Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
ifkopityu
csendes tag
válasz buherton #17248 üzenetére
Valóban. Rosszul fogalmaztam. Nem újratelepítettem, hanem újrakonfiguráltam. Illetve újra generáltattam a grub.cfg-t.
Nem is igen látom okát az újtratelepítésnek, hiszen fent van hiba nélkül indul. Azt viszont nem tudom, hogy a win8-hoz kell-e valami spec opció a config file-okba.
A GRUB2 jelenleg gond nélkül indul, indítja 2 linux rendszeremet és elindítja a win8 bootolását. A win8 boot indul újra a boot képernyője után (kis kék ablak).
Mosolyogj! A holnap rosszabb lesz! :)
-
kertsa
senior tag
Mitől kapcsolhat 10 perc után a képernyő, ha le van tiltva az energiagazdálkodásnál és a képernyővédőnél is?
-
nagyúr
válasz #35202114 #17255 üzenetére
Nincs mit! Most visszaolvastam és látom, hogy /home- ot akarsz az 1 TB- os HDD- re, de lehet, hogy már változott a terv!?
A fordulatszám különbség miatt jobb, ha a 80 GB- os HDD- re kerül az oprendszer /- e mellé a /home is, de ha nem kifejezetten ezt akarod, akkor külön /home- ot felesleges csinálnod, így is elég 20- 25 GB elég a Linuxnak, a többit meg tárolásra is használhatod attól még, hogy ott az 1 GB- os. Ha mégis csinálsz /home- ot, akkor feleannyi hely is elég.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz #35202114 #17257 üzenetére
Gondolom, nem a torrent miatt hozod létre a /home- ot, mert annak teljesen más a funkciója!
Nálam a torrentre van külön partíció a másik HDD- n.Te is megcsinálhatod az 1 TB-osra, miért kéne annak a 80- asra mennie? Arra egy tároló vinyó (5400 rpm) tökéletes.
-
-
nagyúr
-
MKLS
aktív tag
Néhány napja minden egyes alkalommal úgy indul a Xubuntu 14.04-em, hogy rendszer felállás után azonnal lefut a frissítéskezelő, de úgy mintha manuálisan indítanám, megy a status sáv, írja a tároló neveket és a végén kiírja, hogy a rendszer napra kész amit le kell okéznom. Furcsa mert ez nem volt ilyen. Háttérben ellenőrzött aztán szólt ha van frissítés. Valaki tapasztalt már ilyent?
-
nagyúr
válasz #35202114 #17261 üzenetére
Bocs, elvoltam kicsit. Inkább kérdezz, még akár marhaságnak tűnő dolgokat is, mert később nehezebb lesz rendberakni. amit elbarkácsolsz! Ráadásul akkor még többet kell kérdezned! a rendőr fia is úgy tanul, ha kérdez poen volt
Most mi a manót csinálsz egyébként, telepítesz? Ha most az történik, akkor a másik vinyóval most ne foglalkozz, csak az sda- val. Az 1 TB- os vinyót majd ráérsz partícionálni később, ha minden OK a telepítéssel.
A Gparted erre tökéletes lesz, itt egy jó leírás a használatához, ha még nem ismernéd!Nem sok a 8 GB swap? Mennyi fizikai memóriád van?4 GB ram esetén szinte felesleges a swap, főleg, ha nem használsz nagyom memória igényes programokat.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #35202114 #17264 üzenetére
A /home telepítésével van valami konkrét célod, mert az csak akkor kell, ha későbbi telepítéskor fel akarod használni a meglévő beállítások miatt. Egyébként elég a root, vagyis a / és kész, az majd készít magának automatikusan /home- ot.
Így néz ki, a fájlrendszer, ha csak / - rel telepíted a disztrót:
Mint látod, elkészíti magának a home mappát ügyesen.
Mit telepítesz most amúgy?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #35202114 #17266 üzenetére
Mezei használatra én 4 GB mellé nem használtam eddig, most kíváncsiságból tettem fel 4 GB swapot, de még egyszer sem használta a rendszer. Ha 2 GB- ot kijelölsz swapnak, abból baj nem lehet. Nekem eddig 2,3 GB volt a max RAM felhasználás Chakrán, de ha valami grafikát akarnék szerkeszteni, lehet, hogy jól jönne a swap.
Ha eddig jól ment a Lubi, akkor az jó, bár fentebb olvastam valamelyik*Ubuntu frissítésről. Reméljük nálad nem lesz gáz vele!
Végigpróbáltad az összes lehetőséget a pendrive bootolással?
(#17268) hokins
Romforgatás nem olyan túl nagy falat, de azért 2 GB- ot adj swapnak, csak a megnyugvás miatt. A Lubi meg nem egy memóriazabáló disztró.
én meg a Defymet forgatom már egy ideje, hogy tegyek fel valami custom romot, de semmi kedven visszarakni a Win 7- et[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #17267 üzenetére
Én csak ace3-ra akarok párszor romot forgatni. Más olyan gépigényesebb dolgot nemnagyon.
A régi gépen (dell optiplex745) szepen futott,semmi gond nem volt. Csak egyébb hardveres gond miatt cseréltem le.
Igen végig. HDD-nek ismeri fel biosban. Próbáltam úgy is hogy azt állítom be elsőnek a boot sorrendben de figyelmen kívül hadja.
[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
válasz #35202114 #17266 üzenetére
Én 4GB swapot adnék meg, vagy nem is adnék swapot, hanem később, ha szükség van rá, akkor swapfájlt hoznék létre utólag, azt lehet akármikor csinálni, telepítés után is.
Mondjuk tény, hogy 4GB RAM-nál és felette nem nagyon nyúl otthoni felhasználásnál a Linux a swaphoz, hacsak nem vágsz nagyméretű képeket, meg nem virtuálgépezel, nem adatbányázol. A Linux kulturált, nem nyúl orrba-szájba a swaphoz, mint a Windows, nem kezd magánakcióba, nem lapozgat ész nélkül, vadul, és ez nagyon kellemes használat közben, mert nem kerregeti a HDD-t, mint a Windows, nem lassul be miatta. Plusz a linuxos modern fájlrendszerek is nagyon faszák, nem töredeznek, nem kerreg miattuk a lemez, sok kis fájllal is sokkal gördülékenyebben és hangtalanul boldogulnak, míg a Windows buzi, elavult NTFS-sel erőlködik, belassul, darál, kerreg mint az állat. Mióta linuxozok, már el is szoktam tőle, hogy darál a HDD, a sok hónap alatt talán csak 3x fordult elő, hogy elfogyott a 2GB RAM fizikai memória, és komolyabban kellett nyúlni a rendszernek a swaphoz, és akkor sajnos ellégé darált is, de ez nem fordul elő túl gyakran. Az idő nagy részében a swap kihasználatlanul áll 2GB RAM mellett is, vagy használatban van ugyan, de csak 1-2%-ban.
-
nagyúr
válasz #35202114 #17268 üzenetére
Indítás után, ha nyomsz F12- t és kijelölöd ott az usd-hdd opciót, akkor sem megy? Néha érdemes leformázni a pendrive- ot, hogy rendbejöjjön, nálam egyre sűrűbben igényli.
(#17269) N0zer0
Sűrűn írod ezt a darálást, lehet, hogy nem kávédarálót kéne használnod, hanem valami faja kis WD Black- et![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #35202114 #17272 üzenetére
Én még mindíg nyúzom a Döfyt, fizikailag főleg, de ezért is strapamobil. 3 év alatt azért összegyült 6-7 nagyon halvány karc a gorillára, de nem nagyon hatotta meg az sem, ha rücskös betonra csattant. Különösen jól érzi magát a melósruha zsebében mindenféle tok meg védőlófia nélkül. Kár, hogy a strapamobil piac itthon nem valami jó felhozatalú, így marad a kínai út. Snopow M8 vagy Lenovo S750 a következő strapamobil.
-
jonnyjoker01
veterán
Sziasztok!
Ubuntu alatt szerettem volna egy win xp-s system partíciót módosítani, de nem tudom kezelni, darabolni. Ntfsprogs és ntfs-3g hiányzik neki. Mindkettőt meg próbáltam letelepíteni terminálból, ntfs-3g már le volt telepítve, ntfsprogsra azt írja, nincs ilyen program. Mit tegyek, hogy módosítani tudjam az ntfs partíciót?
Üdv. Johnny
-
_Dumber_
őstag
válasz jonnyjoker01 #17275 üzenetére
Ntfs-t biztonságosabb win alól módosítani
-
N0zer0
senior tag
válasz _Dumber_ #17276 üzenetére
@jonnyjoker01
Akkor ott nálad valami nem jó. Hányas Ubuntu? Mert a támogatott Ubuntukban alapból benne van az NTFS-3G. Az ntfsprogs talán nincs, de arra meg kiadod a sudo apt-get install ntfsprogs parancsot, és lesz.Nekem Ubuntu alatt simán ment gparteddel NTFS-es partíció bolygatása, mindenféle adatvesztés nélkül.
@_Dumber_
Ha csak NTFS partícióról van szó, akkor arra ugyanolyan biztonságos a linuxos megoldás is. Viszont ha rendszerpartícióról van szó, azt tényleg Windows alól kéne csinálni.[ Szerkesztve ]
-
sz.balazs.95
veterán
hogy lehet megoldani, hogy a Dolphin fájlkezelőben legyen előnézeti kép?
Jelenleg a képeknél egy sablon ikon van berakva, és nem a tényleges kép kicsinyített méretben, ami eléggé zavaró, mert így egyesével végig kell mennem a képeken, mert csak oldalt jelenik meg miniatűr méretben, hogy mi is az a kép tulajdonképpen.másik: Elvileg a WP8 tárhelyéhez Linuxon is hozzá lehet férni. A gyakorlatban ez hogyan valósítható meg?
[ Szerkesztve ]
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
szaszayanou
aktív tag
válasz sz.balazs.95 #17280 üzenetére
Szia!
1. Dolphin vezérlő -> Beállítóablak: Dolphin -> Általános -> Előnézetek fül-nél tudod beállítani elvileg.
2. Keress rá az ubuntu mount NTFS kifejezésre. Rengeteg leírást fogsz találni.
[ Szerkesztve ]
Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.
-
sz.balazs.95
veterán
válasz szaszayanou #17281 üzenetére
1. Itt bizony ki van pipálva, mégsem jó valami.
2. De én nem NTFS merevlemezt, hanem WP8 telefont akarok használni, illetve annak a tárhelyét.
A Win7 partícióját gond nélkül tudom pl. kezelni, szóval azzal nem lehet amúgy gond.Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
BoB
veterán
válasz sz.balazs.95 #17280 üzenetére
Dolphin opcionális függőségeihez tartoznak a thumbnailer-ek. Ezek nélkül nem megy, ezt nézném meg hogy ezzel mi a helyzet Kubuntu-n.
MTP -hez meg KDE alatt a kio-mtp csomagra van szükség.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
sz.balazs.95
veterán
-
d3kk
senior tag
Hy Folks!
Kellene egy kis segítség:
Először is itt a configom:
MB - Gigabyte B75-D3V
GPU - Saphire 5870 1GB
RAM - Kingmax Nano Gaming RAM 16GB
Hard
Drives - 128GB SSD
- 320GB sata HDD
- 1TB sata HDDa kérdésem az lenne hogy meg lehet e oldani egy olyan UEFI dualboot-ot hogy az SSD-n legyen a win 8.1 és a 320-as hdd-n legyen az ubuntu? illetve még annyi hogy ha meg lehet ezt oldani akkor mennyivel fog megnőni a default win boot idő bekapcsolástól kezdve illetve az ubuntu vagy a win bootkezelője lesz e az alapértelmezett.
Köszönöm szépen előre is a segítségeteket.
-
BoB
veterán
válasz sz.balazs.95 #17284 üzenetére
Arch-on így néz ki, ilyesmikre keress rá:
kdegraphics-svgpart: thumbailers for SVG files
kdegraphics-thumbnailers: thumbnailers for various graphics files
kdemultimedia-ffmpegthumbs: thumbnailers for video files
kdemultimedia-mplayerthumbs: thumbnailers for video files
kdesdk-thumbnailers: thumbnailers for development files
icoutils: thumbnailers for MS filesMTP kapcsán meg lehet abba futottál bele hogy régi a libmtp ami a Kubuntu-ban alapból van. Ez segíthet
-
sz.balazs.95
veterán
de én ubuntut használok, csak KDE-vel. (egyébként van különbség eközött és a „normál” Kubuntu között?)
balazs95@amd64:~$ sudo apt-get install kdegraphics-svgpart kdegraphics-thumbnailers kdemultimedia-ffmpegthumbs kdemultimedia-mplayerthumbs kdesdk-thumbnailers icoutils
[sudo] password for balazs95:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: Ez a csomag nem található: kdegraphics-svgpart
E: Ez a csomag nem található: kdemultimedia-ffmpegthumbs
E: Ez a csomag nem található: kdemultimedia-mplayerthumbs
balazs95@amd64:~$Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
BoB
veterán
válasz sz.balazs.95 #17287 üzenetére
Azért írtam hogy Arch alatt ez a csomagok neve mert más disztrók más, de hasonló nevet adnak csomagoknak. Keress, ne telepíteni próbáld így őket
Írj ki egy Live Kubuntu-t és meglátod. Van különbség mert a Kubuntu-n már egy csomó minden be van konfigurálva, extra csomagok vannak feltéve stb. Szerintem abban pl alapból mennek a thumbnail-ek.
-
Ultrazord
tag
ide is bemásolnám, ha nem gond. Ha megoldást írtok légyszíves legyetek tekintettel arra, hogy abszolút kezdő vagyok
képzeljétek elbasztam az ubuntum
az történt, hogy jött egy frissítés, hogy lts14.akárhányra menjek, mondom ok, viszont ki kellett lépnem belőle, mert kellett valami sürgősen a winen...
gondoltam, nem lesz gond, nem is erőltetett kilépés volt, most meg nem indul el rendesen, recovery ppk vagy csamagok rekoverijénél se megy tovább..
töltő képernyőn befagy, de ki lehet kapcsolni a gépetmit lehet tenni? fontos dolgok voltak rajta, rendbe lehet hozni?
-
Ultrazord
tag
válasz Ultrazord #17289 üzenetére
nem emlékszem, hogy külön particion volt e a home, de most sikerült dpkg --configure -a val bekonfoltatni és el tudok jutni a grafikus bejelentkező képernyőig..
de ott nem fogadja el a jelszavam, hanem visszadob megint írjam be...
ha rosszat írok persze kiírja, hogy rossz.
na most mi van? -
törölt tag
válasz jonnyjoker01 #17275 üzenetére
Az ntfsprogrs nem kell. Nem véletlenül írja, hogy nincs, mert tényleg nincs. Sőt, a daraboláshoz, módosításhoz a 3g sem kell. A gparted kell, oszt' jó napot. Az ntfs-3g az íráshoz, olvasáshoz kell. Ha baja van mondjuk csatolásnál, az lehet pl. abból, hogy nem rendesen lett leállítva a Windows. Ilyenkor alapból nem csatolja, mert az ilyenkor történő írás rossz dolgokat okozhat.
(#17290) Ultrazord
Ha az elején a recovery konzolt választod, ott root-tal belépve tudsz jelszót változtatni.
Először:mount -rw -o remount /
majd
passwd a_felhasznaló_neve
a jelszó kétszer, majd újraindít, és örül.
-
nagyúr
válasz #35202114 #17292 üzenetére
Úgy látszik ez a megoldás lesz a tuti, mert az látszott, hogy nem nagyon akarsz leszakadni a 80- asról, viszont most van az 1 TB- os 5400 rpm- es. Rendszernek nem az igazi, nem akarsz venni mellé egy SSD- t, arra mehetne a rendszer!
-
törölt tag
válasz sz.balazs.95 #17296 üzenetére
Teljesítmény beli méret,nem pedig fizikai.
Mert jelenleg egy core 2 duó 2.4-es van benne... -
nagyúr
válasz #35202114 #17295 üzenetére
A Lenovoban vagy asztali gépben cserélgetsz, mert már nem tiszta!?
Ha meglesz az ssd is, utána zaklathatlak privibe hogy mit hogy állitsak be?
Nyugodtan zaklathatsz, bár van egy feltételem! Legalább 2 hét előnyt kérek! Mindenképp szólj, hogy mikor veszed, jelenleg még ugyanis csak vacillálok, hogy vegyek- e SSD- t, fél éve vettem ugyanis a WD Black- et és Linuxon nem biztos, hogy szükségem van az SSD- re mellette.
Azért egy Intel 520- as kéne mindenképp, így gyorsan kell döntenem, mert kifutó modell, de mégis jobban ajánlott, mint az 530- as. Végzek előtanulmányokat SSD vétel ügyben, viszont Win- t már nem használok, abban nem fogok tudni segíteni, márpedig ott van sok lényeges beállítás, ami élettartamilag fontos lehet!
Leírások, topicok viszont meglesznek addigra Winre is, olvastam már párat, minden lényeges dolgot leírnak benne, így emiatt egy percet se aggódj![ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Xbox Series X|S
- Clicks - Van-e értelme fizikai billentyűzetet rakni egy iPhone-ra?
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Külpolitika
- Építő/felújító topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest