- Milyen notebookot vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- OLED TV topic
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
-
Chosen
addikt
Köszi mindenkinek a segítséget.
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #18303 üzenetére
Az én 18300-as hozzászólásomra utalt.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
nagyúr
válasz toth_janika #18305 üzenetére
Sorry mindkettőtöknek! Mindíg le szoktam ellenőrizni a linkeket, most nem történt meg!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Atti575
tag
Hello
Ubuntu14.10 lapomon bekapcsoláskor valamikor lefagy jelentkeznék befele semmi lehajtom laptop meg fel és utána jó ez miért van??? -
szundybence
aktív tag
Van néhány (DOS/Windows) programom amit jobb egérgomb és megnyitás a Windows loader programmal sikerül elindítani, de ez kényelmetlen. Jobb lenne kitenni az asztalra, de nem tudom hogyan kell. Segítenétek?
-
dances
tag
Üdv!
Kipróbálnám az Ubuntu-t.
A kérdésem: azt lehet, hogy egy hdd -re ezt is és a Win7 -et is felteszem?
ha igen, akkor hogyan particionáljam a hdd-t (milyen típusúra az Ubuntu -nak szánt partíciót)?
melyiket telepítsem először?
Van valami oldal, ahonnan Ubuntu alá való progik (fájlkezelő, office szerűség, böngésző, média lejátszó, torrent kliens, víruskergető) tölthetők?[ Szerkesztve ]
Only the Good die young.
-
stopperos
senior tag
válasz dances #18309 üzenetére
1. LiveCD -ről ki tudod próbálni az ubuntut telepítés nélkül.
2. Lehet, először windows telepítés utána ubuntu telepítés.
3. Partícionálás: 1. windows (60-80 GB); A maradékot meg az ubuntu telepítő állítja magának, hogy mennyi a jó. Felkínálja majd.
4. Felejtsd el ezt a windows-os gondolkodást, linuxhoz jár egy repository is, tehát megnyitsz egy Szoftverközpont-ot pl ubuntunál és kiválasztod mi kell. Van keresője. Úgy képzeld el mint az android Play Store."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
szundybence
aktív tag
válasz dances #18309 üzenetére
Szia!
0-Ha windows7-eshez vagy szokva, akkor én nem az Ubuntut, hanem a Xubuntut javasolnám első ismerkedésnek. Mert külső megjelenésében és egérkattogtatós használatában az áll hozzá közelebb.
1-Én három felé szoktam osztani a winyót. Az első prtíció egy kb 20-30GB-os windowsz, majd egy linux partició kb ugyanennyivel, majd a többit amolyan mindenes tárolónak NTFS-re formázom.
2-A windows, majd a linux megy föl.
3-A linuxnak van saját tárolója, amiben csoportosítva vannak a programok.
4-Csak bátran, menni fog!
[ Szerkesztve ]
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Tegnapi nap folyamán legyalultam az ubuntut, mert nagyon gyilkolta a gépemet. Folyamatosan 100%-on járt a proci, és tele volt a memória. Újraindítás után fél perccel ugyanez volt, semmit nem lehetett rajta elindítani.
Lényeg a lényeg, hogy kapott egy Mint-et a noti.
Nos a kérdésem: szeretném a notin tárolt zenéket egy tableten lejátszani DLNA segítségével. Megoldható ez valahogy?
Kerestem DLNA szerveket a különböző fórumokon, de egyiket sem sikerült működésre bírnom...Miért kell ez? Van egy használaton kívüli tabletem... ezt rákötöm az erősítőre, és így DLNA segítségével tudnám a notin tárolt zenéket az erősítőn hallgatni.
Tudom, hogy van BT audio reciver, de egyelőre nem akarok pénzt áldozni ráFlickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
leslieke
Jómunkásember
válasz toth_janika #18312 üzenetére
minidlna?
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
Atti575
tag
Senki nem tudja miért van ez hogy belépés előtt lefagy??
Próbáltam hogy automatikus bejelentkezés úgy is eljön ez csak
Elég idegesítő egy idő után -
RBJ
addikt
xubuntu nál frissítés formájában lehet már upgradelni? Hiába állítom be a frissítésnél a minden új kiadást még nem ajánlja fel a lehetőséget.
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
bull84ghia
őstag
Hello
Van egy 100éves notim amire szeretnék linuxot tenni hogy ismerkedjem a rendszerrel.
A donor egy aspire 3690 lenne.
1600mhz,512ram, 64mb gpu,60gb hdd szóval nem egy erőgép.
Melyik linuxot ajánlanátok erre az őskövületre?
Köszi előre is.Hazámat szolgálom...............ameddig tart a cérna :
-
lev258
veterán
válasz bull84ghia #18319 üzenetére
Talán kezdhetnéd a próbálkozást egy Lubuntuval.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz bull84ghia #18321 üzenetére
Választhatsz XFCE, LXDE, Cinnamon vagy MATE-et használó disztrók közül bármit. Íme a Linux Desktopok memóriaigénye:
Ebben a felsorolásban persze nem csak DE-k vannak.
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
nagyúr
válasz Fritz Teufel #18322 üzenetére
Ez érdekes, KDE közel 3x akkora memória igénnyel bír, mint a Cinnamon? Mivel használtam MINT Cinnamont és Chakrát is már, így aszondom, hogy ez a táblicsku a vicc kategória inkább!
A számok mit jelentenének amúgy?[ Szerkesztve ]
-
kispx
addikt
válasz ubyegon2 #18323 üzenetére
Valahol olvastam* ennél az ábránál, hogy ez csak a DE-k memóriahasználatát ábrázolja, az alatta lévő dolgok (kernel, stb..) és, a disztróhoz csomagolt többi automatikusan induló programét nem. Így egy mint vs chakra nem fogja ezt tükrözni.
Hirtelen nem találom a linket ezért nem linkelem.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ez elképzelhető, bár akkora KDE nagyon jó valamiben, ha az összmemória rendszerfelállás után alig több, mint a MINT- é!
A lényeg azonban az, hogy a kérdezőnek ez mit segít abban, hogy az őskövület gépére mi lenne jó?
Különben igaz lehet amit említesz, mert most néztem a Cinnamon 72,5 MB- ot eszik.
-
Fritz Teufel
addikt
Jól látod a dolgot. Itt csak a desktopok tiszta memóriaigénye látható. Cinnamon alatt könnyűnek mondhatóak, onnan bármit lehet választani régi gépre. Fentebb már írtam a javaslataimat. Az ábra csak érdekesség. A Gnome-on meglepődtem, többre számítottam.
Íme az összehasonlítás részletesen:
A Memory Comparison of Light Linux Desktops – Part 3
A Trinity-t nem ismertem, tiszta Windows vagyis szörnyűűűűű...
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
nagyúr
válasz Fritz Teufel #18326 üzenetére
Szerintem ebben a tényleges memória használatot látjuk. Junity az utolsó, nem a KDE!
-
Wlac
Ármester
Sziasztok!
Abszolút nem vagyok otthon az OS-ek "mélyebb" használatában, azonban annyira felmérgelt pár hete a Windows, hogy Ubuntura váltottam. Az meg annyira bejött, hogy maradtam. A stock rendszer (14.04) tökéletesen kielégette az igényeimet (mindössze egy Dropboxot kellett feldobnom még), azonban sehogy sem bírtam a rendszert kompatibilissé tenni az IOS eszközeimmel. Ezernyi utánaolvasás és sikertelen telepítés után úgy döntöttem, hogy a VirtualBox lesz az én haverom, mivel a heti egyszeri iTunes használat erejéig nem lesz gond a Windows-zal. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám beállítani azt, hogy a Windows lássan valamennyit az Ubuntus fájlok közül? Konkrétan van 30 gigányi zeném, amiket szeretek cserélgetni az eszközeimen. Az luxus lenne, ha az Ubuntu fájlrendszerén, és a VirtualBoxon belüli Windowson is tárolnám őket, de ha a Windows hozzáférne ("hálózaton" keresztül talán?) az Ubi egyes mappáihoz, akkor nem lenne több gondom. Ebben kérném a segítségeteket. Előre is köszönöm!
“A száz év az emberi hülyeség monumentumainak eróziója szempontjából csak egy röpke pillanat.” - mazur
-
-
szundybence
aktív tag
válasz Fritz Teufel #18322 üzenetére
Ez a táblázat sok ponton ellentmond az én tapasztalataimnak. Szerintem nem szabad figyelembe venni.
-
bull84ghia
őstag
Felraktam egy sima ubuntut 14.04 kicsit lassúcska a gépen
Viszont a wifi nem működik. A drivert láttja és rányomok hogy apply change de nem csinál semmit. Neten is fent van a gép kábelen.Hazámat szolgálom...............ameddig tart a cérna :
-
lev258
veterán
válasz bull84ghia #18332 üzenetére
Arra gépre sok az Ubuntu. Ezért nem javasoltam. A wifire pedig, mielőtt bármit csinálnál, Terminálba írd be: lspci
Ez mindent elmond róla, amire szükségünk van a megoldáshoz. Lehetőleg csak a rá vonatkozó sort másold ide. (ha usb-s wifi, akkor lsusb)[ Szerkesztve ]
-
szundybence
aktív tag
válasz bull84ghia #18332 üzenetére
32, vagy 64bites verziót raktál fel? Javaslom a 32bites Xubuntut kipróbálásra. Most raktam fel a barátomnak egy 2002-es gépére. Tökéletesen működik rajta.
Erre a kérdésemre esetleg tudna valaki válaszolni?
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18334 üzenetére
Nem igazán értem a kérdést. Ki tudod választani, mi legyen az alapértelmezett program adott fájlokhoz (pl. Wine). Az Asztalra pedig ki tudsz rakni fájlokat. Én nem látom a kettő közötti kapcsolatot.
[ Szerkesztve ]
-
szundybence
aktív tag
válasz lev258 #18335 üzenetére
"Az Asztalra pedig ki tudsz rakni fájlokat."
Épp az, hogy windowsosat nem tudok úgy, hogy működjön is. Csak akkor működne, ha egész könyvtárával együtt raknám oda. Ebből is macerás lenne megnyitni. Jó lenne kirakni a tálcára, úgy ahogy a többi gyakran használt linuxos programot. Erre kerestem valami honlapot, ahonnan meg lehetne tanulni a módszert, de sajnos nem találtam. Ezért kérek segítséget most itt tőletek.
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18336 üzenetére
Ja, akkor azzal kezdd, hogy ikont (parancsfájlt) akarsz az Asztalra.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18338 üzenetére
Egy a sok találat közül: https://help.ubuntu.com/community/UnityLaunchersAndDesktopFiles
Ha nagyjából átnézegetted, lehet kérdezni.
Egy megfelelően megírt szöveges fájl mindössze, amit futtathatóvá teszel.[ Szerkesztve ]
-
szundybence
aktív tag
válasz lev258 #18339 üzenetére
Köszi, nézem!
Sajnos ezt nem tudom megcsinálni. Például ott van egy MKVextract DOS-os program, aminek van windowsos gui felülete is. Ez csak a saját könyvtárából indítva fog megfelelően működni. Ezt nem tudom hogyan kell a parancsfájlba beírni. Ebben az egyetlen dologban kellene csak segítség.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18340 üzenetére
Hát, ha nagyjából elkészíted a fájl tartalmát, akkor meg tudom mondani, mit javíts ki benne (ezt lehetőleg pastebin-re másold). De vannak Linux-os programok is mkv kezelésére.
Megjegyzés: a parancssoros program nem egyenlő a DOS-os programmal.[ Szerkesztve ]
-
bull84ghia
őstag
válasz lev258 #18333 üzenetére
Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
Network cotroller: Broadcom Corporation BCM4318 (Airfare One 54g) 802.11g Wireless Lan Controller (rev 02)
Ez vonatkozik a hálózati részre.32bites Xbuntut is próbáltam de bootnál azt írja hogy invalid kernel
Hazámat szolgálom...............ameddig tart a cérna :
-
lev258
veterán
válasz bull84ghia #18342 üzenetére
Lubuntu esetleg? Amúgy pontosan mi a hibaüzenet? A wifire már tudom a megoldást, de előbb egy megfelelő rendszert találj.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz szundybence #18331 üzenetére
Te is mérted ezeket azonos rendszeren? Egyébként fentebb írtuk, hogy ezek a nyers desktop igénybevételek, nincs benne a rendszer.
-
lev258
veterán
válasz bull84ghia #18345 üzenetére
Amikor vezetékes neten vagy, Terminálba: sudo apt-get install b43-fwcutter
Ha telepítéskor neten voltál, talán felkerült a "rossz driver" is. Ezt biztosan el tudod távolítani ezzel:
sudo apt-get purge bcmwl-kernel-source broadcom-sta-common broadcom-sta-source[ Szerkesztve ]
-
szundybence
aktív tag
válasz Fritz Teufel #18344 üzenetére
Nem mértem és értem.
-
szundybence
aktív tag
válasz lev258 #18341 üzenetére
Sajnos nem tudom megcsinálni. Ha valamit felinstallálok a WINE alá és azt kirakja az asztalra, akkor tudom elemezni, hogy mi a parancssor és mi a környezet leírása. Gondoltam ez alapján majd meg fogom tudni csinálni azt is, amit nem kell felinstallálni, de csak a saját könyvtárában működik. Látszólag egyszerűnek tűnik a feladat, de mégsem megy. Tudna valaki segíteni?
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18348 üzenetére
Pont ezért kellene nekem is valami kezdemény, hogy legyen fogalmam róla, hol van a fájlod (mappád). Akkor most már legalább az egyértelmű, hogy nem DOS-os (ami DosBox-szal futna), hanem Win-es program, amit a Wine futtat.
[ Szerkesztve ]
-
szundybence
aktív tag
válasz lev258 #18349 üzenetére
Legyen mondjuk ez a program az alap. Könnyen kipróbálhatod, mert van hozzá GUI is. Megkérlek tedd ki az asztalodra. ha sikerül, máris tudsz nekem segíteni. Én csak addig jutok el, hogy kattintok rá és nem történik semmi. Ebből olyan túl sok mindenre azért nem fogok tudni rájönni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest