Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
válasz mAtThEw0319 #17449 üzenetére
Esetleg próbálj meg egy másik, nem Ubuntu alapú disztrót.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
draco31
veterán
-
BoB
veterán
válasz mAtThEw0319 #17455 üzenetére
Szvsz mehet 64 bites is.
-
N0zer0
senior tag
válasz draco31 #17457 üzenetére
Most nálam is elkezdte csinálni, egyszer a YouTube csinálta, de következő oldalbetöltésnél jó volt, meg egy felnőtt oldal is csinálta, és az frissítésre sem javult meg, Chrome alatt sem, nem csak FF alatt, de most meg jó. Ez valami netes gubanc lehet, próbáld meg később.
-
N0zer0
senior tag
válasz sz.balazs.95 #17363 üzenetére
Hát, ilyet nem állítanék, a KDE kinézetben keresztben-hosszában veri az Unityt. Ez nem ízlés kérdése, ez tény. Persze, neked bejöhet a Unity is, de a KDE-nél nem szebb.
-
törölt tag
válasz N0zer0 #17460 üzenetére
"Ez nem ízlés kérdése, ez tény"
ez ízlés kérdése és az ízlés erősen szubjektív, nem lehet ténymegállapításokat közölni róla. ami a tény, hogy sokkal több opció van benne.
nekem speciel a legtöbb KDE distró alapkinézetétől / fontjától kifolyik a szemem... és bár át lehet szabni, félúton megunnám a folyamatot.
[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
válasz #19617792 #17461 üzenetére
Nem, ez tény. Valóban, a KDE-t alapból elég szarul konfigolják, valami elarun hátteres Oxygen témára nyomnak ízléstelenül sok csillogást, az ember szeme kifolyik tőle, de ezeket le lehet cserélni, a KDE sokkal jobban testre szabható, sokkal rugalmasabban beállítható, mint a Júnödi, és sokkal szebb témák is vannak rá. Akár még Unity-megjelenés is adható rá, de szerintem ahhoz erős perverzió és súlyos fokú ízlésficam is kell.
-
törölt tag
válasz N0zer0 #17463 üzenetére
látod, pont erről beszéltem. a szépségről nem lehet objektíven nyilatkozni. de mivel súlyos fanatizmussal állok szemben, további érvelésnek, győzködésnek nincs értelme. egy vallásos embert nem lehet meggyőzni hitének megalapozatlanságáról.
hogy részletezzem:
"KDE sokkal jobban testre szabható, sokal rugalmasabban beállítható"ez igaz és az is, hogy vannak rá szép témák. de hogy legszebbek lennének azt nem lehet kijelenteni. X-nek tetszik, Y-nak nem. erős perverzió lenne az, ha valakinek más az ízlése? és többek között ezért van az ellenszenv a Linuxosokkal / adott DE-t kedvelőkkel szemben. de felesleges is magyaráznom, nem fogod megérteni.
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz N0zer0 #17463 üzenetére
Ami unity -ben nekem nagyon tetszik a használhatóság miatt:
- az oldalsáv. A mai monitorok szélesek, sokkel jobb oldalról elvenni területet. Látni melyik alkalmazás fut mennyi ablakkal, progress bar beépítve. Nagyon fasza.
- az integrált menüsor az ablak címsorába. Nem is értem miért nincs ez még KDE -nél. Felesleges helyet von el a külön menüsor.
[ Szerkesztve ]
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz stopperos #17452 üzenetére
Se a manjaro se a mint nem jó... manjaro telepítője be se bootol, linux mint meg kifagy a telepítés végezténél, mikor rányomok az újraindításra. Utána meg bebootolásnál is kifagy... :/
Szerintem várok a következő Ubuntu verzióig vagy nem tudom.. itthon vagyok 1 hetet szabin utána megyek vissza németbe.. nem szeretnék evvel elb@#&ni egy hetet... kibírom egy kicsit windows-al, ha ennyire muszáj..
Viszont ötleteket szívesen fogadok.. ezt a mai vasárnapi meg még max a hétfői napot rászánom.. hátha összehozzuk.. de utána egy ideig feladom, mert tényleg nem akarom az egész szabim erre szentelni.. -
BoB
veterán
Nahát ezt nem ismertem, köszi! Teszem is fel
Mondjuk 2012 decemberben volt az utolsó commit... És több hiba van azóta... Azért megnézem
mAtThEw0319: win32diskimager -el csináld meg a manjaro telepítő pendrive -ot.
[ Szerkesztve ]
-
válasz mAtThEw0319 #17467 üzenetére
Amikor semmi sem megy, akkor jobb, ha az alapokban keressük a hibát, vagy valami sosem támogatott hardver, vagy UEFI gebasz lehet.
Ha a rosszul kiírt pendrive vonal nem jönne be.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
BoB
veterán
válasz mAtThEw0319 #17469 üzenetére
Akkor dd -vel csináld meg.
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz lionhearted #17470 üzenetére
Átvan állítva Legacy-ra a bios-ban.. szóval nem értem. Egy Acer E3-111 -es netbookról van szó. [link]
Amúgy fat32-be kellene lennie a pendrive-nak vagy ntfs? Én eddig mindig fat32-ben toltam.. de amúgy ha ez lenne a gond, akkor pl az ubuntu se a mint nem települt volna fel, nem??bob.zxr Téged sajnos nem értelek.. mi az a dd? Több hónapja használok linuxot, de csak netezésre, filmezésre. Nem vagyok szakértő.
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz mAtThEw0319 #17472 üzenetére
- Csatlakoztasd a pendrive -ot. Nem kell formázni, törölni, semmit sem kell vele csinálni
- Nyiss terminált abban a mappában ahol a Manjaro képfájl van.
- lsblk
- keresd meg melyik a pendrive. Csatolási pontból, méretből látszik.
- pendrive umountolás:
umount /pendrive/csatolasi/pont
(a csatolási pontot az lsblk parancs az előbb kiírta. Azt kell ide másolni. Pl.: /run/media/akarki/akarmi)- következő parancs a másolás. sdx helyére a pendrive megy. Itt vigyázz mert ha merevlemezt adsz meg törölted a lemezt. Ellenőrizd le kétszer mielőtt entert nyomsz.
sudo dd if=./manjaro.iso of=/dev/sdx
- Kész
[ Szerkesztve ]
-
mAtThEw0319
senior tag
Köszi a részletes leírást, de már kipróbáltam win32diskimager-el és avval se akart elindulni a telepítő.. később vissza fogok térni még rá. Amúgy meg inkább az ubuntut fogom majd ebbe a leírásba "behelyezni" mert az jobban bejön vagy egy Xubuntut.
Amúgy ránéztél a netbookra amit belinkeltem?! Szerinted mivel lehet a gond, hogy kifagy az ubuntu és a xubuntu és a mint is telepítés befejezése után, mikor rányomok az újraindításra?? -
nagyúr
válasz mAtThEw0319 #17472 üzenetére
Manjaronak a netbook változatát próbáltad ki?
Pendrive írására mintstick- et tedd fel, nekem eddig minden iso- t tökéletesen írt ki és nem fél óra alatt, mint a dd. Ráadásul nem gyalul le semmit véletlenül.
A dd a guruk perverziója, ha mezei usert látnak, egyből ajánlják neki!Egyébként lassan itt az idő arra, hogy ne csak sw fronton keresgéljük a hibaforrást, hanem hw szinten is.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz N0zer0 #17460 üzenetére
Ilyet azért nem kezelnék tényként, hiszen mindenkinek más tetszik. Másrészt a rengeteg beállítási lehetőség sem feltétlenül előny. Én 25 éve foglalkozom számítástechnikával, C64-Amiga-286-tól kezdve, mindenféle felületen (még az OS/2 sem maradt ki), de az utóbbi években már csak az érdekel, hogy a gép működjön, egyszerűen, normális felhasználói felülettel. Próbáltam sok mindent, mire rájöttem, hogy a Unity (amit egyébként az elején én is ellenérzésekkel fogadtam) pont annyit tud, amennyire szükségem van, ráadásul még kényelmes is a használata. Nekem bevált. Az Elementary sem rossz, de a Unity jobban kézre áll. A KDE nekem túl sok.
A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.
-
paolinho
őstag
Arra esetleg van valakinek ötlete, hogy a 14.04.1 LTS-es Ubuntut a Linuxlive-val miért nem tudom pendrive-ról telepíthető állapotba tenni? Azt írja ki, hogy nincs a kompatibilitási listájában, de meg megpróbálja ugyanazokat a telepítési manővereket végrehajtani vele. Aztán el is készíti a telepít, de a boot aatt megáll az op. rendszer betöltésénél. A korábbi 12.04-est csuklás nélkül megcsinálja, és azzal be is tudok lépni a rendszerbe.
-
N0zer0
senior tag
Oldalsávot lehet KDE-re is csinálni, meg dokkot is.
Az integrált menüsor az ablak címsorába dologra nem emlékszem, csak arra, hogy a képernyő legtetején volt a tálcán a menüsor, amivel engem a világból ki lehetett kergetni, sose találtam a menüket, de más is szóvá tette, úgyhogy ezt ki is vették a 14.04-től kezdve. Meg az is nagy buziság, hogy az ablakgombok bal oldalon vannak, persze áthekkelhető, de külön progit kell hozzá beszerezni, amit csesztek alapból beletenni a rendszerbe, aztán a felhasználó keresgesse mindenféle fórumokon eldugva. Sok teázgató angol f*szk4l4p trenddizájner ott a Canonicalnél, lövetném bele az összeset a legközelebbi folyóba.
Meg azért nézzük már meg, hogy Unityre milyen gáz témák vannak, ilyen Ambience szintű ocsmányságok, míg KDE-re milyen szépek. Hol van Unity alatt aktív sarok, vetett árnyék, teljes Aero-hatás? Hol van rendes Start Menü-szerűség, amiben mindenféle gépelgetés nélkül kényelmesen lehet kattintással indítani bármelyik alkalmazást? Hol lehet rendesen testre szabni a kinézetet, külön hackprogram és extra gányolás nélkül? Akinek a Unity kell, az meg is érdemli. Ráadásul, ha valami pehelysúlyú felület lenne, arra azt mondanám, hogy valamit valamiért, de a KDE-vel vetekszik ilyen téren, csak tudnám, hogy mire fel. Egy normálisan megtémázott Openbox vagy LXDE felület is normálisabban néz ki, használhatóbb, na meg 10-ed annyit sem eszik.
Tényleg nem akarom bántani a Unityt, de a Win8.x/Metro/ModernUI felület után a legszarabb, amit valaha csináltak. Nem az, hogy nem tetszik, hanem szemrángatóan idegesítő, és 0 értéket látok benne. Az awesome, Xfce, GNOME 3 sem tetszik személy szerint, de legalább használható, azokról el tudom fogadni, hogy valakinek tetszik, mert nem egyforma az ízlésünk, de hogy a Unityn mit lehet enni, azt soha nem fogom megérteni. Nekem olyan ez, mint a technó, azt sem értettem, hogy órákon át csak a tucc-tucc-bumm-bumm-böff-böff megy benne a végtelen monotonságig, és az emberek annyira odavoltak érte évtizedekig, mert még egy Balázs Pali vagy Lagzi Lajcsi simán nem tetszik, de azoknál még azt mondom, hogy jó, valakinek biztosan tetszik.
Egyébként meg meg lehet nézni, hogy a Linux userök hány százaléka használ Unityt. Elképesztően alacsony szám. Meg az is szép mutató, hogy mikor bevezették, akkor milyen sok ember reklamált, és rengetegen elhagyták az Ubuntut, akkor kezdett feljönni a Linux Mint. Persze, vannak azért olyanok is, akiket megragad a Unity Mac-es feelingje, de nincsenek valami sokan, meg egy KDE sokkal jobban Mac-esíthető, ha valaki arra indul be.
-
paolinho
őstag
válasz paolinho #17480 üzenetére
Ja, és ezt még azzal fejelném meg, hogy most kipróbáltam azt a lehetőséget, hogy hagytam a Linuxlive-ot az általa felajánlott lehetőségek letöltésével (én az Ubuntu 14.01 unity-t választottam ki) készíteni telepítőt pendrive-ra, de - noha most megfelelőnek találta a kapott anyagot a program - így is megállt a feltelepítés során az op. rendszer betöltésekor a sötét képernyő állásnál. Hát én már tanácstalan vagyok. Akkor marad a biztosan működő 12.04-es alternatíva.
(#17481) joecontra: Oksa köszi, akkor ezt még kipróbálom!
[ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
válasz joecontra #17481 üzenetére
Na úgy néz ki, hogy ez megoldja a dogot. Ismeretlen partícióból, de feltelepült a rendszer, bár voltak hiányosságai, ami okán inkább kipróbálom a GNOME alternatívát feltenni, mert az unity nem értelmezi a "@" karaktert, és "nem túl magyar", bár lehet, hogy ebben a tekintetben alább kell adnom az igényeimet illetően, mert a másik sem fog "beszélni" magyarul.
(#17484) N0zer0: Köszi szépen a segítséged, de be kell valljam...és hát nagyon restellem is, de ennyire nem vagyok képben az operációs rendszer kapcsán. Magyarán nekem "kínai", amit írtál segítségül. Elmondanád esetleg egy kicsit részletesebben (mint, ha egy 5 éves gyereknek mondaná ), hogy mi is volna a teendőm?
[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
válasz paolinho #17485 üzenetére
A Unity teljesen jól tud magyarul, valamit félreállítottál, vagy rosszul választottad ki telepítés során, a legelején kérdez a nyelvet és a billentyűzetet. A @ karaktert is be kéne vennie. Utólag is tudod pótolni, telepítsed a Hungarian billentyűzetet a Beállításoknál és add hozzá a nyelveknél a magyart.
A GRUB-os részére jó is, hogy rákérdeztél, mert van rá jobb tesztmódszer. Újraindítod a gépet, amikor bejöt a boot manager, és választhatsz több sor közül (legalább 2), akkor az elsőre mész rá, de nem ütsz Entert, hanem E-t és ott kapsz egy csíkot (beviteli mezőt), benne szöveggel, a legvégére hozzáfűzöd hogy "nomodeset", persze idézőjelek nélkül.
-
nagyúr
válasz joecontra #17478 üzenetére
Igaz én a bs=4M opciót is beleírom.
Ja, mert gyakorlott Linuxos vagy, a kezdő csak akkor írja a végére, ha ezt külön mondják neki!valahogy így ELI5 (ha már bedobtuk a köztudatba) kérdésre:
Próbáld meg a GRUB configjában beadagolni a nomodeset kernelkapcsolót, hátha úgy lesz kép.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
N0zer0
senior tag
válasz paolinho #17488 üzenetére
Nem értem, milyen pendrivede-s telepítés Linux alól?
Magyar billentyűzetet meg úgy tudsz varázsolni, már ha Unityd van, hogy felső sáv jobb végében valamelyik ikon alatt van egy System Settings (Rendszerbeállítások) nevű pont, abba belemész, ott lesz olyan, hogy Keyboard Layout (Billentyűzetkiosztás), arra kattintva az új ablakban + jelű gomb a bal alsó sarokban, ott kiválasztod a listában a Hungarian (magyar) billentyűzetet, majd a felfelényíl gombbal az első helyre teszed, és kész.
Egyébként már rövid időn belül te vagy a második, aki ezzel a kiosztással és nyelvvel szenved, pedig a telepítő ezt kérdezi legelőször, még a live mód előtt. Nem értem, hogy hogyan nem lehet ezt észrevenni, még Ray Charles is a szeméhez kapna, ha még élne, annyira jól látható helyen kérdezi.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz ubyegon2 #17475 üzenetére
Volt olyan disztró, ami nálam CSAK dd-vel kiírva volt hajlandó egyáltalán bootolni. Ilyen volt például a Fedora és a Debian is. Hiába írtam ki Ubuntu alatt különféle appokkal vagy el sem indult a telepítés vagy menet közben összeomlott vagy újraindítás után nem állt fel újra. Nem vagyok guru, de én is a dd-t ajánlom MINDENKINEK, aki jót akar magának. Szóval, a dd nem ördögtől való és ha én fel tudtam fogni a használatának mibenlétét, akkor az ittlévők túlnyomó többségének sem fog problémát okozni. egyénként sem túl bonyolult:
sudo dd if=manjaro-gnome-0.8.9-x86_64.iso of=/dev/sdb bs=4M
A vastagon szedett részt szoktam variálni az aktuális disztró iso nevével behelyettesítve. Ha valami gubanc van, akkor belököm az Ubuntu CD-t, indítom live módban és az alól írom ki a pendrive-ot. Én már csak ilyen egyszerű gyerek vagyok... Persze, mióta Manjaro van a gépen, azóta nem tettem ilyesmit, nem volt rá szükség. Amit ki akarok próbálni, azt megteszem VB-ban.
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Jim-Y
veterán
válasz Fritz Teufel #17492 üzenetére
Azért az of -re is figyelni kell linux live dd
-
Fritz Teufel
addikt
Eszembe sem jutna felcserélni. Amire leginkább figyelni kell, azt meg már korábban írták: a kimenetnél a of=/dev/sdx Az x a kimenet változója, annak függvényében, hogy melyik a pendrive meghajtója. Ezt érdemes ellenőrizni, mielőtt mondjuk a HDD-t neveznénk ki pendrive-nak. Köszönöm, hogy szóltál, ez valóban fontos!
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
N0zer0
senior tag
válasz Fritz Teufel #17494 üzenetére
Meg sokan elrontják, hogy véletlenül írnak utána számot, pl. of=/dev/sda1, és akkor nem jó, mivel a képfájlt kiírni az eszközre kell, nem partícióra. A bs=4M nem olyan fontos, csak némi gyorsítást szolgált, de ha probléma van, akkor ezt javallott először elhagyni.
-
nagyúr
válasz Fritz Teufel #17492 üzenetére
Te Ubuntu live alól írod az iso- kat én meg mintstick használatával, emitt bootolt is tegnap a Debian testing.
Nem mindenki született tehetség, azért, aki pár napos Linux próbálgatóként már dd- vel írkálta az iso- kat, annak külön gratulálok. Nekem már az első napokban benyomták, hogy írd ki dd- vel. Azt se tudtam, mi az a terminal. Igaz én a Win7 miatt tettem fel Linuxot.Persze, mióta Manjaro van a gépen, azóta nem tettem ilyesmit, nem volt rá szükség.
Hányadik Manjaro- t említed most? Gondolom nem azt, amelyik miatt vissza akartál térni a Win- hez!? Mostanában ritkábban írod, hogy kész, vége, visszarakod a Win-t!mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz ubyegon2 #17475 üzenetére
Hát jó.. próbálkozom én mindenfélével.. akkor legyen a mintStick.. csak már működjön!
Amúgy nem is manjaro-t szeretnék igazából felrakni hanem Ubuntut | Xubuntut | Mint -et ... ezek közül bármelyik jó lenne. Na jó még a Manjaro is megfelelő XFCE kinézettel.Ezt a mintstick-et sehol se találom, hogy hogyan kellene feltelepíteni. Nem találok hivatalos oldalt, hogy a legfrissebb verziót tegyem fel az Ubuntura.. na mind1. Csak megtalálom. Köszi a segítséget!
Amúgy ez a netbookos változat milyen kezelőfelületű? XFCE? Meg butább mint egy teljes változat vagy mit jelent itt a netbook változat? Netbookos hw-hez van készítve?
-
nagyúr
válasz mAtThEw0319 #17497 üzenetére
mintstick Ubuntura
netbook Manjarot nem ismerem, de valószinű, hogy netbookra van optimalizálvamennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz ubyegon2 #17498 üzenetére
Köszönöm!
Evvel bármilyen linuxot a pendrive-ra írhatok akkor ugye? Mert először inkább az ubuntuval és a xubuntuval próbálkoznék és csak végül a manjaroval. FAT32-t vagy az NTFS-t ajánlod? Meg még nem tudom eldönteni, hogy 64 bites rendszerekkel vagy 32 bitessel próbálkozzak.. valaki azt mondta, hogy nyugodtan mehet a 64 bites is, de azért megkérlek, hogy légyszíves te is nézz rá a hw-re. [link]
[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17499 üzenetére
Nem engem kérdeztél, de akkor válaszolok én. Igen, elvileg minden linuxot és egyéb OS-lemezképet pendrive-ra tudsz vele írni. Azért írom, hogy elvileg, mert nem tudom neked garantálni, én még nem használtam pont ezt a programot.
Igen, arra a gépre menjen 64 bites változat, gond nélkül kéne mennie. Az Ubuntu és Xubuntu elé én még erősen ajánlom neked a Kubuntut vagy a Mint 17 KDE-et, vagy a Chakrát.
Az NTFS/FAT32-es kérdésed nem értem. Amikor pendrive-ra írsz egy lemezképet, az magával hozza a lemezkép saját fájlrendszerét, nekem már akkor nem kell fájlrendszert választani, meg feleslegesen külön formázgatni. Ha meg már működik a pendrive és Linuxot használsz/telepítesz róla, akkor meg az Ext4 fájlrendszert ajánlom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2390 Ft-tól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest