- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen videókártyát?
- Tényleg nekimegy a kínai félvezetőiparnak az USA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali hatállyal lemondott Pat Gelsinger, az Intel vezetője
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Apple asztali gépek
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18383 üzenetére
Azt hiszem akkor az utolsó válaszom a témával kapcsolatban. Nem, nem próbáltam ki azt a konkrét programot, amit említettél. Viszont sok más programot igen, amiket Wine-nal használok, vagy kipróbáltam korábban. Én azt sejtem, hogy a fájl útvonalával van probléma.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
válasz szundybence #18388 üzenetére
A kép alapján, amit linkelsz, ott is van egy ilyen környezeti változó beállítás. (WINEPREFIX)
[link]
Kicsit utána Guglizva látom, hogy több ilyen wine környezetet fel lehet építeni, ezek alapján jött az ötlet, hogy mi lenne, ha bemásolnád a saját, vagy akár a közös wine wines(nek tűnő: ~/.wine/drive_c...) mappájába, mintha tényleg winen lenne. Elsősorban a ProgramFilesba, hiszen az a wines környezetben már alapból benne van a PATH-ban, azaz ott tudja keresni a részeit.
Ezenkívűl érdemes olvasni még: [link] Ebben pl benne van az asztali ikon készítés is, sőt a WINEPREFIXről is.Sajnos, pontosan leírni, hogy mit kell én sem tudom, viszont van elképzelésem és segítek keresni.
Tegnap még működött...
-
fecus
őstag
Ez csak egy vélemény:
Álljatok meg! szundybence-nek van egy problémája. Nyilván idegesíti, hogy nem kap rá megoldást. Feltettünk már ezer kérdést. Már van egy ember aki érti a problémát. Mi nem vagyunk kötelesek megérteni ha egyszer nem megy. Az adjon választ aki érti mi a kérdés!
Nem kell nógatni, hogy másképp oldja meg mert ő úgy szeretné megoldani ahogy gondolja. Majd ha kiderül, hogy nem lehet akkor kérdezni fog, mi lehet a más megoldás."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
kispx
addikt
válasz Aethelstone #18402 üzenetére
Vagy csak aag visszatért.
-
szundybence
aktív tag
válasz lionhearted #18403 üzenetére
"mi lenne, ha bemásolnád a saját, vagy akár a közös wine wines(nek tűnő: ~/.wine/drive_c...) mappájába, mintha tényleg winen lenne"
Igen, ez egy lehetséges megoldásnak tűnt és kipróbálva tényleg működött is. Köszönöm a válaszod!
-
Dhampir
félisten
válasz bull84ghia #18393 üzenetére
Hasonlíthat akár a Windows 7-re is.
-
Zs0lt
csendes tag
Szerintetek az miert van, hogy kb. egy honapja 10 alkalombol 9x nem indul el semilyen Youtube video? Ha elindul, akkor viszont rendesen lejatsza. Telefonomon megy a lejatszas zavartalanul, tehat nem a nettel van baj. A gepen az op. rendszert nem update-eltem, nem huztam ujra. Semmi valtozas nem tortent.
-
törölt tag
válasz szundybence #18397 üzenetére
Well, én feltelepítettem, a végén kérdezte, akarok-e indítóikont az asztalra, akartam, kirakta, elindítja. Igaz, én Debian Jessie-n csináltam, XFCE felületen. Indítóikon tartalma az első képen.
Különben meg azért alakul így, mert nem pusztán felvetsz egy programot, aminek használatához segítséget kérsz, hanem meg is indoklod, hogy azért használod ezt, mert olyat tud, amit a linuxos programok nem tudnak. Erre egy linuxos fórumon természetesen az az első reakció, hogy tudják, pl. ez vagy az. És ahelyett, hogy kipróbálnád, felhúzod az orrodat. És ez még enyhe kifejezés itt.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Aethelstone #18406 üzenetére
Azért, te sem egy barátságos sorral nyitottál: "Persze az más kérdés, hogy miért használ bárki is TC-t linux alatt, amikor van jópár, sokkal jobb megoldás natívan " Hogy ha nem akar senki, de ő mégis, akkor ő a hülye.
Szerintem egyszerűen csak megunta a végtelen ciklust. Mindenki azt akarta bizonygatni, hogy miért nem natív programokat használ, mert felhozott pár egyszerű példát. A valódiakat vagy nem akarta, vagy nem volt lényeges ismertetnie, mert pl. speciális program, ha tudod sem vagy beljebb. Azt tudta, hogy működik, csak azt nem, hogy hogyan tud rá ikont kreálni. Ennyi lett volna a feladat.
Nyilván itt se mindenki szakértő, de 2 oldal loop után, és amellett, hogy többször, kiemelve leírta, hogy érti, amit mondotok, de az nem jó, vagy nem a teljes megoldás, elbeszéltek egymás mellett (ez egyébként a való életben is megesik, tehát valid érv), így meddő a thread, ti erőltetitek a vonalat, és egymást bosszantjátok. Aminek a végén idiótának tituláljátok. Csak azért mert egyes programokhoz ragaszkodik. Ez azért nem szép dolog egy nyílt közösségtől.Tegnap még működött...
-
Aethelstone
addikt
válasz lionhearted #18412 üzenetére
Hogy ha nem akar senki, de ő mégis, akkor ő a hülye.
Ezt én írtam volna? Ugyan dehogy......
Ez nem volt barátságtalan. Az volt a barátságtalan, ahogy elhajtott a pichába, hogy ami neki kell, azt csak ez az emulált TC tudja megoldani...pedig csak 5 percet kellett volna gugliznia. Nézd, ez nem a linux kezdő....
[ Szerkesztve ]
Arsenal FC - Go Gunners!
-
válasz Aethelstone #18413 üzenetére
Teljesen lényegtelen, hogy mit tud, mit nem tud. Neki volt egy eredeti kérdése, ami nem is a TCre vonatkozott, mert az már fel volt telepítve. Hogy a TC-t miért használja, az legyen az ő baja. Te viszont egyértelműen kinevetted, mert neki a TC kell. Nincs hozzá joga? Elegendő lett volna röhögő fej, és más egyéb "kétértelmű" mondat helyet érdeklődni, hogy egyébként az mire kell, mert lehet, hogy talál natívat is. Én pl a Krusadert nem tenném fel soha, KDE... Amióta nem winezek, még a 2 panelesről is leszoktam az esetek nagy részében. Pedig végigvittem a teljes NC->WC->TC vonalat IT ismereteim megszerzése során. Problem?
Lehet nem a kezdő topik, de ez nem is biztos, hogy kezdő kérdés. env változók ismerete egyik platformon sem feltétlenül a kezdő tudás alaprésze.
És nálam simán azt jelentette, amit írtál, hogy hülye. Ez benne van abban, hogy "miért használ bárki is"... azaz nem érted az okát, de ennél továbbmenve, értelmetlennek tartod, ezt erősíti a röhögőfej. Értelmetlen, irracionális dolgok végrehajtása pedig a tudatlan emberek ismérve...
Tegnap még működött...
-
Aethelstone
addikt
válasz lionhearted #18414 üzenetére
És nálam simán azt jelentette, amit írtál, hogy hülye.
Nálad lehet. Mindenesetre azt azért lássuk be, hogy a Linux nem egy olyan OS, aminek az a feladata, hogy qrva jól futtassa wine-t.
Egyébként a kolléga penetráns hozzászólásai nem zavarnak? Csak az enyém?
Ráadásul más kolléga is kifejtette, hogy baromság wine-nal bohóckodni, amikor van natív alternatíva, de a kolléga a homokba dugja a fejét. Valamiért Neked az enyém fájt...lelked rajta.[ Szerkesztve ]
Arsenal FC - Go Gunners!
-
válasz Aethelstone #18415 üzenetére
Ha nálam lehet, akkor nála is lehet. Tehát nem egyértelmű. Most is ködösítesz. A linuxnak nem csak wine esetén kell jó env beállítás. Felesleges emögé bújni. Itt is inkább az volt a kérdés, hogy a linuxnak vagy a winenak kell tudnia/továbbadni, hogy mit hol keressen.
A kolléga hozzászólásai akkor zavarnának, ha így indított volna. Most sem látok kivetni valót abban, hogy a saját problémájára keresi a megoldást. Többször jelezte, hogy rossz irányba fordultak a dolgok, ezek után köszönte meg a segítséget. Ez egy kulturált formája annak, hogy ami nem megy, azt ne erőltessük. Fogalmunk sincs, hogy mióta űzi az ipart, mégis a döntéseit, azaz hogy milyen szoftvereket használ szívesen, kezdtétek el kritizálni. Anélkül, hogy tudnátok, hogy milyen döntési folyamat állt mögötte. És nincs mindig natív alternatíva. Mivel a valódi programlistáját továbbra is homály fedi, így ezt kijelenti szintén elég felületes.
Téged azért emeltelek ki, mert tőled az első hsz a témában is már zavaróan hatott.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
Zs0lt
csendes tag
válasz Aethelstone #18410 üzenetére
Firefox. De kiprobaltam a Minitube-ot is. Azzal is ugyanez volt a helyzet. (Csak az meg ossze is omlott mindig plusszba.)
-
lev258
veterán
válasz lionhearted #18412 üzenetére
Annyit engedj meg nekem a többiek védelmében, hogy én említettem, használhat natív programot is. De emellett többször is kértem, írja le, milyen path-et használ a parancshoz az indítófájlban Wine-nal. Ezt egyetlen alkalommal sem tette meg. A többiek a feldúlt hozzászólásaira reagáltak. Sajnos nem csak itt tapasztaltam már, hogy vannak, akikkel nehezebb szót érteni. Ez nem jelenti, hogy hozzá nem értő emberek vannak a másik oldalon, hanem azt, hogy a kommunikáció mindig kétirányú. Ha valamelyik irányban probléma jelentkezik, az egész kommunikáció kudarcba fullad. Bízom azért benne, hogy esetleg egy másik alkalommal sikeresebben és főleg nyugodtabban jutunk majd a dolgok végére.
A kérdezőnek: részben megértem a nézőpontodat, de mint írtam, nem ok nélkül szoktam visszakérdezni.[ Szerkesztve ]
-
toth_janika
őstag
Nem akartam ebbe a témába belevauzni, de muszáj... A magam példájából indulok ki. 2 hónapja használok linuxot, és ha visszaolvastok rengeteget segítettek a hozzáértők, pl lev is. Fontos, hogy kérdezni tudni kell. Néha én sem tudom, mit akarok kérdezni, de ha visszanézitek a hsz-eimet, látjátok, hogy tisztelettudóan kérdezek, és eddig senki nem "sértegetett".
Tehát mielőtt valaki felháborodik, hogy "nem arra válaszolnak, amit kérdezek" jobb elgondolkodni, hogy jól tettem-e fel a kérdést...
PeaceFlickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
szundybence
aktív tag
válasz #40553216 #18411 üzenetére
"Well, én feltelepítettem, ..."
Idézek magamtól a (#18354) hozzászólásomból:
"a WINE alá nem felinstallálható, de könyvtárral rendelkező windowsos programot hogyan lehet kitenni az asztalra"
Így, aláhúzva írtam be akkor már kínomban sokadszor, de lám még mindig nem értitek. Mit mondhatnék? Próbáld meg szóról szóra elolvasni vagy tízszer. Talán megérted. De ha nem, én nem fogok megharagudni rád. Segíteni akarsz és tele vagy jóindulattal. Ugyan mi okom lenne haragudni?
(#18416) lionhearted: Kedves, hogy a védelmedbe veszel, de nincs rá szükség. Én vagyok a hibás. Mi a franckarikának jöttem ide, nemigaz?
[ Szerkesztve ]
-
Aethelstone
addikt
-
joecontra
addikt
válasz szundybence #18420 üzenetére
Azt hiszem én értem mit szeretnél. Egy Wine alá nem telepített .exe fájlhoz szeretnél asztali beállítófájlt - .desktop- (ikon az asztalon) készíteni. Amit sikerül összehozni, az meg nem indítja az .exe-t.
Jól értem?
Üdv,
J -
törölt tag
válasz szundybence #18420 üzenetére
Jó. Akkor kérdések:
1. Hol van ez a könyvtár? A ./.wine-ban nyilván nincs, mert nem telepítetted oda. Ubuntun nyilván nincs, mert windowsos program. Az Ubuntuval azonos merevlemezre telepített Windowson van? Elérési út?
2. Már csak halkan merem megkérdezni: mi célból raknál ki erre (mire is) mutató ikont az asztalra? A telepítőre mutat? Valahova telepített futtatandó állományra?A legelső ebben a témában írt hsz-ed:
"Van néhány (DOS/Windows) programom amit jobb egérgomb és megnyitás a Windows loader programmal sikerül elindítani, de ez kényelmetlen. Jobb lenne kitenni az asztalra, de nem tudom hogyan kell. Segítenétek?"
Tehát a jobb egérgombos Wine-nal indítás asztali ikonos alternatíváját kérted, nem?
Második:
˝"Az Asztalra pedig ki tudsz rakni fájlokat."Épp az, hogy windowsosat nem tudok úgy, hogy működjön is.˝
Ez is erre utal.Ehhez képest kvázi hülyének nézve néhányunkat már azzal jössz, hogy nem Wine alá telepítettről van szó.
Wine nélkül a büdös életben nem fogsz windowsos programokat Linuxon elindítani. Hogy képzelted?
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz #40553216 #18423 üzenetére
Feleslegesek kérdések, mert már rég megoldottam neki...
Nekem sikerült felfogni, hogy mit akart. Volt egy marék wines progija (az ég tudja, hogy melyik könyvtárban, de nem teljesen mindegy?! tehát ez a kérdés értelmetlen)
Miért akarna bárki is telepítőre mutató parancsikont egy olyan programhoz, amit nem kell / lehet telepíteni?
Legelső hsz teljesen egyértelmű, van Wine, tudja futtatni, de ha parancsikont csinál rá, akkor nem működik. Ha kirakja az összes fájlt az asztalra, vagy ha a helyéről indítja, akkor működik. Ebből helyesen levonta a következtetést, hogy nem találta az exe a saját fájljait. Ebben kért segítséget. Ez valóban nincs wine alá telepítve, azaz a wine nem csinált hozzá indító ikonokat, nem úgy mint azoknál, amelyiket lehet telepíteni. Ettől még a wine fel van telepítve.Ehhez pedig elég lenne beállítani pár env változót, és menni fog. Megkerültük a problémát, olyan helyre másoltattam vele, ami alapból benne van. Kész. Ennyi volt, tovább lehet lépni.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
szundybence
aktív tag
válasz lionhearted #18425 üzenetére
-
RBJ
addikt
TUd valaki exif remover t linux alá? Nem nagyon találtam.
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
-
RBJ
addikt
válasz lionhearted #18428 üzenetére
Köszi, most nézem xubin alapból fent van.
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
The.Bali
aktív tag
Sziasztok!
Van azzal kapcsolatban tapasztalatotok, hogy dual bootos Windows 8.1 és Ubuntu esetén melyiket kellene előbb telepíteni?
Köszi előre is.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Tudnátok olyan magyar menüvel rendelkező, nem agyonbonyolított naptárat ajánlani az Ubuntu szoftverközpontból, amely össze tud szinkronizálni akár egy outlook.com fiókban lévő naptárral is (amiként ez egy Androidos eszközön is megvalósítható)?
A lényeges az lenne, hogy Ubuntu alatt is megjelenjenek az értesítések.
-
törölt tag
válasz lionhearted #18425 üzenetére
Amikortól igazán "elfajult":
(#18360)
Gyakorlatilag a tényleges problémát illetően nem adott meg lényeges infót. Hiszen ha a Wine-ban van telepítve, az egyértelmű, de itt kiderül, hogy portable cucc a téma. Amiről eddig nem volt szó. Pedig elég lényeges. Nem mellékesen lev258 válasza tökéletesen megoldotta a problémáját. Mutatom:De nála már korábban elszakadt a cérna. Ezzel viszont saját magának kell valamit kezdenie, ami semmiképp nem a -- példából is látható -- igencsak segítőkész, ráadásul a megoldást is leíró emberek baszogatása kellene legyen.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Olyan hibába futottam bele, amely a külföldi fórumokon is gyakran panasztéma:
Frissen telepített és nem buherált Ubuntu 14.04 (64-bites) bootolás közben az alábbi sorral leáll:
*Stopping System V runlevel compatibility
Advanced módban a Grubból kiválasztva a másik kernellel azonban hibátlanul elindul, a grafikus bejelentkezési felület megjelenik, be lehet lépni. A 3-13.0-39-generic helyett csak a 3.13.0-32-generic-kel működik.
Ezen kívül még egy kérdésem lenne:
A sudo chown -R $USER:$USER $HOME pontosan mire szolgáló parancs?
-
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
Felraktam a Xubuntu 14.10 alá a Virtualboxot az Ubuntu Szoftverközpontból. Illetve felment, de hibaüzenettel, ami el is tűnt. Aztán próbáltam használni, de szintén hibaüzenetek lettek belőle. De ez még nem minden. Próbáltam leszedni ahogy felraktam, de szintén hibaüzenet lett a vége. Pedig nincs ott a zöld pipa. Aztán a következő gépindításkor hibaüzenet-hibaüzenet hátán. Aztán próbáltam kitakarítani a Synaptickal, de nem tudta kiszedni. Teljes gáz. Ráadásul nem volt rendszermentésem a Systembackkal. Most ilyenkor mi van? Kezdhetem újra a felrakást nulláról, vagy van valami épeszű egyszerűbb megoldás is?
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18440 üzenetére
A hibaüzenetek alapján tudunk csak mondani valamit. Ehhez a pastebin-t használd.
Ezt az 5 perces dolgot már ideje lenne megjegyeznem.[ Szerkesztve ]
-
szundybence
aktív tag
válasz lev258 #18443 üzenetére
Bocs, de már megoldottam. Nem valami elegáns módon, de sikerült. Inkább most arra lennék kíváncsi, hogy lehet az, hogy egy szoftverközpontban lévő alkalmazás hibás? Talán elsiettem a 14.04-ről az átállást a 14.10-re? Másnál is hibás, vagy csak nálam? És ha nem, akkor miért igen?
-
Dhampir
félisten
válasz szundybence #18445 üzenetére
A 14.10 nyúlfarknyi támogatású lesz a 14.04-hez képest:
-
Aethelstone
addikt
válasz szundybence #18440 üzenetére
Szia!
Mivel én is genya voltam Veled, ezért most elnézést kérek és próbálok konstruktív lenni. Szóval, azt nem tudom, hogy a 14.10-es repóban milyen Virtualbox van, mivel én mindig külön letöltöm innen:
12.04-es Ubuntut használok. A repókban azt hiszem, hogy nem ugyanaz a Virtualbox van, ami a weboldalon, hanem az OSE(Open Source Edition), az oldalról meg a fullos változat tölthető. Aztán a dpkg -i / apt-get install -f kombóval telepítem.
Egyébként próbáld parancssorból indítani, mert ott majd lehet látni, hogy miért hal el.
[ Szerkesztve ]
Arsenal FC - Go Gunners!
-
_ak_
addikt
Sziasztok!
Afféle helyi kis fájl szervert/letöltő központot szeretnék csinálni egy elfekvő gépemből, viszont mindenhol az ubi headless verziót írják, ez ugye a server változat.
Következő a kérdés, mindenképpen ajánlott azt használni? Elképzelhető, hogy belátható időn belül jó lenne, ha két használható gép lenne itthon, de akkor a GUI-s változatra lenne szükség.
Az elenyésző plusz erőforráson kívül lenne hátránya sima verziónak a server felett?Let's begin, de gozaimasu!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2390 Ft-tól!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest