- Minimalista külsejű, combosnak tűnő léghűtést tol ki a gyárkapun a Cooler Master
- Bizonyos ASUS alaplapok megrongálhatják a videokártyánkat
- A következő években válaszolna az Intel az AMD-féle 3D V-Cache-re
- Az Final Fantasy-re fókuszál a friss Arc meghajtó
- Méri még a legforróbb pontot az új GeForce generáció
- Milyen TV-t vegyek?
- OLED TV topic
- Minimalista külsejű, combosnak tűnő léghűtést tol ki a gyárkapun a Cooler Master
- Gaming notebook topik
- Apple notebookok
- Milyen széket vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gyorsan Snapdragonnal: Acer Swift 14 AI tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
walanr
csendes tag
Sziasztok.
Már lassan 1 hónapja használok kubuntut, de pár napja a frissítéskezelő nem hajlandó működni, azt írja, hogy Úgy tűnik, hogy már fut egy másik csomagkezelő. Zárjon be minden egyéb csomagkezelőt csomagok telepítéséhez vagy eltávolításához. Mit keressek? mit kellhet leállítani? Valahol korábban írták erre ezt a parancsot: sudo lsof /var/lib/dpkg/lock, de ez nekem semmit nem ad ki terminálban. -
törölt tag
Szerintem nalam a driverekkel lesz valami. Csak tudnam min valtoztassak es azert hova nyuljak es hogy csinaljam. Egy P4-es gepen nem laggol a Unity. Az Ivy i3-as gepemen igen. Az XFCE tearinggel. Ezer %, hogy driver gond.
[ Szerkesztve ]
-
róland
veterán
Valaki tudna lóküldeni egy "channel.conf" fájlt MeTV-hez? (Végre látja a Leadtek WinFast DTV Dongle Mini tuneremet az Ubuntu, csak a MeTV gyári beállításaival nem megyek semmire.)
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
törölt tag
A következő hibába futok bele folyamatosan:
Adva van egy E350-es APU köré kialakított mediacenter, amit otthoni filmezésre, zenehallgatásra, letöltésre használok napi 24 órás üzemben.
A hangot egy USB-s DAC szolgáltatja.
A frontend a médiák lejátszására az XBMC.
A probléma, hogy bizonyos időközönként, (kb. 2-4 óránként) elveszíti a DAC-al a kapcsolatot és megszűnik a hang.
Próbáltam 12.04 alatt 3.2 és backport kernelekkel is, most 13.10 van feltéve 3.13 kernellel.
Most valami oknál fogva a TV HDMI kimenetén jelent meg hang, de nem normális módon, hanem recsegve.
A DAC-ot ki-be csatlakoztatva sem jött vissza a hang, amíg a menüben újra be nem állítottam átváltva másra, majd vissza. Ekkor újra működött.Van ötlet, hogy mi okozhatja a problémát?
-
-
_Petya_
őstag
Sziasztok,
Valaki tudja, hogy lehet a 13.10-et rávenni arra, hogy ne mountolja automatikusan az összes partíciót, amit csak talál? Direkt nem tettem be az fstab-ba a windows-os partícióimat, hogy ne is akarja mountolni... viszont az USB-s eszközök automatikus mountolását nem akarom kikapcsolni.
Le lehet ezt valahogy tiltani, csak bizonyos eszközökre?
Köszi,
PetyaFontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
törölt tag
válasz lionhearted #13841 üzenetére
Úgy látom kevés dolog egyöntetű a pingvin alatt.
Kernelt miért nem tudok downgradelni (3.12) a megszokott módon? Három file letöltve, majd alatta kiadva a sudo dpkg -i *.deb parancs. Lefut, minden ok(-nak tűnik), reboot. Marad a 3.13.x.
[ Szerkesztve ]
-
válasz #59070464 #13840 üzenetére
Nézdd, erre nincs igen vagy nem.
PPA addig jó, amíg annak készítője is jó. Sokszor maga a programfejlesztő a PPA karbantartója is, így ezekkel nincs nagy gond. Ha a stabilitással lenne gond, akkor az eredeti repos sem biztos, hogy sokkal jobb, de arra bármikor visszatérhetsz. És szerintem a PPA-s még mindig jobb, mint a kézi csomag/tar-os egyéb megoldások, hiszen a buildelés Ubuntura történik (mondjuk a kézi build is ), és a frissülés is (ha a PPA jól karbantartott) automatikus.Egyébként, ha nincs jó okod arra, hogy miért használsz újabb kernelt, akkor annyira általában nem érdemes előreszaladni. A repoban lévő legalább biztos, hogy security fixes, és frissülő, és nem magadnak kell mindig újabb és újabb után vadásznod, amivel lehet hogy más csomag fog borulni (általában a zárt driverek.)
Ha meg valaki ennyire rá van cuppanva a verziószámra, akkor keressen egy rolling distrot, aztán ott meglesz a bleeding edge...
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
törölt tag
válasz lionhearted #13839 üzenetére
Teljesen világos.
Érdemes repóból telepíteni? Gondolok a biztonságra és nem tudom még mire. Az már bizonyos, hogy bőven frissebb verziót telepítek repóból (pl. LibreOffice Stable), mint az Ubuntu Software Center-ből. Rá szabad szokni erre vagy van/lesz hátránya?
sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa
sudo apt-get update && sudo apt-get install libreoffice[ Szerkesztve ]
-
válasz #59070464 #13838 üzenetére
Nem teljesen, a végződés arra utal, hogy melyik verzióra van buildelve. Ettől még régebbire is felkerülhet, persze mindig megmarad az esély, hogy nem kompatibilis, de átalában menni szokott. Nyilván, minél messzebbi a két verzió, úgy csökken ennek az esélye.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
törölt tag
13.10-hez is feltehető a 3.13.3 stable kernel? Itt bezavar, hogy a 3.13.3-as kernel "v3.13.3-trusty" név alatt fut. Saucy-hoz a legutolsó, amit láttam az ez: "v3.12-saucy". 13.10-hez akkor csak 3.12-es tehető fel?
[ Szerkesztve ]
-
-
-
Syl
nagyúr
válasz #59070464 #13830 üzenetére
Az i3 több mint elég hozzá. Egy évig használtam 12.04-et, semmi akadás nem volt benne. Ellenben 13.10-esen, amikor próbáltam, valamiért nagyon lassú az animáció. És hiába piszkáltam a Compiz-t, nem segített rajta. Szerintem valamit elqrtak benne.
Persze az is benne van, hogy gyík az intel driver. Youtube videónál, függetlenül hogy flash vagy html5 alapú, nagyon terheli a cpu-t.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
törölt tag
Létezik, hogy a Unity-nek kevés egy Intel i3 Ivy IGP-je? Dota 2 még is elmegy FHD/Low-on szépen. Szóval nem igazán értem. Ahogy lenyitom a "search your computer and online sources" gombot, vagy ha leteszek launcher-re bármit, akkor lassan teszi le és/vagy laggol.
Kernel: 3.14-rc2sudo lswh -c video:
*-display
description: VGA compatible controller
product: Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor Graphics Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 2
bus info: pci@0000:00:02.0
version: 09
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=i915 latency=0
resources: irq:45 memory:f7800000-f7bfffff memory:e0000000-efffffff ioport:f000(size=64)Nem telepítettem semmilyen graphics driver-t.
Debian 7.3/7.4 (Gnome): nem laggol. Hibátlan.
Xubuntu (XFCE): nem laggol, de hatalmas a tearing.XFCE lenne a király, de a tearing-t képtelen voltam megoldani. Mondjuk nagyon kezdő vagyok. Rengeteg ilyen problémával van tele a net, ami nagy része solved, én mégsem jártam sikerrel. A Unity szép, de valahogy mindig visszahúzok az XFCE sebességéhez.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Hogyan lehet rávenni az Amd-t, hogy legyen VDPAU támogatás?
Nézek itt egy leírást, de nem látom hol kerül fel a vga driver. -
válasz #68216320 #13826 üzenetére
Itt a hiba, te régi catalyst-ot használsz. Nem támogatja az új kernelt. Még a legfrissebb stabil 13.12 is csak Ubuntu 12.04.2 vagy 13.04. A beta driver kell neked.
Mindig olvasd el a Release Notes-t. Abban benne van mindig, hogy mit támogat.[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
törölt tag
Saucy-hoz nem volt az a program ami kellett volna
Kezdem az elejéről és megy fel a 12.04 x64 minimal.
Amint felmegy rögtön felteszem a saucy backport kernelt.
Ezután a szokott módon tudok majd a Catalyst 12.10-ből deb-et csinálni?Így szoktam a minimal install után:
sudo apt-get install dh-make dh-modaliases execstack libc6-i386 lib32gcc1
sh amd-driver-installer-catalyst-12.10-x86.x86_64 --buildpkg Ubuntu/preciseEz mehet így?
-
törölt tag
-
-
-
törölt tag
válasz stopperos #13821 üzenetére
E-350-es a gép, azt hiszem HD6310 a VGA. Eddig működött szépen, de a kernelfrissítés hazavágta. A repo-ban lévő driverrel nem használom, mert azzal valamiért akadozik az xbmc gui. Valami 12.x driverből csináltam neki deb csomagokat. Azzal használtam a kernel frissítésig.
Most újrahúztam a rendszert és rögtön feltettem a saucy backport kernelt és nem tudom feltenni a deb csomagokat sem. Függőségi gondjai vannak, de nem lehet megoldani. -
válasz #68216320 #13820 üzenetére
Legközelebb írd le a kártyád típusát is. De tippre HD5000 alatti kártyád van, amihez legacy driver volt fenn. A gond az, hogy azt már csak a 3.2 kernelhez készítették. Újabbal nem fog menni.
Én is ugyanebben a cipőben járok, HD3450 kártyámmal. Inkább átváltottam a nyílt forrású driverekre. Vagy visszamész 3.2 kernelre, vagy pedig felrakod az xserver-xorg-lts-saucy csomagot, és nyílt forrással tolod."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
törölt tag
Ubuntu 12.04-et használok GUI nélkül. Frissítettem a kernelt saucy backport-ra, de azóta nem indul az xbmc, azt írja nincs vga driver. Amd driver elvileg fent van. A weboldalról szedtem le és csináltam belőle .deb csomagokat. A kernel frissítésig tökéletesen működött. Hogyan tovább?
-
törölt tag
válasz Aethelstone #13815 üzenetére
Meg kellett volna cserelnem a driveok betujelet? Ezt dobta a gep, szerintem egyertelmu volt. Majd ahol te irsz "hulyeseget", igyekszem ott lenni.
[ Szerkesztve ]
-
gery2123
őstag
válasz Aethelstone #13810 üzenetére
Pendrive. Nem tudod mit lehetne csinálni ezzel a dologgal? We ne azt mond hogy rakjak fel egy manjaro, vagy Chakra, Debian... :-D remélem a 17 be már minden jó lesz addig meg ha nics rá megoldás akkor kibirjuk.
-- PSN_ID: GerY2123
-
válasz Aethelstone #13813 üzenetére
A másik partíció a winyóján, amin adatokat tárol, gondolom. Nálam is D és E a két adatpartíció, nem változtattam rajta.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
törölt tag
Miért nem tudok QBittorent-el letölteni a D:\ meghajtóra? Mondjuk a filekezelő sem tud mappát létrehozni ott. Terminal-ból sudo mc paranccsal persze már működik. Miért?
EarL 007: törölve. Hibaüzenet megszűnt.
[ Szerkesztve ]
-
-
gery2123
őstag
Hali mindenki!
Miért van az hogy Mint 16 altt, de volt alkalmam Ubi alatt is észrevenni, hogy ha USB-re másolok van úgy hogy a rendszer beszaggat, belassul, mintha egy ezeréves gépet használnék. Mit lehet ellene tenni?
-- PSN_ID: GerY2123
-
törölt tag
válasz #59070464 #13806 üzenetére
plymouthd egy grafikus boot animáció daemonja, és az ehhez tartozó boot előtt futó service. maga a pkg lehet nem van felkészítve a még elég bétás rendszerre, ezért eldobja magát.
megoldás: gyakd le a plymouth-t. nem lesz fancy-shiny boot, de kit érdekel.
nem tudom ki hogy van vele, de én egy Linuxnál jobban szeretem látni mit ír ki a konzol bootkor, ahogy ömlenek a sorok, logok.[ Szerkesztve ]
-
-
őstag
Tiszteletem!
Ezt miért írja a Ubuntu 12.04 szerver apt-get upgrade esetén:
"Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
mysql-client-5.5 mysql-server-5.5 mysql-server-core-5.5"Miért nem frissíti ill. jó ez így nekem a szerveren?
Üdv.
FF.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Dzsolo
senior tag
Sziasztok!
Kezdő vagyok, most tettem fel egy Ubuntu Linuxot. egy problémám van vele hogy az alaplapi HDMI kártyán keresztűl nincs hang. A kép az jön szépen de hang az nincs, hiába tettem át analógról digitálisra...
megköszönném ha valaki segítene
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest