Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
ampulla
aktív tag
válasz gyulank #30000 üzenetére
Bocsánat elírtam véletlen, mert 2 mód van a belépésre:
smbclient \\\\192.168.1.69\\public1 -U gergo
vagy:
smbclient //192.168.1.69/public1 -U gergo
Az első esetben escapelni kell a backslasheket azárt kell belőle 4 illetve 2 darab.
Teamviewer telepítésnél én is dependency próblémába ütköztem.
Ha távoli asztalt szeretnél akkor meg telepíts fel egy VNC szervert a gépre és egy klienssel csatlakozz hozzá.[ Szerkesztve ]
-
-
veterán
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Szeretném kipróbálni az Ubuntut virtuális gépen Windows VMware Workstation-ben. Korábban már használtam kb egy évig de az még 2007-8-ban volt. Nem égetően sürgős a dolog: várjak a 17.04-es végleges verzióra, vagy jó nekem a 16.10 is?! Lesz az ideiben valami nagy változás ami miatt azt tegyem fel inkább?
Köszi!
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
-
bugizozi
őstag
Őrá gondoltál? Ubuntu 16.04.2 LTS (Xenial Xerus)
[ Szerkesztve ]
-
-
bugizozi
őstag
Köszönöm a segítséget!
-
Kollega 1 hete ismerkedik az ubuntu-val, de ár sikerült elrontani a szofver boltot. Egy darabig gondolkodik, aztán feladja.
A --verbose-al indított terminál kimenete itt van, de nekem semmit nem mond. A vége olyan mintha menet közben kirántották volna alóla a talajt, a teljes sort sem írja ki.
Az apt-get install --reinstall ubuntu-software nem segített.
Merre kutakodjak, mit nézzek meg?[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
jj67
csendes tag
Hello! A Kezdo linuxos topikban mar megkerdeztem, de azert itt is feltennem a kerdest:
Az a helyzet, hogy szeretnek Win 10-rol Ubuntura valtani. Live USB-n kiprobaltam, minden tokeletesen mukodik es nagyon tetszik a rendszer, viszont mindekozben sokkal tobbszor porgeti a ventiket a gep, tobbet kell hutenie Ubuntu alatt mint a Windows eseteben. Ez csak azert zavaro, mert egyebkent amikor csak netezgetek vagy nem tul eroforrasigenyes programokat hasznalok, akkor a gepem teljesen hangtalan, en pedig szeretem a teljes csendet. Ez Ubuntut hasznalva maximum az asztalt bamulva van igy.
Maga a kerdes pedig, hogy ezen lehet szerintetek valahogyan valtoztatni? Mert igy annyira nem akarok valtani, hogy sokkal jobban porog a gep.szerk.: egy Dell Latitude E6230-as laposrol van szo. 16GB ram, 250GB SSD es I5-3320m proci van benne + az integralt intel kartya.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Egy jó tanács. Ha valóban szándékodban áll átállni, akkor nem ezen fog múlni (ettől még találhatunk megoldást rá). Nemegyszer fordult már elő, hogy valaki hirtelen ötlettől vezérelve elhagyta a Windows-t, majd a legkisebb probléma megjelenésekor vissza is tért rá, mert milyen sz* a Linux. Fejben dől el a dolog.
Talán hasznos lenne neked a dual-boot, vagy csak pendrive-ról próbálgatni még egy darabig.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
nemurea
aktív tag
A Linux használata során a legtöbb kérdésre van megoldás, néhány eset van csak, amikor az ember a Win-hez van kötve (játékok, spec szoftverek) - de ez a ventillátorpörgetés egyébként, bár egyszerűnek tűnik, pont a problémásabb esetek közé tartozik szerintem. Van külön szoftvercsomag (Laptop Mode Tools), ahol lehet finomhangolni az energiagazdálkodás paramétereit, és az új kernelek is segíthetnek - de nekem soha nem sikerült elérnem azt a halk működést, amit Win-en.
Ez egyébként teljesen véletlenszerű, ahogy látom, adott laptopokat érint csak, másoknál a rendszer installálása után azonnal optimális a működés. Nálam konkrétan fele üzemidőt tudott a laptop Linuxon, mint Win-en.
Amit még kipróbálnék, az egy másik disztribúció, pl. Arch-vonal (Manjaro) vagy ami tetszik. Ha azon is ugyanúgy pörgeti a ventit, akkor ez ilyen, lehet rajta dolgozni, de nem biztos, hogy lesz olyan, mint a Win-en. Ha mégis elérnéd, szólj, kérlek
-
jj67
csendes tag
válasz nemurea #30016 üzenetére
Értem, mindenképp próbálkozni fogok.
Azt vettem észre, hogy Live USB-n kicsit jobban pörgette, most, hogy feltelepítettem talán egy kicsit jobb a helyzet. Érdekes, hogy ha monitorozom a CPU használatot, nem látszik, hogy magasabban lenne a használati érték mint Win-en.szerk.: az egér érzékenységét hol tudom állítani? A mouse and touchpad menü alatt csak a touchpad érzékenységét befolyásolja.
-
jj67
csendes tag
Na maris nehany problemaba utkoztem, szoval a segitsegeteket szeretnem kerni.
Az elso: Ubuntu Softwarebol nem tudok alkalmazasokat telepiteni, egy VLC-t sikerult, de GIMP-et es Rawtherapeet mar nem, orokke Waiting to install felirat van rajtuk.
Egy reboot utan teljesen meghalt a rendszer, lila kepernyo fogadott es ujra kellett inditanom. Ekkor egy menuben kivalasztottam egy regebbi kernelt, es csak igy hajlando felallni a gep. Ez minek lehet koszonheto? -
lev258
veterán
A kernel a rendszer alapja. Bár elsősorban javítások érkeznek bele, egyes konfigurációkon előjöhetnek új bug-ok is. Talán egy ilyenbe futhattál bele. Használd a korábbi kernelt, és talán a soron következő már rendben lesz.
Most melyik rendszert használod?[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
-
Akkor rendbe szedte magát. Nekem akkor csinált ilyent, ha még nem telepített minden kernel-hez szűkséges dolgot, és újraindult, vagy ez a folyamat valamiért megszakadt.
Most a szoftver bolt is működik?---
Senkinek nincs tippje hogy nálam mitől nem indul el?
[ Szerkesztve ]
-
Tutu7030
veterán
válasz lev258 #30024 üzenetére
Én nem is használom. Valahogyan megragadtam a synapticnál. Bár, a 16.04-ben egy kicsit elszabták a kereső részét, de még mindig jobban kézre áll, mint ez a szoftverközpont.
LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
válasz lev258 #30026 üzenetére
Nem is nekem kell, hanem egy Vista-s kollégának. A --reinstall-on túl vagyok, de nem segített.
Állítólag lightworks telepítése után romlott el. Ugyanakkor tuti piszkált valami mást is, mert a hwe kernel is települt.[ Szerkesztve ]
-
-
-
bobalazs
nagyúr
16.10re (ubuntu-16.10-desktop-amd64.iso) ész nélkül bemásoltam szövegeket, kubuntut akartam felületnek használni.
Kijelentkezés-újrainditás után, SYSTEM RUNNING IN LOW GRAPHICS MODE hibával indul a rendszer, leokézni stb. nem lehet. failsafe módban próbáltam - ugyanez lett az eredménye.
parancssorban hogy lehetne megadni neki hogy a sddm display manager helyett az előző display managert használja? gdm, lightdm, stb. volt az vagy nem tudom, mi az amit alap telepitő felrak? A meglévő beállításokkal való rendszert szeretném, az újratelepítést szeretném elkerülni.
Bocsi ennél érthetőbben nem tudtam megfogalmazni.[ Szerkesztve ]
-
bobalazs
nagyúr
Na most meg Kodi session lett belőle valahogy, de a kde kizárt hogy működjön.
hogy lehet ubuntu sessionre váltani a Drop to root shell promptból? -
Lathronos
őstag
-
vipisti
tag
Mindenképp legyen feltelepítve a tlp és a thermald (sudo apt install ...). Az utóbbi lehet, h fel is van. Nekem Thinkpadnél sokat segített a thinkfan nevű progi, aminek ugyan játszani kellett a (nem bonyolult) beállításaival, de az eredmény az lett, hogy állandó zúgás helyett általában 0-2000 RPM, nem hallható a hűtő. Nézz utána, használható-e Dellhez, vagy van-e hasonló delles megoldás, ezeket sajna nem tudom. De kezelhetőnek tűnik a probléma.
[ Szerkesztve ]
Gnothi seauton.
-
válasz lev258 #30030 üzenetére
Egyik sem segített. Viszont hirtelen ötlettől vezérelve beléptem vendégként, és ott elindult.
Szóval a hiba a felhasználói profilhoz köthető, de nem találtam meg a home mappában az ubuntu-software-re utaló konfigurációs fájlt.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Hátha ismeritek a következő notebookokat. Az érdekelne, hogy mennyit javult a Linuxos támogatásuk, ha esetleg rendelkeztek róla némi információval?:
Fujitsu LifeBook A556, E756, A557
-
dellfanboy
őstag
próbálok brasero-val dvd-re kiirni egy képfile-t de hiába újraírható a dvd, linux alatt nem tudom törölni a dvd tartalmát mert írásvédett.. mi lehet a probléma? a dvd-t win alatt simán tudom újra írni.
esetleg egyéb ötlet hogy írjak ki egy kép file-t az újraírható dvd-re?
köszieladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
leslieke
Jómunkásember
válasz dellfanboy #30043 üzenetére
K3b
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
Sziasztok!
Kezdek kicsit idegbajt kapni a rendszertől, szinte naponta hoz össze újabb hibákat. Ezeket többnyire tudom orvosolni, de a legújabb dilije;
Ha otthagyom a gépet (és nem teszem felfüggesztés módba), lezárja maját, amit egy ujjlenyomat adásával vagy jelszó bepötyögéssel fel lehet oldani.
Lehetett, eddig.
Mostmár csak pörög a nyíl egészen addig, amíg nem nyomok manuális resetet. Eleddig egyetlen kivétel van; Ha fut a torrente. Ezt mi okozhatja?But who is watching the guardians?
-
jj67
csendes tag
Hello! Hogyan lehet az egér érzékenységét beállítani? Az alap menüben csak a touchpadot lehet, az egér viszont így túl érzékeny.
-
nagyúr
A Kezdő topikban láttam, hogy nekiugrottál néhány DE-nek (asztali kezelőfelület). A mostani kérdésedre úgy kapnál könnyebben választ, ha valahol megjelenítenéd, éppen mit használsz, akár a profilodban, akár az aktuális hozzászólásodban. Amíg disztróhopperkedsz, addig az utóbbi a jobb.
Egy
ixni -S
kimenet is bőven elég, így:~ $ inxi -S
System: Host: toshiba-Satellite-L305 Kernel: 4.11.0-041100rc3-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 3.2.7 Distro: Linux Mint 18.1 SerenaHa olyan problémád van, amihez több info kell, akkor az
inxi -F
kimenetet tedd be a hsz-be pastebin linkkel.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- FIGYELEM - Megjelent az Office 2024 - Bevezető áron
- Dungeon Siege 2 Deluxe Edition PC CD-ROM
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition
- Dungeon Keeper Magyar kiadás Big Box Dobozos Számítógépes PC játék
- Surfshark One - 3 hónap / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest