Hirdetés
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi haladó szinten
- Intel Core i7 9xx "Bloomfield" (LGA 1366)
- Lenovo Tab M10 Plus (3. generáció) - érdemes belenézni
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Philips LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
Fritz Teufel
addikt
válasz gyulank #14352 üzenetére
Ez: Creative A40 2.0 USB bizonyítottan működik Linux alatt.
Egy kis segítség: USB Audio Support
És mégegy: USB sound in Ubuntu – automatically selecting a USB audio deviceÚgy nézem, nem a hagszóró lesz a szűk keresztmetszet... Többen írták, hogy bedugták a hangszórót és nem szólt. Egyszerűen csak konfigolni kellett a leírások alapján, vagy csak hangerőt adni rá a driverben és megoldódott a probléma. Az Ubuntu támogatja az USB hangszórókat.
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
leslieke
Jómunkásember
válasz Fritz Teufel #14353 üzenetére
Az Ubuntu támogatja az USB hangszórókat.
Már legalább a 10.04 óta. Valami noname vacak van a szüleim gépére kötve usb-n és hibátlanul működik.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
Dubfire81
csendes tag
Sziasztok! nem olyan régen tértem át linuxra eddig ubuntu 13-04 és 13.10 volt fent.12.04 re váltva,sehogyan sem tudom működésre bírni a soulseek programot.meg van adva neki a futtási jog programként de el sem indul.a nicotin sem indul el hiába telepítem a szoftverközpontból.
-
Dubfire81
csendes tag
válasz Aethelstone #14357 üzenetére
nem az.
-
mzx
senior tag
válasz gyulank #14361 üzenetére
Linux mint 9-re (szintén GNOME-os) tud vki segíteni, dhcp kábelnetet beizzítani? Előre is köszi.
Ld.: mzx (#24893) -tól hsz-ek.
(Véletlen a "válasz" gombot nyomtam meg, az új válasz helyett, sorry.)
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
mzx
senior tag
válasz Neil Watts #14366 üzenetére
Akkor miért nem megy nálam linuxmint9 alatt...? (Csak a szarul beállítátott, lassu windows alatt, ami utobbit nem használok online, csak ritkán. Egy idegen gép windows-án meg kifejezetten remekül futott.)
Tehát mit kell tennem, h linuxmint9 alatt is menjen a dhcp kábelnet?
Előre is köszi a választ.A pppoeconf maradhat, ahogy van? (Tehát az, amit a korábbi, inviteles internethez állítottam be.) Avagy épp az zavar be?
[ Szerkesztve ]
-
mzx
senior tag
válasz joecontra #14368 üzenetére
Köszi, első körben kikapcsolom a pppoeconf beállítást, mert hátha az elegendő - na de hogyan tudom azt kikapcsolni?
SZERK.:
Nah, a file ezt tartalmazza jelenleg:
auto lo
iface lo inet loopbackauto dsl-provider
iface dsl-provider inet ppp
pre-up /sbin/ifconfig eth0 up # line maintained by pppoeconf
provider dsl-providerauto eth0
iface eth0 inet manual______________________________
A
ls /sys/class/net
-re meg ezt jelzi ki:
eth0 lo ppp0[ Szerkesztve ]
-
mzx
senior tag
Köszönöm nektek h segítetek.
Ám a további kérdésem: melyikőtök javaslata fog működni? Melyiket próbáljam ki előbb? Ugyanis emlékeim szerint pár napja a netszolgáltatós egyik szaki azt mondta, hogy a
iface eth0 inet manual
-t át kell írni arra, hogy
iface eth0 inet dhcp
, ahogyan joecontra is jelzi. Bár lehet h rosszul emlékszem a szerelő szavárra.Azonban te már annak tudatában váalszoltál, hogy post-oltam a file tartalmát.
Szóval, melyikre írjam át első körben?
SZERK.:
Egyébként ha tök üres lenne ez a file, mit eredményez, dhcp -s net esetén?[ Szerkesztve ]
-
mzx
senior tag
Tök érdekes dolog történt. Működik a net, mivel időközben megtaláltam a szolgáltató honlapján a vonatkozóakat. Azaz érdekes ebben ,h mindkettőtöknek igaza volt, mivel a szolgáltató pontosan a kettőtök válaszát együttesen javasolta.
Bár kipróbáltam úgy is, hogy megjegyzésbe raktam ezeket:
auto lo
iface lo inet loopback
és ekkor is működött, de biztos, ami biztos, tartom magam a szolgáltatóm javaslatához, és ismét beraktam az idézetteket.
És valóban, ezen felül amit feltétlen be kellett írnom:
auto eth0
iface eth0 inet dhcpKöszönöm nektek a gyors és használható segítséget!
SZERK.:
Egyébként szerencse, h egyikőtök javasolta, h bedugott LAN-nal reboot-oljak;
mivel előtte unplugged csináltam, és mikor beboot-oltolt a linux, csak akkor nyomtam be, de akkor még nem működött...
A lényeg, h most jó![ Szerkesztve ]
-
-
Fritz Teufel
addikt
13.10 törlés, 14.04 fel... érdemes volt.
Van még munka bőven, de már most jobb mint az előd. Sajnos majdnem minden alkalmazást kézzel kellett feltenni, mert a Szoftverközpont eldobta a telepítést. Se baj, felment és ez a lényeg. A Solaar pedig még nem támogatott 14.04 alatt.
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
törölt tag
válasz Fritz Teufel #14380 üzenetére
Az mit jelent, hogy kézzel? Kinyomtatod, megfogod és rárakod?
Terminálban:
sudo apt-get install ... és itt akármennyi csomag nevét felsorolhatod, ami a tárolókban van, ha nem tudod végig, akkor valamennyit az elejéről beírva tabbal kiegészíti, ha több választási lehetőség van, akkor dupla tabbal ezeket listázza, és így írhatod tovább.[ Szerkesztve ]
-
gery2123
őstag
válasz Fritz Teufel #14380 üzenetére
Tegnap raktam én is fel, de nemek tökéletesen működik a szoftver központ. Mondjuk onnan általában csak egy dolgot töltök le az pedig a synaptic
-- PSN_ID: GerY2123
-
-
gery2123
őstag
-
Fritz Teufel
addikt
válasz gery2123 #14384 üzenetére
Igazad van, de még bennem vannak a berögzül Windows-os mozdulatok. Majd lassan leszokom róla.
A letöltött *.deb fájlt dupla kattintással futtattam és a Szoftverközpont, míg a 13.10-nél telepítette ugyan ezt, most nem futtatta végig a telepítést. Való igaz, én is szeretem látni, hogy mit és hogyan telepít, mik a függőségek. Esetleges probléma esetén, látom, hogy mi volt a gyökérok és tudok rá megoldást keresni.
Ettől eltekintve, csak jobb benyomást kelt az egész működése. Gyorsabbnak tűnik és eddig csak egyszer fagyott le. Valamiért nálam az Ubuntu nem tud mit kezdeni, ha a háttérben egy weblapot kell betöltenie, közben leteszem menübe, bezárok egy alkalmazást és nyitok egy másikat. A Windows ezt gördülékenyen lekezelte (soha nem tudtam kiakasztani - egyszer volt kék halál 5 év alatt, azt is alkalmazás okozta), az Ubuntut ez kiakasztja néha.
-
gery2123
őstag
válasz Fritz Teufel #14385 üzenetére
Nálam még az a háttérben való megnyitás probléma nem jelentkezett, és szerintem javítani fogják. Mondjuk ha nem akar az ember szívni akkor mindenképp LTS kell, de az újdonság ereje nálam nagyobb. :-D
-
Fritz Teufel
addikt
válasz gery2123 #14387 üzenetére
A "jobb benyomást kelt" részt már a 13.10-hez viszonyítva írtam. Cseréltem a 14.04 LTS-re és az eddig egyszer akadt ki, mint írtam. Valóban stabilabb, mint a rövid távú verzió.
Majd akkor leszek bajban, ha kiadják a 14.10-et... engem is csalogatnak az újdonságok, pedig ebben az esetben nem biztos, hogy jó ötlet a váltás. Gondolom, bármi lesz abban, majd integrálják az LTS verzióba is, nem?Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
válasz Fritz Teufel #14388 üzenetére
Ami nem rossz, ne javítsd meg.
Virtuális gépen, vagy egy másik fizikain is el lehet sz*rakodni az új oprendszerekkel, felesleges a napi használatút összeborogatni ilyen piti normál kiadások miattMutogatni való hater díszpinty
-
Ablakos
őstag
Ha NFS távoli fájl rendszert szeretnék felkapcsolni az ubuntumra, a server csomagot (apt-get install nfs-kernel-server) szükséges telepítenem?
[ Szerkesztve ]
-
-
gery2123
őstag
válasz Fritz Teufel #14388 üzenetére
Hát azért ez a 14.04 még nem éppen százas, de egy alpha-béta verzióról van szó, úgyhogy ez még elfogadható is. Én egyenlőre maradok ennél, remélem innen már csak stabilabb lesz. A 14.10 még annyira messze van, és addig még egy jó kis Linux Mint is megjelenik amire kíváncsi vagyok.
-
kkdesign
senior tag
Sziasztok!
azzal a kihívással/problémával fordulnék hozzátok, hogy Windows8 mellé Dual bootba szeretnék egy Ubuntut feltelepíteni/régebben már sikerült, mostanság pedig kínlódok vele és mindig újra-telepítések sorozata jön ezért ink kérdeznék! /
kép
adott ez a kép a lemezkezelőmből, az utolsóra szeretném felkínlódni az Ubuntut, úgy, hogy swap 8GB, Ubunt X GB tmp 8GB (ez nem tudom minek no de mindegy ) tudtok segíteni, hogy hogy kellene feltelepítenem ? simán most beteszem pendrivet, és fel tudom telepíteni, vagy kell valami előkészület? nem tud a lemezkezelőm ext4et :S... formázatlan területet viszont tud gyártani. itt Windowson belül. Innen kellene ettől a ponttól a segítség, hogy mégis hogyan, hogy jó legyen ?ami kellene hogy kijöjjön a végén az az Ubuntu rendszerválasztója
Ubuntu
ubuntu beállítások
memtest
Windows 8így anno kijött de most nem igazán akar ez az egész összejönni
[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
válasz gery2123 #14393 üzenetére
Azt gondolom, hogy nálam is marad és nem cserélgetem. Ez egyre stabilabb lesz és mindent tud, amire szükségem van. Már csak egy conky scriptet kell megírnom és boldog leszek vele.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz kkdesign #14394 üzenetére
Először csinálj üres, particionálatlan helyet az Ubuntunak, a Windows lemezkezelőjével. Én anno azzal csesztem el, hogy nem így tettem. Elég lesz min 8 GiB szabad hely.
Bootolj a pendrive/CD-ről és választ a telepítést. Utána pedig a 'telepítés a meglévő rendszer mellé' menüpontot. A többi már gyerekjáték.Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
kkdesign
senior tag
válasz Fritz Teufel #14396 üzenetére
-
-
kkdesign
senior tag
-
Fritz Teufel
addikt
válasz kkdesign #14399 üzenetére
Ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor válaszd a 'Más' menüpontot és hozz létre:
4GiB Swap - a világra is elég
A többi ízlés szerint...
Bootolni az egész első lemez jelöld, ne csak egy partíciót. Itt szokták sokan elrontani, aztán nem megy a Grub.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi haladó szinten
- Felminősítettek több Pixel telefont
- Ukrajnai háború
- Milyen routert?
- Autós topik
- Intel Core i7 9xx "Bloomfield" (LGA 1366)
- Lenovo Tab M10 Plus (3. generáció) - érdemes belenézni
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest