- Milyen videókártyát?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi belépő szinten
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Tényleg nekimegy a kínai félvezetőiparnak az USA
- Amazon Fire TV stick/box
- OLED TV topic
- Logitech G Pro X billentyűzet és egér tesztje
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamy
senior tag
válasz lev258 #18743 üzenetére
Túl sokat én sem értek hozzá, ezért kérdezek. Amit Te linkeltél, az szerintem számomra nem szükséges, mivel ezek a felhasználók csak Samba felhasználók, a rendszerhez nincs közük, ezért nem is tudom őket úgy törölni. A Samba egy külön adatbázisból veszi a felhasználókat, ezért se hinném, hogy a "deluser" parancsra szükségem lenne. Másrészt a samba-tools, vagy a pdbedit törli a felhasználót, bár a home könyvtára ottmarad, a listából eltűnik. Viszont valahol még bent ragad a rendszerben, mert nem tudom ugyanazzal a névvel létrehozni, akkor se ha kézzel kitörlöm a home könyvtárát. Igazából arra kellene rájönni, hogy ha a webes felületen törlöm, akkor ő milyen parancsot futtat a háttérben, mert úgy jól működik a törlés, utána engedi ugyanazzal a névvel létrehozni.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Ibituba
aktív tag
válasz lev258 #18752 üzenetére
sajnos nem. de lehet valamit nem jól csinálok. holnap majd folyt köv. köszi az eddigieket.
MOD.
szabadi@Satellite-C650:/etc/network/interfaces.d$ cat /etc/network/interfaces
# interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)
auto lo
iface lo inet loopback
szabadi@Satellite-C650:/etc/network/interfaces.d$[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Ezt nem értem. Ha csak a samba config-ban van benne egy felhasználó, annak nincs home mappája. Ha van neki, függetlenül attól, hogy csak a samba-hoz van engedélye, akkor egy rendszerfelhasználó. Mi az, hogy webes felületen törlöd? És mivel?
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Tamy
senior tag
válasz lev258 #18755 üzenetére
Akkor lehet, hogy én tudom rosszul, mindenesetre az biztos, hogy
van home mappájapontosítok: a /home alatt van minden felhasználónak a megosztása a saját nevével, és törölni csak a samba-tools paranccsal, vagy a pdbedit-el lehet.A Zentyal-nak (maga a szerver) van egy webes adminisztrációs felülete, ahol a teljes rendszert konfigurálni lehet. Itt lehet új csoportot, illetve felhasználót hozzáadni, vagy törölni. Ez kényelmes, meg minden, csak ezen keresztül nem tudom azt megoldani, hogy egy adott csoport összes felhasználóját töröljem, még egyesével is körülményes lenne. Látom, hogy kik tartoznak egy csoportba, de ott csak a csoportból tudom őket kirúgni. A felhasználóknál meg egyesével kéne végigmenni az összesen. Ezért kéne valahogy egy scriptet csinálni hozzá.
[ Szerkesztve ]
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Ablakos
őstag
Raid 1 lemezből az egyik megadta magát. Leválasztotta az ubi. Ha kicserélem másikra ezt a rosszat, akkor auto.kezdi szinkronizálni, vagy van egyéb tennivaló?
-
honda 1993
senior tag
Hali.
Elég nagy sz@rban vagyok.
Felraktam az ubuntut, és utána vagyis most akarom mellé a Windowst telepíteni.
A boot menuben beállítom hogy arról bootoljon amin a Windows van, de egy olyan hibaüzenetet dob ki hogy nem található telepítő fájl a meghajtóbam (pedig rajta van)
És az a baj, hogy sehogy nem engedi megcsinálni, olyan mintha az Ubuntu kavarna be.
Ha a Windowst telepítettem volna először akkor szerintem nem lenne gond, de most sajnos semmi megoldást nem találok erre.
XD alias IKSZDé
-
lev258
veterán
válasz honda 1993 #18758 üzenetére
Az Ubuntu semmit sem zavar a Windows boot folyamatában, telepítésénél. Legfeljebb azért reklamálna, ha fura partíciókat látna. Azt a Windows telepítőt kellene jobban megnézni.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz honda 1993 #18758 üzenetére
Ezért praktikus a Win-nel kezdeni, majd utána az Ubi-val. Nem tudom van-e ennek technikai alapja, de én így szoktam és eddig még soha nem volt (ebből) gondom.
-
honda 1993
senior tag
válasz lev258 #18759 üzenetére
Gondoltam arra hogy a telepítő lehet a hibás, de nem mert kipróbáltam egy másikkal (egyébként pendrive on van)
Beállítom hogy usb-hdd ről bootoljon és ezt írja
Operating system wasn t found. Try disconnecting any drives that dont......
És csak az ubuntu lehet a hibás mert soha nem volt még ilyen.
Imibogyo: ezzel nem vagyok előrébb, mert megoldást továbbra sem találtam.
[ Szerkesztve ]
XD alias IKSZDé
-
lev258
veterán
válasz imibogyo #18760 üzenetére
Mindössze a Grub újratelepítését ússza meg vele az ember, semmi több.
honda 1993: könnyen lehet, hogy rossz módon került a pendrive-ra a telepítő. De van olyan is, hogy adott gép adott pendrive-ot nem szeret. Ismétlem, az Ubuntu nem szól bele más rendszer boot-jába.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz honda 1993 #18763 üzenetére
Nem kell hinni nekem és erőltetni sem fogom. Viszont ezen a vonalon valószínűleg nem fogsz több tippet kapni, mert nincs.
-
_Dumber_
őstag
válasz honda 1993 #18763 üzenetére
Ha penről akarsz bootolni, és már a bios-ban arra állítod az elsődleges bootmédiát (vagy a bootmédiánál az USB-t választod ki - pl egyes gépeknél F12 vel) akkor, ha helyesen van a win kiírva már el sem jut a vinyóig a folyamat. Ergó azt sem tudja a géped, hogy van egyéb oprendszered.
-
honda 1993
senior tag
válasz _Dumber_ #18765 üzenetére
Most erre nem tudok mit mondani. Nem először telepítek wint, és soha nem volt ilyen probléma.
Az jutott eszembe, hogy mivel linux live segítségével raktam a pendrive ra az ubuntut és így egy "linux pendrive" lett belőle talán ez lehet a probléma. És emiatt akad meg a win boot.
(bár még formáztam is a pendrivet egy másik gépről amin szintén windows van) és csak utána raktam rá.XD alias IKSZDé
-
lev258
veterán
válasz honda 1993 #18766 üzenetére
Nézd meg a pendrive-ot a Lemezkezelővel Ubuntu alatt. Előfordulhat, hogy csak a Live résszel foglalkozik a Windows és a fennmaradó részt figyelmen kívül hagyja. Így egy megosztott pendrive lesz, ami okozhat kalamajkát. De választ kapsz rögtön, ha egy másik (tiszta) pendrive-ra rakod a Windows telepítőt.
[ Szerkesztve ]
-
szundybence
aktív tag
Nem véletlenül USB3-as portra dugtad be? Mintha az is okoz ilyen anomáliát.
-
honda 1993
senior tag
válasz szundybence #18768 üzenetére
Ugyan oda volt dugva, ahova eddig is a telepítések során.
XD alias IKSZDé
-
RBJ
addikt
Trisquel 7.0 t használ valaki?
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
RBJ
addikt
tgz filet nem tudok ezzel telepíteni.
./configure
make
make installNo targets specified and no makefile found. Stop.
make: *** No rule to make target `install'. Stop.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
nagyúr
Ez a Linux bosszúja, Koma! Túl sokat szidtad, márpedig neki lelke van!
Egyébként, ha ennyire penge vagy Win- ből, akkor miért csak a formázást csináltad Win alól, miért nem írtad ki onnan az iso- t is!
Azt gondolom tudod, hogy Win kiírása pendrive- ra mindíg gázosabb, mint Linux iso- t kiírni.Különben meg amennyit fikáztad itt a Linuxot a Debian topicon, miért nem a Win topicon teszed fel megszokott szinvonalú kérdéseidet? Már csak a telepítési kísérlet során kiírt hiba miatt is okosabban tennéd, ha Win topicon érdeklődnél.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
honda 1993
senior tag
válasz ubyegon2 #18774 üzenetére
Mar sikerult megoldanom, de baromi hosszu lenne leirni hogy mi/mik voltak a problemak. ( de valoban az ubuntu volt az ami bekavart )
Csak egy kis erdekesseg : boot menuben megadtam hogy dvd-rol bootoljon, illetve a biosban az elsodleges boot prioritast szinten a dvd-re allitotam.
Na vajon mi tortent ? Az ubuntu bootolt. ( es nem ubuntu volt a dvd-n, hanem windows )
XD alias IKSZDé
-
szundybence
aktív tag
válasz honda 1993 #18775 üzenetére
BIOS frissítést javaslok. Valószínűleg már nagyon régi lehet.
-
spammer
veterán
Itt kérdezem, ezt a topikot talán többen olvassák.
elementary OS .contractor-ban szeretnék több parancsot egyszerre kiadni, de nem működik:
Exec=cp %F /home/snoti/tesztmappa; notify-send -i icon-copy "copying to tesztmappa"
Gettext-Domain=pantheon-files;pantheon-terminalPróbáltam 2 db Exec és 2 db Gettext-Domain sorban is, úgy sem jó. A lényeg az lenne, hogy jobb klikk-re bejönne egy lehetőség, hogy a fájlt azonnal másolja a tesztmappába és arról rögtön jönne is egy notification is amolyan visszajelzésképpen. Külön-külön működnek, de nem tudom, hogyan lehetne egyszerre több parancsot lefuttatni contractorban. Össze lehet-e fűzni, ha igen, hogyan kellene elválasztani őket, mert a pontosvesszőt nem eszi meg?
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
spammer
veterán
válasz Aethelstone #18778 üzenetére
Azzal sem megy. Érdekes, mert terminálból kiadva működik, de a contractor nem veszi be sehogy, akárhogyan írom vagy választom el.
-
-
spammer
veterán
válasz Kendek #18781 üzenetére
Hála! Frankó, akármerre gugliztam, nem találtam rá megoldást, köszi!
Viszont könyvtárakat (és benne lévő fájlokat) nem másol, pedig ez van beállítva (másoltam):
MimeType=inode;inode/directory;application;audio;chemical;image;message;model;multipart;text;video;x-conference;x-epoc;x-world
Mit kellene megadni neki, hogy mindenre vonatkozzon, cakk-pakk másoljon könyvtárt is az összes benne lévő fájllal együtt, ha rányomok?
__
(#18780) percival64 Köszi, próbáltam azzal is, de %F-et nem dobta át a scriptnek, így nem találta a fájl(oka)t.
[ Szerkesztve ]
-
honda 1993
senior tag
Hali.
amikor a terminalba irok valamit es megkerdezi pl hogy rendszergazdakent futtatom-e a .....
akkor hogy lehet ra valaszolni ? ( nem jo az hogy : yes, y stb stb ) semmi logikat nem latok ebben az egeszben.
[ Szerkesztve ]
XD alias IKSZDé
-
MODERÁTOR
válasz honda 1993 #18784 üzenetére
Ez egyszerű, ugyanis sosem kérdezi meg ezt tőled, legfeljebb hibaüzenetben közli, hogy root jogosultságokra lenne szükség. Erre van ugyanis a sudo meg a jelszavad begépelése.
-
Rimuru
veterán
válasz honda 1993 #18784 üzenetére
Gondolom sima userként indítod így nem tudja végrehajtani ezért kérdez rá. Indítsd el rootként.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
honda 1993
senior tag
-
törölt tag
válasz honda 1993 #18787 üzenetére
Mi ez a program, ha nem titok?
-
MODERÁTOR
Igen, mert nem kérdés volt az, hanem hibaüzenettel kilépett az adott program. Visszakaptad a promptot, majd kiadtad a yes és y parancsokat. Mivel nem léteznek ilyen parancsok, kaptál még két hibaüzenetet. Ennyi történt.
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
Mert telepítésnél root vagy. Azért teszi fel a kérdést hogy te megbizonyosodj rajta hogy úgy van-e és ezért nem sikerül futtatni normálisan a parancsot. Miután kiírta visszakapod a shell-t.
Amúgy egy ilyen üzenet lehet tényleg szerencsésebb: "error: you cannot perform this operation unless you are root."Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz honda 1993 #18791 üzenetére
Azt kérdezi hogy milyen parancsot akarsz futtatni.
Amúgy a legegyszerűbb leellenőrizni úgy hogy megnézed a prompt-ot. Ha "$" szerepel benne akkor sima user ha pedig "#" akkor root vagy (alapbeállítások esetén). De mivel Ubuntun topicban vagyunk ez most nem olyan fontos, a parancs elé írd ki hogy sudo akkor emelt jogosultságokkal dolgozhatsz (jelszó beírása esetén).
Vigyázat, csalok!
-
spammer
veterán
válasz Kendek #18783 üzenetére
-a kapcsolóval működik, köszi szépen, sok szarakodást megspóroltál nekem!
Tehát példa (az utókornak):
Exec=sh -c "cp -a %F /home/felhasznaloneved/tesztmappa ; notify-send -i icon-copy 'copying to tesztmappa'"
A végén notify szövegét idézőjelbe kell írni, de dupla idézőjel nem működik (mert ugye mindkét parancs az idézőjelek között kerül felsorolásra), így aposztróf jelek közé írtam a notify szövegét. Így működik, de szabályos-e, jó-e ez így, vagy érdemesebb másképp formázni?
-
MODERÁTOR
Egyébként tervezek írni ehhez kapcsolódóan egy új programot, illetve már hozzá is láttam pár napja. A grafikus alkalmazásokat egyre nehezebb normálisan elindítani root jogosultságokkal. A gksu-val elégedetlen vagyok az utóbbi pár kiadás óta, ráadásul nem az alaptelepítés része már. A pkexec pedig nem jó általános használatra. (A sudo meg ugye alapból kizárva.)
Lényegét tekintve nekem fontos lenne a környezeti változók normális szabályozhatósága, a normális megjelenés a képernyő-billentyűzet használata mellett is, valamint jó lenne ha nem feltétlenül kérne mindig jelszót, hanem lehetne ilyen megerősítős ablak is mint amilyen általánosságban minden más rendszerben van (akár időre, akár az aktuális munkafolyamatra korlátozva). Azért lássuk be, bármennyire is biztonságos (vagy csak vélten az) az állandó jelszókéregetés, nehéz eleget tenni annak, hogy legyen jó hosszú és bonyolult a jelszó, miközben könnyen és sokszor begépelhető is. -
honda 1993
senior tag
Hali.
Az lenne a kerdesem, hogy mivel en eleve azert kezdtem erdeklodni a linux irant, mert biztonsagosabbnak mondjak mint a windows.
Szoval hogy ha a biztonsag erdekel mint tema a linuxon belul, akkor hol keresgeljek?pl: anonimitas, tuzfalak,proxy stb.
illetve hallottam olyat is hogy valaki "osszekapcsolja" a linuxot a windows-al, es ezaltal is biztonsagosabb lehet. de ez pontosan mit is takar ? nem csak azt hogy siman fel van telepitve a win melle ?
[ Szerkesztve ]
XD alias IKSZDé
-
Aethelstone
addikt
válasz honda 1993 #18798 üzenetére
Sehol. Tedd fel és használd. Ennyire egyszerű
Arsenal FC - Go Gunners!
-
honda 1993
senior tag
válasz Aethelstone #18799 üzenetére
Ez megis mit akar jelenteni ? mert kozel sem tekintheto a kerdesemre iranyulo valasznak.
XD alias IKSZDé
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest