jönnek a pöttyök és befagy, akkor kikapcsolod a gépet, kihúzod a pendrive-ot, és rápróbálsz, hogy hátha felment az, csak valami gebasz volt az újraindításnál?
-
mAtThEw0319
senior tag
Igen, bekapcsol a gép értelemszerűen, jön a pöttyös töltőkép, de kifagy.
stopperos: Intel® Celeron® Dual-Core N2830 (1M Cache, 2.16 - 2.41 GHz) TOvábbi adatok: [link]
(#17510) N0zer0 64 bitest próbáltam. Betölt a telepítő, rámegyek a telepítésre majd 2-3 perc alatt nem történt semmi. Szóval ez el se indul. 32 bitest mindjárt próbálom. Általában csak a 32 bites telepítők indulnak el.
[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
Manjaro Netbook Edition?
-
mAtThEw0319
senior tag
Most felment az 32 bites Ubuntu. Persze előtte a telepítés végénél szintén kifagyott, de kikapcsoltam, kivettem a pendrive-t majd bekapcsoltam. Feltettem a frissítéseket kérte az újraindtást és kifagyott.. (Y) Kikapcsoltam - majd be de kifagy a pöttyös betöltőnél.. :/ Nem értem én ezt.. na megpróbálom a 32 bites manjaro-t.. hátha!! Közben ha valaki tudja, hogy mi lehet a probléma akkor nyugodtan írja meg mert bármilyen ötlet jól jön..
szerk.: 32 bites manjaro telepítő kifagy.. eddig csak az ubuntu meg a xubuntu volt hajlando feltelpülni! Szerintem evvel a kettővel kellene próbálkozni, csak megkellene tudni, hogy hogyan lehet megszüntetni ezt a kifagyást... valakinek van ötlete?
[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
válasz mAtThEw0319 #17511 üzenetére
Esetleg nomodeset kapcsoló?
Üdv,
J -
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17511 üzenetére
Mondom, a videokártya drivere nem stimmel. Amikor indul az egész Linux pendrive-ról, (meg amikor a feltelepített változat indulna), akkor mikor rajta vagy a bootmanagerben (GRUB) azon a soron, amivel indulna, ott nem Entert nyomsz, hanem azt hiszem, hogy E-t, vagy hasonlót, amit kiír a képernyő aljára, és ott a szövegdobozban a meglévő paraméterek végére beírod, hogy "nomodeset", persze idézőjelek nélkül, utána lehet Enterezni, és elvileg utána rendesen kéne mennie.
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz N0zer0 #17514 üzenetére
F10-t nyomtam miután beírtam a nomodeset szót, mert az enterre csak lejebb ugrált a sorokban, de sajnos ugyan úgy kifagy a pöttyöknél mikor töltene be. :/
Szerk.:
[...]a meglévő paraméterek végére beírod, hogy[...]
Áhháá.. értem. De melyik a megfelelő paraméter?
[ Szerkesztve ]
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz N0zer0 #17514 üzenetére
Na megtaláltam a megoldást: [link]
Erről beszéltél Te is. Most már megy, be is tudok jelentkezni. De ezt hogy lehet megoldani, hogy menjen a videókártyám? Tudtommal az intel videókártyák simán mennek ubuntun... direkt ezért vettem ilyen gépet.
Amiről írok ebben is intel videókártya van.. itt nem volt semmi ilyen gond.(#17517) Nkboy Köszönöm! Közben megtaláltam én is!
[ Szerkesztve ]
-
Nkboy
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17515 üzenetére
A fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással
-
mAtThEw0319
senior tag
Amúgy még mindig nem jó valami. A leállítás nagyon nem akar működni. Hosszan kellett nyomnom a kikapcsoló gombot, hogy kikapcsoljon a gép. Majd bekapcsolásnál most be se jött a grub, hanem a pöttyös töltőkép jött be és kifagyott... Ezen már csak nevetni tudok...... mi a franc van?
szerk.: ismételt ki-be kapcsolásra most bejött a grub, de beírva a nomodeset már attól is kifagy a pöttyös betöltő cucc...
Felejtsem el, hogy ezen a netbookon linuxot fogok használni?[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
válasz ubyegon2 #17496 üzenetére
Nem is fogom írni többet, hogy kész vég, nem csinálom tovább.
Megoldottam a dolgot, ami nem a Linux hibája, hanem az AMD/ATI cég szemértsége ( mivel véglegesen maradok a Linux használatnál, így ilyen hardverrel szerelt holmit nem veszek többet, a nagyon rövid terméktámogatás miatt).
A Manjaro 6 hónap alatt 2-szer lett telepítve és abból a második alkalom azért vált szükségessé, mert hibás volt a kiadott frissítőcsomag. Nem lett volna szükséges újrahúzni, de akkor még nem ment volna a helyreállítás. Ha valamit beüt, akkor Arch fog visszamenni, de mivel a repülőgépnek egyenlőre jók a motorjai, nem ugrok ki belőle
Annyi előnyöm van veled szemben, hogy jó régen 4 évig informatikát hallgattam de nem diplomáztam le (jövőre újra nekifutok és befejezem), és 1999-2003 között használtam Linuxot (Red Hat, Debian, Mandrake, SUSE és Slackware valamint BeOS, de azokat nem én telepítettem). Talán ezért nem ijedek meg a termináltól, bár nem harap.
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
nagyúr
válasz Fritz Teufel #17519 üzenetére
Igaz, mostanában nem említesz ilyesmit, csak felemlegettem ezt a régi poenos dolgot.
Nem kis előny, ami nálad van!
Én úgy jártam ki az iskolákat, hogy akkor még nem, hogy informatika oktatás, de számítógép sem volt.
Első melóhelyemen, ahol irodai környezetben dolgoztam, azért telepítettek hozzánk egy gépet, mert az volt az egyetlen biztonságosan zárható helyiség! Hozzá se nyúlhattunk, hetente megjelent egy főtiszt és nagy floppyn valamit átküldött egyok ojjektumból a másikba. Attól még pacmannal egyszer kinyírtam a gépet!
Most is azért vettem rá magam a Linuxra, mert a Win7 már totál leterhelte a gépet is és ezáltal engem is. Úgy tudtam anno, mint sokan mások, hogy a Linux az egy parancssoros igen jó kis oprendszer.
Szerencsére elkezdtem utána olvasgatni és most Win nélkül, mint home user Linuxozok nulla hozzáértéssel.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17518 üzenetére
Senkinek nincs már ötlete? Olvastam itt [link] a hozzászólásoknál, hogy valaki tett rá ubuntut... de hogy a francba működik neki?
Hogy lehetne megoldani ezt a videókártya problémát? -
stopperos
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17521 üzenetére
Memtest esetleg? (Lehet már volt, de megpróbálod?)
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
N0zer0
senior tag
válasz stopperos #17522 üzenetére
Akkor a Windows sem ment volna neki probléma nélkül. Részemről passzolom, nincs ötletem, bármi lehet.
Esetleg még azt lehet megpróbálni, hogy kivenni a kernelopciók közül a quite splasht (tehát ahová be kellett volna tenni a nomodeset kapcsolót, csak most nem azt tesszük bele, hanem még ki is veszünk), hátha a bootolási folyamat közben írja, hogy mi a bibi, vagy látszik, hogy melyik részen akad el.
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17524 üzenetére
Lejárt a szerkesztési időm. Amúgy a gépen gyárilag Linpus Linux volt. De valami nagyon régi lehetett, mert egyáltalán nem hasonlított a hivatalos oldalon lévőhöz. [link]
Letöltöm ezt és megpróbálom ezt felrakni. Nekem már tényleg mindegy, csak linux legyen és azért grafikusan lehessen babrálni, hogy ne nézzen ki annyira fapadosan!
-
mAtThEw0319
senior tag
Na felraktam a legújabb Linpus Linuxot. Most onnan írok. Nem rossz, de amennyit tudtam használni az Ubuntut, ahhoz képest ez nagyon lassúnak tűnik. Fixen elhiszem, hogy az Intel HD Graphics -ommal van a gond, de akkor kérlek titeket segítsetek ennek megoldásában.
Jó lesz nekem ez a Linpus Linux is, csak jó lenne megoldani a videókártya problémát.Alkalmazást fogalmam sincs hogyan tudok telepíteni. Tudtommal ez a Linpus Fedora alapú szóval gondolom akkor ugyan úgy kell mint egy Fedorára. Csak én azt se tudom, hogy arra hogyan kell telepíteni.
-
Dhampir
félisten
válasz mAtThEw0319 #17526 üzenetére
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz Dhampir #17527 üzenetére
Nem jó, próbáltam már ezt is... itt szerintem azt kellene csinálni, hogy amit feltudok tenni linuxot (perpill az ubuntu 32 bites és a linpus 64 bites megy fel) annál az első bejelentkezésnél feltenni az intel driverét. Csak nem tudom hogyan kell.. mert az illesztőprogramoknál nem jelent meg semmi Ubuntunál... tudtok nekem ebben segíteni? Egyáltalán jól gondolom, hogy így megoldódna a probléma?
-
Dhampir
félisten
válasz mAtThEw0319 #17528 üzenetére
Csak amiatt írtam a Fedora topicot, mert a Linpus a Fedorán alapszik, hátha többet tudnak segíteni.
-
stopperos
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17528 üzenetére
Mintha lenne külön telepítője az intelnek: [link] De lehet rosszultudom, ezt az oldalt próbáltad?
-
sqpp
őstag
Üdv,
Feltelepítettem a gépemre a Debian 7-et az lenne a kérdésem, hogy a grafikus drivereket hogy telepítsem? melyiket? mert próbáltam de hibát írt.
nVIDIA 7600GT
-
-
Dhampir
félisten
Szia, Debian topic.
-
sqpp
őstag
válasz lionhearted #17533 üzenetére
Csáó,
Bocsi hogy PM-be zavarlak, de nem engedi telepíteni, próbáltam apt-get -f install-t is de ígysem jó, valami függőségeket ír, de mikor azokat szeretném telepíteni azt írja, hogy elavult forrásokba található csak, és az meg nemtudom me
-
-
sqpp
őstag
válasz lionhearted #17536 üzenetére
lol, azt hittem PM-be írtok,
meg persze bár ott is jelez valami bibi-t pedig én már értek annyira hozzá, hogy ne tenné, de valahogy még is -
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17524 üzenetére
Csak a quite splasht. Mást nem kell belőle törölni. Ha még aktuális, mert látom, hogy letörölted az Ubuntut. Egyébként próbaképp mehetne fel valamelyik kisebb disztró, amelyiknek az ablakkezelőjében nincs bekapcsolva a compozit effekt. Nekem most csak a Lubuntu jut eszembe, de lehet van még másik, majd a topikban segítenek a többiek.
Talán úgy nem fagy le, és fel tudod tenni az intel driverét, majd mehet fel egy másik grafikus felület, pl. Unity, ha annyira azt akarod.
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz N0zer0 #17538 üzenetére
http://www.linpus.com/
Ez az egyetlen linux disztró, ami sehol se fagy le, de lassú és néha belhülyül a touchpad. (Windows 8-n egyáltalán nem működik driver felrakás után se. o.O )
Nekem igazából tökmind1 milyen linux, de most hogy láttam többet az Ubuntun kívül, így a Mint 17-esből az XFCE és a Xubuntu tetszik. Kipróbálnám akár még a Fedorát is XFCE kezelőfelülettel. Ezek mind sokkal gyorsabbnak tűntek.
Most perpill felraktam a Linpus-t és megpróbálom felrakni erre a drivert, mert akadozik egy picit és lassú az egész... -
-
mAtThEw0319
senior tag
Na kitöröltem a quiet splash szót vagy mit... ez a kép fogadott: [link]
Valakinek van ötlete?
(#17540) lionhearted Foggalmam sincs, de holnap kicseréltetem... azért az már vicces, hogy a hivatalos acer oldalon Windows 8.1 driverek közül felrakva Windows 8.1 -re a touchpad drivert, nem működik. Fn gombokat is nyomogattam. Szóval ezen a gépen semmi se akar összejönni. :/
[ Szerkesztve ]
-
stopperos
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17541 üzenetére
Ez egy teljesen normális boot képernyő.
-
fradi81
veterán
válasz mAtThEw0319 #17543 üzenetére
nem wtf, ez egy hagyományos boot, ami most nincs rejtve.
moto g72, Ninebot d28e
-
fradi81
veterán
válasz mAtThEw0319 #17545 üzenetére
Hát ha itt megfagy és nem megy tovább akkor van probléma.
moto g72, Ninebot d28e
-
mAtThEw0319
senior tag
Xubuntu UEFI módban USB telepítő mindig bebootol. Live módban tök faszán megy minden. De miután feltelepült UEFI módban utána nem bootol be a rendszer hanem kapok egy üzenetet, hogy no bootable device os vagy mi... aztán átállítom legacy-ra.. ott hol full fekete képernyő fogad, hol bejön a grub de megfagyva.. szóval ilyenkor mi van? Azt hittem, hogy ha live-ban tökéletes egy rendszer (jó azért ha mozgatom az ablakokat az szaggat rendesen) akkor telepítés után nem lesz gond.
-
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17548 üzenetére
UEFI-nél a Safe Boot és Fast Boot opciókat kell kikapcsolni, meg esetleg Legacy-ra tenni, de ezek szerint ezeket végigcsináltad. Úgy sem az UEFI a baj, mert annál vagy sose bootolna, aztán ha átállítottad, akkor mindig probléma nélkül kéne indulnia, de nem így, hogy egyszer lefagy, egyszer nem, a live mód megy, de a rendes telepítés nem.
A bootképernyő nem wtf, ez a normális, pont ezt akartuk, hogy látszódjon és érdemibb infóval szolgáljon. A swap felcsatolásánál akad el, vagy az azutáni pontban (ezt még ki kéne deríteni, hogy melyik következne), bár ez úgy nem mérvadó, hogy néha már a GRUB-nál megfagy. Nincs tényleg több ötletem, talán a SATA vezérlő nem tetszik neki. Én még annyit csinálnék, hogy mikor így megfagy, otthagynám a gépet 10-20 percre, vagy még többre. Hátha továbbmozdul. Nem valószínű, de veszteni való nincsen.
Azért is valószínű, hogy a SATA vezérlő, mert a Live rendszer nem nyúl a vezérlőhöz (csak mikor felismeri), a HDD-hez sem nyúlkál, és pont ezek azok, amiket viszont a telepítő és a feltelepített és bootoló rendszer meg igénybe vesz.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz mAtThEw0319 #17548 üzenetére
A swap- ot direkt raktad be sda1- re?
Meg kéne próbálnod swap nélkül vagy a meghajtó legvégére tedd át inkább.swap sorában a Priority -1 se biztos, hogy jót jelent, de ez csak laikus tipp
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest