Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tankréd
csendes tag
válasz ubyegon2 #20000 üzenetére
➜ ~ df -h
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
rootfs 23G 13G 9,0G 59% /
udev 10M 0 10M 0% /dev
tmpfs 202M 740K 202M 1% /run
/dev/disk/by-uuid/a1af5085-e582-4215-8146-fda9f742c789 23G 13G 9,0G 59% /
tmpfs 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
tmpfs 404M 32M 372M 8% /run/shm
tmpfs 1009M 16K 1009M 1% /tmp
tmpfs 1009M 712K 1008M 1% /var/log
tmpfs 1009M 0 1009M 0% /var/spool
tmpfs 1009M 20K 1009M 1% /var/tmp
/dev/sdb1 30G 17G 13G 57% /media/KINGSTON
/dev/mmcblk0p1 971M 1,6M 969M 1% /media/282D-28F0
➜ ~ /dev/mmcblk0
zsh: engedély megtagadva: /dev/mmcblk0
➜ ~ sudo /dev/mmcblk0
[sudo] password for tankredi:
sudo: /dev/mmcblk0: command not found
➜ ~ sudo /dev/mmcblk0p1
sudo: /dev/mmcblk0p1: command not found
➜ ~ -
nagyúr
válasz Tankréd #20001 üzenetére
alakul ez
ezek mik?
/dev/mmcblk0
/dev/mmcblk0p1úgy értem, hogy szerinted ezek milyen eszközök? memóry card vagy valami ilyesmi?
Az a gparted kép jelenlegi állapotot tükröz? a többi sdx meghajtóról is rakhatnál be képet
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Tankréd #19993 üzenetére
Azt nem említetted, hogy változtattál- e a rendszeren hw/sw szinten és miből vetted észre, hogy lassabb lett a rendszer!? Lehet, hogy frissült a disztró! Vagy én nem vettem észre.
Ok! Nézzük végig azokat, amikre tudok valamit mondani nem hozzáértőként:
alignálás, TRIM rendben, noop [deadline] cfq I/O shedule is jó
➜ ~ sudo dmesg | grep -i sata | grep 'link up'
[ 2.020036] ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)ez sajna SATA1, ami az SSD- nek igen lassú átvitel, még a SATA2 is kevés, de gondolom ennyit tud a gépben a lap!?
Timing cached reads: 1458 MB in 2.00 seconds = 729.40 MB/sec
Timing buffered disk reads: 312 MB in 3.00 seconds = 103.93 MB/secezek az értékek nem túl jók, még egy régi HDD is ennyit hoz 2610.83 MB/sec, 106.33 MB/sec
Crunchbang az 64 bites, lehet az is sok neki. De a legérdekesebb ez a cat /etc/fstab eredmény! Ebben szerepel swap, dvd író meg jó pár tmpfs sor is. Próbaképpen vedd ki ezeket a sorokat:
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=aa8bf435-834f-4fd1-9347-5e73b130ee51 none swap sw 0 0
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0%ezt pedig módosítsd tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0 erre:
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime 0 0én ezt is használom a cahe- ra:
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0Így nézne ki az új fstab
Gparted segítségével azt a két nem használt partíciót is formázd ext4- re és hagyd használaton kívül, hozzáértők szerint úgy jobb ez a overprovisioning.
Most ezeket próbáljk ki, lehetőleg külön lépésenként és meglátjuk mi javul! Az sincs kizárva, hogy ki kell próbálnod egy lightosabb Ubi alapú disztrót, mert a Debian elég régi driverekkel dolgozik, de az is lehet, hogy éppen frissítés okozta a gondot.
Ami nem teljesen tiszta, arra inkább kérdezz rá. Fstab szerkesztése után mindenképp újraindítás kell.
A próbákhoz minden pillanatnyilag felesleges meghajtót, memória kártyát húzz ki.
[ Szerkesztve ]
-
Tankréd
csendes tag
válasz Tankréd #20007 üzenetére
Ez most akkor a processzor architektúrája, ugye.?
1+deb7u1 i686 GNU/Linux
➜ ~ lscpu
Architecture: i686
CPU op-mode(s): 32-bit
Byte Order: Little Endian
CPU(s): 1
On-line CPU(s) list: 0
Thread(s) per core: 1
Core(s) per socket: 1
Socket(s): 1
Vendor ID: GenuineIntel
CPU family: 6
Model: 14
Stepping: 12
CPU MHz: 1000.000
BogoMIPS: 3657.84
Virtualization: VT-x
L1d cache: 32K
L1i cache: 32K
L2 cache: 2048K
➜ ~[ Szerkesztve ]
-
válasz Tankréd #20013 üzenetére
Hát, én már vagy 6-7 éve elsődleges rendszerként használok Linuxot... Kubuntu. Gyenge gépeken L. És nem nagyon terminálozok (max. ha kényelmesebb), nem szedem le ok nélkül, nem túrom, hanem használom. Egyszer belövöm telepítéskor, nincs baja, működik ahogy kell. Megőrülni meg tuti nem őrülök tőle.
Lehet így is.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
nagyúr
válasz Tankréd #20017 üzenetére
No, lehet elértük a maxot, amit ebből ki lehet hozni! Ez is 25%- os javulás. Utánanéztem az SSD fórumon és kicsit ledöbbentem, miket írnak a Kingfast SSD- ről, de ez a teszt le is taglózott! Ebből már tudhatjuk, hogy ennél jobb értéket nem csiholsz ki abból a csodából. Ha viszont az eddigekhez képest lassúbb lett, akkor annak már nem hw, hanem sw oka lehet!
Az sincs kizárva egyébként, hogy nem támogatja a TRIM- et, legalábbis ezzel a disztróval.Lehet, hogy le kéne pucolnod és felrakni rá valami pörgős Linuxot pár GB swappal. Mint XFCE elég könnyű tip. vagy Peppermint, azt is dícsérik, de a Mintről tudom, hogy jól támogatja az SSD- ket. Azért ettől még lehet, hogy be kell állítani cron- ba a heti TRIM- et, ahogy az egyik linkelt írás javasolja!
[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
válasz Tankréd #20020 üzenetére
Max 400 MB- ot használ fel a memóriádból, megadhatsz kevesebbet is, nekem még a 200- at se érte el eddig.
Fájlrendszer Típ. Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda1 ext4 20G 8,3G 11G 45% /
none tmpfs 4,0K 0 4,0K 0% /sys/fs/cgroup
udev devtmpfs 3,5G 4,0K 3,5G 1% /dev
tmpfs tmpfs 3,5G 72K 3,5G 1% /tmp
tmpfs tmpfs 711M 1,4M 710M 1% /run
none tmpfs 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
none tmpfs 3,5G 840K 3,5G 1% /run/shm
none tmpfs 100M 20K 100M 1% /run/user
tmpfs tmpfs 400M 5,7M 395M 2% /home/ubyegon/.cache
tmpfs tmpfs 3,5G 796K 3,5G 1% /var/log(#20019) Tankréd OK! Mindenki a kedvencét dícséri, de én Ubi disztrókon belül értettem a dolgot az SSD kezelés miatt. Amúgy én is úgy hallottam eddig, hogy a Crunch openbox páros igen pörgős.
Hát ennyit a Kingfastról![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
A Gmail Notifiert használom jelzőként. Eddig, kattintásra meg is nyitotta a levelet. Most nem. (Közben nem változtattam semmit.) Hibaüzenetet nem ad, csak nem csinálja. Lenne mód a javítására?
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz szundybence #20025 üzenetére
Ha a működő és a nem működő állapotok között nem változott semmi, akkor attól tartok, hogy nem. Csak valamit lehet visszacsinálni vagy megjavítani, a semmit azt nem.
-
lev258
veterán
válasz szundybence #20025 üzenetére
Megpróbálhatnád, hogy a rejtett beállításmappáját átnevezed.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
guppi2
tag
Sziasztok . Feltelepítettem az új ubuntut a régi xp mellé , és az a gondom hogy a felbontást nem tudom meg változtatni mert nem látom az oldalak alját és az ikonok meg basz*tt nagyok!
Mit tudok csnálni? -
Ablakos
őstag
Távolról ssh-val használom az Ubi szerverem. Hogyan lehet azt elkövetni, hogy a putty-al megnyitott terminál ablakban a session ne szünjön meg, ha valamiért megszakad a kliens-server közti kapcsolat. Tehát visszalépek, akkor ugyanaz a session fogadjon .
-
voyager4.4
senior tag
Sziasztok !
Elementary OS (Luna) alatt szeretnék egy bill. kombót életre kelteni. Win-en az fn+f2-vel működik nálam, hogy bedugott adapterrel sem tölt. Dell latitude-re kellene. (tehát a tp progi nem lesz jó + megszoktam már, hogy manuálisan állítom) Ez a bill. kombó elvileg bios szinten támogatva van. Legalábbis ott is lehet a töltést kapcsolni, illetve írja is, hogy op rendszer alatt az fn+f2 használható. Érdekesség, hogy minden más kombó működik (fényerő szabályzás, automata fényerő stb) + a media gombok is...
Elementary topikba ne küldjetek, már voltam.Előre is köszi a segítséget
no fate but what we make
-
MODERÁTOR
válasz szundybence #20033 üzenetére
Akkor annyit tudok javasolni, hogy készíts egy visszaállítási pontot, majd állítsd vissza a rendszert arra az állapotra amikor még működött a dolog. Aztán frissítsd a rendszert, figyeld meg, hogy minek jön frissítése (ezt vissza is lehet nézni). Ha újraindítás után nem jó, akkor valamilyen frissítés a ludas, egyébként meg valami elállítódhatott.
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz lev258 #19954 üzenetére
Nos, napi szinten lefagy, kezdem k.rvára unni. Ha fagy, akkor aztán fagy. Van olyan, hogy kimered minden, de a videó hangja megy tovább, semmi más. Billentyűkombinációkra olyankor nem reagál, így nem tudom megnézni, hogy abban a pillanatban "mi eszi a gépet".
@19957 spammer Megnéztem a lemezkezelővel a smart adatokat, amiről van adat az zöld pötty és "jó".A memtestet leírná valaki hogy linux alatt hogy? asztali vindózos ezeréves sólymon csináltam penndriveról, de annak ismertem a biosát, át tudtam állítgatni miről búútoljon.itt abból az ún. grubból hogy lehet, hogy ne kelljen a biosban rámolnom?
Az eddigieket is köszi.Kezitcsókolom, jó helyen járok? Ez itten az internett? Redmi note4 4/64, Mi11 lite 5G
-
MODERÁTOR
válasz szetcsuszott #20036 üzenetére
A GRUB indítómenüben válaszd ki a Memory test (memtest86+) menüpontot:
Az ötös tesztet érdemes párszor lefuttatni.
-
-
válasz szetcsuszott #20036 üzenetére
De mondjuk bedobsz egy Uni telepítőt, annak a menüjében ott van a memtest.
-
cubix
tag
válasz szetcsuszott #20038 üzenetére
A rendszer indulása előtt(post után, ubuntu logo előtt) asszem SHIFT-et kell nyomogatni.
「시작이 반이다」
-
guppi2
tag
Windows xp mellé felraktam a Lubuntut. Minden rendben vele, csak a felbontást nem tudom változtatni . Most alapból 640*480 és nem is ad ki több lehetőséget. Mit kell letölteni vagy beállítani hozzá , hogy 1800*800 legyen a felbontása?
-
-
válasz guppi2 #20043 üzenetére
Hát milyen géped van?
Illetve a drivert ugyanabban a drivertelepítős cuccban, amiben feltelepíted ha kell. Nézz körül a beállításokban, nekem csak Lubuntum és Kubuntum van, azt nem tudom, hogy a sima Ubuntuban pontosan merre van most ez.
Elvileg ha a dash-en elkezded gépelni, hogy "további" akkor megjelenik a További Illesztőprogramok progi, vagy megtalálod külön fülként a Frissítéskezelőben. Ott már csak ki kell választani, hogy melyiket akarod feltenni, és OK.Ha nem tudod, milyen VGA kártya van a gépeb az sem olyan nagy baj, mert a drivertelepítős progi megállapítja, ha nem, akkor pedig a System Proiler and Benchmark nevű progi fogja megmondani (ez olyan, mint windózon az Everest/Aida).
[ Szerkesztve ]
-
guppi2
tag
Futtattam a frissítéskkezelőt azt rta : a szoftverek naprakészek. A DMI -be melyik a videókártya?
A további illesztőprogramoknál azt írja nincsenek elérhető illesztőprogramok.[ Szerkesztve ]
-
guppi2
tag
System Proiler and Benchmark nevű progiban melyik a videókártya?
-
guppi2
tag
HDI SIS 966
-
válasz guppi2 #20049 üzenetére
SIS, na az szép állat. Elvileg van drivere, de azt pont külön kell feltenni
Itt amit ínak, próbáld meg. Esetleg dobj fel egy 12.04-et, az elvileg még lekezeli.Amúgy nézz már bele a gépbe, mennyire lehet VGA kártyát tenni bele? Mert ha nagyon nem megy a SIS, akkor bele kell dobni egy elterjedtebb kártyát, és jó lesz. Már persze ha nem laptopod van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- A legolcsóbb árak! Jogtiszta Windows operációs rendszerek számlával!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest