Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
God Vazzeg
veterán
3 gépben használok ssd-t, linux mint van mindegyiken, egyikkel se volt még ilyen vagy hasonló gond! Kernel panic hibás ram miatt volt, de olyan szinten volt hibás a ram, hogy a memtest nem vette észre, lefutott több soron is hiba nélkül. A linux meg omlott időnként
-
n00n
őstag
15 gépben használunk napi szinten SSD-ket, több, mint 2 éve hiba nélkül.
-
CloZee
aktív tag
Fel szeretném tenni a 64 bites Windows 7-et Linux Mint 17 mellé, azért, hogy tudjam használni a BB Link-et és szükség esetén egyéb win only programokat, a kérdésem az, hogyha elkülönítek egy 30-40GB-os részt a HDD-n Win7-nek, majd erre feltelepítem, akkor a GRUB-om le fogja-e gyalulni vagy beteszi magát a Mint mellé? Ha legyalulja, hogyan tudjam visszahozni azt? (Azért ide írok, mert jobban pörög mint a Mint topic és a megoldás úgyis ugyan az lenne)
-
nagyúr
válasz CloZee #17605 üzenetére
Install/Recover Grub from Linux Live CD
[link]
[link]
a 2. módszer ua. mint az első link, csak lefordítva
[link]itt van egy hiba:
Eszközök felcsatolása:
sudo mount --bind /dev/ /mnt/dev így jó: sudo mount --bind /dev/mnt/devmég bővebben:
[link][ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
törölt tag
Na izé van.
Adott egy laptop. Up to date Ubuntu 14.04-el
Vettem bele egy ssd-t, mert halálközeli állapotba került a hdd benne.A hhd kikerült egy külső házba, ssd beépítve, most az usb-s hdd-ről bootoltam be.
A terv:
Egy pendrive-ra kirakok dd-vel egy ubuntu iso-t, bebootolok róla, átméretezem a /-t, dd-vel rátolom az ssd-re, átméretezem a /home-ot, dd-vel rátolom az ssd-re, és ennyi.Kérdések:
Kell valamit állítanom a hdd-ssd váltás miatt?
Swappal mi a helyzet mostanában? Olvastam róla jót-rosszat mostanában.Infó:
A gép egy Asus X54H
Az ssd pedig egy Adata SX900 -
_Dumber_
őstag
válasz #33253120 #17607 üzenetére
Ha az fstba-ban UUID-vel volt megadva a partíció (99%, hogy így volt), akkor az biztos, hogy át kell írnod.
Swap: mit hallottál róla??
Hibernáláshoz kötelező a swap, nagy RAM igényhez (videovágás, képszerkesztés, virtuális gép futtatás) ajánlott. Persze függ a ram mérettétől.
Ha kell létre lehet hozni fileban is a swap-ot utólag. -
törölt tag
válasz _Dumber_ #17608 üzenetére
Ram méret: 2G. Szerk.: Ehhez tuti kell swap, mert virtualizálni szoktam néha.
Annyit hallottam régebben, hogy a swap hamar túlírja az ssd képességeit, utána hallottam olyat, hogy hülyeség, utána hallottam olyat, hogy igaz, de csak az első generációs ssd-k esetén, szóval tanácstalan vagyok.
Ok, persze. UUID-t átírom, lehet egy grubot is piszkálni kell majd, ezek annyira nem okoznak gondot.
Tehát akkor elvben működhet amit írtam?
Legfeljebb hagyok ki a swapnak helyet, és ha olyan akkor aktiválom.
Szerk.: tervben van az odd helyére egy caddy, amibe valami hdd fog menni, és lehet oda szervezem ki majd a swap-et.[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz #33253120 #17609 üzenetére
Nem használnék dd -t erre, hanem rsync- et. Attól függ most hogy van, de potenciálisan rossz lesz a partíció eltolás, feleslegesen kell átméretezgetni, stb. Jó a dd de nem erre (nem ebben a felállásban).
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
BoB
veterán
válasz #33253120 #17611 üzenetére
Használj valamilyen erre a célra tervezett programot ami egyszerű és nem kell ismerni semmit sem, csak kattintgatni.
Kendek systemback -je szerintem képes erre, de erről Ő tud bővebb felvilágosítást adni.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
MODERÁTOR
Természetesen a Systemback alkalmas a feladatra. A rendszermásolás funkciót és a célpartíciókat kiválasztva automatikusan végrehajtható a feladat úgy, hogy aztán el is induljon az átmásolt rendszer. Persze pár dolgot esetleg érdemes lehet az SSD miatt beállítani, bár nem feltétlen szükséges.
-
törölt tag
válasz Kendek #17614 üzenetére
Persze pár dolgot esetleg érdemes lehet az SSD miatt beállítani, bár nem feltétlen szükséges.
Igazat megvallva ez a rész érdekelt volna igazán, de mivel pár óra múlva produktívnak kell lennie a gépnek, ezért most telepedett fel egy új rendszer, mert szerencsére ahol vagyok elég jó most a net...
Szóval tárgytalan lett...
-
MODERÁTOR
válasz #33253120 #17615 üzenetére
Attól még ugyanúgy érdemes lehet pár dolgot beállítani, hiszem a normál telepítés semmivel sem ad többet mintha a Systemback segítségével végeznél egy rendszertelepítést vagy -másolást (ez inkább fordítva igaz). De legalább annyival hátrább lettél, hogy mindent telepíthetsz és állíthatsz be megint. Ez valóban elősegíti azt, hogy a lehető leghamarabb produktívvá váljon a gép...
-
törölt tag
válasz Kendek #17616 üzenetére
Digis 50 megabiten elég hamar lejön minden, a /home/nevem/. mappákat meg hamar át lehet másolni, VMS mappa ígyis-úgyis másolódik, alapban a dd-vel is ezt csináltam volna.
Régebben minden hónapban húztam fel valamilyen linuxot a meglévő mellé. Igazából kicsit hiányzik mostanában ez a telepítősdi, mert kényelmessé váltam, de mivel az idő is szorít nem gondolkoztam túl sokat az új rendszeren.
Annó valamikor amikor kijött az első(?) systemback próbálgattam, meg pár más visszaállító megoldást még (remastersys, és társai) de igazából már kinőttem a kisérletező korból. Én már csak annyit szeretnék, hogy a gép úgy működjön, hogy a frissítések kivételével ne kelljen arról tudnom, hogy operációs rendszer van alatta...
A lelkes amatőrből az idők során az átlagosnál éppen picit jobban hozzáértő felhasználó lett, akinek már nem célja a világmegváltás, és rendszerpiszkálás, hanem a stabil működés az álmom...
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz #33253120 #17617 üzenetére
Előbb-utóbb néhány kivétellel mind eljutunk ide. Nem messze a negyventől, két kisgyerekkel már hasznosabban is el tudom tölteni azt az időt, amikor nem dolgozom, mint a rendszerbabrálás. Szerencsére a Linux már eljutott oda, hogy ha nem akarok turkálni a rendszer mélyén, akkor általában nem is kell.
A párom, az öcsém, illetve több ismerősöm is vígan elvan az Ubuntuval (a sokak által szidott, de egyébként teljesen jól használható Unity felületen), gyakorlatilag nulla hozzáértéssel (hozzáteszem sokkal jobban a Winhez sem értettek, ami elől átültek). Nekik is csak egy dolog számít: egy alapvetően tetszetős felületen meg tudják oldani a problémáikat. Nos, jó egy év után úgy fest, hogy meg tudják.
Ettől függetlenül a systemback hasznos cucc.
[ Szerkesztve ]
A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.
-
MODERÁTOR
válasz Thocy a ZAGY #17618 üzenetére
Szerintem nem csak ettől függetlenül jön jól a Systemback, hanem ilyenkor is éppen ugyanolyan hasznos. Attól, hogy valaki kinőtt a kísérletezgetős korszakából és egy stabil használható rendszert szeretne amit nem kell piszkálni, még ugyanúgy megesik, hogy egy frissítés után nem indul el a rendszer, vagy éppen ilyen költöztetős esetek is előfordulnak. Főleg ha az idő is szorít és produktívnak kéne lenni, ki a rossebnek van kedve rendszertelepítésekkel meg beállításokkal szórakozni? Én is már úgy vagyok vele, hogy jó pár kiadás óta csak frissítek, újra már régen telepítettem a rendszert. A mostani legalább a negyedik gépét tapossa, plusz azokat amelyeken párhuzamosan használom áttelepítés után.
[ Szerkesztve ]
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz Kendek #17619 üzenetére
Természetesen, biztonsági mentés sosem árt, akkor sem, ha csak frissítget az ember (hiszen attól, mert az emberek 90%-ánál jól működik, nem jelenti azt, hogy nálam is úgy fog).
Nem a Systemback érdemeit akartam kétségbe vonni, hanem arra válaszoltam, hogy valóban sokan vagyunk, akik már nem szeretnek bütykölgetni (egy ideig azt gondoltam, hogy csak nincs rá időm, de valójában már igazi élvezetet sem okoz).
[ Szerkesztve ]
A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.
-
törölt tag
válasz Thocy a ZAGY #17620 üzenetére
+1 pedig régen valamennyire a mindenem volt a rendszerpiszkálás....
És +1 a mentésre is. -
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Particionálásról kérdeznék.
Eddig többnyire az alábbi módon osztottam fel a HDD-t a 32-bites Ubuntu számára, de átállnék 64-bitre:
sda1 500 MB primary ext4 /boot
sda2 2 Gb primary swap (4 Gb az összes fizikai memória)
sda3 30 Gb primary ext4 /root
sda4 (a fennmaradó hely) primary ext4 /homeElegendő a /rootnak 30 Gb, vagy érdemesebb nagyobb méretet megadni a 64-bites rendszer helyfoglalása miatt?
-
N0zer0
senior tag
válasz whbear #17625 üzenetére
Nem értek egyet. Annál kicsi bootpartíciónál nem fog lassítani a naplózás, viszont az ext4 pont a naplózás miatt hibatűrőbb. Abban viszont igazad van, hogy a 250 MB is elég lenne neki, de végül is az 500 MB sem sok, egy mai HDD esetén nem +250 MB fog osztani-szorozni.
A root partíciónak a 30 GB elég lehet, de én, az én felhasználási szokásaim miatt megnövelném 50-re (főleg, ha a HDD legalább 500 gigás), de a kérdező szokásait nem ismerjük, ezért a 30 sem tűnik kevésnek. A többi partíció is elégnek tűnik.
-
whbear
senior tag
-
whbear
senior tag
Tudom. Azért írtam hogy pendrive és boot. A boot partícióról csak olvas ezért teljesen fölösleges naplózni. De ez nem vitatéma, mert mindenki úgy használja ahogy neki tetszik. Linux Freedom! Én pl. Fedora alatt btrfs - t használok minden partíción. Tudod, Fedorás lettem ☺
Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
whbear
senior tag
Kb 3 hete használom, semmi gondom nincs vele, talán kicsit még gyorsabb is mint az ext4. Féltem tőle, mert mikor annak idején Neptune OS alatt btrfs - t választottam akkor instabil volt az egész rendszer. Viszont a Fedora az Fedora! Tökéletes. (Azért nem szakítottam az Arch - al, egy régi gépen telepítgetem ha van időm.)
-
whbear
senior tag
Még annyi tapasztalat, hogy mindig ki szoktam tenni a Chrome cachet a /tmp - be, hogy ne lassítsa, de itt ez nemhogy javított a teljesítményen, hanem érzés szerint rontott. Ebben benne lehet hogy a ramdiskre írás processzor időt is igényel esetleg. (?)
-
törölt tag
válasz whbear #17632 üzenetére
Én VBox-os rendszeren „használtam” csak pár éve, de akkor igen hamar „meggyőzött”, hogy ne tegyem. Korán lehalt, és nem lévén helyreállítási lehetőség, inkább használtam tovább az ext4-et. Nyilván azóta javult, de már annyira nem érdekel a VBox-olás sem, így a btrfs-t sem próbálgatom.
-
N0zer0
senior tag
válasz whbear #17630 üzenetére
Már pedig van rá írás is, mikor telepítesz, meg új kernel kerül fel. Nem árt az a kis naplózás, annyi már semmit nem határoz meg, csak jól jöhet. Egyébként én is gondolkoztam a btrfs-en, de az ext4 támogatása jobb, és a tesztek szerint gyorsabb is. Az ext4 nekem annyira bevált, annyira gyors, annyira faszán kezeli a sok kis apró fájlt is, hogy mindenre azt teszek, még a fejemre is azt fogok télen sapka helyett. A btrfs persze sokkal több mindent tud, modernebb, de azt szerverre találták ki, nem desktopra. Serveren lehet ki is próbálnám, de desktopot nem küldenék vele élesben.
Még a pendrive-ra is ext4-et teszek, mert nem írok rá túl sokat, és annyi naplózás nem történik rá. Ha többet használnám, lehet hogy tennék inkább rá flashbarátabb fájlrendszert.
-
Benex
senior tag
Sziasztok, egy olyan problémám van , hogy egyik barátom ide adta a laptopját, hogy tegyek rá ubuntut. A laptop kijelzője törött, és vga kábellel van egy monitorhoz van kötve, de telepitésnél ugye úgy érzékeli hogy kiterjesztett és nem tudom telepiteni , mert nem is az én "oldalamon" van a telepitő. Hogy tudom áttenni oda a telepítő ablakát?
Előre köszönöm!! Nagyon fontos lenne.
[ Szerkesztve ]
S23 Ultra | Sony A7 IV
-
_Dumber_
őstag
-
N0zer0
senior tag
válasz #68216320 #17645 üzenetére
Igen, jól érted.
Vagy ha a HDD vagy egy partíció titkosítva van, akkor nem teheted arra a bootot és a GRUB-ot, mert valaminek előbb ki kell kódolnia a titkosítást, ezért kell minimum egy titkosítatlan boot partíció, az arról induló kernel gondoskodik erről. Ugyanez a helyzet az LVM-nél is, kell egy partíció, amiről elindul a kernel, hogy tudja kezelni és betölteni a logikai köteteket, máshogy nem megy. Sokszor kényszerűségből van külön boot partíció, nem azért, mert az milyen menő már, és mennyivel faszább.
RAID-nél is játszik ez a megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
Egy ideje gondom van a Kubuntu 14.04-gyel. Egyik frissítéskor a kernel frissítése nem sikerült, azóta a frissítés és az apt-get-es telepítés hibákat dob:
sudo apt-get install mdf2iso
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő csomagok automatikusan lettek telepítve, és már nincs rájuk szükség:
libtar0 libx265-30 linux-headers-3.13.0-29 linux-headers-3.13.0-29-generic
linux-headers-3.13.0-30 linux-headers-3.13.0-30-generic
linux-headers-3.13.0-32 linux-headers-3.13.0-32-generic
linux-image-3.13.0-29-generic linux-image-3.13.0-30-generic
linux-image-3.13.0-32-generic linux-image-extra-3.13.0-29-generic
linux-image-extra-3.13.0-30-generic linux-image-extra-3.13.0-32-generic
vlc-plugin-pulse
Ezeket az „apt-get autoremove” paranccsal törölheti.
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
mdf2iso
0 frissített, 1 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
4 nincs teljesen telepítve/eltávolítva.
Letöltendő adatmennyiség: 7.716 B.
A művelet után 61,4 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Letöltés:1 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty/universe mdf2iso amd64 0.3.0-2 [7.716 B]
Letöltve 7.716 B 0mp alatt (12,9 kB/s)
A korábban ki nem választott mdf2iso csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... jelenleg 451097 fájl vagy könyvtár van telepítve.)
Preparing to unpack .../mdf2iso_0.3.0-2_amd64.deb ...
Unpacking mdf2iso (0.3.0-2) ...
Processing triggers for man-db (2.6.7.1-1) ...
Beállítás: linux-image-3.13.0-35-generic (3.13.0-35.62) ...
Running depmod.
update-initramfs: deferring update (hook will be called later)
The link /initrd.img is a dangling linkto /boot/initrd.img-3.13.0-35-generic
vmlinuz(/boot/vmlinuz-3.13.0-35-generic
) points to /boot/vmlinuz-3.13.0-35-generic
(/boot/vmlinuz-3.13.0-35-generic) -- doing nothing at /var/lib/dpkg/info/linux-image-3.13.0-35-generic.postinst line 491.
Examining /etc/kernel/postinst.d.
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/apt-auto-removal 3.13.0-35-generic /boot/vmlinuz-3.13.0-35-generic
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools 3.13.0-35-generic /boot/vmlinuz-3.13.0-35-generic
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.13.0-35-generic
gzip: stdout: No space left on device
E: mkinitramfs failure cpio 141 gzip 1
update-initramfs: failed for /boot/initrd.img-3.13.0-35-generic with 1.
run-parts: /etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools exited with return code 1
Failed to process /etc/kernel/postinst.d at /var/lib/dpkg/info/linux-image-3.13.0-35-generic.postinst line 1025.
Nem került kiírásra apport jelentés, mivel a hibaüzenet szerint ez a hiba egy korábbi hiba következménye.
Nem került kiírásra apport jelentés, mivel a hibaüzenet szerint ez a hiba egy korábbi hiba következménye.
Nem került írásra apport jelentés, mivel a MaxReports már elérve
dpkg: error processing package linux-image-3.13.0-35-generic (--configure):
installed post-installation script alfolyamat 2 hibakóddal kilépett
dpkg: dependency problems prevent configuration of linux-image-extra-3.13.0-35-generic:
linux-image-extra-3.13.0-35-generic függőségek: linux-image-3.13.0-35-generic; ám:
linux-image-3.13.0-35-generic csomag még beállítatlan.
dpkg: error processing package linux-image-extra-3.13.0-35-generic (--configure):
függőségi hibák - e csomag beállítatlan maradt
dpkg: dependency problems prevent configuration of linux-image-generic:
linux-image-generic függőségek: linux-image-3.13.0-35-generic; ám:
linux-image-3.13.0-35-generic csomag még beállítatlan.
linux-image-generic függőségek: linux-image-extra-3.13.0-35-generic; ám:
linux-image-extra-3.13.0-35-generic csomag még beállítatlan.
dpkg: error processing package linux-image-generic (--configure):
dpkg: dependency problems prevent configuration of linux-generic:
linux-generic függőségek: linux-image-generic (= 3.13.0.35.42); ám:
linux-image-generic csomag még beállítatlan.
dpkg: error processing package linux-generic (--configure):
Beállítás: mdf2iso (0.3.0-2) ...
Hibák történtek a feldolgozáskor:
linux-image-3.13.0-35-generic
linux-image-extra-3.13.0-35-generic
linux-image-generic
linux-generic
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)Hogy lehetne ezt rendbehozni?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest